Vadebukse Test – her er de beste vadere i 2022

Vadere og vadebukser er et uunnværlig fiskeutstyr for oss som fisker i elven og på kyst, men mange ser på de som noe litt mystisk. Hvilken type skal man kjøpe? Det finnes nemlig neopren, PVC og pustende vadebukser. Det er vadebukser med gummisåler og filtsåler. Hvilken størrelse skal man kjøpe? Ja, det er mye å tenke over og siden jeg selv skulle ut og kjøpe meg et par vadebukser, har jeg forsøkt å sette meg så godt inn i tingene som jeg bare kunne.

Nedenfor kan du se hvilke vadebukser jeg anbefaler:

 1. Orvis Ultralight
 2. Vision Kura
 3. Kinetic Nord

Jeg har også skrevet en guide for kjøp av vadebukser. Den står nedenfor anbefalingene. Da har særlig Steen Ulnits (som alltid) og andre bloggere vært til stor hjelp. Hvis du vil lese originaltekstene jeg har brukt som kilder, så finner du en henvisning i bunnen av denne guiden.

Kinetic Nord

Beste billige vadebukse

 • Meget holdbare vadere
 • Best i Test hos Friluftsmagasinet

Vadebukse i neopren til under 700 kr. Særlig billigere enn dette blir det ikke

fra 699,00 kr.

Orvis Ultralight

Beste pustende waders

 • Terningkast 6 hos Norges Jeger- og Fiskeforbund
 • Ultralet vadebuske

Denne ultralette vaderen er en av de beste vaderne på markedet. 

fra 5.999,00 kr.

Vision Kura

Best for prisen

 • Lav vekt
 • Holdbar

Vision Kura er en pustende vader som er behagelig å ha på seg.

fra 3.095,00 kr.

Beste pustende vadere


Orvis Ultralight

 • Terningkast 6 hos Norges Jeger- og Fiskeforbund
 • Ultralet vadebuske

Denne ultralette vaderen er en av de beste vaderne på markedet. 

Vaderen er laget i fire lag pustende nylon, som er ekstremt motstandsdyktig mot hull og annen slitasje. 

Dessuten har den en rekke smarte detaljer som gjør fisketuren lettere, blant annet kan selene festes med magnet, så buksen lett kan tas av og på, eller du kan få fri armene. Det er også utvendige oppbevaringslommer med vannavvisende glidelås og integrert oppbevaring til utstyret ditt.

Vadebuksen har fått terningkast 6 av 6 i en test hos Norsk Jeger- og Fiskerforbund. Her skriver de blant annet at:

«… Orvis nye lettvektsmodell setter standarden for komfort og pusteevne…»

Testeren Vegard Veberg har hatt med vadebuksene overalt: 

«…mange turer på fjellet og i en urban småelv, hvor både glasskår, piggtråd og en og annen sprøytespiss lurte i buskene. I løpet av denne perioden fikk de ikke et eneste piplehull, på tross av at testerens bedre halvdel også utsatte den nye vaderfavoritten for ekstremt ufin behandling…»

 Dette er vadebuksene til deg som er aktiv fisker og som trenger et par du kan regne med.


Simms G3 Guide og Simms G4

 • Meget holdbare vadere
 • Best i Test hos Friluftsmagasinet
Butikk Pris Read more
9.999,00 NOK Les mer

Simms G3 Guide er de beste vaderne. Den eneste konkurrenten skulle i så fall være den nyere versjonen, Simms G4, som også koster et par tusen mer. Begge er i den absolutte toppkategorien. Etter hvert kan det være vanskelig å finne et par nye Simms G3 i alle størrelser, men du kan sjekke de forhandlerne vi lenker til nedenfor.

Simms G3 Guide er pustende vadere, som er svært slitesterke og holdbare. Vaderen har 3 lag gore-tex på den øvre delen og 5 lag på bena, men en ny membran som gjør vaderen 25% mer pustende enn tidligere modeller. Det er dessuten et ekstra slitesterkt lag på ben og baken, så du trenger ikke bekymre deg så mye, hvis du vil ta en pause på en stein eller skrapes opp mot noe under vann.

Simms G4 er den nyere modellen og har 5 lags gore-tex på hele vaderen (mot bare 3 på Simms G3). Det er en ekstremt slitesterk modell som er velegnet til deg som tilbringer veldig mange dager ved kysten.

Det har jo ellers vært klaget fra mange aktive fiskere, at det slett ikke lages vadere til fiskere som har 50-100 fisketurer hver sesong. Det skal være endret med Simms G4, som nok er de beste vaderne du kan oppdrive. Men det er en fornøyelse du får lov til å betale for, med en pris på nesten 10.000 kr for G4 modellen.

Anmeldelser av Simms G3 vadere

Martin sier i en tråd på Fiskevand.dk.

«De absolutt mest holdbare jeg har hatt, er Simms G3, så jeg vet ikke helt hva annet jeg ellers skal foreslå.»

I samme tråd er Carsten Hansen enig med Martin:

«…Jeg eier et par G3, og dem er jeg veldig fornøyde med, for i august blir de 3 år gamle, og jeg regner med at de holder litt lengre. De beste vaderne jeg har eid…»

Christian Moesgaard på Gonefishing.dk har laget en grundig anmeldelse:

«Etter hvert har jeg prøvd litt forskjellig, for å finne et par som jeg visste at jeg ville sette pris på, og for å si det rett ut, så er det noen pokkers lekre og ekstremt behagelige vadere å ha på seg.

Pustbarheten med Gore-Tex er helt på topp. En liten tur rundt i butikken med disse, sammenlignet med andre som jeg også har prøvd samme tur med… Joda, jeg kunne merke at de varmet, men ikke med en svettende fornemmelse, mens Scierras nye Cc6 ga meg en litt svett panne.

Passformen er perfekt, de sitter tett, uten å sitte for tett så de blir strukket i stykker i sømmene, men på en behagelig måte, så man ikke helt merker at man har dem på seg. Jeg har prøvd andre med passform, og de føltes som om jeg stakk bena i to svarte søppelsekker og pustbarheten var likedan.

Muligheter og oppbevaring i disse vaderne er praktiske, og jeg er en klovn som ofte tar med alt for mye på tur, men tror faktisk at det ville kunne la seg gjøre å ha med alt utstyret mitt i de strategisk godt plasserte lommene…»

Friluftsmagasinet.dk har Simms G3 som testvinner:

“…Simms G3 Guide er de bestselgende pustende vaderne i hele Danmark, og det er ikke uten grunn. Simms G3 Guide har vunnet flere priser, blanta nnet Field & Stream “Best of the best awards” og IFTD “New product showcase”. Simms G3 Guide testvinner i den høyeste prisklassen…”

Beste pustende vadere for prisen


Vision Kura

 • Best for prisen

De beste pustende vadere i forhold til prisen er Vision Kura, som får mange rosende ord fra ekspertene. Her får du en 3 lags vader, hvor de enkelte delene er «sveiset» sammen, for å unngå sømmer, for det er jo ofte der at hullene oppstår. Det skal gi mindre slitasje og færre hull.

Vision Kura er en pustende vader som er behagelig å ha på seg, også når du skal gå opp og ned langs vannet i den bakende sommersolen. Vaderen får ros for å ikke veie så mye, og dermed er de enkle å gå i.

Med en pris på rett over 2000 kr, er det noe man har råd til å betale, særlig når du sammenligner med vadere som Simms G3, som er dobbelt så dyre. Nettopp den overkommelige prisen gjør at Vision Kura kåres flere steder til de beste vaderne, sett i forhold til prisen.

Anmeldelser av Vision Kura

Torben Meldgaard fra Seatrouting.com skriver:

Vision har skapt en lett, holdbar og pustende vadebukse til en absolutt konkurransedyktig pris. Særlig de tynne sømmene er noe som vil utgjøre en forskjell for en del kystfluefiskere. De holder bare! Buksene er ca 500 kroner dyrere enn lillebroren Ikon, men det er penger som jeg synes er brukt på en god måte, hvis man har problemer med slitasje i skrittet. En solid tommelfinger opp herfra! Jeg vil gå så langt som å si, at det er de beste du kan få i forhold til prisen!

Ole fra Stevnsfisker.dk skriver

Nå har jeg brukt disse vaderne i et år, og inntil videre har det ikke vært noe å utsette på dem. Det beste med dem, er at de er en sann fornøyelse å ha på, lette og svært behagelige og det setter jeg stor pris på, da jeg ofte går langt når jeg fisker.

Stevnsfisker.dk

Beste billige neopren-vadere

Få en billig start! Det behøver ikke å koste en formue å få seg et par vadere. I denne artikkelen har vi sett på noen av de absolutt beste vaderne, men de koster også deretter. Derfor vil vi gjerne gi deg et tips til billige vadere til omkring 1000 kr. Her er det snakk om billige neopren-vadere og billige pustende vadere.


Kinetic Nord Neoprene Wader Bootfoot

 • Billig neopren vader

Vadebukse i neopren til under 700 kr. Særlig billigere enn dette blir det ikke, hvis det også skal være et troverdig merke til en god pris.

Disse vaderne er dessuten varme, så de er klare til bruk når det begynner å bli kaldt utpå høsten.

Selv om disse vaderne er billige, trenger du ikke være redd for å få våte sko, for alle sømmene er tapet og limt sammen etter beste evne.

Gummistøvlene har et godt fotfeste.


Scierra Tundra v2

 • Billig neopren vader
 • Best i Test hos Friluftsmagasinet

Hvis du vil ha et par neopren vadere i høy kvalitet, men til en fornuftig pris, så tar du nok ikke så mye feil om du velger Scierra Tundra v2.

Vaderen er testvinner hos Friluftsmagasinet.dk og et godt forslag for dine neste vadere i neopren. I flere år har Scierra vært en av de største spillerne i markedet for neopren vadere og Scierra Tundra v2 er den nyeste modellen. På kort tid har den da også blitt en storselger i inn- og utland.

Du får en vader med 5 mm neopren som er varm nok til at du kan fiske selv i kaldt vintervann, samt tykk nok, hvis du skal besøke kalde destinasjoner som Alaska. Scierra Tundra v2 er slitesterk og holder til veldig mange timer ved vannet.

Dette skal du vite om å kjøpe vadere

Neopren vs PVC vs Pustende

Det er tre typer vadebukser å velge mellom: PVC, Neopren og Pustende. Forskjellen ligger i materialet, som har stor betydning for hva du kan gjøre med vaderne dine. Det kan også være en stor forskjell på prisen, så du bør tenke litt over hvilken type du trenger.

Pustende vadere eller neopren, spør du? Vel, smak og behag spiller jo inn, men tenk på at neopren vadere er som tørrdrakten til en dykker. Den holder deg tørr, men blir veldig varm over tid. Hvis det kryper ned mot noen få grader i vannet og du kjenner at leddene blir stive av å være for lenge i vannet, da vil neopren være behagelig. Men hvis du skal ha utstyr for allsidig bruk, gå for en pustende vader og styr din egen klimakontroll med innerplagg/undertøy.

PVC vadere

Vadere laget i PVC-plast er mest «old school»-vadere og også de billigste. Her er det snakk om vadere i slitesterkt gummimateriale, som holder lenge og sjeldent går i stykker. PVC-vadebukser er billige og holder lenge, men de er ikke gode til å holde på varmen. Vadebukser laget i PVC har alltid en fast støvel. 

Du kan få et par solide PVC-vadere helt ned til 500 kroner, hvis du bare vil komme i gang med å fiske med vadere, så er det en veldig god mulighet. Hvis du regner med å fiske mye og eventuelt i de kalde månedene, så bør du nok se på et par vadere i neopren, eller pustende vadere i stedet for.

Neopren vadere

Vadebukser laget i neopren er varme og holdbare, velegnet til kaldt vann om våren, høsten og vinteren. Neopren er det samme materialet som dykkerdrakter er laget av og er svært effektivt til å holde på varmen. Det er både en fordel og en ulempe. I de kalde månedene er det en klar fordel å ha neopren vadere, hvor vanntemperaturen er lav og du normalt står og fryser. Men i de varme sommermånedene blir de varme… Veldig varme. 

De er simpelthen ikke så gode å langt med, da svette kan bli et reelt problem. Av den grunnen bruker mange både neopren og pustende vadere. Neopren tas frem når det blir kaldt og de pustende kommer frem når vanntemperaturen stiger. Neopren vadere har (nesten?) alltid en fast støvel.

Pustende vadere

Pustende vadere er laget i tynne materialer som holder vannet ute og samtidig tillater varmen å fordampe ut. De «puster» altså. Det er selvfølgelig en stor fordel, når man beveger seg ved og i vannet. Med pustende vadere kan man komfortabelt tilbakelegge mange kilometer langs vannet, uten at vaderne blir klamme og varme av svette. Pustende vadere er laget i et tynt materiale og dermed velegnet om sommeren, men det betyr ikke at de er ubrukelige når det blir kaldere vær. 

Det er nemlig mange som bruker pustende vadere hele året og bare kler seg etter forhold innenfor vaderne. Pustende vadere har ofte en løs støvel. Det betyr at man har en vader-sokk som man skal ha et par støvler utenpå. Det er noe mange foretrekker, da man simpelthen står og går mye bedre i en løs støvel, enn en fast støvel. Dog er faste støvler varmere og det er enklere å komme ut av vadere med faste støvler.

Filtsåle eller gummisåle?

Filtsåle eller gummisåle er et annet valg du skal ta når du kjøper vadere. Forfatter og ekspert Steen Ulnits sier følgende om emnet:

«Til vadefiske på myk bunn, er de gjengse gummisålene helt klart å foretrekke». Det er de eneste som bare står noenlunde fast her. Filtsåler er glatte som såpe på myk og mudrete bunn – ja, de kan faktisk være farlige, da man lett mister fotfestet og kommer ut av balanse. Det gjelder også i vått gress.

Skal det vades over en glatt steinbunn, er filtsålene helt klart å foretrekke. Filtfibrene skjærer gjennom det tynne laget av alger som mange steder dekker steinene gjør dem glatte. Kombinerer man filt med brodere, får man det beste mulige fotfeste…»

Fast støvel eller løs støvel?

En annen overveielse du skal ta når du kjøper vadere, er om det skal være med fast støvel, som en del av selve vaderbuksen, eller med løse «vadersko» som du tar på utenpå. Det er både fordeler og ulemper med dem begge. Den faste støvelen er varmere i kaldt vær og så er den enklere å komme inn og ut av. Den løse støvelen derimot, gir bedre støtte i ankelen og veier mindre. Med et par løse vadersko kan man tilbakelegge lengre avstander enn med en «tung» fast vaderstøvel. Ulempen kan være at det kan bli kaldt i de kaldere månedene. Det tar også lengre tid å komme ut av et par vadere med løse støvler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen