Ekkolodd til småbåt, isfiske og haspel – best i test 2023

Hvis du vil maksimere sjansene for å fange fisken du er ute etter, er et ekkolodd kanksje akkurat det du trenger for å øke sjansene for en vellykket fisketur.

I denne bloggposten vil vi gå gjennom noen av de viktigste faktorene du bør vurdere når du velger en ekkolodd til fiske, slik at du kan finne en som passer dine behov og budsjett. Vi vil også se på noen av de beste ekkoloddene på markedet og vurdere deres funksjoner og fordeler.

Du kan se hvilke ekkolodd vi anbefaler som best i test rett nedenfor.

Topp 3 ekkolodd

Deeper CHIRP+ 2 Smart Sonar

Best for isfiske og kastefiske

 • Terningkast 5 i test – Jakt&Fiske
 • Anbefalt av Team Colibri

Deeper Smart Sonar Chirp+ er toppmodellen blannt portable ekkolodd. Kast med stang eller hekt fast på båt, kano eller kajak. Velegnet for isfiske.

Lowrance Hook Reveal

Best i Test

 • Mest populær i Norge
 • Mest populær Prisguiden
 • Anbefalt av Team Colibri

Lowrance har lenge vært det mest populære merket i Norge med Lowrance Hook2 som storselger. Hook Reveal er ment å erstatte Hook2 og er bedre på alle parametre.

Garmin Striker Vivid

Beste billige

 • Mest populær Prisguiden

Garmin Striker Vivid et av de best selgende billige ekkolodd i Norge, hvor det akkurat nå er det mest populære på Prisguiden.no

Ekkolodd til småbåt – Best i Test

Lowrance Hook Reveal

 • Mest populær i Norge
 • Mest populær Prisguiden
 • Anbefalt av Team Colibri
Lowrance Hook Reveal ekkolodd - best i test

Lowrance er et kjent merke innen verden av fiskefinner og kartplottere, og deres Hook Reveal-serie er intet unntak. 

Disse enhetene er fylt med funksjoner som er designet for å hjelpe sportsfiskere med å finne fisk lettere og navigere på sjø og fjord med tillit. 

Lowrance har lenge vært det mest populære merket i Norge med Lowrance Hook2 som storselger. Hook Reveal er ment å erstatte Hook2, som stadig fås i salg, nå til lavere priser. Hook Reveal er det best selgende ekkoloddet på Prisguiden.

«… Under en uhøytidelig undersøkelse i en ekkolodd-gruppe på Facebook, svarte 60% av deltagerne at de brukte Lowrance som ekkolodd/ kartplotter. En slik undersøkelse kan neppe sies å dekke hele markedet i Norge, men det gir en viss pekepinn om hvor populært merket har vært de siste årene …»

Hook Reveal-serien kommer i en rekke størrelser, fra den kompakte Hook Reveal 5 med 5 tomer skjerm til den store Hook Reveal 12 med 12 tommer skjerm. 

Alle modellene har en fargedisplay som er lett å lese i sterkt sollys, samt 2D-sonar og DownScan Imaging som gir detaljerte bilder av det under vann. De kommer også med den nye FishReveal-teknologien, som gjør det enklere å identifisere fisk og forstå hva som skjer under overflaten. 

FishReveal overlegger 2D bildet på Downimaging bildet, så du ikke trenger å ha splitscreen, men kan se både detaljert bilde av bunn (Downimaging) og de karakteriske buene med fisk (2D).

«… Med FishReveal gjør Lowrance det mye lettere å finne fisk. Når ekkoloddet får øye på fiskelignende skapninger i havet eller vannet under og rundt båten, lyser de opp på skjermen, slik at de blir umulig ikke å legge merke til. Samtidig får man det Lowrance allerede er kjent for; de høykvalitets ekkoloddbildene av resten av havbunnen…»

Garmin Striker Vivid

 • Mest populær på Prisguiden
 • Beste billige ekkolodd
Garmin Striker Vivid 5 ekkolodd - best i test

Garmin Striker Vivid er en avansert ekkolodd som er spesielt utviklet for båtfiske. Det er et av de best selgende ekkolodd i Norge, hvor det akkurat nå (Februar 2023) er det mest populære på Prisguiden.no

Produktet har en skjermstørrelse på mellom 5 og 9 tommer med en oppløsning på 800 x 480 piksler, noe som gir brukeren en klar og tydelig avlesning av dybden og fisken som befinner seg under båten. Den maksimale dybden som ekkoloddet kan avlese er 335 meter, som er mer enn tilstrekkelig for de fleste typer fiske.

En annen flott funksjon på Garmin Striker Vivid er at det har CHIRP-teknologi som gir enda mer nøyaktige resultater når det gjelder å oppdage fisk og andre undervannsobjekter. I tillegg har dette ekkoloddet en innebygd GPS som kan hjelpe brukeren med å navigere til de beste fiskeområdene.

Garmin Echomap Ultra

 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
 • Beste ekkolodd til trollingfiske
 • Beste kartplotter med ekkolodd
Garmin Echomap Ultra kartplotter og ekkolodd - best i test

Garmin Echomap Ultra er en serie av ekkolodd og kartplottere som har klart seg svært bra i test og nok er noe av det ypperste som fås til sportsfiskeren i Norge. 

Echomap Ultra har blannt annet tatt terningkast 6 i test hos Jakt&Fiske, medlembladet til Norges Jeger og Fiskeforbund.

«… Echomap Ultra 10 tommer er og blir den perfekte størrelse for alle som vil ha tilgangen til en proff brukeropplevelse. Revolusjonerende Panoptix Livescope, som viser fisk i sanntid på grunt vann, har sammen med den nye og klare skjermen vært en rein fornøyelse å bruke, og er en av grunnene til at mange velger Garmin …»

En av de fremtredende funksjonene til Echomap Ultra-serien er deres høyoppløselige sonarteknologi. Disse enhetene bruker Garmin sin Ultra High-Definition scanning sonar for å gi klare og tydelige bilder av det under vann, inkludert fisk og strukturer. De kommer også med innebygd CHIRP tradisjonell sonar og CHIRP ClearVü og SideVü scanning sonar for enda mer detaljerte bilder.

Dette er ekkoloddet til du som vil ta flest og størst fisk og til deg som er sportsfisker.

«… Ved Trolling Master Bornholm 2018 var ikke mindre end alle i top 4, aktive brugere af Panoptix…»

Echomap Ultra-serien har også en stor, lys berøringsskjerm som er enkel å lese i sterkt sollys. Disse enhetene har også innebygd GPS med forhåndslastede BlueChart g3-kystkart og LakeVü g3-innsjøkart, noe som gjør det enkelt å navigere til dine favorittfiskeplasser og merke veipunkter. I tillegg har Echomap Ultra muligheten til å opprette egendefinerte fiskekart i sanntid, slik at du kan holde styr på områdene der du har hatt suksess tidligere.

Det eneste som taler mot Garmin Echomap Ultra er vel prisen, som er over 10.000kr, men med tanke på at denne modellen kostet over 20.000kr for bare et par år siden, da er det kanksje ikke så værst nå.

Humminbird PiranhaMax 4

 • 4.6 / 5 på Amazon
Humminbird PiranhaMax 4 ekkolodd - best i test

Humminbird PiranhaMax 4 er et kraftig ekkolodd som er spesielt designet for båtfiske, men også egner seg til isfiske. 

Med en skjermstørrelse på 4,3 tommer og en oppløsning på 480 x 272 piksler, gir dette ekkoloddet en klar og tydelig avlesning av dybden og fisken som befinner seg under båten.

PiranhaMax har en maksimal dybdeavlesning på 180 meter, nok til vanlig bruk på sjø og fjord, men kanskje ikke nok om du vil fiske etter arter i dypet.

Humminbird PiranhaMax 4 har en fin Amazon rating på 4,6 basert på 1213 anmeldelser.

Dette indikerer at produktet har fått svært positive tilbakemeldinger fra kundene, og at det er et populært valg blant fiskere som ønsker et pålitelig og kraftig ekkolodd til en fornuftig pris.

Raymarine Dragonfly

 • Anbefalt av Rosareke.com
Raymarine Dragonfly ekkolodd - best i test

Raymarine Dragonfly er en kartplotter og ekkolodd, som kanskje ikke er like populær blannt fiskefolket som Lowrance og Garmin, men som har mange fans blannt de seriøse sportsfiskerne. 

Dragonfly har en skjermstørrelse på 5-7 tommer med en oppløsning på 800 x 480 piksler, og kan peile ned til en maks dybde på 275 meter. 

Enheten er også utstyrt med CHIRP-teknologi som gir en bedre fiskeopplevelse. Raymarine Dragonfly er anbefalt for båtfiske og isfiske, og er anbefalt av Rosareke.com som drives av Bjørn Tore Kjølholt, sjøørretveileder i fagavdelingen til Norges Jeger og Fiskeforbund.

Raymarine Dragonfly har GPS-funksjon og kan transporteres til isfiske. 

Med en Amazon-rating på 4,6 av 5 stjerner og 52 anmeldelser, ser det ut til at kunder er svært fornøyde med enheten. 

«… Raymarine sin nye Dragonfly Pro er meget enkel å bruke, den er av utmerket kvalitet og et stappet med alle de funksjoner en sportsfisker kan drømme om…»

Raymarine Dragonfly er en pålitelig enhet som gir nøyaktig informasjon om dybden og fiskeplasser, og dens CHIRP-teknologi gir en mer detaljert avlesning av fiskeområdene.

Portabelt ekkolodd – Best i Test

Deeper Smart Sonar Chirp+ 

 • Mest populær på Prisguiden
 • Terningkast 5 i test – Jakt&Fiske
 • Anbefalt av Tek.no

Deeper var litt av en revolusjon da den kom ut for snart noen år siden. Her hadde de for første gang et transportabelt fiskesøk, som folket på land også kunne bruke til å kartlegge fiskevannet og finne fisken.

Deeper veier kun 100 gram og er derfor designet for å kastes med fiskestanga. Hvis du noen gang har lurt på hva som skjuler seg der du kaster ut i innsjøen eller fjorden, og hvem som ikke har gjort det, så er Deeper svaret.

««… Etter å ha brukt Deeper Smart Sonar Chirp+ på en del fisketurer, må vi si at det skal sitte hardt inne å dra på turer igjen uten. Selv om den er ganske dyr, er også den stive prisen omtrent det neste negative vi har å si om denne enheten. …»»

Flere nye modeller av Deeper har etter hvert kommet til, også for å konkurrere med konkurrenter som Garmin Striker Cast og Humminbird Smartcast, og Deeper Smart Sonar Chirp+ er derfor toppmodellen. Du får imidlertid også andre og billigere modeller som ikke har samme maksimale dybde eller presisjon. Her kan vi nevne Deeper Sonar Pro, som er halve prisen av toppmodellen. Spesielt her forbedres presisjonen til GPS-en og kartplotterfunksjonen i de dyrere modellene.

Her får du fiskeekkolodd, ekkolodd og kartplotter som har siste Chirp-teknologi, som gir klare og detaljerte bilder av fisk og bunnforhold.

««… Smart Sonar Chirp + har godt med moderne ekkoloddfunksjoner, og er overlegen de fleste konkurrenter. Den har såkalt Chirp-teknologi, som bruker flere båndbredder samtidig for å gi optimale bilder»

Deeper er en bærbar ekkolodd som er praktisk både til kasting fra land og til isfiske, men den fungerer også utmerket til båtfiske, hvor den enkelt kan festes til båten med en “flexiarm”, som enkelt festes. Dette betyr at hvilken som helst jolle kan brukes og er derfor ypperlig til ferier eller til din jolle med elmotor, hvor du slipper unødvendig vekt.

«… I båtmodus fungerer kartdelen i Deeper-appen bra. Kombinert med fleksiarmen var det lett å feste Deeper på min lille aluminiumsjolle, og det er nettopp i slike små og lette farkoster Deeper har sin styrke…Den er enkel i bruk, ekstremt mobil, liten og lett og relativt rimelig …»

Deeper kommer også med mulighet for å lage kart gjennom appen Lakebook, hvor dybdekart kan lagres og lastes opp til skyen automatisk.

Deeper er også en fin løsning for isfiske, hvor du ikke trenger å slepe rundt på ekkoloddet i egen bag, men bare kan ta det med deg. Deeper-modellene kan imidlertid ha det vanskelig med tykk is.

Garmin Striker Cast GPS

 • Anbefalt av Klikk.no

Garmin Striker Cast er en konkurrent til Deepers bærbare modeller. Med Garmins overlegne GPS-teknologi vil nok mange være interessert, da en del av kritikken mot Deepers tidlige modeller var den mangelfulle GPS-funksjonen (skal være bedre nå).

Striker Cast er en smart og kompakt ekkolodd-enhet som du kan kaste ut i vannet med en fiskestang eller hekte på båt, kano, packraft eller kajak.

««… Garmin Striker Cast er solid, enkel i bruk, har god batterilevetid, finner fisk og gjør fisketuren morsommere. GPS-modellen er kanskje ikke direkte billig, men du kan også velge en modell uten GPS og spare flere hundrelapper. Anbefales! …»»

På mobilen eller nettbrett kan du nå se fisk og struktur i detalj på den gratis Striker Cast-appen, som er kompatibel med både Apple- og Android-enheter.

Du kan bruke Striker Cast i ferskvann og saltvann – og til og med til isfiske. Garmin Striker Cast fungerer på dybder fra 60 cm til 45 meter. Dette er mindre enn konkurrenten Deeper, som kan fungere på dybder opp til 100 meter. Her nevner vi at også Deeper er best til grunt vann.

Garmin Striker Cast fås med og uten GPS, hvor den modellen uten GPS da er en 500 lappen billigere.

Ekkolodd til Isfiske – Best i Test

Som isfisker er det viktig at ekkoloddet er bærbart og til det kan alle ekkolodd som ikke er integrert i båten brukes, da typisk solgt som isfiskesett med veske og andet tilbehør.

Alternativet kan være de små flytende “kuler” som sender signalene til en telefon eller nettbrett over Wi-Fi. Disse har mange fordeler, men også klare begrensninger. På isen har de blitt en suksess, ikke minnst fordi de er så lette å transportere og sette opp.

«…Trådløse ekkolodd sliter ofte når isen blir 50 cm og mer. Sett på den smaleste strålen, helst under 10 grader, og legg i snø/is i hullet, så kula kan ligge stille i senter…»

Deeper Smart Sonar Chirp+ 

 • Mest populær på Prisguiden
 • Terningkast 5 i test – Jakt&Fiske
 • Anbefalt av Tek.no

Deeper var litt av en revolusjon da den kom ut for snart noen år siden. Her hadde de for første gang et transportabelt fiskesøk, som folket på land også kunne bruke til å kartlegge fiskevannet og finne fisken.

Hvis du noen gang har lurt på hva som skjuler seg under isen og hvem som ikke er det, så har Deeper svaret.

«…Vår utvalgte har Chirp teknologi, som fintuner signalene og gir et bedre bilde, tre strålebredder og svært god batterikapasitet..…»

Seeberg Praktik 6M

 • Billig og enkel

Dette er et veldig enkelt og billig ekkolodd for isfiske, som ikke viser levende bilder, men som du kan bruke til å synke ned i hullet og se hva som skjuler seg.

«…Dette er et utypisk ekkolodd, men greit for deg som ikke skal «sitte å glo» på skjermen dagen lang. Skal du bare sjekke et vann for finne rett dybde, og se om det er noe fisk der, er dette en god løsning.…»

Lowrance Hook Reveal Icemachine

 • Kvalitet til isfiske

Lowrance er nordmenns favorittmerke av ekkolodd og med dette isfiskesettet kan du ta den populære Hook2-modellen på isen.

«…Dette er en enkel pakke, som passer de fleste fiskere, både fra båt og på isen. Vår representant leveres komplett med to sendere (båt, pluss is), batteri og en transportabel bæreveske og to små slukbokser. Enheten har en 4 tommers skjerm og viser et detaljert og godt skjermbilde..…»

Andre gode ekkolodd – ikke testet endda

 • Deeper Smart Sonar Pro 
 • Deeper Smart Start
 • Furuno FCV588
 • Furuno FCV628
 • Humminbird Helix Sonar G2
 • Humminbird Helix Chirp
 • Humminbird Solix 12 SI
 • Humminbird Smartcast
 • Lowrance Elite Ti2
 • Lowrance HDS Carbon
 • Raymarine Axiom 12
 • Raymarine Elements
 • Simrad HSS EV03

Verd å vite om å kjøpe ekkolod

Hva er et ekkolodd egentlig?

Et ekkolodd er felles betegnelse for elektronik som brukes for å oppdage fisk og bestemme dybden på vannet under båten. Ekkoloddet sender ut lydsignaler som beveger seg gjennom vannet og deretter reflekteres tilbake fra bunnen av vannet eller fra fiskene som svømmer i det. Basert på disse refleksjonene kan ekkoloddet bestemme dybden og mengden fisk som befinner seg i området.

Ekkoloddet består af en transducer, også kaldet svinger, som sender ut lydsignalene og så selve brukerflaten med skjern, som tolker og viser det som transduceren sender tilbake.

For lystfiskere kan ekkolodd være et uvurderlig verktøy som hjelper dem med å finne de beste fiskeplassene og øke sjansene for en vellykket fangst. Ved hjelp av ekkoloddet kan man se hvor fisken svømmer og tilpasse fisketeknikken deretter. Med moderne ekkolodd kan man også se ulike fiskeslag og deres størrelser i sanntid.

Kartplotter med GPS

Med en kartplotter i båten har du oversikt over både posisjonen din på kartet og dybden i området du befinner deg i. 

Dette er svært gavnlig når du fisker, da du kan tilpasse fisketeknikken til dybde og bunntype.

Kartplottere har vanligvis samme funksjonalitet som et vanlig ekkolodd, men altså mulighet for å lage egne kart.

På grunn av GPS-funksjonen på kartplotteren, er det også enkelt å merke av fiskeplasser og andre landemerker på kartet, slik at du enkelt kan finne tilbake til dem eller unngå dem senere. 

Portable ekkolod

De portable enhetene blir mer og mer populære på markedet og det er ikke uten grunn. Med et bærbart ekkolodd som Deeper eller Garmin Striker Cast har du altid ekkolodd ved hånden og trenger verken båt eller utstyr.

De portable ekkoloddene kan kastes ud med stangen og både brukes til å se fisk eller lage dybdekart.

Fisker du fra kano, kajak eller jolle, er de veldig greie å festne og virker da fullt som et vanlig ekkolod.

Fishfinder

En fishfinder er en avansert form for ekkolodd (sonar) som på en skjerm viser dybde samt fisk og andre objekter som befinner seg under båten.

På en fishfinder kan man lese av følgende:

 • Dybde
 • Bunnens beskaffenhet (hard/myk)
 • Enkeltstående fisk
 • Stimer av fisk
 • Andre objekter i vannsøylen – for eksempel downriggerloddet som dras etter båten.
 • Fiskeredskaper – pirk, garn o.l.
 • Springlag

Transducer

Transduceren er selve senderen eller svingeren som den ofte kalles. En transducer plasseres under vannlinjen og sender ut lydbølger som Fishfinderen omformer til et leselig bilde.

Det finnes flere forskjellige typer av transducere med teknologier som Chirp og 2D/Downimaging. 

Det er viktig å velge en transducer som passer til fishfinderen, båten og dybden du vil fiske.

Det tilsvarer litt å velge høyttalere til en musikkanlegg – velger man for små høyttalere utnytter man ikke anleggets kapasitet, og velger man for store høyttalere betaler man for noe man aldri kommer til å bruke.

Skjerm

Størrelsen på en fishfinders skjerm oppgis i engelske tommer, som svarer til godt og vel 2,5 cm (helt precis 2,54cm).

«…En 7″-skjerm av toppmodellene, er vesentlig billigere enn en 12″-skjerm fra mellomklassen. Du slipper derfor ikke unna å tenke litt på skjermstørrelse versus funksjoner…»

Skjermstørrelsen måles diagonalt. De forskjellige modellene har sjelden helt kvadratiske skjermer, og det diagonale målet kan derfor ikke entydig tas for å uttrykke hvor stor skjermen er. 

«…Brukeropplevelsen blir bedre med større skjerm, du ser lettere detaljer, og du kan stå lengre fra skjermen uten å gå glipp av ting. Skjermenes oppløsning har en viss betydning, men de fleste modellene har en oppløsning versus størrelse som er fornuftig. Med økende skjermstørrelse, øker også prislappen kraftig…»

Noe av det viktigste her er opløsningen på skjermen. Den måles i pixel akkurat som på datamaskinen eller nettbrettet ditt. 

En høy opløsning er klart å foretrekke da du her kan se flere detaljer om fisk og bunn. Dette er da ekstra viktig om du vil fiske etter enkelte fisk.

Sendestyrke

Sendestyrken til et ekkolodd indikerer hvor dypt ekkoloddet kan sende lydbølger og dermed hvor dypt man kan fiske.

De fleste ekkolodd har tilstrekkelig styrke for grunt vann, men hvis man skal fiske i dypet etter lange, brosme eller andre fisk som foretrekker dypt vann, må man sørge for å velge et ekkolodd med tilstrekkelig sendestyrke for å kunne trenge ned i de dype vannlagene.

Chirp

CHIRP står for “Compressed High Intensity Radar Pulse”. Det er en fancy måte å si at den kan vise deg fisk som andre former for 2D-sonar ikke kan. Hvordan fungerer det? CHIRP skanner vannet for fisk på samme måte som søkefunksjonen på radioen i lastebilen din skanner luftbølgene for FM-stasjoner. Ved å dekke et bredt spekter av frekvenser, produserer CHIRP mer nøyaktige, mer detaljerte tilbakekallinger av fisk, strukturer og bunnen.

Les denne artikkelen på andre språk:

1 hendelser på “Ekkolodd til småbåt, isfiske og haspel – best i test 2023”

 1. Finnes det ikke et enkelt ekkolodd hvor dypde og fisk kan sees, forutsatt at det finnes fisk.
  Er luta lei av ekkolodd med alskens dikkedarer som ikke brukes å som dukker frem i tide å utide på skjermen.
  En knapp, dypde og eventuelt fisk, slikt ekkolodd ønsker jeg meg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen