Vadebukse Test – her er de beste vadere

Vadere og vadebukser er et uunnværlig fiskeutstyr for oss som fisker i elven og på kyst, men mange ser på de som noe litt mystisk. Hvilken type skal man kjøpe? Det finnes nemlig neopren, PVC og pustende vadebukser. Det er vadebukser med gummisåler og filtsåler. Hvilken størrelse skal man kjøpe? Ja, det er mye å tenke over og siden jeg selv skulle ut og kjøpe meg et par vadebukser, har jeg forsøkt å sette meg så godt inn i tingene som jeg bare kunne.

Nedenfor kan du se hvilke vadebukser jeg anbefaler.

Jeg har også skrevet en guide for kjøp av vadebukser. Den står nedenfor anbefalingene. Da har særlig Steen Ulnits (som alltid) og andre bloggere vært til stor hjelp. Hvis du vil lese originaltekstene jeg har brukt som kilder, så finner du en henvisning i bunnen av denne guiden. Jeg mener de beste vadere er:

Ron Thompsen Breakpoint

Beste billige vadebukse

Neopren vadere i kvalitet til tusenlappen. Mye billigere enn dette blir det ikke.

fra 1.599,00 NOK

Simms G3 Guide

Beste pustende waders

Denne ultralette og slitestærke vaderen er en av de beste vaderne på markedet. 

fra 9.999,00 NOK

Vision Atom

Best for prisen

Vision Atom er en pustende vader som er behagelig å ha på seg og har veldig.

fra 2.399,00 NOK

Beste pustende vadere


Simms G3 Guide

 • Best i Test – Pustende vadere
Butikk Pris Read more
9.999,00 NOK ➜ Les mer

Simms G3 Guide er de beste vaderne. Den eneste konkurrenten skulle i så fall være den nyere versjonen, Simms G4, som også koster et par tusen mer. Begge er i den absolutte toppkategorien. Etter hvert kan det være vanskelig å finne et par nye Simms G3 i alle størrelser, men du kan sjekke de forhandlerne vi lenker til nedenfor.

Simms G3 Guide er pustende vadere, som er svært slitesterke og holdbare. Vaderen har 3 lag gore-tex på den øvre delen og 5 lag på bena, men en ny membran som gjør vaderen 25% mer pustende enn tidligere modeller. Det er dessuten et ekstra slitesterkt lag på ben og baken, så du trenger ikke bekymre deg så mye, hvis du vil ta en pause på en stein eller skrapes opp mot noe under vann.

Det har jo ellers vært klaget fra mange aktive fiskere, at det slett ikke lages vadere til fiskere som har 50-100 fisketurer hver sesong.

Anmeldelser av Simms G3 vadere

Martin sier i en tråd på Fiskevand.dk.

«De absolutt mest holdbare jeg har hatt, er Simms G3, så jeg vet ikke helt hva annet jeg ellers skal foreslå.»

I samme tråd er Carsten Hansen enig med Martin:

«…Jeg eier et par G3, og dem er jeg veldig fornøyde med, for i august blir de 3 år gamle, og jeg regner med at de holder litt lengre. De beste vaderne jeg har eid…»

Christian Moesgaard på Gonefishing.dk har laget en grundig anmeldelse:

««Etter hvert har jeg prøvd litt forskjellig, for å finne et par som jeg visste at jeg ville sette pris på, og for å si det rett ut, så er det noen pokkers lekre og ekstremt behagelige vadere å ha på seg.»

Pustbarheten med Gore-Tex er helt på topp. En liten tur rundt i butikken med disse, sammenlignet med andre som jeg også har prøvd samme tur med… Joda, jeg kunne merke at de varmet, men ikke med en svettende fornemmelse, mens Scierras nye Cc6 ga meg en litt svett panne.

Passformen er perfekt, de sitter tett, uten å sitte for tett så de blir strukket i stykker i sømmene, men på en behagelig måte, så man ikke helt merker at man har dem på seg. Jeg har prøvd andre med passform, og de føltes som om jeg stakk bena i to svarte søppelsekker og pustbarheten var likedan.

Muligheter og oppbevaring i disse vaderne er praktiske, og jeg er en klovn som ofte tar med alt for mye på tur, men tror faktisk at det ville kunne la seg gjøre å ha med alt utstyret mitt i de strategisk godt plasserte lommene…»

Friluftsmagasinet.dk har Simms G3 som testvinner:

«“…Simms G3 Guide er de bestselgende pustende vaderne i hele Danmark, og det er ikke uten grunn. Simms G3 Guide har vunnet flere priser, blanta nnet Field & Stream “Best of the best awards” og IFTD “New product showcase”. Simms G3 Guide testvinner i den høyeste prisklassen…”»


Simms G4 Pro

 • Best i Test – Slitesterk
Butikk Pris Read more
5.999,00 NOK ➜ Les mer

Dette er vadere for deg som er lei av vadere som lekker etter en sesong eller to. Disse vaderne fra Simms er nesten uslitelige, så lenge du tar noenlunde vare på dem.

Simms G4 er den nyere modellen og har 5 lag med gore-tex over hele vaderen (i motsetning til bare 3 på Simms G3). Dette er en ekstremt slitesterk modell som passer for deg som har mange dager på kysten.

Det har ellers vært en klage fra mange aktive fiskere, at det rett og slett ikke lages vadere for fiskere som har 50-100 fisketurer hver sesong. Det skulle det nå være endret på med Simms G4, som nok er de beste vaderne du kan kjøpe. Men da må du også betale for fornøyelsen, med en pris på nesten 10.000 kr.

G4 er etterfølgeren til G3, som fortsatt er en storselger, og Pro-modellen i Gore-Tex er den mest testede modellen til dags dato, som ifølge produsenten er testet i bruk i 16.000 timer.

Dette er nok ikke bare skryt fra Simms, for hvis du leser anmeldelser fra brukerne, så fremhever de fleste at disse vaderne faktisk lever opp til prisen på 10.000 kr(!).

På forumet Fluefiskesiden.no diskuterer brukerne holdbarhet på vadere, og mangel på det samme, og her skriver brukeren Truls:

«Jeg har vært innom mange bukser i mange prisklasser og har vært heldige med et par billige, men har til slutt gått for et par svindyre, simms g4. Bruker de så mye som mulig, og hittil har de holdt et par tre år uten tegn til å slippe inn vann, utover kondens»

En annen bruker er enig:

«Jeg har ei Simms G4 pro, som nå tar fatt på 12. sesongen. Har fungert som reserve de to siste årene, men fortsatt vært brukt. Jeg har vasket i maskin og reinnpregnert etter hver sesong»

Hvis du vil ha et par vadere som kan vare de neste mange årene, så anbefaler jeg at du velger Simms G4 Pro.


Guideline ULBC Wader

 • Lette pustende vadere
Butikk Pris Read more

Har du noen gang pakket til en fisketur og funnet ut at du ikke har nok plass i sekken til vadebuksen? Det problemet kan de ultralete Guideline ULBC vadere hjelpe på. Disse vaderne er perfekte for reiser og gir deg friheten til å fiske akkurat der du vil, uten å bekymre deg for plassmangel.

ULBC vaderne er laget av et lett og pustende materiale, som gjør dem utrolig lette og kompakte. De er ikke ment for tungt bruk i røffe fiskeforhold, men passer perfekt for lange dager med fiske og fotturer. Seler som kan senkes vertikalt, lar deg enkelt gjøre dem om til midjevadere for ekstra komfort.

Grusbeskyttelse sørger også for at du kan nyte fisketuren uten bekymringer.

ULBC vaderne kommer i forskjellige størrelser og farger, og er laget av resirkulerte og miljøvennlige materialer.


Orvis Ultralight

 • Terningkast 6 hos Norges Jeger- og Fiskeforbund
 • Ultralet vadebuske

Denne ultralette vaderen er en av de beste vaderne på markedet. 

Vaderen er laget i fire lag pustende nylon, som er ekstremt motstandsdyktig mot hull og annen slitasje. 

Dessuten har den en rekke smarte detaljer som gjør fisketuren lettere, blant annet kan selene festes med magnet, så buksen lett kan tas av og på, eller du kan få fri armene. Det er også utvendige oppbevaringslommer med vannavvisende glidelås og integrert oppbevaring til utstyret ditt.

Vadebuksen har fått terningkast 6 av 6 i en test hos Norsk Jeger- og Fiskerforbund. Her skriver de blant annet at:

«… Orvis nye lettvektsmodell setter standarden for komfort og pusteevne…»

Testeren Vegard Veberg har hatt med vadebuksene overalt: 

«…mange turer på fjellet og i en urban småelv, hvor både glasskår, piggtråd og en og annen sprøytespiss lurte i buskene. I løpet av denne perioden fikk de ikke et eneste piplehull, på tross av at testerens bedre halvdel også utsatte den nye vaderfavoritten for ekstremt ufin behandling…»

 Dette er vadebuksene til deg som er aktiv fisker og som trenger et par du kan regne med.

Beste pustende vadere for prisen


Simms Tributary Stockingfoot

 • Beste kjøp
Butikk Pris Read more
1.699,00 NOK ➜ Les mer

Kanskje den beste vaderen til prisen – noensinne, hvis du spør youtuberen Tommy Josefsen, som anmelder den i en Youtube-video, som du kan se nedenfor.

Simms er jo gullstandarden for vadere, men for de fleste av oss er priser på 5000-10.000 kr ikke en reell mulighet. Riktignok er Simms kjent for å vare i mange år, men i disse tider kan det likevel være vanskelig å forklare kjæresten at du har brukt feriebudsjettet på et par vadebukser.

Heldigvis finnes det denne, Simms Tributary Stockingfoot, som med en pris på rundt 2000 kr er helt nede i den billigste sjiktet av pustende vadere. Vi snakker samme pris som Kinetic og Vision.

Hvorfor er den så god?

Jo, den har for eksempel 4 lag, noe som er mer enn de 3-lags vaderne som er standard i denne prisklassen.

Dessuten har den mange av funksjonene og Simms-DNA, som de dyrere modellene som G3 og G4 er kjent for.

Min anbefaling til “best for prisen”.


Vision Atom

 • Best for prisen
Butikk Pris Read more
2.399,00 NOK ➜ Les mer

Vision Atom er en pustende vader fra Simms, som jo som kjent lager verdens beste vadere.

Opprinnelig er Vision et finsk firma, startet i 1997, så her får du en vader som fra starten har vært målrettet nordiske forhold og spesielt fluefiske.

Vision er deres “budsjett-linje” av pustende vadere i 3 lag, noe som er flott hvis du, som meg, ikke akkurat har 5000-10000 kr til deres G3 og G4-modeller.

Denne vaderen anbefales blant annet av Jakt&Fiske, et magasin fra Norges Jeger- og Fiskeforbund.

«Spesielt er Visions rimeligste bukse, Atom, en knalltøff utfordrer»

Her har Jakt&Fiske blant annet sammenlignet med en annen rimelig vadebukse med 3 lag, nemlig Kinetic DryGater II, som er i samme prisklasse, og hvor de altså foretrekker Vision Atom.

Jeg anbefaler den som mitt “best til prisen”.


Kinetic DryGaiter ll

 • Dansk pustende vader til god pris

Kinetic DryGaiter II er en toppmodell fra danske Kinetic, som er kjent for gode vadere til fornuftige priser.

Det er en svært holdbar vader som spesielt får ros for å holde tett og ikke lekke etter en sesong med flittig bruk.

Vaderen er blitt testet av Jakt&Fiske, som utgis av Norges Jeger- og Fiskeforbund i 1 år, hvor den får følgende introduksjon:

«Vi har testet Kinetic Drygaiter II i et snaut år i salt- og ferskvann. Vadebuksa har I all hovedsak levert bra. Den har ikke lekket en dråpe, og har fortsatt de viktigste funksjonene intakt. Det gjør den lett å like for mange»

3-lags pustende vader til en fornuftig pris

Denne modellen er en 3-lags pustende vader med neoprensokker og er derfor i konkurranse med flere av de kjente merkene som Simms, Scierra, Orvis osv., og spesielt deres billigere modeller.

Med en pris på rundt 1500-2000 kr er vi her på et ganske rimelig prisnivå for en pustende vader, i hvert fall sammenlignet med de mye dyrere pro-modellene.

Kinetic har selv en pro-modell med i testen, nemlig X5-modellen, som er 5-lags og som du kan lese mer om et annet sted her på siden.

Verdt pengene?

Kinetic DryGaiter II får altså ros fra Jakt&Fiske, men om du skal kjøpe den eller ikke avhenger ifølge dem av prisen. Det finnes nemlig også andre gode alternativer i samme prisklasse, inkludert Vision Atom, som jeg har skrevet om nedenfor.

«I skrivende stund er kampanjeprisene deres med sko rimeligere enn nevnte konkurrenters kampanjer mange steder. Men som rein bukse, taper den både kvalitets- og priskampen. Spesielt er Visions rimeligste bukse, Atom, en knalltøff utfordrer»


Vision Kura

 • Best for prisen – 2020

De beste pustende vadere i forhold til prisen er Vision Kura, som får mange rosende ord fra ekspertene. Her får du en 3 lags vader, hvor de enkelte delene er «sveiset» sammen, for å unngå sømmer, for det er jo ofte der at hullene oppstår. Det skal gi mindre slitasje og færre hull.

Vision Kura er en pustende vader som er behagelig å ha på seg, også når du skal gå opp og ned langs vannet i den bakende sommersolen. Vaderen får ros for å ikke veie så mye, og dermed er de enkle å gå i.

Med en pris på rett over 2000 kr, er det noe man har råd til å betale, særlig når du sammenligner med vadere som Simms G3, som er dobbelt så dyre. Nettopp den overkommelige prisen gjør at Vision Kura kåres flere steder til de beste vaderne, sett i forhold til prisen.

Anmeldelser av Vision Kura

Torben Meldgaard fra Seatrouting.com skriver:

«Vision har skapt en lett, holdbar og pustende vadebukse til en absolutt konkurransedyktig pris. Særlig de tynne sømmene er noe som vil utgjøre en forskjell for en del kystfluefiskere. De holder bare! Buksene er ca 500 kroner dyrere enn lillebroren Ikon, men det er penger som jeg synes er brukt på en god måte, hvis man har problemer med slitasje i skrittet. En solid tommelfinger opp herfra! Jeg vil gå så langt som å si, at det er de beste du kan få i forhold til prisen!»

Ole fra Stevnsfisker.dk skriver

Nå har jeg brukt disse vaderne i et år, og inntil videre har det ikke vært noe å utsette på dem. Det beste med dem, er at de er en sann fornøyelse å ha på, lette og svært behagelige og det setter jeg stor pris på, da jeg ofte går langt når jeg fisker.

Stevnsfisker.dk

Beste billige neopren-vadere

Få en billig start! Det behøver ikke å koste en formue å få seg et par vadere. I denne artikkelen har vi sett på noen av de absolutt beste vaderne, men de koster også deretter. Derfor vil vi gjerne gi deg et tips til billige vadere til omkring 1000 kr. Her er det snakk om billige neopren-vadere og billige pustende vadere.


Ron Thompsen Breakpoint

 • Billig neopren vader
Butikk Pris Read more
1.599,00 NOK ➜ Les mer

Vadebukse i neopren til under 700 kr. Særlig billigere enn dette blir det ikke, hvis det også skal være et troverdig merke til en god pris.

Disse vaderne er dessuten varme, så de er klare til bruk når det begynner å bli kaldt utpå høsten.

Selv om disse vaderne er billige, trenger du ikke være redd for å få våte sko, for alle sømmene er tapet og limt sammen etter beste evne.

Gummistøvlene har et godt fotfeste.


Kinetic Nord Neoprene Wader Bootfoot

 • Billig neopren vader

Vadebukse i neopren til under 700 kr. Særlig billigere enn dette blir det ikke, hvis det også skal være et troverdig merke til en god pris.

Disse vaderne er dessuten varme, så de er klare til bruk når det begynner å bli kaldt utpå høsten.

Selv om disse vaderne er billige, trenger du ikke være redd for å få våte sko, for alle sømmene er tapet og limt sammen etter beste evne.

Gummistøvlene har et godt fotfeste.


Scierra Tundra v2

 • Billig neopren vader
 • Best i Test hos Friluftsmagasinet

Hvis du vil ha et par neopren vadere i høy kvalitet, men til en fornuftig pris, så tar du nok ikke så mye feil om du velger Scierra Tundra v2.

Vaderen er testvinner hos Friluftsmagasinet.dk og et godt forslag for dine neste vadere i neopren. I flere år har Scierra vært en av de største spillerne i markedet for neopren vadere og Scierra Tundra v2 er den nyeste modellen. På kort tid har den da også blitt en storselger i inn- og utland.

Du får en vader med 5 mm neopren som er varm nok til at du kan fiske selv i kaldt vintervann, samt tykk nok, hvis du skal besøke kalde destinasjoner som Alaska. Scierra Tundra v2 er slitesterk og holder til veldig mange timer ved vannet.

Verd å vite om å kjøpe vadere

Neopren vs PVC vs Pustende

Det er tre typer vadebukser å velge mellom: PVC, Neopren og Pustende. Forskjellen ligger i materialet, som har stor betydning for hva du kan gjøre med vaderne dine. Det kan også være en stor forskjell på prisen, så du bør tenke litt over hvilken type du trenger.

«Pustende vadere eller neopren, spør du? Vel, smak og behag spiller jo inn, men tenk på at neopren vadere er som tørrdrakten til en dykker. Den holder deg tørr, men blir veldig varm over tid. Hvis det kryper ned mot noen få grader i vannet og du kjenner at leddene blir stive av å være for lenge i vannet, da vil neopren være behagelig. Men hvis du skal ha utstyr for allsidig bruk, gå for en pustende vader og styr din egen klimakontroll med innerplagg/undertøy.»

PVC vadere

Vadere laget i PVC-plast er mest «old school»-vadere og også de billigste. Her er det snakk om vadere i slitesterkt gummimateriale, som holder lenge og sjeldent går i stykker. PVC-vadebukser er billige og holder lenge, men de er ikke gode til å holde på varmen. Vadebukser laget i PVC har alltid en fast støvel. 

Du kan få et par solide PVC-vadere helt ned til 500 kroner, hvis du bare vil komme i gang med å fiske med vadere, så er det en veldig god mulighet. Hvis du regner med å fiske mye og eventuelt i de kalde månedene, så bør du nok se på et par vadere i neopren, eller pustende vadere i stedet for.

Neopren vadere

Vadebukser laget i neopren er varme og holdbare, velegnet til kaldt vann om våren, høsten og vinteren. Neopren er det samme materialet som dykkerdrakter er laget av og er svært effektivt til å holde på varmen. Det er både en fordel og en ulempe. I de kalde månedene er det en klar fordel å ha neopren vadere, hvor vanntemperaturen er lav og du normalt står og fryser. Men i de varme sommermånedene blir de varme… Veldig varme. 

De er simpelthen ikke så gode å langt med, da svette kan bli et reelt problem. Av den grunnen bruker mange både neopren og pustende vadere. Neopren tas frem når det blir kaldt og de pustende kommer frem når vanntemperaturen stiger. Neopren vadere har (nesten?) alltid en fast støvel.

Pustende vadere

Pustende vadere er laget i tynne materialer som holder vannet ute og samtidig tillater varmen å fordampe ut. De «puster» altså. Det er selvfølgelig en stor fordel, når man beveger seg ved og i vannet. Med pustende vadere kan man komfortabelt tilbakelegge mange kilometer langs vannet, uten at vaderne blir klamme og varme av svette. Pustende vadere er laget i et tynt materiale og dermed velegnet om sommeren, men det betyr ikke at de er ubrukelige når det blir kaldere vær. 

Det er nemlig mange som bruker pustende vadere hele året og bare kler seg etter forhold innenfor vaderne. Pustende vadere har ofte en løs støvel. Det betyr at man har en vader-sokk som man skal ha et par støvler utenpå. Det er noe mange foretrekker, da man simpelthen står og går mye bedre i en løs støvel, enn en fast støvel. Dog er faste støvler varmere og det er enklere å komme ut av vadere med faste støvler.

Filtsåle eller gummisåle?

Filtsåle eller gummisåle er et annet valg du skal ta når du kjøper vadere. Forfatter og ekspert Steen Ulnits sier følgende om emnet:

«Til vadefiske på myk bunn, er de gjengse gummisålene helt klart å foretrekke». Det er de eneste som bare står noenlunde fast her. Filtsåler er glatte som såpe på myk og mudrete bunn – ja, de kan faktisk være farlige, da man lett mister fotfestet og kommer ut av balanse. Det gjelder også i vått gress.

Skal det vades over en glatt steinbunn, er filtsålene helt klart å foretrekke. Filtfibrene skjærer gjennom det tynne laget av alger som mange steder dekker steinene gjør dem glatte. Kombinerer man filt med brodere, får man det beste mulige fotfeste…»

Fast støvel eller løs støvel?

En annen overveielse du skal ta når du kjøper vadere, er om det skal være med fast støvel, som en del av selve vaderbuksen, eller med løse «vadersko» som du tar på utenpå. Det er både fordeler og ulemper med dem begge. Den faste støvelen er varmere i kaldt vær og så er den enklere å komme inn og ut av. Den løse støvelen derimot, gir bedre støtte i ankelen og veier mindre. Med et par løse vadersko kan man tilbakelegge lengre avstander enn med en «tung» fast vaderstøvel. Ulempen kan være at det kan bli kaldt i de kaldere månedene. Det tar også lengre tid å komme ut av et par vadere med løse støvler.

Alternativ til vadebukse – har du tenkt på disse?

Vadebukser er et ypperlig verktøy for fiskeren som ønsker å være mobil og komme seg ut i vannet. Likevel, det finnes en rekke alternativer som kan gi nye opplevelser og muligheter ved fiske.

 1. Flytering: En flyterings er en flytende ring du sitter i, med sete og ryggstøtte. Det gjør det mulig å komme seg ut i vannet uten å bli våt, og du har stor mobilitet og tilgang til områder du ellers ikke ville nådd fra land eller med vadebukser. Du bruker svømmeføtter for å bevege deg rundt, og har derfor hendene fri til å fiske.
 2. Packraft: En packraft er en liten, oppblåsbar båt som er svært lett og derfor enkel å bære med seg på tur. Den kan bæres i en ryggsekk, og blåses opp på stedet. Packrafts er stabile og lette å manøvrere, og gir deg muligheten til å fiske i større vann og elver.
 3. Fiskekajakk: En fiskekajakk er et utmerket alternativ for de som ønsker å fiske på steder med større avstander, som større innsjøer, fjorder og hav. Fiskekajakker har ofte spesialtilpasset utstyr for fiske, som stangholdere, oppbevaringsplass for utstyr og fangst, samt ankere for å holde posisjonen. De er også stille og forstyrrer ikke fisken, i motsetning til motoriserte båter.

Valget av utstyr avhenger av dine behov, stedet du fisker, og din personlige preferanse. Uansett hva du velger, vil du oppleve at de ulike alternativene gir deg tilgang til nye områder og fiskemuligheter.

Les denne artikkelen på andre språk:

2 hendelser på “Vadebukse Test – her er de beste vadere”

 1. Hei. Hvorfor får jeg vakum luft i beinene på vaderbukksa mi da jeg setter med å hva må jeg gjøre for og ikke få det. Mvh Jan erik aas.

  1. Hei,

   Takk for kommentaren din Jan Erik. Det du opplever med vakuum i vadebuksa kan skje av flere årsaker. For det første, når du setter deg ned, kan luften i buksa bli presset ut. Når du så reiser deg opp igjen, kan den tettheten som holder vannet ute, også forhindre luft i å komme tilbake inn, noe som skaper et vakuum.

   Her er noen tips for å prøve å unngå dette problemet:

   1. Sjekk passformen på vadebuksa. Hvis den er for stor, vil det være mer plass for luft å bevege seg og skape et vakuum. Prøv en vadebukse som passer bedre til din kroppsform.

   2. Hvis vadebuksa di har justerbar ventilasjon, prøv å justere den slik at den tillater mer luft å komme inn, spesielt når du beveger deg mye.

   3. Prøv å endre måten du beveger deg på når du står opp. For eksempel, kan du bøye knærne litt og gradvis rette deg opp, noe som kan hjelpe med å tillate luft å komme tilbake inn i buksa.

   4. Pass på at det er åpent i toppen av buksa når du tar den på, slik at luft kan komme inn. Dette kan hjelpe med å balansere trykket.

   Hvis disse forslagene ikke løser problemet, kan du kanskje vurdere en annen type vadebukse. Det finnes mange forskjellige modeller på markedet, og noen kan være bedre egnet for din spesifikke situasjon.

   Håper disse tipsene kan hjelpe deg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen