Stolsekk Test 2023 – beste for jakt og fiske

Ute etter en ny, praktisk og komfortabel løsning for ditt neste eventyr i det fri? Da er du på rett sted.

Vi har testet og vurdert et bredt utvalg av stolsekker fra ulike produsenter og prisklasser, med fokus på elementer som volum, komfort, stabilitet og ekstra funksjoner.

Vårt mål er å gi deg den informasjonen du trenger for å finne stolsekken som best passer dine behov, enten du planlegger en helgedag ved elven med fiskestangen, eller en jaktsekk (les testen) for enlang jakttur i skogen. Les videre for å oppdage dine beste alternativer!

Stolsekker i testen:

Stolsekk for fiske – best i test

Alle som driver med fiske med agn og meite kan gå nøye av en stolsekk, det være sig meitefiske etter karpe eller makrel, men ikke minnst vinterens isfiske, der det ikke går å sitte på bakken.

Enkelte modeller, som eksempel Rapala Iceman, selges derfor netop for bruk til isfiske.

I alle fall er en stolsekk grei å ha med seg på fiske, når du vet at du skal sitte stille. Da disse sekkene typisk ikke er så komfortable å ha på seg, og heller ikke så lette å pakke ned, er de derimod ikke anbefalt til aktivt fiske.

Abu Garcia

  • 7-35L volum
  • 28-60cm sittehøyde

Abu Garcia er kjent for å tilby et bredt spekter av fiskeutstyr av høy kvalitet, inkludert deres praktiske og rimelige stolsekker. Disse stolsekkene kommer i en rekke størrelser for å passe ulike behov, med modeller som spenner fra 7 til 35 liter i volum og 28 til 60 cm i sittehøyde.

Abu Garcia tilbyr både modeller med og uten ryggstøtte, slik at du kan velge det som passer best for din komfort. I tillegg finnes det en Deluxe-modell som er litt høyere, og de har også utviklet spesifikke modeller for Junior- og Barn for å oppfylle behovene for yngre fiskere.

Her er en oversikt over noen av modellene:

Abu Garcia’s stolsekker er designet for praktisk bruk under fiske. De er utstyrt med et stort hovedrom for lagring, samt praktiske sidelommer for enkel tilgang til mindre gjenstander. Til tross for den rimelige prisen, bør man merke seg at disse stolsekkene kanskje ikke er beregnet for personer som veier over 100 kg. Dette skyldes sannsynligvis stolens design og materialvalg, som har som mål å balansere mellom funksjonalitet, komfort og kostnadseffektivitet.

Rapala Iceman

  • 20L volum
  • 40cm sittehøyde

Rapala Iceman er en svært funksjonell og prisgunstig stolsekk som har blitt spesialdesignet med isfiske i tankene. Denne robuste sekken er laget av vannavstøtende 600D nylon, noe som gjør den til et utmerket valg for utfordrende vinterforhold. Det solide materialet sørger for at utstyret ditt holder seg tørt, selv i våte og kalde forhold.

Rapala Iceman er 40 cm høy, noe som betyr at den kanskje ikke er det mest komfortable valget for høyere personer. Stolsekken har en sittehøyde som er ideell for folk av middels høyde eller lavere, noe som er viktig å ta hensyn til når man velger en stolsekk.

Med et hovedrom på 20 liter gir Rapala Iceman deg god plass til alt isfiskeutstyret ditt. Det gir deg også mulighet til å ha alt du trenger på ett sted, noe som er spesielt praktisk når du er ute på isen. For å ytterligere øke funksjonaliteten, har Rapala Iceman også to praktiske sidelommer og en frontlomme. Disse ekstra lommene er ideelle for organisering av mindre gjenstander som agn, kroker og personlige eiendeler, og gir deg rask og enkel tilgang til alt du trenger.

På tross av dens robuste konstruksjon og funksjonelle design, er Rapala Iceman et prisgunstig alternativ sammenlignet med mange andre stolsekker på markedet. Dette gjør den til et utmerket valg for fiskere på alle nivåer, fra nybegynnere til erfarne isfiskere.

Daiwa Game Ruck Stool

  • 20L volum

Daiwa Game Ruck Stool er en robust og komfortabel stolsekk som er ideell for en rekke utendørsaktiviteter, inkludert isfiske, sportsfiske og jakt. Dette produktet er designet for å gi brukerne en praktisk lagringsløsning og en komfortabel sitteplass i ett.

Stolsekken har to sidelommer, noe som gir ekstra lagringsplass for små gjenstander som du trenger rask tilgang til, for eksempel agn, kroker, snacks eller andre personlige eiendeler. For å bidra til å holde deg hydrert på dine utendørs eventyr, kommer stolsekken med en praktisk flaske- eller termosholder på innsiden.

Med en vekt på bare 1,6 kg, er Daiwa Game Ruck Stool en lettvektsløsning for fiske og jakt.

Prisen for Daiwa Game Ruck Stool er satt til 399,- NOK, noe som gjør den til en overkommelig løsning for de som ønsker en multifunksjonell stolsekk.

Stolsekk for jakt – best i test

Stolsekken er like utskjelt som den er en elsket del av mang en jegers garderobe, særlig hvis du er tillagt jobben som postjeger. De senere års produktutvikling gjør at du nå kan høyne både sitte- og bærekomforten. Men hva slags jaktsekk med stol gir deg best sittekomfort under jakta? Og hvilken stolsekk er best i test?

Fauna Bjørnen EVO

  • Terningkast 6 hos Jeger
  • “Beste rygstøtte” – Villmarksliv

Volum: 40l

Sittehøyde: 52cm

Vekt: 2.9kg

Overlegen i test. Fauna Bjørnen er en jaktsekk med ryggstøtte som kommer best ut i testen hos Jeger.no og Villmarksliv. Med en kapasitet på 40 liter, har denne romslige jaksekken smarte lommer og oppbevaringsløsninger, som lar deg bære tunge laster uten å få vondt i ryggen.

Komfortabel ryggstøtte

Fauna Bjørnen utmerker seg ved å være en jaktsekk med en både funksjonell og komfortabel ryggstøtte.

Sekkstolen har en solid og robust konstruksjon med tykke, komfortable puter, og ifølge Jeger, er den blant de beste i testen:

«Setekomforten på Fauna Bjørnen stolsekk er blant de beste i testen, og ved å dra opp et skjøtestykke i meisen får du faktisk litt ryggstøtte med på kjøpet»

God bærekomfort

Fauna Bjørnen roses for å være en stolsekk som er komfortabel å bære, også under tunge laster. Dersom du har prøvd en billig stolsekk, for eksempel for fiske, har du sikkert opplevd hvor tungvinte de kan være å bære. Dette er ikke tilfelle med Bjørnen, som tåler tunge laster og er behagelig å ta med på tur.

«Fauna Bjørnen stolsekk har to solide ryggputer i meisen, samt hoftebelte som sørger for at bærekomforten er på høyde med en vanlig sekk»

Best i test med få negative punkter

Fauna Bjørnen kommer best ut i Jeger.no sin test. Sekken får nesten bare ros, med unntak av at de ønsker seg en bedre polstret meis:

«Skulle vi ønske oss noe mer, måtte det være litt bredere setetrekk, samt polstring av meisen slik at man slipper å ripe opp børsa over skulderen. Likevel er Fauna F40 Bjørnen testens beste stolsekk»

Fjällräven Singi Stubben

  • Terningkast 4 hos Jakt&Fiske

Volum: 27l

Sittehøyde: 52cm

Vekt: 2.1kg

Denne stolsekken fra Fjällräven er av samme type “innebygd” som Härkilo Metso nedenfor. Dette er en sekk, der stolen ikke sitter utenpå, men er bygd inn i selve sekken.

Dette gør den i teorien mere robust og komfortabel å bære på og vel egentlig mere ergonomisk, da du ikke kan slenge deg bakover som med en vanlig stol.

Likevel får stolen ikke topkarakter i test. I testen til Jakt&Fiske, magasinet til Norges Jeger- og Fiskeforbund får den terningkast 4.

Stilig design og valg av material

Her noterer tester Karoline Akre at dette er en stilig sekk med gode materialer:

«I starten ble jeg veldig imponert over Fjällräven Singi Stubben. Stilreint design og solide materialer gir et godt førsteinntrykk»

Dette er kanksje ikke så overraskende da Fjällräven jo er en designklassiker, som ikke bare er populær med turfolket, men også som stilikon i verdens storbyer. Akkurat på jakt er kanskje ikke det siste så viktig.

Romslig nok?

Fjällräven Singi Stubben har en volum på 27 liter, hvilket er mindre enn de fleste stolsekkene i testen. Likevel vurderer Jakt&Fiske ikke at dette er et problem.

«Noen vil kanskje tenke at 27 liter kan være litt lite, men jeg har ikke opplevd dette som et problem, da jeg primært bruker sekken til og fra post. Dessuten er det mulig å kjøpe ekstra sidelommer og en våpenholder – om du skulle ha behov for det»

God sittekomfort, men i høyeste laget

Ifølge Jakt&Fiske er komforten god på denne stolen, men om du skal skyte mens du sitter på den, da er høyden ikke optimal:

«Setet på sekken er komfortabelt. Men jeg har to ankepunkter: For det første gjør fraværet av de klassiske krysstengene at sekken ikke står stødig med mindre underlaget er mer eller mindre plant. For det andre er sekken i høyeste laget når du skal skyte med rifle. Jeg synes rett og slett at det er vanskelig å få godt anlegg med albuene på knærne. Løsningen blir da å supplere med en tofot. For haglejegere er høyden neppe et problem»

Her er det selvklart viktig å tenke på at vi alle er forskjellige i høyde og drøyde.

Härkila Metso

  • Terningkast 4 hos Jakt&Fiske
  • Terningkast 2 hos Jeger.no

Volum: 25l

Sittehøyde: 55cm

Vekt: 3.4kg

Härkila Metso har valgt en type design for stolsekken sin som skiller seg ut fra den klassiske stolsekken.

Her er “stolen” en innvendig ramme i sekkerommet, slik at du ikke trenger slå ut stolen, men bare kan sette deg på den. Dette designet ser vi også hos Fjällräven med modellen sin ‘Singi Stubben’.

Ryggstøtte er det ikke her, men meningen med dette designvalget er vel at det skal være lettvint å flytte seg uten å skulle bakse med å pakke sammen sekk.

«En slik stol har den fordelen at du sitter opprett og klar til å bevege deg i alle retninger»

Til tross for den innovative designen, har Härkila Metso mottatt blandet kritikk. Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF) kvitterer med terningkast 4, mens magasinet Jeger bare gir terningkast 2:

Ifølge en anmeldelse fra Jeger.no, har sekken ganske enkelt en designfeil der to små bein stikker ut og gnager rett i ryggen når du har den på deg:

«På bunnen av stolsekken stikker det ut to små bein for å støtte stolramma. Disse stikker i korsryggen eller skinka, avhengig av hvor høyt du bærer sekken. Feilen er så graverende at vi rett og slett ikke kan anbefale Härkila Metso stolsekk»

I testen hos Jakt&Fiske er dette ikke noe som blir nevnt som et stort problem, men det nevnes at sekken kan være noe “gnagende” for de som har litt “bildekk”:

«Bærekomforten oppleves som god. De flate skulderreimene – av en slags plastnetting – kjennes gode. Vi gir minus for hoftebeltet. På en så forseggjort sekk forventes mer enn ei helt enkel og smal reim. Den kan oppleves som litt gnagende. Særlig for folk med en aldri så liten «bilring», er ikke dette godt nok»

Lydløs sekk

Jakt&Fiske er begeistret for at denne sekken er stort sett lydløs:

« En av fordelene med rammekonstruksjonen, og fraværet av bevegelige deler, er at stolen blir helt lydløs. Ingen knirking, verken ved oppsett eller postering – det er meget bra»

Smart våpenbæresystem, men lite plass

Stolsekken åpnes med glidelåser i front, noe som gir tilgang til et vanntett hovedrom. Det er verdt å merke seg at topplokket ikke har noen lomme, men kan åpnes for å legge inn et sitteunderlag for ekstra komfort.

En unik egenskap ved Härkila Metso er dens våpenbæresystem, som kan festes på siden eller ryggen av sekken. Dette får ros som et positivt aspekt ved designet.

Ytterligere kritikk inkluderer et lite volum, spesielt gitt at de to største lommene tar opp plass i hovedrommet. Prisen er også en faktor, med en oppfattet mangel på verdi for pengene gitt sekken sine mangler.

«Det finnes mange stolsekker. Vi liker Metsos enkle stil og lydløse utforming. Man sitter imidlertid ganske høyt. Et godt alternativ er vanlig sekk og medbragt trefotstol. Da kommer man 10 – 15 cm lenger ned i sittestilling. Med et bedre hoftebelte ville Metso fått enda en prikk på terningen»

Verd å vite om å kjøpe stolsekk

Når de fleste tenker på en stolsekk, forestiller de seg ofte en kombinasjon av en gammel bergansmeis og en sammenleggbar stol. Selv om disse tradisjonelle stolsekkene fortsatt er tilgjengelige, har produsentene introdusert en rekke nye og innovative design:

Hva med en stolsekk med ryggstøtte? Eller en stolsekk som eliminerer det irriterende klappelyden av en løs sammenleggbar stol på ryggen, og i stedet har en krakk som omslutter hele sekkevolumet? Eller en jaktsekk med stol og integrert våpenbæresystem, eller kanskje en med en kaffekoppholder?

Volum

Når du åpner sekken, vil du merke stor forskjell i hva som tilbys av rom og oppbevaringsmuligheter. De billigste modellene har bare ett stort rom, mens andre modeller tilbyr flere rom og lommer, noe som er mer praktisk.

Stolsekker kommer i mange størrelser, fra små som passer til barn, til store jaktsekker med egen oppbevaring for våpen og ammunisjon. Derfor er det viktig å sjekke hvor mange liter sekk du faktisk får.

Det er ikke første gang at noen har kjøpt en stolsekk på salg, bare for å oppdage at den er altfor liten og dermed i praksis ubrukelig.

Komfort

Et problem jeg ofte har opplevd med særlig stolsekker til fiske, er at mange av modellene rett og slett ikke er stabile og store nok til at en person som meg, som veier nesten 100 kg, kan sitte komfortabelt. Det knirker og knaker, og setet er ubehagelig å sitte på.

En annen ting å vurdere er selve sekken. Det er tross alt ikke bare en stol, men også en sekk. Her oppdaget jeg at flere av disse stolsekkene rett og slett var ubehagelige å bære.

I testen vår merker vi dette med enkelte modeller, som gnager og er ubehagelige å ha på ryggen.

Dette kan fungere hvis du bare skal sykle et par kilometer til fiskeplassen, men hvis du skal bære sekken på jakt i flere timer, så er det rett og slett ikke praktisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen