Telt for 2 personer – Best i Test 2024 (2 manns telt)

Skal du og kjæresten, kompisen eller barnet ditt ut på tur, er et godt telt for to personer helt avgjørende. Men hvilke modeller passer best for dere? Vi har samlet test på 10+ populære 2-manns telt på markedet for å finne det optimale valget.

I vår omfattende test tar vi for oss alt fra enkle og rimelige sommertelt, til avanserte vintermodeller for ekstreme forhold. Vi presenterer både totalvinneren og beste kjøp innen ulike kategorier.

Uansett om dere er ute etter et lett telt for toppturer, robust modell for fjellvandring eller familietelt for bilferie, har vi funnet det perfekte valget for dere.

Beste 2 personer telt

MSR Tindheim

 • Romslig og solid tunneltelt
 • 7/10 i test hos Ugemagasinet
MSR Tindheim
Butikk Pris Read more
3.359,00 NOK ➜ Les mer

MSR Tindheim er et romslig og solid tunneltelt for to personer som har fått gode skussmål i norske tester. Et romslig telt med fin takhøyde er dette et telt som egnet for camping og andre turer hvor komfort er viktig.

« Innerteltet har en lengde på hele 240 centimeter, noe som er mer enn mange andre sammenlignbare telt..Innvendig bredde er 114 centimeter og netto takhøyde er 101 centimeter. Teltet smalner noe i fotenden, men det fungerer likevel i praksis godt for to personer. Alene er plassen rent kongelig»

Hos Utemagasinet får MSR Tindheim også 7 av 10 poeng. Testeren skriver at teltet fremstår velutstyrt og egner seg til vår-, sommer- og høstturer. Det roses for å være romslig og ha gjennomtenkte løsninger. Men vekten kunne vært lavere for et tomanns sommer- og høsttelt.

Oppsummert utmerker MSR Tindheim seg som et solid og praktisk tunneltelt for to personer. Med sine romslige mål og solide materialer egner det seg godt til norsk sommervær, selv om vekten kanskje er i overkant for et rent sommer- og høsttelt.

«Vi opplever Tindheim 2 som et godt allround-telt som er lett å like. Det har alle tunnelteltets fordeler med enkelt oppsett også i vind, samt at innerteltet er beskyttet mot nedbør under oppsetting»

Helsport Reinsfjell

 • Best i Test hos DNT.no
 • Godt kjøp hos Utemagasinet.no
 • 8/10 hos Opdagverden.dk
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,2 kg
Butikk Pris Read more
7.642,00 NOK ➜ Les mer
8.500,00 NOK ➜ Les mer
10.500,00 NOK ➜ Les mer

Ifølge tester utført av DNT og Utemagasinet, er Helsport Reinsfjell Superlight 2 et toppvalg for to-manns telt til friluftsliv. Det ble rangert som best i DNTs test av 29 barmarkstelt. Med en vekt på kun 2,2 kg har det imponerende romslighet og komfort. Det har to innganger og fortelt på hver side.

Utemagasinet trekker fram teltets stabilitet til tross for lav vekt. De merker seg også den robuste tresesongs kuppelen som står stødig uten plugger. Høy takhøyde og rette sider gir god tilgang, selv om kortveggene heller litt inn.

«Helsport Reinsfjell er et lett tomannstelt. Men det er likevel på høyde med de andre når det gjelder stabilitet.»»

En fordel med Reinsfjell er at inner- og yttertelt kan settes opp samtidig, nyttig ved regn og vind. Teltduken når helt ned, og det er kun myggnett i dørene, noe som gjør det godt egnet til skiftende norsk sommervær.

DNT sier at selv om det er lett, tåler det forsiktig bruk og riktig oppsett. Ved lengre turer kan et tyngre telt være bedre.

Utemagasinet påpeker at luftingen ikke er optimal på veldig varme dager. Men med sine mange fordeler og høye kvalitet, er Reinsfjell Superlight 2 et telt å vurdere for friluftsliv.

Fjällräven Abisko View

 •  9/10 hos Opdagverden.dk
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
7.699,00 NOK ➜ Les mer

Fjällräven Abisko View 2 får strålende tilbakemeldinger for sitt lette og kompakte design fra både Lium i Utemagasinet og Nykrog i Opdag Verden. De trekker fram at teltet på 3 kg passer utmerket for både ryggsekk og kajakk.

Anmelderne roser også teltets robusthet og slitestyrke. Lium nevner forsterkninger på utsatte områder. Begge fremhever den gode luftingen og romfølelsen, takket være myggnett og muligheten for å åpne hele ytterteltet.

Miljøvennlig produksjon uten giftstoffer roses. Men Lium påpeker noen mindre problemer med oppsett pga ikke-sammenhengende stangkanaler. Og Nykrog nevner at man bør ligge med hodet ved hverandres føtter.

Men med sin lette vekt og gode lufting passer Abisko View 2 godt til de fleste turer ifølge anmelderne.

«Prisen ligger uden tvivl i den høje ende, men når man får et ekstremt funktionelt højkvalitetstelt med god omtanke for naturen, så kan den uden tvivl forsvares»

Helsport Lofoten Superlight

 • Terningkast 5 hos Jeger.no
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 1,61 kg
Butikk Pris Read more
5.539,00 NOK ➜ Les mer
10.500,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Lofoten Superlight, som tidligere vurderinger har gitt høy rangering, er et toppvalg for friluftsinteresserte på jakt etter et lett og robust telt. Det har en bemerkelsesverdig lav pakkevekt på 1.33 kg, og den kompakte størrelsen (46 x 15 cm) gjør det til en drøm for vandrere som vil reise lett.

««Etter å ha brukt Helsport Lofoten tunneltelt, slår det oss at det er helt unødvendig å bære dobbelt så tunge telt. Unødvendig i den forstand at man taper svært lite på å velge lettvektsutgaven. Joda, man må tåle svien med at det koster noen lapper mer. Og man må også være forberedt på at Helsport Lofoten Superlight ikke tåler like mye herjing. Men etter betydelig bruk av flere av Helsports Superlight-telt, har vi ennå til gode å se at teltduken revner, selv når sterk vind truer med å rive opp både plugger og sømmer. I bruk oppleves Helsport Lofoten så godt som identisk med tilsvarende vanlige tunneltelt fra Helsport. Det er ikke mye av funksjonaliteten man må gi avkall på. Men noe er det – og et par av tingene irriterer oss» »

Ifølge tester på Jeger.no får Helsport Lofoten Superlight terningkast 5.

Teltet har en front som kan åpnes helt eller delvis, noe som gir mulighet for gapahuk-funksjon eller god lufting på varme netter. Dette gir også utsikt selv i dårlig vær.

Det indre og ytre teltet er festet sammen, noe som gjør det raskt å sette opp. Teltet er selvforklarende og veldig enkelt å bruke, også for nybegynnere ifølge testen. Dette trekkes fram som en stor fordel.

«Teltet er meget enkelt og raskt å sette opp, så å si selvforklarende»»

Ifølge testen er Helsport Lofoten Superlight teltet overraskende romslig til tross for sin lette vekt. Det har et stort fortelt med mange smarte løsninger og masse plass til bagasje. Men sovedelen kan være noe trang, spesielt for tre personer.

Selv om soveplassen er litt begrenset, ble teltet kåret til “best i test” av Dagbladet. Det at det er litt trangt i sovedelen var det eneste negative ifølge testen. Resten av teltet imponerte med sin letthet kombinert med romslighet og smarte detaljer.

«Teltet fra Helsport skårer bra på nesten alle kriteriene. Litt trangt, men ellers et telt med både gjennomprøvde og nye, smarte løsninger. På toppen av det hele er dette et av de letteste teltene i testen»

Det er noe uenighet her da, for Jeger.no mener at teltet faktisk er så romsligt at 3 personer kan sove i det:

««Helsport Lofoten Superlight er et kjempelett, tradisjonelt tunneltelt med ordentlig raus plass for to personer i innerteltet. Faktisk er bredden så god at det funker med tre sovende personer i tunnelteltet» »

MSR Freelite

 • 8/10 hos Utemagasinet.no – “Mest for pengene”
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
5.999,00 NOK ➜ Les mer
7.399,00 NOK ➜ Les mer

MSR FreeLite 2 Ultralight Backpacking Tent, som tidligere vurderinger har gitt høy rangering, er et toppvalg for friluftsinteresserte på jakt etter et lett og robust telt. Det har en bemerkelsesverdig lav pakkevekt på 1.33 kg, og den kompakte størrelsen (46 x 15 cm) gjør det til en drøm for vandrere som vil reise lett.

«MSR Freelite 1 er et frittstående kuppeltelt med innerduk og ytterduk. Konstruksjonen gjør at det står godt av seg selv når været spiller på lag»

Det har en meget lav pakkevekt på 1.33 kg, og den kompakte størrelsen (46 x 15 cm) gjør det til en drøm for vandrere som vil reise lett.

Materialene er av høy kvalitet, med et yttertelt av 15D silikonisert nylon med ripstop og MSR’s Xtreme Shield-belegg, noe som sikrer holdbarheten og vanntettheten. Stangsystemet er laget av en blanding av karbon, resin og en ballistisk fiber, noe som gir det evnen til å tåle betydelig kraft og vende tilbake til sin normale tilstand.

Som Jeppe Gabriel Spence skriver i sin anmeldelse på Opdagverden.dk, “Man kan ligefrem presse toppen af teltet helt ned til jorden, uden at stængerne tager skade eller river sig løs fra inderteltet.” 

Til tross for dens lette vekt, har teltet nok plass til to personer. Det skiller seg ut med sine to innganger, noe som gir økt bekvemmelighet og fleksibilitet. Det er imidlertid verdt å merke seg at noen kan finne oppbevaringsplassen litt begrenset, og oppsettet kan være utfordrende i regnvær.

Helsport Lofoten Pro

 • Lett og holdbart helårstelt
 • 7/10 i test hos Utemagasinet
Helsport Lofoten Pro
Butikk Pris Read more
5.399,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Lofoten Pro er en serie lettvektstunnelte for to eller tre personer fra det norske friluftsmerket Helsport. I serien Lofoten finner vi også Superlight-modellen, som er et lettvekt-telt for 3 sesong.

Lofoten Pro er motsat et helårs tunneltelt, som også fungerer på snø og om vinteren.

«Helsport Lofoten Pro 3 er et supert telt for deg som vil bære lett, og samtidig har et telt som kan fungere hele året, uten at du drar på de mest hardføre vinterturene»

Enkelt å sette opp alene

Ifølge testen til Utemagasinet skårer Lofoten Pro 7/10 totalt. Det trekkes fram som et allsidig og robust telt til alle årstider, med god kombinasjon av lav vekt og stor plass, samt at det er enkelt å sette op:

«Helsport Lofoten Pro 3 er meget enkelt å sette opp, et klassisk tunneltelt med tre stenger som er fargekodet, og det teltet som er minst utfordring å sette opp alene»

Innvendig har Lofoten Pro ett rommelig soverom med myggnett og praktiske oppbevaringslommer. Forteltet kan brukes til matlaging og gir mulighet for utsikt og lufting.

Lofoten Pro leveres i utgaver for to eller tre personer. Vekten ligger på rundt 3,4 kg, noe som gjør det egnet for bæring i sekk over lengre avstander.

Med sin lette vekt og solide konstruksjon fremstår Lofoten Pro som et godt alternativ til værharde turer i fjell og mark gjennom alle årstider. Praktisk tunnelform og oppbevaringsplass er andre fordeler.

Helsport Ringstind

 • Lettvekts tunneltelt
 • 8/10 i test hos Utemagasinet
Helsport Ringstind
Butikk Pris Read more
6.539,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Ringstind 2 er et lettvektstunnelte for to personer som skiller seg ut med ekstremt lav vekt. Med sine beskjedne 1450 gram er det et av de letteste tomannsteltene på markedet.

«Helsport Ringstind er solid til å være et lettvektstelt, med kvaliteten vi kjenner fra Helsport. Hvis du primært trenger telt til fjellturer, er Ringstind et godt valg»

Ifølge testen til Utemagasinet får Ringstind terningkast 8 av 10 poeng hvor spesielt kvaliteten på duken fremheves som “i en klasse for seg”.

Det trekkes for at romfølelsen ikke er den aller beste og at teltet ikke er helt så lett å slå opp som andre i testen:

«Helsport Ringstind er ikke like raskt å sette opp som de andre teltene i testen. Her må du slå opp teltet i den ene enden og stramme til, noe som gjør at man bruker litt mer tid, og som kan kreve litt øvelse hvis det er vindfullt»

I DNT sin test av lette tomannstelt får Ringstind 2 betegnelsen “middels-godt”. Det roses for å være lett, ha god takhøyde og være enkelt å rigge med kun én hovedstang. Men kritikken går på begrenset plass i det lille forteltet og manglende ventilasjon nederst.

Teltet har én hovedinngang og to mindre sideinnganger. Med sin tunnelform og lave vekt passer Ringstind 2 godt til turer der hver gram teller, som fjellvandring og sykkelturer.

Oppsummert utmerker dette lette og kompakte tomannsteltet seg med ekstremt lav vekt samtidig som det har en solid tunnelkonstruksjon.

Beste billige 2 personer telt

MSR Elixir

 • Raskt å sette opp
 • Romsligt
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
MSR Elixir
Butikk Pris Read more
3.695,00 NOK ➜ Les mer

MSR Elixir 2 er et rimelig og allsidig kuppeltelt for to personer, som har fått bra skussmål i tester. Det er velegnet til både camping og backpacking m.m.

Dagbladet gir det terningkast 5 i testen sin. Det trekkes fram at teltet er enkelt å sette opp og overraskende romslig i sovedelen.

«Teltet er veldig lett å sette opp, og definitivt raskt til å være kuppeltelt..Dette er et bra telt, og definitivt et godt kjøp»

I DNT sin test av lette tomannstelt får MSR Elixir 4 betegnelsen “middels”.

Med en vekt på 2,8 kg er Elixir 2 lett nok for bæring i ryggsekk. Dets kuppelform gjør det raskt å slå opp. Men med tanke på middels skussmål i tester egner det seg kanskje best til sommerbruk i godvær.

For en rimelig pris får man et lett og enkelt kuppeltelt for to fra MSR. Men man må ikke forvente like god kvalitet og værbestandighet som i dyrere modeller.

Beste oppblåsbare telt for 2 personer

Heimplanet The Cave

 • 8/10 hos Utemagasinet.no – “Mest for pengene”
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
9.989,00 NOK ➜ Les mer
10.990,00 NOK ➜ Les mer

Heimplanet The Cave er et oppblåsbart telt som gir en unik campingopplevelse. Med vekt på 4,8 kg og plass til 2-3 personer, er det et interessant alternativ til tradisjonelle telt med teltstenger.

Heimplanet har revolusjonert overnatting i telt med sine oppblåsbare modeller som fort puster seg opp. I stedet for teltstenger, kan du pumpe opp teltet uten strev. Ifølge Espen fra NAF fungerer dette greit og enkelt. Oppblåsningen gjør The Cave til et spennende nytt konsept som forenkler teltlivet.

«Det tok ikke mer enn fem minutter fra jeg åpnet posen til teltet var ferdig slått opp.»

Testeren fra Tek.no var ikke helt like begeistret:

«Det tar ikke all verdens tid å montere, men oppleves heller ikke som nevneverdig raskere eller enklere enn tradisjonelle teltstenger. I hvert fall ikke første gang man setter opp teltet»

The Cave har materialer av høy kvalitet. Dette sikrer holdbarhet og vanntetthet. Stangsystemet er laget av en blanding av karbon, resin og ballistisk fiber, som gir evne til å tåle betydelig kraft og gå tilbake til normaltilstand.

Som Jeppe Gabriel Spence skriver i sin anmeldelse på Opdagverden.dk, kan man presse teltets topp helt ned til bakken uten at stangene tar skade eller river seg løs.

Til tross for lav vekt har teltet plass til to personer. Det skiller seg ut med to innganger, som gir økt bekvemmelighet og fleksibilitet. Noen kan oppleve oppbevaringsplassen som begrenset, og oppsettet kan være utfordrende i regnvær.

Beste vintertelt for 2 personer

Hilleberg Jannu

 • Allsidig og lett kuppeltelt
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
Butikk Pris Read more
13.899,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Jannu er et allsidig og lett kuppeltelt for to personer, som har fått strålende tilbakemeldinger i tester.

Ifølge Outdoorgearlab er Jannu deres “Editors Choice” blant 4-sesongstelt. De trekker fram at det er værhardt, tåler snølast godt og er raskt å sette opp utenfra. I tillegg roses det for god ventilasjon og lav nok vekt til fjellturer.

«Our testers love the ease of setup, bombproof storm protection, and respectable weight»

Hos Utemagasinet.no får Jannu terningkast 9 av 10 poeng. Det får nesten topptreff for vindstabilitet og er ifølge testen svært enkelt å sette opp. Det trekkes kun for at takhøyden ikke er den beste.

«En stor fordel med Hilleberg Jannu er at du kan sette opp hele teltet fra utsiden. Fest hjørnene, sett opp stengene og klips teltet på, veldig raskt og enkelt»

Med en vekt på beskjedne 2,9 kg utmerker Jannu seg med ekstremt lav vekt for et solid vinter- og fjelltelt. Dets robuste konstruksjon med tre krysslagte stenger gjør det svært vind- og værbestandig.

Jannu fremstår som et godt alternativ for variert bruk gjennom alle årstider, fra klatre- og fjellturer til vintercamping. Lav vekt kombinert med styrke gjør det til et populært valg.

MSR Remote

 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • “Top pick” hos Outdoorgearlab.com
MSR Remote
Butikk Pris Read more
8.999,00 NOK ➜ Les mer
12.499,00 NOK ➜ Les mer

MSR Remote 2 er et robust 2-manns tunneltelt for ekspedisjonsbruk året rundt. Det veier 3,2 kg.

Teltet har bratte vegger som gir god høyde innvendig. Det har to innganger og vestibyler med plass til oppbevaring og matlaging.

Ytterteltet er i slitesterke materialer med forsterkede bardunpunkter. Innvendig finnes praktiske detaljer som oppheng og nettinglommer. Remote 2 passer godt til lengre turer.

Ifølge test i Utemagasinet, fremstår MSR Remote 2 som et solid og gjennomtenkt tunneltelt for vinter og ekspedisjon. Den selvbærende konstruksjonen lover god plass og materialkvaliteten ser meget god ut.

To innganger, romslige vestibyler og forsterkninger gjør at dette teltet ser trygt ut for ekstreme forhold. Samtidig virker det praktisk for oppbevaring og komfort. Alt i alt et imponerende telt for det verste været.

«Det er designet for å tåle store snømengder, og teltstengene er koblet sammen med gulvet, noe som gir stødighet i sterk vind»

Innvendig er det litt trangt for tre personer på vinterekspedisjon. Luftingen i ytterteltet kunne vært bedre, men teltet håndterer skikkelig vintervær godt,

«MSR Remote 3 er et telt med lav vekt til vinterbruk og som tåler skikkelig vintervær godt, om du blir komfortabel med oppsettingen av teltet»

Oppsettet krever litt tålmodighet og kalde fingre.

Hilleberg Kaitum

 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • Terningkast 5 hos Klikk.no
Hilleberg Kaitum
Butikk Pris Read more
14.499,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Kaitum 3 GT er et lett 4-sesongers tunneltelt for 3 personer. Med en vekt på kun 4,1 kg er dette et lett telt som egner seg godt for turer der vekt er avgjørende.

Teltet har en romslig tunnellkonstruksjon med to innganger og to store fortelt som kan åpnes helt opp. Dette gir god bevegelsesfrihet og mulighet til å velge den mest vindbeskyttede siden.

Teltduken er i slitesterkt kerlon-materiale. Det mangler stormmatter, noe som gir lavere vekt og bedre ventilasjon, men som også gjør at det ikke tåler like kraftig vind som tyngre vintermodeller.

Testeren fra Utemagasinet gir teltet terningkast 9 av 10. Hun roser det som et godt helårstelt for turer der lav vekt prioriteres over maksimal robusthet.

«Dette er teltet for deg som vil ha et lett telt, som kan fungere hele året, og som har god plass både inne og i forteltet»

Verdt å vite om å kjøpe 2-manns telt

Når man skal på tur er valg av riktig telt helt avgjørende for en god opplevelse. Spesielt hvis man er to som skal dele telt, er det ekstra viktig at størrelse og utforming passer. Her er noen viktige ting å tenke på når du skal kjøpe 2 manns telt.

Størrelse

Når du skal velge 2 manns telt, er størrelsen det aller viktigste. Sjekk de innvendige målene, som bør være minimum rundt 215 x 135 cm for at to voksne skal få plass til hver sin liggeunderlag. Noen telt smalner også mot fotenden, så sjekk bredden der i tillegg. Modeller med 220 cm lengde eller mer gir ekstra komfort og bevegelsesfrihet.

Tenk også på hvor mye plass dere trenger til bagasje og utstyr. Med trange mål blir det fort trengt og lite hyggelig å dele telt, så prioriter plass hvis dere er to. Om dere ikke er så høye, kommer dere kanskje unna med litt mindre plass. Men sjekk alltid de konkrete målene, ikke stol på soveplassangivelsen alene.

Takform

Når du har funnet modeller med passe størrelse, er takformen det neste å vurdere. De to hovedtypene er kuppeltelt og tunneltelt. Kuppeltelt har buet tak som gir god høyde, men er litt tyngre og tar lengre tid å sette opp.

Tunneltelt har rett tak, noe som gir raskere oppsett men lavere takhøyde. Fordelen med kuppeltelt er altså bedre innvendig romfølelse, mens tunneltelt er enklere å sette opp, spesielt alene. Hybridmodeller forsøker å kombinere det beste fra begge.

Dører/innganger

Når du skal dele telt, er det en fordel med minst to sideinnganger. Da slipper den ene å krabbe over den andre for å komme til sin side. Separate innganger gir også mulighet for å velge den mest vindbeskyttede siden etter forholdene.

Størrelsen på inngangene påvirker hvor enkelt det er å komme seg inn og ut, spesielt med sekk og utstyr. Trange åpninger blir fort upraktiske. En stor dør gjør det også lettere hvis det skulle begynne å regne og du må trekke sekken inn. Sjekk derfor at åpningene er store nok til deres behov.

Antall sesonger

De fleste 2 manns telt er beregnet for vår, sommer og høst, altså 3 sesonger. Disse tåler regn og litt vind, men ikke vinterforhold. Skal du på vinterfjellturer eller tøffe ekspedisjoner, trenger du et 4-sesongs telt eller helårstelt.

3-sesongstelt er gjerne det mest allsidige valget for de som er ute året rundt. Om bare én tur går til vinterfjellet, kan det være verdt å investere i et ekstra vintertelt heller enn et kompromiss. Tenk gjennom hva slags turer dere har planlagt, og velg telt deretter.

Et 3-sesongstelt kan også brukes på vinteren på rolige turer, men da må du velge dager med lite vind og nedbør. Sjekk alltid værmeldingen nøye før avgang.

Vekt

Vekten på teltet har mye å si for hvor praktisk det er å bære med på tur. Tunge telt på 3-4 kg eller mer blir fort slitsomt i lengden.

For kortere turer i bilutfartsområder er vekt mindre avgjørende. Men skal du ut på flerdagsturer til fots med full oppakning, teller hver gram. Da bør du sikte mot et lett telt på under 3 kg, eller helst ned mot 2 kg for ekstra lett modeller.

En tommelfingerregel er at jo mer robust og vind- og vannfast et telt er, desto tyngre blir det gjerne. Her må du ta stilling til hva som er viktigst for akkurat deres bruk: minst mulig vekt eller maks styrke og beskyttelse i uvær. De beste trenger ikke være de letteste.

Pris

Prisene på 2 manns telt varierer mye. Enkle sommermodeller i tunn nylonteltduk får du fra rundt 2000 kroner. Disse duger fint til varme sommerdager, men tåler ikke så mye vind og nedbør.

På den andre enden av skalaen finner du avanserte telt for ekstreme forhold til over 10 000 kroner. Her betaler du for robust konstruksjon i slitesterke materialer som tåler både storm og kuldegrader.

De fleste havner et sted midt imellom. Et godt 3-sesongstelt av anerkjent merke med tilstrekkelig plass til to personer, to innganger og en takhøyde på rundt 120 cm, kommer vanligvis på 3500-6000 kroner.

Tenk over hvor ofte og under hvilke forhold dere mest sannsynlig kommer til å bruke teltet. Det hjelper å sette et realistisk budsjett før du begynner å sammenligne modeller.

Fortelt

De fleste telt har mulighet for et fortelt, enten sydd sammen med teltduken eller som eget tilbehør. Et fortelt gir ekstra plass til bagasje, matlaging eller som oppholdsrom ved dårlig vær.

Størrelsen på forteltet avgjør hvor mye ekstra plass du får. Sjekk at det er stort nok til deres behov. Noen foretrekker lukkede fortelt, mens andre liker åpen variant som slipper inn mer lys og frisk luft. Dette kommer an på hva dere bruker det mest til.

Ha i bakhodet at et stort fortelt med gulv og vegger gjør totalpakken betydelig tyngre. Her må du vurdere nytten opp mot vekten det legger til.

Størrelsen på forteltet har mye å si for hvor praktisk det er. Kontroller at det er rom nok til den bruken dere ser for dere – om dere for eksempel vil ha plass til å sitte to stykker der inne. Fortelt må ofte kjøpes i tillegg, så sjekk at det finnes kompatible modeller for teltet du velger.

Materialkvalitet

Kvaliteten på teltduken har mye å si for hvor godt teltet tåler vind, regn og slit over tid. Vannsøyleangivelsen forteller hvor vanntett stoffet er. Verdier over 3000 mm holder de fleste normalregnskurer ute.

Silikonimpregnert polyester og andre avanserte materialer holder seg vanntette lenger enn standard nylon. Men de øker også vekt og pris.

Sømmer og glidelåser er også utsatte punkter som påvirker levetiden. Sjekk at disse virker solide, og at regnhetter beskytter glidelåsene.

Høy kvalitet koster, men betaler seg over tid ved å holde teltet vann- og vindtett sesong etter sesong. Et billig telt kan friste med lavere pris, men ender ofte som et dårlig kjøp om det ikke holder mål mot vær og vind.

Oppsett

Hvor enkelt og raskt et telt er å sette opp har mye å si for brukervennligheten. Her kommer igjen takformen inn. Kuppeltelt er litt mer avanserte å sette opp, da duken må spennes ut i en bestemt rekkefølge. Dette tar lengre tid og krever at begge setter seg inn i systemet.

Tunneltelt er derimot svært enkle å sette opp. Du folder ut bunnen, setter opp stolpene og kaster over duken. Her går det også greit å sette opp alene. Man må likevel regne med 10-15 minutter.

Når teltet først er oppe og linet ut, står de fleste modeller stødig i ganske kraftig vind. Men et raskt og enkelt oppsett er definitivt en fordel på turer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen