Lommelykt – Best i Test 2024 (oppladbar, kraftig, liten)

En god lommelykt er uunnværlig for alle friluftsentusiaster. Enten du er på jakt, fisketur, gåtur eller annet ute i naturen, er det viktig å ha med seg en pålitelig lykt som gir deg godt lys når mørket faller på.

I vår store samletest har vi testet neste 30 antall lommelykter i ulike prisklasser og størrelser. Vi har sett på lysstyrke, rekkevidde, batteritid, brukervennlighet og robusthet.

Les vår store samletest for å finne ut hvilken lommelykt i ulike prisklasser som passer dine behov. Vi gir deg tips til modeller som gir mest valuta for pengene – enten du er på jakt etter en kraftig lykt til jakt og fiske, eller en liten og enkel lykt til turer i nærområdet.

Beste allround lommelykt

Fenix C7

 • Beste alsidige
 • Best i Test – Tek.no
Fenix C7
Butikk Pris Read more
1.199,00 NOK ➜ Les mer

Fenix C7 er en kraftig og kompakt oppladbar lommelykt som imponerer med sine ytelser og funksjoner.

Den er egnet for de fleste bruksområder med hele 3000 lumen og rekkevidde på 470 meter. Denne lille lykten er både kraftig og allsidig. God for det meste du kan trenge den til i hverdagen og på tur.

Lykten er best på spotlys og avstand, som Tek.no skriver er den god når du skal lete etter “hunden, katten eller ungen” som har gjemt seg, men knapt så god når du skal lyse opp i bredden.

Tek.no gir likevel Fenix C7 tittelen “Best i Test”, og trekker spesielt fram lyktens kraftige lysstyrke, solide konstruksjon og praktiske magnetiske base som gjør den enkel å feste på metalloverflater for håndfri bruk.

De nevner også at lykten har god batteritid, opp til 2 timer på maks lysstyrke, og er behagelig å holde i.

På den andre siden bemerker de et litt grønnskjær i lyset på lavere styrke og en knapp som kan være litt vanskelig å bruke med votter på.

Fenix C7 leveres med en hempe for å feste den i belte eller sekk, samt en solid belteklips. Den er laget av slitesterkt aluminium, noe som bidrar til å holde vekten nede på rundt 200 gram.

Lykten er fullstendig vanntett (IP68), noe som betyr at den tåler å senkes ned i vann, ned til 2 meter og i over 30 minutter.

«i det store og det hele får du latterlig mye lys i en liten lommelykt, som knapt veier mer enn en telefon»

Alt i alt er Fenix C7 en imponerende lommelykt som leverer mye kraft og funksjonalitet i en kompakt størrelse. Med en pris på 1199 kr, får du virkelig mye lys for pengene.

Ledlenser P7R Core

 • 7/10 i test hos Tek.no
 • Kraftig og allsidig lommelykt med imponerende ytelse
Ledlenser P7R Core
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Les mer

Den oppladbare Ledlenser P7R Core er en effektiv og allsidig lommelykt som imponerer med sin lysstyrke og funksjonalitet.

Den er egnet for både hverdagsbruk, tur og jakt med en maksimal lysstyrke på 1400 lumen og rekkevidde på 300 meter.

Lykten er fullstendig vanntett (IP68) og tåler nedsenking i vann ned til 2 meter. Dette gjør den til en perfekt lykt for både hjemme- og hyttebruk.

Tek.no gir Ledlenser P7R Core en score på 7/10 og skriver at lykten har “god lysstyrke” og er “enkel å bruke”, samt at den er “beholdelig å holde i” og har “god batteritid”.

«En ryddig og enkel lommelykt som får jobben gjort»

De trekker imidlertid ned poeng for den proprietære laderen og at den ikke er fullt så kraftig som de beste i testen.

I en annen anmeldelse fra Gear Patrol blir P7R Core kåret til “most versatile” med en enkel justering mellom spot og flood modus, samt ulike moduser for nødsignal og selvforsvar.

Lykten leveres med batteri (1 stk.), magnetisk USB-ladekabel og håndleddsreim. Vekten er 202 g (inkl. batteri) og lengden er 158 mm. P7R Core fås for 1 639 kr.

Basert på anmeldelser og spesifikasjoner gir Ledlenser P7R Core en kraftig og allsidig lommelykt med imponerende ytelse og funksjonalitet. Til en pris på 1639 kr, får du mye lys og kvalitet for pengene.

Beste billige lommelykt

Luxorparts Zoom

 • Mye lys for pengene
Luxorparts Zoom
Butikk Pris Read more
349,00 NOK ➜ Les mer

Denne lommelykten fra Luxorparts skiller seg ut blant de rimeligste modellene i testen. Luxorparts er et merke fra elektronikkgiganten Kjell.com, som ikke er så kjent her til lands, men som på papiret leverer god valuta for pengene.

Lommelykten utmerker seg med hele 2000 oppgitte lumen. Dette er svært kraftig til en pris på bare 349 kr. Selv om lumen-verdien må tas med en klype salt, ettersom lysets spredning påvirker opplevd lysstyrke, er 2000 lumen uhørt i denne prisklassen.

Ifølge spesifikasjonene har lykten en rekkevidde på 240 meter. Den måler 15 cm i lengden og veier 210 gram, så den ligger godt i hånden, til forskjell fra mange mindre og mer knotete rimelighetsalternativer.

Alt i alt fremstår Luxorparts Zoom som en overraskende kraftig og brukervennlig lommelykt til en svært hyggelig pris. Den gir mye lys for pengene og egner seg godt til de fleste formål. For deg som vil ha god valuta er dette et godt alternativ.

Maglite Mini

 • Klassisk lommelykt
Maglite Mini
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Les mer

Maglite har lenge vært den mest ikoniske lommelykten. På 1990-tallet var den veldig populær som taktisk lykt blant vektere og annet godtfolk, takket være sin overlegne lysstyrke.

I dag har imidlertid lommelykter krympet betraktelig i størrelse, mye på grunn av oppladbare batterier med like god effekt. Magliten finnes derfor nå i en miniversjon som er sjokkerende liten og rimelig.

Maglite Mini veier kun 49 gram, batterier inkludert. Designet er slankt med en lengde på beskjedne 12,5 cm. Likevel leverer den hele 100 lumen lysstyrke og imponerende 116 meters rekkevidde. Batteritiden er på 3 timer og 45 minutter ved vanlig bruk.

Selv om den kanskje mangler det sporty og taktiske utseendet til andre modeller, er Mini-utgaven stilren og diskré. Den passer fint i lomma på jeans eller jakke.

Dette er den rimeligste varianten, men du får også Mini i en Pro-utgave med noe bedre spesifikasjoner. Denne er kun tilgjengelig på nettbutikken Magshop. Pro-versjonen har forøvrig vunnet tittelen “Best buy” av det britiske forbrukermagasinet Which.co.uk.

Alt i alt byr Maglite Mini på imponerende ytelse i en minimalistisk innpakning, til en overkommelig pris. Perfekt for deg som vil ha en pålitelig lommelykt i lommeformat.

Ledlenser P3 Core

 • Liten og rimelig lommelykt i tysk kvalitet
Ledlenser P3 Core 90lm
Butikk Pris Read more
275,00 NOK ➜ Les mer

Til en pris på bare 275 kr får du denne kompakte lommelykten fra det tyske kvalitetsmerket Ledlenser.

Ledlenser lager rett og slett topp kvalitetslommelykter.

Selv om du ikke får ekstrem lysstyrke til denne prisen, leverer P3 Core ganske imponerende med sine 90 lumen og 110 meters rekkevidde. Den har en brenntid på 3 timer med 1 x AAA batteri. Praktisk at du slipper ladning.

Med bare 42 gram vekt og 10 cm lengde er dette virkelig en mini-lykt. Ifølge tester kan den nesten være litt for liten å holde komfortabelt i hånden, så man holder den best mellom fingrene. I test hos det engelske forbrukermagasinet Which.co.uk, skrives det at lykten kanskje nesten er for liten til å holde i hånden, men brukes bedre med to fingre.

Likevel presterer den overraskende godt sammenlignet med større lommelykter, med et kraftig og fokusert lys fra den lille lampen.

Så til tross for beskjeden størrelse gir denne rimelige lommelykten fra Ledlenser et imponerende lys. Perfekt å ha i lomma eller som ekstra lykt i bilen. Den lille størrelsen gjør ikke ytelsen dårligere.

«. It did better than expected, though, shining a more effective beam than several torches we tested with much higher lumen and more batteries»

Beste kraftige lommelykt

Fenix LR35R

 • 9/10 i test hos Jeger
 • 10.000 lumen
 • Ekstrem lysstyrke
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Les mer

Med 10.000 lumen og en maksimal rekkevidde på 500 meter er Fenix LR35R en av de mest kraftfulle lommelykter i testen, “flomlys i lommelykt-format” og en “en veritabel lyskanon” som magasinet Jeger skriver i testen sin.

Denne kraftige lommelykten er egnet for søk og redning og andre krevende forhold der du trenger så mye lys som mulig.

9/10 i test hos Jeger.no

Jeger gir Fenix LR35R en meget god score på 9 av 10 poeng, og fremhever lyktens kraftige lys, robuste konstruksjon og lette, kompakte design.

De påpeker at lykten “ligger godt i hånden takket være det flate designet rundt batterikassen” og at den har en praktisk av/på-bryter med fire fargeindikatorer som viser gjenværende batteritid.

Jeger savner dog to svakere lysnivåer og mener at Eco-modusen kunne vært enda svakere for å gi et mer fleksibelt lys til lange vinterturer.

Uovertruffen som søkelykt

Men som søkelykt er den uovertruffen.

«de fleste vil primært bruke Fenix lommelykten LR35R som søkelykt og til andre lyskrevende oppgaver. For det er her den virkelig skinner, bokstavelig talt»

Med en pris på 2699 kr får du en kraftig og kompakt søkelykt som er ideell for både profesjonelle og turfolket. Fenix LR35R er et godt alternativ hvis du trenger en kraftig lykt med imponerende ytelse og lys i praktisk kompakt størrelse.

Olight X7R Marauder

 • 8/10 i test hos Jeger
 • 14.000 lumen
 • “Vanvittig lysstyrke”
Olight X7R Marauder
Butikk Pris Read more
29.953,00 NOK ➜ Les mer

Olight Marauder 2 er en imponerende, kompakt og kraftig lommelykt som gir en utrolig ytelse på hele 14 000 lumen og en rekkevidde på 800 meter.

Denne lille lykten passer til både å lyse opp store områder og situasjoner der du trenger maksimal rekkevidde.

8/10 i test hos Jeger

I test hos Jeger.no bemerker de at lykten har vid spredning på lyskjeglen, noe som gir kjapt og godt overblikk.

Samtidig går dette dog utover rekkevidden, men de mener likevel det er en svært anvendelig lommelykt for de fleste bruksområder.

«Spredningen er veldig vid, noe som gir kjapt og godt overblikk. Samtidig går dette utover rekkevidden. Når Olight X7R Marauder i tillegg lett går ned i de fleste jakkelommer blir dette en svært anvendelig lommelykt.»

Marauder 2 kommer med en USB-C-lader som er opptil tre ganger raskere enn vanlige USB-ladere, noe som betyr at du raskt kan lade opp lykten.

Lykten er vanntett og støtsikker i henhold til IPX8-standard. Den er også dekket med et gummiaktig materiale som gir et bedre grep og forhindrer at lykten sklir ut av hånden ved fuktig vær.

Vanvittig lysstyrke

Ifølge Jeger.no, produserer Olight Marauder 2 “vanvittig lysstyrke”, men de bemerker også at varmeutvikling ved full styrke kan være et problem.

Det betyr at lykten bare kan lyse så kraftig i maks tre minutter før den reduserer til 3000 lumen. Likevel mener de at lykten er ideell for observasjon av vilt og andre situasjoner der kraftig lys er nødvendig i korte perioder.

Oppsummert er Olight Marauder 2 en imponerende kraftig lommelykt i et kompakt format, med en ytelse som får plass i lommen og passer til en rekke bruksområder. Med en pris på 2995 kr, får du en kraftig lykt som leverer solid lysstyrke og praktiske funksjoner i en liten pakke.

Olight R50 Pro Seeker

 • 8/10 i test hos Jeger.no
 • Kompakt og kraftig lommelykt
Olight R50 Pro Seeker
Butikk Pris Read more
1.343,00 NOK ➜ Les mer

Olight R50 Pro Seeker er en imponerende liten og kompakt oppladbar lommelykt med en maksimal lysstyrke på hele 3200 lumen og en rekkevidde på 250 meter.

Den passer for mange bruksområder og imponerer med sin kraftige lysstyrke og solid konstruksjon. Jeger.no skriver at Olight R50 Pro Seeker “er den som imponerer mest i vår test av lommelykter” og trekker fram at lyskjeglen har en relativt vid spredning, noe som gjøre den egnet for allround-bruk, fra fabrikkarbeid og jakt til hverdagsbruk.

Et minuspunkt er den høye varmeutviklingen på full styrke, men dette skulle ikke være noe problem ved bruk av lavere styrker. Med en vekt på 620 gram, inkludert batteri, er lykten lett og kompakt og måler kun 128 mm i lengde.

Olight R50 Pro Seeker er fullstendig vanntett, noe som gir ekstra trygghet når det brukes utendørs eller i våte forhold. I premium-pakken får du også ekstra tilbehør som vegglader, billader og ekstra batteri.

8/10 i test hos Jeger.no

Jeger.no gir lykten 8/10 og konkluderer med at for mange kan Olight R50 Pro Seeker dekke behovet for det aller meste. Prisen ligger på 1343 kr, noe som innebærer at du får en svært kraftig og allsidig lommelykt til en konkurransedyktig pris.

«Olight R50 Pro Seeker er den som imponerer mest i vår test av lommelykter»

Samlet sett er Olight R50 Pro Seeker en imponerende liten kraftpakke som leverer mye lys og funksjonalitet i en kompakt størrelse. Med en knallsterk lysstyrke på 3200 lumen og en rekkevidde på 250 meter, er dette en lommelykt som gir deg mye lys for pengene.

Beste liten lommelykt

Fenix E18R

 • 9/10 hos Jeger.no
 • Kompakt men kraftig og fleksibel minilykt
Fenix E18R
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Les mer

Fenix E18R er en svært kompakt lommelykt som likevel leverer imponerende med lys. Den har fire lysstyrker inkludert en turbo-modus på hele 750 lumen.

Med en pris på under 1000 kr får du veldig mye lys for pengene her.

Denne lille lommelykten tar nesten ingen plass når du har den i lommen, klipset på sekken eller i bilen.

Ifølge testen til Jeger.no gir turbo-modusen nok lys i 45 minutter, mens lyset automatisk dempes etter noen minutter pga overoppheting. På nest sterkeste nivå lyser den i 2,5 timer.

Jeger skriver:

«Ikke bare er den kompakt, på tykkelse med en langfinger og like lang som de to ytterste leddene. Fenix E18R er oppladbar, men spiser vanlig litiumbatteri som back-up»

Lommelykten har USB-lading, men testerne savner en hengslet klipsefeste slik at lyset enkelt kan vinkles. Magnetfestet er praktisk for å sette den fra seg.

Oppsummert gir den kompakte Fenix E18R overraskende mye lys og fleksibilitet for størrelsen. Perfekt å ha med seg overalt.

Nextorch K21

 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Kompakt og kraftig langlykt til turbruk
Nextorch K21

Nextorch K21 er en liten lommelykt på bare 8 cm og 57 gram, som tross den kompakte størrelsen gir den nok lys til å se rundt i terrenget, omtrent som en gammel Maglite ifølge testen.

K21 justeres ved å vri på selve lykten, og har tre lysstyrker. Den festes enten med klips eller magnet, men testerne savner en nøkkelring slik at den kan henges trygt på sekk eller i beltet.

Rekkevidden oppgis til 70 meter, og lykten gir “mye lys for pengene” med en pris på rundt 200 kr.

Terningkast 6 i test hos Jeger.no

Testeren skriver: “Nextorch K21 er langlyset, iallfall det kompakte formatet tatt i betraktning. Ingen tusenmetring, men nok til at du kan se rundt i terrenget.”

Oppsummert passer K21 godt som en kompakt og kraftig langlykt på tur. Magnetfestet er praktisk for håndfri bruk. Selv om nøkkelring savnes er den et godt tur- og friluftsvalg til overkommelig pris.

Olight S2R Baton II

 • Praktisk magnetisk USB-lading
 • “Also great” hos The Wirecutter
Olight S2R Baton II
Butikk Pris Read more
795,00 NOK ➜ Les mer

Olight Baton 3 er en oppdatert og kraftigere utgave av den populære Olight S1R-II. Den er kun 63mm lang og veier 53 gram, men leverer hele 1200 lumen lysstyrke med 166 meters rekkevidde.

Ifølge test hos amerikanske The Wirecutter er lykten veldig enkel å lade takket være magnetisk USB-lader. Lysbildet kombinerer lang rekkevidde med bredt lys. Baton 3 er vanntett og robust selv ved tøff bruk.

Baton 3 har flere lysmodi inkludert månelys-funksjon. Den kommer med håndleddsstropp, oppbevaringspose og bruksanvisning.

Oppsummert leverer den bittelille Baton 3 sjokkerende mye lys. En kraftig og allsidig lommelykt til både jobb og fritid. Magnetfestet er praktisk.

Taktisk lommelykt

Nitecore TM9K TAC

 • Best i Test
 • Ekstremt kraftig taktisk lommelykt
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Les mer

Nitecore TM9K Tac er en ekstremt kraftig taktisk lommelykt som kan produsere hele 9800 lumen med kun ett batteri.

“Superkraftig, høyytelses taktisk lykt for militær, autoritet, søk og redningsbruk”, beskriver forhandleren Valostore den.

Nitecore TM9K Tac har flere egenskaper som gjør den velegnet som taktisk lommelykt. Den har for eksempel en integrert gripering som muliggjør et godt grep rundt lykten, også kalt “sigargrep”. Lykten kan også fungere utmerket som glassknuser ved behov

Ifølge testen til nettstedet 1Lumen, som tester lommelykter profesjonelt, kan den kortvarig gi over 11 500 lumen. Den har 9 LED-lys som sitter i en grunn reflektor, noe som gir en lysstyrke på hele 23 425 candela og en rekkevidde på 306 meter på det sterkeste.

«The Nitecore TM9K Tac is definitely a special breed..Simply the brightest Tactical light with a single battery..If you want the baddest and brightest Tactical light, get this one»

Selv på høyeste vanlige modus når den 136 meters rekkevidde.

TM9K Tac har innebygd oppladbart batteri som lades via USB-C. Den sterkeste turbo-modusen er bare tilgjengelig så lenge man holder inne en knapp, så den er optimal for ekstremt kraftige lysglimt.

Oppsummert gir Nitecore TM9K Tac ekstremt mye lys fra kun ett batteri. Perfekt for deg som vil ha den kraftigste taktiske lommelykten på markedet. Men turbo-modusen varer kun brøkdeler av et sekund.

Anmeldelsen anbefaler TM9K Tac fordi den rett og slett er den sterkeste taktiske én-batteri lykten som finnes.

Fenix TK22 V2 Tac

 • Beste taktiske lommelykt
 • Best i Test – 1lumen.com
Fenix TK22 V2 Tac
Butikk Pris Read more
1.690,00 NOK ➜ Les mer

Fenix TK22 V2 TAC er spesialdesignet for militære og politistyrker som en taktisk lommelykt.

Den har derfor en “tail switch” som gjør enkel betjening mulig med én hånd.

I tillegg har den et mekanisk roterende hjul for rask modusvelging. Den innbyggede strobe-funksjonen gjør TK22 ideell for situasjoner som krever rask respons.

Ifølge nettstedet 1lumen.coms grundige tester, er TK22 TAC en robust og pålitelig taktisk lykt.

Kombinasjonen av roterende hjul og hovedbryter gjør betjening med én hånd svært enkelt. Den fungerer utmerket både i taktisk modus og vanlig bruk.

Kvaliteten man forventer av Fenix skinner igjennom. 1lumen.com påpeker at Fenix er et populært merke, til og med blant dem som vanligvis ikke er opptatt av lommelykter.

TK22 V2 TAC har en oppladbart batteri som gir opptil 2800 lumen og 538 meters rekkevidde.

Alt i alt leverer Fenix TK22 V2 TAC imponerende kraft og funksjonalitet i ett kompakt og brukervennlig design. En topp taktisk lommelykt.

Verdt å vite om å kjøpe lommelykt

Når man skal kjøpe en lommelykt, er det flere faktorer man bør vurdere. Her er en oversikt over de viktigste punktene:

Typer av lommelykter

LED lommelykt

LED-teknologien er i dag overlegen alle andre lystyper, og gir både bedre lysstyrke og lavere batteriforbruk. Kvaliteten på dioder og reflektor påvirker lysutbyttet, og det finnes både gode og dårlige LED-lommelykter på markedet.

UV lommelykt

En UV-lommelykt avgir ultrafiolett lys og kan brukes til å detektere UV-reaktive materialer, som for eksempel lage en usynlig beskjed eller sjekke sedlers ekthet.

Taktisk lommelykt

Taktiske lommelykter er designet for ytelse og holdbarhet, og kan ofte monteres på våpen. De kan ha flere lysstyrker og moduser, som strobe eller SOS, og kan være konstruert med høykvalitets materialer og vanntetthet.

Nødlommelykter og dynamolommelykter

Nødlommelykter kan ha innebygde dynamoer eller kranker for manuell lading, og kan gi lys i nødsituasjoner uten tilgang til strøm eller nye batterier. De har ofte også ekstra nødfunksjoner, som et blinkende lys for å tiltrekke oppmerksomhet.

Hodelykter

Hodelykter festes på hodet og gir hendene fri. Kan være praktisk til enkelte formål som løping, sykling, klatring osv.

Xenon, halogen og andre lyskilder finnes, men LED anbefales som den overlegne teknologien i dag.

Lumen

Lumen er en måleenhet for lysets styrke. En lommelykt med høy lumenverdi gir et lyskraftigere lys, men det er viktig å vurdere hvordan lyset blir fordelt.

Lumen er en måleenhet for lysets totale lysstyrke. Jo høyere lumen, desto kraftigere lys gir lommelykten.

 • Under 100 lumen gir svakt lys egnet for nærområder.
 • Mellom 100-300 lumen er middels kraftige lommelykter for de fleste formål.
 • Over 300 lumen gir veldig kraftig lys.

Vær oppmerksom på at produsentene ofte oppgir “maksimum lumen” som bare kan oppnås i korte perioder eller med nye batterier. Lommelyktens reelle ytelse kan være lavere enn maksimum lumen tilsier.

Høyere lumen gir kortere batteritid. En lommelykt på 1000 lumen vil for eksempel ha mye kortere batterilevetid enn en på 300 lumen, selv med samme batteristørrelse.

Lys med høy lumen kan blende på kort hold. Vurder lommelykter med justerbar lysstyrke eller zoom-funksjon for å unngå dette.

For de fleste vanlige bruksområder anbefales en lommelykt på 100-500 lumen avhengig av behovet for lysstyrke og batterilevetid. Sjekk også lysvinkel og strålespredning i tillegg til lumen.

Kraftig lommelykt

Kraftige lommelykter har et høyt lumenutbytte og gir et svært sterkt lys, som kan være nyttig for søk og redningsoppdrag, lange turer, eller generelle friluftsbruk.

Rekkevidde og lysstråle

Lommelyktens rekkevidde bestemmes av hvordan lyset fokuseres. Lysstrålen kan deles inn i spot, spredning og kombinasjon av spot og spredning.

Spot

Spotlyskilden gir en smal lyskjegle som gir lang rekkevidde, men dårligere egenskaper på kortere hold. Dette kan være nyttig når man trenger lang rekkevidde, men kan være ulempe på grunn av blending fra refleksjoner.

Spredning

En lommelykt med mye spredning av lyset gir gode egenskaper på kortere avstander, som i tett skog, men mangler lang rekkevidde. Noen lommelykter har justerbar spredning av lyset, eller en fast innstilling mellom spot og spredning.

Kombinasjon av spot og spredning

En kombinasjon av spot og spredning gir en balanse mellom lang rekkevidde og god dekning på nært hold, og kan være et godt kompromiss for mange bruksområder.

Her er et forslag til å utvide avsnittet om brenntid med info om moduser og funksjoner som påvirker dette:

Brenntid

Brenntid er hvor lenge lommelykten kan lyse før batteriet må byttes eller lades. Dette kan avgjøre hvor egnet lommelykten er for lengre turer eller situasjoner hvor du ikke har enkel tilgang til nye batterier eller lader.

De fleste lommelykter har i dag ulike lysmoduser som påvirker brenntiden:

 • Høy lysstyrke – gir kraftig lys men kortere batteritid. Ofte 100% eller “turbo”-modus.
 • Medium lysstyrke – god balanse mellom lysstyrke og batteritid for de fleste formål.
 • Lav lysstyrke – svakt lys men veldig lang batteritid. Kan brukes for generell orientering eller for å spare strøm.
 • Strobe/blink – gir pulserende lys og ekstra lang batteritid. Nyttig for nødsituasjoner.
 • SOS – blinker et nødsignal. Sparer strøm.

Noen lommelykter har trinnløs justering eller dimming av lysstyrken. Da kan man finjustere etter behov.

Andre funksjoner som påvirker brenntiden er f.eks. bevegelsessensor som slår av lyset når lommelykten er i ro, eller automatisk avslåing etter en viss tid.

Sjekk oppgitt brenntid i ulike moduser når du skal kjøpe lommelykt. En god lommelykt bør kunne lyse i minst 2-4 timer på medium styrke før batteriet må lades.

Forhold mellom lysstyrke og brenntid

Generelt vil en sterkere lysstråle kreve mer energi og gi kortere brenntid. Noen lommelykter har energiøkonomiske moduser eller justerbar lysstyrke, slik at brukeren kan velge mellom maksimal lysstyrke og lengre brenntid etter behov.

Flomlys med zoomfunksjon

Flomlys gir bred lysstråle og kan være utstyrt med en zoomfunksjon, som gjør det mulig å justere spredningen av lyset. Dette kan være nyttig for ulike situasjoner og gir brukeren mer kontroll over lyskjeglen.

Batteri

Batteritypen kan påvirke lommelyktens ytelse, levetid og brukervennlighet.

Oppladbare batterier

Oppladbare batterier, som Li-ion eller NiMH, kan brukes flere ganger og sparer miljøet for unødvendig avfall. De kan også gi bedre ytelse og lengre levetid enn vanlige batterier.

Vanlige batterier

Vanlige alkaliske batterier er lett tilgjengelig og kan være praktisk for situasjoner der tilgang til en lader ikke er mulig. De kan imidlertid gi dårligere ytelse og levetid sammenlignet med oppladbare batterier.

Kapasitet og levetid

Batteriets kapasitet og levetid påvirker hvor lenge lommelykten kan brukes mellom ladninger eller batteribytter. Dette er spesielt viktig for lengre turer og nødsituasjoner.

Vekt og størrelse

Lommelyktens vekt og størrelse påvirker hvor enkel den er å bære og oppbevare.

Liten lommelykt

En liten lommelykt er lett å bære og tar liten plass, men kan ha kompromisser i ytelse og funksjoner sammenlignet med en større lommelykt.

Stor lommelykt

En stor lommelykt kan ha bedre ytelse, lengre rekkevidde og flere funksjoner, men kan være tyngre og mer uhandy å bære og oppbevare.

Samsvar mellom størrelse, vekt og ytelse

Det finnes en rekke lommelykter på markedet som gir god ytelse i forhold til sin størrelse og vekt. Det er viktig å finne en god balanse mellom størrelse, vekt og ytelse som passer dine behov og bruksområder.

IP-gradering for vanntetthet

Når du skal kjøpe en lommelykt, er det viktig å sjekke IP-graderingen for vanntetthet. IP-graderingen indikerer hvor godt en lommelykt tåler vann og støv. Tallene etter IP står for forskjellige nivåer av beskyttelse:

 • IPX4: Tåler sprut fra alle retninger
 • IPX6: Tåler kraftig vannsprut
 • IPX7: Tåler korte nedsenkinger i vann (opp til 30 minutter og 1 meter dyp)
 • IPX8: Tåler kontinuerlig nedsenkning i vann på dypere enn 1 meter (vanligvis angitt av produsenten)

Materialer

Lommelykter kommer i forskjellige materialer, og dette påvirker både vekt, holdbarhet og pris. Vanlige materialer som brukes i lommelykter inkluderer:

 • Aluminium: Lett, holdbart og korrosjonsbestandig. Ofte brukt i “lette” lommelykter med høy ytelse.
 • Plast: Vanligvis lettere og billigere enn aluminium, men plastlykter har ofte dårligere holdbarhet og ytelse.

Linsetyper

Linsen beskytter lyskilden og kan også påvirke lysstrålen. Vanlige linsematerialer inkluderer:

 • Glass: Gir bedre lystransmisjon og er mer ripebestandig enn plast. Ofte brukt i dyrere og mer kraftige lommelykter.
 • Plast: Billigere og lettere enn glass, men kan bli ripet og gi dårligere lystransmisjon.

Lukkede vs åpne batterisystemer

Noen lommelykter har et lukket batterisystem, slik at du må lade dem via en USB-kabel eller lignende. Andre lommelykter har et åpent batterisystem, som gir deg muligheten til å skifte ut batteriene hvis de går tomme. Hver systemtype har sine fordeler og ulemper:

 • Lukkede batterisystemer: Vanligvis mer vanntett og brukervennlig, men begrenser deg til å bruke lommelyktens innebygde batteri.
 • Åpne batterisystemer: Gir deg muligheten til å ha ekstra batterier, men kan være mindre vanntette og mindre robuste.

Tilbehør

En lommelykt kan ha forskjellige tilbehør som kan være nyttige i ulike situasjoner:

 • Magnet: Nyttig for å feste lykten til metallflater, for eksempel under bilreparasjoner.
 • Klips: Kan festes til en lomme, belte eller ryggsekk for enkel oppbevaring og tilgang.
 • Holder: Etui eller hylster for å beskytte og organisere lykten og eventuelt ekstra utstyr.

Lyskilde

LED (Light Emitting Diode) er den mest vanlige lyskilden i moderne lommelykter. LED-lyskilder er energieffektive, holdbare og gir et sterkt lys. Noen eldre lommelykter bruker andre typer lyskilder, som:

 • Xenon: Klarere og sterkere enn halogen, men mindre energieffektive og holdbare enn LED.
 • Halogen: Billigere enn LED og xenon, men mindre energieffektive og lyssterke.

Lysvinkel

Lommelykter kan ha smale eller vide lysvinkler, avhengig av preferanser og bruksområder:

 • Smal vinkel: Gir en fokusert stråle med lang rekkevidde, men mindre dekning på kort avstand.
 • Vidvinkel: Gir bredere dekning, som er bra for nære omgivelser, men redusert rekkevidde.

Eksempler på merker

Det finnes mange merker som produserer lommelykter, og noen populære inkluderer:

 • Fenix: Kjent for å lage kraftige og holdbare lommelykter med et bredt utvalg av modeller.
 • Ledlenser: Tysk merke med et stort sortiment av lommelykter og annen belysning.
 • Maglite: Amerikansk merke kjent for store og kraftige lommelykter, ofte brukt av politi og sikkerhetspersonell.

Alternativer til lommelykt

Hodelykt

Fordeler med hodelykt:

 • Holder hendene fri for andre aktiviteter, som f.eks. sykling, klatring, løping.
 • Lys rettes mot der hodet peker automatisk.

Lanterner

Fordeler med lanterner:

 • Gir god allsidig belysning for camping, lesing og andre situasjoner hvor man ønsker å belyse et større område.

Sykkellys

Fordeler med sykkellys:

 • Sikkerhet på veien, både for å bli sett og for å se hvor man kjører.
 • Enkel montering på sykkelen, slik at hendene er fri for styring.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen