Myggjager og myggfelle – Best i Test 2024

Sommeren er i anmarsj, og med den kommer også de irriterende, summende myggene. For mange kan mygg ødelegge en ellers perfekt kveld utendørs.

Heldigvis finnes det en rekke myggfeller på markedet som kan hjelpe deg med å ta kontrollen tilbake.

Vi har testet de mest populære typene myggfeller for å hjelpe deg med å velge den beste løsningen for dine behov.

Beste myggjager

Thermacell MR300

 • Effektiv og brukervennlig myggjager
 • 5/5 hos Aftonbladet
 • 9/10 hos Tek.no
Butikk Pris Read more
419,00 NOK ➜ Les mer
589,00 NOK ➜ Les mer

Thermacell MR450 er en revolusjonerende myggjager som gir deg en myggfri sone på opptil 20 kvadratmeter. Endelig kan du nyte fisketuren eller kvelden ved bålet uten å bli plaget av glupske mygg.

Myggjageren fungerer ved å spre det myggavvisende stoffet Allethrin, som finnes naturlig i krysantemum-planter. En liten matte med Allethrin settes inn i den bærbare enheten. En gassbeholder, som også må kobles til, varmer opp matten slik at stoffet spres som en gass rundt deg.

Effektiv myggjager med myggmiddel

Allethrin er svært effektivt mot mygg, men er stort sett ufarlig for mennesker. Det anbefales likevel å unngå direkte innånding og å holde enheten unna mat.

Flere tester, blant annet fra Utemagasinet, Tek.no og svenske Aftonbladet, bekrefter at Thermacell MR450 fungerer overraskende godt. Utemagasinet opplevde at de gikk fra å være plaget av mygg til en myggfri kveld på bare to minutter.

«Lettelsen – og overraskelsen – var derfor stor da det viser seg at denne holder hva den lover. På to minutter gikk det fra «Argh, den X#&% myggen», til «Hæ, hvor ble den av?», og kvelden ute var reddet»

Tek.no, som brukte myggjageren på fisketur, roser Thermacell for å ha laget en enkel og effektiv enhet. Det eneste man må passe på er å ha med nok gass og matter til hele turen.

«Thermacell skal ha skryt for å ha laget en myggjager som er enkel i bruk, og det eneste du trenger å passe på er at det er nok gass og puter til at enheten holder ut hele turen»

Det kan nevnes at refill-mattene til Thermacell er relativt dyre, noe som kan sees på som den eneste ulempen. Selve enheten er derimot rimelig i innkjøp.

Perfekt for vindstille turer, men vurder andre alternativer for hus og tomt

Thermacell MR450 er en utmerket følgesvenn på turer i skog og mark, spesielt på varme sommerdager stille turer når myggen er på sitt verste. Den kompakte og brukervennlige enheten skaper en myggfri sone rundt deg, slik at du kan nyte utendørsaktivitetene uten å bli plaget av de blodtørstige insektene.

Det er imidlertid viktig å huske at Thermacell ikke fanger mygg, men bare holder dem unna. Ifølge en del test og kundebeskrivelser er Thermacell bare effektiv når det er vindstille, da gassen ellers blåser bort. Det britiske utemagasinet UKClimbing har en grundig test som er verd å lese. Her er testeren mindre fornøyd.

Hvis du bor i et område med mye mygg og ønsker en mer permanent løsning for hus og tomt, kan det være lurt å vurdere en myggfelle som Predator eller Mosquito Magnet.

Disse myggfellene fungerer ved å lokke til seg mygg og fange dem, noe som på sikt kan redusere den lokale myggpopulasjonen betraktelig. I tillegg har de en større rekkevidde enn Thermacell, noe som gjør dem bedre egnet til å dekke større områder som hager og uteplasser. Dette gjør altså at myggkolonien blir permanent redusert.

Så selv om Thermacell MR450 er et fantastisk valg for turer og utflukter, kan det være verdt å vurdere en myggfelle hvis du primært ønsker å bekjempe mygg rundt hjemmet ditt. Uansett hvilket produkt du velger, kan du se frem til en sommer med mindre kløe og mer uteglede.

Andre modeller fra Thermacell

Thermacell har en serie andre modeller som alle fungerer etter samme prinsipp, men med noen variasjoner i design og funksjoner.

Thermacell Halo er en kompakt boksmodell som passer perfekt på uteplassen. Med sitt stilrene design glir den elegant inn i utemiljøet.

Thermacell E55 er en noe større boksmodell som egner seg godt på sommerbordet. Denne modellen har en rekkevidde på 29 m2, noe som overgår de fleste andre modellene.

For de som ønsker en kraftigere løsning, er Thermacell Backpacker et utmerket valg. Denne modellen kan kobles direkte til en vanlig gassboks, noe som gir en imponerende driftstid på opptil 75 timer. Friluftslivet.net har publisert en grundig og informativ anmeldelse av denne modellen.

Beste myggfelle

Mosquito Magnet Pioneer

 • Beste gassdrevne myggfeller
 • Terningkast 4 i test hos Aftonbladet og VG
 • 7/10 i test hos Byggahus.se
Butikk Pris Read more
9.199,00 NOK ➜ Les mer

Mosquito Magnet er et velkjent merke når det gjelder effektive myggfeller som bruker gass for å lokke til seg mygg. Vi har sett nærmere på to av deres populære modeller – Pioneer og Executive.

Mosquito Magnet Pioneer er en robust og kraftig myggfelle som klarer å holde opptil 4000 m2 fritt for mygg. Den bruker gasol og oktanol for å generere karbondioksid og lokkende dufter som tiltrekker mygg.

Myggfelle som lokker til seg mygg

Mosquito Magnet er en myggfelle som lokker til seg mygg ved å simulere pust, varme og lukt fra mennesker. Myggen lokkes til fellen og fanges, hvor den dehydrerer og dør.

Derfor er Mosquito Magnet også fundamentalt forskjellig fra myggjagere som Thermacell, som virker motsatt ved å skremme bort myggen med gass og lukt.

Dette er en viktig forskjell å være klar over. Mens Thermacell skremmer bort mygg, gjør den ingenting for å bli kvitt de myggene som legger egg og formerer seg.

Derfor er Mosquito Magnet også mer egnet til å ha stående i hagen og på tomten, for den kan faktisk ta knekken på hele kolonien av mygg.

Dyr, men effektiv, myggfelle

Mosquito Magnet, med en pris på over 7000 kr, er et ganske dyrt kjøp for å slippe mygg på kvelden og sommerdagen. Men 7000 kr kan føles som en liten pris å betale hvis du bor et sted hvor mygg ødelegger muligheten for å nyte utendørslivet. Det viktigste er at den faktisk virker, spesielt når du betaler så mye, og ifølge alle tester gjør den nettopp det. Dette er en myggfelle som holder det den lover.

Pioneer får gode anmeldelser i flere tester:

«Den fungerer, det er ingen tvil om saken. Etter bare noen dager tømmer jeg filteret for mygg og knott», skriver det uavhengige svenske forbrukernettstedet Byggahus.se, som gir karakteren 7/10.

«Omkring to uker etter at jeg monterte maskinen er antall mygg på uteplassen min betydelig redusert», bekrefter testeren på Byggahus.

Også Aftonbladet og VG har testet Pioneer og gir den terningkast 4 i karakter. Faktisk får den toppvurdering 5/5 i bruk i testen og bare prisen trekker ned.

«En dings for de som hater mygg. Mosquito Magnet Pioneer kan stå ute og jobbe uavhengig av vær og dekker et område på opptil 4000 kvadratmeter..Mosquito Magnet gjør jobben bra og bråker eller lukter ikke. Men den høye prisen trekker ned totalkarakteren»

Hobbyisten.no er også fornøyd og deler ut en 5-er på terningen i sin test, hvor han er svært imponert over fangsten:

«Dette er mange tusen mygg. Det er helt utrolig å se hvor mange mygg denne maskinen har tatt kverken på»

Executive er en enda større og kraftigere modell fra Mosquito Magnet. Den har samme dekningsområde som Pioneer på 4000 m2, men er utstyrt med flere finesser. Executive har et robust og værbestandig deksel i rustfritt stål. Prisen ligger imidlertid en god del over Pioneer.

Oppsummering

Oppsummert er både Pioneer og Executive svært effektive myggfeller som virkelig gjør en forskjell for myggherjede terrasser og hager. Pioneer er et utmerket valg for de fleste med sin lavere pris, mens Executive kan være verdt den ekstra investeringen for de som vil ha det beste og ikke skyr en høyere prislapp. Uansett modell kreves det en kontinuerlig driftskostnad for gass og oktanol.

Predator Dynamic

 • Best i Test – enkel i bruk
 • Terningkast 4 hos Aftonbladet og VG
 • 4.5/5 hos M3
Predator Dynamic

Myggfanger for deg som virkelig hater mygg – det skriver magasinet M3 i sin test av Predator Dynamic, en kraftig myggfanger for utendørs bruk som lover å holde store områder opptil 5000 kvadratmeter myggfrie.

Den skulle altså passe for deg som virkelig hater mygg og er villig til å betale prisen for å bli kvitt dem. Men stemmer det?

Lokker til seg mygg

Fangeren fungerer ved å bruke gassvarme for å varme opp tabletter med luktstoffer som lurer myggene til å tro det er mennesker i nærheten. Når de kommer nær nok, blir de sugd inn i en plastkopp under fangeren. Dette er altså en _myggfanger_ i samme stil som Mosquito Magnet og ikke en _myggjager_ som Thermacell som skremmer bort mygg.

Lik Mosquito Magnet er dette en maskin som dreper mygg og som er derfor er egnet for hage og hytte, der den kan stilles ut tidlig på sesongen så myggen ikke får legge eggene sine.

Enkel i bruk og effektiv

I en test hos Aftonbladet.se fikk Predator Dynamic 3 av 5 mulige poeng. Den reduserte effektivt antall mygg på en villatomt når den hadde fått stå på en stund. Men den høye prisen på over 8000 kroner trekker ned helhetsinntrykket. Hvis vi bare ser på effekt og ikke pris, så får den topp skåre på 5/5.

«På villatomten vi testet dekker den godt, og antallet mygg reduseres betydelig når den har fått stå på en stund. God samlet sett, men prisen gjør at helhetskarakteren trekkes ned»

I sammenligning med konkurrenten fra Mosquito Magnet vurderes Predator å være enklere i bruk, da du her bare trenger gass og ikke tilslutning til strøm.

«Bortsett fra dette er den enkel å bruke. Koble den til en gassflaske (10 kilo eller større), vri på kranen og hold inne knappen som tenner på gassen. Etter det er det tilstrekkelig at du tømmer den for mygg, fyller på vanntanken og legger i en ny oktanol-patron ved behov»

Predator Dynamic er likevel et godt valg hvis du trenger en kraftig myggfanger som dekker et stort område og effektivt fanger og dreper mygg. Men vær forberedt på å betale godt for det. Mer prisgunstige alternativer finnes hvis du bare trenger myggbeskyttelse på en mindre uteplass.

Alt i alt er Predator Dynamic en solid og effektiv myggfanger, men den høye prisen gjør at den passer best for de som virkelig prioriterer å bli kvitt mygg i store områder.

AMT 100 + RapidAction

 • Billig myggfelle
 • Terningkast 4 hos Aftonbladet og VG

AMT100 er en billigl myggfanger som er tilpasset for norske forhold. Den påstår å kunne beskytte områder opp til 1500 m2, noe som tilsvarer en normal hustomt.

Myggfellen bruker ifølge forhandleren seks ulike metoder for å tiltrekke og fange mygg og knott: karbondioksid, melkesyre, oktanol, UV-lys, varme og farge. Myggfellen fungerer altså omtrent på samme vis som de to (mye) dyrere modellene vist ovenfor: Mosquito Magnet og Predator, men prisen er flere gange lavere. Det store spørsmålet er derfor om den faktisk virker?

Fungerer bra, men ikke like bra som med dyrere modeller

I en praktisk test viste AMT100 seg å fungere greit, uten å helt innfri ønsket om en myggfri tomt. Maskinen oppnådde en ok fangst ved optimal plassering ca. 40 cm over bakken og tidlig start på sesongen. Den kan også brukes innendørs for å fange mygg og fluer.

I test hos Aftonbladet.se får maskinen en score på ⅗, men testeren fremhever også at den ikke kan måle seg med Predator (og tilsvarnede). Derfor anbefales den for camping og båt og kanskje ikke så mye til hustomten:

«Bra for camping og båtliv. Duftpatron med oktanol koster cirka 250 kroner og varer i fire uker. Fanger også andre flygende insekter, men er ikke like effektiv som Predator Dynamic»

Oppsummert leverer AMT100 en effektiv myggfelle til en relativt rimelig pris sammenlignet med dyrere propandrevne maskiner, men med noe begrenset effekt i forhold til de største modellene.

Beste myggjager innendørs

Silverline Myggfritt

 • Kan brukes innendørs

Vi har ikke funnet tester på denne enheten så beskrivelsen er basert på egne opgitte informasjoner.

Denne myggjageren kan brukes innendørs da den ikke bruker gass eller myggmiddel men hevder å bruke lyd til å jage bort mygg.

Enheten fungerer ved å sende ut spesielt tilpassede lydfrekvenser som er ment å få myggen til å forlate området. Ifølge produsenten skal ikke lyden påvirke mennesker eller husdyr, men den kan være hørbar.

Silverline Myggfritt dreper ikke myggen, men jager dem bort fra det beskyttede området. Dette skal ifølge produsenten forhindre at det utvikles resistens hos insektene.

Produktet er utformet for å være enkelt i bruk, og settes rett i en vanlig stikkontakt. Det er tiltenkt for bruk innendørs i ulike miljøer som soverom, stuer eller hytter.

Det er verdt å merke seg at selv om enheten ble kåret til “Beste myggmiddel 2016” av M3.IDG, har vi ikke selv testet eller verifisert produktets effektivitet eller andre påstander fra produsenten.

Verdt å vite om å kjøpe myggfelle og myggjager

Valg av myggfelle avhenger av individuelle behov og preferanser. Elektriske feller kan være et godt valg for de som ønsker en rimelig og enkel løsning, mens CO2-feller kan være mer effektive for de som bor i områder med høy myggpopulasjon. Klebebånd-feller kan være praktiske for de som ønsker en felle som krever lite vedlikehold.

Elektriske myggfeller: Enkle og rimelige

Elektriske myggfeller bruker lys for å lokke til seg mygg, som deretter blir drept av et elektrisk gitter.

Disse fellene er ofte rimelige og lette å bruke, noe som gjør dem til et populært valg blant forbrukere.

Imidlertid kan de være mindre effektive enn andre typer feller, spesielt i områder med høy myggpopulasjon.

CO2-feller: Effektive, men kan være dyre i drift

CO2-feller etterligner menneskelig ånde ved å frigjøre CO2, noe som er svært tiltrekkende for mygg.

Disse fellene kan være svært effektive, men krever ofte en ekstern CO2-kilde, som propan. Dette kan gjøre dem dyrere i drift sammenlignet med andre alternativer.

Klebebånd-feller: Enkle og vedlikeholdsfrie

Klebebånd-feller bruker lys eller lukt for å tiltrekke mygg, som deretter blir fanget på et klebrig underlag.

Disse fellene er enkle å bruke og krever lite vedlikehold, men kan bli fort fulle og må byttes ut jevnlig.

Maksimer effektiviteten med riktig plassering og vedlikehold

Uansett hvilken type myggfelle du velger, er riktig plassering avgjørende for å oppnå best mulig resultat.

Unngå å plassere feller nær områder hvor du oppholder deg, da dette kan tiltrekke mygg til disse stedene.

I stedet bør du plassere fellene i nærheten av myggenes hekkeplasser, som fuktige og skyggefulle områder. Husk også å ta hensyn til vindretning og luftstrømmer.

Regelmessig vedlikehold er også viktig for å sikre at myggfellene fortsetter å fungere optimalt. Sørg for å tømme eller bytte ut feller jevnlig, og rengjør dem i henhold til produsentens anvisninger.

Rekkevidde på myggjager

Når du vurderer å kjøpe en myggfelle, er rekkevidde eller radius en viktig faktor å ta hensyn til. Dette refererer til det området rundt fellen hvor den effektivt kan tiltrekke seg og fange mygg. Jo større rekkevidde en myggfelle har, desto større område kan den beskytte mot mygg.

Elektriske myggfeller har vanligvis en rekkevidde på rundt 20-40 kvadratmeter, avhengig av modell og merke. Dette gjør dem egnet for små til mellomstore uteplasser, som terrasser eller mindre hager. Hvis du har et større område du ønsker å beskytte, kan det være nødvendig med flere elektriske myggfeller for å oppnå tilstrekkelig dekning.

CO2-feller har ofte en større rekkevidde sammenlignet med elektriske myggfeller, vanligvis rundt 50-100 kvadratmeter. Dette skyldes at CO2 er en svært effektiv tiltrekkende faktor for mygg, og kan lokke dem til fra større avstander. CO2-feller kan derfor være et godt valg for større uteplasser eller hager.

Klebebånd-feller har vanligvis en mindre rekkevidde sammenlignet med både elektriske og CO2-feller, ofte rundt 10-20 kvadratmeter. Disse fellene er derfor best egnet for mindre områder, som en liten terrasse eller rundt en sittegruppe.

Fordeler og ulemper med myggfeller og myggjagere

En av de største fordelene med myggfeller er at de kan redusere behovet for myggmidler på huden, noe som kan være spesielt nyttig for de som er følsomme for kjemiske stoffer. Myggfeller kan også bidra til å beskytte mot myggbårne sykdommer ved å redusere antall mygg i området.

På den andre siden kan noen myggfeller tiltrekke mygg til området rundt fellen, noe som kan være kontraproduktivt. CO2-feller kan være dyre i drift, og de fleste myggfeller krever regelmessig vedlikehold.

Myggfeller som en del av en større strategi

Det er viktig å huske at myggfeller bare er ett av flere tiltak du kan iverksette for å beskytte deg mot mygg.

Andre tiltak inkluderer å fjerne stillestående vann, bruke myggmidler på huden når det er nødvendig, installere myggnetting og bruke vifte for å skape luftstrømmer som holder mygg unna.

Uansett hvilken type myggfelle du velger, er det viktig å bruke dem i kombinasjon med andre forebyggende tiltak for å oppnå best mulig resultat.

Ved å være konsekvent i bruken av myggfeller og andre tiltak, kan du betydelig redusere antall mygg i området og nyte sommeren uten å bli plaget av disse irriterende insektene.

I tillegg til å bruke myggfeller, kan det være nyttig å lære mer om myggenes atferd og livssyklus. Ved å forstå hvilke forhold som tiltrekker mygg og hvor de legger egg, kan man ta målrettede tiltak for å redusere myggpopulasjonen rundt hjemmet eller hytta.

De fleste myggarter legger egg i stillestående vann. Ved å fjerne disse vannkildene eller behandle dem med larvicider, kan man betydelig redusere antall mygg som klekkes.

Man kan også gjøre omgivelsene mindre attraktive for mygg ved å trimme gress og busker, fjerne dødt løv og annet organisk avfall, og sørge for god ventilasjon og luftstrøm i uteområder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen