Kikkert på stativ og Spotting Scope – Best i Test 2023

En kikkert på stativ kan gi deg en helt ny opplevelse av naturen og omgivelsene rundt deg. Men hvordan velger du den rette?

I denne artikkelen vil vi guide deg gjennom prosessen med å velge den perfekte kikkerten på stativ for dine behov, ved å ta en grundig titt på de viktige faktorene og funksjonene du bør vurdere.

Vi har også identifisert 5 av topp kikkertene på stativ ved å lese anmeldelser i tidsskrifter som Jeger.no. Du kan se hvilke 5 vi foreslår rett nedenfor.

Topp 3 kikkert på stativ

Bresser Pirsch 25-75×100

Best i Test – Mest for pengene

 • Terningkast 4 hos Jeger.no
fra 5.289,00 NOK

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85

Best i Test

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
fra 23.650 NOK

Focus Hawk 15-45×60

Best i Test – Budsjett

 • Billig kikkert på stativ
fra 1.076,00 NOK

Bresser Pirsch 25-75×100

 • Best i Test – Mest for pengene
 • Terningkast 4 hos Jeger.no
Butikk Pris Read more
5.289,00 NOK ➜ Les mer

Bresser Pirsch 25-75×100 er et kikkert på stativ som nok vil være interessant for hyttefolket som ønsker mer forstørrelse enn en håndkikkert eller til jegeren på reinsjakt og andre jaktformer. 

Teleskopet har en overraskende solid konstruksjon og gode optiske egenskaper med tanke på prisen, men noen svakheter blir merkbare ved høyere forstørrelse. 

Bresser Pirsch har fått terningkast 4 i Jeger.no sin store test av kikkerter. Det er ikke helt på pallen, men her er det verdt å huske at de kikkertene som klarer seg bedre i testen er mye dyrere, med priser fra 10.000kr op til 40.0000kr. 

Teleskopet er bygget med aluminium og komposittmaterialer og gir et godt førsteinntrykk, spesielt med tanke på den sjenerøse pakken som inkluderer et spesialsydd futteral. 

Ifølge Åsgeir Størdal fra Jeger.no,

«Teleskopet er solid bygd i aluminium og komposittmaterialer, og gir et godt førsteinntrykk»

Dette futteralet kan brukes både til transport og mens teleskopet står montert på stativ, slik at det hele tiden er beskyttet.

Optisk leverer Bresser Pirsch 25-75×100 godt sett opp mot prisen, og teleskopet yter best på lav til middels forstørrelse. 

Størdal påpeker at:

«Optisk leverer Bresser Pirsch 25-75×100 godt sett opp mot prisen. Best yter teleskopet på lav til middels forstørrelse»

Imidlertid merker man at dette ikke er highend-optikk når man passerer 50x forstørrelse, da kromatisk aberrasjon og lav kontrast blir mer fremtredende. Dette resulterer i et noe slørete bilde på maksimal forstørrelse.

Til tross for noen optiske svakheter ved høy forstørrelse, er det mye kikkert og forstørrelse for pengene. Størdal konkluderer med at:

«Likevel er det mye kikkert – for ikke å si mye forstørrelse – for pengene»

Vekten kan imidlertid være et minus for de som planlegger lange turer i fjellet, men for observasjon fra og nær bilen, vil dette være en nyttig kikkert.

Totalt sett er Bresser Pirsch 25-75×100 et solid valg for de som søker en rimelig teleskopkikkert med god optisk ytelse på lav til middels forstørrelse. Noen svakheter er merkbare ved høyere forstørrelse, men for prisen får man mye kikkert og forstørrelse for pengene.

Fordeler og Ulemper

 • Prisgunstig
 • Solid konstruksjon
 • God optisk ytelse (lav til middels forstørrelse)
 • Spesialsydd futteral
 • Mye forstørrelse for pengene
 • Optiske svakheter (høy forstørrelse)
 • Vekt (for lange turer i fjellet)

Breitler Viking 20-60×100 WP WA Spottingscope

 • Terningkast 3 hos Jeger.no
Butikk Pris Read more

Breitler Viking 20-60×80 WP WA er en monokulær kikkert på stativ med en rekke funksjoner og et prisnivå som kan virke tiltalende for mange. 

Men hvor godt fungerer denne kikkerten sammenlignet med konkurrenter som Zeiss, Bresser og Swarovski? 

Ifølge testen utført av Jeger.no, har Breitler Viking 20-60×80 noen begrensninger når det gjelder ytelse. 

Jeger.no skriver at:

«På lave forstørrelser og i godt lys er ikke forskjellen opp til Zeiss så stor. Men skru den opp på full forstørrelse og sammenlign i overskyet og flatt lys, så blir forskjellen påfallende.»

De påpeker også at bildet lider av et dimt slør, og at både kontrast og oppløsning blir svekket. Synsinntrykket blir også påvirket av kromatisk aberrasjon: “Dette blir mer tydelig jo mer kontrast det er i motivet.”

Breitler Viking 20-60×80 har også noen ergonomiske utfordringer, som Jeger.no beskriver: 

«Her merker vi helt tydelig hvor anstrengende det er å stirre lenge i en monokulær kikkert. I tillegg kommer belastningen med å holde hodet et riktig antall millimeter unna kikkerten uten støtte.»

Jeger.no stiller spørsmål ved om det lønner seg å investere i en teleskopkikkert i denne prisklassen: “For bare litt mer penger får du en god toøyd kikkert som gir en bedre totalopplevelse.”

Breitler Viking 20-60×80 mottok terningkast 3/6 i testen, og selv om den har en attraktiv pris, ergonomi og betjening, lider den under svakheter på høye forstørrelser.

Basert på denne informasjonen og testen fra Jeger.no, kan Breitler Viking 20-60×80 være et rimelig alternativ for noen, men det er viktig å være klar over begrensningene, særlig hvis du planlegger å bruke kikkerten på høyere forstørrelser og i utfordrende lysforhold.

Fordeler og Ulemper

 • Rimelig pris
 • Funksjonsrik
 • Akseptabel ytelse
 • Begrensninger i ytelse
 • Svekket kontrast og oppløsning
 • Kromatisk aberrasjon
 • Ergonomiske utfordringer
 • Bedre alternativer

Swarovski BTX 35×95

 • Best i Test
 • Terningkast 6 hos Jeger.no

Swarovski Optik har gjort et stort gjennombrudd med sin nyeste innovasjon: BTX kikkertteleskopet. Etter å ha samlet inntrykk og vurderinger fra forskjellige kilder, inkludert jeger.no, er det tydelig at dette produktet setter en ny standard innen optisk ytelse og komfort.

For det første er BTX en del av Swarovski’s modulære ATX-teleskopserie. Det betyr at du kan bytte mellom forskjellige frontseksjoner (95 mm, 85 mm og 65 mm) og dermed tilpasse teleskopet etter dine behov og preferanser. 

BTX-teleskopet skiller seg ut fra konvensjonelle teleskoper ved at det tilbyr komfortabel to-øyne-visning

«På lave forstørrelser og i godt lys er ikke forskjellen opp til Zeiss så stor. Men skru den opp på full forstørrelse og sammenlign i overskyet og flatt lys, så blir forskjellen påfallende.»

BTX-teleskopet skiller seg ut fra konvensjonelle teleskoper ved at det tilbyr komfortabel to-øyne-visning, noe som reduserer øyetretthet og ubehag forbundet med å kikke gjennom et enkelt okular i lange perioder. Som en anmelder på alloutdoor.com påpeker, “eliminerer den revolusjonerende, kikkert-typen øyestykke det vi alle hater med spotting-scopes: å stirre gjennom ett øye i lange perioder.”

Når det gjelder optisk ytelse, leverer BTX-teleskopet enestående skarphet, lysstyrke og fargegjengivelse, selv sammenlignet med andre high-end spotting scopes. Anmelderen på birdguides.com bemerker at “..uten extenderen montert, produserer BTX et bilde av veldig høy kvalitet: lyst og nåleskarpt helt til kantene av synsfeltet. Kontrasten er veldig god, og kromatisk avvik er minimert..”

En annen funksjon som øker komforten ytterligere er pannehvilen, som kan justeres i høyden for å gi en mer avslappet og stabil visning. Dette vil spesielt appellere til de som observerer fugler eller teller trekkende rovfugler i lange perioder.

Det er imidlertid noen ulemper. For det første er vekten av utstyret noe høy, spesielt når det brukes med den største 95 mm objektivmodulen og ME 1.7x forstørrelsesutvideren. Dette kan føre til ubehag når du bærer teleskopet på skulderen i lange perioder. Anmelderen på birdguides.com påpeker også at øyekoppene føles litt harde og kan være mer komfortable.

Til tross for disse mindre ulempene, er det klart at Swarovski BTX kikkertteleskopet representerer et betydelig fremskritt innen optikk og komfort for dyre- og fuglekikkere.

«Er det verdt prisen? Absolutt. BTX gir deg en helt ny og bedre opplevelse når du skal bruke teleskopet i lange perioder. Det gir deg en langt mer behagelig og stabil visning, og du vil raskt merke forskjellen sammenlignet med et vanlig teleskop.»

Fordeler og Ulemper

 • Modulært system
 • Komfortabel to-øyne-visning
 • Enestående optisk ytelse
 • Justerbar pannehvile
 • Fleksibilitet
 • Høy vekt
 • Harde øyekopper
 • Høy pris

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85

 • Terningkast 6 hos Jeger.no

Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 er en kraftig teleskopkikkert som imponerer med sin optiske ytelse og kvalitet. Denne modellen er en av to teleskopkikkerter i testen og leverer et nydelig og klart bilde under testing, ifølge Egill J. Danielsen i hans testartikkel.

Teleskopkikkerten har en vekt på 1700 g og kommer med 10 års garanti, noe som gjør den til et solid valg for de som er ute etter et holdbart og kvalitetsrikt instrument. Prisen er kr 22 150, og den importeres av Carl Zeiss AS Sportoptics.

En av de største fordelene med denne teleskopkikkerten er det “nydelige, klare bildet” den gir, samt “mye informasjon i bildet”. Optisk sett imponerer den, og under optimale lysforhold leverer den skarpe bilder selv på full forstørrelse. Sammenlignet med testens andre teleskop, er det en formidabel forskjell i oppløsning, kontrast og minimal kromatisk aberrasjon.

«Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 er ett av testens to spotting scope kikkerter, eller teleskopkikkerter. Til spotting scope å være leverte kikkerten et nydelig og klart bilde under testing.»

Selv om Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 har mange positive aspekter, er det noen begrensninger som følger med denne typen teleskopkikkert. Å stirre lenge i en monokulær kikkert kan være anstrengende, og det kan være utfordrende å holde riktig avstand uten noe å støtte hodet mot under lengre økter.

««Å holde riktig avstand uten noe å støtte hodet mot, tar på nakken under lengre økter. Men siden det ikke er særlig behagelig å nyte synet i lengden, er Zeiss Conquest Gavia tross toppkarakteren ikke vår favoritt i dette litt spesielle prosjektet. »»

Til tross for disse begrensningene, ble Zeiss Conquest Gavia kåret til testvinner blant spotting scope kikkertene, og det er mye å glede seg over med denne modellen. Men på grunn av de nevnte ulempene, er den ikke testernes favoritt i dette litt spesielle prosjektet.

««Dette verktøyet imponerer optisk. Under optimale lysforhold tegner det skarpt, selv på full forstørrelse. Som du kan se av bildene på disse sidene, er det formidabel forskjell mot testens andre teleskop. Foruten bedre oppløsning og kontrast, er tyskeren så godt som uten kromatisk aberrasjon. Alt i alt gir denne spotting scope kikkerten, eller teleskopet, mest informasjon til øye og hjerne. »»

Samlet sett, med sine “nydelige, klare bilder” og imponerende optiske egenskaper, er Zeiss Conquest Gavia 30-60×85 et godt valg for de som er ute etter en kraftig og presis teleskopkikkert.

Fordeler og Ulemper

 • Nydelig, klart bilde
 • Høy oppløsning
 • 10 års garanti
 • Holdbar og kvalitet
 • Anstrengende å stirre lenge
 • Utfordrende å holde riktig avstand
 • Relativt høy pris

Focus Hawk 15-45×60

 • Bra budsjettvalg

Focus Hawk 15-45×60 er et kompakt og bærbart spotting scope som er ideelt for bruk i naturen, på reiser og på skytebanen. Med sin forstørrelse på 15-45x og 60mm objektivlinse, gir teleskopet et bredt synsfelt og skarpe bilder.

Fokusering er enkelt med senterfokushjulet, og okularet har et TW-øyestykke som gir behagelig syn både med og uten briller. Teleskopet er utstyrt med BK-7 prismer og fullt antirefleksbehandlet optikk, noe som sikrer klarhet og god lysgjennomgang.

Det medfølgende stativet og vesken gjør det enkelt å transportere og sette opp teleskopet, uansett hvor du befinner deg. Dette er et ideelt valg for de som ønsker et prisgunstig og brukervennlig spotting scope for observasjon av dyreliv, fugler og landskap.

Focus Sport Optics, som ble grunnlagt i Sverige på midten av 1980-tallet, har mer enn 30 års erfaring i utvikling og design av kikkerter og kikkertsikter. Focus Hawk 15-45×60 spotting scope leveres med en 5-års garanti og representerer et godt valg for de som ønsker en praktisk og pålitelig løsning for observasjon i naturen.

Fordeler og Ulemper

 • Kompakt og bærbar design
 • Bredt synsfelt og skarpe bilder
 • Enkel fokusering
 • Medfølgende stativ og veske
 • Prisgunstig og brukervennlig
 • 5-års garanti
 • Lavere optisk ytelse
 • Størrelsen og zoom-området kan være begrensende

Hawke Endurance 16-48×68

 • Mye for pengene
Butikk Pris Read more

Hawke Endurance 16-48×68 er et spotting scope som tilbyr imponerende optisk kvalitet og solide materialer, samtidig som det forblir konkurransedyktig i pris. Endurance-serien inkluderer både Endurance og Endurance ED-modeller, der ED-serien kommer med Extra-Low dispersjonsglass for klarere og mer høyoppløselige bilder med minimale avbildningsfeil i kantene.

Dette teleskopet har dielektriske belegg for økt lysreflektivitet, fullt multi-coatede linser for skarpe bilder, og BAK-4 Porro-prismer for intens farge og kontrast. Alle modellene i serien er nitrogenfylte, vanntette og duggfrie, noe som sikrer lang levetid og pålitelighet under ulike forhold.

En anmeldelse fra BirdGuides.com beskriver Hawke Endurance ED 16-48×65 teleskopet som “et attraktivt teleskop med en solid konstruert grønn magnesiumslegering og et bredt prisme hus dekket av svart gummiarmering” (BirdGuides, 2021). Selv om denne anmeldelsen fokuserer på 65mm-versjonen, deler den mange likheter med 68mm-modellen.

Teleskopet er relativt tungt sammenlignet med andre teleskoper i samme størrelse, men den dobbelte fokuseringsmekanismen med et gummi-dekket hurtigfokushjul og et mindre finfokushjul sørger for enkel og presis fokusering. BirdGuides-anmeldelsen påpeker at “bildet generelt er tilfredsstillende, med nesten kantskarphet og svært liten krumning i feltet” (BirdGuides, 2021).

Hawke Endurance 16-48×68 spotting scope leveres med en rekke tilbehør, inkludert et bærefutteral, deksel, linsebeskytter og linseklut. Teleskopet har en solid og attraktiv konstruksjon, og med sitt konkurransedyktige prispunkt er det et godt valg for de som søker et spotting scope med høy kvalitet uten å bryte budsjettet.

Fordeler og Ulemper

 • Imponerende optisk kvalitet
 • Solide materialer og konstruksjon
 • Konkurransedyktig prispunkt
 • Leveres med en rekke tilbehør
 • Relativt tungt
 • Mindre avbildningsfeil i kantene

Verd å vite om å kjøpe kikkert på stativ

Bestem bruksområdet for kikkerten på stativ

Først og fremst er det viktig å bestemme hva du primært skal bruke kikkerten på stativ til. Dette vil hjelpe deg med å velge riktig type kikkert og funksjoner som passer best for dine interesser og behov.

Dyre- og naturobservasjon: For fuglekikking og observasjon av ville dyr på avstand, er det viktig å ha en kikkert med god forstørrelse og skarphet. Dette vil hjelpe deg med å se detaljer på dyrene, som fjærdrakt og atferd, selv når de er langt unna.

Overvåking av forbipasserende båter og skip: Hvis du ønsker å holde øye med sjøtrafikk og identifisere fartøy, er det viktig å velge en kikkert med god rekkevidde og klarhet i bildet. Dette vil hjelpe deg med å se detaljer som navn og flagg på fartøyene.

Studere landskap og arkitektur: Ved å bruke en kikkert på stativ for å studere arkitektoniske detaljer og landskap, er det viktig å vurdere en modell med god optisk kvalitet og justerbar forstørrelse. Dette vil tillate deg å zoome inn på detaljer og få et godt bilde av hele landskapet.

Studere himlen og månen. En bra kikkert kan være et fint verktøy til å se nærmere på månen og stjernerne, selv om det ikke er like bra som et teleskop.

Forstørrelse

Forstørrelsen av en kikkert er en av de viktigste faktorene å vurdere når du skal velge en kikkert på stativ.

Utsiktskikkerter varierer i forstørrelse fra 20x til 100x, noe som gir deg muligheten til å se detaljer på svært lang avstand. Vær oppmerksom på at jo høyere forstørrelse, desto mer følsom blir kikkerten for bevegelser og vibrasjoner, så det er viktig å ha et stabilt stativ.

Vanlige kikkerter har en forstørrelse på 8x til 10x, noe som gjør utsiktskikkerter betydelig kraftigere og bedre egnet for detaljerte observasjoner på lang avstand.

Budsjett og pris

Faktorer som påvirker prisen: Prisen på en kikkert på stativ kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert optisk kvalitet, byggkvalitet, merke og tilleggsfunksjoner. En høy kvalitetskikkert vil ofte koste mer, men den kan også gi deg bedre ytelse og lengre levetid.

Når du setter opp et budsjett for en kikkert på stativ, er det viktig å huske at prisen for et godt stativ også må inkluderes. Prisen på stativer kan variere avhengig av materialer, kvalitet og funksjoner. Invester i et godt stativ for å sikre stabilitet og optimal ytelse.

Velge et passende stativ

Et godt stativ er avgjørende for å få mest mulig ut av kikkerten på stativ. Her er noen faktorer du bør vurdere når du velger et stativ:

Et stabilt stativ er nøkkelen til klare og skarpe bilder, spesielt når du bruker høy forstørrelse av bilder. Et ustø stativ vil føre til at bildet blir uskarpt og vanskelig å se.

Sørg for at stativet du velger har enkel høydejustering og brukervennlige funksjoner. Dette vil gjøre det enklere for deg å finne den perfekte posisjonen for å observere.

Velg et stativ laget av materialer som aluminium eller karbonfiber. Disse materialene er både lette og sterke, noe som gir en god kombinasjon av bærbarhet og stabilitet.

Viktige funksjoner og egenskaper

Når du velger en kikkert på stativ, er det viktig å vurdere følgende funksjoner og egenskaper:

En kikkert med justerbar forstørrelse gir deg muligheten til å zoome inn og ut for å se ulike detaljer og perspektiver. Dette er spesielt nyttig når du observerer dyreliv, landskap og arkitektur.

Linsens kvalitet spiller en stor rolle i bildekvaliteten. Velg en kikkert med høykvalitets linser for å sikre skarpe, klare bilder med minimal forvrengning.

Kromatisk aberrasjon er en optisk feil som kan føre til fargeforvrengning i bildet. Kikkerter med ED-glass (ekstra lav spredning) eller andre teknologier som reduserer kromatiske aberrasjoner, vil gi et mer korrekt og klart bilde.

Ekstra tilbehør og funksjoner

Det finnes en rekke tilbehør og funksjoner som kan forbedre opplevelsen av å bruke en kikkert på stativ:
Noen kikkerter kan utstyres med et smarttelefonadapter eller tilkobles et speilreflekskamera, slik at du kan ta bilder av det du ser gjennom kikkerten.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen