4 manns telt – Best i Test 2024

Når familien eller vennegjengen skal ut på tur, er et romslig 4-manns telt et godt alternativ. Men markedet byr på et bredt utvalg av ulike modeller. Hvilket telt bør du velge?

I denne omfattende testen har vi sett nærmere på 13 populære 4-manns teltmodeller for å finne det optimale valget for friluftsliv. Teltmodellene dekker et bredt spekter fra lette ekspedisjonstunneltelt til familiepraktiske campingtelt.

Les testen for å finne det ideelle 4-manns teltet til ditt bruk, enten det er basecamping på festival eller sykkeltur i regnværet. Vi hjelper deg å velge rett teltmodell til dine behov og budsjett.

Beste 4 manns telt

MSR Habitude

 • 4 manns telt med ståhøyde (185cm)
 • “Top pick” – Outdoorgarlab
MSR Habitude
Butikk Pris Read more
9.999,00 NOK ➜ Les mer

Det amerikanske teltmerket MSR har flere populære modeller i vår store telttest, men Habitude 4 skiller seg ut som et særlig godt alternativ for grupper og familier.

Med en innvendig takhøyde på 185 cm kan de fleste voksne stå oppreist inne i teltet. Det romslige gulvarealet på 4 m2 gir god plass til opp til fire sovende, mens den separate forstua gir ekstra oppbevaringsplass.

Teltet veier 4,3 kg, noe som er overkommelig for deling mellom flere bærere. Materialkvaliteten er god, og teltet er laget for å tåle tøft vær.

Ifølge testerne på Outdoorgearlab.com er imidlertid oppsettet av teltet litt tidkrevende og ikke helt intuitivt. Det skyldes blant annet at teltet har tre sammenkoblede stenger som må settes sammen. Men med litt øvelse går nok oppsettet raskere.

«The MSR Habitude 4 can be fully set up in 9 minutes, a bit long for a 4-person tent. Three hubbed poles — two small and one large — make up the main structure, forcing two poles to connect on each corner. While not overly complicated, setting this tent up isn’t intuitive and comes with a few head-scratchers»

Oppsummert er MSR Habitude 4 et godt alternativ for deg som vil ha et romslig og slitesterkt telt med ståhøyde til gruppeturer og lengre teltturer med familien.

Bergans Wiglo

 • 9/10 og testvinner hos Utemagasinet.no
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 2,95 kg
Butikk Pris Read more
6.999,00 NOK ➜ Les mer

Å finne et perfekt familietelt kan være en utfordring, men Bergans Wiglo 6 skiller seg ut som et sterkt alternativ. Dette seks-personers teltet kombinerer elementer fra wigwam og lavvo, noe som gir en unik blanding av romslighet og komfort.

Wiglo 6 er laget av solid og slitesterk ripstop nylon. Med solide bardunfester og en høyde på 190 cm, kan du faktisk stå oppreist inne. Dette gjør teltet svært behagelig ved lengre opphold, ifølge Utemagasinet.

«Bergans Wiglo er et romslig helårstelt som finnes for fire personer og seks personer. Wiglo 6 ble testvinner da vi testet familietelt og skiller seg ut ved at det har tre innganger. Det har også stormmatter som gjør det godt egnet som helårstelt. Bergans sin bærekraftsstrategi innebærer at hvis teltet blir ødelagt, kan du sende det inn for reparasjon. Har du ikke bruk for teltet, kan du pante det og Bergans vil enten selge det brukt eller redesigne det. Bergans tilbyr også utleie av telt»

Teltet har en rommelig hovedinngang og to sideinnganger. Vekten kan fordeles ved å koble fra innerteltet om du skal bære teltet langt. Oppsettet kan være litt utfordrende alene, men blir raskere med øvelse.

En ulempe er ifølge Utemagasinet at teltpluggene kan bøye seg lett. Men med solid konstruksjon og unik høyde skiller Wiglo 6 seg ut som et ypperlig valg for komfortable familieturer.

Fjällräven Abisko Endurance

 • Romslig 4-manns tunneltelt
 • Helårsbruk
 • 4,38 kg totalvekt
Fjällräven Abisko Endurance
Butikk Pris Read more
12.599,00 NOK ➜ Les mer

Fjällräven Abisko Endurance 4 er et 4-manns tunneltelt beregnet for helårsbruk. Det har en totalvekt på 4,38 kg.

Teltet har en klassisk tunnelkonstruksjon i to forskjellige materialtykkelser. Dette gir god takhøyde og plass innvendig. Ytterteltet er i nylon med 3000 mm vannsøyle.

Innvendig er det to innganger og to romslige fortelt med mulighet for oppbevaring og matlaging. Det er også soverom, oppbevaringslommer og oppheng. Teltet har justerbare ventiler og myggnett.

Ifølge produsenten er Abisko Endurance 4 lett å slå opp takket være fargekoding av stengens festepunkter. Teltet har impregnering uten fluorkarboner.

5/5 i test på Outsite.dk

Det danske utemagasinet Outsite.dk har testet Fjällräven Abisco Endurance og gir toppvurdering 5/5.

Testeren sammenligner med tidligere modeller og trekker fram at det nye teltet veier vesentlig mindre uten at det har gått utover kvaliteten.

Teltet testes grundig i ulike værforhold og imponerer med god plass, enkel oppsetting og solid konstruksjon. Materialkvaliteten beskrives som meget god. Teltet har gode ventilasjonsmuligheter og holder seg tørt selv i regnvær.

«Du skal opleve Abisko Endurance. Du skal opleve kvaliteten og den nice feeling det har på alle materialer og punkter. Du skal opleve størrelsen. Er du ikke fanatisk UL’er, så er dette et blæret telt. Du vil nyde dine overliggerdage i fjeldet til fulde, da der er masser af plads til indendørshygge»

Det som trekkes fram som spesielt positivt er de praktiske detaljene som refleks, glidende glidelåser og fargekoding. Testeren gir ros for romfølelsen og konkluderer med at teltet ikke har noen vesentlige mangler.

Alt i alt beskrives Abisko Endurance som et svært godt og gjennomtenkt lettvekstelt fra Fjällräven. Det får topkarakter på testen, men også en kommentar om prisen.

«Når vi taler telte fra Fjällraven, så er der ingen tvivl om at det er topklasse. Det er prisen også»

MSR Elixir 4

 • Vekt: 4,26 kg
 • Terningkast 5 i Dagbladet
MSR Elixir 4
Butikk Pris Read more
4.499,00 NOK ➜ Les mer
9.699,00 NOK ➜ Les mer

MSR Elixir 4 er et 4-personers telt beregnet for 3-sesongs bruk. Det har en kuppelformet konstruksjon som gir god innvendig høyde. Ifølge produsenten er gulvarealet på 5 m2, noe som gir plass til to voksne, men kanskje er i minste laget for fire voksne.

Teltet veier 4,26 kg ifølge produktbeskrivelsen. Dette er relativt lett for et 4-personers telt. Teltet får terningkast 5 i test hos Dagbladet, som trekker fram at det er lett, raskt å sette opp og har to innbygninger som gir ekstra oppbevaringsplass.

Lett og romslig

«Luftig, lett å sette opp, fleksibelt, to åpninger»

MSR Elixir er romslig med en takhøyde på 121 cm, noe som ikke er ståhøyde (bare for barn), men som stadig er passe for voksne på huk.

Ifølge tester hos det britiske friluftsmagasinet UK Climbing er teltet enkelt og intuitivt å sette opp takket være fargekodede stenger og passer. De mener likevel at 210 cm bredde er i minste laget for fire voksne personer.

«Two of our four are very small children, so for us there’s wiggle room; but four adults would lie shoulder-to-shoulder across the tent. If you weren’t already close friends, you would be by the end of the trip»

Upraktisk i regnvær

Både Dagbladet og testeren fra UK Climbing nevner at du med dette teltet må sette opp innerteltet først, noe som kan være en ulempe når det regner, men som ellers ikke er et problem:

«The Elixir 4 pitches inner first, which is only a drawback if it’s raining at the time»

Oppsummert virker MSR Elixir 4 som et godt alternativ for mindre grupper og familier som vil ha et lett og romslig 3-sesongs telt. Produktet får gode skussmål i tester.

Beste billige 4 manns telt

Klymit Maxfield

 • Lettvekt – 2,5 kg
 • Rimelig 4 manns telt
Klymit Maxfield
Butikk Pris Read more
3.799,00 NOK ➜ Les mer

Klymit Maxfield 4 er et ultralett telt for fire personer, med god utnyttelse av innvendig plass, innovative lagringsløsninger og stor stabilitet. Med en vekt på bare 2,5 kg er dette et av de letteste teltene i testen, kun slått av Big Agnes Copper, som er enda lettere.

Klymit Maxfield er også det rimeligste 4-manns teltet i testen med en pris på bare 3799 kr, så her får du mye for pengene. Gulvarealet er oppgitt til 4,9 m2. Med en stå-/sittehøyde på 114 cm er ikke dette et spesielt høyt telt.

Klymit Maxfield 4 egner seg godt for camping og fotturer gjennom tre sesonger.

Basert på informasjonen på nettsiden, fremstår Klymit Maxfield 4 som et praktisk og rommelig 4-personers telt med gode brukeregenskaper for mindre grupper på tur.

Vaude Campo Grande XT

 • God verdi for pengene
Vaude Campo Grande XT
Butikk Pris Read more
5.129,00 NOK ➜ Les mer

VAUDE Campo Grande XT 4P er et romslig og komfortabelt firemannstelt som egner seg godt for tre sesonger. Dette teltet kan være et godt valg for korte turer eller familiecamping, da det tilbyr god plass og brukervennlighet.

Med et gulvareal på 4,1 kg og en pris på 4739,-, gir dette teltet både god verdi for pengene og en rimelig vekt. Campo Grande XT 4P har en kupéform og er klassifisert som et campingtelt, noe som betyr at det er konstruert for å gi komfort og enkelhet på campingplassen.

Med en ståhøyde på 114 cm er ikke dette et spesielt høyt telt, men det gir likevel en behagelig sittehøyde for de fleste personer. Den solide og stabile konstruksjonen gjør at teltet kan tåle både vind og vær, noe som er spesielt viktig i norske forhold.

Beste 4 manns campingtelt

Coleman MacKenzie

 • 4 manns campingtelt med ståhøyde
 • 217 cm ståhøyde
Coleman MacKenzie
Butikk Pris Read more
6.995,00 NOK ➜ Les mer

Coleman Mackenzie Blackout 4 er et 4-manns tunneltelt beregnet for familiecamping. Teltet har en vekt på 26,6 kg og måler 430 x 320cm med hele 217 cm i ståhøyde. Her kan altså selv de lengste stå komfortabelt.

Teltet har en kuppelformet tunnelkonstruksjon med solide stålstenger. Dette gir god takhøyde og innvendig plass. Ytterteltet er laget i vannsøylebehandlet polyester.

Innvendig er det to soverom som kan deles med en avskillevegg. Soverommene har Coleman’s blackout-teknologi som blokkerer lys. I tillegg er det et romslig fortelt med mulighet for oppbevaring og matlaging.

Teltet har én stor inngang foran og én på siden med overbygg. Det er også vinduer og ventilasjonsåpninger. Ifølge produsenten er Mackenzie Blackout 4 enkelt å sette opp takket være fargekodede stenger og festepunkter.

Dette er et allsidig og romslig familietelt som egner seg for camping med overnatting for fire personer. Den mørke soveavdelingen kan være gunstig for barn og få sove lenger om morgenen.

Outwell Greenwood

 • 4 manns campingtelt med ståhøyde
 • 200 cm ståhøyde
Outwell Greenwood
Butikk Pris Read more
8.579,00 NOK ➜ Les mer

Outwell Greenwood 4 er et 4-manns tunneltelt beregnet for familiecamping om sommeren. Teltet har en totalvekt på 22,4 kg, måler 455 x 260 cm på bakken og har en ståhøyde på 200 cm.

Teltet har en klassisk tunnelkonstruksjon med solide glassfiberstenger. Dette gir god takhøyde og plass innvendig. Ytterteltet er laget i polyester med PU-belegg og 4000 mm vannsøyle.

Innvendig er det én inngang og et romslig fortelt med mulighet for oppbevaring og matlaging. Det er også et soverom med oppbevaringslommer. Teltet har justerbart ventilasjonssystem.

Ifølge produsenten er Greenwood 4 enkelt å slå opp takket være stengenes fargekoding. Teltet har sydde sømmer og vanntette glidelåser. Det følger med bæreveske.

Dette er et klassisk og rommelig 4-manns tunneltelt egnet for sommercamping og overnatting for fire personer med bagasje. Teltet har gode ventilasjonsmuligheter.

Beste 4 manns lavvo

Helsport Varanger

 • Terningkast 5 hos Klikk.no
 • Best i Test
Helsport Varanger
Butikk Pris Read more
10.569,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Varanger Camp er en allsidig og brukervennlig lavvo som skiller seg ut som spesielt godt egnet for helårsbruk og vinterbruk. Helsport er en av de mest populære lavvoprodusentene i Norge.

Denne modellen har gjort det svært godt i tester, blant annet kåret til “best i test” blant lettvekts lavvoer av anerkjente friluftsmedier.

«Solid, vindstabil og praktisk. Vindfanget gir noe lengre oppsett enn tilsvarende lavvo uten, men enkelt og raskt. Meget god romfølelse»

Lavvoen har en vannsøyle på 4000 mm som gir god beskyttelse mot nedbør. Den er konstruert i slitesterk PU-belagt polyester med tapede sømmer.

Oppsettet går raskt og enkelt, selv om vindfanget øker tiden noe. Romfølelsen er åpen og luftig, med to blendbare vinduer. Døren kan holdes åpen i regn og snø uten lekkasje.

Testere trekker fram den solide glidelåsen og de gode festepunktene for plugger og barduner med justeringsmulighet. Lavvoen har også praktiske kroker til å hekte fast innerteltet.

Med sin brukervennlighet, gode testresultater og egnethet for helårsbruk, fremstår Varanger Camp som et trygt valg for de som ønsker en romslig og robust lavvo. Helsport leverer kvalitet man kan stole på.

«Kan ha åpen dør uten at det regner eller snør inn. Rødt pluggfeste ved dør. God åpning og meget solid glidelås i dør. Gode klips til innerteltet»

Urberg Folgefonna

 • Billig lavvo
Urberg Folgefonna
Butikk Pris Read more
2.999,00 NOK ➜ Les mer

Urberg Folgefonna Lavvo er en romslig og rimelig 4-manns lavvo optimalisert for sommerbruk. Med en overkommelig pris på rundt 1400 kr tilbyr den et funksjonelt lavvoalternativ for friluftsliv.

Lavvoen har en klassisk enkel konstruksjon bestående av ytterduk, gulv og én midtstang. Den er utstyrt med myggnett på dør og vindu samt ventilasjonspaneler i taket.

En viktig begrensning er at duken ikke er behandlet med flammehemmere. Dermed frarådes bruk av åpen ild og ovn inne i lavvoen. Dette kan være en ulempe for kaldt vær.

Folgefonna Lavvo fra Urberg er et godt budsjettvalg for deg som ønsker en romslig og funksjonell sommerlavvo til en overkommelig pris. Men husk at den mangler ildsikring, så kamin og bål må nytes utenfor.

Beste 4 manns vinter- og helårstelt

Hilleberg Keron

 • Gullstandarden for vintertelt
 • 9/10 hos Utemagasinet
Hilleberg Keron
Butikk Pris Read more
18.799,00 NOK ➜ Les mer
18.800,00 NOK ➜ Les mer

Her er et forslag til omskriving:

Hilleberg Keron 3 utmerker seg som et robust og romslig 4-manns tunneltelt optimalisert for helårsbruk. Med en vekt på 4,2 kg byr det på god plass til vekten.

Teltet har en stødig tunnellkonstruksjon i slitesterke materialer som tåler tøft vær. Det har to separate innganger og rommelige fortelt som gir god oppbevaringsplass.

Innvendig skårer Keron 4 høyt på komfort med god takhøyde og Hillebergs effektive ventilasjonssystem. Ytterduken i værbestandig kerlon 1800 gir ekstra styrke og stabilitet.

Med tanke på de solide materialene, den romslige passformen og toskjermsløsningen virker Keron 3 som et trygt valg for lengre turer og ekspedisjonsbruk. Et imponerende og gjennomtenkt vintertelt.

Ifølge en test hos Utemagasinet får den større modellen Keron GT karakteren 9/10. Testeren roser enkel oppsetting, god vindstabilitet og romslig plass til fire.

«Hilleberg Keron 4 GT er enkelt å sette opp, med fire stenger som er helt like, og dermed idiotsikker oppsetting…Hilleberg Keron 4 GT tåler sterk vind godt, og det er greit med plass til fire personer»

Hilleberg Kaitum

 • Romslig vintertelt
 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • Terningkast 5 hos Klikk.no
Hilleberg Kaitum
Butikk Pris Read more
14.499,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Kaitum 4 GT utmerker seg som et lett og romslig 4-manns tunneltelt for helårsbruk. Med en totalvekt på beskjedne 4,1 kg gir det god valuta for vekten.

Teltet har en klassisk tunnellkonstruksjon med tre tverrgående stenger som skaper god bevegelsesfrihet innvendig. Det kommer med to innganger og to åpne fortelt som øker fleksibiliteten.

Ytterteltet er i slitesterkt kerlon-materiale, mens innerteltet har integrert myggnett og lukkbare ventilasjonskanaler.

Ifølge en test hos Utemagasinet får Kaitum 4 GT terningkast 9 av 10. Testeren beskriver det som et lett og komfortabelt helårstelt uten de tyngste stormmattene. Det mangler noe i ekstrem styrke, men fungerer svært godt for normalt friluftsliv.

Teltet skårer høyt på enkel oppsetting, romslighet i begge ender, og smarte detaljer som justerbare pluggfester. Et gjennomtenkt og brukervennlig 3-manns tunneltelt med lav vekt

«Dette er teltet for deg som vil ha et lett telt, som kan fungere hele året, og som har god plass både inne og i forteltet»

Verdt å vite om å kjøpe 4 manns telt

Velg telttype ut fra bruk

Når du skal kjøpe telt er det viktig å tenke gjennom hva teltet primært skal brukes til. Ulike telttyper passer best til ulike formål.

Tunge campingtelt er velegnet for familiecamping med bil, der en kan parkere rett ved teltplassen. Her prioriteres plass og komfort.

På fjellturer der teltet må bæres i ryggsekk er vekt det viktigste. Lettvekts tunneltelt eller telt med kuppelkonstruksjon gir god plass kontra vekt.

Til raske overnattinger på fotturer kan et minimalistisk telt være et godt alternativ. Disse fokuserer på å være så lette som mulig.

På ekspedisjoner i tøft klima må vinterteltet eller helårsteltet tåle ekstreme forhold. Her er styrke og pålitelighet viktigst, selv om det gir noe høyere vekt.

Lavvo er et tradisjonelt “sametelt” med god takhøyde. Fås i ulike størrelser fra 2 til 8 personer. Slår opp raskt og har mye plass og fin ståhøyde.

Tenk gjennom hva slags turer du vanligvis drar på, og velg telt deretter. Da får du mest glede av investeringen.

Her er et forslag til neste avsnitt om generelt å vurdere ved teltkjøp:

Generelt å vurdere

Uansett telttype er det flere egenskaper det er lurt å sjekke og sammenligne:

 • Størrelse og vekt – Sjekk totalvekt, pakkestørrelse og innvendig plass. Lavere vekt gjør teltet enklere å bære.
 • Konstruksjon – Vurder fordeler og ulemper ved kuppel kontra tunnel. Sjekk antall stenger og materiale, som påvirker stabilitet og vekt.
 • Materialer – Kvaliteten på ytter- og innerduk er viktig. Vanlige materialer er nylon og polyester. Sjekk vannsøyle.
 • Detaljer – Antall innganger, oppbevaringslommer, ventilasjon og kvalitet på gulvduk.
 • Bruksområde – Sjekk at teltet passer til type turer og sesonger du skal bruke det i.
 • Kvalitet og omdømme – Les tester og se hva andre skriver om teltet. Velg et kjent merke.
 • Pris – Vurder pris opp mot kvalitet, egenskaper og hvor mye du kommer til å bruke teltet.

Sammenlign disse punktene på telt du vurderer før du bestemmer deg. Da finner du det som passer dine behov best.

Sjekk ståhøyde

Ståhøyden i teltet har mye å si for komforten. Det er viktig å sjekke høyden både i midten av teltet og mot sidene/ved inngangene.

 • Minimum ca 120 cm høyde trengs for å kunne stå litt oppreist.
 • En ståhøyde på 170-190 cm gir mer komfort og bevegelsesfrihet.
 • Dersom teltet skal brukes mye til opphold innendørs eller i dårlig vær, bør du prioritere god høyde.
 • I små lettvektstelt må en ofte sitte litt sammenkrøpet. Her kan lavere høyde aksepteres.
 • Sjekk at høyden er jevnt fordelt og ikke bare midt i teltet. Det gir best bevegelsesfrihet.

Mål ståhøyden inne fra gulv til tak når du sjekker telt. Ha også egen høyde i bakhodet når du bestemmer minimumskrav.

Spesielt for lettvektstelt til fjelltur og vandring

Når teltet skal bæres over lengre distanser i sekk eller pulk, er vekten avgjørende. Her er det noen tips til hva du bør se etter:

 • Vekt – For god bærekomfort bør totalvekten ligge rundt 5 kg eller mindre.
 • Plass – Sjekk at det er minimum ca 200 x 250 cm liggeplass, slik at du får god bevegelsesfrihet.
 • Vannsøyle – Ytterduken bør minimum ha 1500 mm vannsøyle for å tåle nedbør.
 • Innganger – To innganger gjør det enklere når dere er flere og for oppbevaring.
 • Oppbevaring – Sørg for nok oppbevaringslommer til det viktigste utstyret.
 • Ventilasjon – God lufting er ekstra viktig på turer i varmt og fuktig klima.
 • Høyde – Prioriter høyde dersom teltet brukes mye til opphold.

Et godt lettvektstelt for fjell og vandring gir en fin balanse mellom lav vekt og praktisk funksjonalitet.

Les denne saken på andre språk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen