Kikkertsikte – Best i Test 2023

Enten du er en erfaren jeger på utkikk etter et nytt kikkertsikte, eller en nybegynner som ønsker å investere i ditt første kikkertsikte, vil denne samletesten guide deg gjennom de beste alternativene og hjelpe deg med å ta et informert valg.

I denne artikkelen vil vi ta for oss et variert utvalg av kikkertsikter fra ulike produsenter og i forskjellige prisklasser, for å hjelpe deg med å finne det perfekte kikkertsiktet for dine jaktbehov.

Vi synes at de beste i test er:

Kikkertsikte – Best i Test

Zeiss Conquest V4 3-12×56

 • Mest for pengene
 • Terningkast 5 hos Jeger
 • Allround og Skumringsjakt
Zeiss Conquest V4 3-12x56
Butikk Pris Read more
9.999,00 NOK ➜ Les mer
15.000,00 NOK ➜ Les mer

Zeiss Conquest V4 3-12×56 er både et svært populært kikkertsikte i Norge og et kikkertsikte som presterer meget godt i tester.

Dette siktet er akkurat nå, i 2023, det mest populære kikkertsiktet på Prisjakt.no og har også fått terningkast 5 i test hos magasinet Jeger.

«Conquest V4 er kikkertsikter med god kvalitet som det er verdt å se på, dersom du ikke vil betale det dobbelte for å få flere ganger zoom, kulebanekompensator, bevegelsessensor og annet tilleggsutstyr. Strengt tatt behøver du uansett ikke slikt til vanlig jakt på forsvarlige avstander. På Conquest V4 er innsatsen lagt mest i god optikk – så her får du dermed godt glass for pengene»

Zeiss Conquest V4 3–12×56 er et kikkertsikte som utmerker seg med sin allsidighet og optiske kvalitet, spesielt gitt prispunktet. Med en pris på omtrent 14.000kr er dette ikke et billig sikte og heller ikke rimelig (du finner gode sikter til under 10.000kr og brukbare til under 5000kr), men det er kanksje det siktet der du får mest for pengene til en pris som likevel er overkommelig, når vi sammenligner med de andre “best i test” som har priser tre ganger høyere.

Med sin forstørrelse på mellom 3x og 12x er det godt tilpasset for både korte og middels lange avstander. Zeiss produserer Conquest modellen i fire varianter med ulike forstørrelser og størrelse:

 • 1-4 x 24
 • 3-12 x 56
 • 4-16 x 44
 • 6-24 x 50

Varianten her, 12×56 er “allround- og skumringsvarianten”, men om du har andre behov finner du altså en variant som passer bedre for det.

«Conquest V4 3-12 x 56 er derimot designet for dårligere lys – men er også et bra allroundsikte dersom den store frontlinsen ikke byr på problemer med omsyn til vekt, volum eller høyde på riggen din. Stor linse er nemlig prisen du må betale for å få best mulig lysgjennomgang og et godt skumringssikte. Kikkertsiktet har retikkel nr 60 med lys som passer godt for bruk i dårlig lys. Også dette er i 2. fokusplan, slik at trådkorset ikke endrer størrelse når du zoomer ut og inn. Lyset er justerbart med avposisjon mellom hvert trinn. Det slår seg ikke av automatisk eller har bevegelsessensor, slik som Conquest V6 og Victory V8-siktene er utstyrt med»

Ifølge Jeger.no sin anmeldelse er Conquest lett synlig legendaris Zeiss-kvalitet. Dette siktet imponerer med bildekvalitet og en 90% lysgjennomgang takket være Ultra-FL linsen med flere SCHOTT-fluoridglass. Det tilbyr god lysstyrke, skarphet og detaljoppløsning, selv under utfordrende forhold, noe som hjelper jegere med å lage presise skudd under forskjellige lysforhold.

Den ekstremt små rødprikken (3,3 millimeter måldekning på 100 meter) tillater rask og nøyaktig målsøking, og den maksimale forstørrelsen på 12x tillater bruk av siktet med begge øyne åpne, noe som øker den generelle situasjonsbevisstheten.

Siktet er også ganske robust, med LotuTec-coating for å motstå vann og skitt, og nitrogenfylt for å forhindre dugg. Dens evne til å tåle temperaturer mellom -25°C og +50°C gjør det passende for en rekke jaktmiljøer.

Selv om Zeiss Conquest V4 3–12×56 Ret. 60 er et flott allroundsikte, har det noen begrensninger. Det kan ikke være det mest ideelle for ekstremt lange avstander eller for dem som ønsker et sikt med en større zoomområde, og selv om det tåler en rekke miljøforhold, kan det ikke være optimalt for de mest ekstreme værforhold.

Totalt sett tilbyr Zeiss Conquest V4 3–12×56 Ret. 60 en utmerket balanse mellom funksjon, kvalitet og pris. Det er en god investering for jegere som ønsker et pålitelig og allsidig kikkertsikte. Den 10-årige garantien er også en velkommen bonus, og gir en ekstra sikkerhet for investeringen.

Zeiss Victory HT 3-12×56

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
 • Best for Skumringsjakt
Butikk Pris Read more
30.050,00 NOK ➜ Les mer

Zeiss Victory HT 3-12×56 er et populært kikkertsikte i Norge og et utmerket valg for de fleste typer jakt her i landet.

Det er spesielt godt egnet for skumringsjakt, der det kanskje er best i test (“Fantastisk i skumring” – Jeger.no), men kan være mindre egnet for drivjakt i tett skog eller raske skudd på skogsbilveier.

«Vurdert kun ut fra skumringsjakt, er dette det beste kikkertsikte i testen..Zeiss HT 3-12×56 sin styrke som et rent skumringssikte, er at den har en enkel «gammeldags» konstruksjon med bare 4 gangers zoom-område, noe som gir litt smalere bruksområde»

Kikkertsiktet ble lansert i 2012 og benytter SCHOTT HT (High Transmission) glass, speilfrie prismer og nytt linsebelegg. Dette resulterer i en imponerende lysgjennomstrømning på 95%, noe som gir svært klar visning selv under dårlige lysforhold.

Zeiss Victory HT 3-12×56 veier 573 gram og har en lengde på 34,7 cm, med en montasjestørrelse/mellomrør på 30mm. Det inkluderer et retikkel 60 og tilbyr kulebanekompensator som tilleggsutstyr.

Prisen på dette kikkertsiktet er nesten 30.000 kr, og selv om det inkluderer en 10-års garanti fra produsenten, vil kostnaden utvilsomt være et avskrekkende element for mange.

En av styrkene til Zeiss HT 3-12×56 er dens ytelse under skumring, mye takket være den enkle konstruksjonen med 4x zoom-område. HT-designet gir høyere lysgjennomgang enn normalt, og i tester har det overgått selv flaggskipmodellen Victory V8.

Det er imidlertid noen ulemper med dette kikkertsiktet. Det mangler parallaksejustering og har lysjustering på venstre side av høydetårnet, lik billigere modeller. I tillegg er 4x zoom-området noe begrensende, med et forstørrelsesområde på kun 3-12x.

Samlet sett er Zeiss Victory HT 3-12×56 et fantastisk valg for jegere som ønsker et kikkertsikte med høy lysgjennomstrømning og god ytelse under skumringsforhold. Dets begrensninger inkluderer mangelen på parallaksejustering og et relativt smalt forstørrelsesområde.

Swarovski Z6i 2,5-15×56 P

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
 • Best i Test – Allround
Swarovski Z6i 2,5-15x56 P
Butikk Pris Read more
28.700,00 NOK ➜ Les mer

Swarovski Z6i 2,5-15×56 P er et førsteklasses kikkertsikte som er ideelt for skumringsjakt, og som gir deg muligheten til å utvide jakttiden selv under dårlige lysforhold. Med en imponerende lysgjennomtrenging på 91% og et opplyst retikkel, kan du nå ta skudd under utfordrende forhold som tidligere ikke var mulig.

«at Swarovski klarer å presentere noe så bra med seks gangers zoom og påfølgende økt komplisert konstruksjon, er imponerende. Det gjør dessuten siktet noe mer anvendelig hvis du ikke utelukkende er på utkikk etter egenskaper til nattjakt»

Dette kikkertsiktet er utstyrt med en automatisk av/på-timer og helningssensor som gjenkjenner om kikkerten er i skyteposisjon eller ikke, slik at batteriet spares og levetiden forlenges. Kontrollene for det opplyste trådkorset er enkle, raske og støyfrie å bruke i skyteposisjon. Den nye, slanke formen på belysningsenheten gir ubegrenset sikt over kikkerten og kontrollene.

Swarovski Z6i 2,5-15×56 P veier 655 gram og har en sentralrørdiameter på 30 mm. Det inkluderer et 4A-I eller BRH-I retikkel og tilbyr kulebanekompensator som tilleggsutstyr. Prisen på dette kikkertsiktet var NOK 27 500,- i 2019, og det importeres av Swarovski Optikk Nordic AB.

Til tross for at Swarovski Z8-serien har overtatt som toppmodell, viser tester at Z6i 2,5-15×56 P fremdeles yter svært godt i skumringen. Med en lysgjennomgang på 91% og sterke kontraster, plasserer dette kikkertsiktet seg i øvre sjikt blant de beste skumringskikkertene.

Swarovski Z6i og Zeiss HT er testens beste skumringssikter, med et lite forsprang til sistnevnte. Steiner Ranger 3-12×56 er en billigere modell som har mange av de gode egenskapene til de dyreste siktene.

Swarovski Z6i 2,5-15×56 P imponerer med sin seks ganger zoom og kompliserte konstruksjon, noe som gjør det mer anvendelig for de som ikke bare er ute etter skumringsjakt.

Beste kikkertsikte under 5000kr

Hawke Vantage 30 WA 3-12×56 L4A

 • Terningkast 4.5 hos Jakt&Fiske
 • Beste Budsjett
Hawke Vantage 30 WA 3-12x56 L4A
Butikk Pris Read more

Hawke Vantage 30 WA 3-12×56 L4A er et kikkertsikte i god kvalitet til en rimelig pris. Dette siktet har fått terningkast 4,5 hos Jakt&Fiske, et magasin som gis ut av Norges Jeger- og Fiskeforbund.

Kikkertsikter med en zoom på åtte ganger har lenge vært reservert for de mest eksklusive modellene, men tilbydes nå også i mer budsjettvennlige prisklasser. Dette gir oss Hawke Vantage 30 WA 1-8×24 L4A Dot, en kompakt jaktsikte som er både rimelig og effektiv.

«Kikkertsikter med åtte ganger zoom har lenge vært eksklusive saker, men tilbys nå også i rimeligere prisklasser. Hawke lager et svært prisgunstig sikte med 1–8 gangers forstørrelse»

Med en pris på 4990 NOK, akkurat under 5000kr, posisjonerer dette siktet seg inn mot de som leter etter et godt og funksjonelt kikkertsikte til en rimelig pris, uten at det dermed er et sikte i budsjett-siktet. Her må du se modeller som Breitler Sport 3-9×40 AO.

Siktet har en rørdiameter på 30mm og har et sylindrisk objektiv. En fordel med dette er mer plass til å plassere den fremre montasjeringen. Ved laveste forstørrelse gir bildet et svært sjenerøst synsfelt på over 40 meter på 100 meters hold, og dekker hele okularet. Dette gir et nærmest rødpunktssikte for bruk med begge øynene åpne på trange poster. Ved økende forstørrelse er det ingen variasjon i bildekvalitet eller fokus, bare øyeplasseringen blir naturligvis noe trangere.

«Optikken er overraskende bra i dette siktet. Ved laveste forstørrelse dekker bildet hele okularet, og er skarpt ut til kanten. Også synsfeltet på mer enn 40 meter på 100 meters hold er svært sjenerøst. Her får du nærmest et rødpunktsikte for bruk med begge øynene åpne på trange poster. Ved økende forstørrelse er det ingen variasjon i billedkvalitet eller fokus. Bare øyeplasseringen blir naturlig nok noe trangere. En forstørrelse på 8 ganger gir nok detaljer til de aller fleste jaktsituasjoner»

Lysstyrken er en utfordring for dette siktet. I skumring blir bildet mørkt, spesielt på laveste forstørrelse, på grunn av den store utgangspupillen. Dette er noe å ta hensyn til når du vurderer dette siktet, spesielt hvis du planlegger å bruke det mye i dårlige lysforhold.

«Optikk er en serie kompromisser, og den egenskapen som lider i denne konfigurasjonen, er lysstyrken. Siktet gir lite hjelp i skumringen. Særlig på minste forstørrelse blir bildet mørkt på grunn av den store utgangspupillen»

Siktet har et belyst siktepunkt i midten av trådkorset med valgfri rød eller grønn belysning i 5 trinn. Det grønne lyset kan være nyttig under spesielt lyse forhold, mens det røde lyset er ment for skumring.

Treffpunktjusteringen er noe grovere enn vanlig, men det gir nok presisjon for de fleste jaktsituasjoner. Justeringstårnene er beskjedne og har en skala som kan nullstilles. På zoomringen sitter det en spore for hurtig justering av forstørrelsen.

Hawke Vantage 1-8×24 er et svært kompakt og allsidig sikte for jakt på dagtid. Den lave prisen gir mye god optikk for pengene i et enkelt og stilreint sikte. Det kommer også med en række anvendelige tilbehør, herunder elastiske linsebeskyttere, en linseklut og et CR2032-batteri.

På den negative siden, bemerker Jakt&Fiske at lysflekken kan være litt ujevn, og at bildekvaliteten lider under dårlige lysforhold. Men med tanke på den rimelige prisen, er disse mindre problemene en liten pris å betale for et ellers svært anvendelig og allsidig kikkertsikte.

«Hawke Vantage 1-8×24 er et svært kompakt og allsidig sikte for jakt på dagtid. Den lave prisen gir mye god optikk for pengene i et enkelt og stilreint sikte»

Beste kikkertsikte under 10.000kr

Hawke Endurance 30 WA 3-12×56 LR Dot

 • Terningkast 4 hos Jeger
 • Best for Prisen
 • Allround kikkertsikte
Hawke Endurance 30 WA 3-12x56 LR Dot
Butikk Pris Read more

Hawke Endurance 30 WA 3-12×56 LR Dot er en riflekikkert som er designet for den seriøse jegeren. Dens utvalg av funksjoner og pålitelighet gjør det til et sterkt valg for alt fra småvilt- til storviltjakt, samt langholdsskyting. Med sin brede vinkeloptiske system, belyste 6-trinns retikkel, og 18 lags fullt multi-coatade linser, er dette sikte et solid valg for jakt i varierte forhold.

Denne kikkertsikten utmerker seg virkelig når det kommer til optisk ytelse. Den 18-lags Full Multi-Coating gir maksimal lystransmisjon og kontrast, noe som gir et klart og skarpt bilde selv under dårlige lysforhold. Bildet er skarpt nesten helt ut til kantene, med bare litt dorulleffekt på laveste forstørrelse. Dette betyr at du kan stole på at du har en klar utsikt over målet ditt, uansett lysforhold.

«Bildet er skarpt nesten helt ut til kantene og man må virkelig konsentrere seg for å se at kikkertsiktet ikke er helt kantskarpt. Det er dog noe dorulleffekt på den laveste forstørrelsen, men er slett ikke blant de verste»

Med en forstørrelse på 3-12x, gir denne kikkertsikten deg fleksibilitet for både nær- og langdistanse skyting. Den belyste 6-trinns retikkel er brukervennlig og gir deg muligheten til å justere lyspunktet etter lysforhold, noe som er viktig når du jakter i varierte lysforhold. I tillegg til den store lysprikk, er det to lavtliggende siktepunkter som er nyttige for lengre hold.

«Retikkelet liker vi også svært godt: I tillegg til en moderat stor lysprikk, har det to andre lavtliggende siktepunkt som du kan bruke på lengre hold»

Som Jeger.no uttrykker, “riflekikkerten virker for å være meget godt bygget.”. Hawke Endurance 30 WA er bygget for å tåle utfordringene som kommer med jakt. Den er støtsikker, nitrogenfylt og vanntett, noe som gjør den godt rustet til å takle både vilt og vær. Den har også integrerte linsebeskyttere i aluminium for å beskytte linsene, noe som er en fin funksjon for å sørge for at optikken din holder seg i god form.

Det er få feil å finne med Hawke Endurance 30 WA 3-12×56 LR Dot. Selv om det er litt optisk småplukk som kunne vært bedre, er det generelle nivået av optisk ytelse og byggekvalitet svært høyt. Denne kikkertsikten er et pålitelig verktøy for jegeren, og med tanke på dens rimelige pris, gir det utvilsomt god valuta for pengene.

Bushnell Engage 2,5-15×50

 • Allround kikkertsikte
Bushnell Engage 2,5-15x50
Butikk Pris Read more
5.499,00 NOK ➜ Les mer

Kikkertsikter kommer i mange forskjellige former og kvaliteter, og i dette spekteret har vi nå Bushnell Engage 2,5-15×50. Priset til 6599 NOK, befinner dette siktet seg i det moderate, men prisen er jo bare en del av ligningen. Vi skal se nærmere på kvaliteten, funksjonene og ytelsen.

Engage 2,5-15×50 sikter er utstyrt med Fully Multi-Coated og Ultra Wide Band (UWB) coata linser, designet for å gi optimal klarhet under alle vær- og lysforhold. Det lover godt, spesielt for turer i varierende vær, fra sol til overskyet og til og med regn. EXO-beskyttelse på de ytre linseflatene er også lagt til for at vann, støv og smuss skal prelle av lett.

Denne modellen kommer med et opplyst tysk #4 SPF retikkel med seks trinn, og låsbare justeringstårn. Du løfter opp for å justere og trykker dem ned for å låse, noe som legger til brukervennlighet og praktisk. Parallaksejusteringen på siden er også en velkommen funksjon. Med en rørdiameter på 30 mm, er siktet ganske robust.

Spesifikasjonene for dette siktet er imponerende, med en forstørrelse på 2,5-15x og en objektivstørrelse på 50 mm. Det har en øyeavstand på 92 mm, en vekt på 776 g, og en lengde på 332 mm. Materialet er aluminium, som lover holdbarhet og pålitelighet, og det er nitrogenfylt, vanntett og støtsikkert – alt gode egenskaper for å motstå elementene i utendørs aktiviteter.

Når det gjelder ytelse, leverer Bushnell Engage 2,5-15×50 solid ifølge testeren på Snipercentral.com, men ikke perfekt:

«The scope passed our tests, provided it is never used closer than 50 yards, but it still has work to do to gain our trust…so far, it is the best Chinese scope we have tested»

Forstørrelsen er klar og konsekvent, og retikkelet er tydelig og godt opplyst. Linsecoatingen bidrar til å forbedre synligheten i forskjellige lysforhold, og den sterke konstruksjonen sikrer at siktet tåler de vanlige støtene og skrapene det vil møte i feltet.

Det er noen mindre ulemper, som kan forventes med de fleste produkter. Låsemekanismen kan være litt stiv til å begynne med, men blir lettere med bruk over tid. Også, selv om vekten på 776 g ikke er overdrevent tung, kan det være litt mer enn noen brukere foretrekker.

Alt i alt er Bushnell Engage 2,5-15×50 et solid, godt bygd kikkertsikte som gir god ytelse for prisen.

Formålet med Kikkertsikte

Å forstå formålet med et kikkertsikte er nøkkelen til å gjøre et klokt kjøp. Hvordan vil du bruke det, hva er det du jakter på, og i hvilke forhold? Disse spørsmålene bør hjelpe deg å avgjøre hvilket sikte du trenger.

Jakten er i Fokus

Tenk deg at du er på jakt. Du er i skogen, det er tidlig morgen, og det er litt tåkete. Du vet at dyrene er der ute, men det kan være vanskelig å se dem. Hva skal du gjøre? Jo, det er her kikkertsiktet kommer inn. Kikkertsiktet gir deg muligheten til å se klart og nøyaktig på lengre avstander. Du kan identifisere dyret, sørge for at det er det rette dyret, og ta et mer presist og human skudd.

Fra Soloppgang til Solnedgang

Jaktdager starter tidlig og kan vare lenge. Fra soloppgang til solnedgang, gjennom tåke, regn, snø, eller strålende solskinn, vil du at kikkertsiktet ditt skal fungere. Det rette kikkertsiktet kan håndtere disse endringene i lysforholdene og fortsatt gi et klart, skarpt bilde. Dette er spesielt viktig i skumringen, når mange dyr er mest aktive, men lysforholdene kan være vanskelige.

Å velge riktig kikkertsikte kan variere stort avhengig av hvilken type jakt du skal bedrive. Her er noen konkrete eksempler:

Småviltjakt: For jakt på mindre arter som rådyr eller hare, er det viktig med et bredt synsfelt for å kunne oppdage og følge dyrene i deres raske og uforutsigbare bevegelser. Velg et kikkertsikte med lav til medium forstørrelse, som for eksempel 1-4x eller 2-7x. Vær oppmerksom på vekt, ettersom småviltjakt ofte innebærer mye bevegelse.

«Kikkertsikte med stort synsfelt og liten forstørrelse er optimalt på drivjakt der dyrene kommer i fart på kort hold»

Storviltjakt: Jakt på større arter som elg, hjort eller bjørn krever ofte høyere forstørrelse for å sikre presise skudd på lengre avstander. Overvei et kikkertsikte med høyere forstørrelse, slik som 4-12x eller 6-24x.

«Posteringsjakt er gjerne mest effektivt i demring og skumring. Skal du kunne utnytte disse situasjonene, er et lyssterkt kikkertsikte alfa og omega»

Fuglejakt: Når du jakter på fugler, kreves det rask respons og bredt synsfelt for å kunne følge fuglenes bevegelser. Kikkertsikter med svært lav forstørrelse, som 1-4x, eller til og med rødpunktsikter kan være velegnede for denne jakttypen.

Jakt under dårlige lysforhold: For jakt på arter som er mest aktive om natten, som villsvin, er det avgjørende med god lysgjennomgang. Sikter med større linsediameter, som 50mm eller høyere, er å anbefale. For spesialisert nattjakt kan nattsyn eller termiske sikter være aktuelle.

Valget av kikkertsikte vil alltid være en balanse mellom disse og andre faktorer, og det er viktig å velge et kikkertsikte som passer til din spesifikke jaktform og situasjon.

Hvordan kikkertsikteglasset påvirker jakten

Har du noensinne lurt på hvordan glasskvaliteten i kikkertsiktet ditt påvirker jakta? Her kommer en enkel forklaring:

Glassmaterialet: Det handler om å treffe blink

Når du velger et kikkertsikte, er det viktigste du skal se etter hva slags glass det er laget av. Noen kikkertsikter bruker noe som kalles “ED-glass” (Extra-low Dispersion), som hjelper til med å redusere kromatisk aberrasjon (fancy ord for en type bildefeil). Dette gir deg klarere farger og et skarpere bilde, som kan være kjempeviktig når du prøver å få øye på byttet ditt i ulike lysforhold.

«I dag kan man få et rimelig kikkertsikte med bra optikk som fungerer til det meste av jakt i dagslys, men det er ingen tvil om at jo mer penger du legger i et kikkertsikte jo bedre optikk»

Lysgjennomgang: For de tidlige morgenene og late kvelder

Lysgjennomgang er bare et komplisert ord for hvor mye lys som slipper gjennom kikkertsiktet ditt. Jo mer lys som kommer gjennom, jo bedre vil du se i svakt lys. Dette er super viktig hvis du liker å jakte tidlig om morgenen eller sent om kvelden. Med en kikkert som slipper gjennom mye lys, får du noen ekstra minutter med jakt i de mest kritiske tidene på dagen.

Linsebelegg: For all slags vær

Belegget på linsene i kikkertsiktet hjelper med å redusere refleksjoner og øker lysgjennomgangen, som betyr skarpere bilder. Noen linser har spesielle belegg som forhindrer vann og riper. Det er gull verdt på en regnfull jakt, for da har du alltid klart syn på byttet ditt, uansett hvordan været er.

Reduksjon av bildefeil: Når du jakter fra lang avstand

En god kikkert med kvalitetsglass hjelper også til med å redusere bildefeil, som kan gjøre bilder uskarpe eller lage fargekanter rundt objekter. Dette kan være forstyrrende når du prøver å sikte, spesielt på lang avstand. En kikkert som kan redusere disse feilene, gir deg et mer presist siktebilde, noe som kan være forskjellen på treff og bom.

Når du ser på et kikkertsikte, vil du ofte se det merket med en serie tall, som for eksempel 3-9×40. Disse tallene gir viktig informasjon om kikkertsiktets ytelse og funksjonalitet.

Hva betyr tallene på kikkertsikte?

Forstørrelse: Det første tallet eller tallene (3-9 i vårt eksempel) indikerer forstørrelsesområdet. I dette tilfellet betyr det at objekter vil vises mellom 3 og 9 ganger nærmere enn de ville blitt sett med det blotte øye. Et enkelt tall, som 4x, betyr at kikkertsiktet har en fast forstørrelse.

«Til vanlig norsk storviltjakt vil de aller fleste skudd bli avfyrt på 50-100 meter. Da trenger du sjelden kikkertsikte med mer enn 10x forstørrelse. Hvis du ikke jakter særlig i skumring, vil du klare deg fint med 42 mm frontlinse»

Objektivdiameter: Det siste tallet i sekvensen (40 i vårt eksempel) er diameteren på objektivet (linsen på forsiden) målt i millimeter. Dette tallet er viktig fordi det bestemmer mengden lys som kommer inn i kikkertsiktet. Jo større tall, jo mer lys kommer inn, noe som kan forbedre klarhet og lysstyrke, spesielt under dårlige lysforhold.

«4x zoom gir et bredt spekter som er egnet for mange typer jakt. Vil du ha kikkertsikte til ekstra lange hold, bidrar 12x forstørrelse til å prikke inn inner-tier’n»

Retikkel: Retikkelet, også kjent som siktekrysset, er linjene du ser når du ser gjennom kikkertsiktet. Disse kan variere betydelig i design, og forskjellige retikler kan være nyttige for forskjellige typer skyting. Noen retikler har enkelte prikker eller streker som angir avstand, noe som kan være nyttig for skyting på lang avstand. Andre har lysende prikker eller kryss for å forbedre synligheten i dårlig lys.

«Til skyting på lange hold har retikkelet betydning på flere måter: Først og fremst er det en fordel om det er fintrådet. Her snakker vi rolige situasjoner hvor man bør ha god tid til å sikte. At siktepunktet dekker minst mulig av viltet, gir større bildefelt til observasjon og bedre skuddplassering. Det øker også din egen oppmerksomhet rundt presisjonen»

Husk at å velge riktig kikkertsikte innebærer å vurdere alle disse faktorene i lys av dine spesifikke behov og preferanser. Med litt kunnskap om hva disse tallene betyr, vil du være bedre rustet til å gjøre et informert valg.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen