Kikkert Test – beste kikkerter i 2024

Enten du er en ivrig fuglekikker, jeger eller bare liker å tilbringe tid i naturen, er en god kikkert viktig å ha med seg på tur.

Kikkerter kommer i mange størrelser og typer, fra små, kompakte og hendige lommekikkerter, til kikkerter på stativ som er ideelle for fugletitting.

I denne artikkelen vil vi presentere de beste alternativene på markedet, basert på grundige tester og anmeldelser, slik at du kan finne det perfekte valget for dine behov og preferanser.

Vi synes at de beste kikkerterne er:

Kikkert – best i test

Bresser Pirsch 8×42

 • Beste hyttekikkert
bresser pirsch best i test
Butikk Pris Read more
3.299,00 NOK ➜ Gjør kupp

BRESSER Pirsch 8×42 er en kikkert som leverer god ytelse for både jakt, turgåing og fugletitting til en rimelig pris.

Den er lett å tilpasse etter brukerens behov, og gir klare og detaljerte bilder over medium til lange avstander.

Selv i dårlige lysforhold eller ustabilt vær, holder denne kikkerten seg stabil og skarp.

Den er lett i vekt og kommer med en behagelig bærestropp, noe som gjør den lett å ta med på tur. Nærfokuset gjør at den også kan brukes til å observere ting som insekter og sommerfugler på nært hold. Overordnet sett gir BRESSER Pirsch 8×42 god verdi for prisen.

Zeiss Conquest HD 8×42

 • Terningkast 5 hos Jeger
zeiss conquest.jpg

Zeiss Conquest HD er kompakt og lett, ideell for turer i skogen og andre friluftsaktiviteter. Denne kikkerten er både populær med brukere og i test, hvor den for eksempel scorer terningkast 5 hos magasinet Jeger.

Den er designet for å gi et bredt synsfelt og et godt overblikk over terrenget, noe som gir deg muligheten til å nyte naturen på sitt beste. Kikkertens HD-linsesystem og Carl Zeiss’ antirefleksbehandling sørger for en lysgjennomgang på imponerende 90%. Dette gir bilder med høy kontrast, sterke farger og detaljer.

Med et stort fokuseringshjul kan du raskt justere fokus mellom korte og lange avstander. Den leveres med linsebeskyttere, en nakkerem og et futteral, noe som sikrer at kikkerten holder seg trygg og beskyttet når den ikke er i bruk.

Til tross for sitt kompakte design, har Zeiss Conquest HD 10x forstørrelse og en objektivdiameter på 42 mm. 

For den mer kompakte varianten, Zeiss Conquest HD 8×32 og 10×32, finner vi samme banebrytende design og optiske kvalitet som i den større modellen. Disse modellene har lavere vekt og er utformet for å være enda mer håndterlige, noe som gjør dem til et utmerket valg for de som foretrekker en lettere kikkert.

Billig kikkert – best i test

Focus Optics Outdoor 10×42

 • Beste budsjett
focus optics 8x42 1
Butikk Pris Read more
1.195,00 NOK ➜ Gjør kupp
1.198,00 NOK ➜ Gjør kupp
1.419,00 NOK ➜ Gjør kupp

Focus Optics Outdoor 10×42 er en kikkert som er både kraftig og robust, med forstørrelse på 10x og en objektivdiameter på 42mm.

Denne kikkerten er konstruert for å motstå utfordrende omgivelser, takket være dens vannresistente og støttålige utforming.

Den veier omtrent 618 gram, noe som plasserer den litt over de letteste kikkertene i vår undersøkelse, men den ekstra holdbarheten balanserer godt for denne vektøkningen.

Focus Optics Outdoor 10×42 er dermed et utmerket valg for de som søker en solid og pålitelig kikkert for friluftseventyr eller naturstudier.

Barnekikkert – best i test

Bresser Junior 6×21

 • Best i Test
bresser junior best i test
Butikk Pris Read more
589,00 NOK ➜ Gjør kupp
690,00 NOK ➜ Gjør kupp

Bresser Junior 6×21 er en fargerik barnkikkert, som er ideell for unge oppdagelsesreisende som ønsker å oppleve naturen på nært hold. Denne brukervennlige kikkerten er spesielt designet for mindre hender, med en gummibelagt overflate som sikrer et godt grep og beskyttelse mot støt.

Denne modellen tilbyr 6x forstørrelse og justerbar pupillavstand, noe som gjør den passende for barn fra 6 år og oppover. Den er også enkel å justere og passer godt for barn med briller. Kikkerten leveres med en håndleddsrem, et beskyttende etui og en linseklut for enkel lagring og vedlikehold.

Focus Junior 6×21

 • Fargerik barnekikkert
focus junior barnekikkert
Butikk Pris Read more
298,00 NOK ➜ Gjør kupp
399,00 NOK ➜ Gjør kupp

Focus Junior 6×21 er et ideelt valg for barn som eksperimenterer med en kikkert for første gang.

Denne kikkerten er tilpasset barn, med en øyeavstand som varierer mellom 50 og 63 mm. Et stort justeringshjul for fokus gjør det lett å fininnstille klarheten.

Kikkerten er beskyttet av et gummihus som demper støt og fall. Dette huset bidrar også til et sikkert grep, noe som forhindrer at kikkerten sklir ut av små hender. Med sin 6x forstørrelse gir kikkerten et stabilt synsbilde, noe som gjør det enklere å observere fugler eller landskap.

Lommekikkert – best i test

Zeiss Terra ED 8×25

 • Terningkast 4 og “Beste kjøp” hos Jakt&Fiske
 • Terningkast 5 hos Jeger.no
Zeiss Terra ED 8x25 best i test
Butikk Pris Read more
3.900,00 NOK ➜ Gjør kupp

Zeiss markerer seg sterkt på testlistene med to kikkerter: Zeiss Victory, testvinneren som dominerer konkurransen, men også med en prislapp på nesten 8000kr, og Zeiss Terra ED 8×25, mer overkommelig til rundt 3000kr, som plasserer den i mellomsegmentet.

«Kikkert med mange gode egenskaper. Den har god billedskarphet i hele bildet og dype øyemuslinger med høy motstand. Fokusskruen sitter i bakkant av topplaten og gir god kontroll med passe motstand. Diopterjusteringen i framkant sitter litt utsatt til. Kikkerten har knudrete grepsfelt for bedre friksjon..Zeiss Terra ED er derfor det beste kjøpet»

Magasinet Jeger gir Zeiss Terra en sterk karakter, terningkast 5.

«En god kikkert som gir mye for pengene..Den kan ikke erstatte en større kikkert på samme måte som storebror Victory Pocket, men gir et lyst og relativt behagelig bilde med god kontrast og oppløsning»

Jakt&Fiske, som er drevet av Norges Jeger- og Fiskeforbund, har tildelt Zeiss Terra ED 8×25 tittelen “beste kjøp” i deres test, hvor den fikk terningkast 4 – et sterkt resultat gitt at testvinneren bare oppnådde terningkast 5.

Denne modellen er en utmerket allrounder, ideell for fjellturer, fuglekikking og jakt.

Swarovski CL Pocket B 8×25

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Anbefalt av Utemagasinet.se
swarovski cl pocket 8x25 best i test
Butikk Pris Read more
9.099,00 NOK ➜ Gjør kupp

Swarovski er en leder i kikkertverdenen, kjent for sin toppkvalitet og holdbarhet – som prisen reflekterer. Swarovski CL Pocket B 8×25, vår testvinner, leverer overlegen optikk på tross av sin kompakte størrelse.

«Etter min mening lager ingen bedre kikkerter enn Swarovski. Det gjelder enten vi snakker om binokulare eller monokulare kikkerter»

Til tross for sin kompakte størrelse, tilbyr Swarovski CL Pocket B 8×25 en overlegen optisk ytelse som kan sammenlignes med større kikkerter, noe som gjør den perfekt for jakt, fuglekikking og turer.

Denne lommekikkerten, med en 8x forstørrelse og en linsestørrelse på 25 mm, leverer høykvalitets optikk uten å kompromittere størrelsen eller vekten. Den har et imponerende synsfelt på 119 meter og en lysgjennomgang på 88%, noe som sikrer klare, skarpe og lyse bilder.

Til tross for sin lette vekt på bare 345 gram, opplever brukerne ifølge Jeger at denne kikkerten gir følelsen av å observere gjennom et større instrument, noe som bekrefter dens høykvalitets optiske ytelse.

«Bildet er så klart og behagelig at man ikke skulle tro det var mulig i en lommekikkert. Den er lys sammenlignet med andre kompaktkikkerter, selv når det går mot skumring»

Med en vekt på 345 g er det en lett og kompakt kikkert, men ikke den letteste i testen. Den veier eksempelvis 50 gram mer enn testvinner Zeiss Victory Pocket og omtrent 20 gram mer enn Kite Colibri, som vi også anbefaler.

De 50 grammene er da kanskje vel anvendt, da kikkerten ifølge Jeger.no har den klassiske Swarowski-kvaliteten i bygging og materialer.

Terningkast 6 hos Jeger og Terningkast 5 hos Jakt&Fiske

Magasinet Jeger og magasinet Jakt&Fiske har begge gitt denne lommekikkerten svært gode vurderinger i deres omfattende test av kikkerter.

Jeger gir toppkarakter, terningkast 6, og skriver blant annet på plussiden at den er “knivskarp”, har “topp kontrast” og “enestående kantskarphet”. Det eneste negative er at den har en liten fokusring.

Jakt&Fiske, som utgis av Norges Jeger- og Fiskeforbund, gir terningkast 5 i deres test av lommekikkerter, hvor Swarowski bare overgås av Leica Ultravid.

«En kikkert med god ytelse. Bildet er sylskarpt helt ut i kantene, med bare en antydning til forvrengning helt ytterst i periferien. Fokushjulet er i letteste laget og er nedsenket i bakkant topplaten, slik at pekefingeren får liten vandring. Diopterjusteringen sitter godt beskyttet i framkant på undersiden av platen. Øyemuslingene i aluminium sitter som støpt og er behagelige i bruk.Kikkerten blir smal med rørene sammenlagt, men er blant de tyngste i testen»

Kikkert på stativ – best i test

Bresser Pirsch 25-75×100

 • Best i Test – Mest for pengene
 • Terningkast 4 hos Jeger.no
BRESSER PIRSCH 25 75×100
Butikk Pris Read more
5.289,00 NOK ➜ Gjør kupp

Bresser Pirsch 25-75×100 er et kikkert på stativ som nok vil være interessant for hyttefolket som ønsker mer forstørrelse enn en håndkikkert eller til jegeren på reinsjakt og andre jaktformer. 

Teleskopet har en overraskende solid konstruksjon og gode optiske egenskaper med tanke på prisen, men noen svakheter blir merkbare ved høyere forstørrelse. 

Bresser Pirsch har fått terningkast 4 i Jeger.no sin store test av kikkerter. Det er ikke helt på pallen, men her er det verdt å huske at de kikkertene som klarer seg bedre i testen er mye dyrere, med priser fra 10.000kr op til 40.0000kr. 

Teleskopet er bygget med aluminium og komposittmaterialer og gir et godt førsteinntrykk, spesielt med tanke på den sjenerøse pakken som inkluderer et spesialsydd futteral. 

Ifølge Åsgeir Størdal fra Jeger.no,

«Teleskopet er solid bygd i aluminium og komposittmaterialer, og gir et godt førsteinntrykk»

Dette futteralet kan brukes både til transport og mens teleskopet står montert på stativ, slik at det hele tiden er beskyttet.

Optisk leverer Bresser Pirsch 25-75×100 godt sett opp mot prisen, og teleskopet yter best på lav til middels forstørrelse. 

Størdal påpeker at:

«Optisk leverer Bresser Pirsch 25-75×100 godt sett opp mot prisen. Best yter teleskopet på lav til middels forstørrelse»

Imidlertid merker man at dette ikke er highend-optikk når man passerer 50x forstørrelse, da kromatisk aberrasjon og lav kontrast blir mer fremtredende. Dette resulterer i et noe slørete bilde på maksimal forstørrelse.

Til tross for noen optiske svakheter ved høy forstørrelse, er det mye kikkert og forstørrelse for pengene. Størdal konkluderer med at:

«Likevel er det mye kikkert – for ikke å si mye forstørrelse – for pengene»

Vekten kan imidlertid være et minus for de som planlegger lange turer i fjellet, men for observasjon fra og nær bilen, vil dette være en nyttig kikkert.

Totalt sett er Bresser Pirsch 25-75×100 et solid valg for de som søker en rimelig teleskopkikkert med god optisk ytelse på lav til middels forstørrelse. Noen svakheter er merkbare ved høyere forstørrelse, men for prisen får man mye kikkert og forstørrelse for pengene.

Swarovski BTX 35×95

 • Best i Test
 • Terningkast 6 hos Jeger.no
Swarovski BTX 35x95 1

Swarovski Optik har gjort et stort gjennombrudd med sin nyeste innovasjon: BTX kikkertteleskopet. Etter å ha samlet inntrykk og vurderinger fra forskjellige kilder, inkludert jeger.no, er det tydelig at dette produktet setter en ny standard innen optisk ytelse og komfort.

For det første er BTX en del av Swarovski’s modulære ATX-teleskopserie. Det betyr at du kan bytte mellom forskjellige frontseksjoner (95 mm, 85 mm og 65 mm) og dermed tilpasse teleskopet etter dine behov og preferanser. 

BTX-teleskopet skiller seg ut fra konvensjonelle teleskoper ved at det tilbyr komfortabel to-øyne-visning

«På lave forstørrelser og i godt lys er ikke forskjellen opp til Zeiss så stor. Men skru den opp på full forstørrelse og sammenlign i overskyet og flatt lys, så blir forskjellen påfallende.»

BTX-teleskopet skiller seg ut fra konvensjonelle teleskoper ved at det tilbyr komfortabel to-øyne-visning, noe som reduserer øyetretthet og ubehag forbundet med å kikke gjennom et enkelt okular i lange perioder. Som en anmelder på alloutdoor.com påpeker, “eliminerer den revolusjonerende, kikkert-typen øyestykke det vi alle hater med spotting-scopes: å stirre gjennom ett øye i lange perioder.”

Når det gjelder optisk ytelse, leverer BTX-teleskopet enestående skarphet, lysstyrke og fargegjengivelse, selv sammenlignet med andre high-end spotting scopes. Anmelderen på birdguides.com bemerker at “..uten extenderen montert, produserer BTX et bilde av veldig høy kvalitet: lyst og nåleskarpt helt til kantene av synsfeltet. Kontrasten er veldig god, og kromatisk avvik er minimert..”

En annen funksjon som øker komforten ytterligere er pannehvilen, som kan justeres i høyden for å gi en mer avslappet og stabil visning. Dette vil spesielt appellere til de som observerer fugler eller teller trekkende rovfugler i lange perioder.

Det er imidlertid noen ulemper. For det første er vekten av utstyret noe høy, spesielt når det brukes med den største 95 mm objektivmodulen og ME 1.7x forstørrelsesutvideren. Dette kan føre til ubehag når du bærer teleskopet på skulderen i lange perioder. Anmelderen på birdguides.com påpeker også at øyekoppene føles litt harde og kan være mer komfortable.

«Er det verdt prisen? Absolutt. BTX gir deg en helt ny og bedre opplevelse når du skal bruke teleskopet i lange perioder. Det gir deg en langt mer behagelig og stabil visning, og du vil raskt merke forskjellen sammenlignet med et vanlig teleskop.»

Verd å vite om å kjøpe kikkert

Forstå betydningen av tallene på kikkerten – forstørrelse og linsediameter

En kikkert vil typisk ha en betegnelse som 8×25. Her står 8x for at objektene vil se åtte ganger nærmere ut, altså 8x forstørrelse, og 25 viser til diameteren på den fremste objektivlinsen målt i millimeter.

Det kan være fristende å tro at en kikkert med høyere forstørrelse automatisk er bedre, men det er ikke alltid tilfellet. Kvaliteten på kikkerten bestemmes faktisk mer av optikken, inkludert materialene som er brukt, prismene og belegget på linsene. Forstørrelsen bør matche formålet du skal bruke kikkerten til.

For de fleste formål vil en forstørrelse på 8x eller 10x være tilstrekkelig. Inntil denne forstørrelsen kan du normalt holde kikkerten stødig uten hjelp av et stativ. Hvis du velger en kikkert med høyere forstørrelse (over 12x), kan det være en fordel å bruke stativ for å unngå rystelser i bildet.

Hvordan skal du bruke kikkerten?

Turkikkert og reisekikkert

Kikkerter designet for turer og reiser kalles ofte for minikikkert eller lommekikkert. De vanligste størrelsene for disse kikkertene er 8×25 og 10×25. Vi foreslår en kikkert med mindre linse (20-30mm), da disse er lettere å bære og tar mindre plass. En reisekikkert er ideell for forskjellige aktiviteter som sightseeing, safari, fotturer og lignende. Den er også praktisk å pakke i kofferten på grunn av sin lave vekt og kompakte størrelse.

«8x forstørrelse er nok på en turkikkert. Hvis du kjøper god kvalitet, vil du se mer i en 8x kikkert enn i en 12x av billig fabrikat. Dette skyldes at du får med flere detaljer (spesielt i svakt lys), linjene er rettere, og fargene mer korrekte»

Fuglekikkert

Skal du observere fugler og natur, passer kikkerter med 8x eller 10x forstørrelse bra. Hvis du har veldig stø hånd, kan en 12x forstørrelse være et godt valg. Høyere forstørrelse krever imidlertid roligere hånd. Kikkerter med for høy forstørrelse kan gi uskarpe og rystede bilder hvis de holdes i hånden, noe som ikke er ideelt for fugleobservasjon.

«Fugletittere er ofte opptatt av nærgrensen når de skal artsbestemme småfugl i krattet»

Det er også lurt å velge en modell som takler de forskjellige lysforholdene du kan møte i naturen. En lyssterk kikkert kan derfor være en fordel for å alltid sikre et klart bilde.

Selvfølgelig bør kikkerten være vanntett og duggfri, samt enkel å bære med seg. De fleste kikkerter oppfyller disse kravene, og alle kommer med en bæreveske og en reim.

Jakt kikkert

En jaktkikkert er spesialdesignet for jaktformål. Den skal gi klare og detaljrike bilder av dyrene, uansett lysforhold. Dette betyr at en jaktkikkert skal kunne brukes tidlig om morgenen og sent på kvelden, når dyrene ofte er mest aktive. Jaktkikkerten bør også kunne brukes i all slags vær.

De mest vanlige størrelsene for en jaktkikkert er 8×42 og 10×42. Det finnes imidlertid flere varianter med forskjellig forstørrelse og objektivlinsestørrelse som kan være egnet for å oppnå best mulig lysgjennomgang.

Når det kommer til jakt og kikkerter, er det viktig å huske at en lommekikkert kanskje ikke er det beste valget for alle jaktsituasjoner, spesielt hvis du trenger en kikkert med høy ytelse under dårlige lysforhold. Lommekikkerter kan imidlertid være praktiske for kortere turer, eller som et supplement til en større og mer kraftig kikkert.

Størrelse og vekt – komfortabel bruk

Vekten på en kikkert er en viktig faktor å vurdere. En lettere kikkert er lettere å bære med seg og kan redusere belastningen på nakken og skuldrene når den bæres rundt halsen. Imidlertid kan en for lett kikkert være mindre stabil og vanskeligere å holde stødig.

Når du velger en kikkert, bør du vurdere både størrelse og vekt for å finne den som passer best til dine behov og bruksområder. Husk å sjekke produktspesifikasjonene for å få en forståelse av kikkertens dimensjoner og vekt før du kjøper.

Pris – hva koster en kikkert?

Prisen på kikkerter kan variere mye. Men husk at du ofte får det du betaler for. Billigere modeller kan gi deg dårligere bildekvalitet og kan være mindre holdbare enn dyrere alternativer.

«Vi mener at man ser nesten like godt uten kikkert som med når det gjelder de billigste modellene! Skal du ha glede av en kikkert over tid, bør du nok legge minst 1000 kr i kjøpet.»

Vi mener at de billigste modellene ikke gir deg mye mer enn det du ville fått med det blotte øyet! Hvis du ønsker en kikkert som skal vare og være til glede over tid, bør du nok være forberedt på å bruke minst 1000 kr.

Prisklassene for kikkerter kan variere fra noen hundre til mange tusen kroner. Når du skal kjøpe en kikkert, er det viktig å tenke over hva du vil bruke den til og hvilken kvalitet du ønsker. Det kan være lurt å investere litt mer penger i en kikkert av god kvalitet, da dette vil gi deg en bedre opplevelse og øke sjansen for at kikkerten vil vare lenger.

En god kikkert kan vare i mange år. Det er ikke uvanlig å se kikkerter fra merker som Swarovski som er 10, 20, 30, og til og med 50 år gamle som fortsatt overgår billigere moderne kikkerter i kvalitet.

Optikk

Klarheten i optikken er selvsagt viktig. Noen kikkerter gir krystallklare bilder i hele synsfeltet, mens andre kan bli uskarpe i kantene. Fargegjengivelse og dybdeskarphet spiller også inn, men her kan individuelle forskjeller i øyet påvirke opplevelsen. Skjevheter i kikkertens rør kan føre til hodepine eller sjøsyke etter litt bruk. Dette er vanskelig å måle uten avansert optisk utstyr, men kan merkes ved direkte sammenlikning under like forhold.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen