Telt med ståhøyde – Best i Test 2024

Når teltturen går fra bare en overnatting til flere dager i strekk, øker behovet for komfort betraktelig. Da holder det ikke lenger med lav høyde som tvinger en til å sitte og ligge. Derfor har telt med god ståhøyde blitt svært populære de siste årene.

I vår store test har vi samlet et knippe av telt som byr på mulighet for å strekke på seg og bevege seg fritt, uten å måtte bukke hodet. Vi har testet alt fra lettvekts telt man kan bære langt på tur, til romslige og tunge modeller for camping og festival.

Noen av modellene i denne testen har tidligere vært omtalt hver for seg her på siden. I samletesten har vi nå sammenlignet og vurdert telt med ståhøyde opp mot hverandre. Hvilket telt som kom best ut kan du lese alt om i testen:

Coleman MacKenzie

 • 4 manns campingtelt med ståhøyde
 • 217 cm ståhøyde
Coleman MacKenzie
Butikk Pris Read more
6.995,00 NOK ➜ Les mer

Coleman Mackenzie Blackout 4 er et tunneltelt designet for familier på campingtur, med plass til fire personer. Teltet veier 26,6 kg og har en imponerende størrelse på 430 x 320 cm, med en ståhøyde på hele 217 cm, noe som gjør det behagelig selv for de lengste i familien.

Den kuppelformede tunnelkonstruksjonen med solide stålstenger sørger for god takhøyde og romslig innvendig plass. Ytterteltet er laget av vannsøylebehandlet polyester for å beskytte mot regn og fukt.

Teltet har to soverom som kan skilles med en avtakbar vegg, og soverommene er utstyrt med Colemans blackout-teknologi som blokkerer lys og gir et behagelig sovemiljø. I tillegg har teltet et romslig fortelt med god plass til oppbevaring og matlaging.

Mackenzie Blackout 4 har én stor inngang foran og én på siden, begge med overbygg for ekstra beskyttelse. Teltet har også vinduer og ventilasjonsåpninger for god luftsirkulasjon. Coleman har gjort oppsett av teltet enkelt ved å bruke fargekodede stenger og festepunkter.

Alt i alt er Coleman Mackenzie Blackout 4 et allsidig og romslig familietelt som passer utmerket for campingturer med overnatting for fire personer. Den mørke soveavdelingen er spesielt gunstig for barnefamilier, da den kan bidra til at barna sover lenger om morgenen.

Bergans Wiglo

 • 9/10 og testvinner hos Utemagasinet.no
 • 4-6 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Ståhøyde: 190cm
Butikk Pris Read more
6.999,00 NOK ➜ Les mer

Å finne det perfekte teltet for familien kan være utfordrende. Bergans Wiglo 6 skiller seg imidlertid ut som et godt alternativ for turer med barn. Dette seks-personers teltet kombinerer elementer fra både wigwam-teltene og de samiske lavvoene, noe som gir en romslig og komfortabel teltopplevelse.

Ifølge testen gjort av Utemagasinet, har Wiglo 6 solid konstruksjon i slitesterk ripstop nylon. Det har også gode stormbeskyttende egenskaper med bardunfester og lav profil. Selv om toppunktet er 190 cm, kan man faktisk stå oppreist inne i teltet. Dette gjør det svært praktisk for lengre opphold.

«Bergans Wiglo er et romslig helårstelt som finnes for fire personer og seks personer. Wiglo 6 ble testvinner da vi testet familietelt og skiller seg ut ved at det har tre innganger. Det har også stormmatter som gjør det godt egnet som helårstelt. Bergans sin bærekraftsstrategi innebærer at hvis teltet blir ødelagt, kan du sende det inn for reparasjon. Har du ikke bruk for teltet, kan du pante det og Bergans vil enten selge det brukt eller redesigne det. Bergans tilbyr også utleie av telt»

Utemagasinet trekker fram at Wiglo 6 skiller seg ut ved å ha hele tre innganger. Det har også egenskaper som gjør det velegnet som helårstelt. Bergans sin bærekraftsstrategi går ut på reparasjon og gjenbruk, slik at teltet kan få lengre levetid.

Fordelene inkluderer romslig hovedinngang og to sideinnganger. Vekten kan fordeles ved å koble fra innerteltet. Riktignok påpekes det at teltet kan være utfordrende å sette opp alene, men med litt trening går oppsettet raskere. En ulempe er at teltpluggene kan bøye seg litt lett.

MSR Habitude

 • 4 manns telt med ståhøyde (185cm)
 • “Top pick” – Outdoorgarlab
MSR Habitude
Butikk Pris Read more
9.999,00 NOK ➜ Les mer

Det amerikanske teltmerket MSR tilbyr flere populære modeller, men Habitude 4 skiller seg ut som et spesielt godt valg for grupper og familier.

Med en takhøyde på 185 cm kan de fleste voksne stå oppreist inne i teltet. Det romslige gulvarealet på 4 m2 gir god plass til opptil fire personer, mens den separate forstua gir ekstra oppbevaringsplass.

Teltet veier 4,3 kg, som er overkommelig å dele mellom flere bærere. Materialkvaliteten er god, og teltet er laget for å tåle tøft vær.

Ifølge testere fra nettstedet Outdoorgearlab.com er oppsettet av teltet noe tidkrevende og ikke helt intuitivt. Årsaken er blant annet at teltet har tre sammenkoblede teltstenger som må settes sammen. Men med litt øvelse går nok oppsettet raskere.

«The MSR Habitude 4 can be fully set up in 9 minutes, a bit long for a 4-person tent. Three hubbed poles — two small and one large — make up the main structure, forcing two poles to connect on each corner. While not overly complicated, setting this tent up isn’t intuitive and comes with a few head-scratchers»

Oppsummert er MSR Habitude 4 et godt alternativ for deg som ønsker et romslig og slitesterkt telt med ståhøyde, til gruppeturer og lengre telturer med familien.

Easy Camp Shelter

 • Billig telt med ståhøyde på 225 cm
Butikk Pris Read more
2.729,00 NOK ➜ Les mer

Dette romslige teltet fra Easy Camp tilbyr imponerende mye for pengene. Med en ståhøyde på 225 cm i midten og minst 180 cm i sidene, byr det på god bevegelsesfrihet. Samtidig har det plass til 4-6 personer, noe vi setter stor pris på.

Når det gjelder store og rommelige telt, pleier også prisen å være deretter. Men ikke for dette Easy Camp-teltet. Til under 3000 kroner hos Outnorth er det utvilsomt testens klart billigste alternativ i denne kategorien.

Selv om vi ikke kan uttale oss om kvaliteten ennå, virker dette som et spennende bud for sommerturer hvor været ikke er like avgjørende. Teltet er visstnok produsert i Kina, noe som muligens forklarer den lave prisen. Foreløpig er det ingen produktomtaler, så her er det bare å kaste seg ut i det og bli den første til å teste og anmelde!

Outwell Greenwood

 • 4 manns campingtelt med ståhøyde
 • 200 cm ståhøyde
Outwell Greenwood
Butikk Pris Read more
8.579,00 NOK ➜ Les mer

Outwell Greenwood 4 er et romslig 4-manns tunneltelt optimalisert for familiecamping i sommerhalvåret. Med en ståhøyde på 200 cm og mål på 455 x 260 cm gir teltet god bevegelsesfrihet for fire personer med bagasje.

Teltet har en klassisk tunnelkonstruksjon med solide glassfiberstenger i farger som gjør det enkelt å slå opp. Ytterteltet i polyester har PU-belegg som gir 4000 mm vannsøyle, så det tåler en god skuring.

Innvendig finner vi én inngang og et romslig oppholdsrom med mulighet for oppbevaring og matlaging. Det er også et eget soverom med praktiske oppbevaringslommer. Teltet har et justerbart ventilasjonssystem som sikrer god luftgjennomstrømning.

Ifølge Outwell har Greenwood 4 sydde sømmer og vanntette glidelåser for optimal tetthet. Det følger med bæreveske for enkel transport og oppbevaring.

Alt i alt et praktisk og rommelig sommertelt for fire, med gode ventilasjonsmuligheter og høy komfort.

Heimplanet Maverick

 • Oppblåsbart telt med ståhøyde
 • 200 cm ståhøyde
 • 8/10 hos Utemagasinet
 • 10 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • 4-sesong
 • Ståhøyde: 200cm

Selges på Heimplanet.com

Heimplanet tok verden med storm da de lanserte teltet The Cave for snart 5 år siden. Det var ikke det første oppblåsbare teltet, men det var det første oppblåsbare teltet som virket praktisk, enkelt og ikke minst stødig.

Siden den suksessen har Heimplanet nå utviklet et større telt som etterspørres av de som ønsker seg et telt med ståhøyde (The Cave var bare 102 cm høyt), men som stadig vil slippe bryet med å slå opp teltet.

Svaret er Maverick, et stort telt for opptil 10 personer og tøffe forhold. Dette er ikke et campingtelt for de fleste altså!

«Vi tenkte at Heimplanet Mavericks ville være perfekt som basecamp-telt i Jotunheimen eller tilsvarende steder der været kan skifte raskt»

Og med en pris på over 50 000 kr er det næppe heller et telt for Ola Nordmann, men kanskje for en gjeng av surfere, mountainbikere eller fiskere.

Men om det er noe for deg, så får du her et stort og romslig oppblåsbart telt, som altså kan slå seg selv opp på få minutter – en svært imponerende prestasjon, størrelsen tatt i betraktning.

Da vi skrev denne artikkelen var det ingen norske forhandlere som solgte teltet. Det har det vært før. Kanskje det ikke var den store etterspørselen. Om du vil ha teltet må du gå rett til Heimplanets nettbutikk, der teltet selges for ca. 5700 EUR eller 66 000 NOK.

«Heimplanet Mavericks har nok rom til en hel gjeng, og til det teltet er myntet på; events og surfedestinasjoner med mye vind, er det jo helt perfekt. I vind står det fjellstøtt»

Outwell Earth 5

 • Rimelig og romslig campingtelt
 • 8/10 i test hos Utemagasinet
Outwell Earth 5
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Les mer

Outwell Earth 5 er et rommelig 5-personers tunneltelt optimalisert for bekvem sommercamping.

Med en klassisk konstruksjon med tre stenger gir teltet god innvendig høyde. Det består av et eget soverom og et større oppholdsrom hvor man kan sette opp bord og stoler.

Med en totalvekt på 9,2 kg passer Earth 5 best til bilbasert camping eller festivaler, ikke til bæring over lengre distanser.

Ifølge en test gjennomført av Utemagasinet får teltet terningkast 8 av 10 for god plass og komfort til en overkommelig pris. Det trekkes noe for manglende vindstabilitet.

Outwell Earth 5 selges av Speidersport for 3599 kroner og er beregnet på sommerbruk uten snø. Dette er et godt alternativ for romslig og bekvem camping, enten man kjører bil eller går kortere distanser.

«Til campingplassen er dette et fullgodt telt, der komforten blir ivaretatt. Det handler om komfort rett og slett. Og lufting – her kan du sitte med med forteltet åpent, som på en terrasse»

Kjøpeguide til telt med ståhøyde

Et telt med ståhøyde er et populært valg blant campingentusiaster og familier som ønsker mer komfort og plass under teltturer. Med muligheten til å stå oppreist inne i teltet, blir det enklere å bevege seg rundt, kle på seg og utføre daglige gjøremål. 

Dette gjør teltturen mer behagelig og praktisk, spesielt når man skal tilbringe flere dager i naturen. 

I denne kjøpeguiden vil vi se nærmere på fordelene med telt med ståhøyde, ulike typer som familietelt, XXL telt og campingtelt, samt viktige egenskaper å vurdere før man bestemmer seg for hvilket telt man skal gå for. 

Vi vil også gi noen produktanbefalinger og tips til bruk og vedlikehold, slik at du kan velge det teltet som passer best for dine behov og få mest mulig glede av teltturen.

Typer telt med ståhøyde

Det finnes flere typer telt med ståhøyde som passer til ulike behov og preferanser.

Familietelt er en populær kategori som ofte tilbyr god plass og praktiske romløsninger. Disse teltene har gjerne flere soverom, et romslig oppholdsområde og kan huse en hel familie eller en vennegjeng. XXL telt er enda større i størrelse og gir et ekstra stort innvendig areal, noe som kan være ideelt for lengre opphold eller større grupper. 

Campingtelt med ståhøyde er en annen variant som kombinerer kompakt størrelse med fordelen av å kunne stå oppreist. Disse teltene er ofte mer praktiske for kortere campingturer eller for dem som ønsker et lett og enkelt telt å sette opp. Uansett hvilken type telt med ståhøyde du velger, er det viktig å vurdere størrelse, romløsninger og innredning basert på dine spesifikke behov.

Viktige egenskaper å vurdere

Når du skal velge et telt med ståhøyde, er det flere viktige egenskaper å ta i betraktning. Vannmotstand og vannsøyle er avgjørende for å holde teltet tørt i regnvær. Se etter telt med høy vannsøyle, gjerne over 3000 mm, for optimal beskyttelse. 

Materialkvalitet og holdbarhet er også viktig, da teltet bør tåle slitasje og variert vær over tid. Vekt og pakkmål er andre faktorer å vurdere, spesielt hvis du skal bære teltet over lengre avstander. Ventilasjon og luftsirkulasjon er essensielt for et behagelig inneklima og for å unngå kondens. Se etter telt med justerbare ventiler og lufteåpninger. 

Inngangspartier og oppbevaringsmuligheter er også verdt å tenke på, da dette påvirker hvor praktisk og brukervennlig teltet er i hverdagen. Vurder antall innganger, størrelse på forteltet og tilstedeværelse av lomme og oppheng for organisering av utstyr. 

Ved å ta hensyn til disse egenskapene kan du finne et telt med ståhøyde som passer dine spesifikke behov og preferanser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen