Stjernekikkert og Teleskop – Best i Test 2023

Er du på utkikk etter en stjernekikkert eller teleskop til å bli forundret og betatt av nattehimmelen – så les med. 

Vi har funnet 10 av de beste stjernekikkerter i test på det norske marked.

Vi har sett på tests fra troverdige kilder som BBC, Popular Mechanics og Space.com og så har vi fått en ekspert til å gi sin vurdering av de enkelte teleskoper. Du får også hans beste tips til å velge teleskop i bunnen av guiden.

God fornøyelse!

Innholdsfortegnelse

ANNONSE

Topp 3 stjernekikkerter

Celestron Nexstar

Computerstyrt teleskop som med Go-To funksjon kan finne 40.000 forskjellige objekter på himmelen ved å trykke på en knapp.

Celestron StarSense Explorer

Godt teleskop til nybegynnere som kan se en lang rekke himmelobjekter. Måne, planeter og stjernehoper.

fra 2.750,00
Celestron Astromaster

En enkel stjernekikkert som gjør det lett å komme i gang. Se månen, planetene og stjernehoper.

fra 2.498,00
Sånn har vi testet teleskoper

Vi har ikke selv testet de enkelte teleskopene, men har gjennomgått tester fra troverdige danske og utenlandske test kilder, som BBC og Space.com.

På bakgrunn av disse testene har vi valgt ut 10 teleskoper og stjernekikkerter som klarer seg godt i test.

Til sist har vi bedt en uavhengig amatørastronom og astrofotograf om å gi sin ekspertvurdering av de enkelte teleskoper.

Eksperten er ikke en del av Villmarksbutikken og har ikke valgt ut de enkelte teleskoper, men har bare gitt sin vurdering av de teleskopene vi har valgt ut.

Ekspertvurdering

  • Sune Hermit, Ph.d og forfatter, medforfatter på boken “Stjernehimmelen” og aktiv i Facebook gruppen “Astronomi for Alle“

Beste stjernekikkert

Celestron StarSense Explorer

Til begynnere

En enkel stjernekikkert som gjør det lett å komme i gang.

Butikk Pris Read more
2.498,00 NOK ➜ Les mer
2.750,00 NOK ➜ Les mer

Ekspertens vurdering

For den absolutte begynner som vil i gang med å se på Månen, Planetene og de klareste stjernehoper uten å ofre all verden på det.
Sune Hermit
Ph.d og forfatter

…StarSense Explorer er en linsekikkert med en åbningsdiameter på 70 mm.

Den kan gi detaljerte bilder av Månen med dens kratere og hav. Du kan se Jupiter med dens 4 største måner og Saturn med ringsystemet kan også oppleves.

De klareste stjernehoper som fx Syvstjernen og M35 er innenfor rekkevidde og også kuleformede stjernehoper, som fx M13 kan ses. Den berømte Orion-tåken kan også sees i denne kikkert.

Stativet er et fullt manuelt Alt/AZ, hvilket gjør det enkelt å betjene.

Denne kikkert har dessuten medfølgende app, som sammen med din smartphone gjør det lett å finne objekterne på himmelen.

Det følger med flere okularer samt en retvenderdiagonal, som også gjør landskaps observasjon muligt.

Den optiske kvalitet av kikkerten er i orden. Stativet er av mer tvilsom kvalitet og nok noe man vil ønske å oppgradere hvis man vil videre med sin nye hobby.

Beste teleskop til begynnere

Celestron StarSense Explorer LT 114 AZ

Butikk Pris Read more
2.750,00 NOK ➜ Les mer
2.998,00 NOK ➜ Les mer
Til begynner amatørastronomen

Teleskop som kan se en rekke himmelobjekter, men ikke de svakeste.

Ekspertens vurdering

Ut over Månen og planetene vil man med dette teleskop kunne oppfange lyset fra de klareste galakser og man vil kunne se mange åpne stjernehoper, planetariske tåker, studere dobbeltstjerner mm.
Sune Hermit
Ph.d og forfatter

Dette er et speilteleskop av Newton typen med en åpningsdiameter på 114 mm. Den relativt store åpning – dette teleskop samler over 2,5 ganger så mye lys som en 70 mm kikkert – gir adgang til en del svake objekter. Ut over Månen og planetene vil man med dette teleskop kunne oppfange lyset fra de klareste galakser og man vil kunne se mange åpne stjernehoper, planetariske tåker, studere dobbeltstjerner mm.

Det følger med 2 okularer og en Barlow linse.

Denne kikkert har dessuten medfølgende app, som sammen med din smartphone gjør det lett å finne objektene på himmelen. 

Stativet er et rent manuelt Alt/Az, så man skal selv flytte teleskopet med hånden for å følge objektene på himmelen. Den optiske kvalitet er i orden, stativet er nok et punkt man kunne overveie å oppgradere hvis man vil videre med astronomi som hobby.

Celestron NexStar

Til den seriøse amatørastronom

Computerstyret teleskop som med Go-To funksjon kan finne 40.000 forskjellige objekter på himmelen ved å trykke på en knapp.

Ekspertens vurdering

Computerstyret Go-To teleskop til den seriøse amatørastronom.
Sune Hermit
Ph.d og forfatter

Det er tale om et Schmidt-Cassegrain teleskop som benytter en kombinasjon av en glasslinse foran i røret og et speil bakerst i røret til å fokusere og samle lyset.

Fordelen ved denne type teleskop er, at det kan bygges mye mere kompakt og transportvennlig enn et linse- eller speilteleskop med tilsvarende åpningsdiameter.

Den store åpningsdiameter på 150 mm gir for alvor adgang til mange objekter på himmelen.

Utover de aller klareste, som Månen og planetene, kan man med dette teleskop se tallrike stjernehoper, som fx M67 i Krebsen. Kuleformede stjernehoper, som M13 og M92 i Herkules, samt galakser og planetariske tåker er innenfor rekkevidde.

Go-to systemet betjenes via en håndkontroll og gir adgang til en katalog på mer enn 40.000 objekter.

Stativet er stabilt og lett å justere og den kraftige gaffel-arm sikrer at teleskopet holder stille, selv i kraftig vind, så man kan oppleve detaljer i objektene uten å riste.

Absolutt et teleskop i den seriøse ende, noe prisen også avspeiler.

Beste teleskop til astrofotografering

TS-Optics ED 102mm APO teleskop (OTA)

Til astrofotografi

Teleskop som er velegnet til astrofotografering. Kamera medfølger ikke.

Ekspertens vurdering

Teleskopet til astrofotografen
Sune Hermit
Ph.d og forfatter

Hvis du vil i gang med astrofoto så er dette teleskopet verdt å overveie. ED glasset som brukes i dette linseteleskop gir flotte bilder uten fargefeil. 

Den store åbning på 102 mm samler masse av lys og hvis man eksponerer lenge er fargestrålende emisjonståker, fjerne galakser og klynger av galakser tilgjengelige. Ta nærbilder av fjerne spiralgalaksers støvbånd, utforsk detaljer i Oriontåken, eller ta et bilde av Virgohopen av galakser 70 mio. lysår vekk. Alt er innenfor rekkevidde med dette linseteleskop og et kamera.

 Teleskopet er bygget av kvalitetskomponenter og er forberedt til fotobruk med den kraftige 2,5’’ fokus mekanisme. 

Som med andre linseteleskoper i denne prisklasse så bør man kjøpe en ”reducer/flattener”, som gir et flatt bildefelt og samtidig gjør teleskopet ”raskere”. Ved bruk av en 0,7 reducer blir teleskopet F4.9, som er passende til langtids fotografering. Man kan dog fint starte uten reducer/flattener, men skal bare være oppmerksom på objekter i kanten av bilde feltet kan fremstå skjeve.

Teleskopet er naturligvis også velegnet til visuelle observasjoner og vil her gi virkelig gode kontrastrike bilder uten fargefeil. Til visuelle observasjoner er reducer/flattener ikke nødvendig.

Et fantastisk teleskop, både til fotobruk og til seriøse visuelle observasjoner.

Bemerk at det ikke følger med stativ til dette teleskop – det skal kjøpes separat.

Det skal du vite om å kjøpe stjernekikkert og teleskop

1
Type av kikkert

Det kan enten være en linsekikkert der en glasslinse fokuserer lyset eller en speil kikkert, der det er et speil som samler lyset. Typisk er speilkikkerter større enn linsekikkerter og samler derfor mer lys. Stjernekikkerter kalles også for teleskoper.

2
Stativet

Det er viktig at stativet er solid og kan holde teleskopet stabilt. Noen stativer beveger teleskopet loddrett/vannrett, noe som gjør dem lette å betjene. Disse kalles Alt/Az stativer. Man skal bevege teleskopet på begge akser for å følge med et objekt på himmelen. En variant av Alt/Az-stativer er en Dobson, hvor teleskopet er montert i en kasse som helt simpelt dreies med hånden.

Litt mer avanserte stativer beveger teleskopet langs himmelens lengde- og breddegrader og kalles ekvatoriale stativer. De er litt vanskeligere å stille opp og betjene, men kan til gjengjeld følge med et objekt ved kun å justere én akse.

Det er viktig å kjøpe et godt stativ for uansett hvor godt teleskopet er, så kan det ikke brukes hvis stativet rister og er ustabilt. Så kjøp heller et rigtig godt stativ, så kan du alltid oppgradere selve teleskopet senere.

3
Motor og Go-To

De dyreste stativer har motorer på begge akser, så de selv kan følge med et objekt på himmelen. De kommer i noen tilfeller med et ”Go-To”-system der teleskopet selv kan finne et objekt, fx Saturn eller Syvstjernen, etter en innledende oppsetning.

Det kan være en stor fordel at teleskopet selv kan finne ting på himmelen. Go-To betjenes enten via en håndkontroll eller en app på telefonen. Stativer med ”Go-To” er tyngre og krever strøm eller batterier, så de er vanskelige å ta med i ryggsekken på en kveldstur.

4
Forstørrelse

For å se noe i kikkerten så setter man en liten ”lup” inn, som forstørrer bildet. Denne lup kalles et okular. Kikkertens forstørrelse avhenger av to ting: kikkertens lengde (brennvidde) og okularets brennvidde.

Mange av de billigste kikkerter reklamerer med fx ”Opp til 250 x forstørrelse” – det betyr bare at det følger med okular med en kort brennvidde og evt. en Barlow-linse som tilsammen kan gi en veldig høy forstørrelse.

Det er IKKE en fordel med en kikkert som kan forstørre mye. En stor forstørrelse gir bare et uklart, slørete bilde. Og hvis stativet rister en smule, vil bilde riste veldig mye så det er vanskelig å se noe. I praksis bruker man typisk kun forstørrelser opp til 80-100x i mindre teleskoper.

Generelt koster et godt begynner teleskop fra 2000,- kr. og opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen