Enmannstelt og 1 person telt – Best i Test 2024

Enmannstelt er det rette valget for deg som vil ha et kompakt og lett telt til overnatting ute i naturen.

Disse teltene er små og lette nok til å være behagelige å bære med seg når du er på tur alene.

I vår samletest har vi sett nærmere på flere av de mest populære enmannsteltene på markedet.

Målet med testen er å hjelpe deg med å finne det optimale teltet til ditt bruk – enten det er lettvekstelt til sommer eller mer robust variant for året rundt-bruk. Vi kommer med konkrete anbefalinger av hvilke telt vi mener passer best til ulike behov og preferanser:

Hilleberg Akto

 • Best i test
Butikk Pris Read more
7.999,00 NOK ➜ Les mer

Det er vanskelig, om ikke umulig, å overse Hilleberg Akto i en sammenligningstest av enmannstelt. Dette klassiske teltet fra svenske Hilleberg har vært solgt under samme navn i 20 år, noe som i seg selv vitner om kvalitet. Dette er teltet du investerer i når du ser etter et holdbart følgesvenn for de kommende år og tiår.

Lett og romslig tunneltelt med middels takhøyde

Hilleberg Akto er et velprøvd tunneltelt med fortelt. Det veier 1200 gram, og slått opp har det en innvendig takhøyde på 93 cm, noe som plasserer det i midtsjiktet for takhøyde i enmannstunneltelt. Sammenlignet med konkurrenten Helsport Ringstind, tilbyr Akto hele 8 cm ekstra i takhøyde. Derimot er det litt tyngre; Ringstind veier bare 1040 gram, altså 160 gram mindre.

«Jeg har Akto og er 185 cm lang. Akto er akkurat litt for kort til at jeg kan sitte oppreist, men liggelengden er god. Det er kanskje 20-30 cm med plass i hodeenden til diverse småting»

Til gjengjeld gir dette teltet god plass når du ligger ned. Forteltet er romslig nok til sko, sekk og kokutstyr. Noen velger å supplere med en tarp for å utnytte plassen i forteltet enda bedre.

«Det er lett å sette opp Akto, men for å maksimere romfølelsen kreves det litt mer erfaring enn med andre Hilleberg-telt. Nedpakningen av Akto er også litt mer krevende. Man kan ikke bare stappe duken ned i den romslige oppbevaringsposen som følger med»

Robust helårstelt

Hilleberg Akto takler det meste av vær i de snøfrie månedene. Det er ingenting som forbyr bruk av teltet om vinteren, men ifølge ekspert Randulf Valle er det ikke best egnet for vinterbruk:

«Hilleberg Akto er et svært godt alternativ som enmannstelt for den snøfrie delen av året. Med åpningen i takventilasjonen er Akto bedre egnet enn Ringstind for vinterbruk. Det største problemet på vinteren er de store flatene med teltduk og kun én stang, som gjør at duken lett kan presses ned av vind, og spesielt av snø»

Friluftsnett.net rapporterer at Hilleberg har videreutviklet teltet for å forbedre vinterbruk, blant annet med bedre ventilasjon:

«I utgangspunktet var ikke Akto designet for vinterbruk over tregrensen. Det har likevel blitt populært også for vinterturer i tøffe forhold. Dette har ført til at Hilleberg har forbedret ventilasjonen siden Akto først kom på markedet. Tidligere var ventilasjonen begrenset til bakkenivå ved fot- og hodeenden, men nå er det også ventilasjon på toppen ved inngangen, noe som sikrer god luftsirkulasjon så lenge det ikke blåser rett inn»

Oppsummering

Hilleberg Akto har etablert seg som gullstandarden for enmannstelt. Det er et ideelt valg for de som søker et slitesterkt og romslig helårstelt. Selv om det ikke er det letteste eller det teltet med mest plass i testen, har Hilleberg Akto bevist sin verdi over mange år. Her får du et sikkert valg for mangeårig bruk.

Helsport Ringstind

 • Best i Test – Lettvekt
Helsport Ringstind
Butikk Pris Read more
6.195,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Ringstind utmerker seg som testvinneren for beste lettvektstelt i vår samletest. Igjen står kampen mellom Sverige med Hillebergs Akto og Norge med Helsports Ringstind, og denne gangen går tittelen for beste lettvekt enmannstelt til Norge.

Lettvekts tunneltelt med begrenset takhøyde

Med en vekt på bare 1040 gram er Ringstind et fremragende valg for den kvalitetsbevisste gramjegeren.

I vår test har vi vurdert lettere telt som MSR Carbon Reflex som veier kun 717 gram, men Ringstind overgår det med overlegne vurderinger. De ekstra 300 gramene anses verdt det, spesielt med tanke på det nordiske klimaet og fjellturene.

Kompromisset med lav vekt er takhøyden. Med bare 85 cm i takhøyde, er det ikke mulig å sitte oppreist i Ringstind, noe de fleste kan i Hilleberg Akto.

«Det er ikke mulig å sitte oppreist inne, og aktiviteter som påkledning krever koordinasjon – spesielt i våte forhold»

Til tross for dette, er teltet langstrakt og tilbyr god plass. Det er rikelig med plass for sekk og utstyr, med innvendige lommer som gir lett tilgang til nødvendigheter uten bryderi.

Varme og komfort

Den lave profilen på teltet kan virke mindre komfortabel, men den bidrar til å holde varmen på kjølige høstkvelder.

«Uten målinger vil jeg anta at det kan være flere grader varmere inne i dette teltet på en kjølig høstkveld enn i et større og høyere telt»

Oppsummering

Helsport Ringstind er et lettvektstelt som passer godt for fjellturer, hvor lav vekt og kompakt pakking er avgjørende. Det er imidlertid ikke det mest romslige teltet, og de som er vant til større telt kan finne det litt på den trange siden.

MSR Hubba Hubba NX

 • Prisgunstig 3-sesongstelt
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
MSR Hubba Hubba NX
Butikk Pris Read more
4.949,00 NOK ➜ Les mer

MSR Hubba Hubba NX er et lett enmanns telt som fungerer bra for lettere turer i sommerhalvåret. Med en vekt på bare 1120 g er det overraskende lett, og det kompakte pakkemålet gjør at det passer godt i sekken.

Teltet selges i flere størrelser, der 2-manns teltet har vunnet “mest for pengene” i Utemagasinet.

Teltduken har en vannsøyle på 1500 mm, noe som gjør den brukbar, men ikke spesielt godt egnet for ekstreme regnbyger. Ventilasjonen er god takket være mye mesh, men dette går også på bekostning av isolasjonsevnen. I kaldere temperaturer kan det fort bli kaldt.

Innerteltet har dessuten mesh helt ned til bakken, noe som gjør at kulda siger inn fra grunnen. Dette er et dårligere alternativ for nordisk klima, der et helt innertelt er å foretrekke.

Oppsummering

Oppsummert så fungerer MSR Hubba Hubba NX bra som et rimelig og lett sommer- og høsttelt for lettere turer, men har begrensninger i kaldere og våtere forhold. De som er ute etter et helårstelt bør se etter modeller med bedre isolasjon og tettere innertelt. Men for sommerturer i lavlandet og lettere fjellturer er dette et godt alternativ.

Beste 4-sesong og vinter enmannstelt

Fjällräven Abisko Lite

 • Best i Test – 4-sesong
Fjällräven Abisko Lite
Butikk Pris Read more
7.449,00 NOK ➜ Les mer

Fjällräven er kanskje ikke like populære innen telt som Hilleberg og Helsport, men svenskene er nok undervurdert, særlig når det gjelder 4-sesongstelt som kan takle tøffe forhold. Et populært telt i større størrelse er Fjällräven Abisko View, som vi har skrevet om i vår test av topersonstelt.

Fjällräven Abisko Lite er en robust, men lettvektsversjon av Abisko-serien med lavere vekt og enkel oppsetting.

Lettvektstelt for alle årstider

Med en totalvekt på maks 1650 gram er dette et tyngre telt enn de letteste enmanns-teltene, men Abisko Lite er også et telt for alle årstider, inkludert vinter. Da får man litt ekstra vekt for å takle tøffere forhold.

I en diskusjon på gruppen /r/alpinism på det sosiale mediet Reddit diskuterer brukerne hva som er best av Hilleberg Akto og Fjällräven Abisko. Flere mener at Abisko er fullt på høyde med Hilleberg når det gjelder krevende forhold:

«A bit late but I actually recently switched from an Akto to the Abisko . Space inside of course is very small with both , but that’s known. The internet circlejerks over Hilleberg quality but IMHO opinion , the FJ feels more premium and sturdy»

Terningkast 5 i Dagbladet

Dagbladet har testet Abisko Lite i sin test av fjelltelt. Her var det 3-personsteltet de testet og ga terningkast 5. Generelt var de svært fornøyde med teltet, men klaget litt over romsligheten.

«Et forseggjort telt, her er det ingen tilfeldigheter. Litt lite volum slik at det blir noe trangt for tre»

Takhøyden i enmannsteltet er imidlertid 90 cm, bare 3 cm mindre enn Hilleberg Akto og 5 cm mer enn Helsport Ringstind.

Ifølge forhandleren Outnorth er Abisko Lite kompakt og stabilt, med god hodehøyde og benplass takket være hovedstang og solide hjørnestenger i aluminium. Ytterteltet bruker Fjällrävens nye tekniske nylon i ulike vekter for førsteklasses styrke og lav vekt. Forteltet er romslig for et enmannstelt med god plass til utstyr. Ventilasjonen beskrives som utmerket med tre justerbare åpninger. Alle åpninger har finmasket netting mot selv de minste insekter.

Oppsummering

Abisko Lite 1 fra Fjällräven er et 4-sesongstelt i toppkvalitet som du kan bruke året rundt over hele verden. Prisen er høy, men kvaliteten ser ut til å stå i stil. Et solid valg for kresne solovandrere som vil ha et lett, men fullverdig telt.

Hilleberg Unna

 • Romslig og allsidig helårstelt
Hilleberg Unna
Butikk Pris Read more
9.299,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Unna er et enmanns helårstelt designet for én person, men med plass til å huse to om nødvendig. Unna er skapt for helårsbruk og vinterbruk. Dette er et reelt vintertelt.

Romslig kuppeltelt med høy takhøyde

Unna er et av de få kuppelteltene i testen og det er dette som gjør forskjellen i romslighet. Takhøyden er imponerende 100 cm, hvilket er mer enn rikelig for at alle kan få sitte opp. I sammenligning er populære telt som Hilleberg Akto og Helsport Ringstind, 93 cm og 85 cm respektive.

Unna har en bredde på 110 cm og et indre areal på 2.5 m2. Dette gjør at teltet er svært romslig for en person og om det er kan to klare å krype sammen.

«Den store fordelen med Unna er romfølelsen inne i teltet. I forhold til f.eks. Ringstind er forskjellen kolossal. For meg er det et viktig poeng, jeg liker ikke at teltet føles klaustrofobisk»

Imponerer i test

Teltet har imponert på turer i alle årstider, fra kajakkpadling i Skandinavia til fjellvandring i norske fjell. Den enkle konstruksjonen med kun to stenger gjør det superraskt å sette opp, og det står stabilt selv uten barduner og plugger.

«Unna er verken det letteste 1-mannsteltet du får for markedet, og det var derfor ikke med blant da UTE testet lette 1-mannstelt. Det er ikke det billigste teltet heller, men et solid telt å vurdere hvis turisthytta, campingplasser og hoteller er fulle eller stengt, eller om du vil ha et mer solid telt i vind og vær»

Vekten kan være ulempe

Vekten på over to kilo gjør teltet mindre egnet for de som prioriterer ultralette løsninger. Ventilasjonsmulighetene kunne også vært noe bedre. Men den tette innerteltsduken bidrar samtidig til å holde godt på varmen på kalde turer.

«Bra telt, tåler mye, enkelt å sette opp i vind, men veier en del mer enn superlett alternativene»

Oppsummering

For vandring, kajakk og sykling året rundt, er Hilleberg Unna et svært spennende valg. Det er et robust og pålitelig telt av høy kvalitet, som til tross for litt høy vekt leverer komfort og allsidighet få andre telt matcher. Teltet passer godt for den kvalitetsbevisste solovandreren som ønsker ett telt å stole på under alle forhold.

Beste billige enmannstelt

MSR Elixir

 • Raskt å sette opp
 • Romsligt
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
MSR Elixir
Butikk Pris Read more
3.695,00 NOK ➜ Les mer

MSR Elixir 1 imponerer som et allsidig og rimelig priset kuppeltelt for én person. I flere tester har dette lette og kompakte teltet fått svært gode skussmål. Det fungerer utmerket både til backpacking, camping og andre turopplevelser.

I Dagbladets test av enmannstelt fikk MSR Elixir 1 terningkast 5. Testeren trekker særlig frem at teltet er overraskende enkelt å sette opp, samtidig som det byr på god bevegelsesfrihet og plass til utstyr i soveavdelingen.

«Teltet er veldig lett å sette opp, og definitivt raskt til å være kuppeltelt..Dette er et bra telt, og definitivt et godt kjøp»

I Den Norske Turistforeningens test av lette tomannstelt, får MSR Elixir 2 terningkast 3 – altså middels skussmål.

Med en vekt på beskjedne 1780 g er teltet overkommelig å bære, og den halvkuleformede konstruksjonen gjør det raskt å slå opp. Likevel konkluderer testerne med at Elixir først og fremst egner seg til sommerbruk i godvær, på grunn av noe svakere resultater på blant annet vanntetthet.

For en overkommelig pris får man et lett og enkelt tomannstelt fra anerkjente MSR. Men man bør ikke forvente like god kvalitet og værbestandighet som i betydelig dyrere modeller. Alt i alt et greit alternativ til sommerturer, men nok ikke det optimale valget til utfordrende vinterforhold.

Naturehike Cloud Up 1

 • Billig enmannstelt

Naturehike Cloud Up 1 er et lett og rimelig 1-personstelt som passer godt for sommerbruk der man primært skal sove i teltet. Det er akkurat plass til sekk og sko i forteltet etter at man har tatt ut det man trenger for natten, men teltet er ikke romslig.

Brukere rapporterer at teltet er lett å sette opp og at kvaliteten virker god i forhold til prisen. Det er en del skeptisk til å bruke teltet i mye regnvær over flere dager, siden innertelt settes opp først og deretter ytterduk.

«Har ett Cloud Up 1, og det er akkurat plass til sko og sekk (exos 58) i forteltet etter å ha plukket ut det jeg trenger for natta. Jeg liker teltet, men det er jo ikke romslig. Som sommertelt der du bare skal sove i teltet er det knall»

Cloud Up 1 er relativt høyt i forhold til størrelsen, noe som gir god plass når man er inne i teltet, men som gjør det litt utsatt i mye vind. Forteltet er også ganske lite.

Alt i alt virker folk fornøyde med Naturehike Cloud Up 1 som et lettvekts sommertelt for en person, spesielt tatt den rimelige prisen i betraktning. Men det er ikke blant de mest romslige eller stormsterke 1-personsteltene. For regntunge dager eller høstbruk bør man kanskje vurdere et litt større telt.

Testresultater – tabell

NavnPrisFormSesongVektTakhøyde
Fjällräven Abisko Lite 17499 kr.Tunnel4 sesong1650 g90 cm
Helsport Ringstind Superlight7500 kr.Tunnel3 sesong / 4 sesong1040 g85 cm
Hilleberg Akto7999 kr.TunnelHelår1200 g93 cm
Hilleberg Unna8199 kr.TunnelHelårstelt2200 g100 cm
MSR Carbon Reflex 18299 kr.Kuppel3 sesong717 g86 cm
MSR Elixir 12999 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1780 g100 cm
MSR Freelite6399 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1330 g100 cm
MSR Hubba Hubba NX4190 kr.Tunnel3 sesong1120 g91 cm
Tatonka Kyrkja3099 kr.Tunnel3 sesong1450 g90 cm
Sea to Summit Alto TR1 Plus5999 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1228 g105 cm
Hilleberg Enan7699 kr.Tunnel3 sesong1200 g93 cm
Hilleberg Soulo9100 kr.Kuppel/TunnelEkspedisjonstelt1950 g95 cm
Urberg UL Kombo Green3499 kr.Tunnel3 sesong1380 g100 cm
Barents Snota Ultralight8000 kr.Kuppel/Tunnel3 sesong1380 g?

Verdt å vite om å kjøpe enmanns telt

Når man skal kjøpe enmannstelt, er det flere faktorer å ta hensyn til for å finne det teltet som passer best til ens behov. Blant de viktigste vurderingene er valget mellom et enmannstelt eller et tomannstel.

Enmannstelt har fordelene av å være lettere, mer kompakte og ofte rimeligere, mens tomannstel tilbyr mer plass, mulighet for å oppbevare sekk og utstyr inne i teltet, samt større fleksibilitet.

Videre bør man vurdere telttype, hvor kuppeltet er fordelaktige i vind og står av seg selv, mens tunneltelt gjerne har mer innvendig plass, men krever bardunering. Takhøyde er også en viktig faktor for komfort, og man bør vurdere om man ønsker å kunne sitte oppreist i teltet.

Vekt er avhengig av planlagt sesongbruk og forventede værforhold, hvor lettere telt rundt 1 kg er egnet for sommerturer, mens tyngre telt er bedre rustet for tøffere vær og vinterbruk, vintertelt. Det kan være vanskelig å finne et telt som oppfyller alle ønsker, så det er viktig å prioritere basert på ens individuelle behov.

Enmannstelt eller tomannstelt?

Når du skal på tur alene, kan du velge både et enmannstelt eller et tomannstelt. Noen tomannstelt er små i størrelsen og ikke stort større enn et romslig enmannstelt. Da får du litt ekstra plass uten at vekt og størrelse på pakk volumet øker nevneverdig.

Et enmannstelt er som navnet tilsier beregnet på én person. Fordelene med disse er at de ofte er lettere i vekt, mer kompakte å pakke sammen og titte rimeligere enn større telt. Samtidig gir de mindre fleksibilitet i forhold til hvor mye utstyr du kan ha med deg inn i teltet.

To-mannstelt er romsligere og har mer plass. Her kan du som regel få plass til sekk og annet turutstyr inne i teltet. I tillegg gir det større fleksibilitet med tanke på hvor mange som kan overnatte. Ulempen er at tomannstelt veier og koster mer.

Valget kommer an på behovet. Trenger du et lite og lett telt kun til deg selv, eller ønsker du større plass og fleksibilitet? Vurder hva som er viktigst for deg før du bestemmer deg.

Telttype

Kuppeltelt

 • Fordelaktig i vind – den halvkuleformede konstruksjonen gjør at vinden glir lettere over
 • Står ofte av seg selv takket være selvbærende konstruksjon
 • Mer kompakt sammenpakket enn tunneltelt

Tunneltelt

 • Har ofte mer innvendig plass og høyde enn kuppeltelt
 • Krever som regel bardunering for å stå stabilt
 • Leveres med eller uten apsis/fortelt
 • En apsis gir ekstra oppbevaringsplass og beskyttelse ved inngang
 • Viktigere for tunneltelt som ellers vil være åpne i den ene enden

Når du skal velge telt, er det to hovedtyper å velge mellom – kuppeltelt og tunneltelt. Tunneltelt har en konstruksjon som gjør at de takler vind godt og ofte kan stå av seg selv uten bardunering. De er kompakte og lette å sette opp. Kuppeltelt har derimot som regel mer innvendig plass og høyde, men krever bardunering for å stå stødig.

Fordelen med kuppeltelt er at de gir mer bevegelsesfrihet inne i teltet. Samtidig er de mer utsatt for vind og vær dersom de ikke sikres og forankres skikkelig. Mange kuppeltelt leveres med apsis eller fortelt, som gir ekstra oppbevaringsplass og fungerer som en slags “veranda” utenfor teltåpningen. Dette er spesielt praktisk for tunneltelt som ellers vil være helt åpne i den ene enden.

Valget mellom telttype avhenger av preferanser og behov. Kuppeltelt passer fint for rask pitching og vindutsatte forhold, mens tunneltelt gir en luftigere opplevelse med mer plass.

Takhøyde

Takhøyden i teltet har mye å si for komforten. Her bør du vurdere om du ønsker å kunne sitte oppreist inne i teltet.

Typiske enmannstelt har ofte en takhøyde på under 100 cm. Dette gjør dem mer kompakte og lettere, men begrenser samtidig bevegelsesfriheten noe. Eksempler på slike telt er Helsport Ringstind 2, Hilleberg Enan/Akto og Fjellreven Abisko Lite 1.

Dersom du foretrekker å kunne sitte og bevege deg oppreist, bør du gå for telt med høyde på 110-120 cm eller mer, men det er sjeldent at enmannstelt har takhøyde til det. Da får du bedre komfort, men det går utover vekt og pakkstørrelse. Her må du avveie egne behov – er vekt viktigst eller er innvendig komfort og bevegelsesfrihet viktigere for deg?

Vekt

Hvor tungt telt du bør velge kommer an på planlagt bruk og forholdene du skal bruke det i. En tommelfingerregel er at lettere telt rundt 1 kg passer bra til sommerturer, mens tyngre og mer robuste telt er å foretrekke for tøffere forhold og vintercamping.

Et lett telt på 0,5-1 kg er velegnet for varmere årstider når du ikke trenger like gode isolasjonsegenskaper. Fordelene er at de er enkle å bære med seg og raskt kan settes opp på turen.

Skal teltet derimot brukes gjennom alle årstider og tåle vind, nedbør og kulde er det bedre med et tyngre telt på 2-3 kg. Her får du bedre ventilasjon og tetthet, i tillegg til forsterkede materialer. Det negative er at de tar mer plass i sekken og krever mer av bæreren.

Så vurder teltvekt opp mot planlagt bruk og hva som er viktigst – lav vekt eller robusthet.

Å gå på kompromiss

Det kan være utfordrende å finne et telt som oppfyller alle ønsker og krav du har. Ofte må du gå på kompromiss på en eller flere egenskaper. De typiske faktorene det kan være vanskelig å forene er:

 • Lav vekt
 • God plass og romfølelse
 • Gode egenskaper for å tåle vind og vær

Jo lettere og mer kompakt teltet er, desto dårligere blir som regel plassforhold og evne til å stå imot tøffe forhold. Motsatt vil robuste telt for utfordrende vær veie mer.

Her handler det om å prioritere det som er viktigst for akkurat din bruk. Skal du på lette sommerturer i fint vær eller trenger du et vintertelt som tåler storm? Finn ut hva som er dine behov og lag et kompromiss deretter. Da finner du teltet som passer best for deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen