Oppblåsbar kajakk – Best i Test 2023

Oppblåsbare kajakker har blitt et populært alternativ for friluftsliv og padling de siste årene. Fordelene er at de er lette, kompakte og enkle å transportere. I denne testen har vi sett nærmere på 5 antall modeller for å finne de beste oppblåsbare kajakkene på markedet.

Vi har testet kajakker i ulike prisklasser og størrelser, fra enpersoners til familievennlige modeller. Kajakkene er vurdert etter kriterier som stabilitet, fart, komfort og brukervennlighet. I tillegg har vi sett på praktiske egenskaper som vekt, pakkestørrelse og hvor lett de er å sette opp og få ut på vannet.

Vi kårer:

Beste oppblåsbare kajakk for 1 person

Kokopelli Moki Lite

 • Egnet for rekreasjonspadling
 • Best i Test
 • Rask å sette opp på 10 minutter
Kokopelli Moki Lite
Butikk Pris Read more
9.999,00 NOK ➜ Les mer

Kokopelli Moki Lite er en oppblåsbar kajakk laget for én person. Den har et minimalistisk og lett design med totalvekt på 12,1 kg.

Ifølge produsenten har Moki Lite et stivt gulv i slitesterkt materiale som gir god stabilitet. Kajakken har tre kamre, avtagbar finne og brukervennlige ventiler.

Moki Lite leveres med padleåre, pumpe, sete og oppbevaringsbag. Den måler 305 cm x 76 cm x 51 cm når den er oppblåst.

Ifølge test i Båtmagasinet er Moki Lite rask å sette opp, med oppblåsing på 10 minutter. Kajakken skal være retningsstabil og egnet for rekreasjonspadling. Den har god lasteevne på 227 kg.

Ulemper er at åre og spruttrekk må kjøpes separat. Det kan også komme inn vann som må tørkes opp etter bruk. Moki Lite koster 9999 kr og har 3 års garanti.

Advanced Elements Kayak Lagoon 1

 • Egnet for innsjøer, rolige elver og bukter
 • Justerbart sete og lastestropper
 • Enkel å sette opp med spesialventiler
Advanced Elements Kayak Lagoon 1
Butikk Pris Read more
6.000,00 NOK ➜ Les mer

Advanced Elements Lagoon 1 er en oppblåsbar kajakk laget for én person. Med en lengde på 254 cm og bredde på 86 cm gir den god stabilitet og manøvrerbarhet på vannet.

Kajakken har en unik konstruksjon med faste baug- og hekkformer i plast som bidrar til fart og retningsstabilitet. Den har også et indre deksel for økt stivhet og holdbarhet.

Lagoon 1 leveres med justerbart sete, lastestropper, holder for padleåre og baugfinne. Den skal være enkel å sette opp takket være spesialventiler. Kajakken kan brettes sammen til en kompakt størrelse for transport.

Ifølge produsenten egner Lagoon 1 seg for innsjøer, rolige elver, bukter og estuarier. Den fås i én farge til en veiledende pris på 4099 NOK.

Beste billige oppblåsbare kajakk

Watery Global Kayak

 • Best i Test – Budsjett
 • For rekreasjonspadling på rolige vann
Watery Global Kayak
Butikk Pris Read more
1.199,00 NOK ➜ Les mer

Watery Global er en serie med oppblåsbare kajakker som finnes i modeller for både én person og to personer.

Ifølge produsenten er kajakkene laget av slitesterkt PVC-materiale med drop-stitch-teknologi. Dette skal gi god stivhet, være motstandsdyktig mot punktering og bevare formen over tid.

Den en-personers kajakken har plass til én person, veier 13,9 kg og har lastekapasitet på 95 kg. To-personers modellen har plass til to personer, veier 13,9 kg og tåler 165 kg last.

Begge modellene leveres med padleåre, oppblåsbart sete, pumpe, reparasjonssett og bærebag. De kan raskt foldes sammen til kompakt størrelse.

Watery Global kajakkene fås i markante blå farger med hvite detaljer. De er ment for rekreasjonspadling på rolige vann til en veiledende pris fra 1059 NOK for enpersoners og 1179 NOK for topersoners modellen.

Beste op kajakk for 2 personer

Kokopelli Moki II

 • Best i Test – 2 personer kajakk
 • Rask å sette opp på 10 minutter
 • Retningsstabil og egnet for rekreasjon
Butikk Pris Read more
14.999,00 NOK ➜ Les mer

Kokopelli Moki II er en oppblåsbar tandem-kajakk laget for én eller to personer.

Ifølge produsenten har Moki II et stivt gulv i slitesterkt materiale som gir god stabilitet. Kajakken har tre kamre, avtagbar finne og brukervennlige ventiler.

Moki II leveres med to padleårer, to seter, pumpe, reparasjonssett og bærebag. Den måler 457 cm x 97 cm x 51 cm når den er oppblåst.

Ifølge testen av Moki 1 i Båtmagasinet er Moki rask å sette opp, med oppblåsing på 10 minutter. Kajakkene skal være retningsstabile og egnet for rekreasjonspadling.

Ulemper er at spruttrekk må kjøpes separat. Det kan også komme inn vann som må tørkes opp etter bruk. Moki II koster 14999 kr og har 3 års garanti.

Advanced Elements Island Voyage 2

 • Egnet for innsjøer og rolige elver
 • Pekende baug og finne for retningsstabilitet
Advanced Elements Island Voyage 2™
Butikk Pris Read more
8.340,00 NOK ➜ Les mer

Advanced Elements Island Voyage 2 er en oppblåsbar to-personers kajakk for rekreasjonspadling.

Ifølge produsenten har Island Voyage 2 et lagdelt design, flere håndtak, lastestropper, høye seter, pekende baug og en finne for retningsstabilitet. Den skal være enkel å sette opp og egnet for innsjøer og rolige elver.

Kajakken har tre sitteposisjoner slik at den kan brukes til padling alene eller med to personer. Den måler 340 cm x 94 cm, veier 14,3 kg og har en lastekapasitet på 181 kg.

Island Voyage 2 leveres med bæreveske, ryggstøtter, reparasjonssett og dobbelvirkende pumpe. Den har en veiledende pris på 11999 NOK ifølge Training365.

Aqua Marina Ripple

 • Enkel å frakte og blåse opp
 • Egnet for rolig padling med familie eller venner
Aqua Marina Ripple
Butikk Pris Read more
4.893,00 NOK ➜ Les mer

Aquamarine Ripple er en oppblåsbar rekreasjonskano laget for 1-3 personer. Med en lengde på 370 cm og bredde på 85 cm gir den god plass og stabilitet på vannet.

Kanoen er konstruert med I-beam kamre i et materiale kalt Co-Fabric, som kombinerer en vanntett ytterside i forsterket PVC og en mykere innside i polyester. Dette skal gi god motstandsdyktighet mot ytre påvirkninger samtidig som det er komfortabelt på innsiden.

Ripple har justerbare seter og lastestropper for bagasje, samt baugfinne for bedre retningsstabilitet. Den leveres med oppbevaringsbag, to konverterbare årer til både kano og kajakk, tre seter og pumpe.

Ifølge produsenten er kanoen lett å frakte og enkel å blåse opp takket være bostonventiler. Den skal tåle en last på 230 kg og egner seg for rolig padling med familie eller venner. Ripple fås i én størrelse til en veiledende pris på 6990 NOK.

Beste oppblåsbare kajakk for fiske

Savage Gear Highrider

 • Laget spesielt for sportsfiske
 • Stabil og lett å manøvrere
Savage Gear Highrider

Funnet på Skittfiske.no

Savage Gear Highrider 330 er en oppblåsbar kajakk laget spesielt for sportsfiske.

Ifølge produsenten har kajakken et luftfylt sete plassert godt over vannlinjen, med holdere for fiskestang. Den skal være stabil, lett å manøvrere og ha minimalt med vannmotstand.

Kajakken er laget av 0,9 mm forsterket PVC-materiale og har fire luftkamre. Den leveres med tredels padleåre, justerbare aluminiumsstag, stabiliseringsfinne og reparasjonssett.

Highrider 330 måler 330 cm x 110 cm. Den har en nettovekt på 20 kg og lastekapasitet på 200 kg. Kajakken koster 8499 kr.

Hva er en oppblåsbar kajakk?

De siste årene har det blitt populært med oppblåsbare sit on top kajakker i PVC-materiale. Disse kan enkelt pakkes sammen til en kompakt størrelse ved transport og oppbevaring. Fordelene er at de er lette, tar liten plass og enkelt kan tas med på tur. Oppblåsing tar bare 5-10 minutter med pumpe. De oppblåsbare kajakkene er ofte bredere og mer stabile enn tradisjonelle kajakker.

Ulempen er at de har noe tregere fart og dårligere styreegenskaper enn harde kajakker. PVC-materialet er også mer utsatt for punktering. Oppblåsbare kajakker passer derfor best til rolig padling på innsjøer og beskyttede farvann. De er ideelle for padlere som prioriterer enkel transport og oppbevaring. Prisen er også lavere enn for harde kajakker.

Hva er en sit on top kajakk?

Sit on top kajakker er kajakker der man sitter oppå kajakken i et åpent cockpit, i motsetning til vanlige kajakker der man sitter inne i en lukket cockpit.

Fordelene med sit on top kajakker er at de er lett å komme seg inn og ut av, man får ikke vann inn i cockpiten om man velter, og de er ofte mer stabile siden tyngdepunktet er lavere. Ulempen er at de gjerne er tregere i vannet.

Sit on top kajakker egner seg godt for rolig padling ogcruising i varme strøk. De er velegnet for nybegynnere eller de som ønsker enkel og komfortabel padling.

De er ikke like egnet for langturer eller padling i kaldt vær siden man sitter mer eksponert. Vanlige kajakker med lukket cockpit passer bedre for mer avansert padling.

Målgruppen for sit on top kajakker er derfor nybegynnere, familier, eller de som ønsker enkel padling i rolige farvann som innsjøer, elver og kystnære strøk. De er også populære til leie på ferier i varmere strøk.

Sit on top kajakk vs sit in kajakk

Sit on top kajakk

Sit on top kajakker har et åpent cockpit der padleren sitter oppå dekket på kajakken. Bena plasseres foran i en fotbrønn, ikke inne i selve kajakk-skroget. Dette gjør at man enkelt kan komme seg inn og ut av kajakken, og man unngår at cockpiten fylles med vann dersom man velter. Den åpne konstruksjonen gjør imidlertid at man er mer eksponert for vind og nedbør. Samtidig gir det lave tyngdepunktet økt stabilitet. Sit on top kajakker har vanligvis ingen sete eller ryggstøtte, men egner seg godt for rolig padling på innsjøer eller i varme kystfarvann.

Sit in kajakk

Sit in kajakker har et lukket cockpit der padleren sitter nedsenket inne i selve kajakk-skroget. Man kommer seg inn ved å entre åpningen i cockpiten, som så lukkes rundt livet. Dette gir tettere kontakt med kajakken og bedre kontroll, men vanskeliggjør også inn- og utstigning. Ved kantring fylles cockpiten med vann. Det lukkede cockpitet gir imidlertid bedre beskyttelse mot vind og nedbør. Sit in kajakker har som regel sete og ryggstøtte, men har høyere tyngdepunkt og er smalere enn sit on top modeller. De egner seg derfor bedre for langturer og trening i ulike forhold.

Typer av kajakker

Kajakker kan grovt sett deles inn i følgende hovedtyper:

 • Rekreasjonskajakker
 • Allround kajakker
 • Fiskekajakker
 • Havkajakker

Rekreasjonskajakker er bredere og kortere modeller beregnet på rolig padling. De har god stabilitet og egner seg godt for nybegynnere og padling på innsjøer.

Allround kajakker er mer mellomlange modeller som passer for variert bruk, både til turpadling og litt lengre turer. De har en kombinasjon av stabilitet og padleeffektivitet. De kaldes også på engelsk for “touring” kajakker.

Fiskekajakker er spesialiserte kajakker for fisking, med bredt og stabilt skrog. De har festepunkter for utstyr og god lastekapasitet.

Havkajakker er smale og raske kajakker for padling på åpent hav. De har ofte delvis lukket cockpit og egner seg for erfarende padlere.

Innenfor hver kategori finnes det ulike modeller med varierende lengde, bredde og design avhengig av produsent og bruksområde. Men denne inndelingen fanger opp de overordnede typene av sit on top kajakker som er tilgjengelig.

Hvilken størrelse kajakk?

Lengde

Lengden på kajakken bør tilpasses padlerens høyde for best mulig padleeffektivitet. En tommelfingerregel er å velge en kajakk som er rundt 0,6 ganger din egen høyde i meter. For eksempel vil en person på 180 cm passe best i en kajakk på omtrent 3 meter. Kortere kajakker under 3 meter kan være vanskelige å padle rett frem.

Lastekapasitet

Sjekk kajakkens maksimale lastekapasitet og vektbegrensning. Den bør ha god margin i forhold til din egen kroppsvekt inkludert bagasje du skal ha med. Ikke velg en for liten kajakk.

Bredde

Kajakkens bredde påvirker stabilitet. Brede kajakker er mer stabile for nybegynnere, mens smale går raskere frem. En bredde på minst 60 cm anbefales for trygghet. Prøv å sitte i kajakken for å teste bevegelighet.

Andre tips

For voksne egner kajakker mellom 3-4 meter seg til de fleste formål. Barn kan begynne på kajakker fra 2 meter. Kortere kajakker for trange elver, lengre for åpent hav. Prøv ulike størrelser før du bestemmer deg.

Alternativer til oppblåsbar kajakk

Sit on top kajakk er en alsidig og morsom måte å transportere seg på vannet, men det er langt fra den eneste muligheten du har.

Her er en sammenligning av sit on top kajakker med andre alternativer, som kanskje passer dine behov endda bedre:

Packraft

 • Oppblåsbar kajakk i lettvektsmateriale som enkelt kan pakkes sammen til transport.
 • Godt egnet for ekspedisjonspadling og bruk i kombinasjon med fotturer.
 • Mindre robust og langsom i vannet sammenlignet med vanlige kajakker.

Packraft er en oppblåsbar kajakk i lettvektsmateriale som enkelt kan pakkes sammen til en kompakt størrelse. Den er spesielt egnet for ekspedisjonspadling og bruk i kombinasjon med fotturer der vekt og plass er viktig. Fordelene med packraft er at den er lett, tar lite plass og kan fraktes i en ryggsekk. Ulempene er at den er mindre robust, tregere og mer ustødig enn vanlige harde kajakker. En packraft passer for eventyrlystne padlere som prioriterer vekt og mobilitet.

Fiskekajakk

 • Kajakk spesielt utviklet for fisketurer med gode festepunkter for utstyr.
 • Ofte bred modell med god stabilitet og lastekapasitet.
 • Saktepadlet og tung sammenlignet med padlekajakker.

Fiskekajakker er spesialdesignet for padling og fisking på innsjøer og kystfarvann. De har som regel et bredt og stabilt skrog med god lastekapasitet. Det er festepunkter for fiskeutstyr, og ofte ekstra oppbevaring. Fordelene med en fiskekajakk er god stabilitet og lagringsplass. Ulempen er at de er tunge og trege å padle over lengre distanser. Fiskekajakker passer derfor best til rolig padling og fisking, ikke padleturer med høy hastighet. Avhengig av kajakken kan du evt. kombinere med en frontmontert elektrisk påhængsmotor

Havkajakk

 • Lang og smal kajakk for effektiv padling over lengre distanser på åpent hav.
 • Rask og smidig, men krever god teknikk i bølger.
 • Cockpit helt eller delvis lukket for sikkerhet offshore.

Havkajakker er smale og langstrakte kajakker optimalisert for rask fremdrift på åpent hav. De har som regel et helt eller delvis lukket cockpit for ekstra sikkerhet offshore. Fordelene er at de er raske, smidige og effektive på lengre turer. Ulempen er at de krever god padleteknikk for å håndteres sikkert i bølger. Havkajakker passer for erfarne padlere som ønsker utfordringer på havet.

Kano

 • Åpen båt som padles med en åre i stedet for to.
 • Vanligvis bygd i plast eller tynne materialer som tre og kanvas.
 • Mer ustødig og vanskeligere å styre enn kajakk.

Kanoer skiller seg fra kajakker ved at de padles med en enkel åre i stedet for doble. De er ofte laget av lettere materialer som plast, tre og kanvas. Fordelene er at de er billige og enkle å transportere. Ulempene er at de er vanskeligere å styre og mer ustødige enn kajakker. Kanoer passer for rolig padling på innsjøer og elver, spesielt for nybegynnere og barn.

SUP (Stand Up Paddleboard)

 • Stående padling på et brett istedenfor å sitte i kajakk.
 • Større bevegelsesfrihet, men krever balanse og koordinasjon.
 • Ofte brukt til rekreasjon i rolige farvann.

SUP (standup padleboard) går ut på å stå oppreist på et brett og padle fremover med en åre. Dette gir god oversikt og mer bevegelsesfrihet enn i kajakk. Fordelene er variasjon og mosjon. Ulempen er at det krever god balanse og koordinasjon. SUP egner seg best til padling i rolige farvann i varmt klima, og som et alternativ til kajakk for mer allsidig bruk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen