Truger – Best i Test 2023

Truger har blitt svært populært de siste årene. Med truger under føttene kan man ferdes fritt i naturen, uavhengig av oppkjørte løyper. I vår store samletest har vi sett nærmere på de mest populære trugemodellene på markedet.

Vi har testet totalt 25 truger, i størrelser fra 21 til 36 tommer. Trugene er vurdert etter kriterier som feste, stabilitet, vekt, bindingssystem og brukervennlighet.

Enten du er ute etter en billig hyttetruge eller en toppmodell for tøffe turer, vil du finne gode alternativer her.

Les videre for å se hva vi mener om de mest populære trugemodellene på markedet akkurat nå!

Truger er desverre utsolgt mange steder nå, sjekk forhandlere som Milrab, Outnorth og Jakt&Fiske.

–> Se alle truger på salg hos Milrab <–

Beste truger

Tubbs Mountaineer

 • Beste løssnø- og langturtruge
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
 • Terningkast 5 hos Jeger

Tubbs Mountaineer er en robust og pålitelig truge som er kjent for å bite godt fra seg i motbakker.

Dette er en klassisk Tubbs truge, fra det førende amerikanske merket.

«Tubbs Mountaineer er sjølve inkarnasjonen av Tubbs-truger: Robuste og pålitelige saker som biter fra seg i motbakken, takket være aggressive klør»

Den kommer i størrelsene 21, 25, 30 og 36 tommer og en dame model.

Best for løssnø

Ifølge testen i Jakt&Fiske er dette den beste løssnø- og langturtrugen. Den får terningkast 6 og skryt for “suverent stabile og lettbetjente bindinger” og at den takler “alle typer terreng og snøforhold”.

I testen hos Jeger.no får den terningkast 5. Her trekkes aggressive klør, kraftige stegjern og god stabilitet fram som positive egenskaper.

Tubbs Mountaineer har sylskarpe klør i en krans under tærne som gir godt feste i motbakker. Det er også kraftige og spisse stegjern under og langs sidene av hælen.

Trugene har hælløfter som avlaster leggene i bratt terreng. Bindingsystemene beskrives som stabile og funksjonelle.

«Tubbs Mountaineer er en allsidig sliter som hjelper deg opp i motbakken: Klørne gir godt grep og biter godt ned i snøen. Blir bakken bratt nok eller du skal gå lengre stigninger, drar du meget god nytte av hælløfteren»

Ifølge testen på Gearlab har Tubbs Mountaineer god flotasjon og traksjon. Den er komfortabel og enkel å bruke med lette bindingsjusteringer. Men den imponerer ikke nevneverdig på noen områder.

Oppsummering

Oppsummert er Tubbs Mountaineer en robust allround truge som fungerer godt på de fleste typer terreng og snøforhold. Den har fått jevnt over gode tilbakemeldinger i tester. Dette er en pålitelig truge for løssnø og langturer med aggressive klør som biter godt fra seg.

MSR Lightning Ascent

 • Best for bratt og krevende terreng
 • Terningkast 5 hos hos Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
3.799,00 NOK ➜ Les mer

MSR Lightning Ascent er en allsidig og robust truge som kommer i størrelsene 22, 25 og 30 tommer og en dame model.

Dette er en truge for krevende forhold. Alpint og isete terreng.

Suveren i bratt terreng

I testen til magasinet Jakt&Fiske får MSR Lightning Ascent terningkast 5 og omtales som en “Svært robust og tverrstiv truge med myk, støyvennlig duk” som er “Suveren i bratt og traverserende terreng”.

Trugene har tre stegjern på tvers fra tåballen og bakover, samt sagtenner langs ytterkanten av hele rammen. Dette gir godt feste og grep. MSR Lightning Ascent har også hælløfter.

På diskusjonsforumet fjellforum.no skriver en bruker at MSR-trugene er gode for bratt lende og hardt føre på grunn av bitet langs hele rammen.

«MSR Lightning Accent er annerledes truge. De er laget for bruk i alpint og isete bratt terreng»

En annen bruker skriver at MSR Lightning Ascent fungerer bra i ulendt terreng.

Oppsummering

MSR Lightning Ascent fremstår som en robust allround truge som takler de fleste typer terreng og føre, men som er mest egnet for alpint og isete terreng. Den har fått gode tilbakemeldinger for feste og stabilitet. Med en vekt på rundt 1 kg per truge er den relativt lett. Prisen ligger på rundt 4700 kr, hvilket gjør at MSR Lightning Ascent er den dyreste trugen i testen.

Tubbs Flex VRT

 • Beste allround truge
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
Tubbs Flex VRT

Tubbs Flex VRT er en allsidig truge for både toppturer, tur og trening, som vi kårer til best i test i kategorien “Beste allroundtruge”.

Denne trugen fås i størrelsene 21″, 25″ og 28″ tommer, og det finnes en egen damemodell (vanligvis 21 tommer).

Dette er en truge i plast som har svært godt grep i motbakker og krevende terreng. Jeger.no skriver i sin test at den har “Fantastisk grep i motbakke og sidehelling”, noe som støttes av magasinet Jakt&Fiske som beskriver den som en “Lett, solid og artig truge med en spenstig fleks og god gåopplevelse”.

Eneste negative punkt som trekkes fram, er at Flex VRT, som er en plasttruge, ikke er lydløs. Dette gjør at trugen ikke er velegnet til jakt, noe som påpekes både av Jeger.no og det amerikanske nettstedet Gearlab.

Komfortable og brukervennlige bindinger

Tubbs Flex VRT får spesielt skryt for å ha Boa-bindinger som er enkle å bruke og gir god komfort. Dette bidrar til at trugen er behagelig å gå lange turer med.

Tubbs er en kjent produsent av kvalitetstruger

Tubbs regnes som en av de ledende og mest anerkjente produsentene av truger. Selskapet har vært innovative på utvikling av truger, og var blant de første til å ta i bruk aluminiumsrammer og nylonduk på 1970-tallet.

Tubbs er et amerikansk selskap grunnlagt i 1906, med hovedkontor i Whitefield, New Hampshire, USA. Vi har flere truger fra Tubbs med i denne testen, blant annet Tubbs Mountaineer.

Oppsummering

Alt i alt fremstår Tubbs Flex VRT XL 28 som en god allround truge til både toppturer og trening. Den har fått gode tilbakemeldinger for bindingskomfort og feste, men lager noe støy på hardt føre. Med en pris på 2999 kr virker den som et solid alternativ i det øvre sjiktet, men du får mye truge for pengene.

Tubbs Panoramic

 • Best for slakt terreng og kortere turer
 • Terningkast 5 hos Jeger

Tubbs Panoramic er en allsidig truge, som er “rasende raskt både å ta på og av” og som passer super for korte turer i slakt terreng, der den er helt perfekt.

I testen hos Jeger.no skårer den terningkast 5, hvor den anbefales for “lufteturer med bikja”.

Trugen kommer i størrelsene 21, 25, 30 og 36 tommer. Som alle Tubbs modeller fås den i herre og dame modell.

Lynrask å tå av og på

Denne trugen har en Boa-binding som gir god komfort og er rask å ta av og på, ifølge Jeger.no “rasende raskt både å ta på og av”.

Bindingen fordeler trykket godt over foten. I tillegg har den R2-innfesting som øker stabiliteten i sidelengs belastning.

Ikke for krevende terreng

Ifølge teste hos Jeger.no har den imidlertid noe beskjedne klør, så den egner seg best til lettere terreng.

På Gearlab får den terningkast 3 av 5, med skryt for at den er lett å bruke og har hybrid binding. Men den imponerer ikke spesielt på noen områder.

På diskusjonsforumet Fjellforum skriver en bruker at Tubbs Panoramic har “veldig gode og enkle bindinger” og at “Boa-bindingen var den desidert letteste bindingen å ta av/på.”

Oppsummering

Oppsummert virker Tubbs Panoramic som en god allround truge, spesielt egnet for dame på grunn av den komfortable bindingen. Den fungerer fint til lettere terreng og turer, men mangler det aggressive grepet til mer teknisk bruk. Prisen ligger på rundt 3500 kroner.

Beste billige truger

Tubbs Journey

 • Beste billige
 • Terningkast 4 hos Jeger
Tubbs Journey

Tubbs Journey er en allsidig truge til en rimelig pris. Den fås i størrelsene 30 og 36 tommer, til en veiledende pris på rundt 2000 kroner.

Dette er altså ikke en truge i det absolutte budsjett-sjiktet, men en truge hvor du får mye for pengene.

Ifølge testen hos Klikk.no er Tubbs Journey en “alsidig og god” truge. Hos Jeger.no får den terningkast 4, med skryt for at du får mye for pengene.

«Selv om Journey er en forholdsvis rimelig truge, så er denne egentlig en fullverdig truge til aktiv bruk så lenge det er bæreevne du er ute etter og ikke trenger den mer ekstreme gripeevnen»

Tubbs Journey har aggressive Anaconda-klør foran som biter godt i motbakker. Bak har den enkle hæljern som gir moderat grep. Trugene har også hælløfter.

Bindingssystemet 180TM EZ gjør at trugene er raske å ta av og på. Dette er praktisk for eksempel under jakt.

Oppsummering

Tubbs Journey passer til alsidig bruk i kupert terreng. Med aggressive klør og enkel binding virker denne modellen som et godt alternativ for deg som vil ha en brukbar truge til en overkommelig pris.

Mackenzie Backcountry

 • Rimelig hyttetruge

Selges på XXL.no

Mackenzie Backcountry 25 er en rimelig 25″ hyttetruge til cirka 1000 kroner. Den selges hos XXL og er storebror til den billige “Mackenzie Hyttetruge”, som du finner til bare 399 kr. Dette er altså begge meget billige truger, men Backcountry er tenkt for litt lengre og krevende turer.

Ifølge produktbeskrivelsen har den stegjern foran og bak samt hælløfter. Rammen er i aluminium, bindingen har EVA-innlegg og hurtiglås.

Verdt å spandere litt mer?

På diskusjonsforumet Fjellforum skriver en bruker at for denne prisen finner du garantert Tubbs på tilbud, og at med Tubbs vet du hva du får.

Ovenfor så vi på Tubbs Journey som ofte anbefales som innstegsmodell og koster snaue 1000 kr.

Oppsummering

Mackenzie Backcountry 25 virker som et greit alternativ for lettere turer på pakket snø rundt hytta. Med aluminiumsramme, stegjern og hælløfter har den grunnleggende funksjoner for feste og komfort. Men til under 1000 kroner må man nok ikke forvente det ypperste av kvalitet og funksjonalitet.

Beste truger til dame

MSR Revo Trail

 • Beste truge til dame
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
MSR Revo Trail

MSR Revo Trail Dame er en allsidig truge som er spesielt tilpasset kvinners føtter og behov. Den fås i størrelsene 22 og 25 tommer, til en veiledende pris på rundt 2800 kr.

Ifølge testen til Jakt & Fiske får MSR Revo Trail terningkast 5. Modellen skårer høyt på feste, stabilitet og er lett i vekt:

“MSR Revo Ascent 22 er en suveren, lettbetjent, stødig og pakkvennlig binding. Svært godt feste og sidestabilitet i traverserende terreng. Svært solide.”

På Gearlab får den 3 av 5 stjerner. Testerne skriver at den har godt feste og flyteevne for sine 25 tommer, men at bindingene kan være litt harde mot mykere sko:

“Though most of our testers like the rubber strap, “pin-in-hole” binding system, it needs to be done up tight to stay secure. On softer footwear or boots with a thin upper, this can make for some pinch points.”

MSR Revo Trail Dame har gummi-reim bindinger som sitter godt, men krever litt ekstra stramming. Dette kan gi litt ubehag mot tynnere skotøy. Bindingene er imidlertid tilpasset smalere kvinnelige føtter.

Den har også hælløfter og aggressivt mønster på undersiden som gir feste. Dette gjør at den fungerer godt i ulendt terreng.

Opsummering

Oppsummert virker MSR Revo Trail Dame som et godt alternativ for aktive kvinner som vil ha en lett og funksjonell truge til moderat bruk. Modellen er spesielt tilpasset dameføtter.

Beste truger til topptur

Atlas Range Mtn

 • Best for topptur
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Atlas Range Mtn
Butikk Pris Read more
3.999,00 NOK ➜ Les mer

Atlas Range-MTN er en allround truge som fungerer godt til toppturer og variert terreng. Den fås i størrelsene 22, 26, 30 og 35 tommer, med en veiledende pris på 3799 kr.

Ifølge testen hos Jeger.no har modellen “godt feste takket være sagtenner langs hele ramma, og Boa-bindingen gjør den enkel å bruke.” Testeren gir terningkast 6.

Hos Jakt&Fiske fremheves de “lettbetjente og funksjonelle bindingene” som kombineres med “svært godt feste”. Også her får Atlas Range-MTN terningkast 5.

Trugen har stegjern på tvers under hælen og hælløfter for kontroll i bratt lende. Den smale rammen gjør at selv 35-tommeren er lett å gå med:

“Her slipper du å vagge på trugene som en hjulbeint cowboy i snøen. Isteden får du fin flyt – også på grunn av trugas gode lengde.”

Oppsummering

Oppsummert virker Atlas Range-MTN som et sikkert valg for toppturer og variert terreng. De aggressive klørne, stødige bindingene og gode bæreevnen gjør den til en pålitelig turkamerat. Modellen imponerer med sitt allsidige bruksområde.

MSR Revo Ascent

 • Populær fjelltruge
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Terningkast 4 hos Jeger
MSR Revo Ascent
Butikk Pris Read more
4.299,00 NOK ➜ Les mer

MSR Revo Ascent er en populær fjelltruge for krevende turer, og får gode skussmål i tester. Modellen fås i 22 og 25 tommer, til en veiledende pris på rundt 4300 kr.

Ifølge testen hos Jakt&Fiske får MSR Revo Ascent terningkast 5. Testeren skriver:

“Suveren, lettbetjent, stødig og pakkvennlig binding. Svært godt feste og sidestabilitet i traverserende terreng. Svært solide. God bredde og bæreevne.”

Damemodellen MSR Revo Ascent Woman får terningkast 4 hos Jeger.no. Her trekkes robust konstruksjon og godt feste fram som positivt. Samtidig kunne bindingene vært bedre:

“Bindingene på dametrugene er egentlig enkle å åpne og stramme, men MSR taper på at du må tre hælstroppen inn i en liten hekte og dra til ganske hardt for å låse, noe som ikke er ideelt med kalde fingre.”

MSR Revo Ascent har kraftige stegjern langs hele ytterkanten av truga, noe som gir svært godt feste og stabilitet i ulendt terreng.

Med robust konstruksjon, gode bindinger og feste virker denne modellen som et trygt valg for toppturer i variert terreng. MSR Revo Ascent fremstår som en pålitelig turkamerat basert på testene.

Beste truger til jakt

Atlas Spindrift

 • Beste truge for jakt
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
Atlas Spindrift
Butikk Pris Read more

Atlas Spindrift er en allsidig og populær trugemodell som fungerer godt til både jakt og turer i ulendt terreng. Den fås i størrelsene 22, 26 og 30 tommer, med en veiledende pris på rundt 3800 kr.

Ifølge en omfattende trugetest hos Dagbladet kommer Atlas Spindrift svært godt ut, med terningkast 6. Testeren skriver:

“Vinneren har ekstremt feste og er lettest. Den har også en veldig god binding, noe som er avgjørende for komforten.”

På nettstedet Tur1.net har en bruker testet Atlas Spindrift på ulike typer underlag. Brukeren skriver:

“Stabile, utrolig lette, sitter bra på is, bærte mye mer enn forventet, velbalanserte og kaster ikke opp så mye snø. Stive, så lette å gå med.”

Videre konkluderer brukeren med:

“Disse blir garantert med videre…”

Atlas Spindrift har aggressive stegjern og tenner som gir godt feste i ulendt terreng. Den smale rammen gjør at den er lett og komfortabel å gå med over lengre avstander.

Oppsummert

Basert på de positive testresultatene og brukerkommentarene fremstår Atlas Spindrift som et svært godt alternativ til både jakt og fotturer i variert terreng. Modellen ser ut til å være en pålitelig allrounder.

Tubbs Hunter XD

 • Populær truge for jakt
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
Tubbs Hunter XD
Butikk Pris Read more
4.499,00 NOK ➜ Les mer

Tubbs Hunter XD er en robust allround truge som fungerer godt til både jakt og turer i ulendt terreng. Den fås i størrelsene 25, 30 og 36 tommer, med en veiledende pris på rundt 4000 kr.

Ifølge testen hos Jakt&Fiske får Tubbs Hunter XD terningkast 5. Hos Dagbladet får den også topplassering med terningkast 6 og omtales som en “råskinn allrounder”.

På diskusjonsforumet Fjellforum skriver en bruker at Tubbs Hunter XD har god bæreevne og takler alle typer føre. Samtidig trekkes de kraftige stegjernene og bindingen frem som positive egenskaper.

Tubbs Hunter XD har aggressive kraftige stegjern under og på siden av hælen. Dette gir godt feste i ulendt terreng. Med tanke på de gode testresultatene og brukerkommentarene virker Tubbs Hunter XD som et sikkert valg for allsidig bruk og krevende turer.

Tesresultater – Tabell

NavnPrisTestresultaterEgnet forStørrelse (tommer)Stegjern og gripeklørHælløfter
Tubbs Flex VRThttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Tubbs%20Flex%20VRT.jpghttps://www.intersport.no/tubbs-flex-vrt-xl-28-truger-turutstyr-flerfarvet/ino.tubbs.x180101901280.001.html2999Terningkast 6 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger); Terningkast 6 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051), Vurdert i Gearlab (https://www.outdoorgearlab.com/reviews/snow-sports/snowshoes/tubbs-flex-vrt)All slags terreng og føre21", 25", 28"To langsgående kraftige stegjern med sagtennerJa
Atlas RANGE-MTNhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Atlas%20Range%20Mtn.jpghttps://www.jaktogfriluft.no/klar/fottoy/truger-og-brodder/atlas-range-mtn-303799Terningkast 6 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger), Terningkast 5 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)Toppturer og tøft terreng22", 26", 30", 35"Stegjern på tvers under hælJa
Tubbs Mountaineerhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/tubbs-mountaineer-1.jpghttps://www.outnorth.no/tubbs/women-s-mountaineer3799Terningkast 6 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051), Terningkast 5 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger)All slags terreng og føre21", 25", 30", 36"Sylskarpe klør og kraftige stegjern under og på siden av hælJa
Atlas Spindrifthttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Atlas%20Spindrift.jpghttps://sportenbeitostolen.no/produkt/atlas-spindrift-30-truger/3799Terningkast 6 hos Dagbladet (https://www.dagbladet.no/tema/vinneren-har-ekstremt-feste-og-er-lettest/70643510)Allround, Jakt, Tur22", 26", 30"Stegjern og tennerJa
Atlas Serrate Elektra Womanhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/3200588-9780664-thickbox.webphttps://www.xxl.no/atlas-serrate-elektra-27-truge-dame-gra/p/1167909_1_Style3799Terningkast 5 hos Jeger(https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger/dame)Jakt, Allround23", 27"Ja
Tubbs Flex Alp Womanhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/download-22.jpeghttps://sportfits.eu/products/tubbs-flex-alp-222999Terningkast 5 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger/dame)Turer21", 25"Ja
MSR Lightning Explore https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/download-23.jpeghttps://www.outnorth.no/msr/lightning-explore-m30, https://www.fjellsport.no/merker/msr/msr-lightning-explore-m30-orange-304499Terningkast 5 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger), Terningkast 4 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)All slags terreng og føre22", 25", 30"Ja, tre stegjern fra tåballe og bakoverJa
Tubbs Panoramichttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/tubbs-panoramic.jpghttps://www.xxl.no/tubbs-panoramic-25-truger-dame-svart/p/1177742_1_Style, https://www.xxl.no/tubbs-panoramic-30-truger-herre-svart/p/1177743_1_Style3500Terningkast 5 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger)21", 25", 30", 36"Ja
Tubbs Hunter XD https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Tubbs%20Hunter%20XD.jpghttps://www.jaktia.no/tubbs-hunter-xd-white3999Terningkast 5 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051), Terningkast 6 hos Jeger (https://www.dagbladet.no/tema/vinneren-har-ekstremt-feste-og-er-lettest/70643510)Løssnø og all slags terreng25", 30", 36"Kraftige spisse stegjern under og på siden av hælJa
MSR Revo Ascent https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/MSR%20Revo%20Ascent.jpghttps://www.milrab.no/utstyr/annet-utstyr/truger/msr-revo-ascent-m22-olivengronn-1/4299Terningkast 5 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051), Terningkast 4 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger/dame)Krevende toppturer22", 25"Ja, stegjern med sagtenner langs ytterkantJa
Atlas RANGE BC https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/atlas_2223_range-bc_bright-blue_u2101003_2.webphttps://www.milrab.no/utstyr/annet-utstyr/truger/atlas-m-range-bc26-6wd-bla/2999Terningkast 5 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)Toppturer og hardt føre22", 26", 30"Stegjern på tvers under hælJa
MSR Lightning Ascent https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/MSR-Lightning-Ascent_.jpghttps://www.milrab.no/utstyr/annet-utstyr/truger/msr-lightning-ascent-m25-paragon-black-1/, https://www.outnorth.no/msr/lightning-ascent-25-949064699Terningkast 5 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)All slags terreng og føre22", 25", 30"Ja, tre stegjern fra tåballe og bakoverJa
MSR Revo Trail Dame https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/MSR%20Revo%20Trail.jpghttps://www.outnorth.no/msr/unisex-revo-trail2799Terningkast 5 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)22", 25"Ja
Tubbs Wildernesshttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/download-24.jpeghttps://tubbssnowshoes.com/en-gb/p/wilderness-mens-snowshoes-2024,https://tubbssnowshoes.com/en-dk/p/wilderness-womens-snowshoes-20242799Terningkast 4 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051),Terningkast 4 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger)Slakt terreng med/uten sekk21", 25", 30", 36"Ja, langsgående stegjern under hælJa
TSL Symbioz Hyperflexhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/12840335.webphttps://markabutikken.no/vintersport/truger/tsl-truge-symbioz-original-2-s2799Terningkast 4 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051), Terningkast 4 hos Dagbladet (https://www.dagbladet.no/tema/vinneren-har-ekstremt-feste-og-er-lettest/70643510)Småturer, lek og trening21", 24", 27"Ja, rammeklør og tåjernJa
Atlas Treelinehttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/0031560_atlas-treeline-25_600.jpeghttps://www.brukas.no/atlas-treeline-253499Terningkast 4 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051), Terningkast 5 hos Jeger.no (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger/test-av-atlas-treeline-25)23", 25", 27", 30"Ja
MSR Evo Trailhttps://cdn1.alpinstore.com/618797-large_default/evo-trail-iron-msr.jpghttps://www.milrab.no/utstyr/annet-utstyr/truger/msr-evo-trail-iron-1/2599Terningkast 4 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)Småturer i skog og fjell22"To langsgående stegjern med sagtennerJa
TSL Outdoor 227 Snowhunterhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/tls-outdoor.jpghttps://www.hektapatur.no/kampanjer-2019/topptur/topptur-truger-og-staver/tsl-outdoor-escape-snow-hunter2199Terningkast 4 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)Variert føre i fjell og skog26", 29"Seks utskiftbare pigger bakoverJa
Atlas Montane Elektrahttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/atlasmontaneelektra.jpghttps://sportenbeitostolen.no/produkt/atlas-montane-elektra-23-ii/2799Terningkast 3 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)Slakt terreng23", 27", 30", 35"Ja, tåklo og stegjernJa
Tubbs Frontierhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/tubbsfrontier.jpghttps://tubbssnowshoes.com/en-dk/p/frontier-mens-snowshoes-20231799Terningkast 3 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051)Småturer og hyttebruk21", 25", 30", 36"Ja
Fimbulvetr Rangerhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/download-26.jpeghttps://www.sport1.no/varemerker/fimbulvetr/rangr-x-109a-just-black-786222799Terningkast 2 hos Dagbladet (https://www.dagbladet.no/tema/vinneren-har-ekstremt-feste-og-er-lettest/70643510)UkjenntJa
Mackenzie Hyttetrugerhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/mackenziehyttetruger.jpghttps://www.xxl.no/mackenzie-hyttetruger-svart/p/1063785_1_Style399"Grei billigtruge" hos Klikk.no (https://www.xxl.no/mackenzie-hyttetruger-svart/p/1063785_1_Style#product-description-section)Korte turer på pakket snø21"NeiJa
Tubbs Journey https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/tubbs-panoramic.jpghttps://www.xxl.no/tubbs-journey-30-truge-svart/p/1167889_1_Style#product-specification-section1999"Alsidig og god" hos Klikk.no (https://www.klikk.no/friluftsliv/test-av-truger-6997451), Terningkast 4 hos Jeger(https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger)Alsidig bruk i kupert terreng30", 36"JaJa
Atlas Montanehttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/download-27.jpeghttps://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/1220512799Terningkast 3 hos Jakt&Fiske (https://jaktogfiske.njff.no/truger/dette-er-de-beste-trugene/122051), Terningkast 5 hos Jeger (https://www.jeger.no/jaktutstyr/truger/test-av-atlas-montane)Slakt og moderat terreng23", 25", 30", 35"Moderate tenner i krans under hælJa
Mackenzie Backcountryhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/077726fa854c428ba0a8ad75fa67d492.webphttps://www.xxl.no/mackenzie-back-country-25-truge-oransje/p/1168726_1_Style999Korte turer på pakket snø25"Ja

Verdt å vite om å kjøpe truger

Truger gjør det mulig å bevege seg lettere gjennom snødekt terreng, og er et populært alternativ til langrennsski om vinteren. Med truger under føttene kan du enkelt ta deg fram selv i dyp snø, enten du er ute på tur eller på jakt. Truger passer også utmerket til trening, da du får en effektiv kondisjonsøkt samtidig som du skåner ledd og sener.

Det finnes i dag et bredt utvalg av truger i ulike størrelser og med forskjellige egenskaper. I denne kjøpeguiden gir vi deg tips til hvordan du finner de trugene som passer best til ditt bruk og behov. Vi ser på forskjellige trugetyper, størrelser, bindinger og klør. Vi gir også råd om kvalitet og pris, slik at du kan finne gode truger til riktig pris.

Målet er at du etter å ha lest denne guiden skal ha god oversikt over markedet, og kunne velge truger som fungerer optimalt til din aktivitet – enten det er toppturer, jakt, trening eller koslige turer i nærområdet. Lykke til med trugevalget!

Hva skal trugene brukes til?

Før du velger truger er det lurt å tenke gjennom hva du primært skal bruke dem til. Bruksområdet påvirker nemlig både valg av størrelse og type truger.

Skal trugene hovedsakelig brukes på fjellet til toppturer? Da bør du gå for større truger, gjerne rundt 30 tommer eller mer. Større truger har bedre bæreevne i dyp snø og på langtur i høyden.

Skal trugene derimot brukes mest på kortere turer i skogen? Da holder det som regel med mindre truger på rundt 25 tommer. Mindre truger er lettere å manøvrere mellom trærne.

Trenger du truger til løpeturer eller annen aktiv trening? Her bør du velge små trenings-spesifikke truger, gjerne mellom 21 og 25 tommer. Disse er lette og smidige.

Skal trugene på jakt og fisketurer? Da trengs det robuste truger som tåler tyngre last. Se etter spesielle jaktruger eller større allround truger med god bæreevne.

Tenk gjennom hva som er ditt primære bruksområde, så har du et godt grunnlag for å velge riktig størrelse og type truger til dine behov.

Størrelse og vekt

Truger kommer i ulike størrelser, målt i tommer. Størrelsen påvirker trugenes vekt og bæreevne.

 • Små truger på 21-25 tommer passer fint til trening og kortere turer. De er lette og smidige.
 • Mellomstore truger på 27-30 tommer er allround truger som dekker de fleste behov.
 • Store truger på over 30 tommer, helt opp til 36 tommer, har best bæreevne i dyp snø. Disse egner seg til fjellturer og jakt med tung oppakning.

Tenk på din egen vekt og hvor mye ekstra utstyr du skal bære. Jo større totalvekt, desto større bør trugene være for å unngå å synke ned i snøen.

Test gjerne ulike størrelser før du bestemmer deg. Større truger kan være tyngre å løfte og manøvrere mellom trær og i ulendt terreng. Finn en god balanse mellom bæreevne og håndterbarhet.

Bindinger

Bindinger er viktig for at trugene skal sitte godt på føttene. Det finnes ulike typer bindinger.

 • Tradisjonelle reim-bindinger fester trugene med stropper rundt foten og anklene. Disse kan tilpasses de fleste sko og støvler.
 • Boa-bindinger har en strammemekanisme som jevnt fordeler trykket rundt foten. De festes og løsnes raskt.
 • Step-in-bindinger fungerer som på snowboard og gir rask inn- og utstigning.

Uansett type bør bindingene holde foten godt på plass, slik at du ikke vrenger ankler i ulendt terreng. Samtidig må de være enkle å stramme til og løsne – gjerne med hansker på.

Test gjerne ulike bindinger når du prøver truger. Føttene er forskjellige, så prøv å finne bindinger som gir best mulig passform og komfort for akkurat deg. Det gir best trugeopplevelse over tid.

For best mulig beskyttelse mot snø anbefales det å bruke gamasjer sammen med trugene. Gamasjer er et beskyttende skaft som dekker sko og legg, og holder snøen ute. Velg gjerne høye gamasjer som går opp til kneet for maksimal beskyttelse i dyp snø.

Klør

Klør på trugene gir deg feste mot underlaget. Det finnes ulike typer klør:

 • Tradisjonelle klør i herdet plast fungerer greit på harde overflater.
 • Klør i rustfritt stål er mer robuste og passer til tøffere terreng.
 • Heldekkende aluminiumsklør gir ekstra godt feste i ulendt terreng.

Jo brattere og mer krevende terreng du skal bruke trugene i, desto viktigere er det med aggressive og holdbare klør i metall. Sjekk at klørene går langt nok frem under tåparten for best feste i oppoverbakker.

På flate strekninger holder det ofte med enklere plastklør. Spar da vekt. Men skal du ned bratte bakker i høy hastighet, er stålklør tryggest.

Prøv å teste festet med ulike klør på underlaget du skal bruke trugene. Da finner du det som gir nødvendig grep til ditt behov.

Kvalitet og pris

Truger finnes i mange prisklasser, fra noen hundrelapper til flere tusen kroner.

 • Rimelige “hyttetruger” fra 500-800 kr er greie til enkle behov, men har ofte kort levetid og dårligere feste.
 • Solide turtruger fra ca. 1500 kr har bedre binding og klør. Disse holder til jevnlig bruk.
 • De beste trugene med aluminiumsramme og stålklør koster fra 2000-3000 kr. Disse tåler tøff bruk til toppturer og jakt.

Det er ofte på klør og stegjern hvor du kjenner forskjellen på de billige og de dyrere modellene. Stegjern på billige modeller er typisk produsert i dårlig kvalitet metall og kan miste grepet veldig fort.

Test gjerne billigere og dyrere truger før du bestemmer deg. Rimeligere truger kan holde hvis du bare bruker dem av og til på enkle turer. Skal trugene brukes mye og hardt, lønner det seg å investere i kvalitet.

Finn en god balanse mellom pris og kvalitet ut fra ditt behov. Gode truger behøver ikke koste en formue, men de billigste modellene har ofte for kort levetid ved aktiv bruk.

Les denne artikkelen på andre språk:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen