Lavvo – Best i Test

Når du skal ut på tur, kan en lavvo være det perfekte teltet for å skape en komfortabel og sosial basecamp. Med sine romslige interiører og klassiske nordiske design, har disse allsidige konstruksjonene blitt et populært valg blant friluftsfolk og eventyrere. Men med så mange forskjellige typer lavvoer på markedet, hvordan kan du vite hvilken som passer best for dine behov?

I denne omfattende samletesten har vi satt flere av de mest populære lavvoene under lupen for å hjelpe deg med å finne den perfekte modellen for ditt neste eventyr. Vi har vurdert og sammenlignet dem basert på kriterier som oppsett, plass, funksjonalitet, vekt, materialer og pris.

Vi mener de beste lavvoer er:

Lavvo – Best i Test

Helsport Varanger

  • Terningkast 5 hos Klikk.no
  • Best i Test
Helsport Varanger
Butikk Pris Read more
10.569,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Varanger er en solid og praktisk lavvo som er spesielt godt egnet for helårsbruk og vinterbruk. Helsport er en av de bestselgende og mest populære produsentene av telt i Norge.

Denne lavvoen har gjort det svært bra i tester, hvor den blannt annet er “best i test” hos testserien av enstangslavvoer med lette duker testet av Villmarksliv og Klikk.no.

«Solid, vindstabil og praktisk. Vindfanget gir noe lengre oppsett enn tilsvarende lavvo uten, men enkelt og raskt. Meget god romfølelse»

Den har en vannsøyle på 4000 mm, noe som gir god beskyttelse mod regn og vær.

Lavvoen er konstruert av PU-belagt polyester rip stop materiale med tapede sømmer og brannhemmende egenskaper.

Oppsetting av Varanger Camp er enkelt og raskt, selv om vindfanget gir noe lengre oppsettstid sammenlignet med lavvoer uten det.

Testeren fra Klikk.no fremhever også at lavvoen har en meget god romfølelse og to vinduer som kan blendes. Døren kan holdes åpen uten at det regner eller snør inn, og glidelåsen i døren er av meget solid kvalitet. Lavvoen kommer med gode klips til innerteltet og har godt med plugg- og bardunfester med gode justeringsmuligheter.

«Kan ha åpen dør uten at det regner eller snør inn. Rødt pluggfeste ved dør. God åpning og meget solid glidelås i dør. Gode klips til innerteltet»

Helsport Varanger Camp er utstyrt med innvendig justering av topphatt, to gode ventiler med myggnett og snørelukking som kan åpnes og lukkes innenfra.

Lavvoen veier fra 6,5 kilo og kan huse fra 4-12 personer, alt etter hvilken model du kjøper. Den minnste modellen tar 4-6 personer, mens du i den største får plass opp til 12-14 personer.

Standardutstyr inkluderer stang, stang til vindfang, duk, fast topphatt, plugger, myggnett i topp og dør, tørkestativ, pakkpose og et enkelt reparasjonssett. Tilleggsutstyr som bunnduk og innertelt er også tilgjengelig.

Helsport Finnmark

  • Terningkast 5 hos Klikk.no
Helsport Finnmark
Butikk Pris Read more
14.349,00 NOK ➜ Les mer
14.599,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Finnmark er en lavvo som er designet for tøffe forhold og vinterbruk. Ifølge Helsport er dette “kongen av lavvo” som er spesielt utviklet for de mest krevende brukere og “ekstreme forhold”.

Her får du en lavvo med en rekke detaljer, som hjelper deg å være varm og koselig når det blåser og herjer utenfor. En smart detalje er et innertelt som kan senkes for å bevare varmen inne i teltet, samt en fastsydd bunn med stor luke, der det er plass til bål eller kuldegrop.

Lavvoen har fått terningkast hos Klikk.no, som omtaler den som “Stabil og praktisk”.

Lavvoen har en totalvekt på ca. 8 – 10kg og har en vannsøyle på 3000 mm for ytterduken og 5000 mm for gulvet. Dermed burde det ikke trenge inn vann i ruskevær.

Helsport Finnmark har plass til 6-8 personer.

Lavvoen har to innganger og benytter polyester for ytterteltet, gulvet og innerteltet.

Fauna B8-10 Pro

  • Testvinner i Utemagasinet.no
Fauna B8-10 Pro

Ikke på lager

Fauna B8-10 Pro er en romslig og praktisk lavvo som har vunnet best-i-test hos Utemagasinet. Akkurat nå er det vanskelig å finne den til salgs i norske nettbutikker.

Den er designet for å gi optimal plassutnyttelse og komfort og har mottatt gode tilbakemeldinger for sine enkle monteringsmuligheter og mange praktiske funksjoner.

«Her er det rikelig med plass over hodet. Vestibylen over inngangen er praktisk og smart og skjermer for vær og vind, eller for sko eller bagasje som man ikke trenger å ta med helt inn»

Gulvet i Fauna B8-10 Pro består av kraftig Oxford-polyester med en vannsøyle på 5000 mm, og det har en åpning i midten for bruk med en ovn. Lavvoen er utformet med avstivede, rette vegger nederst for å maksimere plassen, noe som legges merke til når man sover med hodet mot ytterveggen. Inngangen har en praktisk vestibyle som beskytter mot vær og vind og gir ekstra oppbevaringsplass.

Lavvoens duk er laget av 210 D ripstop polyester og er oppgitt å tåle en vannsøyle på 4000 mm. Selv om det er en stor lavvo med mye duk, er det enkelt å sette den opp. Noen ulemper inkluderer at stangen lett faller fra hverandre under montering, og at pluggene bøyer seg noe lett ved oppsett.

Billig lavvo – Best i Test

Urberg Folgefonna

  • Billig lavvo
Urberg Folgefonna
Butikk Pris Read more
2.999,00 NOK ➜ Les mer

Urberg Folgefonna Lavvo er en klassisk og rimelig lavvo designet for fire personer. Den er romslig og har enkel konstruksjon, bestående av ytterduk, gulv og en stang i midten. Med en pris fra 1400 kr, tilbyr den et overkommelig alternativ for dem som ønsker en enkel og funksjonell lavvo for friluftsliv.

Folgefonna Lavvo er utstyrt med myggnett på døren og vinduet, samt paneler i taket med myggnett for god ventilasjon.

En viktig ting å merke seg er at teltet ikke er behandlet med flammehemmere, så det anbefales ikke å bruke kamin eller åpen ild inne i lavvoen. Dette kan være en ulempe for de som ønsker å holde seg varme i kaldere forhold.

Urberg Folgefonna Lavvo er et budsjettvennlig alternativ for de som ønsker en enkel og funksjonell lavvo for tur og friluftsliv. Den romslige konstruksjonen og praktiske egenskapene som myggnett og ventilasjon gjør den til et godt valg for sommerbruk og milde forhold. Men husk at den ikke er egnet for bruk med kamin eller åpen ild på grunn av manglende flammehemmende behandling.

Urberg Tipi

  • 7/10 i test hos Utemagasinet.no
Urberg Tipi
Butikk Pris Read more
2.899,00 NOK ➜ Les mer

Urberg Tipi Tent 5-person 2.0 er en klassisk lavvo designet for fem personer. Den består av yttervev, integrert gulv, en stålstang i midten og 16 teltplugger. Den enkle konstruksjonen gjør det lett å bære og raskt å sette opp og ta ned.

Tipi Tent 5-person 2.0 har fire store ventiler i toppen og sidene, samt myggnetting i døren for optimal ventilasjon hele året. Vær oppmerksom på at ytterstoffet ikke er behandlet med flammehemmende stoff. Det anbefales derfor ikke å gjøre opp ild i kamin eller med åpen flamme inne i teltet.

Utemagasinet har gitt Urberg Tipi Tent en score på 7/10. De trekker fram at teltet er svært rimelig og enkelt å sette opp og pakke ned. Det får pluss for romslighet og enkel konstruksjon. På den negative siden nevnes kondens på grunn av enkel duk, ingen fortelt, og at det kan bli trangt hvis all bagasje må inn i teltet eller blir våt.

Urberg Tipi Tent 5-person 2.0 er et rimelig alternativ for de som ønsker en enkel og funksjonell lavvo for friluftsliv. Den romslige konstruksjonen og ventilasjonsegenskapene gjør den til et godt valg for mildere forhold. Imidlertid er det viktig å merke seg at teltet ikke er behandlet med flammehemmende stoff, og det anbefales ikke å bruke kamin eller åpen ild inne i lavvoen.

Frisport Basic

  • 8/10 hos Utemagasinet.no
Frisport Basic

Frisport Basic 5-7 er en lett og enkel lavvo designet for 5-7 personer. Med Frisports patentsøkte, regulerbare topphatt, kan du enkelt justere toppåpningen for bedre ventilasjon. Lavvoen har også myggnett i alle åpninger, slik at du og dine turkamerater kan sove myggfritt.

Lavvoen er lett å transportere og bære, da den kan bæres som en ryggsekk. Den veier omtrent 5,7 kg og har en høyde på 270 cm med et gulvareal på 14 m².

I en test utført av Utemagasinet, fikk Frisport Basic 5-7 en score på 8/10. De rapporterer at lavvoen er lett og forholdsvis rask å sette opp, men noen kan oppleve at stangen ikke henger helt sammen under rigging. Dette problemet skal imidlertid være løst i nyere modeller. Den regulerbare topphatten får ros for sin funksjonalitet og enkelhet.

Lavvoen har en stor døråpning og myggnett i alle åpninger. Det er også reflekterende aluminiumsbelegg på innsiden av lavvoen, noe som bidrar til å holde solsteken ute og varmen inne. Frisport Basic 5-7 tørker også raskere enn mange andre lavvoer i tester.

Frisport Basic 5-7 er et godt valg for de som ønsker en lett og enkel lavvo med praktiske løsninger som justerbar topphatt og myggnett. Den er også lett å transportere takket være bærevesken som fungerer som en ryggsekk. Imidlertid bør man være klar over potensielle utfordringer med oppsettet, selv om dette problemet skal være løst i nyere modeller.

Hva er en lavvo?

En lavvo er en tradisjonell, konisk formet telt som brukes av samene, urfolket i Sápmi, regionen som strekker seg over deler av Norge, Sverige, Finland og Russland. Den er laget av teltduk eller presenning og har en åpning i toppen for å slippe ut røyk fra et bål eller ovn. Lavvoer har vært brukt i hundrevis av år som midlertidige boliger, jakt- og fiskehytter og som samlingssteder.

Hva er forskjellen på tipi og lavvo?

Tipi og lavvo er begge koniske telt, men de har noen forskjeller. En tipi er en tradisjonell bolig for mange innfødte stammer i Nord-Amerika, mens en lavvo er en samisk konstruksjon fra Sápmi i Nord-Europa. Tipier er ofte større og har en mer bratt vinkel enn lavvoer. De er vanligvis laget av dyreskinn eller kanvas, mens lavvoer ofte er laget av moderne, syntetiske materialer som polyester eller nylon.

Hvor kommer ordet lavvo fra?

Ordet “lavvo” kommer fra det samiske språket og betyr “telt” eller “bolig”. Det er avledet fra det samiske verbet “lavvut”, som betyr “å bo” eller “å leve”.

Kan man bo i en lavvo?

Ja, man kan bo i en lavvo. Tradisjonelt har samene brukt lavvoer som midlertidige boliger, spesielt i forbindelse med reindrift, jakt og fiske. I dag kan man også bruke lavvoer som helårsboliger, men det krever tilpassing og ekstra isolasjon og vedovn for å holde varmen inne i de kalde vintermånedene.

Hvorfor bor samer i telt lavvo?

Samer bor i telt lavvo hovedsakelig på grunn av deres nomadiske livsstil og sterke tilknytning til naturen. Lavvoer er lette å sette opp og ta ned, noe som gjør dem godt egnet for en livsstil der man ofte flytter fra sted til sted. De er også godt tilpasset det tøffe klimaet i Sápmi, og gir beskyttelse mot vind, snø og regn.

Verdt å vite om å kjøpe lavvo

1. Romslighet og komfort: Vurder plassbehovet for både personer og utstyr. Å ha høyde under taket og rom for å tenne bål er noen fordeler ved å bruke en lavvo fremfor et telt. Derfor er det lurt å velge en lavvo som er stor nok til slikt bruk. Husk også at det bør være plass til ryggsekker, hund, ved, spiseplass osv. Når du ser på produsentens anbefalte plasser, kan det være lurt å trekke fra omtrent to personer for å få tilstrekkelig plass til det nevnte.

2. Type lavvo: Velg mellom tradisjonelle og lettvektsmodeller basert på bruksområde. En klassisk lavvo, ofte med bomullsduk og aluminium- eller trepinner for å holde duken oppe, er robust og stabil og kan stå ute hele året uten mye tilsyn. Ulempen er at de er tunge og mindre praktiske hvis lavvoen kun skal stå oppe i et par dager, eller hvis du skal flytte den og kanskje bære den i en sekk. Men de er absolutt anbefalt hvis lavvoen skal stå på samme sted over tid.

3. Vektens betydning: Enkelstangslavvoer er lettere og mer transportvennlige. En enkeltstangslavvo, som de i denne testen, passer best for deg som skal bære et kort stykke og gjerne ha lavvoen oppe i korte perioder. Her er vekten en viktig faktor. En enkeltstangslavvo er utvilsomt best egnet for bruk i barmarkssesongen, men med godt tilsyn, solid bardunfeste og unngåelse av de verste snøfallene og vinterstormene, kan de også brukes i vintermånedene.

4. Nødvendig tilleggsutstyr: Velg riktig tilbehør for optimal komfort og funksjonalitet. Myggnetting i dør og topp samt topphatt anser vi som et must. Innertelt og bunnduk forbedrer boforholdene betraktelig og bør være en del av utvalget for den lavvoen du velger hvis du planlegger å bruke den aktivt.

5. Smarte detaljer: Praktiske funksjoner som forbedrer brukeropplevelsen. Innvendig justering av topphatt, gode lufteåpninger med myggnett, gode justeringsmuligheter for barduner og plugger, festeordninger slik at bardunene ikke henger løst osv. er ikke avgjørende for om det er en god lavvo, men etter litt bruk vil du sette pris på slike praktiske løsninger.

6. Fuktbeskyttelse: Vannsøylen er mindre viktig i lavvoer sammenlignet med fjelltelt. Høy vannsøyle er, basert på våre erfaringer, ikke like viktig i en lavvo med bratte vegger som i et fjelltelt når det kommer til å holde fuktighet ute.

Hvordan setter man opp en lavvo?

1. Finn et egnet sted for å sette opp lavvoen. Velg et flatt underlag og sørg for at det er nok plass rundt teltet.

2. Spre ut teltduken på bakken og ordne den slik at døren vender i ønsket retning.

3. Plasser teltstengene i midten av lavvoen og koble dem sammen for å danne en konisk form.

4. Fest teltduken til stengene ved hjelp av stropper eller reimer. Start ved døren og arbeid deg rundt i en sirkel.

5. Stram teltduken ved å justere stroppene eller reimene slik at den sitter godt rundt stengene.

6. Fest barduner til teltduken og stram dem godt for å sikre stabilitet og struktur.

7. Til slutt, fest teltplugger i bakken for å holde lavvoen på plass.

Hvor stor lavvo trenger du?

Størrelsen på lavvoen avhenger av hvor mange personer som skal bruke den og hvilket formål den skal brukes til. For en familie på fire, kan en lavvo med en diameter på 4-6 meter være passende. For større grupper eller arrangementer, kan du vurdere en større lavvo med en diameter på 8-10 meter eller mer.

Vekt og pakket størrelse

Vekten og den pakket størrelsen på en lavvo varierer avhengig av materialer og størrelse. En lavvo laget av lettvektsmaterialer som polyester eller nylon vil være lettere og mer kompakt enn en laget av tunge materialer som kanvas. En typisk 4-6 meter lavvo kan veie mellom 10 og 20 kg og ha en pakket størrelse på 60 x 30 x 30 cm eller mindre.

Lavvo helårs eller sommer

En helårs lavvo er konstruert for å tåle både sommer- og vinterforhold og er vanligvis laget av tykkere og mer slitesterke materialer. Den kan ha ekstra isolasjon og en ovn for oppvarming. En sommerlavvo er lettere og enklere å sette opp, men kan ikke være like godt egnet for kalde og snørike forhold.

Hvor mye vind tåler en lavvo?

En godt konstruert og riktig montert lavvo bør kunne tåle vind opp til 20-30 m/s. Det er viktig å stramme bardunene og feste teltplugger ordentlig for å sikre stabilitet i sterk vind. Noen lavvoer er også utstyrt med stormmatter, som gir ekstra stabilitet og beskyttelse mot vind og vær.

Alternativer til lavvo

Telt eller Lavvo

Valget mellom telt og lavvo avhenger av dine behov og preferanser. Telt er vanligvis lettere og mer kompakte enn lavvoer, noe som gjør dem enklere å transportere og sette opp. Lavvoer tilbyr mer rom og kan være mer komfortable for større grupper eller lengre opphold utendørs.

Wiglo

En wiglo er en kombinasjon av en lavvo og en iglo og har en halvkuleformet struktur. Den gir god plass og beskyttelse mot værforhold, men er vanligvis tyngre og mer tidkrevende å sette opp enn et telt.

Oppblåsbart telt

Oppblåsbare telt bruker luftstrukturer i stedet for stenger, noe som gjør dem enkle og raske å sette opp. De kan være lettere og mer kompakte enn tradisjonelle telt, men kan være mer utsatt for skader og punkteringer.

Familietelt

Familietelt er designet for å romme flere personer og tilbyr god plass, komfort og beskyttelse mot værforhold. De kan være tyngre og større enn vanlige telt, men gir bedre boforhold for familier eller større grupper.

Tarp

En tarp er en enkel, lett og allsidig form for ly som kan brukes i en rekke situasjoner. Den består av et stort stykke vanntett materiale som kan henges opp mellom trær eller stenger for å lage et enkelt ly. Tarper gir ikke så mye beskyttelse som telt eller lavvoer, men er en god løsning for kortvarige opphold eller som et ekstra ly i tillegg til et telt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen