Vinterløpesko og joggesko med pigger – Best i Test 2024

Når snøen legger seg og isen breder seg, er det på tide å skifte ut sommerskoene med vinterløpesko med pigger. Selv om en tredemølle i kjelleren frister når kulda setter inn, er det ingenting som slår en tur ut i vinterlandskapet iført de rette skoene.

I vår store samletest har vi sjekket ut flere av de beste vinterpiggene på markedet. Vi har testet alt fra kjente merker som Icebug, VJ og Salomon. Felles for skoene er at de skal gi deg feste og sikkerhet på glatt føre.

Les vår samletest for å finne den perfekte vinterløpeskoen til ditt behov, så du trygt kan utforske nærområdet selv på de glatteste dagene. Med riktig fottøy trenger du ikke nødvendigvis tyrne til tredemølla i vinter!

VJ Sarva Ace

 • Best i Test
 • Terningkast 6 hos Magasinet Friidrett
 • 9/10 hos Utemagasinet
Butikk Pris Read more
2.069,00 NOK ➜ Les mer
2.350,00 NOK ➜ Les mer

VJ Sarva Ace utpeker seg som en svært god vinterløpesko med pigger. Den får strålende tilbakemeldinger fra alle som tester den.

Det som virkelig skiller Sarva Ace fra andre vinterjoggesko, er den enestående komforten den gir. Ifølge testerne er den rett og slett i en klasse for seg på dette området.

Ny skumteknologi


Mye av komforten skyldes trolig den nye typen skum VJ har tatt i bruk i denne modellen. Skummet gir god demping og energiretur.

«Fordelen med EPTU – foruten at det gir god energiretur – er at det i mindre grad lar seg påvirke av kalde temperaturer. Kan det være derfor Ace oppleves som uvanlig inspirerende å løpe med, sammenlignet med en god del andre joggesko med eller uten pigg?»

Toppscore på komfort

I tester scorer VJ Sarva Ace høyt, særlig på komfort. Dette er en behagelig vinterløpesko med romslig tåboks.

Ifølge testen i Magasinet Friidrett får modellen toppkarakter 6 av 6 mulige poeng. Testeren beskriver den som lett og varm, med god passform og feste.

«her er det god komfort, varme og grep som gjelder. Piggene har god plassering og gir ikke ubehag under foten, og her treffer VJ med denne modellen. Vanntett og varm, godt grep på isete underlag – så vel som is under «slushete» snø»

Magasinet Kondis har også testet VJ Sarva Ace og gir toppkarakter for både grep og demping, begge terningkast 6, men bare terningkast 3 for løpsfølelsen:

«..Responsiv og godt dempet mellomsåle. Fantastisk grep og sitter godt rundt foten.. Relativt høy dropp og lite markant rocker går ut over løpsfølelsen..»

Også i testen til løpefotografen Ian Corless på bloggen sin får Ace svært gode skussmål. Han trekker særlig fram den gode komforten takket være mer polstring, samt den romslige passformen.

«Quite simply, it’s the most comfortable ice running shoe I have ever tried»

På Runnersworld.no beskrives den som en sko som er laget med tanke på komfort, og som gir en god løpsfølelse. Den skal fungere godt både på korte og lange turer.

«gir rikelig med demping og returnerer samtidig energien godt. Skoen er som skapt for langturer på islagte stier og veier»

I Utemagasinet trekkes den gode dempingen, brede passformen og det sikre grepet fram. Testeren gir den terningkast 9 av 10 mulige poeng.

Optimalt valg for rolige langturer

VJ Sarva Ace utmerker seg som en svært god vinterjoggesko. For korte og intense økter finnes det kanskje bedre alternativer, som for eksempel VJ Sarva Ice Hero.

Men til rolige langturer på snø, is og våt asfalt er VJ Sarva Ace helt optimal. Med sin gode demping, varme og komfort er den som skapt for lengre utflukter i vinterlandskapet.

«Vårt poeng er først og fremst at de oppfører seg helt suverent på rolige treningsturer når underlaget består av underkjølt regn, is og snø»

Icebug Arcus BUGrip GTX

 • Beste allround vinterløpesko
 • Terningkast 6 hos Magasinet Friidrett
Icebug Arcus BUGrip GTX
Butikk Pris Read more
1.749,00 NOK ➜ Les mer

Ifølge vår test kommer Icebug Arcus ut som en god allround vinterløpesko. Den har 13 pigger som sørger for sikkert feste, samtidig som den er relativt lett med en vekt på 344 gram i herrestørrelse.

Arcus fungerer godt både på sti og asfalt, på ulike typer snø og is. Den takler både lange turer og kortere intervaller. Selv om den ikke er raskest eller lettest på markedet, gir den en god kombinasjon av feste, komfort og lav vekt.

Komfortabel vinterløpesko med demping

Icebug Arcus BUGrip GTX er en lett og komfortabel vinterløpesko med mye demping. Den fungerer godt både for lange rolige turer og intervaller, men er mest egnet for rolige turer.

Ifølge tester har Arcus BUGrip GTX god demping og løpsfølelse. Utemagasinet skriver at den er “komfortabel” og har “god demping”, mens Magasinet Friidrett gir den terningkast 6 av 6 og beskriver dempingen som “veldig god”.

«Meget god og varm sko. Sitter godt på foten, varm og lett»

Beste valg for rolige turer på snø og tynn is

Icebug Arcus får mye skryt for å være meget behagelig å løpe på snø og tynn is. Ifølge Utemagasinet merker du knapt piggene når underlaget er snø eller tynn is.

«Når underlaget består av is og tynt snødekke merkes knapt piggene under skoen – utover at de er trygge og gir godt grep»

Dette er sikkert gode nyheter for de mange som synes at løping med pigg kan være hardt på ledd og rygg.

På speilblank is anbefaler Utemagasinet imidlertid ikke Arcus.

«De blir mer usikre på speilblank is, og de kan glippe litt ved løping på forfoten på skikkelig glatt underlag»

Icebug Newrun BUgrip

 • Egnet for løping på asfalt
 • Terningkast 5 hos Magasinet Friidrett
 • Terningkast 5 hos Skisport.no
Icebug Newrun BUgrip
Butikk Pris Read more
2.699,00 NOK ➜ Les mer

Icebug Newrun BUGrip er en lett og stabil vintersko som er spesielt designet for vinterløping på asfalt, men den fungerer også godt på stier og snø.

Takket være en romslig tåboks og rett tålinje, tilbyr skoen god komfort og løpsfølelse på asfalt, der en smalere lest ikke passer like godt.

Skoen har fått gode skussmål i tester for å være behagelig med fantastisk passform som sitter som støpt på foten, her fra Skisport.no som gir terningkast 5 i test:

«Den er stilig, myk og behagelig, har en fantastisk passform og sitter som støpt på foten»

Den har en myk og slitesterk mesh-overdel som puster godt, noe som holder føttene komfortable selv på lange turer. Likevel er skoen vindtett og varm nok til kaldt vær takket være det vannavstøtende overtrekket i nylon.

Med sine 17 metallpigger i yttersålen har Newrun BUgrip et sikkert feste på de fleste underlag. Piggene er dynamiske og kan tilpasse seg ulike overflater. Dette gir godt grep både på snø og is. I test hos Magasinet Friidrett fremheves det at skoen har:

«Meget godt grep på alt av snø, løs, pakket, is»

Magasinet Friidrett er uenig med testeren fra Skisport.no om hvor god den er på is. Testeren fra Skisport vurderer at kan glippe litt på is, mens testeren fra Magasinet Friidrett vurderer at den føles sikker på is.

Komfortabel, men ikke varm

Takket være den brede sålen har skoen god stabilitet og demping. Dette gjør at den egner seg godt for løping på asfalt året rundt, i tillegg til på vinterføre. Med en vekt på 300 gram for herremodellen er den overraskende lett til å være en vintersko. Dette betyr dog at skoen ikke er varm og det anbefales å bruke ullsokk i kaldere temperaturer.

Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX

 • Pålitelig terrengsko for vinterløping
 • Veldig bra grep
Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX
Butikk Pris Read more
1.979,00 NOK ➜ Les mer

Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX er en populær terrengsko for løping på snø og is. Skoen har fått gode tilbakemeldinger for sin løpefølelse og piggsystem, samt Gore-Tex materiale som hjelper med å holde foten varm.

Denne skoen veier 272 gram for damemodellen og 304 gram for herremodellen. Den har et dropp på 10 mm og 14 brodd i yttersålen som gir godt feste selv på glatt underlag.

Testere på både Skisport.no og hos fotograf og løper Ian Corless, trekker fram at de tynne og spisse piggene gir veldig godt feste. Skoen føles trygg og stabil selv i bratte nedoverbakker.

«Man føler seg trygg på at beina sitter stødig selv i bratte nedoverbakker»

Fotogran Ian Corless, som er verdenskjennt for sine fotografier af ultra- og trailruning, har også testet den japanske toppmodellen og er enig i at grepet er supert:

«I have had top-notch grip on every run and complete confidence the shoe will do its job»

Den har en smart løsning med lomme på tunga til å samle lissen. Men skoen ble vurdert som noe smal av den mannlige testeren til Skisport.no.

Den svenske løperen Petra Månström beskriver Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX som sin favoritt blant dubbde sko og trekker fram at den er “Otroligt skön att springa i, även på hårt underlag.”

Oppsummert virker Gel-Fujisetsu 3 GTX som en pålitelig terrengsko med god passform og feste på ulike vinterunderlag, takket være de 14 broddene. Testerne er imponert over stabiliteten og løpefølelsen den gir.

VJ Sarva Ice Hero

 • Best i Test – korte og tekniske ruter
 • Terningkast 5 hos Skisport
 • Anbefalt av Runnersworld.no
VJ Sarva Ice Hero
Butikk Pris Read more
2.250,00 NOK ➜ Les mer

VJ Sarva Ice Hero er en lettvektspiggsko laget for fart. Snø og is på løperuten din er ingen grunn til å senke tempoet!

VJ Sarva Ice Hero, fra det finske merket kjent for å produsere noen av de beste vinterskoene i verden, er en lett og rask modell som passer perfekt for vinterforhold.

Denne piggskoen veier bare 233 gram i damestørrelsen og 280 gram for herrene, noe som gjør den til en av de letteste skoene i vår test. Bare VJ Sarva Devil 5 er i nærheten, med sin unisex-modell på 270 gram.

Raske sko med begrenset demping

Med sin lave vekt er Ice Hero ikke en sko med overdreven demping, selv om den byr på noe støtabsorbering. Det den derimot mangler i demping, tar den igjen med allsidighet og hastighet, og fungerer utmerket både på snø- og isdekte underlag, så vel som på vanlige terrengløyper eller asfalt:

«VJ Sarva Icehero er en lett og smidig piggsko som gir deg grep når du trenger det, uten å føles for ubehagelig på stedene du ikke trenger piggene..Passer for kortere turer. Rask og lett sko»

Ifølge Skisport.no gir denne modellen en kjempegod løpsfølelse med god respons på hvert steg. Men skoen er noe liten, så det anbefales å gå opp en størrelse.

« En superlett sko som er god å ha på foten og som gir deg en kjempegod løpsfølelse med god respons på hvert steg. Den er noe liten i størrelsen så anbefaler å gå opp en størrelse. Skoen sitter veldig godt på underlag som hard snø og noe is grunnet grovere pigger»

Tett og uisolert løpesko

Som tidligere nevnt, er VJ Sarva Ice Hero designet for hastighet, noe som innebærer noen kompromisser. Runnersworld påpeker at skoen ikke er spesielt varmebevarende, og den tettsittende passformen kan gjøre det utfordrende å ha på seg tykke ullsokker.

«Dette er en vinterløpesko som er skapt med tanke på presisjon og fart»

Hoka Speedgoat 5 GTX Spike

 • Stabil vinterløpesko med godt feste
Hoka Speedgoat 5 GTX Spike
Butikk Pris Read more

Hoka Speedgoat 5 GTX Spike er vinterversjonen av den svært populære Speedgoat terrengløpeskoen fra Hoka. Skoen har 12 brodd, 4mm dropp og vekt på rundt 355 gram. Den har Gore-Tex membran som holder føttene tørre, samtidig som den puster godt.

Ifølge testen til Magasinet Friidrett får Hoka Speedgoat 5 GTX Spike terningkast 4 av 6 mulige poeng. Testeren trekker frem at den har noe smal tåboks, og at grepet ikke er helt som forventet.

«Grepet er ikke helt som håpet, og jeg føler meg ikke 100 prosent trygg på hardpakket snø – eller litt glatt oppkjørt snø på vei. Det kan være plasseringen av piggene som gjør at grepet ikke er like bra som på f.eks. VJ Sarva ACE»

På nettsiden Runtothefinish.com blir denne skoen anbefalt som et godt valg for terrengløping om vinteren. Den har gode egenskaper som vannavstøtende Gore-Tex-membran, Carbide-brodd og kraftig Vibram-yttersåle.

Kondis.no kvitterer også med gode karakterer i test. Her får Hoka terningkast 6 for demping, terningkast 5 for grep og terningkast 4 for løpsfølelse. I testen til Kondis sammenligner de med VJ Sarva Ace, som får terningkast 3, så i direkte konkurranse er dette altså den bedre løpsfølelsen.

«..Responsiv og godt dempet mellomsåle. Fantastisk grep og sitter godt rundt foten.. Relativt høy dropp og lite markant rocker går ut over løpsfølelsen..»

Modellen har 12 brodd i yttersålen som gir godt feste på glatt føre. Med sin brede såle gir den god stabilitet og er komfortabel å løpe med. Overdelen i vanntett Gore-Tex holder føttene tørre.

La Sportiva Blizzard GTX

 • Robust og allsidig vinterløpesko
 • Terningkast 4 hos Magasinet Friidrett
La Sportiva Blizzard GTX
Butikk Pris Read more
1.714,00 NOK ➜ Les mer

La Sportiva Blizzard GTX er en unisex vinterløpesko som ifølge testen til Magasinet Friidrett fungerer godt på variert vinterføre.

Skoen veier 370 gram, har 6 mm dropp og 9 pigger i sålen. Den er priset til 2899 kroner.

På kald og hard snø gir Blizzard GTX et solid grep og holder føttene varme og komfortable selv ned til -15 grader ifølge testen. Den fungerer greit både på løs og pakket snø, og gir en viss trygghet på is, om enn den kan glippe litt grunnet få pigger.

«Skoen fungerer svært godt på kald og hard snø. Da sitter grepet godt. Varmer godt rundt ankelen og føles veldig god på foten. Grepet på løs og pakka snø er god, på is føler jeg meg trygg, men kan glippe litt»

Ved første øyekast kan skoen virke stor og klumpete. Men dette stemmer ikke med opplevelsen når man har den på. Ifølge Magasinet Friidrett sitter den godt, er behagelig, trygg og stabil.

Gore-Tex membranen holder føttene tørre, som er et stort pluss. Selv om den er tyngre enn andre sko i testen, føles den lett på foten.

Magasinet Friidrett gir den karakter 4 av 6 mulige poeng. Oppsummert ser La Sportiva Blizzard GTX ut til å være en robust og allsidig vinterløpesko med relativt godt feste og varmeegenskaper.

Salomon Spikecross

 • Populær vinterløpesko egnet for terrengløp
Salomon Spikecross
Butikk Pris Read more
1.759,00 NOK ➜ Les mer
2.169,00 NOK ➜ Les mer
2.199,00 NOK ➜ Les mer

Salomon Spikecross 6 GTX virker som en allsidig vintersko med godt feste på snø og is. Men selv om dette er en populær modell i Norge, har den ikke blitt testet like grundig som andre sko i denne samletesten. Derfor blir denne omtalen noe kortere, og vi vil oppdatere når det foreligger mer informasjon.

Det første som slår oss med Salomon Spikecross er at den er overraskende rimelig sammenlignet med andre vinterløpesko. Prisen ligger på rundt 1500 kroner.

Ifølge spesifikasjonene veier skoen 298 gram for herremodellen og 258 gram for dame. Den har 10 mm dropp og brodd under sålen for ekstra feste. Overdelen har vanntett Gore-Tex-membran.

Running Shoes Guru, en amerikansk blog (https://www.runningshoesguru.com/overview/salomon-spikecross-6-gtx/), trekker fram at skoen kombinerer innovative teknologier for overlegen grep, responsiv demping og vanntett beskyttelse. Den har 12 tunstenpigger i yttersålen.

Bloggeren Katherine Istace har skrevet en svært grundig anmeldelse på engelsk. Der gir hun skoen svært gode skussmål og skriver at den sørger for sikkert fotfeste selv i mørke og glatte forhold, samtidig som den holder føttene varme og tørre.

«as they say, you get what you pay for, and now that I’ve experienced having exceptionally stable footing and toasty toes, it seems worth the investment for the six months out of the year I have to run in icy, sub-zero temperatures»

Oppsummert ser Salomon Spikecross 6 GTX ut til å være en godt egnet vinterløpesko med feste og beskyttelse som fungerer godt på snø og is. Men vi avventer flere tester før vi kan gi en grundigere vurdering.

Testresultater – tabell

NavnPrisTypeVektDropAntal pigger
Asics Gel-Fujisetsu 3 GT-Xhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/Asics%20Gel-Fujisetsu%203%20GTX.jpg1999 ,-Vinterløpesko med pigger"...asics fujisetsu har bra spikar och schysst löparkänsla..", Jogg.se (https://bennysjolind.com/basta-loparskor-for-vinter/), "..Bästa terrängsko för vintern..", Benny Sjölind (https://bennysjolind.com/basta-loparskor-for-vinter/)310 gram10 mmAnbefalt av Löplabbet (https://www.youtube.com/watch?v=uCludrjXQQY&t=4s), Anbefalt av Petra Månstrøm (https://petramanstrom.se/loparskor-for-vinterlopning-mina-basta-tips/), Terningkast 4 hos Skisport.no(https://skisport.no/tag/test-av-lopesko-med-pigg/)14
Hoka Speedgoat 5 GTX Spikehttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/Hoka%20Speedgoat%205%20GTX%20Spike.jpg2600,-Vinterløpesko med pigger355 gram4 mm4 hos Magasinet Friidrett (https://magasinetfriidrett.no/aktuelt/test-av-vinterpiggede-lopesko/), Anbefalt av Runtothefinish.com (https://www.runtothefinish.com/best-winter-running-shoes/)12
Icebug Arcus BUGrip GTXhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/Icebug%20Arcus%20BUGrip%20GTX.jpg2500,-Vinterløpesko med pigger"..Icebug Arcus BUGrip! Mer dämpning än dubbskor vanligen har och bred tåbox..", bruker på Jogg.se (https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=55946), "..Icebugs är bra. Men räkna med att de håller bara en säsång. Åtminstone om du har hund (går mycket). Tryggheten är dock värd pengarna. Även Icebugs kan vara hala när det kommit nysnö på en plogad yta och dubben inte når ner till den hårdare ytan..", bruker på Utsidan.se (https://www.utsidan.se/forum/threads/vinterskor-med-dubbar-icebug-goerdetsjaelv-bestgrip-eller-annat.93331/post-883129)344 gram6 mm6 hos Magasinet Friidrett (https://magasinetfriidrett.no/aktuelt/test-av-vinterpiggede-lopesko/), 7/10 hos Utemagasinet(https://www.utemagasinet.no/loeping/vinterpiggsko), 6 hos Skiport.no (https://skisport.no/tag/test-av-lopesko-med-pigg/), Anbefalt av Runnersworld.no (https://runnersworld.no/icebug-arcus-bugrip-den-ultimate-allrounderen-for-vinterloping/)13
Icebug Newrun BUgriphttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/Icebug%20Newrun%20BUgrip.jpg2099,-Vinterløpesko med pigger300 gram7 mm5 hos Magasinet Friidrett (https://magasinetfriidrett.no/aktuelt/test-av-vinterpiggede-lopesko/), 5 hos Skisport.no (https://skisport.no/tag/test-av-lopesko-med-pigg/), "..Bästa löparskor för vinter..", Benny Sjölind (https://bennysjolind.com/basta-loparskor/), Anbefalt av Runtothefinish.com (https://www.runtothefinish.com/best-winter-running-shoes/), beskrevet av Sportamore (https://sportamore.com/da-dk/blogs/magazine-archive/best-i-test-vintersko-for-menn)17
La Sportiva Blizzard GTXhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/La%20Sportiva%20Blizzard%20GTX.jpg2899,-Vinterløpesko med pigger370 gram6 mm4 hos Magasinet Friidrett (https://magasinetfriidrett.no/aktuelt/test-av-vinterpiggede-lopesko/), 4 hos Skisport.no (https://skisport.no/tag/test-av-lopesko-med-pigg/)9
Salomon Spikecross 6 GTXhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/Salomon%20Spikecross.jpg1629 ,-Vinterløpesko med pigger "...Salomon spikecross ... har bra spikar och schysst löparkänsla..", https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=55946337 gram10 mm12
VJ Sarva Acehttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/VJ%20Sarva%20Ace.jpg2350 ,-Vinterløpesko med pigger320 gram9 mm9/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/loeping/vinterpiggsko/test-av-vj-ace-vinterpiggsko), 6 hos Magasinet Friidrett (https://magasinetfriidrett.no/aktuelt/test-av-vinterpiggede-lopesko/), Anbefalt av Löplabbet (https://www.youtube.com/watch?v=uCludrjXQQY&t=4s), 9/10 hos Pulszonen (https://pulssonen.no/vj-sarva-ace-test/), Anbefalt av Ian Corless: "Quite simply, it’s the most comfortable ice running shoe I have ever tried.", https://iancorless.org/2023/12/22/vj-sarva-ace-winter-running-shoe/, Anbefalt av American Trail Running Association Ace "..ideal for snow-covered trails..", https://trailrunner.com/trail-news/trail-runners-review-ace-from-vj-shoes/, Anbefalt av Runners World (https://runnersworld.no/blogg/vj-ace-glem-at-du-loper-med-piggsko/) 17
VJ Sarva Devil 5 https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/01/VJ-Sarva-Devil-5_.jpg2000 ,-Vinterløpesko med pigger270 gram (Unisex)5 mm9/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/loeping/vinterpiggsko/test-av-vj-devil-5), 6 hos Skisport.no (https://skisport.no/tag/test-av-lopesko-med-pigg/)17
VJ Sarva Ice Herohttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/01/VJ%20Sarva%20Ice%20Hero.jpg2000 ;-Vinterløpesko med pigger233 gram (dame) / 280 gram (herre)8 mmTerningkast 5 hos Skisport (https://skisport.no/tag/test-av-lopesko-med-pigg/), Anbefalt av Runnersworld.no: 18

Verdt å vite om å kjøpe vinterløpesko med pigger

Når snøen legger seg og temperaturen synker, er det på tide å tenke på riktig fottøy til løpingen. Å løpe med vanlige joggesko på glatt føre kan være risikabelt og føre til fall og skader. Vinterløpesko med pigger gir bedre feste og mer trygghet på isete og snødekte løyper.

Men hvilken type vinterløpesko bør man velge, og hva bør man tenke på? Her er noen tips.

Underlaget bestemmer skoene

Hva slags underlag du hovedsakelig kommer til å løpe på, er avgjørende for valg av sko. Rene asfaltløyper stiller andre krav enn stier dekket av snø og is.

På asfalt og barmark kan vanlige terrengsko med grov yttersåle fungere greit. Men skal du løpe mye på underlag med is, anbefales piggsko eller brodder som gir ekstra grep.

Vurder hvor glatt det pleier å bli der du løper, og hvor stor del av løypa som er utsatt. Det avgjør om du trenger pigger på hele skoen, eller om brodder kan være nok.

Piggsko

Vinterløpesko med fabrikkmonterte pigger gir svært godt feste på is og hardpakket snø. Piggene er strategisk plassert på de områdene av skoen som trenger mest grep, for optimal ytelse.

Fordelen med piggsko er at du får maksimalt feste. Ulempen kan være at de oppleves som tunge og harde å løpe med på bar asfalt, sammenlignet med vanlige joggesko. Det kommer an på typen piggsko, så prøv ulike modeller.

Pigger du kan montere selv

Et alternativ kan være å kjøpe løse pigger du skrur fast på dine egne joggesko. Dette er billigere enn å kjøpe helt nye piggsko.

Fordelen er at du kan fjerne piggene når du ikke trenger dem lenger, og fortsette å bruke skoene som vanlig. En ulempe er at festet kanskje ikke blir fullt så godt som med fabrikkmonterte pigger.

Løpesko med grov yttersåle

På snø uten islag kan du klare deg fint med vanlige løpesko, forutsatt at de har en grov yttersåle som biter seg fast. Sålen bør være i en myk gummi som griper.

Fordelen er at du kan bruke skoene du allerede er vant til å løpe med. Ulempen er at du må tilpasse løpingen etter forholdene og unngå de glatteste partiene. Hvis du skal løpe på blandet underlag, er dette et alternativ.

Brodder

Brodder er halkskydd med pigger eller kjeder som du fester på vanlige joggesko. De gir ekstra feste på islagte partier, og er enkle å ta av når du ikke trenger dem.

Fordelen er at broddene gir grep, samtidig som du kan bruke dine egne sko. Ulempen kan være at de oppleves ubekvemme på harde underlag. Brodder fungerer best når bare deler av løypa er glatt.

Tilbehør

Refleks og hodelykt

Synlighet er ekstra viktig på vinteren. Bruk alltid refleksvest eller refleksdetaljer på klærne. En hodelykt anbefales også, selv om du løper langs opplyste veier.

Da ser du bedre hvor du løper, og er mer synlig for andre. Særlig på steder uten gatebelysning er hodelykt helt avgjørende for å løpe trygt.

Gamasjer

Når du løper på snøføre, kan det fort trekke ned i skoene. Selv vanntette sko blir fylt med snø etter hvert. Her kommer gamasjer inn som et nyttig tilbehør.

Gamasjer er som regel vanntette hetter i strekkmateriale som trekkes utenpå sko og opp på leggen. De holder både snø og slaps ute, slik at føttene holder seg tørre og varme lengre.

Det finnes også lavskålte gamasjer som kun dekker skoen, men de høye variantene anbefales til løping da de beskytter bedre. Velg gjerne en modell med glidelås, da er de enkle å ta av og på. Gamasjer er et smart tilbehør for å holde vinterkulda ute og føttene tørre når du løper i snøvær.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen