Jaktsekk – Best i Test 2023

Å finne den perfekte jaktsekken som passer dine behov kan være helt avgjørende for en vellykket jakttur.

I denne artikkelen gir vi en grundig gjennomgang av hva du bør se etter når du skal velge jaktsekk, ulike typer jaktsekker og anbefalinger av populære modeller. Vi ser på viktige kriterier som størrelse, bæresystem, våpenfeste, vannbestandighet og mye mer.

Videre presenterer vi jaktsekker i ulike prisklasser og for forskjellige jaktformer. Vi mener de beste jaktsekker er:

Jaktsekk med bæresystem – Best i Test

Vorn EV45

 • Robust jaktsekk med hurtig våpentilgang
 • Terningkast 6 hos Jeger
Vorn EV45
 • Type: Jaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 45L
 • Vekt: 2,1 kg
Butikk Pris Read more
3.995,00 NOK ➜ Les mer

Vorn EV45 er den nye og forbedrede utgaven av den populære Vorn Deer jaktsekken. Med et volum på 45 liter har denne sekken god plass til alt av utstyr på jaktturen.

Det unike med Vorn-sekkene er patentsystemet for hurtig våpentilgang, kalt QRR (Quick Rifle Release). Dette lar deg løfte våpenet sømløst fra sekken i løpet av sekunder. Systemet består av en fjærbelastet utløser på venstre skulderstropp, som frigjør to klips på høyre side og åpner våpenholderen.

Ifølge anmeldelsen i Jeger sitter våpenet svært stabilt og komfortabelt på ryggen takket være den justerbare polymerrammen med Vorn Pin Lock-systemet. Dette gir god vektfordeling. Det roses også for å være en av de mest komfortable sekkene med sentrert våpenløsning.

«Jeg har prøvd ulike jaktsekker med mer eller mindre smarte våpenløsninger. Vorn er blant de bedre – og kanskje den mest komfortable der våpenet er sentrert stabilt bakpå ryggen»

Sekken har flere smarte detaljer, som topplokk med romdeling og nøkkelkrok, samt sideglidelås for enkel tilgang til bunnen av sekken. Ifølge Jeger er materialet i yttersekken solid og vanntett, men kunne vært litt lettere.

Oppsummert gir Vorn EV45 enestående hurtig våpentilgang kombinert med god bærekomfort og plass. Dette er en robust og velutviklet jaktsekk for jegere som vil ha våpenet lett tilgjengelig, men beskyttet når det ikke er i bruk.

Vorn EV30

 • Kompakt og smidig sekk med hurtig våpentilgang
Vorn EV30
 • Type: Jaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 45L
 • Vekt: 2,1 kg
Butikk Pris Read more
3.595,00 NOK ➜ Les mer

Vorn EV30 er den minste modellen i Vorns serie av jaktsekker med innebygd våpenholder. Med et volum på 30 liter egner den seg godt til kortere jaktturer med mindre utstyr.

Det innovative hurtigutløsersystemet QRR (Quick Rifle Release) lar deg trekke våpenet raskt ut av sekken ved behov. Våpenet ligger godt beskyttet mellom sekkeposen og bærerammen, og våpenlommen er justerbar.

Ifølge anmeldelsen i Jakt&Fiske sitter våpenet stabilt på ryggen takket være bæresystemet med høydejusterbare skulderstropper. Sekken skal gi god bærekomfort.

«Vorns lille jaktsekk har gode og kraftige skulderremmer, og et solid hoftebelte»

EV30 har flere smarte detaljer som sideåpning ned til bunnen og polstret frontlomme. Materialet beskrives som slitesterkt og støydempet. En ulempe er at utløsning av våpenet lager en del lyd.

Oppsummert er Vorn EV30 en kompakt og smidig jaktsekk som gir rask tilgang til våpen samtidig som hendene frigjøres. Perfekt for korte turer med lett utstyr, men kanskje i minste laget til vinterbruk.

«Kort oppsummert er dette en perfekt jaktsekk for deg som ønsker å gå med hendene fri og rask tilgang på våpenet ditt dersom sjansen byr seg. Vel og merke så lenge du ikke trenger å være helt stille»

Bergans Budor Silent

 • Allsidig jaktsekk med integrert våpenlomme
Bergans Budor Silent
 • Type: Jaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 45L
 • Vekt: 2,1 kg
Butikk Pris Read more
1.874,00 NOK ➜ Les mer

Bergans Budor Silent er en funksjonell jaktsekk på 45 liter som skiller seg ut med en egen våpenlomme designet for å frakte rifle eller hagle trygt på ryggen.

«Bergans Budor Silent har en flust av gode egenskaper man ønsker i en jaktsekk. Bergans’ allsidige jaktsekk bærer det beskjedne navnet Budor Silent with Gun Compartment»

Ifølge testen i Jeger.no holder våpenlommen børsa godt på plass med en polstring mot ryggen og en strammestropp over løpet. Dette gir stabil støtte selv i bevegelse. Våpenlommen kan trekkes helt inn slik at sekken fungerer som en vanlig ryggsekk.

Sekken skrytes av for å ha mange smarte detaljer til jakt, som justerbare skulderremmer, kroker for hundekobling, rygglomme og lokklommer i mykt og lydløst materiale. Det trekkes fram at den egner seg godt til smygjakt.

Oppsummert roses Bergans Budor Silent for å være en allsidig jaktsekk som kombinerer sikker våpentransport med gode funksjoner. Den mangler riktignok lommer på hofteremen, men har ellers de viktigste egenskapene man ser etter i en dagstursekk for jakt.

«Med 45 liters volum er Bergans Budor Silent en dagstursekk, men den har likevel mange av de gode egenskapene til større tursekker: Den har et godt bæresystem med flate, justerbare skulderremmer med god bredde og lærforsterkning»

Fjällräven Lappland Friluft

 • Teknisk avansert jaktsekk
Fjällräven Lappland Friluft
 • Type: Jaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 45L
 • Vekt: 2,1 kg

Fjällräven Lappland Friluft 45 er en funksjonell jaktsekk på 45 liter med mange smarte detaljer. Dette er en jaktsekk i høy kvalitet, som i test i Jakt&Fiske vurderes som “rolls royce på ryggen”:

Ifølge testen i Jakt&Fiske sitter sekken som et skudd på ryggen takket være et avansert bæresystem med nettingramme som gir god luftgjennomstrømning. Det trekkes fram at den har god polstring på bærestroppene som gir stabilt anlegg for våpenet.

«Lappland Friluft sitter som et skudd på ryggen. Med sine drøye 2 kg er det ingen lettvekter, men dette oppveies i stor grad av den suverene bærekomforten»

Sekken har praktiske funksjoner som avtagbar svippsekk, viltpose, vendbart regntrekk for kamuflasje og langsgående glidelåser for tilgang til innholdet. Materialkvaliteten beskrives som meget god.

En ulempe er at vekten på over 2 kg gjør at det ikke er en ekstra lett sekk. Men ifølge testen oppveies dette av den gode bærekomforten og de tekniske finessene.

Oppsummert gir Fjällräven Lappland Friluft 45 suveren bærekomfort og er spekket med smarte detaljer. Dette er en topp jaktsekk for den kresne jegere ifølge anmeldelsen.

«Hadde den rommet 10 liter mer, hadde det også blitt min foretrukne allround dagstursekk»

Fauna F20R

 • Kompakt jaktsekk på 20 liter
Fauna F20R
 • Type: Jaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 20L
 • Vekt: 1,8 kg
Butikk Pris Read more
2.599,00 NOK ➜ Les mer

Fauna F20R er en kompakt jaktsekk på 20 liter, spesielt designet for jegere med rifle.

Sekken har et nyutviklet bæresystem som holder riflen trygt og stabilt. Våpenet kan tas ut og settes tilbake på ryggen uten å måtte ta av sekken. Dette gir rask tilgang til våpenet om nødvendig.

For optimal bærekomfort har F20R et bredt hoftebelte som fordeler vekten godt. Bærestroppene er utformet med tanke på behovet for å kunne skyte med sekken på.

Jaktsekken har to romslige sidelommer i netting til utstyr man trenger lett tilgang til. I tillegg har den kompresjonsremmer og mulighet for å feste hund eller annet utstyr.

F20R er laget i vanntett og lydløst materiale som er velegnet til smygjakt. Den veier 2,8 kg og har et volum på ca 20 liter.

Alt i alt fremstår Fauna F20R som en godt tilpasset jaktsekk for jegere som trenger å frakte rifle på en effektiv og skånsom måte. Den kompakte størrelsen gjør den godt egnet til kortere dagsturer.

Fauna F40

 • Spesialtilpasset haglesekk for småviltjakt
Fauna F40
 • Type: Jaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 40L
 • Vekt: 1,9 kg
Butikk Pris Read more
2.999,00 NOK ➜ Les mer

Fauna F45 Ripa er en jaktsekk på 40 liter som er designet spesielt for jegere på småviltjakt med hagle eller brekkvåpen.

«Fauna F40 er en robust og lydsvak jaktsekk med mulighet for prima bærekomfort»

Ifølge testen i Jakt&Fiske skiller sekken seg ut med et bæresystem optimalisert for rask avfyring av skudd. Bærestroppene er utformet for å gi godt anlegg for våpenet når man skyter.

Sekken har også smarte detaljer for småviltjegere, som patronholdere på hoftet, integrert viltnett og fester for fiskestang. Den er laget i et lydløst og vanntett materiale egnet til smygjakt.

En ulempe som trekkes fram er at haglehylsteret på ryggen gir noe ubehag og at mekanismen er åpen for snø og rusk. Hylsteret kan dog tas ut om ønskelig.

«Fauna F40 leverer i utgangspunktet bærekomfort i toppklasse med sin nye haglesekk. Men haglehylsteret havnet på hylla en uke ute i jakta»

Alt i alt fremstår F45 Ripa som en godt tilpasset jaktsekk for jegere på jakt etter småvilt, selv om haglehylsteret har noen begrensninger. Sekken skrytes av for god bærekomfort og smarte funksjoner.

Eberlestock G2 Gunslinger

 • Funksjonell våpensekk med god organisering
Eberlestock G2 Gunslinger
 • Type: Jaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 44L
 • Vekt: 3,2 kg

Eberlestock G2 Gunslinger er en romslig jakt- og våpensekk på 44 liter. Ifølge testen i Jeger.no skiller den seg ut med svært gode muligheter for organisering og feste av utstyr.

«Eberlestock G2 Gunslinger går helt til topps i vår store test av våpensekker»

Sekken har et eget justerbart våpenrom som passer både rifle og hagle. Ved hjelp av strammebånd kan rommet tilpasses ulike våpen. Det følger også med et avtagbart trekk som beskytter kolben.

Videre har sekken et hav av lommer, både på innsiden og utsiden. Den har også mollefester for å feste utstyr, samt kraftige reimer til større gjenstander. Dette gjør at sekken er fleksibel og egner seg til både kortere dagsturer og lengre turer med overnatting.

Ifølge testen sitter sekken godt på ryggen selv med litt ekstra last. En ulempe er at den er ganske tung selv tom, samt at prisen er høy.

Oppsummert gir Eberlestock G2 Gunslinger svært god organisering og bærekomfort, noe som gjør den velegnet som funksjonell våpen- og jaktsekk. Men den er ikke den letteste eller rimeligste modellen på markedet.

Storviltjaktsekk med bæresystem

Stone Glacier Sky 5900

 • Lettvekts jaktsekk for tunge bører
 • Type: Storviltjaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 140L
 • Vekt: 2,5 kg

Selges på Stoneglacier.com

Stone Glacier Sky 5900 er en lettvekts jaktsekk spesielt egnet for storviltjakt og transport av kjøtt.

Ifølge testen i Jakt&Fiske skiller den seg ut med en oppbygging som gjør det enkelt å justere volum og vektfordeling. Den har en lastehylle mellom hovedsekken og rammen hvor kjøtt eller annet tungt lastes.

«Sekken fra Stone Glacier er ikke billig, men dersom du kan leve enkelheten og tapet av de mange tusenlappene den koster, vil du få det som kanskje er markedets letteste storsekk som faktisk også kan bære tung last»

Sekken skal tåle vekt opp mot 40 kg uten problemer. Bærekomforten roses som svært god selv med tung last, noe som skyldes et godt polstret bæresystem som fordeler vekten effektivt.

Blant fordelene trekkes også fram at sekken er lett tilgjengelig med glidelås på framsiden, har lomme for rask tilgang til utstyr og festepunkter for tilbehør som geværslynge.

Oppsummert fremstår Stone Glacier Sky 5900 som en meget godt egnet storviltsekk for jegere som trenger å frakte store mengder kjøtt over lengre strekninger. Den kombinerer lav vekt med høy lasteevne og god bærekomfort.

Sitka Mountain Hauler 6200

 • Ryggsekk for tung transport av kjøtt
Sitka Mountain Hauler 6200
 • Type: Storviltjaktsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 100L
 • Vekt: 3,2 kg
Butikk Pris Read more
7.999,00 NOK ➜ Les mer

Sitka Mountain Hauler 6200 er en romslig jaktsekk designet for storviltjakt og transport av kjøtt.

Ifølge testen i Jakt&Fiske utmerker den seg med et svært kraftig bæresystem som takler tunge laster. Sekken har et volum på hele 82 liter i hovedrommet, med mulighet for ekspansjon.

Det følger med en egen kjøtt-hylle som festes inni sekken for å holde kjøttet stabilt på plass mot ryggen under transport. Dette, kombinert med justeringsmuligheter gjør at man kan frakte store mengder kjøtt stabilt i sekken.

Sekken skrytes av for å tåle svært tung last, langt over det som er forsvarlig å bære for et menneske. Samtidig roses bærekomforten selv med normal last.

Oppsummert fremstår Sitka Mountain Hauler 6200 som et godt alternativ for jegere som jakter storvilt og trenger å frakte tunge kjøttmengder over lange avstander. Dette er en spesialtilpasset sekk for formålet.

Stolsekk – Best i Test

Fauna Älgen EVO 35

 • Kompakt jaktsekk med lav sittehøyde og integrert våpenholder
Fauna Älgen EVO 35
 • Type: Stolsekk med bæresystem
 • Geværhylster: Ja
 • Størrelse: 35L
 • Vekt: 2,8 kg
Butikk Pris Read more
1.699,00 NOK ➜ Les mer

Fauna Älgen EVO 35 FH er en kompakt jaktsekk på 35 liter med integrert sittebrett. Den er basert på den populære modellen Fauna Älgen, men har fått oppgradert bæresystem og et nytt system for å bære våpen.

Sekken har et polstret sittebrett som gjør at man kan sitte lavt og behagelig på post. Sittehøyden er på ca 45 cm.

Det nye våpensystemet lar de fleste typer gevær og hagler festes stabilt til sekken under transport. Dette frigjør hendene og gir god beskyttelse av våpenet.

For optimal bærekomfort har sekken fått et nytt ergonomisk formet bæresystem i lette materialer. Skulderreimene og hoftereimen er justerbare.

Fauna Bjørnen EVO

 • Terningkast 6 hos Jeger
 • “Beste rygstøtte” – Villmarksliv

Volum: 40l

Sittehøyde: 52cm

Vekt: 2.9kg

Overlegen i test. Fauna Bjørnen er en jaktsekk med ryggstøtte som kommer best ut i testen hos Jeger.no og Villmarksliv. Med en kapasitet på 40 liter, har denne romslige jaksekken smarte lommer og oppbevaringsløsninger, som lar deg bære tunge laster uten å få vondt i ryggen.

Komfortabel ryggstøtte

Fauna Bjørnen utmerker seg ved å være en jaktsekk med en både funksjonell og komfortabel ryggstøtte.

Sekkstolen har en solid og robust konstruksjon med tykke, komfortable puter, og ifølge Jeger, er den blant de beste i testen:

«Setekomforten på Fauna Bjørnen stolsekk er blant de beste i testen, og ved å dra opp et skjøtestykke i meisen får du faktisk litt ryggstøtte med på kjøpet»

God bærekomfort

Fauna Bjørnen roses for å være en stolsekk som er komfortabel å bære, også under tunge laster. Dersom du har prøvd en billig stolsekk, for eksempel for fiske, har du sikkert opplevd hvor tungvinte de kan være å bære. Dette er ikke tilfelle med Bjørnen, som tåler tunge laster og er behagelig å ta med på tur.

«Fauna Bjørnen stolsekk har to solide ryggputer i meisen, samt hoftebelte som sørger for at bærekomforten er på høyde med en vanlig sekk»

Best i test med få negative punkter

Fauna Bjørnen kommer best ut i Jeger.no sin test. Sekken får nesten bare ros, med unntak av at de ønsker seg en bedre polstret meis:

«Skulle vi ønske oss noe mer, måtte det være litt bredere setetrekk, samt polstring av meisen slik at man slipper å ripe opp børsa over skulderen. Likevel er Fauna F40 Bjørnen testens beste stolsekk»

Fjällräven Singi Stubben

 • Terningkast 4 hos Jakt&Fiske

Volum: 27l

Sittehøyde: 52cm

Vekt: 2.1kg

Butikk Pris Read more
3.299,00 NOK ➜ Les mer

Fjällräven Singi Stubben er en kompakt stolsekk der sittefunksjonen er integrert i selve sekken. Dette gjør den teoretisk sett mer robust og komfortabel å bære, sammenlignet med sekker der stolen sitter på utsiden. Den innebygde sitteløsningen gir også bedre ergonomi, siden man unngår å lene seg bakover slik man ofte gjør med eksterne stoler.

I testen til Jakt&Fiske får imidlertid denne sekken terningkast 4, altså ikke toppscore.

Design og materialvalg får derimot skryt. Testeren Karoline Akre trekker fram at dette er en stilig sekk laget av gode materialer, noe som ikke er overraskende med tanke på Fjällrävens rykte som designklassiker.

«I starten ble jeg veldig imponert over Fjällräven Singi Stubben. Stilreint design og solide materialer gir et godt førsteinntrykk»

Med et volum på 27 liter er Singi Stubben mindre enn de fleste konkurrentene. Likevel mener Jakt&Fiske at størrelsen er tilstrekkelig.

«Noen vil kanskje tenke at 27 liter kan være litt lite, men jeg har ikke opplevd dette som et problem, da jeg primært bruker sekken til og fra post. Dessuten er det mulig å kjøpe ekstra sidelommer og en våpenholder – om du skulle ha behov for det»

Selve sittekomforten beskrives som god, men stolen er i overkant høy for optimal skytestilling. Dette trekker ned den totale vurderingen.

«Setet på sekken er komfortabelt. Men jeg har to ankepunkter: For det første gjør fraværet av de klassiske krysstengene at sekken ikke står stødig med mindre underlaget er mer eller mindre plant. For det andre er sekken i høyeste laget når du skal skyte med rifle. Jeg synes rett og slett at det er vanskelig å få godt anlegg med albuene på knærne. Løsningen blir da å supplere med en tofot. For haglejegere er høyden neppe et problem»

Alt i alt fremstår Fjällräven Singi Stubben som en stilig og godt konstruert stolsekk, men sittehøyden kunne med fordel vært lavere for jegere.

Testresultater – alle jaktsekker

NavnVurderingTypeGeværhylster?StørrelseVekt
Fjällräven Lappland Frilufthttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Fj%C3%A4llr%C3%A4ven%20Lappland%20Friluft.jpghttps://www.awin1.com/cread.php?awinmid=18620&awinaffid=545969&platform=dl&ued=https%3A%2F%2Fwww.outnorth.no%2Ffjallraven%2Flappland-friluft-456/6Jaktsekk med bæresystemJa45L2,1 kg
Fauna Bjørnen EVOhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/06/faunabjornen.jpghttps://in.jaktogfriluft.no/t/t?a=1593870376&as=1735648485&t=2&tk=1&url=https://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/ryggsekker-og-bager/jaktsekker/fauna-bjornen-evo-406/6StolsekkNei40L2,9 kg
Eberlestock G2 Gunslingerhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Eberlestock%20G2%20Gunslinger.jpg#eberlestock6/6Jaktsekk med bæresystemJa44L3,2 kg
Vorn EV45https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Vorn%20EV45.jpghttps://in.jaktogfriluft.no/t/t?a=1593870376&as=1735648485&t=2&tk=1&url=https://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/ryggsekker-og-bager/jaktsekker/vorn-ev45-ash-green6/6Jaktsekk med bæresystemJa45L2,75 kg
Bergans Budor Silenthttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Bergans%20Budor%20Silent.jpghttps://www.awin1.com/cread.php?awinmid=18620&awinaffid=545969&platform=dl&ued=https%3A%2F%2Fwww.outnorth.no%2Fbergans%2Fbudor-456/6Jaktsekk med bæresystemJa45L1,7 kg
Stone Glacier Sky 5900https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/stoneglacierjaktsekk.jpg#stoneglacier6/6Storviltjaktsekk med bæresystemJa140L2,5 kg
Sitka Mountain Hauler 6200https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Sitka%20Mountain%20Hauler%206200.jpghttps://in.jaktogfriluft.no/t/t?a=1593870376&as=1735648485&t=2&tk=1&url=https://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/ryggsekker-og-bager/jaktsekker/sitka-mountain-hauler-6200-optifade-open-country-ml5/6Storviltjaktsekk med bæresystemJa100L3,2 kg
Vorn EV30https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Vorn%20EV30.jpghttps://in.jaktogfriluft.no/t/t?a=1593870376&as=1735648485&t=2&tk=1&url=https://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/ryggsekker-og-bager/jaktsekker/vorn-ev30-ash-green5/6Jaktsekk med bæresystemJa30L2,45 kg
Fauna F40https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Fauna%20F40.jpghttps://in.jaktogfriluft.no/t/t?a=1593870376&as=1735648485&t=2&tk=1&url=https://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/ryggsekker-og-bager/jaktsekker/fauna-f45-ripa4/6Jaktsekk med bæresystemJa40L1,9 kg
Fjällräven Singi Stubbenhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/06/fjallravensingistubben.jpghttps://www.awin1.com/cread.php?awinmid=18620&awinaffid=545969&platform=dl&ued=https%3A%2F%2Fwww.outnorth.no%2Ffjallraven%2Fsingi-stubben4/6StolsekkNei27L2,1 kg
Fauna F20Rhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Fauna%20F20R.jpghttps://www.awin1.com/cread.php?awinmid=18620&awinaffid=545969&platform=dl&ued=https%3A%2F%2Fwww.outnorth.no%2Ffauna-outdoor%2Fholstersack-for-kulvapenIkke vurderetJaktsekk med bæresystemJa20L2,8 kg
Fauna Älgen EVO 35https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/09/Fauna%20%C3%84lgen%20EVO%2035.jpghttps://in.jaktogfriluft.no/t/t?a=1593870376&as=1735648485&t=2&tk=1&url=https://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/ryggsekker-og-bager/jaktsekker/fauna-algen-evo-35-fhIkke vurderetStolsekk med bæresystemJa35L2,8 kg

Verdt å vite om å kjøpe jaktsekk

Å velge riktig jaktsekk er ekstremt viktig for en vellykket jakttur. Her gir vi en grundig gjennomgang av alt du bør tenke på når du skal kjøpe din neste jaktsekk.

Generelt

Merke og modell

Det finnes utallige merker og modeller av jaktsekker på markedet. Kjente merker som Lowe Alpine, Kifaru og Bergans er kjent for god kvalitet og funksjonalitet.

Sjekk også mindre, ukjente merker. Les tester og erfaringer fra andre jegere før du bestemmer deg for modell. En jaktsekk er en investering som bør vare i mange år.

Størrelse

Tenk nøye gjennom hvor mye utstyr du trenger å ha med deg på jakt før du velger størrelse. Regne ca. 10 liter per dag på tur.

Mål volumet på sovebag, klær, mat og annet turutstyr. Husk å legge til ekstra plass til jakutstyr som kniv, kikkert, ekstra klær osv.

Vanlige jaktsekkstørrelser er 30 liter, 40-50 liter, 60-80 liter. Større ekspedisjonssekker har +100 liter.

Vekt

En lett sekk øker bærekomforten betraktelig. Nyere materialer som ripstop nylon og karbonstel gir lav vekt.

For kortere dagsturer funker en sekk ned mot 1 kg fint. På lengre turer bør ikke totalvekten (inkludert innhold) overstige ca. 20% av kroppsvekten.

Materiale

Nylon, polyester og bomull er vanlige materialer. Ripstop-materialer er slitesterkt og tåler skarpe gjenstander.

Impregnering gjør sekken vanntett. Fluorcarbonbehandling gir ekstra beskyttelse mot slitasje og smuss.

Vanntett

En vanntett sekk er avgjørende i norsk klima. Sørg for at materialet i hovedfag og lommer er vanntett, og at sømmene er forseglet.

Trekk en fuktig klut både utvendig og innvendig på sekken og sjekk at det ikke trenger gjennom. Det finnes også vanntette impregneringsmidler.

Farge

De fleste jaktsekker leveres i naturfarger eller kamuflasjemønstre tilpasset skog og mark.

Mørke farger er best i tett skog, mens lyse sandfarger passer godt på åpent fjell. Sjekk lovverket for evt. krav til refleks og farge.

Pris

Forvent å betale fra 500 kr og oppover for en jaktsekk av god kvalitet. Merkevarer koster gjerne 2000-5000 kr.

Sammenlign pris, materialer og funksjoner. Ofte kan du få mye for pengene om du går for en mindre kjent produsent.

Funksjoner

Antall rom/lommer

Flere rom og lommer gjør det lettere å holde orden. Atskilte hovedrom er praktisk for å skille f.eks. våte og tørre klær.

Utvendige lommer gir rask tilgang til det du trenger under jakta, som kart, kompass, mat og drikke.

Justerbare stropper

Justerbare skulderstropper og hoftebelte er viktig for å få en god passform. Det gjør at du kan finjustere sekken etter kroppsform og hvor mye last du bærer.

På lengre turer med tung last anbefales også bryststropp for å fordele vekten bedre.

Ventilasjon

God ventilasjon i ryggplatene og beltestropper gir mindre svette. Dette øker komforten betydelig på varme dager eller ved hard fysisk aktivitet.

Noen sekker har også ventilasjonskanaler som leder luft mellom rygg og sekk. Dette kjøler ryggen din.

Våpenholder

Innebygde våpenholdere eller festepunkter for rifle eller hagle gjør at du kan bære våpenet på ryggen istedenfor i hendene.

Dette frigjør hender og gjør det mer komfortabelt på lange turer. Det gir også bedre beskyttelse av våpenet.

Tilgang til våpen

Det finnes jaktsekker der du raskt kan trekke våpenet fra holderen uten å ta av deg sekken.

Dette er viktig hvis du trenger å være klar til skudd. Prøv denne funksjonen i butikken om det er et krav for din jaktform.

Bruk

Type jakt/aktivitet

Hva slags jakt og terreng skal du bruke sekken til? På fjelltur med mye gange er lav vekt og god bærekomfort viktigst.

På elgjakt hvor du skal bære ut kjøtt er robusthet, volum og bæreevne det avgjørende. Til småviltjakt kan en mindre dagstursekk være nok.

Terreng og årstid

Vurder terreng og klima der du jakter. Fjellterreng stiller andre krav enn våt skog. En god vintersekk er stabil når du går på ski eller truger.

Sjekk at sekken har nok festepunkter for ekstrautstyr som telt, lykter, øks, spade osv. om du skal på lengre turer.

Behov for plass og organisering

Gjør opp hva du typisk trenger å ha med deg på jakt, og forsikre deg om at sekken har plass og gode løsninger for dette.

Har du behov for å skille vått og tørt? Trenger du ekstra plass til skinn eller annet utstyr? Er god organisering viktig for deg?

Kjøtttransport

Skal du bære ut kjøtt, trenger du enten et ekstra rom til dette eller en separat kjøttsekk.

Beregne ca. 25 liter ekstra for ett dyreslakt. En del jaktsekker har også fester på bunnen for å feste slakt.

Tester og erfaringer

Bærekomfort

Bærekomfort er subjektivt, så prøv alltid sekken med vekt før du kjøper for å unngå ubehagelige overraskelser på tur.

Test gjerne med ca. 10 kg mer enn det du vanligvis bærer, og gå en runde for å sjekke at skuldre, hofter og rygg føles bra.

Fordeler

Sjekk tester og omtaler fra andre jegere for å finne ut hvilke fordeler og ulemper den aktuelle sekken har.

Spør etter erfaringer i jaktfora og butikker. Lær av andres bruk før du tar en avgjørelse.

Ulemper

Ingen sekk er perfekt. Finne ut hvilke ulemper andre har opplevd kan hjelpe deg å velge riktig for ditt behov.

Kanskje har sekken dårlige bærestropper, lekker i s

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen