Havfiskesnelle Test – beste i 2024 med gir, elektrisk m.m.

Snelle er nødvendig for en havfiskestang, men hvilken skal du velge? Det ser jeg nærmere på i denne artikkelen.

En havsnelle kan være nokså dyr, med priser som strekker seg fra vel 1000 til 5000 kroner, og enda høyere hvis du skal ha en spesielt for tunfiske eller en elektrisk variant.

Utvalget av havfiskesneller er enormt, og alle ser de fantastiske og fristende ut.

I mine øyne er de beste havfiskesnellene:

Topp 3 havfiskesnelle

Daiwa Strikeforce

Beste budsjettvalg

 • Havfiskesnelle med linefører

Japansk kvalitet til en rimelig pris. Allsidig havsnelle som passer for det meste av lett havfiske.

fra (Produktet er udgået) kr.

Daiwa Saltiga  

Best i Test

 • Havfiskesnelle med gir
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske

En utmerket havsnelle med gir for alt fra kveite til torsk. Testvinner hos Jakt&Fiske.

fra 7.119,00 kr.

​​Penn Fathom

Best for Prisen

 • Havfiskesnelle med gir
 • Anbefalt av Asgeir Alvestad

Mye for pengene. Havsnelle med gir. Du finner ikke en bedre snelle til denne prisen.

fra 2.399,00 kr.

Havfiskesnelle med gir – Best i Test

​​Penn Fathom

 • Best for prisen
 • Anbefalt av Asgeir Alvestad
Butikk Pris Read more
3.199,00 NOK ➜ Les mer

Best for prisen! Dette er havsnellen som stikker av med seieren, ikke minst fordi du får utrolig mye for pengene her.

Her får du nettopp en allsidig og robust snelle med 2-gir i vanlig amerikansk kvalitet fra Penn til mindre enn 2000 kr.

Ja, helt billig er det ikke, når du kjøper en havsnelle med gir, men sammenlignet med noen av de dyreste i testen, som for eksempel Daiwa Saltiga (5000 kr) og Shimano Beastmaster (3000 kr), så fremstår dette altså som et ekte kupp.

«Av snelle så skal du leite mer etter ei bedre snelle for pengene enn Penn Fathom snellene. Jøss ja du får bedre, men ikke til den prisen»

Den kjente norske sportsfiskeren Asgeir Alvestad gir sin anbefaling til denne fiskesnellen, som han har brukt den til fiske etter stort sett alt i det langstrakte landet og til og med i Malaysia. Du kan lese hele hans anmeldelse på lenken nedenfor:

«Snellen har mildt sagt vært rå bra og jeg har bare positive ting å si om snellen..De fleste mener at denne Penn 2-gir utgaven, som fins i mange størrelser, er mist like god som 2-girs sneller som selges for nær det dobbelte i pris»

Asgeir nevner også at det er en lettvint snelle, noe som kan være vanskelig å finne blant sneller med gir, ettersom de ofte veier en del.

Daiwa Saltiga  

 • Best i Test
 • Best for kveite
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
Butikk Pris Read more
7.119,00 NOK ➜ Les mer

Best i test! Daiwa Saltiga nevnes ofte når den ubestridte kongen av havfiskesneller skal utnevnes. Det japanske merket er kjent for sin gode ytelse i saltvann, og Saltiga er den fremste modellen i denne kategorien.

Dette er en robust havfiskesnelle med 2-gir som har et tiltalende utseende med børstet aluminium og blå detaljer. Snellen er laget for lange dager på havet og i fjorden. Med tannhjul i rustfritt stål kan du forvente at snellen holder seg i god stand lenge, så lenge du tar godt vare på den.

«Disse snellene er en oppdatert og forbedret versjon av allerede eksisterende Saltiga LD noe som bør indikere at vi her snakker om en snelleserie av meget høy kvalitet»

Daiwa har tatt med seg erfaringer fra hele verden i designet av denne snellen, fra Sør-Afrika til Norge, og resultatet er altså Saltiga. Mange sportsfiskere over hele verden har fått troféfisken med en Saltiga.

Magasinet Jakt&Fiske, som publiseres av Norges Jeger- og Fiskerforbund, gir snellen 6 av 6 mulige poeng i en test med tittelen “kveitens mareritt”. Hvis turen går til Norge for å fiske helleflyndre, bør du absolutt vurdere denne snellen:

«Daiwa Saltiga LD35H er en perfekt snelle for å jakte stor fisk på havet..Snella innfrir forventningene om problemfritt fiske. Den høye utvekslingen får pilker, jigger og små fisk inn i en fei, og når større fisk skal opp fra dypet, er det bare å pumpe i vei..Snellene oser av kvalitet og dekker behovet for det aller meste av havfiske»

Prisen på rundt 4000 kr er selvfølgelig en utgift som kreves, men den er likevel betydelig lavere enn andre toppmodeller som Penn International. Hvis du likevel synes prisen er for høy, kan du ta en titt på Shimano Speedmaster nedenfor, som kan være tilgjengelig til en lavere pris på rundt 2000 kr.

Penn International

 • Best for tun og makrelstørje
Butikk Pris Read more
15.499,00 NOK ➜ Les mer

Optimalt for tunfiske! Et havfiskehjul skapt for å takle havets største fisk, som tun og makrellstørje. Her er det bare det aller beste som vil være tilstrekkelig for å ha en reell sjanse til å få kjempen ombord.

Dette er et solidt og robust fiskehjul som motstår alt som havets kjemper kan kaste etter deg. Du trenger bare en passende havfiskestang for å matche!

Hjulet har 2 gir med utvekslingsforhold på henholdsvis 4.1 og 1.4. Det er utstyrt med et kraftig slepebremsesystem og har en linekapasitet på over 1000 meter.

Shimano Speedmaster LD

 • Flottest design
 • Svært allsidig
Butikk Pris Read more
3.499,00 NOK ➜ Les mer

Speedmaster-serien fra Shimano er virkelig en klassiker, både når det gjelder hjul og stenger. Jeg synes at denne fiskesnellen er en av de mest stilfulle i testen, med sitt enkle sølv- og aluminiumsdesign, men det er selvfølgelig en smakssak.

Det gjelder også for denne Shimano Speedmaster LD, der endelsen “LD” står for bremsesystemet Lever Drag, som lar deg enkelt og presist justere motstanden med en bremse rett ved siden av håndtaket.

Det er derfor en snelle egnet for større fisk i havet, men også for vanlig fiske, der dens allsidighet kommer til sin rett. Den kan til og med brukes til kastefiske.

En kompakt og fantastisk snelle fra Shimano-legenden.

Havfiskesnelle – Best for prisen

Abu Garcia Ambassadeur 7000i 

 • Klassisk modell
Butikk Pris Read more
2.799,00 NOK ➜ Les mer

En allsidig og tidløs klassiker som passer for et bredt spekter av behov. Modellutvalget inkluderer en klassisk variant, en trolling-modell med telleverk, en modell spesialdesignet for laksefiske, og sikkert flere andre alternativer som jeg muligens har oversett.

Dette er et pålitelig valg til en fornuftig pris for deg som ønsker en allsidig havsnelle som kan brukes til ulike fiskemetoder og fiskearter.

Den ikoniske Ambassadeur-serien har bevart sitt velkjente utseende i nesten en hel generasjon, og hvorfor endre på noe som har bevist sin funksjonalitet gjennom årene?

Det første Ambassadeur-hjulet ble introdusert på markedet i 1952, og den gangen var det en banebrytende innovasjon. Til tross for at det har kommet mange konkurrenter i ettertid, har originalen fortsatt en fast posisjon blant fiskeentusiaster.

Penn Warfare 

 • Alsidig havfiskesnelle
Butikk Pris Read more
1.599,00 NOK ➜ Les mer

Et pålitelig og allsidig havsnelle som passer til en rekke fiskestiler og ikke har en prislapp som tømmer lommeboken. Dette er et utmerket valg for deg som ønsker å utforske havfiske og vil ha en snelle av høy kvalitet, uten å måtte investere i toppmodellen.

«Står du og skal igang med torskefiskeriet? så får du her et rigtigt fint, stærkt multihjul til prisen. Kraftig stjernebremse og Penns super bygge kvalitet, giver dig her et prisbilligt hjul du kan stole på. Uanset hvor i landet du stævner ud efter drømmetorsken, så kunne dette nemt være hjulet der skulle sidde på din stang.»

Penn er beryktet for deres pålitelige og fleksible havsneller, skapt med fokus på den amerikanske tradisjonen med å utfordre og overvinne de største havfiskene, enten det er gigantiske groupers eller tunfisk. Disse snellene er likevel ideelle for fiskeforholdene i Norden.

Billig havfiskehjul – Bedst i Test

Daiwa Strikeforce

 • Beste budsjettvalg
Butikk Pris Read more

Det mest økonomiske valget blant Daiwas multihjul er Strikeforce-serien, tilgjengelig til en fordelaktig pris på rundt 400 kr. Jeg anser dette som en svært gunstig pris og definitivt verdt å anbefale, selv om jeg personlig ikke har erfaring med denne spesifikke snellen.

På den annen side har jeg erfaring med et annet prisvennlig Daiwa-snelle, nettopp Daiwa Ninja, som jeg gjerne vil anbefale som min foretrukne rimelige haspelsnelle. Daiwa er kjent for sin kvalitet, spesielt når det gjelder havfiskesneller.

Okuma Classic

 • Billig og bra
Butikk Pris Read more
2.399,00 NOK ➜ Les mer

Okuma er en av de merkene som stadig blir nevnt når det kommer til god kvalitet til en absolutt budsjettvennlig pris. Derfor har jeg også valgt dette Okuma Classic multihjulet som mitt anbefalte valg for et rimelig havfiskehjul.

Prisen ligger rundt 400 kr, og jeg synes det er svært rimelig.

Havfiskesnelle med telleverk / Trollingsnelle – Best i Test

Daiwa Accudepth  

 • Best i Test
 • Best for trollingfiske
Butikk Pris Read more

Daiwa Accudepth er anerkjent som en enestående snelle for trollingfiske, og det er ikke uten god grunn at det er blitt kåret til det beste i sin kategori. Denne snellen er bemerkelsesverdig presis.

Accudepth er utstyrt med integrert telleverk som gir deg muligheten for å nøyaktig holde oversikt over hvor mye line du har ute, slik at du kan sikre at agnet befinner seg på den optimale dybden. I tillegg har snellen et justerbart bremsesystem som gjør det mulig å enkelt takle selv de største fiskene.

Denne snellen er pålitelig og konstruert med holdbarhet i tankene, med en solid aluminiumsramme som sikrer lang levetid når det blir riktig vedlikeholdt. Selv om det kanskje ikke er det mest prisgunstige alternativet på markedet, er det definitivt en investering som bør vurderes nøye hvis du er engasjert i trollingfiske.

Daiwa Saltist

 • Ideelt for trollingfiskeri
Butikk Pris Read more
1.899,00 NOK ➜ Les mer

Daiwa Saltist er enda en imponerende snelle fra Daiwa, skapt for å takle de største fiskene i havet. Dette hjulet er ekstremt slitesterkt og robust, og kan motstå de tøffeste utfordringene.

Saltist er veldig brukervennlig, med jevn og pålitelig drag som gir deg kontroll over selv de største fiskene. Det har også en høy linekapasitet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å gå tom for line når du fisker etter de store fiskene.

Snellen har et enkelt og stilfullt design i sort og sølv, og er laget med kvalitetskomponenter som sikrer at det vil vare i mange år.

Saltist kan kombineres med trollingstangen av samme navn for en perfekt match.

Sølvkroken 30 LC LW

 • Alsidig trollingsnelle
Butikk Pris Read more
2.969,00 NOK ➜ Les mer

Sølvkroken 30 LC LW er det siste forslaget blant anbefalte sneller for trollingfiske og fungerer som et godt alternativ til de mer etablerte merkene som Daiwa og Shimano. Denne snellen innehar en linekapasitet på godt over 300 meter og en solid trekkraft, noe som betyr at den kan takle selv de mest imponerende fiskene i havet.

I tillegg har snellen en lettvektsramme i aluminium, som gjør den enkel å jobbe med og betjene. Den har en stabil og troverdig dragfunksjon, som lar deg styre fisken når den kjemper for å komme unna.

Selv om Sølvkroken ikke nødvendigvis har like stort rykte som noen av de mer kjente merkene, er denne snellen et godt alternativ for de som ønsker å fiske etter de virkelig store fangstene på en økonomisk måte. Den passer også godt for de som er ferske innen sporten og søker en pålitelig og brukervennlig snelle.

Eletrisk havfiskesnelle – Best i Test

Daiwa Tanacom 

 • Beste elektriske havfiskesnelle
Butikk Pris Read more
7.119,00 NOK ➜ Les mer

Muligens den mest kjente elektriske snellen for havfiske, som har mottatt en rekke begeistrede omtaler på internett.

Dette praktiske verktøyet passer for fiskere av alle slag, uansett om du trenger assistanse for å fiske på dybder over 500 meter, hjelp til å dra opp fisken, eller om du er en yrkesfisker. Her finnes det støtte for alle disse behovene.

«De tåler alt, har brutal løftekraft og varer i årevis..Snellas tilnærmet uslitelige snørefører, pinlig nøyaktige telleverk og klassiske utveksling kombinert med en brutalt sterk og kompakt el-motor, gjør Tanacom 500 S til en svært spennende «liten» sak»

Tanacom får en vurdering på 4.5 hos Jakt&Fiske, utgitt av Norges Jeger- og Fiskeforbund. Her bemerker de blant annet at man her har å gjøre med et brukervennlig fiskehjul, der de minste modellene også fungerer fint som manuelle fiskehjul.

Tanacom er imidlertid også kraftig nok til at det absolutt kan dra fisken opp fra dypet eller i det minste bistå godt. Selv om mange oppfatter elektriske fiskehjul som noe som hovedsakelig skal hjelpe med å hente opp linen for å sjekke agn, kan de definitivt også brukes til innspoling av fisk.

«Tanacom 750 er ei glimrende snelle for deg som ønsker å fiske mer effektivt på dypet. Snella egner seg både til yrkesfiskere, fritidsfiskere og ikke minst til fiskere som av ulike helsemessige årsaker ikke kan bruke manuell snelle»

Med en prislapp på 8000 kr er det naturligvis noe du må betale for, men det er tross alt ikke helt galskap for et komplisert stykke elektronikk. Det er heller ikke det dyreste i klassen, der Shimano Dendou-Maru koster et par tusen kroner mer.

Typer av havfiskesneller

En havfiskesnelle er betegnelsen for sneller som brukes til å fiske i havet og i fjorden fra båt, for pilkefiske og trollingfiske. 

Pilkefiske og trollingfiske skiller seg fra spinnfiske ved at man ikke kaster med agn, wobbler eller sluk, men bare senker det ned i vandet.

Havfiskesneller for pilkefiske

Pilkefiske utføres vanligvis med en pilk, en slags lang sluk, der kan være forskjellige typer oppheng og agn i bruk også. Man senker pilken ned til bunnen og beveger den så opp og ned i vannsøylen. Det er typisk fisk i torskefamilien man fisker etter på denne måten, torsk, sei og lange.

En annen type havfiske kan være fiske med forfang etter forskjellige typer flatfisk, der man her ofte bruker forskjellige typer agn, som sild eller mark. I den tyngste enden av denne typen er fisket etter kveite på opptil flere hundre meter. Det stiller store krav til utstyr og en snelle som kan ha nok line og kraft.

Derfor bruker man også typisk multiplikatorsneller til havfiske, selv om det finnes enkelte spinningsneller som også kan brukes til lett havfiske.

I denne artikkelen har vi imidlertid bare sett på egentlige havfiskesneller, altså de for pilkefiske og trollingfiske.

Elektriske havfiskesneller

Hvis du fisker på dypt vann, flere hundre meter, kan det være verdt å vurdere å investere i en elektrisk havfiskesnelle.

Det er nemlig hardt arbeid å sveive opp flere hundre meters line for å sjekke om agnet fortsatt sitter på. Dette arbeidet slipper du med en elektrisk havfiskesnelle, hvor en motor kan gjøre det harde og kjedelige arbeidet for deg.

Når fisken biter, kan du selvfølgelig slå av motoren og kjempe mot fisken, så det er altså ikke snakk om å jukse seg til rekordfangsten her, bare å slippe å bli helt utmattet i armer og hender på havet.

Trolling-sneller for trollingfiske

Trollingfiske går ut på å seile over større avstander i en båt, mens man har line ute bak seg i forskjellige dybder. På denne måten kan man dekke hele vannsøylen og flytte seg rundt på sjøen, fjorden eller havet etter hvor fisken er. Trolling er blant annet populært for fiske etter laks, men også tunfisk og makrellstørje, som man nå kan fange her i Norden igjen.

Trolling-sneller er mindre havsneller som også har en linefører og ikke minst en teller, som måler nøyaktig hvor mye line som er ute i vannet. Dette er viktig fordi det brukes til å beregne nøyaktig hvilken dybde agnet befinner seg i, noe som er hele forskjellen på å fiske og å faktisk fange noe. En trolling-snelle kan typisk også brukes til lett havfiske, opptil 10 kg for eksempel.

Funksjoner for havfiskesneller

Havfiskesneller er bygget opp rundt en spole og et håndtak, veldig enkelt, men utover det er det flere funksjoner som kan være gode å kjenne til.

Havfiskesneller med linefører

En linefører er en mekanisme som beveger seg fra side til side på spolen og sørger for at linen legger seg jevnt i stedet for å klumpe seg sammen. Dette er en smart funksjon å ha, slik at man unngår kluss. Det er spesielt trolling-sneller og mindre havsneller som har denne funksjonen. Større havsneller har vanligvis ikke denne funksjonen, ettersom de krefter de store havsnellene utsettes for, rett og slett ville ødelegge den.

Fiskesneller som har “Levelwind” eller forkortelsen LW i navnet, er fiskesneller med linefører.

Havfiskesneller med telleverk

Lineteller er, som beskrevet tidligere, en helt avgjørende del av trollingfisket, der man trenger å vite nøyaktig hvor mye line man har ute, så man kan beregne dybden på fisket.

I fiskesneller kalles modell

er med lineteller vanligvis noe med LC. Det er ganske vanlig at man kan få flere av modellene med og uten lineteller, så hvis du finner en snelle du liker, kan det være en god idé å sjekke om du kan få den med lineteller.

Havfiskesneller med gir

Når du skal få monsteret opp fra havets dyp, kan det være godt med gir som fungerer akkurat som på en bil eller sykkel, altså ved å gjøre en rotasjon lettere.

Alle fiskesneller har en utveksling som angis, for eksempel 5:1. Det betyr at hver gang du gjør en rotasjon på håndtaket, går det 5 rotasjoner på snellen. Med en fiskesnelle med gir vil man kunne skifte ned i utveksling, for eksempel til 3:1. Det betyr at den samme rotasjonen på snellen nå vil legge mer kraft på fisken. Det er altså når du fisker tunge og sterke fisk at 2-girs fiskesnellen kommer til sin rett.

Ulempen med disse fiskesnellene med gir er at de er tyngre enn vanlige sneller, så det er alltid en avveining i forhold til om du har behov for det, noe de fleste kanskje ikke har.

Høyre- eller venstrehånds

Når du kjemper med havets store fisk, må du bruke alle kreftene dine, og derfor er det selvfølgelig viktig at du kan bruke den hånden du er sterkest med.

Mens man på en vanlig spinner-snelle vanligvis sveiver inn med venstre hånd og holder stangen med høyre hånd, er det akkurat motsatt med en havsnel, der man holder stangen med venstre hånd og sveiver inn med høyre hånd.

Hvis du altså er høyrehendt!

Er du venstrehendt, må du selvfølgelig ha en havfiskesnelle som har håndtaket til venstre, så se etter om du kan få en modell som tilbyr dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen