For mange er sykling en kjær fritidsaktivitet eller en praktisk måte å komme seg fram på. Men når høstmørket setter inn eller veien går gjennom en mørk skog, er det viktig med godt lys på sykkelen. En god sykkellykt kan gjøre en stor forskjell for sikkerhet og komfort på kveldsturer.
I vår store test har vi sett nærmere på 25 populære sykkellykter i 2024 for å finne de beste modellene for ulike behov og budsjetter. Lyktene er testet for egenskaper som lysstyrke, batteritid, brukervennlighet og robusthet.
I denne omfattende testen finner du våre anbefalinger av de beste sykkellyktene innen ulike kategorier. Vi håper du finner en lykt her som passer ditt bruk og som gjør høstmørket litt lysere.
Topp 12 beste sykkellykter 2024
- Fenix BC26R: Beste oppladbare sykkellykt
- Luxorparts 3000: Beste billige sykkellykt
- Lumonite Navigator 2: Beste kraftige sykkellykt
- Lupine SL SF: Beste for elcykel
- Lezyne Super Drive 1600 XLL: Beste for terrengsykkel
- Lezyne Mega Drive 1800: Godt valg
- Magicshine Allty 1000: Godt valg
- Magicshine Monteer 3500: Godt valg
- Birk Spot 1000: Billig sykkellykt
- Lezyne Lite Drive 800 XL: Godt valg
- Lumonite Air 2: Beste for terrengsykkel
- Lupine Alpha: Kraftig sykkellykt
Oppladbar sykkellykt
Fenix BC26R
- Terningkast 6 hos Sykkelhjulet.no
- Kompakt og kraftig sykkellykt
Fenix BC26R er en lett og kompakt sykkellykt som har fått terningkast 6 hos Sykkelhjulet.no og karakteren 6,8 av 10 hos Landevei.no. Med en oppgitt lysstyrke på hele 1600 lumen og en vekt på bare 183 gram, fremstår denne som en ideell lykt for syklister som verdsetter portabilitet og lysstyrke.
Kraftig lys i lommeformat
Det første som slår oss med Fenix BC26R er størrelsen – eller rettere sagt, mangelen på størrelse. Dette er rett og slett en av de minste og letteste sykkellyktene på markedet. Likevel klarer den å levere imponerende 1600 lumen på det sterkeste, noe som gir godt lys på både asfalt og grus.
«Selv om reflektoren er ganske rund, så fordeler den lyset ganske godt utover terrenget foran. Lyskjeglen er passe lang for godt tempo i marka og det går faktisk fint å sykle på høy lysstyrke»
Ifølge testen til Landevei gir lyset «en anelse antydning til hotspot med avfallende lys, men dette er ikke noe som er et nevneverdig problem.» Selv på det sterkeste lyser den med en behagelig gul fargetone som bevarer kontrastene i terrenget. Sykkelhjulet skriver at selv på turbo-modus «gir gult/varmt lys. Dette er en stor fordel for å beholde konturer i terrenget foran deg når du sykler.»
Med en IP68-klassifisering skal Fenix BC26R tåle både støv, vann og regn. Lykten kan brukes på krevende turer uten å være redd for å ødelegge den.
Enkel i bruk
Når det kommer til brukervennlighet leverer Fenix BC26R stort sett bra, men ikke optimalt. begge tester nevner at knappen er i minste laget og kan være vanskelig å betjene med tykkere hansker på. Landevei skriver at «Vi hadde noen situasjoner på kalde dager hvor vi slet litt med å treffe, og når vi endelig traff trykket vi for hardt så lysstyrken ble justert i to hakk i stedet for ett.»
Derimot roses festemekanismen, som gjør det enkelt å montere lykten på de fleste sykkelstyrer. Den sitter godt på plass uten å riste. Batteriet kan også enkelt fjernes ved å skru av et lokk bak.
Konklusjon
Fenix BC26R imponerer med sin kompakte størrelse og høye lysstyrke. Den er et godt alternativ for pendlere og mosjonssyklister som verdsetter portabilitet, men den lille knappen gjør betjeningen noe tungvint med tykkere hansker.
«Den lille lykta imponerer ganske enkelt på alle måter. Innfestingen er solid og god. Lykta er solid bygget. Det er ingen slark i noen av komponentene. Lyset fra denne lykta er også av den solide utgaven. Det dekker det som trengs foran deg og lysfargen er god å sykle med»
Selv om lysspredningen ikke er den bredeste, gir den et godt lysbilde foran sykkelen. Samlet sett fremstår Fenix BC26R som en sterk kandidat blant kompakte og kraftige sykkellykter.
Fordeler:
- Meget kompakt og lett
- Høy lysstyrke på 1600 lumen
- God byggekvalitet og vanntetthet
- Enkel montering
Ulemper:
- Knappen er liten og vanskelig med hansker
- Ikke den bredeste lysspredningen
Lezyne Mega Drive 1800i
- Kraftig lykt med smart funksjonalitet
- App-kontroll av lysnivåer
- Kommer med baklykt
Lezyne er et meget populært merke med mange sykkellykter som klarer seg bra i test. Her har vi sett på Lezyne Mega Drive 1800i som lover imponerende 1800 lumen lysstyrke fra sitt kompakte aluminiumshus. Ifølge produktbeskrivelsen har den intelligent lys som optimaliseres for bredt lysbilde i høy fart.
En smart funksjon er at lykten kan kobles til Lezynes egen app. Her kan du programmere lysnivåer, moduser og sjekke batteristatus. Dette gir stor fleksibilitet. Appen kan også synkroniseres med en baklykt.
Ifølge en test av den rimeligere Lezyne Mega Drive 1600 XXL på Landevei.no, har Lezyne-lyktene svært godt feste og er lette å justere på styret. De gir også bredt og kraftig lys.
1800i-modellen kommer med baklykt, ladere og monteringsutstyr. Dette er toppmodellen fra Lezyne. Prisen er deretter – rundt 3700 kroner. Dette er mye penger, men du får svært kraftig lys og avansert funksjonalitet for pengene.
Konklusjon
Lezyne Mega Drive 1800i er en av de kraftigste sykkellyktene på markedet med 1800 lumen. Med smart app-kontroll og baklykt inkludert er dette et avansert sett for krevende syklister. Prisen er svært høy.
Fordeler
- 1800 lumen
- Bredt lys
- App-styring av lys
- Solid konstruksjon
- Med baklykt
Ulemper
- Høy pris
- Stor og tung
Magicshine Allty 1000
- Kompakt sykkellykt med god effekt
- Lav vekt på 133 gram
- Pen pris
Magicshine har flere sykkellykter med i testen. Nedenfor finner du kraftige sykkellykter som Magicshine Monteer 3500, men her ser vi på allround modellen Magicshine Allty 1000 som lover 1000 lumen lysstyrke fra sin kompakte profil. Den veier bare 133 gram, noe som gjør den lett å ha med og ta med seg. Lyskvaliteten får også gode skussmål i tester.
Ifølge Tek.no har den «en normal blinkefunksjon, og en vi kun noterte som ‘paranoid blinking’». De målte lyset til 870 lux på det sterkeste, som de mener holder til kortere turer i mørket.
Bikeradar skriver at lyset har fin dybde og spredning. De gir den 4 av 5 stjerner i sin test.
Batteritiden er oppgitt til 3 timer på full effekt. Dette er noe kortere enn mange konkurrenter, og kan begrense bruken på lengre turer. Lading gjøres via USB.
Montering krever en unbrakonøkkel, noe som gjør det litt tungvint å feste til styret. Ellers skryter tester av enkel betjening og overkommelig pris.
Konklusjon
Magicshine Allty 1000 leverer god lysstyrke fra en lett og kompakt lykt. Den mangler litt på batteritid sammenlignet med konkurrentene. Men til en pen pris får du et godt lys som egner seg til pendling og kortere turer i mørket.
Fordeler
- 1000 lumen
- Lav vekt
- Godt lys
- Pen pris
Ulemper
- Tungvint montering
Kraftig sykkellykt
Lupine Alpha
- Ekstremt kraftig lykt for krevende bruk
- 7200 lumen lysstyrke
- Terningkast 8 hos Terrengsykkel.no
Lupine Alpha er en sykkellykt i det aller øverste sjiktet når det kommer til lysstyrke og kvalitet. Med sine 7200 lumen gir den et ekstremt kraftig lys som egner seg til de mest krevende forholdene.
I en test hos Terrengsykkel.no får Lupine Alpha score 8 av 10 mulige. Testeren trekker frem super kvalitetsfølelse, flott styrefeste, god fjernkontroll og solid konstruksjon som positive sider.
Overlegen lysstyrke
Lupine Alpha lover hele 7200 lumen lysstyrke. Dette er langt over det de fleste andre sykkellykter på markedet leverer.
Ifølge Terrengsykkel.no gir lyset fra Alpha «så sterkt lys at vi kan sykle som om det er dag» ute i skogen. De skriver at lyset har fin dybde og rekkevidde, selv om det nære området blir veldig kraftig opplyst.
Til sammenligning målte de konkurrenten Gemini Titan 4000 Oled til 1400 lumen. Selv om øyet tilpasser seg, gir den formidable lysstyrken Alpha et solid overtak.
Solid konstruksjon
Lupine Alpha har et lyktehus i metall med grove kjøleribber. Testeren beskriver byggekvaliteten som klassebeste, og at produktet «oser av kvalitet og gir trygghet om at lykta vil vare lenge.»
Batteriet på 461 gram festes til sykkelen med kraftig borrelås. Her kunne festeløsningen vært bedre, da batteriet kan bevege seg og gnisse mot rammen.
Enkel betjening
Til tross for ekstremt kraftig lys skryter testen av enkel betjening takket være en liten Bluetooth-fjernkontroll:
«Fjernkontrollen er superenkel i bruk, en knapp for sterkere lys og en for svakere. Du kan også parre den ene fjernkontrollen til to lykter på en gang»
Konklusjon
Lupine Alpha er i særklasse når det kommer til lysstyrke og kvalitet. Den leverer et ekstremt kraftig lys som vil passe syklister som trenger det aller beste til krevende forhold. Prisen er naturlig nok også deretter.
Fordeler
- 7200 lumen
- Solid konstruksjon
- Enkel betjening
- Svært kraftig lys
Ulemper
- Høy pris
- Tungt batteri
Magicshine Monteer 3500
- Mye lys for pengene
- 3500 lumen lysstyrke
- 7/10 hos Terrengsykkel.no
Magicshine Monteer 3500 lover hele 3500 lumen lysstyrke fra sin kompakte profil. Den får skore 7/10 i test hos Terrengsykkel.no som skryter av godt lys til lav pris.
Ifølge testen gir lykten god lysfordeling i skogen og jevn ytelse takket være god kjøling. Den har fem lysmodi inkludert economical, low, mid, high og flash.
Batteriet er oppgitt til å vare i 1,5 timer på maks effekt. Det lades via USB. Magicshine Monteer 3500 veier bare 413 gram totalt.
XXL skriver at festet er kompatibelt med Garmin, og at lykten passer sykkelstyrer fra 22-35 mm i diameter. Den er vanntett etter IPX6-standard.
Konklusjon
Magicshine Monteer 3500 leverer svært god lysstyrke for en overkommelig penge. Den kompakte størrelsen gjør den velegnet både til styre og hjelm. Et godt alternativ for deg som vil ha mye lys uten å betale for mye.
Fordeler
- 3500 lumen lysstyrke
- Lav vekt
- Pen pris
- Kompakt størrelse
Ulemper
- Ikke den lengste batteritiden
- Litt «billig» feel
Billig sykkellykt
Birk Spot 1000
- God lysstyrke
- Lang nok batteritid
- Bra pris
Birk Spot 1000 er en sykkellykt som lover 1000 lumen lysstyrke. I test hos Tek.no fikk den karakteren 7/10 poeng, noe som indikerer at den holder hva den lover når det kommer til lysstyrke.
«Enkel lykt med sterkt nok lys til helt eller delvis opplyste veier», Tek.no
7/10 i test hos Tek.no
I test hos Tek.no fant det at lyset var sterkt nok til å lyse opp både opplyste veier og delvis mørklagte stier og veier.
Selv om den oppgitte lysstyrken er 1000 lumen, ble den målt til rundt 500-900 lux av Tek.no. Dette er fremdeles nok til å gi godt lys på de fleste pendlerruter.
Batteritiden er oppgitt til 3 timer på full lysstyrke. Dette er nok for mange pendlere, men kan bli i korteste laget hvis man trenger lyset på lengre og mørkere turer. Noen konkurrenter har opptil 5 timers batteritid.
Grei pris
Prisen på Birk Spot 1000 ligger på rundt 400 kroner. Dette plasserer den i det rimeligere sjiktet blant sykkellykter med integrert batteri.
«Av våre topp fire kandidater er dette lykten som kommer best ut prismessig med en normalpris på 549 kroner», Tek.no
Konklusjon
Birk Spot 1000 gir god lysstyrke til en overkommelig pris. Den egner seg godt til pendling og sykling på opplyste eller delvis belyste veier. Batteritiden på 3 timer holder til de fleste turer, men begrenser bruken på veldig lange mørke strekninger. Alt i alt et godt alternativ for pendlere som vil ha godt nok lys uten å betale for mye.
Fordeler
- God lysstyrke
- Lang nok batteritid for de fleste pendlere
- Gunstig pris
Ulemper
- Kun 3 timers batteritid på maks lysstyrke
- Ikke like godt egnet på veldig mørke strekninger
Luxorparts 3000
- Rimelig lykt med høy lysstyrke
- Kan brukes som hodelykt
- Vanntett
Luxorparts 3000 er en kraftig sykkellykt som lover hele 3000 lumen lysstyrke. Med dette nivået av lys burde den fungere godt til sykling i mørke omgivelser.
Ifølge produktbeskrivelsen har lykten en batteritid på opptil 3 timer på full effekt. Det skal holde til de fleste sykkelturer. I tillegg følger det med feste slik at den også kan brukes som hodelykt.
Lykten er laget av aluminium og har en vanntett konstruksjon. Dette gjør den godt egnet til bruk i all slags vær. Den veier 226 gram og har hurtigfeste for enkel montering på sykkelen.
Med en pris på rundt 400 kroner er ikke Luxorparts 3000 den rimeligste lykten på markedet, men den leverer til gjengjeld svært høy lysstyrke til prisen. Dette kan være et godt alternativ for deg som ønsker kraftig lys til en overkommelig penge.
Konklusjon
Luxorparts 3000 imponerer med 3000 lumen lysstyrke til en fornuftig pris. Med vanntett konstruksjon og mulighet for hodelykt gir den mye lys for pengene. Anbefales til syklister som trenger godt lys på mørke turer.
Fordeler
- 3000 lumen lysstyrke
- Vanntett
- Rimelig pris
- Kan brukes som hodelykt
Ulemper
- Ikke de lengste batteritiden
- Noe tung
Lezyne Lite Drive 800 XL
- «Mest for pengene» – Landevei.no
- Smart Race-modus
- Robust og vanntett
Lezyne Lite Drive 800 XL er en kompakt og kraftig sykkellykt som lover 800 lumen på det sterkeste. Den fikk terningkast 8 i en test hos Landevei.no, som roser den for å gi godt med lys til en overkommelig pris på rundt 650 kroner.
Ifølge testen har Lezyne Lite Drive 800 XL en veldig enkel montering med et solid gummifeste. Lykten kan enkelt vris i festet og justeres. Den har også en smart indikator som viser gjenværende batteritid.
«Lyset er kraftig og kan justeres i flere nivåer. Lyktehuset har også en utskjæring foran slik at lyset også synes fra siden, noe som er bra i trafikken. Lyset er sterkt hele veien fra styret til 20 meter fremme, uten mørke felter»
En annen fin funksjon er såkalt Race-modus, som lar deg veksle raskt mellom full lysstyrke på 800 lumen og en lavere modus på 150 lumen. Da slipper man å trykke seg gjennom alle lysmodiene.
Batteritiden er oppgitt til 1 time og 20 minutter på full styrke. Dette er noe kortere enn mange konkurrenter. Men lykten har IPX7 vanntetthet og byggekvaliteten beskrives som robust.
Konklusjon
Lezyne Lite Drive 800 XL leverer god lysstyrke til en overkommelig pris for pendlere og mosjonssyklister. Den har smarte funksjoner som Race-modus og batteriindikator. Litt kort batteritid trekker ned, men ellers virker dette som en solid og praktisk sykkellykt.
Fordeler
- 800 lumen lysstyrke
- Smart Race-modus
- Robust og vanntett
- Rimelig i pris
Ulemper
- Kun 1 t 20 min batteritid
- Noe trang USB-lader
Sykkellykt for elsykkel
Lupine SL SF
- Kraftig og StVZO-godkjent elsykkellykt
- 750 lumen lysstyrke
- «Bra val» hos Folksam.se
Kjøp elsykkellykt Lupine SL SF her
Lupine SL SF er en spesiallaget elsykkellykt som følger den strenge tyske StVZO-standarden for å unngå blending.
I test hos Folksam.se, en svensk forbrukerorganisasjon, får den utmerkelsen «Bra val».
Med en lysstyrke på 750 lumen er lykten kraftig nok til elsykling i mørket. Den har eget nærlys og fjernlys som på en bil.
Lupine SL SF veier bare 95 gram og festes enkelt på styret med medfølgende brakett. Den kobles direkte til elsykkelens batteri.
Byggekvaliteten er som vanlig topp fra Lupine. Lykten har aluminiumskonstruksjon og IP68 vanntetting.
Konklusjon
Lupine SL SF leverer et kraftig lys spesielt tilpasset elsykler, med StVZO-godkjenning for å unngå blending i trafikken. En sikker løsning for elsyklister som vil ha godt lys uten å blende.
Fordeler
- 750 lumen lysstyrke
- StVZO-godkjent
- Nærlys og fjernlys
- Robust konstruksjon
Ulemper
- Ganske dyr
Sykkellykt for terrengsykkel
Lumonite Air 2
- Kraftig allround-lykt til sykling
- 2231 lumen lysstyrke
- 7/10 hos Terrengsykkel.no
Lumonite Air 2 utmerker seg med en imponerende lysstyrke på hele 2231 lumen fra sin kompakte lyktekropp. Dette lover godt med lys til ulike sykkeldisipliner.
I test hos Terrengsykkel.no får lykten terningkast 7 av 10 mulige poeng. Testeren trekker fram det brede lyset som dekker hele synsfeltet.
Ifølge produsenten varer batteriet i 2 timer og 30 minutter på maksimal lysstyrke. Dette holder til de fleste natteturer på sykkel.
En fin funksjon er at Lumonite Air 2 kan monteres både på hjelm og styre. Dermed kan den brukes til flere formål. Byggekvaliteten beskrives som solid.
Lykten veier kun 73 gram. Sammen med batteriet på 257 gram er den relativt kompakt og lett.
Konklusjon
Lumonite Air 2 kombinerer kompakt størrelse med ekstremt kraftig lys på over 2000 lumen. Dette er en god allround lykt for nattesykling i ulike disipliner.
Fordeler
- 2231 lumen lysstyrke
- Lett vekt
- Kan monteres på hjelm og styre
- Solid konstruksjon
Ulemper
- Ikke den lengste batteritiden
- Stort batteri
Lezyne Super Drive 1600 XLL
- Kompakt kraftpakke for nattesykling
- 1600 lumen lysstyrke
- 9/10 hos Terrengsykkel.no
Lezyne Super Drive 1600 XLL utmerker seg med sin kompakte størrelse og høye lysstyrke på hele 1600 lumen. Dette lover godt lys på natteturer med sykkelen.
I test hos Terrengsykkel.no får lykten terningkast 9 av 10 mulige poeng. Testeren gir skryt for det kraftige lyset, enkle monteringen, smarte appen og robuste konstruksjonen.
Lykten har 7 lysmodi å velge mellom. Disse kan tilpasses via Lezyne sin egen app, noe som gir stor fleksibilitet. Appen lar deg bestemme rekkefølgen på lysene.
Batteritiden er oppgitt til 1 time og 25 minutter på maksimal styrke. Dette holder fint til de fleste sykkelturer. Lading gjøres enkelt via USB.
Ifølge testen er byggekvaliteten meget solid, med vanntett aluminiumskonstruksjon. Lezyne Super Drive 1600 XLL passer godt til pendling, grusveier og enklere stier.
Konklusjon
Lezyne Super Drive 1600 XLL kombinerer kompakt størrelse med ekstremt kraftig lys. Med 7 lysmodi og smart app har den stor fleksibilitet. En god lykt for nattesykling innen flere grener.
Fordeler
- 1600 lumen lysstyrke
- Kompakt størrelse
- Enkel montering
- Smart app
- Robust konstruksjon
Ulemper
- Kun 1 t 25 min batteritid
- Stor på styret
Verdt å vite om å kjøpe sykkellykt
Typer sykkellykter
Det finnes flere ulike typer sykkellykter å velge mellom. De vanligste er:
Forlykt
Forlykten monteres på styret foran på sykkelen og lyser opp veien foran deg. Dette er den viktigste lykten for å se hvor du sykler. Forlykter fås i to hovedtyper:
Lyskaster er kraftige lykter som gir godt med lys. Disse monteres solid på styret. Lyskastere egner seg godt til elsykler og terrengsykling hvor du trenger lang lysvidde.
Lyshode er mindre kompakte lykter som ofte kan tas av og brukes som hodelykt. Disse gir ikke like kraftig lys, men er mer fleksible. Lyshoder passer fint til vanlig sykling.
Baklykt
Baklykten monteres på setet eller bakdekket. Denne lyser bakover og gjør deg synlig fra baksiden. Baklykt er påbudt ved sykling i mørke.
Felglys
Dette er små lys som monteres i hjulnavet. Felglys gir deg ekstra synlighet fra siden når du sykler.
Hodelykt
Hodelykt gir deg fleksibilitet til å lyse dit du ser. Små lyshoder kan ofte brukes både på hjelm og styre. Hodelykt er spesielt nyttig på terrengsykkel.
For best mulig belysning anbefales å kombinere flere lykter, for eksempel forlykt, hodelykt og baklykt. På den måten får du optimalt lys og synlighet.
Lysstyrke
Lysstyrken på sykkellyktene måles i lumen. Jo flere lumen, desto kraftigere lys. Men lumen forteller ikke hele historien – lysets rekkevidde og spredning har også mye å si.
Her er noen retningslinjer for lysstyrke:
- – 200-300 lumen: Passer til bysykling og pendling i moderate hastigheter. Gir nok lys til å se veien i mørke.
- – 500-800 lumen: Anbefales til vanlig sykling på landevei eller lett terrengsykling. Sørger for god sikt i mørket.
- – 800-2000 lumen: Ved terrengsykling i høyere hastigheter eller triathlon/landveisritt er 800+ lumen anbefalt. Da får du ekstra lang lyskast.
- – 2000+ lumen: De aller kraftigste lyktene på 2000-5000 lumen er forbeholdt dem som virkelig pusher grensene i ultrateknisk terrengsykling.
Tenk gjennom hva du skal bruke lykten til. Til vanlig bysykling gjør en lykt på 300 lumen som regel jobben. Men desto høyere hastighet og mer krevende underlag, desto mer lysstyrke trengs.
Selv om lumen brukes som måleenhet på lysstyrke, betyr ikke høyest lumen nødvendigvis best lys. Lumen sier kun noe om den totale lysmengden lykten sender ut, ikke hvordan lyset er rettet eller fokusert.
Lykter med samme lumen-verdi kan gi svært forskjellig lysbilder. Optikken, reflektorer og linseteknologi påvirker også rekkevidde og spredning.
Noen lykter har smalt og konsentrert lys, mens andre sprer lyset bredere. Til terrengsykling ønsker man gjerne god spredning slik at du ser sidene, ikke bare rett frem.
Lys med perfekt fargebalanse gjør også at du ser terrenget mer naturlig. Rent og hvitt lys er ideelt. Noen billigere lykter kan ha et «grønnlig» skjær.
Så selv om lumen er en ok indikator på lysstyrke, bør man også lese tester om hvordan lyset oppfører seg, ikke bare se på lumen-verdien.
Batteri og ladetid
Batteritiden er viktig for hvor lenge lykten kan holde på en lading. De fleste sykkellykter har oppladbare Li-ion batterier.
- – Sjekk oppgitt batteritid ved maks lysstyrke. Denne er ofte 1-2 timer for kraftige lykter.
- – Faktisk batteritid i praksis kan være lavere enn oppgitt tid.
- – Ved lavere lysstyrke varer batteriet lenger. For eksempel 10+ timer på de laveste nivåene.
- – Lykter med USB-lading er praktisk å lade opp uten spesiallader.
- – Ta gjerne med ekstra batteri eller powerbank på lengre sykkelturer.
- – Ladetid fra tomt til fullt er typisk rundt 5 timer. Sjekk at lykten har hurtiglading hvis du vil lade raskt før trening.
For pendling og korte dagsturer holder batteritiden som regel fint gjennom turen. Men skal du på flerdagsturer som krever mange timers sykling per dag, bør du sjekke batterikapasitet og mulighet for å ta med ekstra batteri.
Enkelte lykter har også indikator som viser gjenværende batteritid. Da slipper du å få tom batteripakke midt i skogen!
Vekt og størrelse
Vekten på sykkellyktene varierer fra små og lette lyshoder på under 50 gram, til tyngre lyskastere som kan veie rundt 500 gram med batteri.
Fordeler med lett vekt:
- – Mindre belastning på styret, spesielt merkbart på terrengsykling
- – Enklere å montere lyshodet på hjelmen
- – Bedre aerodynamikk siden lykten sitter kompakt til
Fordeler med større lyskastere:
- – Rom for kraftigere batteri og lysdioder
- – robust konstruksjon
- – bedre kjøling
Størrelsen på selve lyktehodet er også verdt å tenke på. Kompakte lyshoder gir mer fleksibilitet da de kan brukes som hodelykt i tillegg til på styret. Men store lykter kan gi bedre lys.
Ideelt sett kombinerer man en stor lyskaster på styret med et lite lyshode på hjelmen for maksimal belysning. Men på langtur ønsker de fleste så liten vekt som mulig. Så her må man avveie behovet for kraftig lys mot behov for lav vekt.
Montering
Enkel og solid montering er viktig for at lykten sitter godt gjennom hele sykkelturen. Her er noen tips for montering:
- – Sjekk at lykten leveres med gode festeordninger til styret, slik at den sitter stødig selv i ujevnt terreng.
- – Feste for løsninger til å montere lyset på hjelmen er praktisk.
- – Lyshoder bør kunne tas av og på styrefestet raskt og enkelt. Magnetfeste er smidig.
- – Lyskastere må festes godt, for eksempel med klikklås eller velcro-stropper.
- – På elsykler og terrengsykler er det fordel at ledningene er godt beskyttet mot skader.
- – Sørg for at lykt og ledninger ikke er i veien for styring og bevegelser.
- – Ekstra braketter gjør det mulig å feste lykt til flere typer styre og overrør.
- – Tenk gjennom hvor batteriet plasseres. I lomme, vestslommen eller festet på rammen?
Test gjerne monteringen før du drar ut i mørket, slik at du er sikker på at alt sitter som det skal gjennom hele sykkelturen. En lykt som sitter løst vil lett ødelegge turen!
Brukervennlighet
En sykkellykt bør være enkel å betjene mens du sykler. Her er noen tips for valg av brukervennlig lykt:
- Betjeningsknappene bør være store nok til å trykke med hansker på.
- Minimalt med trykking og vriing for å slå på/av eller bytte lysmodus.
- Logisk og enkel menu for å justere lysstyrke eller funksjoner. Unngå avanserte display.
- Godt synlig batteriindikator som viser gjenstående ladetid.
- Autofunksjoner som automatisk slår seg av/på eller justerer lys er praktisk.
- Robuste og intuitive festemekanismer for enkel montering.
- God vanntetting slik at lykten tåler regn og støv.
- Solid konstruksjon som tåler raske bevegelser og støt/vibrasjoner.
Test alltid at du greier å betjene lykten med sykkelhansker på før du kjøper. Lykter med mye trykking og finjustering kan være irriterende å bruke under sykling. Enkel er ofte best.
Her er et forslag til avsnitt om sykkellykt til elsykkel:
Sykkellykt til elsykkel
Når du skal velge lykt til elsykkel er det spesielt viktig med god lysstyrke og rekkevidde. Elsykler har ofte høyere hastighet enn vanlige sykler, særlig på flat vei. I tillegg er elsykler tyngre og mer stabile, så vekten på lykten er ikke like kritisk.
Vi anbefaler derfor kraftige lyskastere med minimum 800 lumen til elsykkel. Optimalt er 1200-2000 lumen som gir ekstra langt lys for trygg sykling i høy fart.
Stor lysvidde gjør at du rekker å se og reagere på hindringer i veien. Samtidig er kraftig lys viktig for å gjøre deg godt synlig for andre trafikanter.
På grunn av høyere vekt på elsykkel kan du også velge litt større og robuste lykter. Disse vil tåle ristingen bedre over tid.
For maksimal belysning anbefaler vi å kombinere kraftig forlykt med mindre hodelykt, slik at du har optimalt lys i alle retninger.