Gassbrenner og Primus – Best i Test 2023

I denne testen har vi sett på ulike typer gassbrennere til utendørs bruk. Vi har testet både kompakte systemer som monteres rett på gassflasken, toppmonterte gassbrennere, og mer allsidige brennere med slange.

Vi gir tips til hvordan du velger riktig brenner til ditt behov, enten det er til kaffe på fottur eller mer avansert matlagning på turen.

Med en gassbrenner får du god kontroll på varmen, og det er enkelt å regulere temperaturen når du skal koke vann eller steke mat ute.

Gassbrenner – Best i Test

Jetboil Flash

 • Best i Test – raskest
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
Jetboil Flash
Butikk Pris Read more
1.399,00 NOK ➜ Les mer
2.199,00 NOK ➜ Les mer

Jetboil Flash lever virkelig opp til navnet sitt. Denne revolusjonerende gassbrenneren er i særklasse når det gjelder koketid.

Det tar bare 1 minutt og 40 sekunder å koke opp 0,5 liter vann, og i litt vindøkning bruker den knapt nok 10 sekunder mer. Det gjør Jetboil Flash til et svært praktisk valg på fjellturer hvor vær og vind fort kan skape utfordringer.

Jetboil Flash har imponert i tester hos både Jeger og Dagbladet, og stukket av med topplassering og terningkast 6 i begge tester.

Det er vanskelig å finne noe å utsette på Jetboil Flash. Prisen har sunket fra over 2000 kr til litt over 1000 kr, noe som gjør den til et fristende valg.

Et lite minus kan være vekten på 400 gram, som ikke er veldig lettvint. Men det skyldes at Jetboil både er en gassbrenner og et lite turkjøkken i ett.

Med den nye modellen Jetboil Flash Java har Jetboil klart å barbere vekten med 25 gram. Den veier nå 375 gram, noe som gjør den til den letteste i kategorien “gassbrenner med kjele”.

Oppsummert: Vi kan anbefale Jetboil Flash til alle som vil ha rask og enkel vannkoking på tur. Den får toppscore i tester og har imponert med sin raske koketid. Ikke det mest allsidige turkjøkkenet, men ypperlig for enkel matlaging på farta.

MSR Pocket Rocket Deluxe

 • Best i Test – toppmontert
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
 • 9/10 hos Utemagasinet
MSR Pocket Rocket Deluxe
Butikk Pris Read more
849,00 NOK ➜ Les mer
1.695,00 NOK ➜ Les mer
1.999,00 NOK ➜ Les mer

Det amerikanske merket MSR (Mountain Safety Research) har i mange år stått som garantist for turutstyr i toppsjiktet. MSR er kjent som merket for de kresne turgåere – de som vil ha funksjon, men også lav vekt.

Her på siden anbefaler vi derfor blant annet telt og vannfiltrering fra MSR og altså også nå MSR Pocket Rocket Deluxe, som vi kårer til best i test blant de toppmonterte brennerne.

«MSR Pocket Rocket Deluxe er et kvalitetsprodukt og testvinner blant lette turbrennere, og en oppgradert variant av velkjente Pocket Rocket»

Lett, rask og brukervennlig – det er mye å like med Pocket Rocket. Med en vekt på bare 80 gram er den blant de letteste i testen, bare slått av Optimus Crux og Edelrid Kiro.

Dette er en toppmontert gassbrenner, men med mulighet for å kjøpe forlengerslange med bein separat. Greit hvis du vil koke med større kjele eller panne på toppen, da toppmonterte brennere ikke er så stabile. Her kan det anbefales å bruke en flat og lav gassboks for mer stabilitet.

Populær i tester

MSR Pocket Rocket er svært populær i tester, der den får terningkast 6 både hos Jakt&Fiske og Utemagasinet.

«Denne modellen er en svært effektiv vannkoker med moderat gassforbruk. PocketRocket er vindbeskyttet, med et forholdsvis stort brennerhode som på lav styrke gir varmefordelingen. Det fungerer fint til enkel matlaging»

MSR Windburner Personal

 • Best i Test – Brukervennlig
 • Terningkast 5 hos Jeger
 • Anbefalt av Jakt&Fiske
MSR Windburner Personal
Butikk Pris Read more
2.009,00 NOK ➜ Les mer
2.979,00 NOK ➜ Les mer
3.149,00 NOK ➜ Les mer

MSR Windburner Personal er en sterk konkurrent til testvinneren Jetboil Flash.

Dette er en gassbrenner med innebygd vindskjerm og romslig 1-liters kjele som koker vann raskt. I tester tar den 2 minutter og 20 sekunder å koke opp 0,5 liter vann. Det er bra, men noen modeller er enda raskere, deriblant Jetboil Flash med sine 1 minutt og 40 sekunder.

Selv om den ikke er raskest, har MSR Windburner mange andre fordeler. Den har en romslig og stabil kopp og kjele som ble trukket fram som best i test hos Jeger.

Brenneren er svært brukervennlig. Den er mer tilgivende enn andre modeller med tanke på plassering av kjelen. På andre brennere må kjelen stå helt rett, mens MSR er mer fleksibel. Den er også enkel å justere, noe som gir trygg bruk.

Et lite minus, som ble trukket fram i tester hos Jeger og Jakt&Fiske, er at MSR Windburner mangler piezzo-tenner. Det betyr at du må tenne med fyrstikker eller egen lighter.

Oppsummert er dette en meget god gassbrenner med god byggekvalitet. Den er tilgivende og enkel å bruke, noe som gjør den velegnet for nybegynnere. Selv om den ikke er raskest, anbefales MSR Windburner for sin allsidighet og brukervennlighet.

Optimus Vega

 • God for vinterbruk
 • 7.5/10 hos Tek.no
Optimus Vega

Optimus Vega markedsføres som en gassbrenner for alle fire årstider. Her skal det altså være mulig å fyre opp om sommeren så vel som når temperaturen kryper langt under frysepunktet.

Vanligvis får gassbrennere problemer når det blir kaldt, da gassen da går over i flytende form og ikke kommer opp til brenneren. Mange vil derfor anbefale å fyre med bensin om vinteren, noe som krever dyrere multibrenner.

Optimus Vega har imidlertid en løsning der du kan snu gassboksen opp-ned. Da kommer gassen ned i slangen og opp til brenneren. Smart! Dette skal gjøre det mulig å bruke gass selv om vinteren.

Ifølge test hos Tek.no er denne brenneren likevel noe treg. Uten vindskjerm brukte den hele 17 minutter på å koke 1,5 liter vann. Selv med vindskjerm gikk tiden over 7 minutter.

«Vind trenger derimot ikke være ditt aller største problem her. For selv om brenneren ikke har noen integrert beskyttelse mot vinden, så kommer den med en egen ekstern vindskjerm. Og det trenger den beviselig, for uten dette skjoldet, og med lokket av, tok det 17 minutter å koke opp 1,5 liter vann»

Det bør legges til at man vanligvis tester med 0,5 eller maks 1 liter vann, så den trolig er raskere ved mindre vannmengder.

Oppsummert kan Optimus Vega være et alternativ hvis du vil ha en ren gassbrenner til bruk om vinteren, og ikke ønsker en dyrere multibrenner.

Primus Easy Fuel

 • Best i Test – budsjett
 • 9/10 hos Tek.no
Primus Easy Fuel

Primus varer evig – eller i alle fall lenge nok til mange turer til fjells og ut i skogen. Det er vi jo mange som tenker, og det er nok noe sant i det stadig. Det svenske merket er jo nesten synonymt med turkjøkken, men da er det ofte de klassiske stormkjøkkenene til rødsprit vi tenker på.

Primus Easy Fuel er derimot en gassbrenner med integrert tenner og vindskjerm, noe som er praktisk for oss som ikke er så erfarne. Svært enkelt!

Dette er brenneren du trygt kan pakke ned og ta fram når turen har gått over stokk og stein, og du kjenner at nå skal det bli godt med noe varmt. Da er det greit å vite at du har “gamle trofaste” med i sekken – en gassbrenner som alltid tenner og alltid koker opp.

Selv om den kanskje ikke er den raskeste eller har den høyeste effekten, gjør det ikke så mye. Med Primus kan du føle deg trygg, og det er viktig.

Urberg Rogen Stove

 • Rimelig alternativ
 • Terningkast 4 hos Jeger
Urberg Rogen Stove

Urberg Rogen Power Stove er et praktisk og effektivt turkjøkken som passer perfekt for deg som trenger å varme vann eller lage enkel mat ute.

Dette er et komplett sett som kommer med 1 liter isolert aluminiumskjele, lokk, brenner og oppbevaringspose. Brenneren monteres direkte på kjelen og sørger for at vannet varmes opp lynraskt.

I test hos Jeger.no fikk Urberg Rogen Power Stove terningkast 4 av 6 mulige. Testeren trekker frem at kjelen rommer 1 liter vann og koker opp 0,5 liter på bare 2 minutter og 30 sekunder med brenneren montert.

«Urberg Rogen Stove fungerer godt til sitt bruk – og den får jobben gjort Så dersom ikke vekta er vektlagt og man har et litt strammere budsjett, kanskje uten store planer om å bruke brenneren veldig ofte, vil man klare seg godt med en Urberg Rogen Stove»

Brenneren har integrert piezo-tenner, noe som gjør det enkelt å få fyr uten fyrstikker. Hele settet pakkes ned i kjelen og pose, så det tar minimalt med plass.

Rogen Power Stove egner seg godt for enkle måltider og vannkoking på tur. Den er ikke like fleksibel som dyre turkjøkken med doble brennere, men til en overkommelig pris får du et funksjonelt og effektivt turkjøkken her. Perfekt for deg med begrenset budsjett eller som ikke har behov for avanserte løsninger.

Optimus Crux

 • Gassbrenner og turkjøkkensett
Optimus Crux
Butikk Pris Read more
749,00 NOK ➜ Les mer

Optimus Crux Weekend HE Cook System er et effektivt og kompakt turkjøkkensett i tre deler fra det svenske merket Optimus.

Settet består av en Crux gassbrenner, en 0,95 liters aluminiumskjele og en liten stekepanne som også fungerer som lokk og tallerken.

I test hos Jakt&Fiske fikk dette settet terningkast 5 av 6 mulige. Testeren trekker frem at brenneren er effektiv, tar svært lite plass og er enkel å bruke.

Med brenneren montert koker kjelen på 0,95 liter opp 1 liter vann på bare 3 minutter og 10 sekunder under optimale forhold. Dette er imponerende raskt.

Hele settet pakkes sammen i kjelen og en medfølgende pose, så det tar minimalt med plass i sekken. Perfekt turkjøkken for 1-2 personer.

Brenneren veier kun 72 gram, så dette er et lett turkjøkken som passer utmerket for turer der vekt er viktig. Samtidig får du kokekapasitet nok for et lite turfølge.

Alt i alt et kompakt og effektivt turkjøkken fra Optimus som imponerte i test og fikk terningkast 5 av Jakt&Fiske. Perfekt for hurtig vannkoking og enkel matlaging på farten.

Alle gassbrennere i testen – tabell

NavnTypeBrenselVektKoketid TennerVindbeskyttelse
Jetboil Flashhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Jetboil%20Flash.jpgGassbrenner med kjeleGass400 g1 min 40 sekJa, innebygdJa, innebygd
MSR Windburner Personalhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/MSR%20Windburner%20Personal.jpgGassbrenner med kjeleGass432 g2 min 20 sekNeiJa, innebygd
MSR PocketRocket Deluxehttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/MSR%20Pocket%20Rocket%20Deluxe.jpgToppmontert gassbrennerGass80 g3 min 39 sek ( 1 liter)JaNei
Optimus Vegahttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Optimus%20Vega.jpgGassbrennerGass178 g7 min 49 sek (1.5 liter)NeiJa
Primus Easy Fuel https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Primus%20Easy%20Fuel.jpgGassbrennerGass346 g7 min 17 sek (1.5 liter)Ja, innebygdJa
Urberg Rogen Stovehttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Urberg%20Rogen%20Stove.jpgGassbrenner med kjeleGass515 g2 min 30 sekJa, innebygdNei
Optimus Cruxhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Optimus%20Crux.jpgGassbrennerGass72 g3 min 10 sek (1 liter)Ja, løsNei

Verdt å vite om å kjøpe gassbrenner

Gassbrennere er blant de mest praktiske brennerne for friluftskokker. Med kompakte størrelser og enkel betjening, gir de raske og stabile flammer når du skal lage mat ute.

Gassbrennere fyres med små, lettvektige gassbokser med enten propan eller butangass. Det gjør dem til et ypperlig alternativ for deg som vil ha et minimalistisk og effektivt stormkjøkken på tur.

Med en gassbrenner kan du enkelt justere varmen etter behov når du skal tilberede forskjellige retter. Enten det er pasta, supper eller pannekaker. Og med moderne piezo-tennere trenger du knapt tenke på fyrstikker.

En ulempe er at ren gass mister litt av effekten i kalde temperaturer. Når gradestokken nærmer seg frysepunktet, kan gassen gå over i flytende form. Da anbefales det å bytte til vintergass, eller å ta i bruk en multibrenner som også kan fyres med flytende brensel.

Men for de fleste turer gjennom sommerhalvåret er en gassdrevet brenner et ypperlig valg for det enkle og funksjonelle stormkjøkkenet. Kompakt, effektiv og praktisk for friluftskokker på farten.

Typer av gassbrennere

Toppmonterte gassbrennere

Toppmonterte gassbrennere monteres direkte på toppen av gassflasken. De er lette, kompakte og raske. Perfekt for vannkoking og enkle måltider på farta. Noen modeller har integrert vindskjerm rundt brenneren, som gir bedre varmeeffekt ved vind. Passer fint for soloturer eller til å varme vann til tørrmat.

Gassbrennere med slange

Disse brennerne har en slange mellom gassflasken og brenneren. Slangen gjør at gassen kan forvarmes før den når brennerhodet. Dermed fungerer de bedre i kaldt vær og om vinteren. De har også mulighet for å snu gassflasken opp-ned, slik at all gassen kommer ut. Mer allsidige enn toppmonterte brennere.

Gassbrennere med kjele

Komplette sett med gassbrenner, kjele, lokk og evt. kopp. Gir et enkelt og effektivt turkjøkken for enkle måltider. Kjelen isolerer og sparer gass. Perfekt for deg som vil ha et ferdig system. Få modeller har doble brennere eller stor kapasitet. Tar mer plass enn de andre brennertypene.

De ulike brennerne dekker forskjellige behov. En toppmontert brenner for raske pauser, en med slange for vinterbruk, og et komplett system for enkle måltider. Valget avhenger av turens formål og behovet ditt.

Tenner og vindskjerm

Piezzo tenner

Mange moderne gassbrennere har integrert piezzo-tenner. Det er en elektrisk gnisttenner som gir gnist når du trykker på en knapp. Da slipper du å tenne med fyrstikker eller lighter. Veldig praktisk!

Vindskjerm

En vindskjerm i metall eller aluminium skjermer brenneren mot vind. Det gjør at varmen holder seg på brenneren og ikke blåser bort. Anbefales for raskere oppvarming og spare gass. Kan være innebygd i brenneren eller monteres rundt.

FAQ

Hvor mye gass må man ha med på tur?

For to personer på en helgetur trengs det normalt 1-2 gassbokser på 220 gram. En full gassboks holder vanligvis til 2 dagers matlaging. På lengre turer tas det gjerne med 1 boks per person per 3 dager.

Hvordan tenner man på en gassbrenner?

 • Sjekk at brenneren er skrudd ordentlig på gassflasken
 • Åpne gasstilførselen på brenneren
 • Tenn fyr på brenneren med fyrstikk, lighter eller piezzo-tenner
 • Juster ned til ønsket blussstørrelse
 • Koble fra gassen på brenneren etter bruk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen