Multiplikator snelle test – de beste til ørret, laks og gjedde i 2023

Multiplikator sneller er et viktig verktøy for fiskere som ønsker større presisjon og kontroll over sitt fiske. Det finnes mange forskjellige typer multiplikator sneller på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilken man skal velge. 

Derfor har vi testet de mest populære multiplikator snellene på markedet og sammenlignet deres ytelse, funksjoner og kvalitet. 

I denne artikkelen vil vi presentere resultatene av vår testing og gi deg innsikt i hva du bør vurdere når du skal kjøpe en multiplikator snelle.

«…Multiplikatorsnellene har fått sin renessanse – av forståelige grunner. De små og kompakte snellene gir overlegen presentasjonskontroll, presise kast og er langt mer følsomme enn haspelsnellene. Her er flust av muligheter for ulike innsveivingsteknikker og spesialkast.…»

Topp 3 multiplikator sneller

Abu Garcia Ambassadeur 7000i Salmon Special

Best for laks

 • Toppmodell

Abu Garcia Revo Beast

Best i Test

 • Anbefalt av Asgeir Alvestad

Abu Garcia Max Pro

Beste billige

 • Klassiker til rimelig pris

Multiplikator snelle  – Best i Test

Abu Garcia Revo Beast

 • Mest populær Prisguiden
 • Anbefalt av Asgeir Alvestad

Revo-serien fra Abu er en multiplikator snelle for sportsfiskere som ønsker en allsidig baitcaster-hjul som er egnet for fiske etter alt fra ørret til abbor, gjedde og til og med laks.

«… Nå har altså Abu Garcia gått til det skrittet å lage verdens råeste lavprofil multiplikatorsnelle. Den er faktisk så rå at det antagelig ikke er mange fisk den ikke klarer å temme, og det er ganske unikt til å være en så liten og lett snelle. Nå kan du faktisk begynne å bruke de små lavprofilsnellene også til grovt havfiske, eller til de aller største laksene …»

Blant annet finnes det versjoner som Beast, som er bygget for dette formålet.

Abu Garcia Revo SX er nå i sin fjerde generasjon av denne populære baitcaster-serien. Det er et hjul som er veldig populært i USA for bassfiske, og i Norge kan det brukes til alt fra ørret til abbor og gjedde.

Abu Garcia Revo SX er en allsidig og lett multiplikator snelle med en vekt på kun 198 gram. Den har en 8+1 rustfri kulelager system som gir en jevn ytelse og en innsveivingskapasitet på 68 cm per krankomdreining. Den har en robust HPCR rustfri kulelagerkonstruksjon og en Carbon Matrix bremsesystem som gir en pålitelig og presis bremsing. Den har også et DuraClutch design som gir økt holdbarhet og lengre levetid.

Abu Garcia Ambassadeur Mörrum ZX

 • Toppmodell fra Abu

Når kun det beste er godt nok og du er villig til å betale for det, er Mörrum toppmodellen i Abu’s legendariske Ambassadeur-serie av sneller, som har flere store laks, ørret og sverdfisk på samvittigheten enn de fleste andre.

Mörrum er ikke et hjul for nybegynneren eller den fattige studenten, med en pris på nesten 5000 kr er dette er en snelle i luksusklassen. Men for pengene får du også – kanskje – verdens beste multiplikator snelle.

Denne multiplikator snellen har en innsveivingshastighet på 75 cm per krankomdreining og har en total kapasitet på 240 meter 0,35mm snøre. Den har også et 10+1 rustfritt kulelager system for å gi en jevn ytelse og en pålitelig innsveiving.

Mörrum har en kompakt og ergonomisk utforming og en vekt på kun 305 gram, noe som gjør den enkel å håndtere. Den har også en Carbon Matrix bremsesystem som gir en presis og pålitelig bremsing.

I tillegg har Mörrum en innebygd kastekontroll for enkel og presis kastekontroll, og en spak for rask og enkel tilgang til bremsen.

Shimano Cardiff 401 A

 • Japansk kvalitet

Ingen test av fiskesneller er komplett uten Shimano, og her har vi valgt Cardiff snellen, som er en av de mer populære multiplikator snellene fra den japanske produsenten.

Shimano Cardiff 401 A er en multiplikatorsnelle designet for både ferskvannsfiske og saltvannsfiske. Den har en linekapasitet på 240 meter med 6 kg monolinje og en utvekslingsforhold på 5,2:1, noe som gjør at du kan hente inn linen raskt og effektivt.

Denne snellen har et pålitelig bremsesystem som gir deg full kontroll over fisken når du kjemper for å få den på land. Det har også et synkronisert nivåvindsystem som sikrer at linen spoles på jevnt og glatt, noe som gir deg større presisjon når du kaster ut.

Shimano Cardiff 401 A er en allsidig snelle som passer for en rekke forskjellige arter som gjedde, ørret, laks og abbor. Med sin robuste konstruksjon vil denne snellen tåle de tøffeste forholdene, slik at du kan bruke det år etter år.

Billig multiplikatorsnelle

«…Her har det dog vært en positiv utvikling. Ettersom teknologien går videre, arver rimeligere sneller ferdigutviklede funksjoner og blir bedre.…»

Abu Garcia Max Pro

 • Klassiker til rimelig pris

En ekte klassiker! Abu Garcia Max er tradisjonsrik kvalitet fra svenske Abu til en virkelig fornuftig pris.

Dette hjulet har vært en fast del av utvalget hos Abu i mange år og Abu er generelt blant de absolutt beste på multiplikator sneller.

Abu Garcia Max Pro er en multiplikatorsnelle som er designet for å håndtere forskjellige typer fiske, fra lett ferskvannsfiske til tungt saltvannsfiske. Den har en linetrommelkapasitet på 145 meter med 0,36 mm linetykkelse, og en utvekslingsforhold på 7,1:1, noe som betyr at du kan hente inn linen raskt og effektivt.

Max Pro har også en høy presisjonsdurabrems som gir deg full kontroll over fisken, selv når du kjemper mot store og sterke fisker. Den har også et lett, men sterkt grafittkropp og et ergonomisk utformet håndtak som gir deg komfort og kontroll når du bruker den over lengre perioder.

Denne multiplikatorsnellen har også et magnetisk bremsesystem som gir deg mulighet til å justere bremsen etter dine preferanser og fiskeforholdene du befinner deg i.

Daiwa PR 100

 • Japansk fiskesnelle til rimelig pris

Daiwa er et merke som ofte blir anbefalt for spinnfiske i den rimeligere delen av utvalget. Her har hjul som Daiwa Ninja vært en av favorittene i mange år, hvis man ønsket japansk kvalitet til ikke så mye penger.

Også innenfor multiplikatorhjul kan Daiwa være et godt valg, her med det populære lavprofil baitcaster PR 100.

Daiwa PR 100 er en lavprofil baitcaster fiskesnelle som er populær blant sportsfiskere. Dette hjulet er utstyrt med et 6-kulelagersystem som gir jevn ytelse og smidig drift. Det har en linetrommelkapasitet på 150 meter med 0,32 mm line og en utvekslingsratio på 6,3:1, noe som gjør at du kan hente inn linen raskt og effektivt.

Dette hjulet har også et sikkert bremsesystem som gir deg full kontroll over fisken når du kjemper for å få den på land. Det har også

Daiwa PR 100 er laget med holdbare materialer som gir god slitestyrke, slik at du kan bruke hjulet i lang tid. Med sin høye kvalitet og rimelige pris, er dette hjulet et flott valg for sportsfiskere som ønsker god ytelse til en overkommelig pris.

Multiplikatorsnelle til laks

Abu Garcia Ambassadeur 7000i Salmon Special

 • Topmodell til laks

Abu Garcia Ambassadeur er klassikeren over alle klassikere når det gjelder fiskesneller. Den legendariske Ambassadeur-modellen har vært jorden rundt flere ganger enn man kan forestille seg og fanget alt fra seilfisk til stør og nok også en hel del store laks.

Dette er laksemodellen med det passende tilnavnet “Salmon Special”, så da vet man hva man har å gjøre med. Den fås her i størrelse 7000, som er den riktige størrelsen hvis du vil være klar for storlaksen.

Multiplikatorsnelle med telling

Abu Garcia Ambassadeur Trolling Meter

 • Til trolling

Abu Garcia Ambassadeur Trolling Meter er multihjul med teller i den legendarisk Ambassadeur serien. Garantert ål ta trollingfisket dit til neste nivå! Abu Garcia, som har vært på fiskeutstyrs-scenen siden 1921, har utviklet et rykte for å lage noen av de beste fiskensnellene i bransjen. 

Med Ambassadeur Trolling Meter, vil du få en snelle som er bygget for å vare, med høy ytelse og presis linetelling, så du kan være sikker på at du vil få de store fangstene.

Snellen har en linekapasitet på 320 yards (ca. 293 meter) og en utvekslingsratio på 5,3:1 med en lineteller som gjør at fiskeren kan måle nøyaktig hvor mye av lina som er ute, noe som er ideelt for trolling-teknikker hvor nøyaktighet er viktig.

Ambassadeur Trolling Meter har en solid konstruksjon med en korrosjonsbestandig ramme og sideplater, rustfrie stålkulelager og et synkronisert nivåvindsystem. Bremsesystemet er i stand til å gi opptil 15 pund drag-kraft, noe som gir fiskere muligheten til å målrette en rekke forskjellige arter.

Verdt å vite om å kjøpe multiplikator snelle – guide til kjøp

Hva er en multiplikator snelle?

Et multiplikator snelle er en fiskesnelle hvor linen blir trukket inn direkte på spolen. Dette skjer ved at hele spolen dreier når du dreier på håndtaket, i motsetning til en haspelsnelle hvor du vrir en bøyle rundt haspelen.

Dette gir en rekke fordeler:

 • Mer plass til line
 • Bedre kamp med fisken
 • Bedre holdbarhet
 • Raskere ned til bunnen

Multisneller har vanligvis blitt brukt til havfiske, hvor man har behov for mye line og for å bruke all kraft til å kjempe mot fisken, men de er også populære til laksefiske, trollingfiske og gjeddefiske.

Multiplikator sneller fås i en rekke forskjellige størrelser, fra små, smarte baitcast sneller til abbor- og gjeddefiske og opp til enorme hjul for fiske etter havets gigantiske fisk.

«…Til det letteste fisket, er små lavprofilsneller populært. Til tungt fiske henger de klassiske, runde snellene fortsatt med, og er mye brukt sammen med moderne og robuste lavprofil- varianter…»

I denne guiden ser vi på multiplikatorsnelle for kastefiske, fra båt og land. Hvis du er interessert i et multihjul for havfiske, så sjekk vår guide til havfiskesneller

Hvorfor bruke en multiplikator snelle til kastefiske?

De fleste foretrekker haspelsnelle til kastefiske, mens multisnellen brukes til fiske fra båt der linen bare skal rett ned i vannet.

Men en multiplikator snelle kan absolutt brukes til kastefiske, og de små multisnellene, baitcasters, er svært populære i USA, spesielt til konkurransedyktig bassfiske.

I den fine videoen nedenfor kan du få en god forklaring på hvorfor multisneller er et godt valg for tungt fiske i ferskvann.

I Danmark (og Norge) brukes baitcasters ofte til fiske etter gjedder og store abborer, der man med et baitcasters kan kaste langt og presist med tunge agn, men ikke minst få mye mer kontroll med fisken under kampen.

Multiplikator sneller har rett og slett færre feilpunkter, da linen spoles direkte inn på spolen og ikke rundt om den med en bøyle, som derfor utgjør et enkelt “punkt av svikt”.

Det krever litt tilvenning å kaste med baitcasters, og man må være oppmerksom på å bremse linen før nedslaget, slik at spolen ikke fortsetter å snurre og lager en “fuglerede”.

De nye små multiplikatorsnellene har i dag ofte en magnetisk brems på spolen, som er laget nettopp for å unngå dette. Super smart for nybegynneren (sett den på maksimum for å begynne med).

Typer av multiplikator sneller

Det finnes to hovedtyper av multiplikatorhjul: Low profile baitcaster og klassiske runde multiplikator sneller.

Low profile baitcaster multiplikator sneller er en relativt ny oppfinnelse og har blitt svært populært blant fiskere de siste årene. De har en flatere profil enn de tradisjonelle runde snellene, noe som gjør dem mer komfortable å holde og enklere å kaste med. Fordi de er mindre og lettere, kan de være mer behagelige å bruke i lengre perioder, spesielt hvis du fisker med en lett stang.

Low profile snellene har også en høyere utvekslingsratio, som betyr at de kan hente inn linen raskere. De har vanligvis et justerbart bremsesystem som gir deg mer kontroll over fisken, men de kan være vanskeligere å bruke hvis du ikke har mye erfaring med fiske. De er vanligvis dyrere enn de runde multiplikator snellene og har en lavere linetrommelkapasitet.

Runde multiplikator sneller er den tradisjonelle typen snelle som har blitt brukt i mange år. De er vanligvis større og tyngre enn low profile baitcaster multiplikatorhjul og kan ha en høyere linetrommelkapasitet. De kan være lettere å bruke for nybegynnere, og er vanligvis billigere enn low profile baitcaster multiplikatorhjul.

Ulempen med runde sneller er at de kan være mindre komfortable å holde og kaste med i lengre perioder, spesielt hvis du fisker med en tung stang. De har vanligvis en lavere utvekslingsratio enn low profile baitcaster multiplikatorhjul og kan derfor være saktere å hente inn linen med. Bremsesystemet kan også være mindre presist og gir mindre kontroll over fisken.

Alt i alt kan begge typer sneller være effektive for fiske, men det avhenger av din personlige preferanse og erfaring. Hvis du er en erfaren fisker som ønsker høyere ytelse og kontroll, kan du vurdere en low profile baitcaster snelle. Hvis du er nybegynner eller ønsker en snelle med høy linetrommelkapasitet og enklere bruk, kan det runde multiplikatorhjul være et godt valg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen