Turstol, Sitteunderlag og Sitteplate – Best i Test (med og uten rygg)

Vi har alle vært der. Du er på en lang og strabasiøs fottur eller en avslappende padletur, og du har lyst til å ta en pause. Men når du endelig finner det perfekte stedet for en pause, finner du ut at det å sitte på bakken ikke er så behagelig som du trodde.

Løsningen? En turstol!

Ikke bare gir den ekstra komfort, men den avlaster også ryggen og leddene dine. Og best av alt, du kan nyte pausene dine mye mer med en komfortabel, dedikert sitteplass.

Her er de beste turstolene ifølge brukere og test:

Helinox Chair One

  • Sammenleggbar turstol
Helinox Chair One
Butikk Pris Read more
999,00 NOK ➜ Les mer

Helinox Chair One har vist seg å være en storfavoritt blant friluftsentusiaster. Denne sammenleggbare turstolen er ikke bare robust, men tilbyr også overlegen sittekomfort. Fra det øyeblikket du pakker ut stolen, som er omtrent på størrelse med en stor brusflaske, vil du merke kvaliteten.

«Den letteste stolen for posteringsjegere vi har testet..Helinox Chair One XL har god sittekomfort og solid utførelse»

Selve konseptet er enkelt og genialt. Stolen pakkes ut på kort tid, og aluminiumsstengene klakker lett på plass. Det eneste du må huske på er at monteringen kan lage litt støy, så det gjelder å være forsiktig om man er på jakt og vil unngå å skremme vekk byttet.

Setehøyden på 35 cm er perfekt balansert. Den gir nok støtte for ryggen uten å være for tilbakelent, noe som gjør det lett å finne en god skytestilling. Men vær oppmerksom på at denne høyden kan være litt lav for poster uten god oversikt eller i skytetårn med høyt anlegg.

«Stolen er stødig og må med 145 kilo bærevekt sies å være solid. Du kan lene deg både bakover og til sidene uten overdreven veltefare. Den krever dog flatt underlag/ lik høyde for de fire beina. Breiskuldra personer under 170 cm kan også oppleve at toppen av ryggen blir noe smal, slik at du klemmes litt sammen når du sitter lenge»

Det er ingen tvil om at Helinox Chair One er en robust krabat. Den er ikke bare stødig, men tåler en imponerende vekt på opptil 145 kg. Du kan lene deg både bakover og til sidene uten å bekymre deg for å velte.

Selv om Helinox Chair One har mange fordeler, er det noen mindre ulemper å ta i betraktning. Det uforede nylonstoffet kan bli litt kaldt på kjølige dager, så det kan være lurt å ha en skinnfell eller et teppe i nærheten. Og prisen er ikke akkurat lommebokvennlig.

«Men den største utfordringa for jaktbruk, er at det er vanskelig å sette den sammen lydløst: Alu-stengene «smatter» fornøyd når de finner riktig plass, og det er ikke lett å bremse dem når de først er på gli. Det tar også litt tid (ca et minutt) å montere/ demontere stolen. Stolen er altså ikke like mobil og kjap i bruk som en stolsekk»

Helinox Ground Chair

  • Sammenleggbar turstol
Helinox Ground Chair
Butikk Pris Read more
1.099,00 NOK ➜ Les mer

For den eventyrlystne friluftsentusiasten som ønsker en lettere og mer kompakt løsning, har Helinox skapt den ideelle turstolen i Ground Chair. Denne er enda mindre og lettere enn den populære Chair One, veier kun ca. 640 gram, og byr på et lavere sete, som navnet antyder.

«For fjellturer ville jeg hatt Helinox ground chair. Den veier en del mindre og så kan den legges på tvers i sekken, sånn som jeg pakker soveposen og teltet»

En av de mest kjente fordelene ved Ground Chair er de større fotflatene, noe som gir ekstra støtte i løst underlag som sand og snø, hvor den ikke synker så dypt som Chair One. Den har også vunnet 2014 ISPO Award i Outdoor Segmentet, i kategorien Adventure Equipment, noe som videre bekrefter dens kvalitet og design.

Størrelsen på stolen er optimal for utendørs eventyr, både når den er sammenslått og utbrettet. Den tar minimalt med plass i sekken, og med en pakkestørrelse på 30 x 11 cm, kan den enkelt legges på tvers i ryggsekken sammen med soveposen og teltet.

«Jeg har også Helinox Ground Chair og er veldig fornøyd med den, eneste er at det på en kald dag kan være lur med et lag isolasjon i bunnen av stolen, selv har jeg brukt redningsvesten som jeg padler med, men det fungerer også fint med en genser el. som man bretter til. Har den også med på korte dagsturer eller på fisketurer ol. den tar jo nesten ikke plass :)»

Ground Chair har en bæreevne på 120 kg, og selv om setehøyden på 22 cm er relativt lav, har brukere gitt positive tilbakemeldinger på komforten. En bruker på Fjellforum.no påpeker at det er lurt å ha et isolerende lag på bunnen av stolen på kalde dager, men selv med dette tillegget, er Ground Chair svært lett å ta med på tur, og tar nesten ikke plass i sekken.

«Støtter opp om Ground Chair. Dyr, men det er den jaggu verdt. God å sitte i på tross av lav sittehøyde og lett nok til at det er verdt å ta den med, nesten uansett :-)»

Eagle Products

  • Sammenleggbar turstol
Eagle Products
Butikk Pris Read more
599,00 NOK ➜ Les mer
649,00 NOK ➜ Les mer

Eagle Product Chair er en sammenleggbar turstol med truge, som kombinerer komfort og funksjonalitet. Denne lette stolen er lett å pakke sammen for transport og utrustet med en avtagbar truge som beskytter bena, noe som gir den mulighet til å brukes hele året og på alle typer underlag. Trugen holder bena samlet i ulendt terreng og sørger for at stolen står støtt på mykt underlag.

«Riktig… Helinox stolen hadde mye dårligere komfort enn E.P. stolen. Både meg og min bedre halvdel testet stolen hjemme i stuen. Stolen var ikke like stiv og flekset mer. Stolen oppleves som mer ustabil. Det var vanskeligere å komme seg ned og opp fordi den var så myk og veltet lett. Trekket strammet sånn rund baken at det var ubehagelig. Samboeren min er tynn og lett og opplevde akkurat det samme. Hun har ikke noe forkunnskap når det gjelder vekt, pris, og merke, så hun valgte helt ut i fra sine egne opplevelser. Helinox stolen vinner klart på vekt, men den har langt nær den samme komforten. Tror jeg bærer med meg en halv kilo ekstra hvis jeg vil ha litt bedre komfort enn å betale 3 ganger så mye for noe jeg ikke liker. Hvis ikke funker det med sitteunderlag og en tue»

Eagle Product Chair har tilpasningsevne i ulike klimaforhold. I kaldere årstider kan du legge et reinsdyrskinn i stolen for ekstra komfort og varme.

Dens mål er 65 x 53 x 50 cm når den er oppslått, og bare 34 x 11,5 x 11 cm når den er sammenpakket. Med en vekt på 1020 gram med truge, og 910 gram uten, er stolen sterk nok til å bære en person på opptil 120 kg.

Stolen kommer komplett med tre praktiske lommer til oppbevaring og drikke, og leveres med en transportbag for enkel transport.

«Godt Kjøp, Solid Stol..Inkludert frakt endte denne på drøye 400 kr på tilbud. Det finnes absolutt lettere stoler, men disse er gjerne dobbelt så dyre eller mer, og at bunnduken, lommene og koppholderen fulgte med, gjorde at denne føltes som et svært godt kjøp. Får plass til stolen, badetøy, ei bok og proviant ++ i en liten pakkbar sekk, noe som har vært kjempepraktisk til både små avstikkere og toppbestigninger på lengre fjellturer med mye oppakning, og til strand- og parkbruk i byen samt fisking på brygga. Kan komme til å bli årets beste kjøp for min del. Bruker den nesten daglig»

Dovrefjell

  • Sitteplate med rygg
Dovrefjell

Dovrefjell sitteplate er et høykvalitets, rimelig alternativ i verdenen av sammenleggbare stoler og sitteplater. Den skiller seg ut som et betydelig mer budsjettvennlig valg enn mange av konkurrentene, og scorer høyt på komfort og funksjonalitet.Dovrefjell sitteplate har fått en høy score av 8/10 fra Tek.no:

«Dovrefjell sitteplate fremstår likevel som et kjempegodt alternativ til Vidda. For tross at du må sloss litt mer for å stappe den i sekken, så er det kanskje verdt det når komforten er høy og prisen er lav»

Denne sitteplaten er godt polstret, noe som gir en mer behagelig sitteopplevelse sammenlignet med andre produkter som for eksempel Vidda Camper, som har et mer sparsomt skumlag. Dette gir en mer komfortabel opplevelse, spesielt på hardere underlag. I tillegg til polstringen sitter støttene litt lenger inn på ryggen, noe som gjør dem mindre merkbare og øker komforten ytterligere.

Dovrefjell sitteplate vurderes av Tek.no og være mer fleksibel enn noen av sine konkurrenter. Mens dette kan virke som en ulempe når det gjelder støtte, kan det faktisk være en fordel for dem som foretrekker en mykere og mer bevegelig opplevelse. Valget mellom et stivere, men mer stabilt produkt og et mykere, mer fleksibelt produkt, vil være opp til den enkelte bruker.

En annen praktisk funksjon er en stor lomme bak ryggplaten. Denne lommen kan brukes til å lagre forskjellige gjenstander, men kan være noe upraktisk å bruke hvis du er alene på tur, da den kan være vanskelig å nå.

En liten ulempe med Dovrefjell sitteplate er at det ekstra stoffet som er designet for å forme seg rundt bena dine, kan være noe knapt for noen brukere, spesielt for dem med normal+ vekt og størrelse.

Vidda Camper

  • Sitteplate med rygg
Vidda Camper

Vidda Camper er en førsteklasses turstol/sitteplate kjent for sin praktiske transportmulighet. Stolen kan enkelt rulles sammen og festes på seg selv ved hjelp av en hempe, noe som gjør det enkelt å bære den med seg, enten i en sekk eller festet på utsiden av sekken. Vidda Camper har mottatt en høy score av 8/10 fra Tek.no:

«Vidda Camper er en svært forseggjort turstol, men koster også deretter. 900 kroner er en stiv pris for en turstol, selv om den er aldri så god og praktisk. Pris til tross, og nysgjerrige ryggspiler ignorert, så er den likevel en helt fenomenal turstol»

Monteringen av Vidda Camper er enkel og intuitiv, og kan justeres etter behov ved å stramme eller løsne stroppene. For å øke komforten, har stolen ekstra stoff både på overdel og rundt bena, noe som gir en behagelig og “omfavnet” sitteopplevelse.

Enkelte brukere har bemerket at stolens spiler kan gnage mot ribbeina. Selv om dette kan justeres noe ved å løsne stroppene, er det verdt å merke seg. Dette kan også avhenge av rygglengden til brukeren.

Til tross for denne lille ulempen, er Vidda Camper svært behagelig å sitte i, og materialet virker slitesterkt og holdbart. Testpersonene ga unisont uttrykk for at materialene i Vidda Camper fremsto som svært tillitsvekkende. Selv om stolen helst bør brukes på et mykt underlag for maksimal komfort over lengre perioder, forventes det ikke at stolen vil ta nevneverdig skade ved bruk på hardere underlag.

Med en prislapp på 900 kroner er Vidda Camper i den høyere prisklassen for turstoler, men kvaliteten og praktiskheten til stolen kan rettferdiggjøre denne prisen for mange. Selv med hensyn til de merkbare ryggspilene, fremstår Vidda Camper som en utmerket turstol.

Hvorfor du trenger en turstol

Her kan du bruke turstolen din

Det er så mange steder du kan bruke turstolen din! Om du er på posteringsjakt, fisker, kikker på fugler, eller bare slapper av og nyter et måltid utendørs, kan en turstol forbedre opplevelsen din betraktelig. Og husk, den kan være med deg på alle dine friluftsaktiviteter, enten det er turer, fjellklatring, kajakkpadling, eller hva du nå enn liker å gjøre i den vakre norske naturen.

Viktige egenskaper å vurdere når du kjøper en turstol

Men hvordan finner du den perfekte turstolen? Det er flere viktige egenskaper å vurdere.

* Lett og kompakt: Dette er kritisk hvis du planlegger å bære stolen på lange turer. Husk at vekt kan variere betydelig mellom ulike modeller. Sammenleggbarhet og størrelse når sammenfoldet er også viktige faktorer å vurdere for transport og lagring.

* Holdbarhet: Du vil ha en stol som varer, som tåler det barske norske været og som er laget av robuste materialer som kan motstå slitasje fra hyppig bruk.

* Komfort: Se etter stoler med god setepolstring, godt ryggstøtdesign, og som har pustende stoff. Stolens design, inkludert høyde og bredde, kan også påvirke komforten.

* Stabilitet: Dette er spesielt viktig hvis du planlegger å bruke stolen på ujevnt terreng. Stoler med bredere fotavtrykk gir ofte bedre stabilitet.

* Ekstra funksjoner: Ting som koppholdere, sidelommer, hodehviler kan virkelig ta turopplevelsen din til neste nivå!

Turstol vs. Campingstol, Sitteplate og Konverterbare Liggeunderlag

Det finnes mange ulike typer bærbare sittestoler, hver med sine egne fordeler og ulemper. La oss se nærmere på noen av dem:

Turstoler er designet for å være lette og kompakte, men samtidig gi en anstendig grad av komfort. De er perfekte for turer hvor vekt og plass er viktige faktorer, men du fortsatt vil ha noe behagelig å sitte på under pausene. De er generelt mer robuste og gir bedre støtte sammenlignet med sitteplater og konverterbare liggeunderlag.

Campingstoler er kanskje mer komfortable med flere funksjoner, men de er også tyngre og tar mer plass enn turstoler. De er mer passende for campingturer hvor du ikke trenger å flytte deg mye og har tilstrekkelig med plass i bilen eller campingvognen.

Sitteunderlag og sitteplater er de letteste og mest kompakte alternativene. De gir litt ekstra komfort og isolasjon fra bakken, men gir ikke samme støtte og komfort som turstoler.

Konverterbare liggeunderlag gir deg fleksibiliteten til både å sitte og ligge. De kan være litt mindre komfortable som stol sammenlignet med dedikerte turstoler, men fordelen er at du har både en seng og stol i ett og samme produkt.

Det handler virkelig om hva som passer best for dine behov og aktiviteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen