Haspelsnelle – Best i Test

Fiskesnelle må man ha til en fiskestang, men hvilken bør man velge? Jeg ser på dette i denne artikkelen. Jeg har vært ute og investert i en ny fiskesnelle selv, og var kunnskapsmessig noe på bar bakke til å begynne med – det var lenge siden sist. 

En fiskesnelle er – hvis vi skal være helt ærlige – et ganske nerdete og teknisk produkt, og samtidig noe av det dyreste innen fiskeredskaper. Det gjelder uanset om den skal brukes til havfiske, til sjøfiske etter ørret eller i skog, mark eller på fjellet.

Det er et overveldende tilbud av ulike fiskesneller, og alle ser både fantastiske og fristende ut.

Mye har skjedd innen design de siste årene. Og det er bra, fordi det betyr at du kan få en fin snelle uten å bruke altfor mye penger. Her er topplisten:

Topp 3 haspelsneller

Shimano Nasci

Best for prisen

 • «Beste balansen mellom budsjett og toppmodellfølelse» – Tek.no

En toppmodell på budsjett, er det vi kaller denne snellen, som da også er testvinneren i “mest verdi for pengene”. Shimano er vel verdens beste på sneller.

Daiwa Ballistic

Best i Test

 • 6 av 6 på Klikk.no
 • «Mye valuta for pengene» – NJFF

En virkelig bra og allsidig fiskesnelle i samme prisklasse som Abu Garcia Revo og Shimano Stella. Serien er tilgjengelig i størrelse 1000 til 4000, så her kan du få en snelle for både fjellfiske og sjøfiske.

Daiwa Ninja

Beste budsjett

 • Japansk kvalitet til rimelig pris

En fin allround snelle i japansk kvalitet med 4 kulelager og 5:1 gir med fin spole. Det er en utmerket snelle til denne prisen. 

Best i test haspelsnelle

Daiwa Ballistic

 • 6 av 6 på Klikk.no
 • «Mye valuta for pengene» – NJFF

Daiwa er et kjent og populært merke i Norge, og vi anbefaler også deres Daiwa Ninja-snelle som vårt «beste budsjettvalg».

Daiwa kan imidlertid også være en del av det øvre sjiktet. Her ser vi på deres Daiwa Ballistic-snelle, som du må legge ut nesten 3000 kr for i butikken.

Da får man også en utmerket snelle som presterer godt i tester, den får blant annet terningkast 6 på Klikk.no.

Opptil 12 kulelager og en utveksling mellom 5:1 og 6:2 gjør dette til en allsidig og enkel snelle å bruke, uansett fiske.

«… Tester veldig bra på alle punkter! …»

Konklusjon

En virkelig bra og allsidig fiskesnelle i samme prisklasse som Abu Garcia Revo og Shimano Stella. Serien er tilgjengelig i størrelse 1000 til 4000, så her kan du få en snelle for både fjellfiske og havfiske.

Shimano Stradic

 • Terningkast 6 hos Klikk.no
 • Best for ørretfiske

Stradic er en av Shimanos flaggskipserier. Dette er en snelle for sjøfiske og den store ørreten og laksen. Den tåler saltvann godt, og har Shimanos utmerkede teknologi og design i alle ledd.

Det er en snelle som presterer godt i tester, og fikk terningkast 6 på Klikk.no

«… Med pluss for lav vekt får denne en klar 6, fordi den ellers scorer veldig bra på alle punkter …»

Stradic er tilgjengelig i flere utgaver, den klassiske modellen er Shimano Stradic FK HG. Snellen er malt i rent sølv, et tegn på at denne snellen er laget nesten utelukkende av metall. Her er det snakk om en snelle som kan holde på alt, og som kan levere topp ytelse under alle forhold. HG står for Hagane som er en japansk teknikk for å produsere de kjente samurai-sverdene. 

Inspirasjonen sees tydelig i Stradic FK HG, som ganske enkelt utstråler japansk eleganse og kvalitet. FK HG har 6 kulelager og girforhold på 6:1, som begge bidrar til fantastisk driv når du «hasper» inn snøret. Snellen har frontbrems som standard. 

Her er en klassiker for kysten for sjøørret, men også en snelle som kan brukes uten problemer for de store gjeddene.

«.. Selv bruker jeg en Shimano Stradic 2500 med 6:1-utveksling på allround-stang …»

Jan Erik Hansen – Tursiden.net

En annen populær Stradic-modell er CI4+FB. Her får du også Hagane-teknologien på en lettere snelle. Om du foretrekker den klassiske litt mer solide FK HG eller den nyere litt lettere CI4+er nok en smakssak. Fra det jeg har vært i stand til å finne av anmeldelser på nettet, så er begge bra sneller. Noen foretrekker den litt mer solide designen i FK HG, og andre foretrekker den lette utformingen på CI4+. FK HG for tung bruk, og CI4+ for kast hele dagen med lettere utstyr.

Shimano Stella

 • Verdens beste haspelsnelle?

Når bare det beste er bra nok, og du vil eie en fiskesnelle med historie, og vet at du har det beste av det beste. Stella er Shimanos mest ikoniske snelle, en av verdens mest kjente og ettertraktede, en fiskesnelle som de fleste bare drømmer om. For det er en dyr snelle som koster flere tusen kroner.

Stella er mer enn bare utvikling på høyeste nivå. Stella har sjel og historie. Det er snellen du må ha for samlingen rett og slett fordi du kan.

Fang-en-fisk.dk beskriver det best:

“..Det første du vil legge merke til når du står med en Stella i hånden, er den overdrevne luksusen snellen på alle måter utstråler. Alt fra det vakre designet, til den silkemyke gangen, som ikke kan sammenlignes med noe du har prøvd før, med mindre du har fisket med en Stella tidligere. Shimano Stella FJ er den ultimate opplevelsen…”

Fang-en-fisk.dk

Stella har 13 kulelager og en overflod av den beste teknologien fra Japan. Her er det ikke spart på noe, og du får en snelle som varer i mange år fremover.

Konklusjon

En klassiker fra det japanske merket. Dette er det sikre valget for deg som vil på jakt etter de store ørret og laks.

Abu Garcia Revo

 • Testvinner hos Jakt & Fiske
 • Topp 3 på Tek.no
 • 5,5 av 6 på Klikk.no

«Alt du trenger for å fiske» er beskrivelsen av Abu Garcia Revo, som er vår «best i test» av haspelsneller. 

Her får du en fiskesnelle fra den svenske produsenten som vil hjelpe deg med å fange masse sjøørret fra havet, samt alt annet du fisker etter.

Lette materialer, høyt linjebytte og 8 kulelager gjør denne fiskesnellen til en fryd å fiske med, uansett hvilken størrelse fisk du har på kroken og hvor lenge du har fisket.

Testvinner i norske tester

Vi har valgt Abu Garcia Revo som vår testvinner fremfor andre gode konkurrenter som Shimano Stradic fordi Revo-modellen presterer så bra i norske tester.

Blant annet er den testvinner i Jakt & Fiske, et blad utgitt av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Du kan lese mer om hvorfor denne er best i tester på sportsfiskeren Asgeir Alvestads blogg. Asgeir er en av Norges dyktigste sportsfiskere, og anbefaler også Abu Garcia Revo.

Abu Garcia Revo er fiskesnellen i testen som vi har funnet flest positive anmeldelser for, blant annet i tester på Tek.no, som har snellen blant topp 3, og som skriver:

«… Abu Garcias dyreste modell i utvalget sniker seg inn som en av de beste. Den er en av testens letteste sneller, og har en fin aluminiumsspole. Den er godt balansert, og sveiven er god å holde i …»

Også Klikk.no har testet fiskesnellen, og gir den terningkast 5,5.

«… Spennende og lett snelle med veldig gode bruksegenskaper …»

Konklusjon

Denne snellen fra Abu Garcia er for deg som vil ha det beste, og er villig til å betale for det. Med en pris på nesten 3000 kr er den heller ikke for alle. Hvis du er ute etter en god snelle som er mere rimelig, anbefaler vi Daiwa Legalis eller Shimano Nasci i stedet.

Beste billige haspelsnelle

Abu Cardinal

 • Billig klassiker
 • All-round

På fiskestangen jeg arvet fra min morfar var det en Abu Cardinal-snelle. Hvis jeg skulle kjøpt en billig fiskesnelle av rimelig kvalitet i dag, ville det nok også vært en Cardinal.

Svenske Abu var en gang en av verdens ledende innen fiskeutstyr, men økonomiske problemer oppsto og det berømte selskapet innstilte driften. Allikevel, etter å ha blitt kjøpt opp av American Pure Fishing, har merket løftet seg og er nå tilbake på toppen.

Abu har vår «best i test» fiskesnelle, Abu Revo. Derfor anbefaler jeg også denne klassiske Abu Cardinal snellen, som jeg så til bare 259 kr på tilbud hos Skittfiske. Du får det ikke billigere og bedre.

Daiwa Ninja

 • Beste billige haspelsnelle

Jeg vil slå et slag for Daiwa Ninja, som er en veldig fin allround fiskesnelle til en fornuftig pris. 

Det er en fin snelle med 4 kulelager og 5:1 gir med fin spole. Det er en utmerket snelle til denne prisen. 

Skal du bare bruke snelle ved innsjøen og på fjellet, kan du med fordel kjøpe størrelse 2000, mens størrelse 3000 også er egnet for havfiske.

«… Et forhold med holdbarhet og letthet i en snelle med en ytelse som gir uslåelig verdi for pengene …»

Best til prisen 

Daiwa Legalis

 • Mye for pengene

Japanske Daiwa har laget fiskesneller siden 1950-tallet, men det er spesielt de siste 10 årene at de har blitt veldig populære. Hvis du spør om anbefaling for fiskesnelle, vil du i dag få anbefalt veldig mange Daiwa-sneller. Det er noe nytt, men helt fortjent, fordi Daiwa lager noen veldig bra fiskesneller.

Daiwa Legalis er en snelle der du virkelig får mye for pengene. Det er en fin snelle som går som smurt. Legalis har 4 kulelager med 6:1 utveksling og en aluminiumsspole. Snellen har en veldig god frontbrems, som reagerer raskt og effektivt.

Mitchell MX5-30FD

 • Britisk kvalitet

Hvis du er ute etter et litt mindre kjent merke, trenger du ikke lete lenger enn britiske Mitchell, som faktisk oppfant haspelsnellen helt tilbake i 1948.

Til tross for den anerkjente fortiden er det få nordmenn som kjenner til dette merket og det er litt synd om man ser på de gode anmeldelsene denne snelle får.

Snellen er ihvertfall kåret til best i test hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.

«.. For bruk er den førsteklasses. Veldig lett og sensitiv, noe som gjør kontakten under praktisk fiske utmerket …»

Designet er litt anonymt, men fiskeegenskapene får mye ros. Snellen er tilgjengelig i størrelse 2000 til 4000.

Shimano Nasci 2500FC

 • Toppmodell på budsjett
 • Best for prisen

En toppmodell på budsjett, er det Tek.no kaller denne snellen, som da også er testvinneren i deres tester. 

Tek.no mener til og med at snellen er svært nær å være en testvinner og at det nesten ikke er noen forskjell i kvalitet og ytelse mellom denne modellen på rundt 1000 kr og en testvinner som Shimano Ultegra, som koster mer enn dobbelt så mye.

Den eneste forskjellen anses å være design og utseende.

«… Kanskje den beste balansen mellom budsjett og toppmodellfølelse i utvalget …»

Snellen kan fås i en rekke størrelser, fra den minste på 1000 til den største på 5000.

Shimano Sedona FI

 • Mest for pengene – Tek.no

Shimano har mange testvinnere i våre og andres tester. Shimano Stradic og Stella er de kjente klassikerne, og det samme er Shimano Nasci, vår «mest for prisen.»

Men også Shimano Sedona er en god snelle, som på Tek.no kåres til den fiskesnellen i tester som «uten tvil gir mest for pengene».

««Desidert mest for pengene» »

Når det gjelder pris, er vi litt dyrere her med en pris ofte rundt 1000 kr, så veldig billig er det ikke, men du får mye for pengene.

Det du får her er en allsidig Shimano kvalitetssnelle tilgjengelig i mange størrelser, fra bare 500 for ultralett fiske, og helt opp til 8000 for tungt fiske. 

Uansett hva du skal fiske og hvor, finnes det en Shimano Sedona-snelle for deg.

Hvordan velge haspelsnelle

Jeg fikk satt meg litt inn i sakene, slik at jeg forstod bedre hva jeg betalte for. For å få hjelp leste jeg anbefalinger fra norske sportsfiskere, og så på mange YouTube-videoer. I denne guiden har jeg forsøkt å formidle funnene mine og komme med anbefalinger for noen gode fiskesneller i alle prisklasser – og for all slags fiske.

Hva er en haspelsnelle?

En haspelsnelle er den vanligste typen fiskesnelle som kan brukes fra land til havfiske, i elva, på fjellet og i innsjøen – uansett hvor man fisker.

Med en snelle bruker du en bøyle for å «feste» snøret på snellen. Dette gjør den enkel å fiske og ikke minst å kaste med. Snøret beveger seg av snellen uten at snellen beveger seg. Dette er motsatt av en multiplikatorsnelle hvor selve snellen beveger seg.

Snellen er plassert under fiskestangen, dette er motsatt av en multiplikatorsnelle som sitter på toppen av fiskestangen.

Haspelsneller kan brukes til å fiske nesten alle typer fisk, fra den største til den minste. Når du bruker multiplikatorsneller til havfiske er det typisk fordi de kan ha mer og tykkere snøre, og med det kan du lettere nå bunnen. 

En haspelsnelle kan allikevel lett takle tung fisk også, den er bare ikke like egnet til for eksempel dorgefiske eller havfiske på dypt vann.

«… Haspelfiske er kasteslukfiske der du har en stang og haspelsnelle – som festes til fiskestanga, og med snøre …»

Line Victoria Sverdrup @linevsverdrup

Velg riktig størrelse på haspelsnellen din

Størrelsen på fiskesnellen din er noe av det viktigste når du kjøper ny. Ofte ser du størrelse i 1000, dvs. 2000, 2500, 3000 og så videre. En tommelfingerregel når du velger størrelse er å velge i henhold til hva snellen skal brukes til:

 • 1000 – UL (ultralett) fiske
 • 2000 – ferskvannsfiske med spinnere og jigg
 • 3000 – ørretfiske, kystfiske etter sjøørret
 • 4000 – laksefiske, gjeddefiske
 • 5000 – karpefiske, tungt torskefiske, lett surffiske
 • over 5000 – havfiske, spydfiske, surffiske

Som du ser er det stor forskjell på hva slags fiske som fiskesneller i ulike størrelser passer til.

Derfor må du tenke over hva snellen skal brukes til. Skal den bare brukes til havfiske fra land, eller vil du også ta den med i skogen eller på fjellet?

En størrelse på 2500 vil være egnet for begge deler. Derfor anbefaler jeg deg også denne størrelsen hvis du er nybegynner og ønsker en snelle som kan brukes til litt forskjellig.

Utveksling og gearing

Gearing er hvor mange ganger bøylen roterer rundt spolen når du dreier håndtaket én gang. Det er som utstyr på en sykkel eller andre steder, men på en fiskesnelle har du bare ett gir, så du må bestemme for det før du kjøper.

Gearing eller utveksling er betegnet med f.eks. 4:1, hvor det betyr at bøylen roterer 4 ganger for 1 rotasjon på håndtaket. En snelle med 4:1 gearing anses å være langsom, 5:1 er det normale og 6:1 er raskt. 5:1 gearing er egnet for de fleste typer fiske.

Antall kulelager i en fiskesnelle

Jeg hadde en tanke, og det tror jeg mange sportsfiskere har, om at antallet kulelager bestemmer hvor bra en fiskesnelle er. Men det stemmer altså ikke. For bevis på det motsatte kan du få tak i en snelle fra Kina med mange kulelager for småpenger. Det er sannsynligvis ikke noen som tror det betyr at det er en høykvalitets-snelle, er det vel?

Men innenfor samme kvalitetsmerke er antall kulelager en ganske god indikator på kvalitet. Kulelagrene får tannhjul og andre deler i snelle til å bevege seg og gli bedre. Hvis du sammenligner to sneller med sammenlignbar kvalitet fra anerkjente merker, slik som Shimano og Daiwa, er antall kulelager et fint grunnlag for sammenligning. Men hvis det er en snelle du ikke kjenner fra et nettsted som Wish eller Ebay, så er det grunn til å være skeptisk.

De fleste anbefaler som en tommelfingerregel at du velger en snelle med minst 5 kulelager.

Fiskesnelle med frontbrems eller bakbrems?

Bremsen på fiskesnellen er svært viktig. 

Du bruker den når du får en fisk på kroken og med mindre du bare fanger småfisk, er utløpet der bremsen hviner en stor del av kampen når du får fisk på kroken. Bremsen bestemmer hvor hardt du må trekke for å få snøret av spolen. 

Du kan få sneller med brems foran og bak, og det du velger er en smakssak. Jeg foretrekker å ha den bak på snellen, da jeg synes det er lettere å bruke den når dette er tilfelle. 

Men det er også fordeler med en brems øverst på snellen. Ikke minst kan bremsen være større da den sitter direkte på spolen. Noen mener også at en brems på toppen av snellen gir en bedre følelse enn om den sitter på bunnen.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen