Lommekikkert – Best i Test (liten turkikkert)

Enten du er en ivrig fuglekikker, jeger eller bare liker å tilbringe tid i naturen, er en god kikkert viktig å ha med seg på tur.

Lommekikkerter er små, kompakte og hendige optiske instrumenter som er ideelle for en rekke aktiviteter, som fugletitting, turer i naturen, jakt og mer.

I denne artikkelen vil vi presentere de beste alternativene på markedet, basert på grundige tester og anmeldelser, slik at du kan finne det perfekte valget for dine behov og preferanser.

Topp 3 lommekikkert

Zeiss Terra ED 8×25

Best i Test – Beste kjøp

 • Terningkast 5 hos Jeger.no
fra 3.900,00

Swarovski CL Pocket B 8×25

Best i Test – Lommekikkert

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Anbefalt av Utemagasinet.se
fra 9.099,00 NOK

Focus Optics

Best i Test – Budsjett

 • Rimelig lommekikkert
fra 895 NOK

Lommekikkert – Best i Test

Swarovski CL Pocket B 8×25

 • Terningkast 6 hos Jeger.no
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Anbefalt av Utemagasinet.se
Butikk Pris Read more
9.099,00 NOK ➜ Les mer

Swarowski er legendariske når det gjelder kikkerter. For mange er en Swarowski synonymt med ypperste kvalitet og holdbarhet. Prisen er også deretter, som på denne lille 8×25 lommekikkerten, som er testvinneren vår og som jeg anbefaler etter å ha sjekket tester fra Jeger.no, Jakt&Fiske og Utemagasinet.se.

«Etter min mening lager ingen bedre kikkerter enn Swarovski. Det gjelder enten vi snakker om binokulare eller monokulare kikkerter»

Overlegen optikk i liten størrelse – til jakt, fuglekikking og tur

Selv om Swarovski CL Pocket B 8×25 er en liten lommekikkert med 8x forstørrelse og en linsestørrelse på 25 mm, får du her optikk i toppklasse – som kan måle seg med større kikkerter.

Kikkerten har et synsfelt på 119 meter og en lysgjennomgang på 88%.

Den høye kvaliteten gjør ifølge Jeger at du føler du ser i en større kikkert, til tross for at kikkerten bare veier 345 g:

«Bildet er så klart og behagelig at man ikke skulle tro det var mulig i en lommekikkert. Den er lys sammenlignet med andre kompaktkikkerter, selv når det går mot skumring»

Med en vekt på 345 g er det en lett og kompakt kikkert, men ikke den letteste i testen. Den veier eksempelvis 50 gram mer enn testvinner Zeiss Victory Pocket og omtrent 20 gram mer enn Kite Colibri, som vi også anbefaler.

De 50 grammene er da kanskje vel anvendt, da kikkerten ifølge Jeger.no har den klassiske Swarowski-kvaliteten i bygging og materialer.

Terningkast 6 hos Jeger og Terningkast 5 hos Jakt&Fiske

Magasinet Jeger og magasinet Jakt&Fiske har begge gitt denne lommekikkerten svært gode vurderinger i deres omfattende test av kikkerter.

Jeger gir toppkarakter, terningkast 6, og skriver blant annet på plussiden at den er “knivskarp”, har “topp kontrast” og “enestående kantskarphet”. Det eneste negative er at den har en liten fokusring.

Jakt&Fiske, som utgis av Norges Jeger- og Fiskeforbund, gir terningkast 5 i deres test av lommekikkerter, hvor Swarowski bare overgås av Leica Ultravid.

«En kikkert med god ytelse. Bildet er sylskarpt helt ut i kantene, med bare en antydning til forvrengning helt ytterst i periferien. Fokushjulet er i letteste laget og er nedsenket i bakkant topplaten, slik at pekefingeren får liten vandring. Diopterjusteringen sitter godt beskyttet i framkant på undersiden av platen. Øyemuslingene i aluminium sitter som støpt og er behagelige i bruk.Kikkerten blir smal med rørene sammenlagt, men er blant de tyngste i testen»

Zeiss Victory Pocket 8×25

 • Best i Test – Jakt
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Anbefalt av Kikkertland.dk

Zeiss Victory Pocket 8×25 er en veldig god lommekikkert som skiller seg ut fra konkurrentene, både til jakt og fuglekikkeri. 

Den har et synsfelt på 130 meter på 1000 meter og en lysgjennomgang oppgitt til 91%.

Ifølge magasinet Jeger er den så god at den dekker alle behov bortsett fra skumringsjakt. Med et terningkast 6 fra Jeger, er det tydelig at denne kikkerten er en favoritt blant ekspertene.

«Zeiss Victory Pocket 8×25 er i en egen liga sammenlignet med de andre håndkikkertene vi har testet. Vi vil gå så langt som å si at har du Victory Pocket, er du dekket til alt utenom skumringsjakt»

Jeger har faktisk ingenting negativt å si om denne kikkerten. Det er bare plussider. Derfor kårer vi den som best i test for jakt, og om du skal velge denne eller Nikon Monarch M7 til fuglekikking må derfor også avhenge av budsjettet ditt.

Kikkertland.dk anbefaler også Zeiss Victory Pocket 8×25 som en super kikkert for fuglekikking. De bemerker at både Zeiss Conquest HD og Zeiss Victory er revolusjonerende og formidable som fuglekikkere.

«Går du efter den ultimativ bedste kikkert til fugle, så tag et kig på den revolutionerende Zeiss Conquest HD eller Zeiss Victory, der er formidabel som fuglekikkert»

Samlet sett er Zeiss Victory Pocket 8×25 en imponerende kikkert som får toppkarakterer og anbefalinger fra både Jeger og Kikkertland.dk. Den er ideell for fuglekikking, jakt og generell bruk, men er kanskje ikke det beste valget for skumringsjakt.

Leica Ultravid 8×20

 • Terningkast 5 og Testvinner hos Jakt&Fiske
 • Top 3 i test hos Kikkertspecialisten.no

Testvinneren Leica Ultravid imponerer både i bruk og når den ligger i lomma. Den er en fryd å bruke! Den er den minste av alle kikkertene med sine 20 mm objektiver og passer perfekt i en liten brystlomme. 

Dette er en den letteste lommekikkert i testen, som bare veier 240 gram. Det er 50 gram lettere enn Zeiss Terra ED.

«Testvinneren Leica Ultravid er helt super både i bruk og i lomma..En fryd å bruke! Den er minst av alle kikkertene med sine 20 mm objektiver, og får plass i en liten brystlomme. Fokushjulet sitter i bakkant av topplaten og er lett å betjene med passe motstand. Innfelt i denne sitter diopterjusteringen, som aktiveres ved å presse inn en liten knapp under topplaten. Billedskarpheten er topp i hele bildet, og med bare en tanke forvrenging helt ytterst. Dette er testens dyreste og beste kikkert. Testvinner!»

Leica Ultravid 8×20 er en høykvalitets lommekikkert som har fått toppkarakterer i tester. Den har utmerket billedskarphet, er enkel å bruke, og kompakt nok til å passe i en liten lomme. Med sine gode egenskaper og anerkjennelse fra både NJFF og Kikkertspecialisten.no, er Leica Ultravid 8×20 et utmerket valg for de som ønsker en lett og praktisk kikkert av høy kvalitet.

Nikon Monarch M7+ 8×30

 • Best til fuglekikkeri
 • Terningkast 5 hos Jeger.no

Vårt valg som best i test for fuglekikking. Det japanske selskapet Nikon produserer virkelig gode kikkerter i mellomklassen og toppklassen, og er et av de mest populære valgene for fuglekikking. Ja, kanskje faktisk det mest populære.

«Nikon er mest kjent for kikkerter rettet mot fuglekikker-miljøene»

De fleste kikkerter for fuglekikking er i størrelsen 10×42, men Nikon Monarch M7+ 8×30 er også en utmerket kikkert for dette formålet. Monarch-modellen er ikke helt liten og lett som noen av de andre lommekikkertene, med en vekt på 475 gram er den faktisk nesten for tung til å bli betraktet som en “lommekikkert”, men vi har inkludert den likevel.

«Optisk er dette bra saker, størrelse og pris tatt i betraktning. Monarch M7+ har god kontrast og naturtro farger. Oppløsningen er ikke helt på nivå med markedets beste, men toppmodeller fra for eksempel Leica og Swarovski koster det mangedobbelte»

Nikon Monarch M7+ 8×30 har en nærgrense på bare 2 meter, noe som gjør den spesielt godt egnet for å spotte fugler i buskene.

Best til fuglekikking, men også god til jakt eller tur

Jeg anbefaler Nikon Monarch M7+ for fuglekikking, men denne kikkerten fungerer også fint som jakt- eller turkikkert.

Kikkerten har et synsfelt på 145 meter på en avstand av 1000 meter, noe som gjør den velegnet for både fjellturer og jaktturer, slik at du kan få øye på rypa.

Det faktum at denne kikkerten er større enn en vanlig lommekikkert, men mye lettere enn en vanlig kikkert, gjør den faktisk veldig godt egnet til jakt.

«Vi snakker vekt nesten nede i lomme-kikkertklassen, men likevel med alle fordelene med større utgangspupill som en 30 mm-kikkert gir kontra 20 eller 25 mm: Øyeplasseringen går lettere og bildet er mer behagelig. Og ikke minst for oss jegere: Den duger bedre i skumring. Og ja, selv en 8×30 gir deg vesentlig mer informasjon i svakt lys enn bare øynene alene..En stor kikkert er generelt bedre enn en liten kikkert. Men med Monarch M7+ mister du såpass lite av optiske prestasjoner at selv kresne jegere kan vurdere å gå ned fra 42 mm til dette hendige 30 mm-glasset.»

Zeiss Terra ED 8×25

 • Terningkast 4 og “Beste kjøp” hos Jakt&Fiske
 • Terningkast 5 hos Jeger.no

Zeiss har to kikkerter på toppen av testlisten: testvinneren Zeiss Victory, som virkelig slår konkurrentene ut av parken, men også koster nesten 8000kr, og deretter denne, Zeiss Terra ED 8×25, som “bare” koster rundt 3000kr. Den befinner seg altså i mellomsegmentet.

«Kikkert med mange gode egenskaper. Den har god billedskarphet i hele bildet og dype øyemuslinger med høy motstand. Fokusskruen sitter i bakkant av topplaten og gir god kontroll med passe motstand. Diopterjusteringen i framkant sitter litt utsatt til. Kikkerten har knudrete grepsfelt for bedre friksjon..Zeiss Terra ED er derfor det beste kjøpet»

Også magasinet Jeger er fornøyd med Zeiss Terra, hvor den får terningkast 5.

«En god kikkert som gir mye for pengene..Den kan ikke erstatte en større kikkert på samme måte som storebror Victory Pocket, men gir et lyst og relativt behagelig bilde med god kontrast og oppløsning»

Zeiss Terra ED 8×25 vandt “bedste køb” i testen hos Jakt&Fiske, som drives af Norges Jeger- og Fiskeforbund. Her fik den terningkast 4, hvilket i denne test er rigtig godt, da testvinderen kun fik terningkast 5.

En rigtig fin allrounder, der kan bruges til turen på fjeldet, til fuglekikkeri og til jagt.

Billig lommekikkert – best i test

Silva Pocket 8×21

 • Billig lommekikkert
Butikk Pris Read more
399,00 NOK ➜ Les mer

Silva Pocket 8×21 er en kompakt og praktisk lommekikkert som for reise, tur og fritidsbruk. Denne kikkerten har en forstørrelse på 8x og en objektivdiameter på 21mm.

Kikkerten er lett og kompakt, med en vekt på bare 180 gram og sammenleggbart design, noe som gjør den enkel å ta med seg på tur. 

Silva Pocket 8×21 er en god løsning for de som ønsker en enkel og rimelig kikkert til utendørsaktiviteter som fugletitting, sportsarrangementer eller sightseeing.

«Silva Pocket kikkert er en kompakt, pålitelig lav vekt følgesvenn, alltid der når du trenger det. Vi vedder på at det har vært tider da du ønsket at du hadde tatt med kikkert i båten, bilen eller på hytta. Med super kompakte Silva Pocket vil du ha en venn som du alltid kan ta med. Perfekt som ekstra kikkert i sekken eller bukselommene»

Focus Optics Outdoor 8×25

 • Billig lommekikkert
Butikk Pris Read more
839,00 NOK ➜ Les mer

Focus Optics Outdoor 8×25 er en robust og kraftig lommekikkert med en forstørrelse på 8x og en objektivdiameter på 25mm.

Kikkerten er bygget for å tåle tøffe forhold, med et vanntett og støtsikkert design. 

Den veier rundt 320 gram, noe som gjør den litt tyngre enn de letteste lommekikkerterne i testen, men den ekstra robustheten kompenserer noe for dette. 

Focus Optics Outdoor 8×25 passer utmerket for de som trenger en solid og pålitelig kikkert for turgåing eller naturobservasjon.

Bushnell Powerview 8×21 

 • Billig lommekikkert
Butikk Pris Read more
299,00 NOK ➜ Les mer
1.019,00 NOK ➜ Les mer

Bushnell Powerview 8×21 er en allsidig lommekikkert som passer for både hverdagsbruk og friluftsaktiviteter. Kikkerten har 8x forstørrelse og 21mm linsediameter.

Kikkerten veier kun 195 gram og har et sammenleggbart design, noe som gjør den enkel å bære med seg på tur eller oppbevare i lommen. 

Bushnell Powerview 8×21 er godt egnet for de som ønsker en lett og kompakt kikkert for ulike formål, som fuglekikking, sportsarrangementer, reise eller generell observasjon.

Hva er en lommekikkert?

En lommekikkert er en kompakt og bærbar kikkert, ideell for kortvarige observasjoner og enkel transport. Selv om de ikke er ment for krevende visuelle oppgaver, har de fleste lommekikkertene i testen god nok optikk for sitt tiltenkte formål. I denne sammenhengen blir lommevennligheten viktig.

Verd å vite om å kjøpe lommekikkert

Det betyr kikkertens tal – forstørrelse og linsediameter

En kikkert betegnes for eksempel 8×25. Det betyr at forstørrelsen er 8x, og tallet 25 angir den forreste objektivlinsens diameter – altså 25 mm.

Man kan tro at jo større forstørrelse, jo bedre kikkert – men sånn er det ikke. Faktisk skal du se på hvilke materialer som er brukt, prismene og coating på kikkerten. Det er nemlig optikken som bestemmer hvor god kikkerten er. Forstørrelsen skal derimot være passende til det kikkerten skal brukes til.

Til de fleste observasjoner vil 8x eller 10x forstørrelse være tilstrekkelig. Opptil denne forstørrelsen kan kikkerten holdes stille uten stativ – uten at bildet blir rystet. Med høyere forstørrelse (over 12x) vil det være bedre å sette kikkerten på stativ.

Hva skal du bruke lommekikkerten til?

Turkikkert og reisekikkert

Kikkerter til tur- og reisebruk kalles ofte minikikkert eller lommekikkert. Det vanlige valget av størrelse for en reisekikkert er 8×25 og 10×25. Vi anbefaler en mindre linse (20-30mm) siden disse er lettere og tar mindre plass når du skal på sightseeing, safari, fotturer eller noe helt annet. Reisekikkerten er ideell for pakking i kofferten, da den veier minimalt og tar liten plass.

«8x forstørrelse er nok på en turkikkert. Hvis du kjøper god kvalitet, vil du se mer i en 8x kikkert enn i en 12x av billig fabrikat. Dette skyldes at du får med flere detaljer (spesielt i svakt lys), linjene er rettere, og fargene mer korrekte»

Fuglekikkert

Hvis du leter etter en kikkert til natur- og fugleobservasjoner, er 8x eller 10x forstørrelse passende. Bare hvis du har en veldig stødig hånd, er en 12x forstørrelse det beste valget. Jo høyere forstørrelse, desto mer stille hånd må du ha. Derfor kan en håndholdt kikkert med for stor forstørrelse gi uklare og rystede bilder, noe som ikke gir en god opplevelse med fuglekikking.

«Fugletittere er ofte opptatt av nærgrensen når de skal artsbestemme småfugl i krattet»

Det er også en god idé å velge en modell som er egnet for de varierende lysforholdene naturen byr på. Det kan derfor være en fordel å velge en lyssterk kikkert, slik at du alltid får et lyst og klart bilde.

Naturligvis er det også viktig at kikkerten er vanntett og duggfri samt enkel å bære. Heldigvis er de fleste kikkerter det, og alle kikkerter kommer med en veske og rem, slik at du kan ta den med på tur.

Jakt kikkert

Kjennetegnet ved en jaktkikkert er at den er spesielt laget for formålet. En god kikkert til jakt gir deg klare og detaljrike bilder av dyrene, uavhengig av lysforholdene. Det betyr at en jaktkikkert skal være godt egnet til daggry og skumring, når dyrene kan være vanskelige å få øye på. I tillegg skal en jaktkikkert kunne tas med i all slags vær.

Den mest vanlige størrelsen for en jaktkikkert er 8×42 og 10×42. Det finnes imidlertid flere forstørrelser og objektivlinsestørrelser som kan være velegnet for å oppnå den høyeste lysgjennomgangen.

Når det gjelder lommekikkerter og jakt, er det viktig å huske at en lommekikkert kanskje ikke er det beste valget for alle jaktsituasjoner, spesielt hvis du trenger en kikkert med høy ytelse under dårlige lysforhold. Lommekikkerter kan likevel være nyttige for kortere turer, eller som et ekstra verktøy i tillegg til en større og mer kraftig kikkert.

Størrelse og vekt – lett i bruk

Vekten på en lommekikkert er også en viktig faktor å vurdere. En lett kikkert er enklere å bære med seg og kan redusere belastningen på nakken og skuldrene når den bæres rundt halsen. Husk imidlertid at en for lett kikkert kan være mindre stabil og vanskeligere å holde stødig.

Når du velger en lommekikkert, bør du vurdere både størrelse og vekt for å finne den som passer best til dine behov og bruksområder. Sjekk alltid produktspesifikasjonene for å få en forståelse av kikkertens dimensjoner og vekt før du kjøper.

Pris – hvor mye koster en lommekikkert?

Når det gjelder pris, kan det være stor variasjon mellom ulike lommekikkerter. Men husk at du ofte får det du betaler for. Billige modeller kan gi deg dårligere bildekvalitet og kanskje ikke være like holdbare som dyrere alternativer.

«Vi mener at man ser nesten like godt uten kikkert som med når det gjelder de billigste modellene! Skal du ha glede av en kikkert over tid, bør du nok legge minst 1000 kr i kjøpet.»

Vi mener at man ser nesten like godt uten kikkert som med når det gjelder de billigste modellene! Skal du ha glede av en kikkert over tid, bør du nok legge minst 1000 kr i kjøpet.

Prisklasser for lommekikkerter kan variere fra noen hundre kroner til flere tusen kroner. Når du skal kjøpe en lommekikkert, er det viktig å vurdere hva du vil bruke den til og hvilken kvalitet du ønsker. Det kan være lurt å investere litt mer penger i en kvalitetskikkert, da dette vil gi deg en bedre opplevelse og øke sjansen for at kikkerten varer lenger.

En god kikkert kan vare mange år. Det finns stadig kikkerter fra merker som Swarowski som er 10, 20, 30, ja 50 år gamle og bedre enn billige moderne kikkerter.

Optikk

Klarheten i optikken er selvfølgelig viktig. Noen kikkerter gir sylskarpe bilder i hele synsfeltet, mens andre er uklare ut mot kantene. Også fargegjengivelse og dybdeskarphet er ingredienser i denne likningen, men her gir øyets individuelle egenskaper mye feilmargin. Skjevheter i kikkertrørene vil merkes som hodepine eller sjøsyke etter noe tids bruk. Alt dette er vanskelig å måle uten avanserte optiske instrumenter, men kan plukkes opp ved direkte sammenlikning under like forhold.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen