Turbukse til herre og dame – Best i Test 2024

Turbukser er et must for alle som elsker å være ute i naturen. Enten du er på dagstur i skogen, topptur i fjellet eller langtur i villmarken, er et par gode turbukser avgjørende for en behagelig opplevelse.

Men hvilken modell skal man velge? Vi har testet et bredt utvalg turbukser for å finne de beste alternativene til ulike behov og preferanser.

Basert på testresultar har vi plukket ut de beste turbuksene innenfor ulike kategorier, slik at du kan finne akkurat den modellen som passer dine behov. Vi dekker alt fra lettvekts turbukser til robuste og varme vinterbukser.

Les vår store turbuksetest og finn favoritten din!

Turbukse – Best i Test

Lundhags Makke

 • Testvinner hos Utemagasinet
 • 70/100 hos Råd&Rön
 • Best i Test hos Klikk.no
lundhagsmakke
Butikk Pris Read more
2.499,00 NOK ➜ Gjør kupp

Lundhags Makke er en av de mest populære turbuksene på markedet, en real konkurrent til Fjällräven Keb og andre i topp-sjiktet. Denne premium turbuksen har blitt videreutviklet over mange år for optimal ytelse og komfort på både fjellturer og daglig bruk.

«Den føles solid nok til å bruke på tøffere fjellturer, i tillegg til at den er myk og behagelig å ha på til hverdagsbruk på de mindre krevende turene, som i skogen bak huset. Lundhags Makke er knallfin»

God stretch og bevegelsesfrihet

Buksen har stretchpaneler i sete, skritt og knær som gir god bevegelighet. Ifølge Klikk.no har Makke “Ganske tight i fasongen, men god bevegelighet”.

Flere brukere vurderer at Lundhags Makke er mere behagelig og bevegelig enn konkurrenten Fjällräven Keb. Lundhags Makke er med sin vekt på 436 g nesten 200 gram lettere enn konkurrenten. Dette gjør den mer egnet for varmere vær enn tyngre turbukser.

Stretchen bidrar til at buksen sitter komfortabelt uten at det blir “hengerumpe”.

«Stretchen i Lundhags Makke gir deg god bevegelse, den sitter veldig fint på, og har figursydd rumpe og knær. Den har veldig god passform, og du slipper «hengerumpe» etterhvert som turbuksa blir brukt»

Delvis vind- og vannavvisende

Makke er laget av en polyester- og bomullsblanding som gjør den delvis vind- og vannavvisende. Den tåler en del nedbør, men er ikke 100% vanntett. En bruker på Fjellforum skriver at “buksen holder seg tørr” selv om hun “baser og herjer litt i snøen” med den.

Motsat får buksen kritikk i test hos Råd&Rön for at den ikke er så veldig vindtett. Det medvirker til at buksen bare får 70/100.

Smart ventilasjon

Lundhags Makke er produsert i polyester og bomull, noe som bidrar til at buksen puster godt.

Buksen har også ventilasjon med glidelåser på innsiden av lårene og leggene. Dette gir mulighet for kjøling på varme dager. Det er også myggnett på innsiden slik at insekter holdes ute.

Oppsummering

Makke passer godt til de fleste turer, enten det er på fjellet eller i skogen. Kombinasjonen av stretch, ventilasjon og smidig passform gjør den populær.

Makke har flere lommer, blant annet ett med innvendig nettinglomme som passer til mobiltelefon. Ifølge Utemagasinet har buksen “bra med lommer”.

Noen ulemper er at den ikke er 100% vanntett og kan bli varm om sommeren. Men testresultater og popularitet viser at Makke treffer godt for mange.

Fjällräven Keb Gaiter

 • “Best i Test” hos Råd&Rön
 • Anbefalet av Friluftsframjandet.se
 • Best i Test hos Klikk.no
Fjällräven Keb Gaiter
Butikk Pris Read more
1.889,00 NOK ➜ Gjør kupp

Fjällräven KEB er gullstandarden når det kommer til turbuksen. Dette er en av de mest solgte turbuksene i Norge, en favoritt som er blitt utviklet i mange år.

Denne tekniske turbuksen er slitesterk, ventilert og delvis vanntett med sitt G-1000 material på lår og rompe. Godt med praktisk lommer og praktiske kroker.

Fjällräven Keb selges i flere modeller, Fjällräven Keb Trousers er den klassiske modellen, Fjällräven Keb Gaiter er en zip off modell med konvertible gamasjer, Fjällräven Keb Curved er en dame-modell og Fjällräven Keb Eco-Shell er en helårs modell med skallbukse.

Best i Test hos Råd&Rön og Klikk.no

Keb buksen har vunnet best i test i flere tester, blant annet hos det svenske forbrukerrådet Råd&Rön i en test fra 2022, der den får 86/100.

Her får den 9/10 i vurdering fra testpanelet som spesielt fremhever komfort, detaljer og helhetsinntrykk og design.

Her i Norge har den også vunnet best i test da Klikk.no testet 15 turbukser i 2017. Keb har altså klart å holde kvaliteten høy over mange år nå.

Ikke vanntett, men tåler vann

Fjällräven Keb er ikke en vanntett turbukse, men den har vannavvisende g-1000 materiale og tykt slitesterk stoff som holder det meste ute.

«Jeg klarer ikke å la være å base og herje litt i snøen, men buksa holder seg allikevel tør»

God og romslig pasform med stretch

Fjällräven Keb modellene er ikke de letteste i klassen, men har likevel god komfort og passform takker være stretch materialet i sete og lår, kombinert med en generell løs passform.

Klikk.no fremhever også kombinasjonen av stretch og polyester/bomull som noe positivt ved denne turbuksen:

«Kombinasjonen av stretchstoff og polyester/ bomull gir en fin balanse mellom bevegelighet og slitestyrke»

Litt tung for sommerbruk

Fjällräven Keb veier omtrent 600 gram i størrelse 48. Dette gjør den til en relativt tung turbukse.

Fordelen med vekten er selvsagt den høye slitestyrken og robustheten. Ulempen kan være at buksen blir varm og tung å ha på seg på varme sommerdager og lengre turer.

Så om du trenger en lett turbukse for sommeren, er nok Fjällräven Keb ikke det optimale valget.

Konklusjon

En allround klassiker for hele året. Eneste minus er prisen. Noen vil kanskje synes at Keb er litt rikelig tung som bukse for lengre turer og om sommeren. Her kan bukser Lundhags Makke, Houdini Motion eller Klättermusen Misty være bra alternativer i premium-sjiktet.

Houdini Motion

 • 84/100 hos Råd&Rön
 • 8/10 i test hos Utemagasinet
Houdini Motion
Butikk Pris Read more
2.199,00 NOK ➜ Gjør kupp

Houdini Motion er en allsidig og komfortabel softshell turbukse som fungerer godt til friluftsliv året rundt. Buksen har fått gode skussmål i tester og er et lettere, mere komfortabelt alternativ til andre premium allround turbukser som Fjällräven Keb og Lundhags Makke.

«Houdini Motion Top Pants er ikke blant de rimeligste turbuksene vi har testet, men den framstår som en forholdsvis allsidig turbukse som vil fungere like fint på hengekøyetur med venner, som til dagsturer i fjellet vår, sommer og høst»

Det svenske forbrukerrådet Råd&Rön gir Houdini Motion hele 84 poeng av 100 mulige, nest best i test, bare overgått av førnevnte Fjällräven Keb. Testpanelet gir spesielt god score på funksjon og slitestyrke.

God stretch og bevegelsesfrihet

Buksen har stretchpaneler ved knærne som øker bevegelsesfriheten. Utemagasinet trekker fram at Houdini Motion er “formsydd ved knærne for å øke bevegeligheten når du går.”

Hos forhandler Hektapåtur.no skriver de at buksen har en “Ettersittende passform,..Stretch, panel i skritt og artikulerte knær for bevegelsesfrihet.”

Vind- og vannavisende – nesten

Stoffet er behandlet med DWR som gjør Houdini Motion delvis vannavvisende og vindavvisende. Utemagasinet skriver at den er har “vannavstøtende egenskaper”, selv om den ikke er helt vanntett hvis det begynner å regne.

Ifølge Hektapåtur er buksen “ekstremt vind avvisende” i tillegg til å være “pustende, lett og hurtigtørkende.”

Oppsummering

Houdini Motion får god omtale for sin komfort og bevegelsesfrihet. Med godt vind- og vannskjøtt kombinert med stretch gjør dette til en god turbukse for de fleste turer, året rundt ifølge testere.

Billig turbukse – Best i Test

Stormberg Liabekk

 • Lett og rimelig turbukse
 • 7/10 hos Utemagasinet
stormberg
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Gjør kupp

Stormberg Liabekk er en lett og rimelig turbukse som passer godt for friluftsliv til under 1000 kroner. En rimelig og lett turbukse som er perfekt for sommerturer.

Stormberg er et av Norges bestselgende merker med prisvennlige plagg og produkter til utelivet.

Liabekk er produsert i polyester. En small dame veier bare 285 gram, så her får selv gramjegere mye for pengene.

Stormberg har produsert Liabekke i flere størrelser fra XS til 4XL, noe som jo bare er positivt.

«Alt i alt er Liabekk fra Stormberg en prisgunstig turbukse som egner seg for allsidig friluftsliv»

7/10 i test hos Utemagasinet

Den har ikke spesielt godt værvern, men materialet er delvis stretchy og gir god bevegelsesfrihet. Liabekk får skryt for å være veldig bevegelig i Utemagasinet sin test.

«Buksa er i seg selv lett og komfortabel å gå på tur i. Passformen er like lett og bevegelig som testvinneren Klättermusen Misty 2.0»

Buksen har en relativt smal passform.

Liabekk har flere glidelåslommer, blant annet to på hvert bukseben. Men plasseringen av den skrå lommen på låret trekkes fram som uheldig.

Oppsummering

Oppsummert er dette en god turbukse til under tusenlappen for deg som vil ha noe lett og funksjonelt. Men du må belage deg på at den ikke har like godt værvern som dyrere modeller.

Haglöfs Rugged Flex Pant

 • Allsidig turbukse til rimelig pris
 • Terningkast 4 hos Dagbladet
 • 77/100
Haglöfs Rugged Flex Pant
Butikk Pris Read more
849,00 NOK ➜ Gjør kupp

Haglöfs Rugged Flex Pant er en allsidig turbukse laget i polyamid med noe stretch. Haglöfs er et svensk friluftslivsmerke med røtter tilbake til 1914. Selskapet ble startet av Wiktor Haglöf som lagde sekker og ryggsekker. I dag tilbyr Haglöfs et bredt utvalg av klær og utstyr for friluftsliv – og flere populære turbukser.

Gode resultater i test

Buksen har fått gode resultater i tester hos flere magasiner. Råd&Rön gir den 77 av 100 poeng. Dette er et godt resultat for prisen, da testvinneren “bare” fikk 84 av 100 mulige poeng. Mye poeng for pengene altså.

Utemagasinet.se anbefaler den også og Dagbladet gir terningkast 4 av 6 mulige, som gir den skryt for å være komfortabel og slitesterk, men kritik for å ikke være så elastisk og stretchy som andre turbukser.

«Er ikke like elastiske som de andre turbuksene vi har testet og er litt stivere i stoffet. Turbuksa er uansett komfortabel og oppleves som slitesterk»

Delvis vannavvisende

Med vekt på 410 gram er den relativt lett sammenlignet med andre turbukser. Det delvis vannavvisende materialet holder deg tørr på lette regnskyll.

Rugged Flex Pant har noe stretch, anslagsvis 5-10 prosent, som gir komfort og bevegelsesfrihet. Buksen mangler zip-off løsning og egner seg derfor best til turer uten behov for å gjøre om til shorts.

Oppsummering

Ifølge tester har buksen god passform og solid kvalitet til en overkommelig pris. Dette gjør Haglöfs Rugged Flex Pant til et godt alternativ til dyrere merkevarer for mange.

Turbukse for dame – Best i Test

Fjällräven Abisko Trekking Pro Tights

 • Tekniske tights for kvinner
 • 7/10 hos Utemagasinet
abisko trekking tights
Butikk Pris Read more
1.679,00 NOK ➜ Gjør kupp

Abisko Trekking Pro Tights er en teknisk turbuksmodell fra Fjällräven spesielt designet for kvinner.

Buksen er laget i en stretchy dobbeltstrikket polyester som gir god bevegelsesfrihet. Den har forsterkninger på utsatte områder som knær og sete.

«Fjellreven Abisko Trekking Tights Pro dame skiller seg fra treningstightser forøvrig ved å ha litt mer polstring på knær og i setepartiet»

Ifølge produktbeskrivelsen veier buksen rundt 300 gram og har delvis vannavstøtende behandling. Det er brukt 30% elastan som gir stretch.

7/10 i test hos Utemagasinet

Abisko Trekking Pro Tights har fått 7 av 10 poeng i en test hos Utemagasinet for god bevegelighet, men manglende værbeskyttelse.

Med tanke på det tekniske stretchmaterialet og forsterkningene ser denne modellen ut til å være godt egnet for lettere fjellturer, men med behov for skalbukse ved dårlig vær.

«Aller best egner Fjellreven tights seg til dagsturer eller som en lett, ekstra langbukse, er det et anvendelig og praktisk turplagg»

Lundhags Authentic II Ws Pant

 • Populær damemodell
 • Anbefalt af Friluftsframjandet.se
Lundhags Authentic II Ws Pant
Butikk Pris Read more
2.100,00 NOK ➜ Gjør kupp

Authentic II Ws Pant er en populær turbukse fra Lundhags spesielt utviklet for kvinner. Buksen er laget i stretchmateriale og har en zip-off løsning.

Lundhags buksen veier den 535 gram og har 8% stretch. Den er laget i polyester og bomull og skal være godt anbefalt av Friluftsfrämjandet.

Med tanke på materialet og zip-off muligheten ser Authentic II Ws Pant ut som en funksjonell og allsidig turbukse for kvinner. Stretchen gir god bevegelsesfrihet mens zip-off gjør at buksen kan brukes både som bukse og shorts.

Buksen får skryt for å være vannavvisende i test hos Friluftsframjandet, som er en svensk friluftsorganisasjon:

«Oväntat bra vattenavvisning, det måste regna rejält innan ett par skalbyxor behövs»

Lundhags lover god passform, slitestyrke og praktiske detaljer i denne modellen. Alt i alt virker Authentic II Ws Pant som et godt alternativ for kvinner som vil ha en behagelig og allsidig turbukse.

Revolution Race GP Pro Rescue

 • Allsidig turbukse for kvinner
 • 81/100 hos Råd&Rön
Revolution Race GP Pro Rescue
Butikk Pris Read more
1.599,00 NOK ➜ Gjør kupp

Revolution Race GP Pro Rescue er en allsidig turbukse for kvinner laget for å tåle tøff bruk i ulendt terreng.

Ifølge produsenten er buksen laget i en blanding av polyester og bomull som gir god slitestyrke. Den har DWR-behandling som gjør den delvis vannavvisende.

Gode testresulater

Buksen skårer 81 av 100 poeng i en stor test hos det svenske forbrukerrådet Råd&Rön. Dette er i top 3 i testen i en test som inkluderer mange kjenninger som Fjällräven og Lundhag.

Med tanke på materialet og testresultatene virker GP Pro Rescue som en god turbukse for kvinner som er ute etter funksjonalitet og holdbarhet. Den ser ut til å tåle tøffere forhold enn en lettvekts sommerkolleksjon.

Zip-off-løsningen gjør at buksen kan brukes både som hel bukse og shorts. Dette øker fleksibiliteten. Samtidig har den gode stretchegenskaper som gir god bevegelsesfrihet.

Alt i alt ser Revolution Race GP Pro Rescue ut som et godt turbuksealternativ for aktive kvinner som vil ha en funksjonell og holdbar bukse til ulike eventyr.

Vanntett turbukse – best i test

Norrøna Svalbard Heavy Duty

 • Solid turbukse for tøff bruk
 • 8/10 i test hos Utemagasinet
svalbard 1
Butikk Pris Read more
1.689,00 NOK ➜ Gjør kupp

Norrøna Svalbard Heavy Duty er en kraftig turbukse for herre og dame designet for tøff bruk i ulendt terreng.

Buksen har delvis vannavvisende behandling og er laget i en blanding av bomull og polyester. Dette gir god slitestyrke og god beskyttelse mot vind og lett regn, men ingen av turbuksene i dette avsnittet er helt vanntette, her anbefaler vi å se på en skallbukse.

«Stoffet har en grov overflate og er ikke vanntett, men såpass tjukt og vannavstøtende at buksa vil holde deg tørr en god stund»

Kraftig og slitesterk, men noe stiv og tung

Ifølge Utemagasinet gir det kraftige materialet god holdbarhet, men buksen blir noe stiv og tung, Utemagasinet beskriver den neste som en “arbeidsbukse”. Den fungerer best til kaldere forhold der behovet for beskyttelse veier opp for vekten på over 700 gram.

Svalbard Heavy Duty har praktiske detaljer som ventilasjon med netting og justerbar vidde nederst på buksebeina. Dette gjør at buksen kan tilpasses ulike skotyper.

Buksen har fått 8 av 10 poeng i test hos Utemagasinet for sin robuste kvalitet. Men testeren påpeker at den ikke er like fleksibel og lett som lettere sommerbukser.

For de som er ute etter en solid turbukse til både sommer og vinter, kan Norrøna Svalbard Heavy Duty være et godt alternativ. Buksen ser ut til å tåle hard medfart samtidig som den har nødvendig funksjonalitet. Ikke helt vanntett, men tåler mye.

Klättermusen Misty 2.0

 • Allsidig turbukse
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
klattermusen misty 1
Butikk Pris Read more
2.999,00 NOK ➜ Gjør kupp

Klättermusen Misty 2.0 er en delvis vanntett, men helt vindtett teknisk turbukse i lette materialer fra det svenske merket Klättermusen. Denne buksen er et utmerket alternativ til de andre store svenske merkene som Fjällräven og Lundhags, spesielt når det gjelder komfort.

Mange brukere foretrekker Klättermusen når komfort er viktig. Utemagasinet skriver:

«Klättermusen Misty er veldig lett og bevegelig, synes vi, og dermed også komfortabel å være på tur med. Materialet ventilerer godt og framstår som slitesterkt»

Klatrebukse som også fungerer som turbukse

Klättermusen Misty 2.0 er først og fremst en klatrebukse, noe som ikke er overraskende ettersom Klättermusen er et svensk merke som startet med å produsere klatreutstyr i Åre i Sverige i 1975.

Imidlertid fungerer buksen også meget godt som en turbukse, noe Utemagasinet kommenterer på i sin test der buksen får 9/10:

«Klättermusen Misty 2.0 er en turbukse laget ført og fremst for miksklatring, men som også fungerer til friluftsbruk ellers»

Vindtett og (nesten) vanntett

Som med de andre buksene vi har valgt i dette avsnittet, er ikke Klättermusen Misty 2.0 en egentlig vanntett bukse. For en helt vanntett turbukse, bør man i stedet velge en skallbukse. Men ifølge Utemagasinet er den likevel vannavvisende:

«Den er vindtett og holder greit på varmen på de kjøligere høstdagene når det blåser over tregrensa. Buksa er vannavstøtende, men den ikke helt regntett»

Lett og tynn turbukse – best i test

Norrøna Fjørå Flex Pants

 • Lett og funksjonell sommerbukse
 • 9/10 hos Utemagasinet
fjora
Butikk Pris Read more
2.299,00 NOK ➜ Gjør kupp

Norrøna Fjørå Flex Pants er en lett turbukse, bare 381 gram, designet for sommerbruk og høy aktivitet som stisykling.

«Norrøna Fjørå Flex Pants er velegnet til stisykling i litt kjølig vær, men den er også en flott turbukse for vandring og fjellturer ellers»

Buksen er laget av stretchet syntetmateriale som gjør den smidig og behagelig å bevege seg i. Det slitesterke flex-stoffet gir god isolasjon samtidig som det er delvis vannavvisende til tross for at det er lett og tynnt.

God ventilasjon

Fjørå Flex Pants har flere funksjoner for å holde god ventilasjon på varme sommerdager. Buksen har blant annet nettfôrede ventilasjonsåpninger på sidene som kan åpnes med glidelås.

I tillegg har buksen noe høyere liv for å unngå luftgap mot trøya. Dette bidrar til å holde varmen ute.

Praktiske detaljer

Buksen har også flere praktiske detaljer, blant annet to håndlommer, benlomme og silikon på linningen som hindrer at buksen glir ned.

Nederst kan buksebeina strammes med borrelås slik at de sitter godt over fottøyet.

Testvinner

Norrøna Fjørå Flex Pants har fått svært gode skussmål i stor turbuksetest hos Utemagasinet, med topplassering 9 av 10 mulige poeng.

Alt i alt fremstår Fjørå Flex Pants som et godt alternativ for aktive friluftsfolk som vil ha en lett og funksjonell sommerbukse med god ventilasjon.

Fjällräven Abisko Midsummer

 • Lett sommerbukse
abisko

Fjällräven Abisko Midsummer er en lett og godt ventilert turbukse, spesielt egnet for fotturer i varmt klima.

«Aller best egner Fjellreven tights seg til dagsturer eller som en lett, ekstra langbukse, er det et anvendelig og praktisk turplagg»

Tightsen er ikke så aktuell for løping og sykkel, da den har forsterkninger på knær og sete.

Lett og pustende, men ikke vannavvisende

Buksen er laget i Fjällrävens lette og hurtigtørkende materiale G1000 Air Stretch. Dette gir god ventilasjon og komfort på varme sommerdage.

For å øke luftgjennomstrømningen ytterligere har buksen ventilasjonsglidelåser langs sidene. Det gjør at man kan slippe ut overskuddsvarme.

Abisko Midsummer har også flere praktiske detaljer som lommer og justering med snøring nederst på buksebeina.

I test hos Utemagasinet har den fått 7 av 10 mulige poeng. Testeren trekker frem funksjonalitet, god ventilasjon og hurtig tørketid som positive egenskaper.

Oppsummering

Alt i alt ser Abisko Midsummer ut til å være et godt valg for de som vil ha en lett og luftig turbukse til fotturer på sommeren.

Varm turbukse – best i test

Fjällräven Vidda Pro

 • Allsidig og robust turbukse
 • Anbefalt av Utemagasinet.se
fjallraven vidda pro best i test
Butikk Pris Read more
2.599,00 NOK ➜ Gjør kupp

Vidda Pro er toppmodellen fra Fjällräven egnet for tøffe forhold og bruk. Dette er en ekte 4-sesong turbukse, som egner seg for vår, høst og vinter, men som blir for varm for sommerbruk:

«Pålitlig, slitstark och miljösmart byxa för -krävande uteliv. Utmärkt för svalare vandringar, höstrusk och skidturer. Väl tät väv för varma dagar, även om ventilerna luftar»

Buksen er laget i en blanding av polyester og bomull, noe som gir god slitestyrke og pusterom. Den har delvis vannavvisende behandling.

Vidda Pro veier 645 gram og har fått gode skussmål i tester hos både Nomaderna og Utemagasinet for sin funksjonalitet og holdbarhet.

Med tanke på materialet og egenskapene ser denne buksen ut til å være et godt valg for allsidig bruk i fjell, skog og mark. Zip-off-funksjonen gjør at den kan tilpasses ulike forhold.

Alt i alt fremstår Fjällräven Vidda Pro som en solid og praktisk turbukse for de med behov for god bevegelsesfrihet og slitestyrke.

Haglöfs Rugged Mountain Pants

 • Allsidig og robust turbukse for herre
Haglöfs Rugged Mountain Pants
Butikk Pris Read more
1.045,00 NOK ➜ Gjør kupp

Rugged Mountain Pants er en populær turbukse med flere smarte detaljer, blant annet ventilasjon på lårene, justerbar livvidde og ankler, samt støvelkroker.

Det gjør at buksen kan tilpasses ulike aktiviteter og forhold. I tillegg har den flere lommer for oppbevaring av utstyr.

Ifølge test hos Friluftsfrämjandet er Haglöfs Rugged Mountain Pants en anbefalt turbukse

Rugged Mountain Pants er laget i slitesterkt polyamidmateriale med elastiske stretchpaneler. Dette gir god bevegelsesfrihet og holdbarhet.

Buksen har ikke membran, men er delvis vannavvisende. Den har også ventilasjon på lårene og forsterkninger på utsatte områder.

Med en vekt på 800 gram og anbefaling fra Friluftsfrämjandet, ser denne modellen ut til å være en solid og funksjonell turbukse.

Stretchpanelene og det slitesterke materialet gjør Rugged Mountain Pants velegnet for aktiviteter som krever god bevegelighet og robusthet.

Alt i alt ser dette ut som et godt valg for turer i ulendt terreng gjennom alle årstider.

Testresultater – tabell

NavnPrisVektVannavvisendeStoffStretchZip-off
Amundsen Field Slacks2799https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/ms-field-slacks.jpeg500 g7/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-amundsen-field-slacks)Ja, delvisPolyamid3%Nei
Bergans Fjorda Trekking Hybrid Pants1659https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/307ae515.webp535 g78/100 hos Råd&Røn (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/tabell/)Ja, delvisPolyamid3%Nei
Bergans Utne999https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/bergans-men-s-utne-v5-pants-orion-blue-fb502d65f2.webp350 gAnbefalet af Friluftsframjandet.se(https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/vandring/en-bralla-for-alla--test-av-vandringsbyxor/), Testet av Sirasverden.no (https://www.sirasverden.no/blog/2019/6/13/test-bergans-utne-turbukse)NeiPolyamid3%Nei
Brynje Hiking Pants1799https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10562807-16.jpg380 g8/10 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktklaer/jaktbukser/test-av-brynje-hiking-turbukse)Ja, delvisSoftshell??
Fjällräven Abisko Midsummer2299https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/8e37ecd101ecac1ddfe1635dc21dafe74e0967aa-554x1500-1.webp300 g8/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-fjaellraeven-abisko-midsummer-turbukse)NeiPolyester?Ja (egen modell)
Fjällräven Abisko Shade1899https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/387da91aa6469c3a9bda18b17c9bfc41a23334c0-2500x2500-1.webp350 gNeiPolyester og Bomull11%Nei, men kan kjøpes som shorts
Fjällräven Abisko Trekking Pro Tights 1999https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/abisko-trekking-tights.jpg300 g7/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser/fjellreven-abisko-trekking-tights-pro-dame-test)Ja, delvisPolyester30%Nei
Fjällräven Keb Gaiter3319https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/lundhagsmakke.jpg610 g"Best i Test" hos Råd&Rön (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/), Anbefalet av Friluftsframjandet.se (https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/vandring/en-bralla-for-alla--test-av-vandringsbyxor/), Best i Test hos Klikk.no (https://www.klikk.no/helse/trening/tester/test-av-15-turbukser-3613770)Ja, enkelte modellerPolyamid og Polyester0% - 11%Ja (egen modell)
Fjällräven Vidda Pro2499https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/fjallraven-vidda-pro-best-i-test.jpg645 gAnbefalt av Nomaderna.se (https://www.nomaderna.se/basta-vandringsbyxorna/) og Utemagasinet.se (https://www.utemagasinet.se/nyheter/20220802/ute-testar-byxor-for-alla-aventyr/)Ja, delvisPolyester og Bomull?Nei
Haglöfs Mid Slim1019https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10589961-34777.jpg424 gNeiPolyamid10%Nei
Haglöfs Rugged Flex Pant849https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10544610-32600.jpg410 g77/100 hos Råd&Røn (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/tabell/), Anbefalt av Utemagasinet.se (https://www.utemagasinet.se/nyheter/20220802/ute-testar-byxor-for-alla-aventyr/), Terningkast 4 hos Dagbladet (https://dinside.dagbladet.no/fritid/fem-turbukser-under-lupen/71413241)Ja, delvisPolyamid5 - 10%Nei
Haglöfs Rugged Mountain Pants1039https://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Hagl%C3%B6fs%20Rugged%20Mountain%20Pants.jpg800 gAnbefalet af Friluftsframjandet.se(https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/vandring/en-bralla-for-alla--test-av-vandringsbyxor/)NeiPolyamid5 - 11%Nei
Helly Hansen Vandre639https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/helly-hansen-vandre-tur-pant.jpeg460 g71/100 hos Råd&Rön (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/tabell/)NeiPolyester og bomull6%Nei
Houdini Motion1199https://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Houdini%20Motion.jpg452 g84/100 hos Råd&Rön, 8/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-houdini-motion-top)Ja, delvisPolyester?Nei
Klättermusen Grimner1699https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/klattermusen-men-s-grimner-pant-raven-raven-93d558db7c.webp457 g9/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-klaettermusen-grimner)Ja, delvisPolyamid og bomull2%Nei
Klättermusen Misty 2.02149https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/klattermusen-misty-1.jpg463 g9/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser/klattermusen-misty-20-test)Ja, delvisPolyamid10%Nei
Lundhags Authentic II Ws Pant2100https://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Lundhags%20Authentic%20II%20Ws%20Pant.jpg535 gAnbefalet af Friluftsframjandet.se(https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/kunskap--guider/vandring/en-bralla-for-alla--test-av-vandringsbyxor/)NeiPolyester og bomull8%Nei
Lundhags Makke1699https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/lundhagsmakke.jpg436 gTestvinner hos Utemagasinet (http://www.utemagasinet.no/Utstyr/TEST-Fjellbukser). 70/100 hos Råd&Rön (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/tabell/), Anbefalt av Utemagasinet.se til helårsbruk (https://www.utemagasinet.se/nyheter/20220802/ute-testar-byxor-for-alla-aventyr/), Best i Test hos Klikk.no (https://www.klikk.no/helse/trening/tester/test-av-15-turbukser-3613770)Ja, delvisPolyester og bomull8%Nei
Mammut Cormayeur1259https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10577283.jpg417 g8/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-mammut-courmayour)NeiPolyamid10%Nei
Mammut Eisfeld Light SO1499https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/1021-00650-5924_main_1920x1920.webp363 g8/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-mammut-eisfeld-light-so-turbukse)NeiPolyamid7%Nei
Norrøna Fjørå Flex Pants2229https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/fjora-flex.jpg386 g9/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-norroena-fjoeraa-flex-turbukse)Ja, delvisPolyamid6%Nei
Norrøna Flex1 Slim Pants turbukse1299https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/1812202295-fa2e5fb956.webp340 g8/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-norroena-flex1-slim-pants-turbukse)NeiPolyester og Nylon11%Nei
Norrøna Svalbard Heavy Duty1689https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/svalbard-1.jpg724 g8/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-norroena-heavy-duty-turbukse)Ja, delvisBomuld og polyester?Nei
Patagonia Point Peak Trail1609https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10572150-438.jpg442 g84/100 hos Råd&Rön (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/)NeiNylon10%Nei
Rab Torque899https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10558598-26952.jpg335 gNeiNylon?Nei
Rab Torque Wmns699https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10570173.jpg335 gNeiNylon?Nei
Revolution Race GP Pro Rescue1299https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/10068_9500_00.webp575 g81/100 hos Råd&Rön (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/)Ja, delvisPolyester og bomull12%Nei
Stormberg Liabekk999https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/10984197616_2-1.webp285 g7/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/turbukser#test-av-stormberg-liabekk-slim-turbukse)NeiNylon12%Nei, men kan brukes som short
The North Face Diablo II1299https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/22192227-10578177.jpg?83/100 hos Råd&Rön (https://www.radron.se/tester/klader-vaskor-motion--fritid/vandringsbyxor/)Ja, delvisNylon6%Nei

Verdt å vite om å kjøpe turbukse

En god turbukse er et viktig plagg for friluftsliv og turer i naturen. Med så mange ulike turbukser på markedet, kan det være utfordrende å velge riktig modell. I denne kjøpeguiden går vi gjennom det viktigste å tenke på når du skal kjøpe ny turbukse, slik at du kan finne en bukse som passer ditt bruk og behov.

Vi ser på egenskaper som vannsikring, vindbeskyttelse, slitestyrke og bevegelsesfrihet. Vi gir tips til hvordan du kan vurdere komfort, funksjonalitet og kvalitet på turbukser fra ulike produsenter. Målet er at du med denne guiden skal kunne gjøre et informert valg av turbukse til ditt friluftsliv.

Tenke gjennom bruksområde

Før du velger turbukse er det lurt å tenke igjennom hva du skal bruke den til. Skal du bare på kortere dagsturer i skog og mark, eller skal buksen tåle lengre turer og ekspedisjoner?

For kortere og lettere turer holder det kanskje med en lett treningstights eller en enkel fritidsbukse. Til lengre turer med overnatting ute bør du vurdere en turbukse med mer egenskaper.

Tenk også på om du skal gå mye i bratt og kupert terreng. Da er det ekstra viktig at buksen har god bevegelsesfrihet og forsterkninger på utsatte områder. Skal du gå lange etapper på flatere stier, kan det være mer behov for en lett og luftig bukse.

Også årstid og temperaturer er verdt å vurdere. Til varmere forhold passer en lettvekts turbukse. Mens du til kaldere årstider bør velge en isolert turbukse eller ha plass til å kunne ha godt med undertøy under.

Oppsummert er det lurt å tenke over:

 • Skal du på korte eller lange turer?
 • Mye opp og nedbakke eller flatere terreng?
 • Varmere eller kaldere forhold?

Dette gir en pekepinn på hvilke egenskaper og funksjoner du bør se etter i en turbukse.

Materiale og egenskaper

Når du har tenkt gjennom bruksområdet, er neste steg å vurdere materiale og egenskaper du trenger i turbuksen.

For våte og kalde forhold er en vanntett skallbukse med membran et godt alternativ. Da er du beskyttet mot både vind og vann. Men disse kan fort bli varme, så sjekk at buksen har ventilasjonsmuligheter.

Vil du ha en allsidig turbukse til både tørt og fuktig vær, kan en hybrid mellom skallbukse og softshellbukse være smart. Disse gir god vindbeskyttelse og noe vannsikring.

Også vurder forsterkninger på utsatte områder som knær, bak og ankler. Da tåler buksen bedre slitasje over tid. For ekstra bevegelsesfrihet, se etter modeller med stretchpaneler.

For varme sommerdager er en lettvekts turbukse i hurtigtørkende materiale praktisk. Disse holder deg komfortabel selv når svetten pipler.

Oppsummert bør du vurdere:

 • Vanntett eller vannavvisende
 • Vindtett eller vindavvisende
 • Forsterkede partier der du trenger det
 • Lett og hurtigtørkende materiale til varme dager

Dette gjør at du finner turbuksen med de egenskapene du faktisk trenger.

Komfort og funksjon

For at en turbukse skal fungere optimalt, må den også ha god komfort og praktiske funksjoner.

Det er avgjørende at buksen gir full bevegelsesfrihet i hofter og knær slik at du kan bevege deg fritt. Samtidig bør buksen sitte relativt tett inntil kroppen, uten at den strammer. Da unngår du at den hekter seg eller er i veien.

Sjekk også justeringsmuligheter, for eksempel i livet og rundt anklene. Da kan du tilpasse passformen etter behov. Glidelås eller nettingpaneler gir også mulighet for ventilasjon på varme dager.

Antall lommer og smart plassering av disse gir mulighet for å ha det du trenger tilgjengelig underveis.

Tenk også på plass til undertøy og muligheten for å bruke lag-på-lag prinsippet. Her er det en fordel at buksen ikke er for tight.

Oppsummert er komfort og funksjon viktig:

 • Full bevegelsesfrihet uten at buksen er for vid
 • Justeringsmuligheter i liv og ankler
 • Ventilasjon med glidelås eller netting
 • Gode lommer med smart plassering
 • Plass til undertøy for lag-på-lag prinsippet

Dette gir optimal komfort og funksjon slik at du kan nyte turen.

Les denne saken på andre språk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen