Bombardastang – Best i Test 2024

Med en bombarda dupp og fortom kan du fiske med flue etter sjøørret, effektivt og enkelt, uten å måtte ta fram fluestangen.

Dette er et supereffektivt fiske som gir deg store muligheter for å presentere det helt riktige agnet til ørreten, uansett hvor du fisker. Det lange forfanget gjør at fisken ikke blir skremt vekk av duppen.

Hvis du har fisket med genialdupp og flue eller mark, så kjenner du igjen konseptet. Bombarda er bare mye bedre på alle måter.

I denne artikkelen har jeg funnet et par gode bombarda fiskestenger:

Topp 3 bombarda fiskestenger


Berkley Lightning HT 13

 • Lengde: 12-13 fot
 • Kastevekt: 20-75 g
 • 3-delt

Berkley Lightning HT 13 er en 3-delt fiskestang med en lengde på 13 fot og en kastevekt på 20-75 gram.

Den velkjente Lightning serien med IM6- grafitt, har fått en fullstendig ansiktsløftning. Med velplasserte SS304-stangringer, et godt korkhåndtak og det nye Skeletor-snellefestet, får man en meget velbalansert og lekker stang, uansett aksjon og lengde.

Lightning HT dekker alt, fra det ultralette innlandsfisket til tungt laksefiske. Den kommer også med spesialstenger


Lawson Arctic Trout Aramid MW S4

 • Lengde: 7-11 fot
 • Kastevekt: 3-12g, 4-16g, 6-22g, 8-30g
 • 3-delt

Lawson Arctic Trout Aramid MW S4 11′ er en tredelt haspelstang spesielt utviklet for bombardafiske etter sjøørret. Stangen får du også i lengder på 7, 8, 9 og 10 fot for vanlig haspelfiske.

Stangen er laget av japansk karbonfiber med innlagte Aramid-fibre, noe som skulle gjøre den 12% sterkere enn rent karbon. I tillegg er klingen coatet med et Aramid-belegg som gir ekstra motstandsdyktighet mot slagskader. Med en pris på over 2000 kr, så er det jo helt greit.

Terningkast 5.5 i test hos Jakt&Fiske

Ifølge testen til Jakt & Fiske har Lawson Arctic Trout Aramid MW S4 gjennomgått fire oppgraderinger i forhold til forrige versjon, og endt opp med toppskarakter i tester hver gang. Klingen har beholdt sin lett kjennelige aksjon, mens komponentene kontinuerlig er forbedret for å gjøre stengen lettere, sterkere, slankere og mer følsom. Det eneste som trekker ned ifølge Jakt&Fiske er bunddelen i kork.

«..ønsker du en rå og velbalansert ørretstang som tåler litt juling, er dette en du bør vurdere..»

Lett og spenstig klinge for lange, presise kast

Stangen har en tredelt klinge som føles ekstremt lett og spenstig. Den har også svært høy presisjon og gir lange kast.

Lengden på 11 fot passer perfekt til bombardafiske etter sjøørret fra land. Den lange klingen gjør det enkelt å få maksimale kastelengder med tunge bombardasluk. Størrelsen gjør også at man kan styre fisken bort fra hindringer i sjøkanten.


Westin W3 Ultralight Spin

 • Lengde: 13 fot
 • Kastevekt: 7-30 g
 • 4-delt

Westin W3 Ultralight Spin er en imponerende 4-delt bombarda fiskestang på 13 fot og med en kastevekt på 7-30 gram. 

Denne stangen er perfekt for deg som ønsker lange kast med myk landinger og full kontrol med dupp og fisk.

Den nye og forbedrede W3 Ultralight Spin-stangen fra 2. generasjon er perfekt for sportsfiskere som ønsker topp ytelse i tøffe fiskeforhold. Den lange, lette og følsomme stangen er ideell for å fiske ørret og noen ganger laks i store bekker og elver i Norge. 

Stangen er utmerket for å kaste med dupp eller bombarda og bruke små fluer eller naturlig agn som meitemark. Den er også 4-delt, noe som gjør den enkel å transportere og oppbevare.


Kinetic Tournament Bombette CL

 • Lengde: 13 fot
 • Kastevekt: 12-40 g
 • 3-delt

Kinetic Tournament Bombette CL er en 3-delt fiskestang med en lengde på 13 fot og en kastevekt på 12-40 gram.

Kinetic Tournament Bombette CL-stangen er spesielt designet for bombarda-fiske og hjelper med å kaste lenger ved vanlig slukfiske. 

Den 3-delte stangen er laget av et sterkt grafittmateriale som gjør det enkelt å kaste langt med mindre innsats og har nok kraft til å fange store sjøørreter.

Hvorfor fiske med bombarda dupp?

Bombarda-fiske er spesielt effektivt for ørret, blant annet sjøørret fra land, men også i elv, innsjø og på fjellet.

Du kan også fint fange andre fisk med bombarda. Jeg har fanget mange små sommertorsk med en synkende bombarda-dupp når fisken kommer nære land om kvelden. Morsomt og supereffektivt. Men det er ingen tvil om at det spesielt er ørret som bombarda passer best for.

Du kan kaste langt og presist, men fortsatt ha full kontroll over hvordan fluen (eller annet agn) presenterer seg. Bombarda-dupp finnes nemlig som flytende, halvsynkende og synkende. Du kan altså servere en flue på overflaten, litt under eller midt i vannet, uavhengig av om du fisker 20 eller 50 meter ute.

Det er ikke så vanskelig å komme i gang med bombarda-fiske. Du trenger ikke spesielt fiskeutstyr, selv om en lang bombarda-stang gjør det enklere. I denne guiden får du noen gode tips til hvordan du kommer i gang med bombarda-fisket.

Bombarda-dupp

Bombarda-fiske får sitt navn fra bombarda-duppen. Det er en lang, tynn dupp i gjennomsiktig plast, som har utmerkede aerodynamiske egenskaper. Dette gjør at man kan kaste langt og presist, både med og mot vinden.

Bombarda-duppen kan for øvrig fås i versjoner med forskjellig oppdrift: Flytende, Intermediate og Synkende.

Flytende bombarda-dupp er velegnet til mer passivt fiske, for eksempel med powerbait i put-and-take-sjøen, hvor du kan spole sakte inn og ta pauser underveis. Den kan også brukes når overflaten er helt blank på kysten, slik at fisken enkelt kan se en flue i vannspeilet.

Intermediate bombarda-dupp kalles også halvsynkende og er typisk det man fisker med langs kysten og i fjorder. Duppen synker sakte og ved innsveiving vil den legge seg ca. 1-4 meter under overflaten avhengig av type og innsveiving. Dette gjør at man kan fiske fluen eller annet agn rett under vannoverflaten og dermed simulere for eksempel et insekt som er i ferd med å drukne. Man kan for eksempel bruke en flytende flue og på denne måten skape en fristende agn som går mellom overflaten og under vannet.

Synkende bombarda-dupp synker raskt ned og er derfor velegnet for å fiske på bunnen av for eksempel en put-and-take-sjø.

Velg riktig dupp til forholdene

De 3 typer dupp, kombinert med forskjellige agn og fluer, gjør det mulig å fiske etter forholdene og årstiden. Du kan fiske med en flyterflue på overflaten i stille vann eller la fluen henge 10 cm under overflaten når været er mer til det. Du kan fiske dypt med et synkende dupp. Du kan fiske med flue, powerbait eller mark. Bombarda gir deg nesten uendelige muligheter når du kombinerer med forskjellige fluer eller annet agn for den saks skyld.

Bombarda-forfang

Det som kanskje skremmer mange fra å begynne med bombarda er det lange forfanget, og ja, det kan være litt irriterende, men så er det altså heller ikke verre.

Et bombarda-forfang er typisk 2-3 meter langt og består av fluorocarbon-linje, som er sterk og usynlig for fisken.

Selve duppen sitter ikke på forfanget, men på din vanlige linje, som du trer gjennom duppen. Her kan det være en god idé å vri linen i 2 lag hvis du har problemer med å få skjøvet linen gjennom duppen. Du kan også kjøpe en tynn metalltråd for dette formålet.

I bunnen av duppen fester du en plastkule som forhindrer at linen klusser seg og blir slitt. I enden av lina binder du en svivel, hvor du deretter fester fortommen til den andre siden. Fisker du med flue, vil du vanligvis bare binde flua fast i enden av fortommen, som er 2-3,5 meter lang. Fisker du med powerbait kan du eventuelt sette et bly ca. 30-60 cm før kroken, slik at powerbaiten holder seg på riktig dybde.

Se illustrasjon og video:

Kaste- og fisketeknikk med bombarda Det kan kreve litt øvelse å kaste med bombarda, siden det lange fortømmet tar litt tid å venne seg til. Derfor er det en god idé med en spesialbombarda-stang. Det gjør det mye lettere å kaste når fortømmet ikke er i veien eller ligger delvis på bakken.

Prøv å kaste forsiktig til å begynne med og øv deg i å kaste med en jevn bevegelse uten for mange kraftige svingninger.

Det er viktig å bremse linen før duppen treffer vannoverflaten for å unngå at den klusser seg

Når du ser at duppen er i ferd med å treffe vannet, helst 2-3 sekunder før det skjer, skal du sette en finger på snellehjulet for å bremse nedslaget. Dette er viktig for å unngå kluss. Det skjer nemlig ofte at linen snor seg sammen når man ikke gjør dette. Når du bremser linen, retter fortømmet seg ut slik at det lander vekk fra duppen.

Innspolingsteknikk

Når duppen har truffet vannet, skal du spole inn i det tempoet som passer til den fisketeknikken du vanligvis ville bruke. Hvis du fisker etter sjøørret på kysten, vil du altså fiske med spinstopp, akkurat som vanlig.

Det er imidlertid verdt å huske at man med bombarda kan fiske mer passivt, da man med en flytende eller intermediate dupp kan stoppe helt med å spole inn og la agnet fiske av seg selv en stund, altså en ekte stopp-og-gå-fiskestil. Det kan være fiske med mark eller powerbait, for eksempel.

Det er mange måter å fiske med bombarda på, og det er bare å prøve seg frem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen