Gåstaver og vandrestaver – Best i Test 2024

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på gåstaver og vandrestaver, som er viktige hjelpemidler for mange som elsker å være ute i naturen. Enten du er en ivrig fjellvandrer, en turgåer i skogen eller bare ønsker å få en mer effektiv gåtur i nabolaget, kan disse stavene forbedre opplevelsen din.

Vi skal gå gjennom ulike modeller og merker, og vurdere hva som skiller dem fra hverandre. Målet er å gi deg en bedre forståelse av hva du bør se etter når du skal kjøpe gåstaver eller vandrestaver, slik at du kan finne den perfekte staven for ditt bruk og behov.

Her er topplisten:

Topp 3 vandrestaver

Black Diamond Alpine Carbon Cork

Best i Test – Allsidig

 • Anbefalt av Klikk.no
 • 6/6 hos Outdoorgearlab.com
fra 2.469,00 NOK

Black Diamond Distance Carbon FLZ

Best i Test – Lettvekt

 • Testvinner hos Expressen.se
 • Topp 3 hos Råd og Røn
 • Testvinner hos TÆNK
fra 1.879,00 NOK

Black Diamond Trail

Best i Test – Budsjett

 • Testvinner hos Testfakta.se
 • Best i Test hos Råd og Røn 
 • 4/5 hos Expressen.se
fra 995,00 NOK

Vandrestaver – best i test 

Black Diamond Distance Carbon FLZ

 • Best i Test – Lettvekt
 • Testvinner hos Expressen.se
 • Topp 3 hos Råd og Røn
 • Testvinner hos TÆNK
Butikk Pris Read more
1.879,00 NOK ➜ Les mer
2.399,00 NOK ➜ Les mer

I testen vår var det ett merke som kom best ut, og det er Black Diamond. Du må bare akseptere at det blir mye snakk om Black Diamond her, for det amerikanske merket fra Utah gjør det rett og slett formidabelt i tester, uansett om det er norske, svenske eller danske tester.

Black Diamond Distance Carbon FLZ er en sammenleggbar lettvekts vandrestav som er best i test i vår test, og også hos Expressen.se og hos det danske forbrukerrådet TÆNK. I tillegg er den i topp 3 hos Råd og Rön, som er det svenske forbrukerrådet. Det er også en av de mest populære modellene på Prisguiden, så kort sagt, dette er både ekspertenes og forbrukernes toppvalg.

«Testets överlägset både lättaste och mest praktiska vandringsstavar. Handtagen i EVA-skummet känns väldigt bra i handen och glider inte tack vare sin räfflade utformning. Det går väldigt enkelt att fälla ut vandringsstavarna och lika enkelt att fälla ihop dem efter användning. De är, trots sin låga vikt, väldigt stabila att gå med och klarar av att följa med på de flesta äventyr och vandringar. Vandringsstavarna tar upp en väldigt liten plats när de inte används, så de får plats i nästan vilken ryggsäck som helst»

Alle er svært glade for denne lette og robuste vandrestaven som bare veier 333 til 385 gram. Dette er vandrestaven for deg som vil ha de letteste vandrestavene, fordi du vet at ekstra vekt på sekken fort kan føles tungt når du går oppover.

Stavene selges i 3 lengder og kan justeres i lengde fra 95-110 cm, 105-125 cm og 120-140 cm. Hvis du er usikker på hvilken lengde du trenger, er tommelfingerregelen at du ganger høyden din med 0,68.

Stavene kan brettes i 3 deler, som da gir en lengde på 29 cm til 38 cm.

Black Diamond Alpine Carbon Cork 

 • Best i Test – Allsidig
 • Anbefalt av Klikk.no
 • 6/6 hos Outdoorgearlab.com
Butikk Pris Read more
2.469,00 NOK ➜ Les mer

Black Diamond Alpine Carbon Cork Trekking Pole er en av de beste – og dyreste – modellene i testen, som vi kårer til best i test for variert bruk.

Med en pris på 1500 kr er det ikke en billig gåstav, men kvalitet og pris er jo ofte forbundet.

Denne modellen er egnet til det meste og markedsføres som en stav for alle fire sesonger, men den er kanskje best med tung sekk og lengre turer, der du trenger den ekstra styrken og tykkelsen som denne staven har.

«The Black Diamond Alpine Carbon Cork is a strong, comfortable, durable, and versatile trekking pole. Other options may be better suited for specialized uses, but the Alpine Carbon Cork is an all-around pole for most occasions, especially if you tend to carry heavy packs»

Disse vandrestavene er lette og robuste, egnet for fjellturer og til daglig bruk. Du kan justere lengden trinløst fra 100 cm til 130 cm (61 cm for transport). Med en vekt på bare 486 g er dette ikke den letteste vandrestaven, men den er fortsatt lettere enn de fleste staver i aluminium.

Noe som er populært med denne modellen, er håndtaket i ekte kork, som isolerer svært bra. Det er både behagelig å ha når det er sommer og du svetter, der korken leder bort svetten, men kanskje enda viktigere når det er kaldt, hvor korken holder på varmen fra hendene dine.

«Med utstrakt bruk av karbon og en totalvekt på under halvkiloen, korkgrep med meget god utforming og god isolasjonsevne, “pakklengde” på noe over 62 cm og en velprøvd og funksjonell lukkemekanisme på lengdejusteringen er det ikke mye å sette fingeren på her…Selv om disse stavene fra Black Diamond er tredelt og av karbon, oppleves de veldig stabile og solide..Grepet er meget behagelig og håndleddsløkken er av nubuklær og er fôret hele veien rundt – meget bra»

Stavene selges som standard med smale trekkingtrinser, men snøtrinser følger også med.

Staven kan ikke brettes, så hvis du ønsker dette, kan du se på Black Diamond Distance Carbon FLZ, som kan brettes i 3 deler.

Black Diamond Trail

 • Best i Test – Budsjett
 • Testvinner hos Testfakta.se
 • Best i Test hos Råd og Røn 
 • 4/5 hos Expressen.se
Butikk Pris Read more
995,00 NOK ➜ Les mer
1.145,00 NOK ➜ Les mer

Da runder vi av stavene fra Black Diamond med denne staven i budsjettklassen. Det er også en svært god vandrestav for allsidig bruk, som du får til halv pris av de andre best i test stavene.

Dette er en slitesterk og solid vandrestav som klarer seg svært bra i tester. Den er Best i Test hos det svenske forbrukerrådet Råd og Rön, Testvinner hos Testfakta.se, og den får 4/5 i test hos den svenske avisen Expressen.se. Svært bra i test og utmerket valuta for pengene gjør den til best i test.

Staven har stavlengde på 100-140 cm når den er i bruk og sammenslått til 62 cm for enkel transport på sekken.

«Superstabila vandringsstavar tack vare att de består av en enda sektion och har dubbla flicklock. Extra långt handtag gör att det går att justera greppet under vandringen så att de hela tiden stöttar upp och hjälper till på bästa sätt. Dessutom är handledsremmarna vadderade på precis rätt sätt och är bekväma att vandra med. Väldigt enkla att hantera och står emot bra på samtliga underlag. Den enda som hindrar dessa vandringsstavar från att få toppbetyg är att de är långa när de är hopfällda, någonting som kan göra dem något skrymmande i bagaget»

Materialet er aluminium, og vekten er 484 gram. Dette er ikke den letteste staven i testen, men likevel bare 100 gram tyngre enn lettvektsmodellen Black Diamond Distance Carbon FLZ og samme vekt som den 800 kr dyrere Black Diamond Alpine Carbon Cork.

Med en pris på 700 kr finnes det billigere modeller, men de fleste konkurrentene i denne prisklassen (Silva Trekking 3Z, Fizan Compact) har samme pris, og da velger vi heller Black Diamond, som er best i test i andre kategorier.

Fizan Compact 

 • Ultralett vandrestav
 • 9/10 hos Opdagverden.dk
 • 72/100 hos Råd og Røn
Butikk Pris Read more

Er dette verdens letteste vandrestav? Med en vekt på bare 158 gram per stav, kan dette kanskje være verdens letteste vandringsstaver.

Det italienske merket Fizan har produsert vandrestaver i aluminium siden 1947, og Fizan Compact er en av de mest populære blant stavene deres. Med en pris på litt over 700 kr, befinner den seg i samme prisklasse som Black Diamond Trail og Silva 3Z.

Compact er en 3-delt teleskopstav med lengde fra 59 til 132 cm, noe som vil være tilstrekkelig for de fleste, både høye og lave.

9/10 i test hos Opdagverden.dk

I testen til det danske nettsteder roser Opdagverden.dk Fizan Compact for å være verdens letteste teleskopstaver.

De veier kun 158 gram per stav. Selv om stavene er tynne, har de god holdbarhet. Grepet i EVA-skum gir god komfort. Stavene mangler støtdemping og forlenget grep, men disse funksjonene sees på som ekstra på en ellers god basisstav.

Testeren er svært positivt overrasket over stavene, som får karakteren 9/10. Fizan Compact beskrives som et par lettvekts basisstaver til en fornuftig pris.

Swix Sonic Mountain Pro Carbon

 • Lett vandrestav i carbon
Butikk Pris Read more
2.272,00 NOK ➜ Les mer

Swix Sonic Mountain Pro Carbon er en lett vandrestav i 100% karbon fra det norske merket Swix.

Staven har et kompakt teleskop-system som gjør at den kan slås sammen til en transportlengde på 56 cm. Utslått har den en justerbar lengde fra 110-130 cm.

Vekten er lav, med bare 360 gram per par staver. Det gir en lett og komfortabel bruk.

Håndtaket er laget i EVA-skum som skal gi godt grep og føles behagelig. Det har et forlenget design for varierte grepstillinger.

Staven leveres med Flexi trinse-system og komfortabel håndleddsreim. Swix sitt eget Sonic-låsesystem låser lengden på plass når du justerer den.

Dette er en lett og kompakt vandrestav egnet for variert bruk i ulendt terreng. Den passer fint for fjellturer og trekking der lav vekt er en fordel.

Verd å vite om å kjøpe gåstaver og vandrestaver

Når du skal kjøpe gåstaver og vandrestaver, er det flere ting du bør tenke på for å få mest mulig ut av stavenes funksjon og komfort. Her er en guide for å hjelpe deg med å finne riktig type og modell for dine behov. 

Hvorfor bruke gåstaver og vandrestaver?

Gåstaver og vandrestaver gir god støtte og stabilitet under fotturer og turer i ulendt terreng.

Gåstaver er også populære til nordic walking og mosjon, stavgang, som flere har begynt med de seneste årene.

De er veldig praktiske å ha når turen går ned fjellet, og de kommer virkelig til sin rett når du skal krysse en elv eller gå på glatte steiner.

I tillegg kan noen staver brukes til å slå opp tarp og telt, men dette er ikke en vanlig funksjon.

De avlaster knær og ledd, fordeler kroppsvekten bedre og øker balansen. I tillegg bidrar de til å forbedre kroppsholdningen og øke kondisjonen ved å aktivere flere muskelgrupper.

Hvilke gåstaver skal jeg velge?

Når du skal velge gåstaver eller vandrestaver, bør du vurdere følgende faktorer:

Bruksområde: Hvor og hvordan skal du bruke stavene? For fjellturer, bør du velge vandrestaver, mens gåstaver passer bedre for turer i flattere terreng og for nordic walking. 

Materiale: Stavene kan være laget av aluminium eller karbonfiber. Aluminium er rimeligere og mer slitesterkt, mens karbonfiber er lettere og absorberer støt bedre.

Lengdejustering: Teleskopstaver lar deg justere lengden, noe som er praktisk hvis flere personer skal bruke stavene, eller hvis du vil endre lengden underveis på turen. Særlig trinløs justering er greit å ha da.

Vekt

Vekten på stavene påvirker hvor behagelige de er å bruke. Lettere staver krever mindre innsats og er mer komfortable på lengre turer, mens tyngre staver kan være mer slitesterke. Velg en vekt som passer for din bruk og fysiske form. Vandrestaver brukes ofte når turen går ned igjen og da er det greit at de ikke er for tunge på turen opp. 

Håndtak og reim

Håndtaket og reimen er viktige for komforten. Velg et håndtak laget av et materiale som er behagelig å holde i og som absorberer fuktighet, for eksempel kork eller gummi. Kork er det materialet som flest liker. Reimen bør være justerbar og polstret for å unngå gnagsår og for å gi god støtte.

Demping

Noen staver har innebygd dempingssystem som reduserer støt og vibrasjoner når stavene treffer bakken. Dette kan være en fordel hvis du har følsomme håndledd eller går lange turer, men det kan også gjøre stavene noe tyngre og dyrere. Et populært merke som lager disse stavene er BungyPump, som er egnet til nordic walking, der pulsen kommer opp, men som stadig er skånsomt.

Stålpigg og trinser

Stavene bør ha en solid stålpigg i enden for å gi godt grep på ulike underlag, som stein, is og snø.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen