Rattkjelke – Best i Test (Snowracer m.m.)

Det finnes mange ulike rattkjelker å velge mellom når vinteren kommer. Alt fra små modeller for de minste barna, til store og stabile kjelker for hele familien. Vi har testet et bredt utvalg for å finne de beste kjelkene i ulike kategorier.

I vår samletest har vi sett på alt fra kjente merker som Stiga og Hamax, til mer ukjente produsenter. Vi har vurdert fart og styring, komfort og sikkerhet, design og pris.

Les videre for å se hvilke modeller som imponerte i test:

Rattkjelke – Best i Test

Hamax Sno Blade

 • Stor rattkjelke egnet fra 8 år
 • Ble kåret til best i test av TV2 i 2021
 • Har twin tip ski og god styring/fart
Hamax Sno Blade

Hamax Sno Blade ble kåret til best i test av TV2.no i 2021. Denne ikoniske norske rattkjelken fikk strålende kritikk for både fart og styringsevne.

Sno Blade vant alle kappløpene i testen overlegent. Så om du er ute etter en rask og maneuvervennlig kjelke, bør du absolutt vurdere denne modellen.

Som TV2.no skrev i sin test: “Med god sving, veldig gode bremser og best glid, er den sammenlagt et lite nivå over de andre.”

Hamax har lang erfaring med å lage gode rattkjelker, med over 70 år i bransjen. Kanskje er det derfor Sno Blade fungerer så bra.

Uansett årsak, Hamax Sno Blade er helt klart en toppmodell blant rattkjelker. Den måler 125 x 50,5 x 38 cm og passer for barn fra 8 år og oppover. Maks brukervekt er 90 kg, så her er det plass til både barn og voksne.

Stiga Snowracer Iconic

 • Klassisk Stiga modell i mindre størrelse egnet for barn fra 5 år
 • Har rett ski og enkel styring
 • Solid stålramme og pålitelig brems

Stiga Snowracer Iconic er arvtageren til den klassiske Stiga-kjelken som har gitt glede i generasjoner. Modellen viderefører det ikoniske designet og den solide kvaliteten Stiga er kjent for.

Dette er en ypperlig innstegsmodell for mindre barn, anbefalt fra 5 års alder. Med sine beskjedne mål på 109 x 50,5 x 37 cm og vekt på 5,6 kg, passer Iconic utmerket for de minste. Maksimal brukervekt er 80 kg, så her er det plass til at en voksen kan være med på moroa.

I en test gjort av TV2.no i 2021 fikk Stiga Snowracer Iconic terningkast 4. Testerne roste kjelken for god fart og styrbarhet, men påpekte samtidig at bremsene var noe svake.

Alt i alt virker Iconic som et godt og prisgunstig alternativ for barn som er klare for sin første ordentlige rattkjelkeopplevelse.

Espegard Rattkjelke

 • Stor rattkjelke i tre og metall egnet for voksne
 • Veier 15 kg og har gode bremser
 • Klassisk og stabil modell

Espegard rattkjelken skiller seg ut med sitt klassiske design i tre og metall. I motsetning til de mer sporty modellene, fremstår denne som en solid og tradisjonell kjelke.

Den fins i en Junior-modell på 100 cm, standard på 120 cm og en stor variant på 140 cm som har plass til to voksne. Dette er altså ikke kjelken for action ogtriks, men en stabil kjelke spesielt egnet for voksne.

I TV2.no sin test fikk Espegard terningkast 4, og ble trukket frem som den beste for voksne takket være de gode bremsene. Kjelken trives best på fast snø eller isete underlag, ikke så godt i dyp puddersnø.

Alt i alt virker Espegard som et godt alternativ for voksne og barn som foretrekker en klassisk kjelkeopplevelse i bakken, fremfor fart og spenning.

Stiga Snowracer King GT

 • Ekstra stor rattkjelke egnet for eldre barn og voksne
 • Tåler 100 kg i vekt
 • Har kurvet frontski for bedre styring
 • Automatisk snoropptrekker

Stiga Snowracer King GT er den største modellen i Snowracer-serien, spesielt egnet for eldre barn og voksne. Med sine solide 141,5 cm i lengde er dette den lengste kjelken i testen.

I tillegg tåler den hele 100 kg i brukervekt, så her er det god plass til både større barn og voksne.

Takket være de kurvede twin-tip skiene skulle King GT ha godt feste og manøvreringsevne i snøen, enten du kjører i høy fart rett ned eller slalåm mellom trær.

Anbefalt aldersgrense er 7 år og oppover. Med sin størrelse og vektanbefaling virker King GT som et godt valg for de som ønsker en romslig kjelke med plass til både barn og foreldre.

Stiga Snowracer Curve

 • Mellomstor rattkjelke egnet fra 7 år
 • Har Curve ski system med twin tip ski
 • Tilgjengelig i grå/rosa farger

Navnet Curve kommer av at denne Stiga-modellen har et design inspirert av carving-ski. De avrundede formene skal gjøre rattkjelken mer manøvrerbar og bedre egnet for svinger og slalåmkjøring.

Med sine 122 x 52 x 35 cm er Curve en av de mindre modellene i Snowracer-serien. Likevel har den plass til 90 kg brukervekt, så her kan en voksen være med på moroa.

Curve skiller seg ut med sine fargerike design, blant annet i en populær rosa utførelse. Dette er altså en litt mindre og mer leken rattkjelke, som kombinerer god styring med et freidig preg. Perfekt for barn som vil suse elegant gjennom løypa!

Stiga Snowracer SX

 • Rattkjelke med BMX-styre egnet fra 8 år
 • Forsterket ramme for triks og stunts
 • Dyrere premium modell fra Stiga

Stiga Snowracer SX skiller seg ut med sitt BMX-inspirerte styre, noe som gjør den ekstra egnet for triks og stunts. Dette er en av de mer robuste modellene fra Stiga, med forsterket rammeverk.

SX passer for barn fra 8 års alder og oppover. Med sitt sporty utseende og fokus på action fremfor ren transport, er dette et spennende alternativ for eventyrlystne barn. Som en av de dyrere modellene i Snowracer-serien, byr SX på litt ekstra kvalitet og ytelse.

Hamax DownHill

 • Litt rimeligere modell fra Hamax
 • Stor rattkjelke egnet fra 8 år
 • Ligner på Sno Blade
Hamax DownHill

DownHill har mange av de samme funksjonene som Sno Blade, med stor stålramme, god styring og effektive bremser. Modellen har et sporty og lekent design, men til en mer overkommelig pris.

For barn som vil ha fart og spenning i bakken uten at det koster for mye, kan DownHill fra Hamax være et godt alternativ. En pålitelig og gøy rattkjelke til en fornuftig penge.

Testresultater – Tabell

NavnPrisMaterialeStørrelseVektBremsMaks brukervektMin alderMaks personer
Stiga Snowracer Iconic894Plast og metall109 x 50,5 x 37 cm5,6 kgFotbrems80 kg5 år2 (voksen og barn)https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/stigasnowracericonicbestitest.jpg
Stiga Snowracer King GT2299Plast og metall141,5 x 52 x 35 cmUkjenntFotbrems100 kg7 år2 (voksen og barn)https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/stigasnowracergp.jpg
Stige Snowracer Curve Graphite1085Plast og metall122 x 52 x 35 cmUkjenntFotbrems90 kg7 år2 (voksen og barn)https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/stigasnowracercurve-1.jpg
Stiga Snowracer SX1584Plast og metall118 x 52 x 47,5 cmUkjenntFotbrems90 kg8 år2 (voksen og barn)https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/stigasnowracersx-1.jpg
Hamax Sno Blade749Plast og metall125 x 50,5 x 38 cm6,2 kgFotbrems90 kg8 år2 (voksen og barn)https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/Hamax%20Sno%20Blade.jpg
Hamax DownHill699Plast og metall125 x 50 x 38,5 cmUkjenntFotbrems90 kg8 år2 (voksen og barn)https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/Hamax%20DownHill.jpg
Espegard Rattkjelke Junior999Tre og metall100 cm lengde8 kgFotbremsUkjenntUkjenntUkjennthttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/espegardrattkjelketest.jpg
Espegard Rattkjelke 3299Tre og metall120 cm lengde15 kgFotbremsUkjenntUkjenntUkjennthttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/12/espegardrattkjelketest.jpg

Verdt å vite om å kjøpe rattkjelke

Rattkjelker er populære leker for barn om vinteren. Her er en oversikt over det viktigste å vite når du skal kjøpe rattkjelke.

Populære rattkjelkemerker

De mest populære rattkjelkemerkene i Norge er Stiga og Hamax.

Stiga har flere klassiske modeller som Snowracer og Curve, i tillegg til stor rattkjelke Stiga King Size. Stiga-rattkjelker fås i mange farger, også rosa rattkjelker.

Hamax lager rattkjelker i plast og metall, blant annet modellen Hamax Snowracer.

Andre rattkjelkeprodusenter er blant annet OBS, Kayoba og Espegard.

Rattkjelker for ulike aldre

1-2 år: Små plast-rattkjelker eller akematter egner seg fra ca 1 års alder.

2-4 år: Litt større rattkjelker i plast eller metall passer for 2-4-åringer. Stiga og Hamax har modeller for denne aldersgruppen.

4 år og oppover: Større rattkjelker i metall som tåler mer fart og vekt er aktuelle. Stiga Snowracer og lignende modeller passer for større barn.

Voksen: Rattkjelker for voksne som passer i størrelsen og typisk er produsert i tre. Eksempel er den populære rattkjelken fra Espegard.

Det finnes også ekstra store rattkjelker beregnet for voksne, som Stiga King Size.

Utvalg og priser

Rattkjelker finnes i mange prisklasser. Enkle plast-rattkjelker starter på noen hundrelapper, mens de mer avanserte metall-rattkjelkene kan koste 1000 kr og oppover.

Større sportsbutikker har ofte et godt utvalg. Nettbutikker som XXL, Stiga, OBS og Sport1 har mange modeller å velge mellom.

Det går også an å finne rattkjelker på finn.no eller i bruktbutikker til en billig penge.

Viktige egenskaper for rattkjelke

Materiale: Plastrattkjelker er billigst, men metallrattkjelker holder seg bedre over tid. Aluminium og stål er vanlige materialer.

Størrelse: Sjekk lengde og bredde, som bør passe barnets alder.

Håndtak/styre: Et godt håndtak gjør det enklere å styre. BMX-stylede håndtak er populært.

Bremser: Brems er praktisk for større modeller, men ikke alle har dette.

Sittekomfort: Mykt, godt polstring i setet øker komforten.

Sikkerhet: Sjekk at rattkjelken virker solid og har avrundede kanter.

Tilbehør: Framski, tau og andre deler kan være nyttige tillegg.

For best kjøreopplevelse og sikkerhet anbefales det å investere litt ekstra i en kvalitets-rattkjelke. Større merker som Stiga og Hamax er gode alternativer.

Historien om rattkjelken – Fra transport til vinterlek

For mange er rattkjelken den ultimate vinterleken. Å suse nedover bakken i fart og spenning har underholdt barn i generasjoner. Men hvor kommer egentlig denne folkekjære leken fra?

Rattkjelkens historie strekker seg langt tilbake. Allerede for over 2000 år siden benyttet folk i Norden primitive kjelker laget av tre for transport om vinteren. På 1700-tallet ble de første metallkjelkene med runner under introdusert.

Utover 1800-tallet begynte kjelken for alvor å bli populær som vinterlek. I stedet for å gå rett fram fikk mange kjelker et svingbart forhjul, som gjorde det mulig å ta svinger og kjøre i høyere fart. Dette la grunnlaget for moderne rattkjelker.

På 1930-tallet revolusjonerte svenske AB Flygmaskiner rattkjelken da de lanserte prototypen til den ikoniske «Snowracer» – den første masseproduserte rattkjelken i metall. Med sine aerodynamiske former og stilrene design ble denne en klassiker som fortsatt produseres den dag i dag.

I nyere tid har rattkjelken utviklet seg til et bredt spekter modeller i ulike størrelser, fasonger og farger. Men entusiasmen og gleden ved å suse av gårde i god fart lever likevel videre. For mange er rattkjelken like nostalgisk som den er moro!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen