Telt Test – Beste turtelt, fjelltelt og familietelt

Å finne det perfekte teltet kan være en utfordrende oppgave. Det er mange faktorer å vurdere – størrelse, vekt, holdbarhet, brukervennlighet og selvfølgelig pris. For ikke å nevne at et telt som er perfekt for en sommercampingtur i skogen kanskje ikke vil klare seg like bra på en hardfør fjelltur.

I denne artikkelen har vi samlet og testet et utvalg av telt, fra de ultraportable til de mer robuste variantene, for å gi deg den beste guiden til å velge riktig telt for dine behov. Fra rolig sommervær til uforutsigbart høstvær, og vurdert alt fra oppsett og komfort til hvordan de takler vær og vind.

La oss dykke inn i verden av telt, og se hvilke som kommer ut på topp:

Topp 3 Telt

Heimplanet The Cave

Best i Test – Oppblåsbart

 • 8/10 hos Utemagasinet.no
fra 5.289,00 NOK

Helsport Reinsfjell

Best i Test – Tomannstelt

 • Best i Test hos DNT.no
 • Godt kjøp hos Utemagasinet.no
 • 8/10 hos Opdagverden.dk
fra 7.642,00 NOK

Bergans Wiglo

Best i Test – Familietelt

 • 9/10 og testvinner hos Utemagasinet.no
fra 6.499,00 NOK

Fjelltelt og Turtelt – Best i Test

Fjelltelt og turtelt er designet spesielt for bruk i nordiske forhold og høyfjellet. Disse teltene tåler tøffere vær, vind og nedbør. I kategorien fjelltelt finnes det gode modeller både for solo-eventyrere og grupper på to-tre personer.

Tomanns telt gir god plass til et par eller to venner. Samtidig holder det totalvekten nede i forhold til romsligere lavvo-løsninger. Tremanns telt fungerer fint for små grupper på tur, men man bør beregne god klaring i høyden slik at teltene ikke blir for trange. Tunge vinterekspedisjoner kan med fordel velge robuste og velprøvde fjelltelt med god takhøyde.

Helsport Reinsfjell

 • Best i Test hos DNT.no
 • Godt kjøp hos Utemagasinet.no
 • 8/10 hos Opdagverden.dk
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,2 kg
Butikk Pris Read more
7.642,00 NOK ➜ Les mer
8.500,00 NOK ➜ Les mer
10.500,00 NOK ➜ Les mer

På jakt etter det ultimate to-manns teltet for dine neste utendørseventyr? I følge nylige tester utført av DNT og Utemagasinet, er Helsport Reinsfjell Superlight 2 et fremragende valg.

Helsport Reinsfjell Superlight 2 er rangert som det aller beste i DNT sin test, der det ble testet totalt 29 telt beregnet for barmarksbruk. Helsport Reinsfjell utmerket seg med sin lave vekt på kun 2,2 kg, samtidig som det opprettholder en imponerende romslighet og sovekomfort. Teltet er utstyrt med to innganger og fortelt på hver side.

Utemagasinet fremhever teltets stabilitet, på tross av den lette vekten. De noterer også at teltets tresesongs kuppelkonstruksjon er robust og står støtt selv uten ekstra plugger. Den høye takhøyden og rette sideveggene bidrar til god komfort og enkel tilgang, selv om kortveggene skråner noe innover, noe som kan være en utfordring for de lengste blant oss.

«Helsport Reinsfjell er et lett tomannstelt. Men det er likevel på høyde med de andre når det gjelder stabilitet.»»

En annen fordel med Helsport Reinsfjell er at du kan sette opp inner- og ytterteltet samtidig, noe som er en stor fordel i regnvær og vind. Teltduken går helt ned til bakken, og det er bare myggnetting i dørene, noe som gjør teltet spesielt godt egnet til det skiftende norske sommerværet.

DNT bemerker også at selv om teltet er lett, er det sterkt nok for de som behandler teltet sitt forsiktig og setter det opp riktig. Men, hvis du planlegger å sette opp en basecamp og ha teltet oppe i mange dager, kan det være lurt å vurdere et telt laget av et tyngre materiale.

Til tross for sine mange fordeler, er det viktig å merke seg at teltet ikke gir optimal lufting på de aller varmeste dagene, ifølge Utemagasinet. Men med sine mange fordeler og høy kvalitet, er Helsport Reinsfjell Superlight 2 definitivt et telt å vurdere for ditt neste friluftseventyr.

Fjällräven Abisko View

 •  9/10 hos Opdagverden.dk
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
7.699,00 NOK ➜ Les mer

Fjällräven Abisko View 2 er et tresesongstelt som setter en høy standard for friluftsliv, og har blitt lovprist av både Håvard Lium fra Utemagasinet og Kristian Jager Nykrog fra Opdag Verden.

Teltet, som er veier rundt 3 kilo, er “lett og kompakt nok til at det ofte blir med på tur,” ifølge Lium. Dette støttes av Nykrog, som bemerker at teltets vekt og størrelse gjør det lett å ha både i vandrerygsæk og kajak. 

Robustheten og holdbarheten er bemerkelsesverdig. Opdagverden.dk beskriver det som “meget velfungerende” og “et højkvalitetstelt til den krævende friluftsmand.” Lium fra Utemagasinet tilføyer at teltet er forsterket på utsatte områder for ekstra slitestyrke.

Designet har også fått ros. Lium bemerker teltets romfølelse og lufting, med mye myggnetting som bidrar til dette. Nykrog er enig, og peker på teltets “superb udluftning” og “meget rummeligt” innertelt. En spesiell funksjon er muligheten for å åpne ytterteltet helt opp for best mulig lufting og utsikt, noe begge anmelderne nevner som et stort pluss.

Miljøvennligheten i Fjällräven-produkter er alltid verdt å merke seg, og Abisko View 2 er ikke noe unntak. Lium påpeker at teltet er produsert helt uten PVC-plast og giftige flammehemmere, og impregneringen er fluorkarbonfri. Nykrog roser også Fjällrävens miljøfokus, og kaller den fluorkarbonfrie imprægneringen “et rigtigt flot skridt på vejen mod, at vi, der er så glade for naturen, kan komme til at behandle den lidt bedre.”

Det er imidlertid noen mindre ulemper. Lium påpeker at stangkanalene ikke er sammenhengende, noe som kan føre til noen vanskeligheter ved oppsett. Nykrog nevner også et problem med designet, og forklarer at teltet fungerer best hvis man ligger med hovedet ved hinandens fødder, noe som kan være irriterende for noen.

«Prisen ligger uden tvivl i den høje ende, men når man får et ekstremt funktionelt højkvalitetstelt med god omtanke for naturen, så kan den uden tvivl forsvares»

Hilleberg Nammatj 3 GT

 • Terningkast 5 hos Jeger.no
 • Terningkast 6 hos Klikk.no
 • 8/10 hos Opdagverden.dk
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
14.599,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Nammatj 3 GT er et robust og pålitelig 4-sesongs tunneltelt (vintertelt) som er ideelt for friluftsentusiaster som ønsker å utforske fjellene. Dette teltet, som er kåret til “Beste allround helårs tunneltelt” av Klikk.no, har vist seg å være et trygt valg i vinterlige forhold og har en lang historie med forbedringer og oppdateringer siden det først ble lansert i 1983.

«Hilleberg Nammatj 3 GT er et trygt og solid telt: 3 GT er en solid traver av et Hilleberg telt som kjennes trygt i vinterlig uvær, etter å brukt light-telt i noen sesonger»

Med en totalvekt på 3,9 kg og innvendige mål på 220 cm lengde, 160 cm bredde (som skrår til 137 cm) og 104 cm høyde, er Nammatj 3 GT et telt som gir grei plass for to personer. “Med tre personer kan det bli trangt om fotplassen,” bemerker Åsgeir Størdal i sin anmeldelse på Jeger.no. Teltet har et romslig fortelt på 2,8 m2 som gir ekstra plass for lagring og matlaging.

Nammatj 3 GT er laget av slitesterkt Kerlon 1800, et silikonbehandlet nylonstoff i 40 denier med en vannsøyle på 30.000 mm, noe som gjør det ideelt for ekstreme forhold. Teltet er en del av Hillebergs Black line-serie, som er beregnet for nettopp slike forhold og har blitt brukt av eventyrere som Felicity Aston, som krysset Antarktis alene.

Til tross for noen ulemper, som en skrå fotvegg som kan være trang for personer over 185 cm på tykke liggeunderlag og fravær av stormmatter, har Nammatj 3 GT også mange fordeler. Størdal påpeker at teltet er “robust konstruert” med “god ventilasjon” og et “raskt oppsett”. Han legger også til at det har “smarte løsninger som tørkesnor i taket og to sidelommer i innerteltet”.

Hilleberg Nammatj 3 GT er et fjelltelt først og fremst, og selv om det kan brukes i skogen, er det i fjellet det virkelig kommer til sin rett.

MSR Freelite

 • 8/10 hos Utemagasinet.no – “Mest for pengene”
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
5.999,00 NOK ➜ Les mer
7.399,00 NOK ➜ Les mer

MSR FreeLite 2 Ultralight Backpacking Tent, som tidligere vurderinger har gitt høy rangering, er et toppvalg for friluftsinteresserte på jakt etter et lett og robust telt. Det har en bemerkelsesverdig lav pakkevekt på 1.33 kg, og den kompakte størrelsen (46 x 15 cm) gjør det til en drøm for vandrere som vil reise lett.

«MSR Freelite 1 er et frittstående kuppeltelt med innerduk og ytterduk. Konstruksjonen gjør at det står godt av seg selv når været spiller på lag»

Det har en meget lav pakkevekt på 1.33 kg, og den kompakte størrelsen (46 x 15 cm) gjør det til en drøm for vandrere som vil reise lett.

Materialene er av høy kvalitet, med et yttertelt av 15D silikonisert nylon med ripstop og MSR’s Xtreme Shield-belegg, noe som sikrer holdbarheten og vanntettheten. Stangsystemet er laget av en blanding av karbon, resin og en ballistisk fiber, noe som gir det evnen til å tåle betydelig kraft og vende tilbake til sin normale tilstand.

Som Jeppe Gabriel Spence skriver i sin anmeldelse på Opdagverden.dk, “Man kan ligefrem presse toppen af teltet helt ned til jorden, uden at stængerne tager skade eller river sig løs fra inderteltet.” 

Til tross for dens lette vekt, har teltet nok plass til to personer. Det skiller seg ut med sine to innganger, noe som gir økt bekvemmelighet og fleksibilitet. Det er imidlertid verdt å merke seg at noen kan finne oppbevaringsplassen litt begrenset, og oppsettet kan være utfordrende i regnvær.

Helsport Lofoten Superlight

 • Terningkast 5 hos Jeger.no
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 1,61 kg
Butikk Pris Read more
5.539,00 NOK ➜ Les mer
10.500,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Lofoten Superlight, som tidligere vurderinger har gitt høy rangering, er et toppvalg for friluftsinteresserte på jakt etter et lett og robust telt. Det har en bemerkelsesverdig lav pakkevekt på 1.33 kg, og den kompakte størrelsen (46 x 15 cm) gjør det til en drøm for vandrere som vil reise lett.

««Etter å ha brukt Helsport Lofoten tunneltelt, slår det oss at det er helt unødvendig å bære dobbelt så tunge telt. Unødvendig i den forstand at man taper svært lite på å velge lettvektsutgaven. Joda, man må tåle svien med at det koster noen lapper mer. Og man må også være forberedt på at Helsport Lofoten Superlight ikke tåler like mye herjing. Men etter betydelig bruk av flere av Helsports Superlight-telt, har vi ennå til gode å se at teltduken revner, selv når sterk vind truer med å rive opp både plugger og sømmer. I bruk oppleves Helsport Lofoten så godt som identisk med tilsvarende vanlige tunneltelt fra Helsport. Det er ikke mye av funksjonaliteten man må gi avkall på. Men noe er det – og et par av tingene irriterer oss» »

Teltet får terningkast 5 hos Jeger.no.

Helsport Lofoten Superlight front kan åpnes helt eller delvis, noe som gir mulighet for å bruke det som en gapahuk eller for å få god lufting på varme sommernetter. Denne funksjonen gir også muligheten til å nyte utsikten selv i dårlig vær.

Teltets indre og ytre deler er festet sammen, noe som gjør det raskt å sette opp. Det er noe selvforklarende og svært enkelt å bruke, selv for de som kanskje ikke har mye tidligere erfaring med å sette opp telt. Dette er en av plussene i Dagbladet sin test:

«Teltet er meget enkelt og raskt å sette opp, så å si selvforklarende»»

På tross av sin lette vekt, er dette teltet utrolig romslig generelt. Det har et stort fortelt med mange smarte løsninger og enorm bagasjeplass. Men vær oppmerksom på at sovedelen kan være noe trang, spesielt for tre personer. Netop det at det er litt trangt er det eneste negative i Dagbladet sin test, hvor Helsport teltet blev kåret som “best i test”:

«Teltet fra Helsport skårer bra på nesten alle kriteriene. Litt trangt, men ellers et telt med både gjennomprøvde og nye, smarte løsninger. På toppen av det hele er dette et av de letteste teltene i testen»

Det er noe uenighet her da, for Jeger.no mener at teltet faktisk er så romsligt at 3 personer kan sove i det:

««Helsport Lofoten Superlight er et kjempelett, tradisjonelt tunneltelt med ordentlig raus plass for to personer i innerteltet. Faktisk er bredden så god at det funker med tre sovende personer i tunnelteltet» »

Familietelt og campingtelt – Best i Test

Teltene her er romslige og komfortable, egnet for hele familien på tur eller camping. Du kan finne fler campingtelt eller 4-manns telt på lenkene.

Bergans Wiglo

 • 9/10 og testvinner hos Utemagasinet.no
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
6.499,00 NOK ➜ Les mer
6.600,00 NOK ➜ Les mer

Å finne et perfekt telt for familieutflukter kan være en utfordring, men Bergans Wiglo 6 har vist seg å være en sterk kandidat. Som en hybrid mellom den amerikanske wigwam og den samiske lavvoen, gir dette seks-personers teltet en unik blanding av romslighet og komfort.

Wiglo 6 er laget av solid, slitesterk ripstop nylon, og har “stormmatter, rikelig med bardunfester og ligger relativt lavt i terrenget, selv om toppunktet er 190 cm høyt” ifølge Utemagasinet. Denne høyden er en stor fordel – du kan faktisk stå oppreist inne, noe som gjør det mye mer behagelig under lengre opphold.

«Bergans Wiglo er et romslig helårstelt som finnes for fire personer og seks personer. Wiglo 6 ble testvinner da vi testet familietelt og skiller seg ut ved at det har tre innganger. Det har også stormmatter som gjør det godt egnet som helårstelt. Bergans sin bærekraftsstrategi innebærer at hvis teltet blir ødelagt, kan du sende det inn for reparasjon. Har du ikke bruk for teltet, kan du pante det og Bergans vil enten selge det brukt eller redesigne det. Bergans tilbyr også utleie av telt»

Teltet har en romslig hovedinngang og to sideinnganger. Med mulighet for å koble fra innerteltet, kan vekten fordeles hvis du planlegger å gå langt. Utemagasinet bemerker at det kan være litt vanskelig å sette opp teltet alene, men at med litt øvelse kan oppsettstiden reduseres betydelig.

En av de ulempene med dette teltet er, ifølge Utemagasinet, teltpluggene som kan bøye seg litt lett.

Coleman MacKenzie

 • 4 manns campingtelt med ståhøyde
 • 217 cm ståhøyde
Coleman MacKenzie
Butikk Pris Read more
6.995,00 NOK ➜ Les mer

Coleman Mackenzie Blackout 4 er et rommelig tunneltelt beregnet for familier på opptil fire personer. Med en vekt på 26,6 kg passer det best til bilcamping eller kortere turer der man kan dele på bæringen.

Teltet skiller seg ut med svært god takhøyde på 217 cm, slik at selv høye personer kan stå oppreist. Det har en kuppelformet konstruksjon med solide stenger i stål som gir romslig plass innvendig.

Inne i teltet er det to soverom med Colemans mørkeleggingsteknologi, slik at man kan sove lenger om morgenen. I tillegg har teltet et stort fortelt hvor man kan oppholde seg og oppbevare utstyr.

Ifølge produsenten er teltet enkelt å sette opp takket være fargekoding og ryddig konstruksjon. Alt i alt et praktisk og familievennlig telt for bilcamping, med god takhøyde og mye plass.

MSR Habitude

 • 4 manns telt med ståhøyde (185cm)
 • “Top pick” – Outdoorgarlab
MSR Habitude
Butikk Pris Read more
9.999,00 NOK ➜ Les mer

Ifølge testerne hos Outdoorgearlab.com utmerker MSR Habitude 4 seg som et rommelig og allsidig telt for grupper og familier.

Med en takhøyde på sjenerøse 185 cm kan de fleste voksne stå oppreist. Med et gulvareal på 4 m2 er det god plass til fire personer, og den separate forstua gir ekstra oppbevaringsplass.

Teltet har god kvalitet og er laget for å tåle tøft vær, til tross for en overkommelig vekt på 4,3 kg. Dette gjør Habitude 4 fleksibelt både til bilferie og lengre turer der vekten må fordeles.

Ifølge testen trekker det ned at oppsettet er noe omstendelig og krever litt øvelse. Dette skyldes blant annet at teltet har tre sammenkoblede stenger som må settes sammen riktig. Men med erfaring går nok monteringen raskere.

«The MSR Habitude 4 can be fully set up in 9 minutes, a bit long for a 4-person tent. Three hubbed poles — two small and one large — make up the main structure, forcing two poles to connect on each corner. While not overly complicated, setting this tent up isn’t intuitive and comes with a few head-scratchers»

Alt i alt fremstår Habitude 4 som et solid og rommelig alternativ for grupper og familier. God plass, ståhøyde og slitestyrke veier opp for litt tyngre oppsett.

Oppsummert er MSR Habitude 4 et godt valg for deg som ønsker et romslig og holdbart telt med god takhøyde til gruppeturer og lengre turer med familien.

Enmannstelt – Best i Test


Enmannstelt gir en enestående følelse av frihet og fleksibilitet på tur. Du bestemmer turen, ruta og tempoet helt selv. Samtidig byr solo-overnatting på en unik ro og fredfyllhet man ikke oppnår så lett i større grupper.

I våre dager finnes det også fantastiske lettvektsmodeller ned mot én kilo, som gjør enmannstelt enda mer fristende for gramjegere som vil gå raskt og lett.

Hilleberg Akto

 • Best i test
Butikk Pris Read more
7.999,00 NOK ➜ Les mer

Det er vanskelig å overse Hilleberg Akto når enmannstelt skal sammenlignes. Dette svenske teltet har holdt stand i 20 år under samme navn, noe som vitner om solid kvalitet. Akto er rett og slett teltet man investerer i for langvarig bruk.

Med sine 1200 gram er det et lett, men ikke ekstremt lett tunneltelt. Det byr på en innvendig takhøyde på komfortable 93 cm – hele 8 cm mer enn konkurrenten Helsport Ringstind. Akto taper riktignok på vektskalaen mot Ringstinds 1040 gram.

Men med sitt velprøvde design og gode takhøyde, er Akto et telt man investerer i for mange års bruk.

«Jeg har Akto og er 185 cm lang. Akto er akkurat litt for kort til at jeg kan sitte oppreist, men liggelengden er god. Det er kanskje 20-30 cm med plass i hodeenden til diverse småting»

Til gjengjeld gir dette teltet god plass når du ligger ned. Forteltet er romslig nok til sko, sekk og kokutstyr. Noen velger å supplere med en tarp for å utnytte plassen i forteltet enda bedre.

«Det er lett å sette opp Akto, men for å maksimere romfølelsen kreves det litt mer erfaring enn med andre Hilleberg-telt. Nedpakningen av Akto er også litt mer krevende. Man kan ikke bare stappe duken ned i den romslige oppbevaringsposen som følger med»

Robust helårstelt

Hilleberg Akto takler det meste av vær i de snøfrie månedene. Det er ingenting som forbyr bruk av teltet om vinteren, men ifølge ekspert Randulf Valle er det ikke best egnet for vinterbruk:

«Hilleberg Akto er et svært godt alternativ som enmannstelt for den snøfrie delen av året. Med åpningen i takventilasjonen er Akto bedre egnet enn Ringstind for vinterbruk. Det største problemet på vinteren er de store flatene med teltduk og kun én stang, som gjør at duken lett kan presses ned av vind, og spesielt av snø»

Friluftsnett.net rapporterer at Hilleberg har videreutviklet teltet for å forbedre vinterbruk, blant annet med bedre ventilasjon:

«I utgangspunktet var ikke Akto designet for vinterbruk over tregrensen. Det har likevel blitt populært også for vinterturer i tøffe forhold. Dette har ført til at Hilleberg har forbedret ventilasjonen siden Akto først kom på markedet. Tidligere var ventilasjonen begrenset til bakkenivå ved fot- og hodeenden, men nå er det også ventilasjon på toppen ved inngangen, noe som sikrer god luftsirkulasjon så lenge det ikke blåser rett inn»

Helsport Ringstind

 • Best i Test – Lettvekt
Helsport Ringstind
Butikk Pris Read more
5.999,00 NOK ➜ Les mer

I kampen mellom svenske Hilleberg og norske Helsport, vinner Helsports Ringstind klassen for beste lettvektstelt. Med sine beskjedne 1040 gram slår den selv modeller som MSR Carbon Reflex (717 gram) på totalvurdering og egnethet for nordiske forhold.

De ekstra 300 gramene veies opp av bedre egenskaper der det gjelder. Men med lett vekt følger også kompromisser – Ringstinds takhøyde på 85 cm tillater ikke oppreist sittestilling slik Akto gjør.

Likevel, for kvalitetsbevisste turgåere på jakt etter ultralav vekt, utmerker Ringstind seg som et ypperlig alternativ med sin testseier i lettvektsklassen.

«Det er ikke mulig å sitte oppreist inne, og aktiviteter som påkledning krever koordinasjon – spesielt i våte forhold»

Romslig tross lav høyde

Selv om Ringstind ikke tillater full ståhøyde, byr teltet på god lengde og plass til både sekk og utstyr. Takket være smarte innvendige oppbevaringslommer kommer du enkelt til det du trenger.

Den lave profilen gir riktignok noe dårligere komfort, men bidrar samtidig til å holde varmen godt på kjølige netter. Så for turer utenom sommermånedene er den kompakte formen en fordel.

«Uten målinger vil jeg anta at det kan være flere grader varmere inne i dette teltet på en kjølig høstkveld enn i et større og høyere telt»

Oppsummering

Helsport Ringstind er et lettvektstelt som passer godt for fjellturer, hvor lav vekt og kompakt pakking er avgjørende. Det er imidlertid ikke det mest romslige teltet, og de som er vant til større telt kan finne det litt på den trange siden.

Oppblåsbart telt – Best i Test

Oppblåsbare telt har revolusjonert campinglivet for mange. I stedet for knotete teltstenger, består disse av et luftfylt skjelett som lett kan pumpes opp. Det innovative konseptet lover raske og enkle oppsett på under 5 minutter. Samtidig gir den luftfylte konstruksjonen god stabilitet og innvendig plass. En ulempe er at de ofte veier og tar mer plass enn tradisjonelle alternativer. Men for raske overnattinger leder oppblåsbare an i praktisk anvendelighet.

Heimplanet The Cave

 • 8/10 hos Utemagasinet.no – “Mest for pengene”
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
9.989,00 NOK ➜ Les mer
10.990,00 NOK ➜ Les mer

Heimplanet The Cave er et oppblåsbart telt som gir en unik campingopplevelse. Med en vekt på 4,8 kg og plass til 2-3 personer, er dette teltet et interessant alternativ for de som ønsker å unngå besværet med tradisjonelle teltstenger.

Heimplanet er et telt som har revolusjonert det å overnatte i telt med oppblåsbare telt, som fort puster seg opp. Nå skulle det være slutt med de utskjeldte teltstengene. I stedet kan du pumpe opp teltet uten strev. Virker det da? Spørger du Espen fra NAF, så er det greit og enkelt:

«Det tok ikke mer enn fem minutter fra jeg åpnet posen til teltet var ferdig slått opp.»

Testeren fra Tek.no var ikke helt like begeistret:

«Det tar ikke all verdens tid å montere, men oppleves heller ikke som nevneverdig raskere eller enklere enn tradisjonelle teltstenger. I hvert fall ikke første gang man setter opp teltet»

Materialene er av høy kvalitet, med et yttertelt av 15D silikonisert nylon med ripstop og MSR’s Xtreme Shield-belegg, noe som sikrer holdbarheten og vanntettheten. Stangsystemet er laget av en blanding av karbon, resin og en ballistisk fiber, noe som gir det evnen til å tåle betydelig kraft og vende tilbake til sin normale tilstand.

Som Jeppe Gabriel Spence skriver i sin anmeldelse på Opdagverden.dk, “Man kan ligefrem presse toppen af teltet helt ned til jorden, uden at stængerne tager skade eller river sig løs fra inderteltet.” 

Til tross for dens lette vekt, har teltet nok plass til to personer. Det skiller seg ut med sine to innganger, noe som gir økt bekvemmelighet og fleksibilitet. Det er imidlertid verdt å merke seg at noen kan finne oppbevaringsplassen litt begrenset, og oppsettet kan være utfordrende i regnvær.

Vintertelt – Best i Test

Disse teltene tåler lave temperaturer og tøffe forhold. Se alle vinterteltene i testen på lenken.

Hilleberg Keron

 • 9/10 hos Utemagasinet
Hilleberg Keron
Butikk Pris Read more
16.600,00 NOK ➜ Les mer
18.799,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Keron 3 er et solid og romslig tunneltelt for tre personer. Det er laget for bruk året rundt og tåler tøffe forhold. Med en vekt på 4,2 kg er det overraskende lett.

Teltet har en sterk tunnellkonstruksjon i slitesterke materialer. Det har to innganger og to romslige fortelt som gir god beskyttelse.

Innvendig byr Keron 3 på god takhøyde og god ventilasjon. Ytterteltet i stoffet kerlon 1800 gir ekstra styrke og stabilitet. Teltet egner seg godt til lengre turer og til ekspedisjonsbruk.

Med to innganger, store fortelt og solid yttertelt virker Keron 3 som et trygt valg for barske forhold. Samtidig ser det romslig og praktisk ut på innsiden. Alt i alt et imponerende telt for de fleste eventyr.

I test hos Utemagasinet fikk den større 4-manns utgaven, Keron 4 GT, terningkast 9 av 10. Anmelderen trakk fram at teltet er enkelt å sette opp, tåler vind godt og har god plass til fire.

«Hilleberg Keron 4 GT er enkelt å sette opp, med fire stenger som er helt like, og dermed idiotsikker oppsetting…Hilleberg Keron 4 GT tåler sterk vind godt, og det er greit med plass til fire personer»

Keron-teltene har god ventilasjon, men mangler ekstra stormmatter for tetting ved behov. Teltveggene går helt ned til bakken, noe som gjør det lettere å holde varmen inne. Det har også praktiske detaljer som fire lommer og tørkesnor i taket.

Keron 3 fås også i en firedørsutgave, og uten det store forteltet for dem som vil spare vekt. Alt i alt et solid og gjennomtenkt tunneltelt for tøff bruk.

Alt du trenger å vite om å kjøpe telt

Å velge et telt kan ofte være et kompromiss, ettersom det sjelden finnes et telt som både har lav vekt, lav pris, god plass og løsninger som passer for alle turene du har tenkt deg på. Uansett om du skal på en familieutflukt eller en ekspedisjon, er det viktig å forstå hvilke typer telt som passer best til dine behov.

Typer av telt

Familietelt

Familietelt er ideelle for større grupper og familier som ønsker å oppleve naturen sammen. Disse teltene er designet med tanke på komfort, og kommer ofte med flere rom eller seksjoner, slik at det er plass til alle. I tillegg til full ståhøyde, bør et kvalitetsfamilietelt også være robust og tåle alle typer værforhold. 

«Høyde og størrelse er det viktigste å se etter på et telt som skal fungere bra som familietelt..Et familietelt bør ha full, eller tilnærmet full ståhøyde i større deler av teltet»

Noen modeller kommer med ekstra funksjoner som for eksempel myggnetting, innebygde solskjermer eller ventilasjonssystemer, noe som kan være spesielt nyttig på varme sommerdager. 

Et familietelt kan være litt mer utfordrende å sette opp på grunn av sin størrelse, men det er absolutt verdt innsatsen for den ekstra komforten det gir.

Fjelltelt

Fjelltelt er designet for å tåle tøffe forhold og er et utmerket valg for de som planlegger å campe i høyder, eller mer utfordrende værforhold. 

Disse teltene er generelt mer robuste og tåler både kraftig vind og snø. Hvis de er beregnet til å bli brukt om vinteren, kaldes de da ofte helårstelt eller slett og rett vintertelt.

«Et telt som du skal stole hundre prosent på og som skal tåle de meste ekstreme påkjenninger, vil unektelig koste mer enn et telt som er “greit nok”»

Fjelltelt er ikke bare ment for fjellbruk, men betraktes ofte som turtelt. Det essensielle er at de er designet for å tåle naturens mange ansikter, enten det er mildt eller stormfullt vær.

Fjelltelt kommer i forskjellige størrelser og former, fra enmannstelt til større modeller for flere personer. En viktig faktor å vurdere når du velger et fjelltelt er vekt – du vil ha et telt som er lett nok til å bære, men likevel sterkt nok til å stå imot været.

Oppblåsbart telt

Oppblåsbare telt er en relativt ny type telt, og de blir stadig mer populære blant friluftsentusiaster. Her er det merket Heimplanet, som er blitt veldig populær. I stedet for tradisjonelle stenger bruker disse teltene oppblåsbare luftstrukturer for støtte. Dette gjør dem ikke bare lettere å sette opp, men også overraskende stabile og stødige. De er ideelle for de som ikke har så mye erfaring med telt, men som stadig vil ha et romslig telt. Det finns jo også pop-up telt, men disse er typisk enmannstelt. 

Popup Telt

Popup telt er perfekte for de som ønsker et enkelt oppsett. Bare ta dem ut bæresekken, så spretter de opp nesten umiddelbart. Dette gjør dem til et super valg for festivaler, korte turer eller camping med barn. De er også mer kompakte og lettere enn andre typer telt. Derimot er de kanskje ikke det beste valget for mer vanskelige værforhold eller lange campingturer. 

Kuppeltelt eller tunneltelt?

De fleste telt er enten av typen tunneltelt eller kuppeltelt. De tar navnene sine fra formen på teltet, men det er ikke bare utseende som skiller dem fra hverandre. 

Kuppel

Kuppeltelt er en av de mest populære telt på grunn da de er robuste og allsidige. De tar navnet sitt fra den bun som dannes når stengene krysses over toppen av teltet. Dette gir en kuppelform som gir god høyde over hele teltet. Derfor er det også ofte kuppeltelt som er best når dere er flere som skal sove i samme telt, f.eks. på camping eller festival.

«Fordelen med kuppeltelt sammenlignet med tunneltelt er at de har kryssende stenger som gjør at det tåler mer vind og vind fra flere kanter. Mange kryss og mange stenger vil som regel gjør teltet mer stabilt. Ulempen er at det kan bli tyngre og mer komplisert å sette opp. Kuppelteltene har også mindre fortelt enn tunnelteltene»

En annen fordel med en kuppeltelt er styrke og stabilitet. Den buede formen hjelper til med å avlede vind fra alle retninger, og den brede basen gir ytterligere stabilitet. Denne styrken gjør kuppeltelt til et alsidig telt, som tåler alt fra sommerbris til høststormer.

Men det er noen ulemper. Kuppeltelt er mer tidskrevende å sette opp. De er også vanligvis litt tyngre enn andre typer telt på grunn av ekstra stenger og materiale som trengs.

Tunnel

Tunneltelt er en annen populær stil av telt, spesielt blant backpackere og solo-campere. De er designet med parallelle bueformede stenger som skaper en tunnel-lignende struktur. Dette gir en langstrakt form med god høyde i midten, men lavere høyde mot endene.

«Tunneltelt er som oftest enklest å slå opp. Blir det uvær, er det også lettere for én person å slå opp tunnelteltet alene, noe som kan være en utfordring med de større kuppelteltene»

Fordelen med tunneltelt er at de er relativt enkle og raske å sette opp, noe som er en stor fordel når du er ute alene eller i dårlig vær. De gir også god plass inne, med mer plass til å strekke seg ut enn i et kuppeltelt.

Men tunneltelt krever mer effektiv forankring for å opprettholde stabiliteten, da de ikke har den naturlige vindavledende formen som et kuppeltelt har. De er mer utsatt for vind fra sidene, så riktig forankring og plassering av teltet i forhold til vindretningen er viktig.

Sesong

Tenk på når du planlegger å campe mest. Om sommeren kan du komme unna med et lett sommertelt, men hvis du planlegger turer om høsten eller våren, vil du kanskje vurdere et telt som er mer robust og kan håndtere litt vind og regn. 

1. En-sesongstelt (sommer): Disse teltene er lette og designet for å brukes om sommeren, og har ofte god ventilasjon. De er imidlertid ikke egnet for kaldt vær, vind eller kraftig regn.

«På sommeren må en som regel – før eller siden – bære alt utstyret i sekk. Da kan de omlag to kiloene du sparer på et lettere sommertelt være kjærkomne. »

2. To-sesongstelt (vår/sommer): To-sesongstelt er litt mer robuste og kan håndtere mildere vårvær samt sommervær. De er fremdeles ikke egnet for kraftig vind eller regn.

3. Tre-sesongstelt (vår/sommer/høst): Disse teltene er designet for å tåle et bredt spekter av forhold, inkludert sterkere vind og regn. De er generelt det mest populære valget fordi de gir en god balanse mellom vekt, pris og allsidighet.

«Det klassiske teltet funker til alt, både til skogs og til fjells. Men skal du til fjells kan det være lurt å vurdere et firesesongers telt med tykkere duk og stødigere stenger som tåler litt vær. »

4. Fire-sesongstelt (hele året): Fire-sesongstelt, også kjent som vintertelt, er de mest robuste. De er designet for å tåle ekstreme forhold, som tung snø og kraftig vind. Selv om de er det sterkeste valget, er de også tyngre og dyrere enn andre typer telt.

«Å sove under åpen himmel er en fantastisk opplevelse. Når du våkner en måneløs vinternatt og titter opp på den tindrende stjernehimmelen og innser hvor utrolig mange lysende små prikker det er der ute. Da får du virkelig følelsen av å være liten og ubetydelig i universet»

Husk at selv om et telt er merket for en bestemt sesong, er det viktig å vurdere den spesifikke værmeldingen og omgivelsene før du legger ut på en campingtur. Et tre-sesongstelt kan være egnet for en mild vinterdag, men det kan ikke være egnet for ekstreme vinterforhold med mye snø og is.

Viktige funksjoner

Soveplasser

Når du velger telt, tenk på hvor mange folk som skal sove i det. Telt er vanligvis merket med antall soveplasser de har, men dette er bare en guide. Hvis du vil ha litt ekstra plass, kan det være lurt å velge et telt som er merket med ett soveplass mer enn det du faktisk trenger. Hvis dere er en familie som skal sove i teltet kan det være lurt med ekstra plass, så det blir mindre krangel om føtter og folk som flytter på seg!

Vekt

Vekten av teltet er en kritisk faktor, spesielt for backpackere og turgåere som må bære teltet i ryggsekken over lengre distanser. Lettvektstelt er designet for å minimere vekten og pakningsstørrelsen, men dette kommer ofte på bekostning av romslighet og holdbarhet. For de som planlegger bilcamping eller korte turer, kan et litt tyngre, mer robust telt være en bedre løsning.

«Det er en klar sammenheng mellom lav vekt, god innvendig plass, soliditet og pris. Lette og ikke minst solide materialer koster ganske enkelt mer »

Vannsøyle

Vannsøylen er et mål på teltets vanntetthet, og indikerer mengden vann (målt i mm) teltmaterialet kan tåle før det begynner å lekke. Generelt sett, jo høyere vannsøyle, desto mer vanntett er teltet. En vannsøyle på 1500 mm anses vanligvis som det minimale for et vanntett telt, mens en vannsøyle på 3000 mm eller mer vil være egnet for mer regnfulle eller fuktige forhold.

Oppsett

Hvordan teltet settes opp kan variere betydelig mellom forskjellige modeller. Popup og oppblåsbare telt er de enkleste å sette opp, med design som tillater dem å “poppe” ut i form eller blåses opp på bare noen få minutter. Tradisjonelle telt, spesielt større modeller, kan kreve mer tid og innsats for å sette opp, men gir ofte bedre stabilitet og holdbarhet. Det er viktig å vurdere dine egne ferdigheter og tålmodighet når du velger telt.

Tips til bruk og vedlikehold av teltet

Teltunderlag: Bruk alltid et teltunderlag for å beskytte bunnduken og forbedre komforten.

Lufting: God lufting er viktig for å unngå kondens. Åpne ventilene og luftelukene når du bruker teltet.

Plassering: Når du setter opp teltet, velg et område som er fritt for skarpe steiner, kvister og røtter, og unngå å plassere teltet i dype daler hvor vann kan samle seg.

Festeplugger: Bruk teltplugger som passer til underlaget, og fest dem skikkelig for å sikre teltet mot vind og dårlig vær.

Vedlikehold: Rengjør og tørk teltet grundig før du pakker det bort. Eventuell skade på teltet bør repareres umiddelbart for å unngå ytterligere forringelse.

Oppbevaring: Oppbevar teltet på et tørt og godt ventilert sted når det ikke er i bruk. Unngå direkte sollys, da dette kan føre til at materialet blir sprøtt og misfarget over tid.

Les denne saken på andre språk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen