Røykovn til fisk (og kjøtt) – Best i Test

Røkt laks, røkt makrell og røkt ål – dersom munnen din ikke allerede løper i vann, har du enten havnet på feil nettside, eller så må du virkelig prøve røkt fisk!

Med en røykovn kan du tilberede utrolig smakfull fisk, enten det er på fisketur eller hjemme i hagen.

Dette er enklere enn du kanskje antar, og det er faktisk ikke særlig kostbart å starte.

I denne veiledningen vil jeg dele mine beste råd for å tilberede perfekt røkt ørret eller makrell i en røykovn.

Jeg har også valgt ut noen fremragende modeller som passer til ulike behov. Jeg synes at de de beste er:

Røykovn for tur og fiske – Best i Test

ABU Röken røykovn

 • Best i Test
 • 2 størrelser
ABU Röken røykovn
Butikk Pris Read more
799,00 NOK ➜ Les mer

Klassikeren innen røykovner er ABU-røykovnen. Denne svenske røykovnen, kjent som ABU Röken på svensk, er en modell mange friluftsentusiaster har støtt på.

ABU-røykovnen er utelukkende laget for varmrøyking. Den har plass til en ørret, et par makreller, en liten torsk eller en håndfull sild – alt på en gang.

Jeg husker den fra mine besøk på Vestlandet som barn, der vi tilberedte nylig fanget ørret i fjorden med den. Smaken var helt fantastisk, og siden da har jeg hatt smak for røkt fisk.

ABU-røykovnen er fortsatt mitt førstevalg for deg som bare ønsker å komme i gang med å varmrøyke fangsten din. Litt røykspon, litt rødsprit og ABU Röken, da er du i gang

Hva som virkelig gjør denne røykovnen til et godt valg, er dens kompakte størrelse og høye kvalitet. Andre modeller fremstår rett og slett som kopier i sammenligning.

«Husk også at det bare finnes en Abu-røk i to varianter og en masse kopier som vanligvis ikke holder så lenge etter en tids bruk. Abu røk-sponen er også helt spesiell. Den produsert i Sverige og har vært uforandret i mange generasjoner»

Med ABU Röken vet du hva du får – en fin liten røykovn som kan holde deg med selskap på mange fiske- og fotturer fremover.

ABU finnes i to størrelser, en liten modell (30 x 18 x 9 cm), den originale, som er perfekt for fotturen, og en større modell (44 x 37 x 11 cm) som du kan lagre bort hjemme eller ta med i bilen.

ABU-røykovnen fungerer også som en kasserolle for å dampe fisk, og som en vanlig ovn, perfekt for å bake brød og boller over bålet.

I videoen nedenfor kan du se en fin beskrivelse fra sportsfisker Asgeir Alvestad:

Sølvkroken røykovn

 • Norsk kvalitet
Sølvkroken røykovn

Funnet på fjellsport.no

Sølvkroken røykovn er en kompakt og mobil røykovn som egner seg godt for røyking av fisk og kjøtt på tur eller hytta.

Dette er en røykovn som ligner mye på ABU Röken men er en del dyrere. Det er ikke umiddelbart tydelig hva som gjør at den skal koste 300kr mer enn ABU, men kanskje det at den er norsk og ikke svensk?

Røykovnen har to brennere som sørger for jevn varme og god røykutvikling. Den kommer med en enkel bruksanvisning som gjør det lett å komme i gang med røykingen.

Størrelsen på ovnen (38 x 28 x 9 cm) gjør at røykovnen er lett å ta med seg og opptar lite plass.

Røykingen tar typisk 15-20 minutter. Røykovnen egner seg godt til laks, ørret, makrell og annen fet fisk som får fin røyksmak. Også kylling og annet kjøtt kan røykes.

Kinetic røykovn

 • Billig
Kinetic røykovn

Funnet på Skittfiske.no

Selv om det er en kopi av ABU, er denne litt billigere. Da jeg utførte testen, var den på salg hos Claes Ohlson til 399kr, som er rundt hundre kroner billigere enn den minste modellen fra ABU.

For øvrig virker Kinetic Smoker å være en god liten røykovn (42 x 26 x 12 cm), noe som kan være perfekt for nybegynnere som vil prøve seg på røyking av fisk og kjøtt. Den er laget i rustfritt stål, noe som burde gjøre den lett å holde ren, og den skulle ha lang levetid.

Med to brennere burde man få jevn varme og god røykutvikling. Den kompakte størrelsen ser ut til å gjøre den enkel å oppbevare og å ta med seg.

Røykovn for varmrøyking – Best i Test

Muurikka PRO

 • Elektrisk røykovn
 • Temperaturkontroll
Muurikka PRO
Butikk Pris Read more
2.857,00 NOK ➜ Les mer
 • Varmrøyking
 • Temperaturkontroll: Ja
 • 58 x 28 cm

Muurikka Pro er en elektrisk røykeovn i stål med en effekt på 1200 watt. Den har en diameter på 25 cm og bredde på 50 cm.

Røykeovnen har justerbar termostat slik at temperaturen kan reguleres trinnløst fra 75-230°C. Det følger med integrert termometer for å holde oversikt over temperaturen.

Ifølge produktbeskrivelsen skal ovnen være enkel å bruke til både røyking med trepellets og vanlig grilling. Den leveres med avtagbar grillstein, stekeplate og metallrist som tåler oppvask.

Røykeovnen har praktisk håndtak på risten for enkel uttaking av maten. Ledningslengden er 2 meter.

Muurikka Pro selges som en allsidig røykeovn som passer til røyking av fisk, kjøtt og grønnsaker. Den skal være effektiv og brukervennlig for hobbykokker.

Orange County Smokers

 • Elektrisk røykovn
 • Temperaturkontroll
 • Stor røykovn
 • 4.8/5 bedømmelse på Bakeren og Kokken
Butikk Pris Read more
3.490,00 NOK ➜ Les mer
 • Varmrøyking
 • Temperaturkontroll: Ja
 • 60 x 44,5 x 29 cm

En elektrisk røykovn er et utmerket valg for deg som setter pris på den røkte smaken, men som ikke ønsker å tukle med kull og sprit. Den elektriske røykovnen kan enkelt håndtere hele prosessen, dersom du ønsker å varmrøyke ved høy eller middels temperatur.

Orange County Smokers Elrøyk 4 Lag er en populær elektrisk røykovn i rustfritt stål.

Den anbefales av forhandleren “Bakeren og Kokken” og er en av de mest populære elektriske røykovnene i Norge.

Orange County får gode anmeldelser fra kunderne hos Bakeren og Kokken, der den får 4.8 / 5 stjerner i bedømmelse basert på 13 anmeldelser.

«Enkelt røykeskap med mulighet for å styre temperatur, uten mulighet for å fylle på flis uten å åpne skapdøren. Kroker, rister og panne medfølger, i tillegg til skål for flis. Raskt levert på døren, fungerer som forventet. Tipp topp tommel opp!»

Den har en høyde på 60 cm, dybde på 29 cm og bredde på 44,5 cm.

Røykeovnen har fire røykerister i forskjellige høyder som gir mulighet for røyking på flere nivåer samtidig. I tillegg kan mat henges fra taket på innsiden. Døren lukkes magnetisk for å holde på varmen.

På baksiden sitter det en justerbar luftventil for temperaturkontroll. Effekten er 1600 watt. Overflaten for røyking er 40 x 22,5 cm. Det følger med en termostat for å holde riktig temperatur.

Mustang

 • Elektrisk røykovn
 • Temperaturkontroll
Mustang
Butikk Pris Read more
1.495,00 NOK ➜ Les mer

 • Varmrøyking
 • Temperaturkontroll: Ja
 • 45 x 41,5 x 25,5 cm

Dette er en elektrisk røykovn i rustfritt stål fra Mustang. Den har en effekt på 1100 watt og er utstyrt med termostat for enkel temperaturkontroll.

Røykovnen kommer med røykerist i størrelsen 41,5 x 24 cm. Det følger også med brett for røykspon og dryppebrett for oppsamling av væske.

På fronten sitter det et termometer og en justerbar ventil. Røykovnen skal være trygg i bruk og tilfredsstiller beskyttelsesklasse IPX4.

Ifølge produktbeskrivelsen passer røykovnen til røyking av kjøtt, fisk, grønnsaker, ost og annet.

Røykovn for kaldrøyking – Best i Test

Mustang Cold Smoking Cabinet

 • Røykskap
 • 57 x 48 x 126 cm
Mustang Cold Smoking Cabinet
Butikk Pris Read more
2.995,00 NOK ➜ Les mer
 • Kaldrøyking
 • Temperaturkontroll: Nei
 • 57 x 48 x 126 cm

Skap for kaldrøyking fra Mustang, enkelt og rimelig. Dette er et fint røykskap for deg som vil begynne på kaldrøyking og det har en fin størrelse for både fisk og kjøtt.

Skapet er laget i stål og har en høyde på 126 cm, bredde 57 cm og dybde 48 cm.

Inne i skapet er det plass til fire grillrister i rustfritt stål med mål 52 x 44 cm. Skapet har kroker for oppheng av mat og ventiler for å slippe ut lukt.

Ifølge produktbeskrivelsen anbefales det å bruke skapet sammen med en egen kaldrøykgenerator, som ikke er inkludert.

Skapet selges som et praktisk hjelpemiddel for kaldrøyking hjemme. Med nok plass og rustfrie rister skal det egne seg til røyking av større mengder kjøtt, fisk eller grønnsaker.

Hva er forskjellen på varmrøyking og kaldrøyking?

Varmrøyking

Varmrøyking er en mye brukt og lett tilgjengelig metode for å tilberede mat, særlig fisk. Denne teknikken involverer røyking av mat ved en temperatur mellom 40 og 90 grader over en relativt kort tidsperiode.

Varmrøyking kan utføres i ulike typer utstyr, fra små, kjente røykebokser til vanlige griller og større røykovner. For de minste røykeboksene, som kan fås for noen hundre kroner, er det bare å tenne et spritbrenner og strø røykflis i bunnen av boksen under maten. Det er alt som skal til for å servere varmrøkt makrell eller ørret hjemme på terrassen.

Selv om prosessen med varmrøyking kan være enkel, er det viktig å huske på at teknikken, temperaturen og tiden vil variere avhengig av hva som blir røkt. For eksempel vil røyking av fisk kreve en annen tilnærming enn røyking av kjøtt eller grønnsaker. Men uansett hva du røyker, gir varmrøyking en unik, dyptgående smak som kan forvandle ethvert måltid.

Kaldrøyking

Mens varmrøyking er en relativt enkel prosess som i stor grad kan sammenlignes med dampkoking av fisken, er kaldrøyking en mer avansert teknikk hvor fisken ikke blir varmebehandlet, og derfor må saltes, tørkes og røykes over lengre tid.

Kaldrøkt laks som du finner i butikken, er et typisk eksempel på denne røykemetoden. En fordel med kaldrøyking er at du kan skjære fisken i tynne skiver, i motsetning til varmrøkt fisk som har en tendens til å smuldre.

Du finner mange gode oppskrifter på kaldrøyking på nettet, men kort sagt innebærer det at du først salter fisken, enten ved tørrsalting, hvor du gnir inn fisk med salt og brunt sukker og lar den stå, eller ved å legge den i saltlake.

Begge metoder har til formål å trekke ut væsken fra fisken, slik at bakterier dør og fisken holder seg lenger. Kaldrøyking er en av de eldste måtene å konservere og tilberede fisk og mat som vi kjenner til. Det er ingen forskjell på hvordan vi gjør det i dag og hvordan det ble gjort i steinalderen for 10.000 år siden, bortsett fra utstyret!

Når fisken er saltet og tørket, skal den røykes. Dette gjøres i en røykovn, men i motsetning til varmrøyking, tennes det ikke bål under. Du tenner direkte på røykflisen, og det er kun denne røyken, ikke varmen, som tilbereder fisken. Prosessen kan ta opptil 12 timer eller mer.

En røykovn for kaldrøyking kan faktisk være ganske enkel, og det er ikke mangel på kreativitet når det kommer til hjemmelagde røykovner. Du kan se et par av dem nedenfor.

Når du kaldrøyker, skal temperaturen holdes under 27 grader, helst enda lavere, så det er ikke en teknikk som passer for en varm sommerdag, men for høst, vår og vinter er det en utmerket aktivitet.

Disse røykovnene gir det samme resultatet, men det er forskjell på hvor mye hjelp du får med oppgaven! De dyreste modellene har automatisk temperaturkontroll og kan tilføre røykflis etter behov, mens de billigste modellene, strengt tatt bare er en metallboks(!).

Alternativ til røykovn

Grill

Det er fullt mulig å røyke mat på en standard grill. Du kan enkelt legge røykflis eller røykbriketter på glørne eller kullet. For de med gassgrill, kan du pakke røykflisen i aluminiumsfolie. Det er også noen som legger røykflisen i en boks eller aluminiumsfolie selv på en kullgrill, alt etter hvor intens røyksmak man foretrekker. Røykflis kommer i ulike smaker. Skal du grille over en lengre periode, for eksempel mer enn 30 minutter, kan det være lurt å fukte flisen først. Husk at jo større flisbiter, jo lenger varer røykutviklingen.

Røykpistol

Hvis du har det travelt, eller kanskje ikke har tilgang til grill eller røykovn, kan du også tilføre røyksmak med røykaroma. Røykaroma selges i flaske og er i praksis kondensert røyk. Røyken er her ledet ut, filtrert og avkjølt. Resultatet er et røykdestillat som kan brukes til smakssetting i glasurer og marinader. Fordelen med denne metoden er at kreftfremkallende stoffer reduseres ved at de filtreres vekk.

Røykeskap

Hvis du vil kaldrøyke eller varmrøyke, finnes det forskjellige røykeskap, -kasser og kombinerte griller laget for dette. En kulegrill gjør jobben godt, og er du litt hendig kan du til og med bygge din egen røykinnretning. Noen bruker også en vanlig kjele på komfyren for å røyke. Ved varmrøyking utsetter du maten for røyk i kortere tid, men ved høyere temperatur. En liten røykboks er et enkelt sted å starte og tar minst plass. Røykbokser kan fyres med t-rød i brennerne under, men kan også settes direkte på glørne i grillen. De finnes i flere ulike størrelser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen