Fluesnelle – Best i Test 2023 (for Ørret og Laks)

Når det kommer til hvilket fluehjul som er best, ser det ut til å være like mange meninger som det er fiskere!

Dette er du kanskje ikke overrasket over, hvis du er en erfaren sportsfisker, for er det ikke bare slik med fiskere og deres utstyr?

Likevel var det vanskeligere enn jeg trodde å finne enighet om hvilke fluehjul som var best – og til hva. Kanskje er svaret her at fluehjul er litt annerledes enn haspelhjul. De er mer enkle i design, og det er andre merker enn for haspelfiske. Det handler mye om riktig størrelse, riktig bruksområde og holdbarhet.

Jeg har imidlertid gjort mitt beste for å snakke med forhandlerne og samle brukererfaringer. Dette er ikke en endelig liste, men bør ses som inspirasjon til din neste fluesnelle. Listen vil bli oppdatert med nye tester og kunnskap fremover. Er du enig eller uenig? Skriv din kommentar nedenfor.

–> Se alle tilbud på fluesneller fra Jakt&Friluft <–

Fluesnelle for nybegynnere  – Best i Test

Waterworks Lamson Liquid

 • Best til prisen
 • Anbefalt av Lystfisk.dk

For en pris som ikke vil tømme lommeboken din, tilbyr dette fluehjulet en rekke funksjoner du kanskje ikke forventer. 

Dette er en fin snelle til begynnere og du som kanksje vil oppgradere fra den billige snellen til din første skikkelige snelle. En super allround snelle, som blannt annet anbefales av den danske fiskebutikken Lystfisk.dk:

«Lidt dyrere end flere af de helt billige, men så har nybegynderen et hjul i rigtigt mange år. Produceret i støbt aluminium, og med det samme bremsesystem som de helt dyre hjul fra samme mærke (samme bremse som i “bedst til havørred”) 100% forseglet bremsesystem.»

Bremssystemet til Waterworks snellen er verd å merke seg. Det er patentert av Waterworks-Lamson, kjent for å kunne bremse både hardt og “smooth”, avhengig av behovet.

Snellen er laget av støpealuminium med en polyuretanbelegg, en kombinasjon som gir et slitesterkt og motstandsdygtig produkt som kan håndtere både salt og skitt. For prisen, vil du være hardt presset for å finne et annet hjul på markedet med så mange “Made in USA” komponenter. 

Når det kommer til spesifikasjoner, har Liquid hjulet en stor arbor spole og veier mellom 119 gram (for den minste modellen) og 232 gram (for den største modellen). Det håndterer alt fra klasse 2-4 til klasse 8-10 og har en linjekapasitet fra 100 yards (med 20# line) opp til 250 yards (med 30# line), avhengig av modellen.

Fluefiskesnelle for ørret – Best i Test

Guideline Vosso

 • Mest populær på Prisjakt.no

Guideline Vosso er en robust og avansert fluesnelle, skreddersydd for fiskere som tar sikte på større fisk som laks og sjøørett.

Vosso er akkurat nå (2023) mest populær på pristjenesten Prisjakt, så dette er en populær fluesnelle.

Konstruksjonen av Vosso omfatter en full innvendig ramme som er designet for å forhindre at skytelinen kiler seg fast mellom hus og spole. Denne funksjonen kan være en livredder i situasjoner der hver millimeter av linje teller.

Snellens bremsesystem er laget av karbon og rustfrie plater, noe som gjør det svært motstandsdygtig mot påvirkning fra temperatur, fuktighet og skitt. Bremsen justeres med et stort innfelt bremseratt, som gjør det enkelt å finjustere bremsen etter behov.

Snellene kommer i flere størrelser, som er tilpasset forskjellige typer fiske og stenger. De mindre snellene er ideelle for enkelt- og lette switchstenger, mens de større modellene er beregnet for kraftigere fiske med tohånds stenger. De største snellene er spesielt beregnet på det tyngste fisket med 15/16 fots stenger, samt fiske etter tropiske arter som tarpon og GT.

Hver snelle veier mellom 198g og 245g, avhengig av modellen, og har en linjekapasitet fra 150m til 300m med 20lb Dacron.

Guideline Fario LW

 • Fluesnelle for ørretfiske

Dette er den første fluesnellen fra Guideline, laget spesifikt for ørretfiske. Snellen er lett, moderne, pålitelig og solid, designet med seriøse ørretfiskere i tankene.

Snellen har en solid konstruksjon uten unødig vekt, lik den man finner på Guidelines Vossosneller, men til en mere rimelig pris og med et slankere utseende.

Guideline Fario er en populær snelle i Norge, hvor den akkurat nå sommeren 2023 er topp 3 på Prisjakt. Snellen anbefales også av Fluefiske.no:

«Guideline sin Fario LW egner seg utmerket til ørretfiske. Her får du en myk brems og en lett snelle, hvilket gir deg en rask innsveiving. Bremsesystemet er vanntett, samtidig som det er kraftig nok til å slite ut og bremse fangsten. Dette er en modell som kommer i ulike størrelser, og kan derfor brukes i forskjellige vektklasser. Sørg bare for at du kjøper den snellen som egner seg for din stang»

Det er en liten fortomsholder under spolehuset som forhindrer at fiskeleder snor seg inn i snellen under transport eller lagring.

Snellen har et vanntett og forseglet bremsesystem med grafitt/stål skiver. Bremsen kan justeres 360°, og gir maksimal motstand på 1,3 kg for #24 og #46 modellene, noe som er mer enn nok for ørretfiske. #68 modellen har en kraftigere brems på opp til 2 kg, egnet for ørret, sjøørret og laksefiske.

Greys Fin #3

 • Bestselger hos Skittfiske.no
Butikk Pris Read more
899,00 NOK ➜ Les mer

Greys Fin #3/4 er en høykvalitets fluesnelle som er laget av robust presstøpt aluminium, et materiale som er kjent for sin holdbarhet. 

Til en pris på under 1000kr får du altså mye for pengene her og denne snellen er akkurat nå, sommer 2023, bestselger på Skitttfiske.no.

Denne spesielle fluesnellen er en del av Greys Fin-serien, som er den første serien i den nye Greys-snellefamilien. Denne modellen har en vakker og unik flerfarget finish, noe som er resultatet av to unike maskinprosesser.

Fluesnellen er utstyrt med en Rulon-skivebremse, kjent for lav friksjon og høy slitestyrke, noe som sikrer en jevn og solid brems. Den har også muligheten for enkelt å bytte mellom venstre og høyre sveiveretning, noe som gir fleksibilitet for forskjellige brukere.

En av de mest fremtredende funksjonene er den store spolen (large arbor), som gjør at du kan sveive inn linjen raskt og gir optimal oppbevaring av fluelinen. Den helt lukkede spolerammen hindrer fluelinen i å komme seg ut, noe som kan være et problem med noen andre modeller.

Fluefiskesnelle for laks – Best i Test

Greys Tail AW #9/10

 • Bestselger hos Skittfiske.no
Butikk Pris Read more
1.849,00 NOK ➜ Les mer

Greys Tail AW #9/10 er en fluesnelle målrettet laksefiske. Det er en av de mest populære fluesnellene på Skittfiske.no. Greys Tail er laget for bruk i elver, bekker og innsjøer, og er perfekt for fiske etter forskjellige typer fisk som ørret og andre lokale rovfisker. Den store spolen gir rask linjeinntakning, og de store åpningene i designen gjør at linjen tørker raskt. 

Denne snellen har en spesiell overflatebehandling som gjør den motstandsdyktig mot korrosjon, noe som betyr at den kan brukes i saltvann uten å ruste. Den har også et avansert bremsesystem laget av karbonfiber som gir jevn og stabil motstand, noe som er viktig når du prøver å lande en fisk.

Greys Tail AW #9/10 er designet med en stor spole, som hjelper med å hente inn linjen raskt. Den leveres med en pose for trygg oppbevaring og transport.

Denne fluesnellen er i stand til å romme en god mengde fiskeline og har en maksimal bremsekraft på 6kg, noe som betyr at den kan hjelpe deg med å lande selv de tøffeste fiskene. Den kan justeres for både høyre- og venstrehendte fiskere, og har en størrelse som er perfekt for en rekke forskjellige fiskeforhold.

Nautilus NV-G

 • Best for tropisk saltvannsfiske
 • Anbefalt av Lystfisk.dk

En klassiske fluesnelle til laks og andre store fisk, fra det legendariske merket Nautilus, som ble grunnlagt i 1996 i Sør-Florida og Florida Keys, kjent som opprinnelsen til moderne saltvanns fluefiske. 

Nautilus NV-G er et fluehjul som representerer det ypperste innen maksimal bremskraft og hurtig innsveivingshastighet. Hjulet har et av de sterkeste bremsesystemene i verden. Dets prisbelønte NV-CCF bremsesystem kombinerer kork og karbon bremseplater for å skape et ekstremt sterkt bremsesystem som ikke har de typiske oppstartsproblemene som billigere bremsesystemer har.

«Top kvalitets aluminium som er CNC fræst. Et af de absolut stærkeste og mest stabile bremsesystemer. Forseglet system. Kan indeholde nok bagline til laksefiskeri»

Nautilus NV-G har også Über Arbor spoler, som gir den raskeste innsveivingshastigheten i sin størrelse, og et patentert spoledesign som sørger for at det er luft under backingen, slik at den tørker opptil 14 ganger raskere enn tradisjonelle designs. Hjulet er CNC-fräset fra den beste 6061-grads aluminium tilgjengelig. Alt dette bidrar til å gjøre Nautilus NV-G til et ideelt hjul for å stoppe stor fisk, enten det er en sjøørret på kysten, en laks i elven, eller en stor giant trevally i sør.

«Dette er vel noe av det bedre man kan få tak i til tropisk saltvannsfiske med behov for plass til mye backing»

Verdt å vite om å kjøpe fluesnelle

Fluefiske er en helt spesiell opplevelse. En type fiske der du kommer helt nær naturen, vannet og fisken. Noen vil kanskje mene at det er en kunstform eller til og med en livsstil.  

«Jeg har utallige fantastiske fiskeopplevelser med flueutstyret. Fluefiske er og forblir noe helt spesielt!»

Uansett hvor mange høyttravende ord vi kan finne om denne varianten av fiske, trenger vi fremdeles stang og hjul, akkurat som med andre typer fiske.

Men hva er viktig å vite når du skal kjøpe en fluesnelle? 

Hva er en fluesnelle og hvorfor er den viktig for fluefiske?

En fluesnelle er en essensiell del av fluefiskeutstyret, men det er alle sneller jo for fiske. 

Likevel er snellen til fluefisket kanskje viktigere, da fiskensnellene som brukes til fluefiske er uten giring. Det vil si at du sveiver inn på selve tromlen og dermed har helt presis kontakt med snøre og fisk. 

Fluesneller er typisk noe dyrere enn vanlige sneller av samme årsak. Her må kvaliteten være bedre, da det ikke går å gjemme seg.

Når det kommer til fluesneller, er det mest dominerende i dag det som kalles “Large Arbor” typer. Dette betyr at spolediameteren er relativt stor, noe som har sine fordeler. 

«Vi ser vanligvis at en større omkrets på trommelen gir et mindre minne, og derfor vil dette også gi deg et mer ryddig og rettere snøre. En større omkrets kan også sørge for en bedre utveksling»

Hvilken fluesnelle skal du velge?

Når du skal velge en fluesnelle, er det viktig å ta hensyn til flere faktorer, inkludert hva du vil fiske etter, hvor erfaren du er og hvilken vektklasse du trenger.

«En fluesnelle blir som sagt utviklet for et spesifikt bruksområde, og derfor vil ikke den beste fluesnellen til innlandsfiske, være den beste snellen til fluefiske i elver og bekker»

Når det kommer til erfaring, er rådet klart – som en nybegynner er det ingen vits i å kjøpe et dyrt hjul. Finn et hjul i den rimeligere enden av skalaen og start med det. Det er mulig å finne billige sneller til fluefiske. I testen over er den billigste snellen jeg anbefaler fra Okuma, til en pris på bare 400-500kr. Dette er nok på den billigere enden av hva du vil være fornøyd med over litt lengre tid.

«Selve fluehjulet behøver ikke at være noget særligt. For 500 kroner får man et fluehjul, som man kan have glæde af i mange år»

Det viktigste er at du velger en fluesnelle som passer til din fiskestil og stangen din. Dette er viktig med haspelsneller også, men enda viktigere med fluesneller.

Når det kommer til vektklasse, brukes et standardisert system kalt “AFTM” (American Fishing Tackle Manufacturers) for fluestenger, og snellene klassifiseres med samme system basert på hvilken stang de skal brukes med.

I butikken er dette bare merket som # og så nummeret. #3-4 tilsvarer altså AFTM-klasse 3-4.

 • Klasse 1 og 2 er så lette at de sjelden brukes i praksis.
 • Klasse 3 og 4 er for lett tørrfluefiske i innsjøer, elver og bekker etter røye og mindre ørret.
 • Klasse 5 er fin for tørrfluer og lette våtfluer i innsjøer, elver og bekker for ørret og abbor.
 • Klasse 6 og 7 er gode for både elver, innsjøer og kysten. Våt og tørrfluer. Fin for ørret i alle klasser og vann. Dette er “allround” klassen.
 • Klasse 8 og 9 er gode for kysten i vindfulle forhold, samt for de tunge fiskene i elven, bekken og innsjøen. Store ørret, gjedde og laks kan håndteres med dette utstyret.
 • Klasse 10 er på den tunge siden og er ofte tohånds stenger. Stenger i denne klassen er som regel beregnet for målrettet laksefiske i elvene.
 • Klasse 11 og 12 sees sjelden i Skandinavia, men brukes ofte for tropisk havfiske.

«For lett og vanlig innlandsfiske passer klassene 2/3/4, 3/4/5 og 4/5/6. Dette er fluesneller som blir brukt for å fange blant annet ørret»

Når det kommer til ferskvann eller saltvann, vil materialene snellen er laget av spille en stor rolle. 

«Hvis du skal fiske etter større fisk, er det viktig at snellen har en brems som kan være med på å utmatte fisken. Skal du derimot fiske etter mindre fisk vil ikke dette være like viktig»

Hva koster en fluesnelle?

Prisen på en fluesnelle kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert valget av materialer og produksjonsmetoden.

De billigste snellene kan du få for under 1000 kr, mens de dyreste kan koste opptil 5000 kr. Det er altså stor variasjon i pris.

Generelt sett er fluesneller som er laget av ett stykke aluminium i en CNC-maskin den dyreste typen, mens fluesneller i plast er billigere, men mer skjøre og har ikke den samme kvaliteten.

Det som altså skiller seg ut, er særlig valget av materialer og produksjonsmetoden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen