Multifuelbrenner – Best i Test 2024

Multifuelbrennere har blitt et populært valg for friluftslivet takket være sin fleksibilitet og pålitelighet under varierende forhold. Men med et voksende utvalg av modeller på markedet, kan det være utfordrende å velge den som passer dine behov best.

I denne omfattende samletesten har vi sett nærmere på 10 av de mest populære multifuelbrennerne for å finne ut hvilke som utmerker seg.

Vi kommer med konkrete anbefalinger basert på profesjonell testing, slik at du kan velge riktig modell for dine behov og budsjett. Les testen og finn din perfekte følgesvenn på tur!

Beste multifuelbrenner

Optimus Polaris Optifuel

 • Best i Test – Allsidig
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
 • Testvinner hos Jakt&Fiske
 • 2 min 10 sek koketid
Butikk Pris Read more
2.399,00 NOK ➜ Les mer

Denne multibrenneren fra Optimus er klar “best i test” i kategorien multibrenner. 

Med Terningkast 6 hos Dagbladet og kåret som testvinner hos Jakt&Fiske er dette en meget populær brenner.

«Meget effektiv brenner. Støtte for gassboks opp/ned. Genialt. Får topp score da du ikke trenger å bytte dyse om du skal bytte fra gass til parafin – og omvendt.»

Optimus Polaris Optifuel tar alle typer brensel: Bensin, Gass, Parafin, Diesel og Flybensin, og den koker fort opp vann også i vindforhold. I Dagbladets test kokte den vann på 2 minutter og 10 sekunder i vanlige forhold og på bare 2 minutter og 55 sekunder i vindforhold. Dette er svært gode resultater, selv om de fleste multibrennere i testen faktisk er enda raskere.

Likevel er dette valget til best i test, ikke minst fordi denne brenneren er så robust og allsidig. Dagbladet fremhever at du ikke trenger å skifte dyse når du vil bytte ut gass med f.eks. parafin. Det er ellers vanlig at du må det.

«Brukervennlig, robust og kompakt brenner for både flytende brennstoff og gass uten dyseskifte! Funksjonelle, utfoldbare støttebein for brenselflaske og gassboks opp/ned. Står stødig og gir god kjelestøtte. Pluss for stengeventil på pumpe, og presis justeringspendel direkte på brenner. Sentrert, kraftig varme som enkelt lar seg finjustere. Effektiv vannkoker. Driftssikker og lett å vedlikeholde. Ergonomisk sammenfolding. Kjekk dyserensemagnet. Gir en del støy, men like fullt en meget god brenner med stort bruksspenn »

Primus Omnifuel

 • Best i Test – Koketid
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Testvinner hos Klikk.no
Butikk Pris Read more
1.745,00 NOK ➜ Les mer
3.399,00 NOK ➜ Les mer

Vi kåret Primus som best i test i kategorien stormkjøkken, og vi var nære på å kåre Primus igjen her, men Primus Omnifuel må, akkurat som MSR WhisperLite, nøye seg med å kåres som best i test på koketid.

Om du velger å kjøpe Primus Omnifuel blir du neppe skuffet heller, da dette også er en fantastisk multibrenner som tar alle typer brensel: Bensin, Diesel, Parafin, Gass og Flydrivstoff. Du må, i motsetning til Optimus Polaris Optifuel, skifte dyse når du skifter brensel, og akkurat dette, og bare dette, betyr at Dagbladet i testen sin ikke kan gi terningkast 6:

Brenneren tar Bensin, Parafin og Gass som brensel, men du må skifte dyse når du vil bytte.

«Meget effektiv brenner. Raskeste koketid, men hadde ikke vindskjerm i pakken. Glipper toppscore da du må skifte dyse om du skal bytte fra parafin til gass – og omvendt. Dyser og verktøy for å skifte følger med»

Med en lav vekt på bare 350 g er dette en brenner som du kan ha med deg på lange ekspedisjoner hvor hvert gram teller.

Med en koketid på bare 1 minut og 25 sekunder er dette den raskeste brenner til å lage kaffe i testen blant alle 25 brennere som vi har vurdert. Men det som står ut her er hvor rask den er i vindforhold, hvor den koker vann på 1 minut og 28 sekunder. Helt uhørt egentlig! Det medfølger dog ingen vindskjerm.

«Svært robust, allsidig og pålitelig brenner for flytende brensel og gass (dyseskifte). Kjekt med hull i kjelestøtten til fastmontering av dysene som ikke er i bruk. Pluss for stenge /reguleringsventil på pumpe, samt presis effektregulering på brenneren. On/off side på flaska som effektivt brenner reint hele systemet og utjevner trykk. Står stødig, gir god støtte til store kjeler. Konsentrert flamme. Gir en del støy. Driftssikker og enkel å vedlikeholde. Effektiv vannkoker og snøsmelter. Stor, solid og praktisk oppbevaringspose. Bunnsolid allrounder og et solid stykke turutstyr»

MSR WhisperLite Universal

 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Terningkast 5 hos Jeger
 • 2 min 10 sek koketid
Butikk Pris Read more
1.949,00 NOK ➜ Les mer
3.019,00 NOK ➜ Les mer

Det er ikke mangel på gode multibrennere på markedet og om du ikke velger Primus eller Optimus, da kan kanskje MSR friste. Denne brenneren kommer anbefalt fra Dagbladet, Jakt&Fiske og Jeger, som alle gir den terningkast 5 i test.

«Meget effektiv brenner. Støtte for gassboks opp/ned. Det må skiftes dyse om du skal bytte drivstofftype, og det er en omstendelig prosess. Standardgjenger»

Brenneren tar Bensin, Parafin og Gass som brensel, men du må skifte dyse når du vil bytte.

«MSR WhisperLite er en av de raskeste i testen på koketid og koker vann til kaffen på bare 1 minut og 38 sekunder. I vindforhold blir det noe lengre tid men stadig raskt med 2 minutter og 20 sekunder. Stillegående og effektiv brenner for både flytende brennstoff og gass (dysebytte). Lettbetjent, enkel, solid og driftssikker. Gir grei varmespredning for matlaging og brenner med jevn og fin flamme. Noe upresis effektregulering kun på brenselflaske – med forsinket respons til brenneren. Brennslangen er noe kort og stiv. Kjekt med rensefunksjon ved å riste brenner på tur (nål i dyse ristes opp og ned). Effektiv snøsmelter og testens raskeste vannkoker med lavt forbruk i våre målinger »

Magasinet Jeger skriver at denne brenneren er best på gass:

«Men ved bruk av gass, er det Whisperlite som leverer de beste sakene. Den har hakket bedre finjustering enn Optimus når du bruker gass som drivstoff»

MSR XGK Expedition

 • Brenner for tøffe forhold
 • Terningkast 4 hos Jakt&Fiske
 • Anbefalt av Outsite.dk
MSR XGK Expedition
Butikk Pris Read more
2.499,00 NOK ➜ Les mer

MSR XGK Expedition er en robust og pålitelig multifuelbrenner som passer godt for tøffe ekspedisjoner og vinterbruk. Den kan fyres på bensin, parafin og diesel, noe som gjør den svært allsidig.

«Bunnsolid, driftssikker og kompakt brenner for flytende brennstoff. Enkel klargjøring for bruk..Bråker, men brenner stabilt og gir effektiv varme»

Ifølge tester fungerer denne brenneren godt under krevende forhold. I test hos magasinet Jakt&Fiske trekkes det frem at MSR XGK Expedition er “bunnsolid og driftsikker”.

Brenneren har en selvrensende dyse som reduserer behovet for vedlikehold. Den skal også være enkel å ta fra hverandre og sette sammen igjen, noe som er praktisk for reparasjoner og vedlikehold i felt.

«I 35 år har du kunne stole på den mest benyttede multifuelbrænder til ekspeditioner i bjergene. MSR XGK har nogle imponerende kogetider af multifuel at være, men umiddelbart kan den ikke køre på lige så meget som konkurrenterne»

Oppsummert virker MSR XGK Expedition som et solid valg for deg som trenger en driftssikker multifuelbrenner til bruk i alle slags forhold. Selv om den er noe tung og høylytt, leverer den god ytelse og pålitelighet. Dette er en brenner som tåler tøff bruk over tid.

MSR Dragonfly

 • God allrounder til matlaging
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
MSR Dragonfly
Butikk Pris Read more
2.399,00 NOK ➜ Les mer

MSR Dragonfly er en robust og pålitelig multifuel-brenner som fungerer med bensin, diesel og parafin. Ifølge testen til Jakt&Fiske gjør god varmespredning, presis flammejustering og god avstand til kjelen den velegnet for matlaging. Jakt&Fiske kårer den som “best til matlaging”.

«God varmespredning, presis flammeregulering direkte på brenner og god avstand til kjelen gjør den velegnet til matlaging, men moderat vannkoker. Litt glatte, men store og stødige støttarmer for større kjeler. Kort og stiv brennslange»

Den har store og stabile støttearmer som tåler store gryter. Brenneren er imidlertid ikke den raskeste til å koke vann, noe som gjør den mer egnet til matlaging enn bare vannkokning.

Ifølge testresultater har MSR Dragonfly god effektregulering og kan smelte snø effektivt i store mengder. Den har også nok kraft til mer avansert matlaging.

«MSR Dragonfly fremstår som en robust og driftssikker brenner som tåler store gryter, har god effektregulering og ganske høy effekt. Det gjør den til en god allrounder som smelter snø effektivt i store gryter, men også kan brukes til mer avansert matlaging. Brenneren er relativt stor i nedpakket tilstand og ikke av de letteste»

Brenneren er relativt stor i nedpakket tilstand og veier 400 gram. Den er derfor ikke den letteste å ha med på tur.

Oppsummert fremstår MSR Dragonfly som en robust allround stormkjøkkenbrenner som takler store gryter og passer godt til matlaging på tur. Den smelter snø og koker vann greit, men er ikke like hurtig som en ren vannkoker. Fordelene er god effektregulering, pålitelighet og egnethet for mattilbereding med store gryter. Ulempene er størrelse, vekt og noe treghet med bare vannkok.

Kovea Booster +1 Multifuel

 • Enkel allrounder for prisen
 • 8/10 hos Tek.no
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Kovea Booster +1 Multifuel

Kovea Booster +1 Multifue er en solid og effektiv multifuelbrenner, som får gode skussmål i tester fra Tek.no og Jakt&Fiske.

Her får den gode tilbakemeldinger for sin brukervennlighet og ytelse.

«Gummierte bein, hurtig oppkok og ingen dyseskift»

Kovea Booster +1 Multifuel har ifølge spesifikasjonene en vekt på 428 gram, noe som er relativt lett, men ingen lettvekter.

I test hos Jakt&Fiske kokte den 1 liter på 4 minutter og 10 sekunder, som vel er en god tid for multibrennere.

Brenneren går altså på både bensin og gass uten behov for dyseskift, noe som gjør den mer praktisk å bruke. Den har også vindbeskyttelse for å gi bedre ytelse i ulike forhold.

«Solid og robust brenner for både flytende brennstoff og gass uten dyseskifte. Lang, myk og fleksibel slange. Flaska ligger stødig på integrert støttebein, noe som gir perfekt tilgang til reguleringshjul. Gummierte føtter med godt grep. God støtte for store gryter. Driftssikker og pålitelig»

Alt i alt virker Kovea Booster +1 Multifuel som en solid og brukervennlig multifuelbrenner egnet for turer der en trenger å lage mat eller varme vann raskt og effektivt. Testresultatene i troverdige tester indikerer at den gir god valuta for pengene.

MSR Whisperlite International

 • Stille og lett multibrenner
 • Anbefalt av Outsite.dk
MSR Whisperlite International
Butikk Pris Read more
1.999,00 NOK ➜ Les mer

MSR Whisperlite International er en klassisk multifuelbrenner for friluftslivet, spesielt anbefalt for å støye mindre. Dette er en turbrenner som ikke ødelægger stemningen.

«Din stille ven i Whisperlite serien. Lettere og billige end Universal»

Med en vekt på kun 320 gram er den ekstremt lett, noe som gjør at den fortjener en plass i sekken på lengre turer der hver gram teller. Samtidig leverer den imponerende kokekraft og effektivitet takket være MSR sin avanserte brennerteknologi.

Ifølge spesifikasjonene skal den kunne koke 1 liter vann på bare 3 og et halvt minutt. Det er kjapt! I test hos det danske friluftslivsmagasinet Outsite blir Whisperlite-serien trukket fram som en av de beste multifuelbrennerne på markedet.

En annen fordel er at den kan fyres på bensin, diesel og fyringspetroleum. Da slipper du bryderiet med bytte mellom forskjellige gassbeholdere. Bare fyll drivstoffet på pumpeflaska og fyre løs.

Whisperlite International går stille for seg sammenlignet med mange andre multifuelbrennere. Den lager minimalt med støy slik at du kan nyte stillheten og roen rundt leirbålet. Perfekt for en koselig kveld i det fri.

Optimus Nova

 • Allround brenner
 • Testvinner hos Jakt&Fiske
 • Testvinner hos Utemagasinet
Optimus Nova

Optimus Nova er en allsidig og robust multifuelbrenner som passer godt for turer i skog og mark.

Med en vekt på 465 gram er den ikke alt for tung å bære med seg. Samtidig leverer Nova god kokekraft og effektivitet takket være et avansert brennerhode.

Ifølge ekspert Randulf Valle er Optimus Nova en robust brenner som vil gjøre nytten på tur, så lenge man er klar over noen svakheter ved konstruksjonen.

«Den fremstår som relativt robust og om man kjenner til svakhetene med rensenål som kan sette seg fast og et drivstoffilter som min erfaring tilsiser at lettere tetter seg enn mange andre, så er det en brenner som vil gjøre nytten på tur som en allroundbrenner. Har den tjent deg vel er sannsynligheten stor for at den vil fortsette med det»

Samtidig advarer Valle mot bruk av visse kombinasjoner av drivstoff og kjeler, da dette kan føre til farlige situasjoner. På denne bakgrunn anbefaler han andre brennere framfor Optimus Nova.

«Men om jeg var på jakt etter en ny brenner ville jeg valgt en annen enn denne, rett og slett fordi det er skummelt med en brenner som kan bli så farlig med den gitte kombinasjonen av kjele og drivstoff»

Oppsummert virker Optimus Nova som en brukbar allround multifuelbrenner for friluftsliv, men med noen begrensninger og svakheter man bør være klar over. Den fremstår dog ikke som et førstevalg grunnet risiko for potentielt farlige situasjoner.

Primus Multifuel III

 • Enkel i bruk
 • 7/10 hos Utemagasinet
Primus Multifuel III
Butikk Pris Read more
2.109,00 NOK ➜ Les mer

Primus Multifuel III er en solid og driftssikker multifuelbrenner som er svært enkel i bruk, selv om den ikke er den letteste å bære med seg.

Brenneren får skryt for å være enkel å bruke, med gode detaljer som sprederen og de ekstra dysene som er festet på et bein. Dette gjør det enkelt å bytte dyser uten å miste dem.

«Her er det kvalitet. Vi merker umiddelbart at denne ikke går i stykker med det første»

Selv om Multifuel III ikke er like kraftig som storebror Omnifuel, gir den god varme og koker vann på rundt 4 minutter og 20 sekunder ifølge testen. Testeren hos Utemagasinet ville likevel heller kjøpe storebror Omnifuel, hvis ikke det var mye prisforskjell.

«Det må være stor prisforskjell opp til Omnifuel for at vi hadde valgt denne foran storebroren Omnifuel»

Oppsummert er Primus Multifuel III en solid og pålitelig multifuelbrenner. Den er kanskje ikke like hurtig og effektiv som andre, men den er testens enkleste å bruke.

Soto Stormbreaker

 • Lett og enkel brenner
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
2.099,00 NOK ➜ Les mer

Soto Stormbreaker er en nyskapende og brukervennlig multifuelbrenner for friluftslivet. Med en vekt på bare 163 gram er den ekstremt lett å bære med seg.

Ifølge tester hos blant annet Dagbladet, Jakt&Fiske, Tek.no og Utemagasinet får den gode skussmål for sin innovative teknologi og brukervennlige funksjoner, men også kritik fra Utemagasinet for å virke noe utett og ikke robust.

Stormbreaker skiller seg ut ved at den kan tenne direkte fra kald tilstand, uten behov for oppvarming eller tentaggregat.

«Spennende og innovativ brenner med regulator som blander bensin med luft under svært høyt trykk, og dermed kan tennes uten forvarming. Brenner også gass uten dyseskifte»

Brenneren går på både flytende drivstoff som bensin og gass, og bytter enkelt mellom disse ved hjelp av en smart ventilløsning. Den koker ifølge Jakt&Fiske 1 liter vann på 4 minutter og 10 sekunder, noe som er imponerende effektivt.

Noen tester trekker fram at stabiliteten ikke er like god som hos andre modeller og at den ikke fremstår så robust som en kunne ønske seg: \

«Dette er en lett multifuelbrenner som dessverre blir «for lett», fordi den ikke er trygg med tanke på bensinlekkasje både ved slangebrudd og opptenning..Hvis vi hadde fått den billig, ville vi brukt den som en ren gassbrenner i kort radius fra sivilisasjonen»

Her bør det legges til at Utemagasinet sin kritikk på gå bruk av bensin som brensel, hvor gass skulle fungere fint:

«Gass er det lettere med..Her er vinger du kan folde ut slik at gassboksen kan stå opp ned, og for å koble adapteret til (og forsåvidt bensinflasken) så er det gjort på et sekund med en fin hurtigkobling. Så her trenger du lite verktøy»

Men med sitt innovative design, lave vekt og brukervennlighet fremstår Stormbreaker som et spennende og praktisk alternativ for turglade eventyrere. Den tillater rask og effektiv matlaging og vannkoking, samtidig som den er enkel å betjene og bære med seg.

«Sotos brenner er den desidert mest intuitive brenneren»

Soto Muka

 • Driftssikker liten brenner
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Soto Muka
Butikk Pris Read more
1.499,00 NOK ➜ Les mer

Soto Muka er en driftssikker liten brenner med en vekt på bare 336 gram, noe som gjør den velegnet for turer der hver gram teller.

Ifølge test utført av friluftsekspert Randulf Valle skårer Muka høyt på driftssikkerhet og funksjonalitet, men er best egnet som vannkoker, da og ikke førstevalg til matlaging.

«Soto Muka har vist seg som en driftssikker brenner som har fungert uten feil gjennom over ti år. Effektreguleringen gjør den ikke til et førstevalg for matlaging siden det er vanskelig å få den til å gå på veldig lav effekt. Selve brenneren har svært lav vekt, men tung pumpe og drivstofflaske utligner mye av vektforskjellen til konkurrentene»

Brenneren trenger ikke tradisjonell forvarming, noe som gjør oppstart rask og enkel. Det innovative designet muliggjør direkte opptenning med det samme man starter å pumpe.

Muka går kun på flytende drivstoff som bensin, ikke gass. Men takket være smart ventilløsning skifter den raskt og enkelt mellom ulike bensintyper.

Effektreguleringen kunne vært bedre tilpasset matlaging, da det er vanskelig å få ned effekten nok til dette formålet. Målingene til Valle viser også at effekten er lavere enn det produsenten oppgir.

Brenneren har meget høye CO-utslipp ved bruk av varmevekslerkjeler, noe som gjør slike kjeler lite egnet. Med flate kjeler holder utslippene seg på et akseptabelt nivå.

Oppsummert fremstår Soto Muka som et spennende og innovativt alternativ i multifuel-klassen, som kombinerer lav vekt med brukervennlighet. Den har dog noen begrensninger når det gjelder effektregulering og CO-utslipp. Likevel et praktisk valg for turglade eventyrere på let etter en lettvint multifuelbrenner.

Primus OmniLite TI

 • Lettvekt brenner
 • Anbefalt af Dagbladet
 • Terningkast 4 hos Jakt&Fiske
Primus OmniLite TI
Butikk Pris Read more
2.059,00 NOK ➜ Les mer

Lettvekt lillebror til Omnifuel med mindre effekt og varme, men med lavere vekt. OmniLite veier med sine 230 gram 125 gram mindre Omnifuel sine 350 gram. Dette er altså en brenner for gram-jegeren, som vil ha den vellkjente kvaliteten fra Primus.

«Her er det ikke maks effekt som er i fokus. Brenneren er mindre enn på OmniFuel, og dermed er vekten lavere, den tar mindre plass i sekken og er mye gjerrigere i sitt forbruk av drivstoff»

Ifølge tester hos blant annet Dagbladet, Jakt&Fiske, Outsite og GrejGuide får OmniLite TI god omtale for sin lave vekt og kompakte størrelse. Den er mindre og lettere enn sin storebror OmniFuel.

«Ligner Omnifuel, men mindre, lettere og med lavere effekt og forbruk. Dyser må skiftes ved bytte av drivstoff, men operasjonene er raske og enkle med medfølgende pipesett..Moderat vannkoker, men greit til kokkelering. Ikke den beste til store kjeler. Liten og pakkvennlig allrounder. Driftssikker og pålitelig. Litt stiv pris»

Brenneren kan gå på en rekke flytende drivstoff, deriblant bensin, diesel, parafin og flydrivstoff. Dette gir stor fleksibilitet på tur. Koketiden oppgis til 2 minutter og 40 sekunder for 1 liter vann, noe Jakt&Fiske bekrefter i sin test.

Primus er kjent for solid kvalitet, og OmniLite TI får skryt for å være robust og driftssikker. Samtidig trekkes støynivået fram som en ulempe av flere testere.

Oppsummert virker OmniLite TI som et praktisk og fleksibelt alternativ for lettvektsturer, der man er avhengig av en kompakt og pålitelig multifuelbrenner. Ideell for solo-eventyrere og små grupper.

Trangia Multifuel x2

 • Brenner for klassisk kokesett
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
 • Anbefalt av Outsite.dk
Trangia Multifuel x2
Butikk Pris Read more
2.589,00 NOK ➜ Les mer

Det klassiske stormkjøkkenet Trangia selges vanlig med sprit-brenner eller gasbrenner, men det er mulig å kjøpe det med multibrenner.

Da er navnet Trangia Multifuel x2 og kan da tilsluttes benzin, diesel, fyringspetroleum, gass og sprit.

Trangia har vunnet best i test hos Dagbladet, men det var i test for stormkjøkken, ikke multibrennere.

En fordel med Trangia multifuel er at den passer for alle Trangia kokesett.

Testresultater – Tabell

NavnPrisTypeBrenselVekt (min)Koketid - 1L (spec)Koketid - 1L (test)TennerVindbeskyttelse
Kovea Booster +1 Multifuelhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/Kovea%20Booster%20+1%20Multifuel.jpg2499MultibrennerBensin og Gass428 g1 min 30 sek4 min 10 sek (Jakt&Fiske)NeiJa
MSR Dragonflyhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/MSR%20Dragonfly.jpg2399MultibrennerBensin, Diesel og Parafin400 g3 min 30 sek-NeiJa
MSR WisperLite Universalhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/03/msr-whisperlite-best-i-test.jpg1999MultibrennerBensin, Parafin og Gass330 g-3 min 20 sek (Jakt&Fiske)NeiJa
MSR Whisperlite Internationalhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/MSR%20Whisperlite%20International.jpg1999MultibrennerBenzin, Diesel, Fyringspetrolium320 g3 min 30 sek-NeiNei
Optimus Novahttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/Optimus%20Nova.jpg2079MultibrennerBensin, Parafin og Diesel465 g--NeiJa
Optimus Polaris Optifuelhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/03/optimus-polaris-best-i-test-1.jpg1960MultibrennerBensin, Gass, Parafin, Diesel og Flybensin475 g-3 min 58 sek (Jakt&Fiske)NeiJa
Primus Omnifuelhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/03/primus-omnifuel-best-i-test.jpg2499MultibrennerBensin, Diesel, Parafin, Gass og Flydrivstoff350 g4 min 18 sek (Jakt&Fiske)NeiNei
Primus Multifuel IIIhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/Primus%20Multifuel%20III.jpg2099Multibrenner366 g4 min 20 sekNeiNei
Soto Stormbreakerhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/03/od_1st_red2_8x8.jpg2099MultibrennerBensin, Blyfri bensin og Gass163 g-4 min 10 sek (Jakt&Fiske)NeiNei
Soto Mukahttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/Soto%20Muka.jpg1499MultibrennerBensin, Blyfri bensin336 g3 min 57 sek5 min 17 sek (Randulf Valle)NeiNei
Primus OmniLite TIhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/Primus%20OmniLite%20TI.jpg2059MultibrennerBenzin, Diesel, Petrolium, Gass, Rapsolie, Bunkerfuel230 g2 min 40 sek3 min 40 sek (Jakt&Fiske)NeiNei
Trangia Multifuel x2https://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/Trangia%20Multifuel%20x2.jpg2499MultibrennerBenzin, Diesel, Fyringspetrolium, Gass, Sprit525 g4 min 30 sek-NeiNei
MSR XGK Expeditionhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/03/MSR%20XGK%20Expedition.jpg2499MultibrennerBenzin, Diesel, Petrolium, Bunkerfuel380 g2 min 50 sek-NeiNei

Verdt å vite om å kjøpe multifuelbrenner

Multifuelbrennere har blitt svært populære blant friluftsentusiaster som ønsker en fleksibel og pålitelig måte å lage mat på tur, uavhengig av årstid og temperatur. Her får du en introduksjon til hva multifuelbrennere er, og hva som er viktig å vite før et eventuelt kjøp.

Hva er en multifuelbrenner?

En multifuelbrenner er en type stormkjøkken som kan fyres på både flytende drivstoff og gass. Fordelen med dette er at brenneren fungerer godt på vinter- og høydeturer der vanlig gass ikke alltid er like optimalt.

Konstruksjonen av en multifuelbrenner skiller seg fra en vanlig gassbrenner ved at den har en egen pumpe for å sette drivstofftanken under trykk. På denne måten presses drivstoffet ut av tanken og videre gjennom rør eller slange til brennerhodet. Her varmes drivstoffet opp og går over i gassform før det antennes ved hjelp av en dysse.

For at multifuelbrenneren skal fungere må den varmes opp før bruk gjennom en egen oppvarmingsprosess. Dette er nødvendig for at drivstoffet skal gå over i gassform. Oppvarmingen krever litt trening og kan oppleves skremmende for uerfarne brukere. Men med riktig opplæring og forsiktighet er prosessen uproblematisk.

En typisk multifuelbrenner er konstruert slik at de viktigste delene enkelt kan skiftes ut eller repareres. Brennerne har som regel solide bein eller føtter som gjør at de står stødig, og at store kjeler får god støtte. I tillegg til gass kan brennerne fyres på drivstoff som bensin, parafin og diesel. Dette gir stor fleksibilitet på tur.

Multifuelbrennere egner seg spesielt godt til turer i kaldt vær, på høyfjellet eller på ekspedisjoner der tilgangen på gass kan være begrenset. De gir lang brenntid i forhold til volumet på drivstofftanken. Med en multifuelbrenner er du rustet for å lage varm mat og smelte snø, uavhengig av forholdene du måtte møte på tur.

Fordeler med multifuelbrennere

Multifuelbrennere har en rekke fordeler som gjør dem populære blant turgåere:

 • De gir lang brenntid i forhold til volumet på drivstofftanken. Med en liter bensin får du typisk 8-10 timer med kontinuerlig drift. Dette eliminerer behovet for å bære med seg store mengder gass.
 • Brennerne fungerer godt i ekstreme temperaturer ned til -30 grader celsius. Vanlig gass mister mye av effekten i kaldt vær.
 • Du kan enkelt reparere brenneren selv ved hjelp av medfølgende verktøy og reservedeler. Dette er viktig på lange turer der tilgang til verksted er begrenset.
 • De er mer miljøvennlige enn gassbrennere siden du kan gjenbruke drivstofftanken. Du unngår å kaste store mengder gassbeholdere.
 • Du har stor fleksibilitet i valg av drivstoff. De aller fleste multifuelbrennere kan fyres på både bensin, parafin/fyringsolje, diesel og flybrennstoff.
 • Brennerne avgir minimal lukt sammenlignet med å fyre med ved eller sprit.
 • Det er relativt enkelt å skaffe drivstoff til multifuelbrennerne, selv på avsidesliggende destinasjoner.
 • For turer i ekstreme forhold, over lang tid eller på isolerte steder er en multifuelbrenner et godt valg for å sikre pålitelig matlaging og varme.

Ulemper med multifuelbrennere

Selv om multifuelbrennere har mange fordeler, er det også noen ulemper man bør være klar over:

 • De er dyre i innkjøp sammenlignet med gass- eller spritbrennere. Prisene starter typisk på 2000 kr og oppover.
 • Brennerne krever opplæring og trening før de kan brukes trygt. Forbrenningsprosessen er mer komplisert enn på enkelte andre brennere.
 • Multifuelbrennere lager mer støy enn gassbrennere. De fleste modellene har et høyt desibel-nivå.
 • Du må utføre jevnlig vedlikehold og rengjøring for at brenneren skal fungere optimalt over tid.
 • Det er risiko for lekkasjer og uhell ved feil fylling og oppbevaring av drivstoff. Dette krever ekstra varsomhet.
 • Brennerne avgir en viss lukt når du fyller på nytt drivstoff og under nedslukking.
 • Brennerne oppleves av mange som teknisk krevende og “besværlige” å bruke sammenlignet med enklere alternativer.
 • For uerfarne kan multifuel være litt avansert. Gjør research og vurder om fordelene oppveier ulempene for din del.

Hva slags drivstoff kan brukes?

Multifuelbrennere kan fyres på flere ulike flytende drivstofftyper. De vanligste er:

 • Renset bensin – Dette gir renest forbrenning og anbefales derfor til multifuelbrennere. Bruk 4-takts alkylatbensin fra bensinstasjoner. Unngå vanlig bilbensin som gir mye sot.
 • Parafin/fyringsolje – Billigere enn bensin, men krever lengre oppvarmingstid. Gir mer sot og lukt. Kan være et alternativ på sommerturer.
 • Diesel – Fungerer i multifuelbrennere, men forbrenningen blir noe skitnere.
 • Flybrennstoff – Kan brukes i enkelte modeller, men sjekk brukermanualen.

De fleste multifuelbrennerne krever at du bytter dyse på brenneren når du skifter drivstofftype. Dette er en enkel prosess.

Sjekk hvilke drivstoff din modell er sertifisert for. Fyll også opp drivstoff utendørs i størst mulig grad for å unngå søl og lekkasjer.

Alternativer til multifuel

Selv om multifuelbrennere har sine fordeler, kan også andre alternativer være verdt å vurdere:

Gassbrennere

 • Enkle å bruke, krever minimal opplæring
 • Billigere i innkjøp
 • Lydløse
 • Begrenset brenntid per gassbeholder

Spritbrennere

 • Ingen pumper eller drivstoffbeholdere
 • Bruker lettantennelig brensle som bioetanol eller rødsprit
 • Billig i drift
 • Begrenset effekt og brenntid

Kvistbrennere med fast brensel

 • Bruker ved, bark, kvister etc. som brensel
 • Krever mer plass og vekt
 • Gir god varmeffekt over lang tid
 • Mer omstendelig oppsett

Vurder dine behov nøye, og sammenlign fordeler/ulemper med de ulike alternativene. For mange kan en enklere løsning være tilstrekkelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen