Sovepose – Best i Test 2024

Det er få ting som kan ødelegge en ellers fin tur så grundig som en dårlig natts søvn i en sovepose som ikke holder mål. Men å finne den helt perfekte soveposen kan være en jungle.

I denne omfattende samletesten har vi gått gjennom et stort utvalg av soveposer i ulike prisklasser, for å hjelpe deg med å finne den optimale soveposen.

Uansett om du er på jakt etter en lett sommerpose eller en solid vintervarmer, lover vi at du vil finne din drømmepose i denne testen.

Les videre for å se hvilke soveposer som topper listen!

Beste 3-sesong sovepose

Rab Ascent 500

 • Mye for pengene
 • 8/10 hos Villmarksliv
 • Terningkast 4 hos Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
2.549,00 NOK ➜ Les mer

Denne dunsoveposen fra Rab er egnet for deg som har hatt lyst på en dunsovepose. Med en pris på bare litt over 3000 kr er det en rimelig sovepose med 500 gram andedun

Rab Ascent er en lett tre-sesongers dunsovepose som har fått gode tester og omtaler. Den har fått karakteren 8/10 fra Villmarksliv i 2017, er kåret til “Best Buy” av det britiske forbrukermagasinet Which, og har fått 4/6 fra Jakt&Fiske (for vinter-modellen Rab Ascent 1100), så her får du en sovepose som er blitt veid og testet til over middel.

Modellen har en klassisk mumi-form, og er utstyrt med ekstra bredde i fotenden for ekstra komfort. Den har også en godt polstret hette og krage som holder på varmen. Den får skryt for våre enkelt å komme ut og inn i:

«Our testers still found it squishy and comfortable, and getting in and out was no trouble, thanks to the smooth zips and unobstructive lining»

Soveposen er utstyrt med en toveis glidelås på 3/4 av lengden, noe som gir en god balanse mellom ventilering og hindring av varmetap. Den har også en liten lomme på innsiden.

Lett å pakke

Testerne hos Which.co.uk gir Rab Ascent skryt for at den er lett å pakke sammen, noe som gjør den egnet for nybegynnere, som ikke har lyst til å streve med soveposen på turen.

Ifølge testene kombinerer Rab Ascent god varme, lav vekt og kompakt størrelse til en overkommelig pris. Det virker som en god allround 3-sesongers sovepose for lettvektturer.

Marmot Sawtooth

 • Varm og komfortabel 3-sesong sovepose
 • 4.5/5 hos Bäst-i-test.se
Marmot Sawtooth
Butikk Pris Read more
3.959,00 NOK ➜ Les mer
3.999,00 NOK ➜ Les mer
4.029,00 NOK ➜ Les mer

Marmot Sawtooth er en 3-sesongers sovepose fylt med gåsedun som gir god varmeisolering. Den har fått meget gode tester, med karakteren 4,5/5 fra det uavhengige svenske testnettstedet Bäst-i-test.se, der den har vunnet best i test.

«Sawtooth är en av Marmots bäst säljande sovsäckar och ger mycket valuta för pengarna»

Soveposen har en komforttemperatur (t-limit) på -3°C for menn og -9,8°C (t-comfort) for kvinner ifølge produsenten. Den har også en lavtemperaturgrense på -10°C og en ekstemtemperatur på hele -28,4°C. Dette er altså en sovepose som fungerer for kalde høst- og vårnetter i tillegg til sommerbruk.

Innvendig er soveposen svært komfortabel og har et mykt innerstoff av nylon. Ytterstoffet er også i slitesterk nylon. Marmot Sawtooth har en god passform som holder på varmen gjennom natten. Den er romslig nok til å vende seg i, men ikke så romslig at det blir store kalde luftlommer.

«Soveposen har god passform som holder på varmen gjennom hele natten»

Soveposen har en godt isolert hette som dekker både panne og hake. Det er også en isolert krage rundt halsen som hindrer varmetap. Lynlåsen er av god kvalitet og har en isolerende kant som hindrer trekk.

I fotenden er det ekstra isolasjon og en lomme til varmepakker. Viktig for optimal varme er også at soveposen har lodrette kanaler som holder dunet på plass.

Marmot Sawtooth fås i lengder tilpasset personer opp til 198 cm. Den kan også kobles sammen med en annen sovepose av samme modell.

Alt i alt virker dette som en svært god 3-sesongers sovepose for trekk og turer i skog og mark. Testresultatene er gode, den har god isolasjon og egenskaper som gir høy varmekomfort. Samtidig er den ikke veldig tung, så den egner seg godt for ryggsekkturer.

Sea to Summit Ascent

 • 3-sesong sovepose
 • 10/10 hos Outsite.dk
 • 9/10 hos Opdagverden.dk
Butikk Pris Read more
2.699,00 NOK ➜ Les mer
4.599,00 NOK ➜ Les mer

Sea to Summit Ascent er en dunsovepose beregnet for 3-sesongers bruk. En lett, alsidig sovepose for alle typer utendørs eventyr.

Soveposen har en komforttemperatur på 2°C og en lavtemperaturgrense på -4°C, hvilket betyr den er egnet både for sommer og høst.

Den veier 880 gram og har en lengde på 182 cm. Soveposen har fyll av dun og har en vevd Ripstop Nylon-shell.

Svært gode testresultater

Den har fått svært gode tester, med karakteren “Dependable” fra Divein.com, 9/10 fra Opdagverden.dk og 10/10 fra Outsite.dk.

Med andre ord virker det som at Sea to Summit Ascent er en pålitelig og godt isolert 3-sesongers sovepose som fungerer godt ned til -4°C, ifølge tester fra flere nettsteder. Den lave vekten gjør den velegnet for turbruk.

Beste billige 3-sesong sovepose

Haglöfs Musca

 • Lett 3-sesong sovepose i fiber
Butikk Pris Read more
1.299,00 NOK ➜ Les mer

Haglöfs Musca er en lett tre-sesongers sovepose i syntetisk fiber. Den har en komforttemperatur på 4°C og en lavtemperaturgrense på -1°C.

Soveposen veier kun 995 gram og har en komprimert størrelse på 11 liter. Dette gjør den kompakt og lett å ha med på tur.

Musca har mumieform og er spesielt utformet for kvinner, med tettere passform rundt skuldre og ekstra isolasjon ved føtter og bryst. Dette gir god varmebevaring.

Haglöfs er et svensk merke med over 100 års erfaring i å lage kvalitetsutstyr for friluftsliv. Selv om Musca er en rimelig modell, leverer den god funksjonalitet for lettvektturer.

Mammut Nordic OTI

 • Lett 3-sesong sovepose
 • ⅗ i test hos Expressen.se
Mammut Nordic OTI
Butikk Pris Read more
995,00 NOK ➜ Les mer

Mammut Nordic OTI er en lett tre-sesongers sovepose i syntetisk fiber. Den har fått karakteren 3/5 i test hos Expressen.se.

Ifølge produsenten har soveposen en komforttemperatur på 7°C for kvinner og 2°C for menn. Den veier 970 gram.

Soveposen er spesielt utviklet for spontan friluftsliv, med materialer av høy kvalitet. Mammut er et sveitsisk merke grunnlagt i 1862, med fokus på høyfunksjonelt turutstyr.

Selv om denne modellen er rimelig, ser det ut til at den leverer god varme og funksjonalitet til kortere turer i varmere måneder. Testresultatet viser at det er en grei allround sovepose.

Beste sommer sovepose

Rab Mythic Ultra 180

 • Ultralett 3-sesong sovepose
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
3.999,00 NOK ➜ Les mer

Rab Mythic Ultra 180 er en ultralett 3-sesong sovepose med dunfyll, som vi har valgt som vår “best i test” som sommersovepose. Med en vekt på bare 400 gram er dette en av de letteste soveposene i testen. Bare Helsport Rago Superlight er lettere blant de soveposene vi har sett på.

Rab ble startet i 1981 av Rab Carrington i Sheffield, England. Han begynte å lage soveposer og yttertøy for klatrere og fjellfolk. I dag lager Rab robuste klær og utstyr for aktivt friluftsliv og har fortsatt fokus på kvalitet, funksjonalitet og bærekraft.

Lett dunsovepose egnet for sommer

Rab Mythic Ultra 180 er en dunsovepose med en t-limit på ned til 0 grader og en t-comfort ned til 5 grader. Dette gjør den egnet for bruk på sommeren og tidlig høst.

Ifølge test i Jakt&Fiske kan Rab-posen også brukes i minusgrader:

«Posen holder stand i temperaturer lavere enn nullpunktet, selv om opplevelsen av dette vil variere noe fra person til person..Personlig har jeg (dog iført ullundertøy og lue) sovet godt uten å fryse ned til -6»

Kvalitet og lettvekt koster

Rab Mythic Ultra 180 er en ultralett 3-sesong sovepose, som er kompakt og komfortabel – perfekt for gramjegeren. Men alt det gode kommer med en svært høy prislapp på nesten 7000 kr, noe som plasserer den i det absolutte toppsjiktet for 3-sesong soveposer.

«Et fenomenalt varme/vekt-forhold gjør Mythic Ultra 180 til et perfekt valg for den som vil pakke lett – og har god råd. For lav vekt og ny teknologi koster»

Marmot Always Summer

 • Lett rimelig sommersovepose
Butikk Pris Read more
3.299,00 NOK ➜ Les mer

Marmot Always Summer er en lettvekts sovepose for sommerbruk fra det amerikanske friluftsmærket Marmot.

Marmot ble startet i 1974 av klatrere og eventyrere i California. I dag lager Marmot innovative turklær, soveposer og annet utstyr for friluftsliv og er kjent for sin lette og tekniske utrustning.

Med en vekt på kun 810 gram er dette en av de lettere syntetiske sommersoveposene på markedet. Always Summer har ifølge produsenten en komforttemperatur ned til 8 grader celsius og en nedre temperaturgrense (T-limit) på 3 grader.

Dette gjør at den egner seg godt til mildere sommernetter, men den tåler også litt kjøligere temperaturer uten at du fryser. Den lette vekten gjør at den er velegnet for turer der du ønsker å pakke lett.

Always Summer har en rektangulær, romslig passform. Dette gir god bevegelsesfrihet om natten. Soveposen har en glidelås på siden og leveres i én unisex størrelse.

Prisen er funnet til ca. 3000 kr så dette er overkommelig for en lett og funksjonell 3-sesong sovepose egnet for sommerbruk.

Deuter Exosphere

 • Mye for pengene
 • 5/5 hos Experten.se
Butikk Pris Read more
2.309,00 NOK ➜ Les mer

Deuter Exosphere er en lettvekts sovepose for sommerbruk fra det tyske friluftsmærket Deuter.

Med en vekt på kun 920 gram er dette en av de lettere syntetiske soveposene. Ifølge produsenten har Exosphere en komforttemperatur ned til 5 grader og en nedre temperaturgrense på 0 grader.

Dette gjør at den egner seg godt til milde sommernetter, men den tåler også litt kjøligere temperaturer. Den lette vekten er ideell for turer der du vil reise lett.

Best i Test hos Expressen.se

Exosphere har fått terningkast 5/5 i test hos den svenske avisen Expressen, der den roses for svært god komfort og innovative løsninger.

«En sovsäck som inte lämnar någonting att önska. Otroligt bekväm att sova i och den håller värmen bra»

Soveposen roses for å være utrolig behagelig å sove i og holde godt på varmen. Det stretchy yttermaterialet gjør at posen ligger tett inntil kroppen uten å stramme for mye.

Expressen skriver videre at det er enkelt å bevege seg i posen, og at den følger kroppens bevegelser om natten. Den hevede fotseksjonen gir ekstra komfort.

Testen trekker fram at produsenten virker å ha tenkt på alt i utformingen av denne soveposen. Exosphere beskrives som en toppklasse-produkt.

Prisen er på snaue 2000 kr. Dette er overkommelig for en så lett og funksjonell sommersovepose.

Beste 4-sesong sovepose

Mountain Equipment Helium

 • Komfortabel og romslig dunsovepose
 • “Best buy” hos Which.co.uk
 • 8/10 hos Outsite.dk
Butikk Pris Read more
3.049,00 NOK ➜ Les mer

Mountain Equipment Helium 600 er en komfortabel lettvekts 4-sesongs dunsovepose med en komforttemperatur på -5°C og en t-limit ned til -11°C.

Mountain Equipment er et britisk friluftsmærke som har produsert teknisk turutstyr siden 1961. Selskapet er spesielt kjent for høykvalitets soveposer, jakker og annet utstyr for klatring.

Denne 4-sesong soveposen har vunnet “Best buy” i test hos forbrukermagasinet Which og får gode skussmål i andre tester også, blant annet 8/10 i test hos det danske friluftsmagasinet Outsite, der den roses for god komfort og varmeeffektivitet.

Ifølge Outsite er soveposen “enormt behagelig å sove i” og har masser av plass, slik at man kan ligge som man vil. Testeren roser den for å være svært komfortabel og romslig.

« Størrelsen, pasformen og den enorme mængde fyld, gør at den føles enormt behagelig at sove i..Der er masser af plads og du skal på ingen måde tænke over hvordan du ligger, for du kan ligge som du vil»

Helium 600 er også kåret til “Best Buy” i test av soveposer hos det britiske forbrukermagasinet Which. Which er enige i at soveposen er “very comfortable” og enkel å komme ut og inn av.

Which fremhever dessuten at soveposen er kompakt når den er pakket sammen:

«It’s light and rolls down to a remarkably tiny size given how thick and well-padded it is when out of its carry pack. We had no trouble rolling it up and the small pack size is handy, taking up minimal space in a rucksack or car boot»

Med en vekt på 1030 gram er Helium 600 en lettvekt dunsovepose egnet for fjellturer der vekt er viktig.

Beste sovepose for dame

Helsport Rago Superlight

 • Best for dame
 • 9/10 hos Utemagasinet
 • Terningkast 5 hos Jeger.no
Butikk Pris Read more
3.540,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Rago Superlight er en lett og kompakt tre-sesongers sovepose for damer. Den har fått svært gode tester, med karakteren 9/10 fra Utemagasinet, 9/10 fra Opdagverden.dk og 5/6 fra Jeger.no.

Soveposen har en komforttemperatur på -2°C og en lavtemperaturgrense på -8°C ifølge produsenten. Den veier bare 368 gram og har en lengde på 185 cm.

Soveposen er fylt med 800 cuin gåsedun, noe som gir god varmeeffekt til tross for lav vekt. Det tynne og myke ytterstoffet gjør at soveposen er behagelig å ha direkte mot huden.

Ifølge Utemagasinet passer soveposen godt for deg som prioriterer lav vekt og liten pakkestørrelse. Den er lett og tar lite plass, men holder likevel godt på varmen.

Alt i alt virker dette som en lett og praktisk 3-sesongers sovepose spesielt tilpasset kvinner, med gode testresultater fra flere nettsteder.

Exped Comfort Ws

 • Rimelig dunsovepose for dame
Butikk Pris Read more
2.869,00 NOK ➜ Les mer

Exped Comfort Ws er en 3-sesongers dunsovepose spesielt designet for kvinner. Ifølge produsenten har den en komforttemperatur på -5°C.

Soveposen veier 1050 gram og er fylt med 90% gåsedun. Den har differensiert passform tilpasset damekroppen, med tettere passform rundt skuldre og ekstra isolering ved føtter og hofter.

Comfort Ws har et slitesterkt og vindtett yttertrekk i 20D nylon. Innertrekket er i 30D nylon. Soveposen har også en stor hette med halsvarmer som holder vinden ute.

Alt i alt virker dette som en varm og komfortabel 3-sesongers sovepose optimalisert for kvinnelig anatomi. Den tar ikke veldig mye plass i sekken og har et overkommelig prisnivå.

Beste vintersovepose

Helsport Svalbard X-trem

 • Best i Test – Mest for pengene
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
 • Varm vintersovepose for lave temperaturer
Butikk Pris Read more
9.300,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Svalbard X-Trem er en pålitelig og allsidig vintersovepose til rundt 7000 kr.

Sammenlignet med enda varmere ekspedisjonsmodeller, får du mye for pengene med Svalbard.

Ifølge produsenten har soveposen komforttemperatur helt ned til -40°C. Brukere mener kanskje dette er litt optimistisk, men alle er enige om at Svalbard holder ekspedisjonsstandard.

I test hos Jakt&Fiske kommer Svalbard best ut på grunn av god varmeeffektivitet og komfort. Dette skyldes trolig høy fill power i dunet.

Best i test hos Jakt&Fiske

I en samletest utført av Jakt&Fiske, fikk soveposen følgende vurdering:

«Skal du ha en skikkelig vinterpose som også presterer når tempen kryper ned mot og under 30-tallet, mener vi Svalbard leverer best på våre testkriterier. Samtidig kommer den svært godt ut når det kommer til vekt, volum og pris»

Soveposen skårer høyt på isolering og har god passform som former seg etter kroppen. Den har også ekstra isolasjon i utsatte områder som skuldre og føtter.

På Fjellforum hyller brukerne Svalbard for å være langt varmere enn billigere modeller. Mange mener den holder tritt med de aller dyreste merkene.

Oppsummert er Helsport Svalbard X-Trem en meget god mellomklasse-sovepose for kalde forhold. Anbefales på det varmeste.

Testresultater – tabell

NavnPrisSesongVektMaterialeT-LimitT-ComfortKropslengde
Deuter Astro Pro 6004400Vintersovepose1471 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/Deuter%20Astro%20Pro%20800.jpgDun- 15 c- 7 c165 - 200 cm
Deuter Exosphere2309Sommer920 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/deuterexosphere.jpgFiber0 c5 c?
Exped Comfort Ws28603 sesong1050 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/Exped-Comfort-Ws.jpgDun?- 5 c?
Haglöfs Musca9993 sesong995 ghttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Hagl%C3%B6fs%20Musca.jpgFiber- 1 c4 c?
Helsport Rago Superlight49993 sesong368 ghttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Helsport%20Rago%20Superlight.jpgFiber- 8 c- 2 c185 cm
Helsport Rago X-trem7000Vintersovepose1630 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/Helsport%20Rago%20X-trem.jpgDun - 25 c- 16 cRegular: < 185 cm, Long: < 200 cm
Helsport Spitsbergen X-trem11000Ekspedisjon- og vintersovepose3310 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/Helsport%20Spitsbergen%20X-trem.jpgDun - 45 c- 32 c< 195 cm
Helsport Svalbard X-trem7350Ekspedisjon- og vintersovepose2060 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/helsport-svalbard-best-i-test.jpgDun - 40 cUkjennt< 200 cm
Mammut Nordic OTI9953 sesong970 ghttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Mammut%20Nordic%20OTI.jpgFiber2 c7 c?
Mammut Protect Fiber Bag2999Vintersovepose2110 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/Mammut%20Protect%20Fiber%20Bag.jpgFiber- 18 c- 10 cSmall: < 165 cm, Regular: < 180 cm, Large: < 195 cm, X-Large: < 205 cm
Marmot Always Summer3299Sommersovepose810 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/marmotalwayssummer.jpgFiber3 c8 c?
Marmot Sawtooth40293 sesong1474 ghttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Marmot%20Sawtooth.jpgDun- 10 c- 3 c?
Mountain Equipment Glacier Expedition6999Vintersovepose1590 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/Mountain%20Equipment%20Glacier%20Expedition.jpgDun- 19 c- 11 cRegular: < 185 cm, Long: < 200 cm
Mountain Equipment Helium41994 sesong1030 ghttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Mountain%20Equipment%20Helium.jpgDun - 11 c- 5 c170 - 200 cm
Rab Ascent29993 sesong1290 ghttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Rab%20Ascent.jpgDun- 9 c- 2 c185 cm
Rab Expedition 120012999Ekspedisjon- og vintersovepose1890 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/rab-expedition-test.jpgDun- 35 cUkjennt< 195 cm
Rab Mythic Ultra 1807999Sommer400 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/rabmythic.jpgDun0 c0 c190 cm
Sea to Summit Alpine III9659Ekspedisjon- og vintersovepose1999 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/Sea%20to%20Summit%20Alpine%20III.jpgDun- 40 c- 29 cRegular: < 183 cm, Long: < 195 cm
Sea to Summit Ascent33503 sesong880 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/sea-to-summit.jpgDun- 4 c2 c182 cm
Therm-a-Rest Polar Ranger7999Ekspedisjon- og vintersovepose1470 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/10/therms-rest-polar-test.jpgDun- 30 c- 20 cRegular: < 183 cm, Long: < 195 cm

Verdt å vite om å kjøpe sovepose

En god sovepose er avgjørende for en komfortabel tur. Med så mange ulike modeller på markedet, kan det være vanskelig å vite hvilken sovepose som passer best til dine behov. I denne guiden går vi gjennom det viktigste å tenke på når du skal kjøpe sovepose, slik at du kan finne en pose som gir deg en god natts søvn ute i friluftslivet.

Vi ser på forskjellen på ulike sovepose-typer, temperaturmerking, materialvalg, isolasjon og egenskaper du bør vurdere. Du får også tips til riktig størrelse, vedlikehold og bruk av soveposen for best mulig ytelse. Målet er å gjøre deg bedre rustet til å velge riktig sovepose til ditt bruk og budsjett.

Sovepose typer

Det finnes hovedsakelig to typer soveposer – mummy og rektangulær.

Mummy-formede soveposer er tettsittende og følger kroppens form. Dette gir minst mulig tomrom som må varmes opp inne i posen. Mummy-poser holder dermed ekstra godt på varmen sammenlignet med andre typer soveposer. De har som regel også hette som kan trekkes rundt hodet for å holde varmen bedre inne. Ulempen er at denne formen gir mindre bevegelsesfrihet enn for eksempel rektangulære soveposer.

Rektangulære soveposer har en klassisk rektangulær form, som en vanlig sovepose. Her får man mer plass til å bevege seg og vende seg i soveposen om natten. Denne typen kan imidlertid oppleves kaldere, siden varmen lettere slipper ut fra posen. Rektangulære soveposer har ofte heller ikke hette.

De fleste tursoveposer som selges i dag har mummy-form for best mulig varmebevaring. Men rektangulære soveposer kan være et godt alternativ hvis du foretrekker større bevegelsesfrihet, og kan tenke deg noe lavere varmeisolering for lettere regulering av temperaturen.

Her er et forslag til avsnitt om sovepose for ulike sesonger:

Sesonger for soveposer

Soveposer tilbys for ulike temperaturer og årstider:

Sommer (-2°C til +15°C): 

 • Lette soveposer beregnet på sommertemperaturer. 
 • Kan være dun eller syntetisk fyll. 
 • Gir ventilering og forhindrer overoppheting.

3-sesong (-2°C til -10°C):

 • Allround soveposer for bruk store deler av året. 
 • Kombinerer lav vekt med isolasjon.
 • Passer til temperaturer ned mot 10 minusgrader.

Vinter (-5°C til -20°C):

Varme vintersoveposer beregnet på kalde forhold.

 • Holder deg varm selv i streng kulde.
 • Dun gir best varmeeffekt.

Ekspedisjon (under -20°C):  

 • Svært varme soveposer for ekstreme temperaturer.
 • Tykk isolering for bruk under -20°C.
 • Ofte store og tunge poser.

Tenk gjennom hvor kaldt det blir der du skal campe, og velg sovepose deretter. Da unngår du å fryse eller å kjøpe en for varm og tung sovepose.

Materiale

Soveposer har vanligvis enten dun eller syntetisk isolasjon:

Dun

 • Naturlig fyll fra fugl.
 • Gir veldig god varmeeffekt for lav vekt.
 • Ekstremt komprimert størrelse.
 • Mister isoleringsevnen når det blir vått.
 • Krever derfor beskyttelse mot fukt.

Syntetisk isolasjon

 • Laget av kunstige fiber.
 • Tåler fukt bedre og er mer slitesterkt.
 • Billigere enn dun.
 • Ikke like lett og kompakt som dun.

Fordelene med dun er altså bedre varmeeffekt, lavere vekt og mindre pakkstørrelse. Ulempen er at det mister isoleringsevnen i fuktige forhold.

Syntetiske soveposer tåler derimot fukt bedre, i tillegg til å være rimeligere. Men de veier mer og tar større plass.

Vurder fordelene opp mot ulempene ved dun og syntetisk før du bestemmer deg for sovepose.

Isolasjonsevne og temperaturmerking

Soveposer merkes med temperaturangivelser som beskriver hvor kaldt de isolerer:

T-Comf:

 • Komforttemperatur for en standard kvinne.
 • Temperaturen som gir en behagelig natts søvn.

T-Lim:

 • Nedre komfortgrense for en standard mann.
 • Laveste temperatur før man begynner å fryse.

T-Extrem:

 • Laveste temperatur før det oppstår fare for hypotermi.
 • Mer et teoretisk tall som sjelden er relevant.

Disse temperaturene er retningsgivende, men opplevd varme avhenger av person. Kvinner og eldre fryser ofte lettere enn menn og yngre.

Se på T-Comf for veiledende komforttemperatur. Velg en sovepose med lavere tall enn forventet lavtemperatur, for å være på den sikre siden.

Vanntetthet

Soveposer må beskyttes mot fukt, spesielt dunposer:

 • Dun mister isoleringsevnen når det blir vått.
 • Derfor er det viktig at dunposer har vanntett yttertrekk.
 • Noen dunposer har impregnert dun som gjør dem mer vannavstøtende.
 • Syntetiske soveposer tåler fukt bedre, men bør også holdes tørre.
 • Bruk alltid regntrekk på soveposen ved fare for nedbør eller dugg.
 • Oppbevar soveposen tørt mellom hver tur, for eksempel i en tørr soveposepose.
 • Komprimer aldri en våt sovepose over lengre tid.

Med riktig håndtering og vedlikehold kan både dun- og syntetiske soveposer holdes tørre og vare i mange sesonger. God vanntetting er uansett viktig for optimal ytelse.

Tips til bruk og vedlikehold

For at soveposen din skal fungere best mulig og leve lenge, er det lurt å følge noen enkle tips:

 • Luft ut soveposen etter bruk, og rull den løst sammen. Unngå å oppbevare den i komprimert tilstand.
 • Bruk en soveposepose eller bomull-/silkelaken inne i soveposen for å holde den ren og tørr.
 • Vask dunsoveposer sjeldent og varsomt etter produsentens anvisning. Syntetiske soveposer tåler maskingrav.
 • Heng opp soveposen til tørk etter bruk, spesielt viktig for dunposer. Oppbevares tørt mellom hver tur.
 • Bruk egnet regntrekk ved fare for nedbør/dugg. Unngå å utsette soveposen for fukt.
 • Ha på ullundertøy og sokker inne i soveposen for ekstra isolasjon.
 • Bruk også et isolerende liggeunderlag sammen med soveposen.

Les denne saken på andre språk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen