Fiskekajakk med og uten pedaler – Best i Test 2024

En fiskekajakk er drømmen for mange av oss sportsfiskere som har stått på bredden og speidet lengselsfullt utover vannet, der ute hvor fisken spreller, akkurat utenfor kastelengde.

Men hvor begynner man hvis man vil anskaffe seg en fiskekajakk? Må man ut med mange tusen kroner, eller kan det la seg gjøre med mindre? Finnes det andre alternativer, kanskje en packraft eller en flytering?

Jeg har undersøkt markedet for fiskekajakker og spurt noen eksperter om hva man bør se etter når jakten på paddledrømmen starter.

Etter å ha forsket og spurt meg frem, anbefaler jeg følgende:

Beste billige fiskekajakk

NorthZone Riptide Angler

  • Meget for pengene
  • Egnet til kyst, hav og sø
Butikk Pris Read more
Ukjent ➜ Les mer

Ny og spennende fiskekajakk fra det norske merket NorthZone. Riptide Angler er en stabil og komfortabel sit-on-top kajakk.

Med en pris på rundt 5000 kr er dette en rimelig fiskekajakk sammenlignet med mange andre hardshell-modeller på markedet. Du får mye for pengene med Riptide Angler.

Riptide Angler måler 350 cm i lengde og 86 cm i bredde. Vekten er på beskjedne 34 kg, noe som gjør den relativt lett å håndtere på land. Anbefalt padler vekt er 40-110 kg og maks lastekapasitet er 180 kg.

Et av høydepunktene er den svært behagelige sittekomforten, med et høyt og godt polstret sete. Dette gjør at du kan sitte komfortabelt time etter time på vannet.

Kajakken leveres med to integrerte stangholdere, slik at fiskeutstyret er lett tilgjengelig. Det er også god oppbevaringsplass i form av to luker med innvendige nylonposer. Disse kan enkelt tas ut hvis du trenger enda mer plass.

En smart detalj er at Riptide Angler er selvdrenerende. Skulle du få ei bølge over kajakken, vil vannet renne ut av seg selv gjennom dreneringsplugger.

Andre detaljer verdt å nevne er de solide bærehåndtakene på siden, foran og bak, samt muligheten for å feste åren langs siden av skroget.

Beste fiskekajakken med pedaler

SurPlus Trawl Blacktip

  • Populær fiskekajakk med pedaler
Butikk Pris Read more
19.990,00 NOK ➜ Les mer

SurPlus Trawl Blacktip er en stor og godt utstyrt fiskekajakk på hele 14 fot eller vel over 4 meter og nesten 1 meter i bredde. Dette er en stødig og robust fiskekajakk.

Den er designet for å gi en optimal fiskeopplevelse med fokus på balanse mellom stabilitet og ytelse.

Med en pris på ca. 20 000 kr er dette en “rimelig” fiskekajakk med pedaler, i alle fall om du sammenligner med premium-modeller som Hobie, som er 2-3 ganger dyrere.

Kajakken kommer med et pedaldriftsystem med fleksible finner, slik at du har hendene fri til å fiske aktivt mens du driver kajakken framover med føttene, et system som er lik Hobie sin system. En justerbar fiskestol sørger for at du sitter behagelig.

Trawl Blacktip har rikelig med oppbevaringsplass og smarte løsninger for å holde fiskeutstyret organisert. Det er totalt seks stangholderepå kajakken. To store, vanntette luker holder viktig utstyr tørt. I tillegg er det store oppbevaringsområder foran, bak og midtskips. H-rails og mange fester muliggjør montering av ekstra utstyr etter egne preferanser.

Andre detaljer som avtakbar koppholder, brakett for ekkolodd/fishfinder og en helt innfellbar kjølfinne viser at dette er en gjennomtenkt kajakk for seriøse fiskere. Med en solid lastekapasitet på 270 kg kan du ta med alt du trenger for lange dager på vannet.

Hobie Compass

  • Beste pedalstyrte kajakk
Hobie Compass

Selges på Kajakforalle.dk

Hobie Compass er en populær pedalstyrt kajakk som gir deg hendene frie til å fiske og gir deg tillit til at du får en fiskekajakk av høy kvalitet.

Hobie er et anerkjent amerikansk merke som har laget kvalitetskajakker siden 1950-tallet. De er spesielt ettertraktet for sine pedalstyrte kajakker, som gjør det mulig å fiske og styre samtidig.

Hobie var faktisk pionerer innen pedalstyrte kajakker og har vært med på å revolusjonere kajakk-fiske. Med sitt MirageDrive-system kan du styre propellene og finnene 180 grader ved å trekke i en snor frem og tilbake. Dette gjør det veldig enkelt å styre kajakken i alle retninger, noe som er svært praktisk når man fisker.

Hobie-kajakken er mellomstor med en lengde på 366 cm og en bredde på 86 cm. I tillegg til vanlige funksjoner som stangholder og oppbevaring, får denne modellen skryt for å ha et komfortabelt sete. Du kan lese mye mer hos forhandleren.

Hobie Pro Angler 14

  • Den ultimate fiskekajakken
Hobie Pro Angler 14

Selges på Kajakforalle.dk

Hobie Pro Angler 14 er en av de mest populære og ettertraktede fiskekajakkene på markedet. Dette er definitivt en fiskekajakk som står øverst på ønskelisten til sportsfiskere som tilbringer mange timer på vannet.

Dette er en stor fiskekajakk med en lengde på 4,2 meter og en bredde på litt under 1 meter. Derfor er den også stabil og robust, velegnet for kyst og hav.

Som andre Hobie-kajakker har den Hobies MirageDrive-system, som er et pedaldrevet system som styres med én hånd, og der man raskt kan snu finnene 180 grader.

Andre praktiske funksjoner er det komfortable, høye setet, stangholdere, oppbevaringsrom og kjøleboks med plass til 4 store fisk, enten ørret eller torsk.

Hobie-kajakker, spesielt Pro Angler, er dyre. Med en pris på over 30 000 kr havner de utenfor budsjettet til mange. Men Hobie er fremdeles kjent som det beste i sin klasse og har god gjenbruksverdi. I motsetning til billigere modeller holder Hobie prisen godt, sjekk DBA eller Facebook Marketplace.

«.jeg har testet en kompis sin Hobie kajakk noen ganger og må si at de virker veldig bra. Systemet med padling med beina som gjør at man har hendene frie er suverent og utrolig praktisk. I tillegg er de veldig stabile og fine å padle på vanlig måte.»

Beste oppblåsbare fiskekajakk

Advanced Elements StraitEdge Angler PRO

  • Premium oppblåsbar kajakk
Advanced Elements StraitEdge Angler PRO

Selges på Westsystem.no

En høykvalitets oppblåsbar fiskekajakk fra det amerikanske merket Advanced Elements. Dette er en oppblåsbar fiskekajakk som utgjør et reelt alternativ til en hardskall fiskekajakk. Ifølge flere forhandlere jeg har snakket med, og basert på de fleste anmeldelser, anbefales denne som den beste oppblåsbare fiskekajakken på markedet.

Den inneholder alle funksjonene man kunne ønske seg, inkludert flere feste- og monteringspunkter foran og bak som kan tilpasses fiskestenger, videokameraer, ekkolodd osv.

Når det gjelder holdbarhet, så er dette en veldig robust kajakk som ikke lett går i stykker. Ifølge en forhandler må man “nesten stikke den med en kniv” for å ødelegge den. Den er dessuten forsterket i områder som typisk utsettes for slitasje. Jeg anbefaler denne videoen på Youtube fra en australsk forhandler, hvor de virkelig går i dybden på kajakken:

I tillegg tilbyr den muligheten for å legge til en elektrisk motor, noe som er en populær funksjon. Den har en aluminiumsramme, som gjør den mye mer stabil enn rimeligere modeller.

Den er designet for å kunne stå oppreist og kaste fra, og har en helt flat “drop stitch”-bunn, som skal være den samme som på en SUP. Setet kan legges sammen og tas ut.

Med en total vekt på kun 19 kg, er den enkel å transportere.

Beste fiskekajakk med motor

TORQEEDO Ultralight

  • Elektrisk motor til kajakk
TORQEEDO Ultralight

Selges på Seatronic.no

Du kjenner kanskje til Torqeedo fra deres populære og kraftige elektriske motorer til saltvann. De er spesielt populære blant seilere, men også for bruk på mindre båter og joller. Her har jeg imidlertid ikke funnet en seilbåt, men en Torqeedo motor spesielt bygget for kajakker.

Denne motoren skal kunne monteres på de fleste kajakker og kan styres med en fjernkontroll.

Her får du en kraftig motor som kan nå opp til 12,5 km/t og som har en maksimal rekkevidde på hele 50 km hvis du holder deg til laveste fart på 5,8 km/t.

Med andre ord får du et seriøst transportmiddel her hvis du kan legge de 15 000 kr+ som den koster. Da får du også muligheten til å koble til GPS mm. Det fremgår imidlertid ikke om man kan la den følge plottede ruter.

Typer av fiskekajakker

Det finnes flere smarte funksjoner i den gjennomsnittlige fiskekajakken, som skiller den fra vanlige kajakker, men generelt skiller fiskekajakker seg ved sin fremdrift. Mens den vanlige kajakken drives fram av å padle, kan en fiskekajakk drives fram av pedaler eller en motor.

Fiskekajakk med pedaler

En fiskekajakk med pedaler drives frem ved hjelp av et pedalsystem, der kajakkpadleren trår på pedaler for å bevege kajakken gjennom vannet. Dette frigjør hendene til fiske og gir mulighet til å manøvrere kajakken mer presist.

Pedalsystemet kan være plassert enten i bunnen av kajakken eller på en plattform foran setet. Denne typen fiskekajakk er ideell for lengre turer og fiske i områder med moderat strøm og vind.

Fiskekajakk med motor

En fiskekajakk med motor bruker en elektrisk eller bensindrevet motor for framdrift. Dette gir kajakkpadleren muligheten til å tilbakelegge større avstander og fiske i områder med sterkere strøm og vind uten å bli utmattet. Motoren styres typisk med en håndholdt fjernkontroll eller et ratt montert på kajakken.

Fiskekajakk med motor er perfekt for de som ønsker å utvide sitt fiskeområde og nyte en mer avslappende fiskeopplevelse. Imidlertid må man være oppmerksom på eventuelle begrensninger og regler for bruk av motordrevne fartøy i de områdene man ønsker å fiske i. På noen kajakker kan man også montere for eksempel frontmonterte elmotorer, hvis man allerede har en slik.

Hardshell fiskekajakker

Hardshell fiskekajakker er den tradisjonelle og mest robuste typen fiskekajakk på markedet. De er konstruert av holdbare materialer som polyetylen, glassfiber eller komposittmaterialer, noe som gjør dem motstandsdyktige mot støt, slitasje og UV-stråling. Hardshell fiskekajakker er velegnet for krevende forhold som bølger, strøm og vind, da de ofte har en mer stabil og hydrodynamisk utforming enn oppblåsbare modeller.

En av fordelene med hardshell fiskekajakker er deres allsidighet. De fås i forskjellige størrelser og konfigurasjoner, så du kan velge den modellen som passer best til dine spesifikke behov og fiskestil. Noen hardshell fiskekajakker har til og med integrerte kjølebokser, vanntette oppbevaringsrom og andre avanserte funksjoner som kan forbedre fiskeopplevelsen din.

Hardshell fiskekajakker har imidlertid også noen ulemper sammenlignet med oppblåsbare modeller. De er generelt tyngre og mer plasskrevende å transportere og lagre. Du må kanskje investere i et kajakkstativ til bilen din eller ha dedikert lagringsplass hjemme. I tillegg kan hardshell fiskekajakker være dyrere enn oppblåsbare modeller, avhengig av materiale og funksjoner.

Oppblåsbare fiskekajakker

Oppblåsbare fiskekajakker er en rimeligere og mer transportvennlig løsning for dem som kanskje ikke har plassen eller bilen til transport. Med en oppblåsbar fiskekajakk kan man ta den med i bagasjerommet eller til og med i en tilhenger på sykkelen osv.

«Man får også en rekke oppblåsbare varianter, og flere av disse er velbygde og praktiske farkoster som er enkle å ta med i sekk eller på flyreise»

Oppblåsbare fiskekajakker har utviklet seg mye de siste årene. Jeg må innrømme at jeg selv var skeptisk, men akkurat som med packrafts og padlebrett, så har teknologien og holdbarheten virkelig utviklet seg. Det er ikke leketøy, det er et reelt stykke sportsfiskeutstyr. Prisen er heller ikke nødvendigvis så mye lavere, så det er kanskje like mye et spørsmål om nettopp transport, oppbevaring og bruk, som at den er billigere.

Noen av disse funksjonene kan inkludere:

Ryggstøtte

Fiskekajakker er ofte utstyrt med en justerbar og komfortabel ryggstøtte som gir padleren en behagelig sittestilling under lange fisketurer. Dette er spesielt viktig, ettersom man ofte sitter i kajakken i flere timer om gangen.

Stangholdere

Integrerte stangholdere er en vanlig funksjon på fiskekajakker. Disse holderne gir deg mulighet til å ha flere fiskestenger klare til bruk, slik at du raskt kan bytte mellom dem ved behov. Stangholderne holder også stengene dine trygt på plass når du padler eller manøvrerer kajakken.

Fiskekajakkens oppbevaringsrom

Mange fiskekajakker har et dedikert oppbevaringsrom eller en kjøleboks for å oppbevare fangsten din. Dette rommet er ofte isolert for å holde fiskene kalde og friske under turen. Noen modeller har til og med rom med drenering, slik at smeltet is og fiskeavfall enkelt kan fjernes.

Mulighet for montering av ekkolodd

Fiskekajakker har ofte forsterkede områder eller dedikerte fester for montering av ekkolodd (fishfinder). Et ekkolodd hjelper med å lokalisere fisk, identifisere bunnforhold og bestemme vanndybden, noe som gir en stor fordel under fisket.

Packraft

En packraft kan være den største konkurrenten til fiskekajakken. I Norge er den også et svært populært valg for sportsfiskere, mens den er mindre populær i Sverige og nesten ukjent i Danmark.

«Packraft er en total oppgradering av den klassiske og rimelige gummibåten. Revolusjonerende materialer sørger for lav vekt, høy slitestyrke og lite pakkvolum. Svært anvendelig til transport og fungerer greit til fiske»

En packraft er en slags kombinasjon av en kajakk og en gummibåt, for å si det enkelt. Den har en flat, robust bunn som en gummibåt, men har en spiss, aerodynamisk front som gjør at man kan padle med god fart. Den er også oppblåsbar, så den kan tas med i ryggsekken, noe som gjør den svært populær i land som Norge og Sverige, der man på fjellturen kan komme forbi et vann eller en dyp skogssjø. I Danmark har man kanskje mindre bruk for packraften, fordi det vanligvis er enklere adgang til vannene der.

Ulempen med packraften er at den ikke i seg selv er tilpasset sportsfiskeren. Den kan fås i mer egnede fiskemodeller, men den er først og fremst laget for transport av utstyr, noe navnet indikerer. Ting som stangholder osv. er ikke standard, og den har ikke pedaler. Det gjør den mindre egnet til trolling.

Skroll til toppen