Dunsovepose – Best i Test 2024

Dunsoveposer er et populært valg for mange som ferdes ute i naturen på grunn av deres fremragende evne til å isolere mot kulde og deres imponerende forhold mellom vekt og pakkestørrelse.

I denne testen har vi tatt en nærmere titt på noen av de beste dunsoveposene på markedet for å hjelpe deg med å finne den ideelle soveposen for dine friluftsaktiviteter.

Uansett om du planlegger en krevende ekspedisjon i kaldt vær eller en enklere sommervandring, håper vi at vår guide vil hjelpe deg med å finne dunsoveposen som passer best til dine spesifikke behov.

Dunsovepose – best i test

Rab Mythic Ultra 180

 • Ultralett 3-sesong sovepose
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
3.999,00 NOK ➜ Les mer

Rab Mythic Ultra 180 er en ultralett sovepose som egner seg ypperlig for friluftsfolk som ønsker å holde vekten nede på sommerturer. Med en imponerende vekt på kun 400 gram er dette en av de aller letteste soveposene på markedet.

Rab er et anerkjent britisk merke som siden 1981 har levert kvalitetsutstyr til klatrere og friluftsfolk. Grunnleggeren Rab Carrington startet med å produsere soveposer og yttertøy, og selskapet har siden den gang opprettholdt fokuset på slitesterke produkter med høy funksjonalitet og bærekraft.

Mythic Ultra 180 er fylt med dun og har en komforttemperatur ned til 5 grader, med en ekstremtemperatur på 0 grader. Dette gjør den til et supert valg for sommerens overnattingsturer, men den kan også fungere på kjøligere kvelder tidlig på høsten.

En test i magasinet Jakt & Fiske bekrefter at soveposen holder deg varm selv på kjøligere netter. Til tross for den lave vekten, leverer Rab Mythic Ultra 180 solid varme når gradestokken kryper ned mot null.

For deg som ønsker å spare gram uten å gå på kompromiss med komfort og kvalitet, er Rab Mythic Ultra 180 et fremragende valg. Den kombinerer imponerende letthet med pålitelig funksjonalitet – akkurat det du trenger på sommerens villmarksekspedisjoner.

«Posen holder stand i temperaturer lavere enn nullpunktet, selv om opplevelsen av dette vil variere noe fra person til person..Personlig har jeg (dog iført ullundertøy og lue) sovet godt uten å fryse ned til -6»

Kvalitet og lettvekt koster

Rab Mythic Ultra 180 er en ultralett 3-sesong sovepose, som er kompakt og komfortabel – perfekt for gramjegeren. Men alt det gode kommer med en svært høy prislapp på nesten 7000 kr, noe som plasserer den i det absolutte toppsjiktet for 3-sesong soveposer.

«Et fenomenalt varme/vekt-forhold gjør Mythic Ultra 180 til et perfekt valg for den som vil pakke lett – og har god råd. For lav vekt og ny teknologi koster»

Sea To Summit Spark III

 • “Best ultralight” hos Diveni.com
 • Anbefalt til let bruk av Outsite.dk
Butikk Pris Read more
4.995,00 NOK ➜ Les mer

Sea to Summit Spark 40 er et utmerket valg for minimalistiske sommerturer i varmt vær. Med en vekt på bare 340 gram og et pakkvolum tilsvarende en 1-liters Nalgene-flaske, er den utrolig lett og komprimerbar. Til tross for dette inkluderer soveposen både hette og glidelås, samt hydrofobisk dun som gir god beskyttelse mot fuktighet.

Bruksområdet til soveposen begrenses imidlertid av dens lette konstruksjon. Det tynne 10-denier ytterstoffet er ømtålig og krever forsiktig håndtering. Den korte 1/3-lengdes glidelåsen gir også mindre fleksibilitet for ventilasjon sammenlignet med en quilt-design. I tillegg er Spark 40 bare varm nok for bruk midt på sommeren i lavlandsområder.

Til tross for disse begrensningene anbefales Spark 40 som “Best ultralight” av flere anerkjente utstyrsveiledninger, inkludert Switchbacktravel.com og Divein.com. Den får også en god vurdering for lett friluftsliv i en test av danske Outsite.dk.

For vandrere som prioriterer ekstremt lav pakkvekt og volum under varme forhold, er Sea to Summit Spark 40 vanskelig å slå. Hvis du er ute etter den letteste og mest komprimerbare soveposen for sommerturer og er forberedt på å håndtere den forsiktig, er Spark 40 definitivt verdt å vurdere.

Dunsovepose sommer og 3-sesong – best i test

Marmot Sawtooth

 • Varm og komfortabel 3-sesong sovepose
 • 4,5/5 hos Bäst-i-Test.se
Marmot Sawtooth
Butikk Pris Read more
3.959,00 NOK ➜ Les mer
3.999,00 NOK ➜ Les mer
4.029,00 NOK ➜ Les mer

Marmot Sawtooth er en godt isolert sovepose beregnet for vår, sommer og høst. Fyllet av gåsedun gir utmerket varmeisolasjon i kjølige netter.

I tester har Sawtooth fått strålende omtaler. Det uavhengige svenske testnettverket Bäst-i-Test har gitt soveposen toppkarakter med 4,5 av 5 mulige poeng. Enda mer imponerende er at den er kåret til “Best i test” i deres sammenligning av 3-sesongers soveposer.

«Sawtooth är en av Marmots mest sålda sovsäckar och ger väldigt mycket valuta för pengarna»

Marmot oppgir at Sawtooth har en komforttemperatur på -3°C for menn og -9,8°C for kvinner (såkalt t-comfort). Videre har den en nedre temperaturgrense på -10°C og takler ekstremtemperaturer ned til -28,4°C. Disse spesifikasjonene gjør soveposen egnet for bruk både under kjølige høst- og vårnetter, samt under varmere sommerforhold.

Innsiden av Sawtooth er svært komfortabel takket være et mykt fôr av nylon. Yttermaterialet består av slitesterkt nylon for god holdbarhet. Soveposens passform er godt avveid for å bevare varmen gjennom natten. Den tilbyr tilstrekkelig med plass til å bevege seg, uten at det skapes store lommer med kald luft.

«Sovsäcken har bra passform som bibehåller värmen under hela natten»

Sea to Summit Ascent

 • 3-sesong dunsovepose
 • 10/10 hos Outsite.dk
 • 9/10 hos Opdagverden.dk
Sea to Summit Ascent
Butikk Pris Read more
2.699,00 NOK ➜ Les mer
4.599,00 NOK ➜ Les mer

Sea to Summit Ascent er en dunsovepose beregnet for 3-sesongsbruk. En lett og allsidig sovepose for alle typer friluftsaktiviteter.

Soveposen har en komforttemperatur på 2°C og en ekstrem minimumstemperatur på -4°C, noe som gjør den egnet for både sommer og høst.

Den veier 880 gram og finnes i lengden 182 cm. Soveposen er fylt med dun og har et yttermateriale i vevd ripstop-nylon.

Meget gode resultater i tester

Soveposen har fått svært gode vurderinger i ulike tester. Divein.com ga den karakteristikken “Pålitelig”, Opdagverden.dk 9 av 10 og Outsite.dk hele 10 av 10 i vurdering.

Oppsummert virker Sea to Summit Ascent å være en pålitelig og godt isolert 3-sesongssovepose som ifølge flere tester fungerer bra ned til minusgrader. Takket være den lave vekten egner den seg godt for friluftsliv.

Dunsovepose 4-sesong – best i test

Mountain Equipment Helium

 • Komfortabel og romslig dunsovepose
 • “Beste kjøp” ifølge Which
 • 8/10 hos Outsite
Butikk Pris Read more
3.049,00 NOK ➜ Les mer

Mountain Equipment Helium 600 er en komfortabel og lett 4-sesongers dunsovepose med en komforttemperatur på -5°C og en nedre grense helt ned til -11°C.

Mountain Equipment er et tradisjonsrikt britisk friluftsmerke som har produsert teknisk utstyr for friluftsliv siden 1961. De er særlig kjent for sine soveposer, jakker og annet klatreutstyr av høy kvalitet.

Denne 4-sesongssoveposen er kåret til “Best i test” av forbrukerbladet Which og får også gode omtaler i andre tester, blant annet 8/10 i en anmeldelse av det danske friluftsmagasinet Outsite, der den roses for god komfort og varmeisolerende egenskaper.

Ifølge Outsite er soveposen “utrolig deilig å sove i” med god plass, slik at man kan ligge akkurat som man vil. Testeren berømmer den for å være svært komfortabel og romslig.

« Størrelsen, pasformen og den enorme mængde fyld, gør at den føles enormt behagelig at sove i..Der er masser af plads og du skal på ingen måde tænke over hvordan du ligger, for du kan ligge som du vil»

Helium 600 er også kåret til “Beste kjøp” i en test av soveposer hos det britiske forbrukermagasinet Which. Which er enig i at soveposen er “svært komfortabel” og enkel å gå ut og inn av.

Which fremhever i tillegg at soveposen er kompakt når den er rullet sammen:

«It’s light and rolls down to a remarkably tiny size given how thick and well-padded it is when out of its carry pack. We had no trouble rolling it up and the small pack size is handy, taking up minimal space in a rucksack or car boot»

Dunsovsäck vinter – bäst i test

Deuter Astro Pro 800

 • God og prisgunstig allround sovepose
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
Deuter Astro Pro 800
Butikk Pris Read more
5.739,00 NOK ➜ Les mer

Deuter Astro Pro 800 er en lett og kompakt vintersesongssovepose som passer for deg som prioriterer lav vekt uten å gå på kompromiss med varmen. Med en fylling på 800 gram gåsedun og en totalvekt på 1471 gram i standardstørrelse, er den betydelig lettere enn mange konkurrenter i samme prisklasse.

I Utemagasinets test får Astro Pro 800 høye karakterer (4,5 av 5) og hylles spesielt for sin evne til å pakkes sammen til en liten størrelse. Passformen beskrives som god med ekstra plass til føttene og god bevegelsesfrihet takket være et strekksystem i stoffet. Andre fordeler som trekkes frem er den varme halskragen, toveis glidelås som ikke henger seg opp og vannavstøtende materiale.

Astro Pro finnes også i lettere varianter for 3-sesongsbruk (Astro Pro 600) og sommerbruk (Astro Pro 400). For mer ekstreme vintermiljøer tilbys også en varmere modell ned til -20°C.

Konklusjonen er at Deuter Astro Pro 800 er et utmerket valg for den som søker en lett og komprimerbar sovepose med god komfort og varmeisolering for vinterbruk. Den noe høyere prisen rettferdiggjøres av den lave vekten sammenlignet med budsjettalternativer.

Helsport Rago X-trem

 • Mye for pengene
 • Komfortabel og romslig vintersovepose
Helsport Rago X-trem
Butikk Pris Read more
4.200,00 NOK ➜ Les mer
7.049,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Rago X-trem er en populær vintersovepose med en komforttemperatur på -16°C og en ekstremtemperatur ned til -25°C. Mange brukere setter pris på den romslige passformen som gir plass til ekstra klær ved behov. Med en vekt på 1630 g er den relativt lett for sin isoleringsevne.

Flere brukere rapporterer at de har holdt seg varme ned til -15°C, delvis takket være dunkragen som hjelper til med å holde på varmen. Men det finnes også meninger om at Helsports temperaturangivelser ikke stemmer helt overens med virkeligheten.

Sammenlignet med soveposer i samme prisklasse på rundt 7000 kr, tilbyr Rago X-trem en god kombinasjon av lav vekt og god isolasjon. Som alternativ nevnes blant annet Helsport Svalbard, som er varmere, men også tyngre.

Oppsummert later Helsport Rago X-trem til å være et godt kompromiss for den som søker en romslig og relativt lett vintersovepose som takler temperaturer ned til ca. -15°C. For mer ekstreme forhold kan imidlertid en mer robust sovepose være å foretrekke.

Helsport Spitsbergen X-trem

 • Best i Test – tøffe forhold
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • 8/10 hos Utemagasinet
Helsport Spitsbergen X-trem
Butikk Pris Read more
10.889,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Spitsbergen X-trem er en vinter- og ekspedisjonssovepose utviklet for de tøffeste forholdene. Ifølge Helsport er det deres mest robuste sovepose noensinne, med en imponerende T-Limit på -45°C og T-Comfort på -32°C. Dette setter den i en klasse for seg når det gjelder varmeisolering.

Spitsbergen er en såkalt Twin-Bag med et ytre lag i polyester og en indre dunpose. Dette gir fleksibilitet da delene kan brukes separat – den indre som en vanlig vinterpose og den ytre som en sommerpose. Ekstra isolasjon finnes i fotenden og hetten for å minimere varmetap.

Ulempen er den høye vekten på 3310 gram, noe som gjør Spitsbergen til den tyngste soveposen i testen. Et lettere, men fortsatt svært varmt alternativ er Helsport Svalbard med en T-Limit på -40°C.

Spitsbergen har fått toppkarakter i tester hos anerkjente norske friluftsmagasiner som Utemagasinet, Jeger og Jakt&Fiske. Jeger.no kåret den til “best i test” med karakteren 6 av 6. Dette rettferdiggjør den høye prisen på over 10 000 kr.

Oppsummert er Helsport Spitsbergen X-trem et utmerket valg for de som trenger en ekstremt varm og allsidig sovepose og er villige til å betale for høyeste kvalitet. Vekten kan imidlertid være et minus for lettere ekspedisjoner.

«Helsport Spitsbergen X-Trem er rett og slett fantastisk, til sitt bruk. Vår test viser at Helsport Spitsbergen er en ekstrem vintersovepose. Ekstremt varm, ekstremt funksjonell, ekstremt komfortabel – og ekstremt dyr»

Også tidsskriftet Jakt&Fiske, som er medlemsbladet for Norges Jeger- og Fiskerforbund, er svært entusiastisk om Spitsbergen og gir den karakteren 5. 

«Med Spitsbergen X-trem har Helsport laget et genialt twin-bag system som kombinerer det beste fra to verdener..Så er den jo også primært en ekspedisjonspose, et bruksområde den lett leverer suverent på. Spitsbergen X-trem kan virke vel kostbar for det gjengse friluftsmennesket, men med tanke på at modellen dekker hele tre bruksområder, kan den likevel være vel verdt investeringen»

Til slutt gir Utemagasinet karakteren 8/10. Dette er den “dårligste” karakteren blant testene av Helsport Spitsbergen, der kritikken går på at til tross for svært gode egenskaper, er den noe tung å håndtere og ikke spesielt kompakt.

«Helsport Spitsbergen er en twin-bag sovepose beregnet for de aller kaldeste vinternettene gjerne på ekspedisjon. Men løsningen kan faktisk fungere både sommer og høst også om du ikke stiller alt for store krav til at alt skal være perfekt hele tiden»

Dunsovepose til dame – Best i Test

Sea To Summit Altitude ATI Women

 • 10/10 i test hos Opdagverden.dk
Butikk Pris Read more
3.299,00 NOK ➜ Les mer

Sea to Summit har med Altitude ATII Women’s utviklet en svært luksuriøs og varm dunsovepose spesielt designet for kvinner. Soveposen er tilpasset kvinners kroppsform ved å være smalere ved skuldrene, bredere ved hoftene og ekstra varm rundt føttene. Med en komforttemperatur på minus ti grader er den godt egnet for kalde vinterdager.

Altitude ATII har blitt testet på flere overnattinger i vindskjul om vinteren, og anmelderen er imponert over soveposens allsidighet og alle de smarte detaljene Sea to Summit har inkludert i designen. Soveposen er konstruert slik at glidelåsene kan åpnes litt på begge sider øverst, slik at armene kan stikkes ut. Med trykknapper kan toppen av soveposen festes foran slik at den holdes på plass. Dette gjør at brukeren kan nyte varmen fra soveposen samtidig som de har full bevegelsesfrihet for armene.

En annen smart detalj er at fotenden kan åpnes for å stikke ut føttene. Dette er praktisk hvis brukeren ønsker å stå eller sitte med soveposen på mens de beveger seg utenfor teltet. De tre glidelåsene gir til sammen en svært allsidig sovepose med et bredt bruksområde og god ventilasjon ved varmere forhold. I tillegg kan Altitude ATII kobles sammen med en annen kompatibel sovepose for å lage en komfortabel dobbelsovepose for par, eller åpnes helt og brukes som et teppe.

Forholdet mellom vekt og temperaturområde beskrives som svært bra. Soveposen oppleves som romslig og har en behagelig tykk hette som holdes på plass rundt hodet med to snorer. Dunfyllet har en volumkapasitet på 750 cuin og er behandlet for å bedre motstå fuktighet.

Den medfølgende kompresjonsposen gjør at soveposen tar overraskende lite plass med tanke på hvor varm den er. En oppbevaringspose er også inkludert der dunet får plass til å utvide seg, noe som er bra for soveposens levetid.

Altitude ATII Women’s beskrives som en varm, allsidig og gjennomtenkt sovepose tilpasset kvinner. Ventilasjonsmulighetene gjør den brukbar store deler av året. De smarte detaljene og luksuriøse dunet fortjener ros. Den eneste lille ulempen som nevnes er at den innvendige lommen for telefon/pannelampe kunne vært noe større.

Kjøpeguide for dunsoveposer

Temperaturgradering

 • Komforttemperatur: Temperaturen der en gjennomsnittlig kvinne kan sove komfortabelt uten å fryse.
 • Grensetemperatur: Den laveste temperaturen der en gjennomsnittlig mann kan sove uten å fryse, men kan oppleve litt kulde.
 • Ekstremtemperatur: Den laveste temperaturen der soveposen gir beskyttelse mot alvorlig kulde, men ingen komfort.

Å velge riktig temperaturgradering i henhold til forventede værforhold er avgjørende for en behagelig søvn.

Temperaturgradering er en viktig faktor å ta hensyn til når man velger en dunsovepose. Det er tre hovedtemperaturgraderinger å være klar over: komforttemperatur, grensetemperatur og ekstremtemperatur.

Komforttemperaturen angir temperaturen der en gjennomsnittlig kvinne kan sove komfortabelt uten å fryse. Dette er den høyeste temperaturen i soveposens temperaturområde og passer for de fleste brukere under normale forhold.

Grensetemperaturen er den laveste temperaturen der en gjennomsnittlig mann kan sove uten å fryse, men kan oppleve litt kulde. Dette er en god retningslinje for de som ofte sover i kaldere forhold eller generelt sett er varmere når de sover.

Ekstremtemperatur refererer til den laveste temperaturen der soveposen gir beskyttelse mot alvorlig kulde, men ingen komfort. Denne temperaturgraderingen er ment for overlevelsessituasjoner og anbefales ikke for vanlig bruk.

Dunkvalitet og etiske vurderinger

Typer dun

 • Gåsedun: Regnes som den beste typen dun med høyere fillpower og bedre isolasjonsevne.
 • Andedun: Mindre dun med lavere fillpower, men fortsatt effektiv isolasjon.

Dunkvalitet (fillpower): Måler dunets evne til å ekspandere og isolere. Høyere fillpower betyr bedre isolasjon og mindre pakkevolum.

Høyere dunkvalitet gir bedre ytelse og mindre pakkevolum, men er ofte dyrere.

Typen dun og dens kvalitet har stor betydning for soveposens isolasjonsevne og pakkevolum. Gåsedun regnes som den beste typen dun med høyere fillpower og bedre isolasjonsevne sammenlignet med andedun. Andedun er mindre og har lavere fillpower, men tilbyr fortsatt effektiv isolasjon.

Fillpower er et mål på dunets kvalitet og dets evne til å ekspandere og isolere. Høyere fillpower betyr at dunet har bedre isolasjonsevne og kan komprimeres til et mindre pakkevolum. Soveposer med høyere fillpower er ofte lettere og mer komprimerbare, noe som er fordelaktig for aktiviteter der vekt og pakkevolum er avgjørende faktorer.

Det er imidlertid viktig å merke seg at soveposer med høyere dunkvalitet og fillpower ofte er dyrere. Når man velger en dunsovepose, er det viktig å finne en balanse mellom dunkvalitet, ytelse og pris som passer ens behov og budsjett.

Når det gjelder dun, er det også viktig å ta hensyn til etiske aspekter. Ansvarlig duninnsamling, som Responsible Down Standard (RDS), sikrer at dunet kommer fra fugler som ikke har blitt utsatt for unødvendig lidelse, som levende plukket dun eller dun fra tvangsfôrede fugler. Ved å velge en sovepose med RDS-sertifisert dun bidrar man til å fremme dyrevelferd og bærekraftige metoder innen dunindustrien.

Noen produsenter bruker også resirkulert dun i soveposene sine, noe som reduserer miljøpåvirkningen og bidrar til en mer bærekraftig produksjon. Ved å velge en sovepose fra en produsent som prioriterer etiske og bærekraftige metoder, kan man som forbruker bidra til en positiv endring innen bransjen.

Form og størrelse

Sovepose-former

 • Mumie: Smal ved føttene, bredere ved skuldrene. God varmeeffektivitet, men mindre bevegelsesfrihet.
 • Rektangulær: Samme bredde fra topp til bunn. Mer bevegelsesfrihet, men mindre varmeeffektiv.
 • Semi-rektangulær: En kombinasjon av mumie- og rektangulær form for balanse mellom varme og komfort.
 • Størrelser: Soveposer finnes ofte i forskjellige lengder for å passe ulike kroppsstørrelser.

Å velge riktig passform er viktig for optimal komfort og varmeeffektivitet. En for stor sovepose er mindre effektiv, mens en for liten kan føles innestengt.

Soveposens form og størrelse påvirker både dens varmeeffektivitet og komfort. Det finnes tre hovedformer for soveposer å velge mellom: mumie, rektangulær og semi-rektangulær.

Mumiesoveposer er smale ved føttene og bredere ved skuldrene, noe som gir en kroppsnær passform. Denne formen minimerer mengden luft som må varmes opp inni soveposen, noe som resulterer i bedre varmeeffektivitet. Mumiesoveposer er ideelle for kaldere forhold og når vekt og pakkevolum er viktige faktorer. Ulempen er at den tette passformen kan begrense bevegelsesfrihet.

Rektangulære soveposer har samme bredde fra topp til bunn, noe som gir mer plass og bevegelsesfrihet. Denne formen er behagelig for de som foretrekker å ha mer plass til å bevege seg under søvnen. Rektangulære soveposer er imidlertid mindre varmeeffektive på grunn av den større mengden luft som må varmes opp inni soveposen.

Semi-rektangulære soveposer er en kombinasjon av mumie- og rektangulær form. De tilbyr en balanse mellom varmeeffektivitet og komfort, med mer plass ved skuldrene og hoftene, men er smalere ved føttene. Denne formen passer mange brukere som ønsker både varme og bevegelsesfrihet.

I tillegg til formen er det viktig å velge riktig størrelse på soveposen. Soveposer kommer ofte i forskjellige lengder for å passe ulike kroppsstørrelser. En for stor sovepose vil ha mer plass som må varmes opp, noe som reduserer varmeeffektiviteten. En for liten sovepose kan derimot føles trang og ubehagelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen