Viltkamera – Best i Test 2023

Viltkameraer har blitt svært populære de siste årene for å overvåke og dokumentere dyreliv. Men med et stort utvalg av modeller kan det være vanskelig å velge. I denne omfattende testen har vi sett nærmere på seks av de mest populære viltkameraene med MMS-funksjon, for å finne det beste alternativet.

Ved å sende bilder direkte til mobilen din gir MMS-kameraene en ekstra dimensjon sammenlignet med vanlige viltkamera. Du kan følge med på hva som skjer i skogen eller på hytta i sanntid.

Etter grundige tester rangerte vi kameraene totalt sett:

Viltkamera – Best i Test

Hunter Delta 4G

 • Kompakt viltkamera som sender bilder rett til mobilen
Butikk Pris Read more
2.998,00 NOK ➜ Les mer

Hunter Delta 4G er et lite og kompakt viltkamera som kan sende bilder og video direkte til mobiltelefonen din via MMS eller e-post. Dette gjør at du kan følge med på hva kameraet fanger nesten i sanntid.

Kameraet har en oppløsning på opptil 24 megapiksler og tar skarpe bilder i dagslys. Om natten har den infrarød blits med 60 LED-pærer som sikrer bilder også i mørket.

En fin funksjon er at kameraet er “plug and play” – du trenger ikke gjøre kompliserte oppsett, bare sette inn SIM-kort og minnekort. MMS og epost kan sendes til opptil 4 mottakere.

Størrelsesmessig er Hunter Delta 4G veldig kompakt og får plass i lomma. Dette gjør det diskret og enkelt å plassere i terrenget. Batteritiden er ok med 8 AA-batterier.

Alt i alt et lite og brukervennlig viltkamera som gir deg muligheten til å følge med på hva som skjer der du plasserer det, ved å motta bilder rett på telefonen. Anbefales til enkel overvåking og dokumentasjon.

Reolink Go Plus

 • Fleksibelt viltkamera med live video
 • Terningkast 5 hos Jeger
Reolink Go Plus
Butikk Pris Read more
3.449,00 NOK ➜ Les mer

Reolink Go Plus skiller seg ut blant viltkameraer ved at det er designet som et trådløst overvåkningskamera. I stedet for stillbilder sender det video i 2K-oppløsning direkte til appen din.

Dette gir en helt annen brukeropplevelse sammenlignet med vanlige viltkamera. Du kan følge med nesten i sanntid på hva kameraet fanger opp via live-feed. Opptak lagres også lokalt på microSD-kort.

«Til tross for at appen gir stillbilder fra video, har Reolink beste bildekvalitet på dagtid. Nattes tid er det god videokvalitet»

Batteritiden er god takket være det medfølgende 7800 mAh oppladbare batteriet. Et solcellepanel kan også kobles til for kontinuerlig drift.

Bildekvaliteten er jevnt over bra, med skarp video om dagen. Nattbildene blir noe svakere. Men med video slipper du å gå glipp av viktige øyeblikk.

Reolink Go Plus egner seg godt som et kombinert viltkamera og overvåkningskamera for hytta. Live video gir helt andre muligheter enn vanlige viltkamera. Anbefales til fleksibel overvåkning og dokumentasjon.

Zodiac Observer

 • Enkelt viltkamera for nybegynnere
Zodiac Observer
Butikk Pris Read more

Zodiac Observer er et overkommelig alternativ for deg som er ny i viltkamera-gamet og vil ha et kamera til en rimelig penge.

«Det var vanskelig å finne et godt kamera i prisklassen 1000-2000 kr, så det var jo en av grunnene til at jeg valgte Zodiac-kameraet, også fordi jeg er nybegynner og har ingen erfaring med viltkamera. Generelt er ikke dette noe topp-kamera, åpenbart, men det duger til nybegynner/hobbybruk»

Bildekvaliteten er god nok for dokumentasjonsbruk, men ikke på profesjonelt nivå. Oppløsningen på over 5 MP er interpolert.

Kameraet tar både bilder og video med farger på dagtid, og kan justeres med ulike innstillinger. Om natten går den over til svart-hvitt.

En utfordring er batteritiden, spesielt på vinterstid i kulde. Da varer ikke det interne batteriet mer enn et par dager i videomodus. I plussgrader holder det noen uker.

PIR-sensoren er følsom og kan utløses av vind, så den må justeres. Det rapporteres også om noen tomme opptak uten dyr.

Alt i alt får du mye for pengene med Zodiac Observer. Anbefales til nybegynnere og hobbybrukere som vil teste ut viltkamera til en overkommelig pris. Ikke forvent profesjonell kvalitet.

Hunter Premium

 • Brukervennlig viltkamera
 • Terningkast 4 hos Dagbladet
 • Terningkast 4 hos Jeger
Hunter Premium
Butikk Pris Read more
2.898,00 NOK ➜ Les mer

Hunter Premium Pro skiller seg ut som et brukervennlig og enkelt overvåkningskamera. I motsetning til mange andre kameraer trenger det verken avanserte SIM-kortinnstillinger eller omfattende oppsett.

«Hunter Premium trail er et godt kamera og et trygt valg»

Kameraet er “plug and play” og sender bilder direkte via MMS eller e-post. Dette gjør det veldig enkelt å følge med på hva som skjer der kameraet er plassert.

Bildekvaliteten er jevnt over god med en oppløsning på opptil 12 megapiksler. Om natten har Hunter Premium Pro en kraftig infrarød blits som sørger for bilder selv når det er mørkt.

En annen fin funksjon er at kameraet kan programmeres og styres via en app. Dette gir mulighet for å justere innstillinger og funksjoner på avstand.

Fordelene med Hunter Premium Pro er først og fremst det enkle oppsettet og brukervennligheten. Anbefales til hobbybrukere og jegere som vil ha et driftssikkert overvåkningskamera uten mye om og men.

Hunter Alpha 4G

 • Brukervennlig viltkamera med god bildekvalitet
 • Terningkast 4 hos Jeger
 • Best i Test – Svenskjakt.se
Hunter Alpha 4G

Selges på Norwegianoutfitters.no

Hunter Alpha 4G er et viltkamera som kombinerer brukervennlighet med god bildekvalitet. Kameraet selges i en standardutgave, samt en XXL-utgave med vinterkamuflasje.

Bildekvaliteten er jevnt over bra, med klare farger på dagtid. Nattbildene er ikke like imponerende, men holder grei dokumentasjonskvalitet. Oppløsningen kan justeres fra 8 til 24 megapiksler.

En fin funksjon er direkte bildelinking til sky og app. Dette gjør det enkelt å følge med på hva kameraet fanger opp. Samtidig gir det en ekstra månedlig kostnad i tillegg til SIM-kort.

Kameraet er noe tregt med tanke på oppkobling og respons. Det krever av og til omstart før det klarer å koble seg til nettverket. Men når det først er oppe og går fungerer det stabilt.

Alt i alt et brukervennlig og godt viltkamera for de som ikke har de strengeste kravene til bildekvalitet eller hurtig respons. Anbefales til hobbybruk og enkel overvåking. XXL-utgaven har fin vinterkamuflasje.

Bolyguard MG98 4G 36M

 • Imponerende oppløsning, men varierende bildekvalitet
 • Top 3 hos Svenskjakt.se
 • Terningkast 5 hos Jeger
Bolyguard MG98 4G 36M

Selges på Spyshop.no

Bolyguard MG98 4G 36M skiller seg ut med sin ekstremt høye oppløsning på hele 36 megapiksler. Dette gir knivskarpe og detaljerte dagbilder med fin fargegjengivelse. Selv på avstand eller når motivet beveger seg raskt, fanger kameraet imponerende mye detaljer.

«Bolyguard MG98 4G 36M gir gode dagbilder, med veldig god skarphet og fin kontrast. Fargene er klare, men kan vippe litt over i gulgrønt stikk. På nattestid sliter imidlertid kameraet, til tross for lyssterk linse: Lyset er veldig senterdominert, og skarpheten når ikke til topps (trolig for liten bildesensor i forhold til oppløsning)»

Om natten er resultatet dessverre ikke like bra. Til tross for kraftig LED-lys med lang rekkevidde, er nattebildene av middels kvalitet. Lyset blir for sentrert, noe som gir redusert skarphet på bildekantene. Dette skyldes trolig at sensoren er for liten i forhold til den høye oppløsningen.

PIR-sensoren har god rekkevidde på 30 meter, men batterilevetiden er noe begrenset. Her anbefales lithium-batterier for jevnere strømforsyning over tid.

Alt i alt leverer Bolyguard MG98 4G 36M meget bra på dagtid, men varierende resultater i mørket. Dette gjør at kameraet havner på en bronseplass sammenlagt i vår test. Fordelene er imponerende detaljrike dagslys-bilder og grei brukervennlighet. Anbefales for overvåking der nattebilder ikke er avgjørende.

Spypoint Link-Micro LTE 4G

 • Liten og brukervennlig med god bildekvalitet
 • Beste nattbilder
 • Terningkast 6 hos jeger
Spypoint Link-Micro LTE 4G

Spypoint Link Micro LTE skiller seg ut som et kompakt og brukervennlig viltkamera. Med bare 11 x 8 x 5 cm er det virkelig lite og diskré.

Til tross for størrelsen leverer kameraet overraskende god bildekvalitet. Dagbildene er litt undereksponerte, men har fin fargegjengivelse. Om natten topper det faktisk testen med skarpe IR-bilder.

«Nattes tid er Spypoint et godt hode foran alle konkurrentene. Dette kvalifiserer faktisk for at Spypoint Link-Micro LTE 4G både blir best i test og gir mest for pengene»

Med 10 megapikslers oppløsning får du gode detaljer uten unødvendig stor filstørrelse. Kameraet sender bilder direkte til Spypoint-appen din via 4G.

En annen fordel er at basispakken inkluderer 100 bilder i måneden. Ønsker du mer, kan du kjøpe tilleggspakker billig. Dette gjør Spypoint Link Micro LTE rimelig i drift.

Alt i alt et lite og brukervennlig viltkamera som leverer overraskende god kvalitet til en fornuftig pris. Anbefales!

Spypoint Solar

 • Viltkamera med integrert solcelle
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
Spypoint Solar

Selges på Jaktfall.no

Spypoint Solar skiller seg ut ved å ha et innebygget solcellepanel som lader det interne batteriet. Dette gjør at kameraet i praksis kan gå kontinuerlig så lenge det er dagslys.

Bildekvaliteten er svært god med 12 megapikslers oppløsning. Spesielt dagbildene imponerer, mens IR-bildene om natten også holder høy kvalitet.

«Spypoint Solar har litt oppskarpingsstøy og hard senterblits, men ellers er nattbildene tydelige og skarpe (hjortebildene viser ikke Spypoint Solar fra sin beste side)»

Kameraet har raskeste utløserhastighet på markedet med bare 0,07 sekunder. Dette minimaliserer sjansen for å gå glipp av motivet. PIR-sensoren har god rekkevidde med 5 soner og justerbar avstand.

Video kan tas opp i full HD med lyd. Det er også støtte for tidsbildeserier. Alle vanlige funksjoner som månefase og temperatur vises på bildene.

Alt i alt et meget godt viltkamera som ifølge tester leverer markedets beste totalresultat for bildekvalitet. Integrert solcelle er et stort pluss. Anbefales til krevende overvåkning og dokumentasjon.

Tabell – testresultater

ViltkameraPrisOppløsningBatterierSending
Bolyguard MG98 4G 36M469036 MP8 stk AAMMS og Epost
Brecom CM400034995/8/12 MP12 stk AAMMS og Epost
Hunter Alpha 4G22998/12/24 MP8 stk AASkyløsning og app
Hunter Delta 4G29998/12/24 MP8 stk AAMMS og Epost
Hunter Orion 4G24998/12/24 MP8 stk AAMMS og Epost
Hunter Premium28995/8/12 MP12 stk AA1080p video, MMS og Epost
Reolink Go Plus26502K - 4 MP7800 mAh ladbartApp med liveoverføring eller lagret video
Spypoint Link-Micro LTE 4G224910 MP8 stk AAKun app, ikke MMS
Spypoint Solar259912 MP6 stk AAApp
Uovision 785 HD34955/8/12 MP12 stk AA1080p video, MMS
Uovisions Compact 4G274920 MP--
Zodiac Observer149932 MP4 stk AAMinnekort

Verdt å vite om å kjøpe viltkamera

Viltkameraer har blitt svært populære blant jegere, naturfotografer og andre friluftsinteresserte de siste årene. Med et viltkamera kan du overvåke og dokumentere dyrelivet i et område, uten å måtte være fysisk tilstede selv.

Teknologien i viltkameraer har utviklet seg mye, og i dag finnes det modeller for enhver smak og pengebok. Men det kan være utfordrende å finne ut hvilket kamera som passer best til dine behov og budsjett.

I denne artikkelen gir vi en grundig gjennomgang av hva man bør tenke på før man kjøper viltkamera, slik at du kan finne den optimale modellen for ditt bruk.

Hva skal du bruke viltkameraet til?

Det første spørsmålet du bør stille deg er hva du skal bruke kameraet til. De ulike modellene har forskjellige egenskaper og funksjoner som gjør dem mer eller mindre velegnet til ulike formål.

Overvåke hi, viltpassasje eller jaktområde

Et vanlig bruksområde for viltkamera er å overvåke og dokumentere dyrelivet på et bestemt sted, for eksempel en fuglekasse, rådyrhi, viltpassasje eller et jaktområde.

I slike tilfeller trenger du ikke nødvendigvis de mest avanserte kameraene med lang rekkevidde eller raskest triggerhastighet. Det viktigste er å velge et kamera med god bildekvalitet, som tar skarpe bilder både dag og natt.

Dokumentere hvilke dyr som ferdes

Noen ønsker å bruke viltkamera for å kartlegge hvilke arter og individer som ferdes i et område. Da er det praktisk med kameraer som sender bildene direkte til deg, slik at du kan identifisere dyrene mens de fortsatt er i området.

Kameraer med MMS- eller trådløs tjeneste gjør at du raskt får bildene rett på mobilen. Da trenger du imidlertid god mobildekning der kameraet står, så dette må sjekkes på forhånd.

Beregne viltbestand

Viltkamera kan også brukes til å estimere tetthet og bestand av ulike dyrearter, for eksempel hjortevilt eller rovvilt.

Til dette formålet bør man benytte flere kameraer samtidig, gjerne i et systematisk oppsett over et større område. Kameraene bør ha god bildekvalitet og helst ta bilder av begge sider av dyret, slik at individene kan gjenkjennes.

Få bilder direkte på mobilen

For mange handler det rett og slett om spenningen ved å kunne følge med på dyrelivet i sanntid og få tilsendt bilder direkte på mobilen.

Her gjelder det å velge et brukervennlig kamera med enkel oppsett av MMS- eller app-tjeneste.Samtidig bør man passe på innstillingene og databruk, så det ikke blir for dyrt. Et abonnement for bildedeling kan være smart.

Hvor mye kan du bruke på viltkamera?

Neste vurdering handler om budsjett. Viltkameraer finnes i en rekke prisleier, fra rimelige enkle modeller til profesjonelt utstyr for naturentusiaster og jegere med store krav.

Rimelige modeller fra 500 kr

I den rimeligste kategorien finner du enkle viltkamera til noen hundrelapper. Disse kan være helt greie for å teste ut konseptet eller til sporadisk bruk.

Du kan ikke forvente topp kvalitet til denne prisen, men modellene tar som regel både bilder og video med fullt brukbart resultat. Rekkevidde og triggerhastighet vil dog være begrenset.

Mellomklasse 1500-2500 kr

I dette sjiktet finner du viltkameraer med god bildekvalitet, flere innstillingsmuligheter og brukbar rekkevidde og hastighet. De tåler normalt litt vær og vind.

Dette er et godt alternativ for de fleste hobbybrukere som ikke har ekstreme krav, men som vil ha et driftssikkert og allsidig kamera til viltovervåking.

Profesjonelle fra 3000 kr og oppover

På den øvre skalaen har du kameraer i profesjonell kvalitet, som garantert fanger motivet med blitzhurtighet, også på lang avstand og i fullt firsprang.

Her får du topp bildekvalitet, robust konstruksjon og gjerne avanserte funksjoner som usynlig IR-blits, bevegelsesutløser i flere soner og mobilapp med avansert redigering.

Dette er det beste alternativet for krevende brukere eller til vitenskapelig overvåking, men du må ut med en god slump penger.

Sammenlign funksjoner mot pris

Uansett budsjett gjelder det å sammenligne nøye hvilke funksjoner og kvaliteter du får for pengene på de ulike modellene.

Kamera til 3000 kroner har selvsagt bedre spesifikasjoner enn et til 1000 kroner. Men det trenger ikke alltid å være bedre egnet til ditt konkrete behov.

Sjekk derfor nøye og prioriter de egenskapene som er viktigst for deg. Det billigste alternativet har kanskje akkurat det du er ute etter.

Sjekk bildekvaliteten

En av de viktigste faktorene ved et viltkamera er naturligvis kvaliteten på bildene og videoene du får. Her gjelder det å være litt kritisk og granske spesifikasjonene.

Oppløsning i megapiksler

Mange produsenter skryter av ekstrem oppløsning på 20, 30 eller flere megapiksler (MP). Men dette er sjelden noen fordel. De beste kameraene holder seg gjerne til maks 12 MP.

Høyere oppløsning oppnås ved kunstig oppskalering av bildet, noe som ofte gir dårligere detaljer og skarphet. Moderate 10-12 MP gir best resultat.

Bildebehandling og fargegjengivelse

Viktige elementer er også hvordan kameraet behandler lyset i bildet og gjengi farger på en realistisk måte.

Dette kan variere mye mellom modeller og merker. Sjekk eksempler på dagslys- og nattbilder i tester, og les erfaringer fra andre kjøpere.

Moderat oppløsning er ofte bra nok

For de fleste bruksområder gir en moderat oppløsning på 8-12 MP fullt tilfredsstillende bilder, gitt at kameraet ellers har god bildekvalitet.

Det er bedre med skarpe, fine bilder i middels oppløsning, enn store uskarpe filer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen