Fiskeveske og hofteveske – Best i Test 2023

En god fiskeveske er fiskerens beste venn. Med riktig veske har du god plass og system for alt nødvendig utstyr, samtidig som du raskt finner frem til akkurat det du trenger.

Fiskevesker finnes i mange varianter. Noen er store og romslige med plass til store mengder utstyr, mens andre er mer kompakte for kortere turer. Felles for de beste veskene er at de er laget i solid og vanntett materiale som tåler slitet fra fjell og fjære.

I denne artikkelen ser vi nærmere på populære fiskevesker i ulike prisklasser og størrelser.

Her er mine anbefalte fiskevesker:

Hoftevesker

Skulderveske og sling bag

Stolsekk

Hofteveske

Hoftevesker, også kalt hip packs, kombinerer fordelene fra både sekker og fiskevester. De gir mer oppbevaringsplass enn en fiskevest, samtidig som de har bedre muligheter for å organisere utstyret enn en tradisjonell sekk. I tillegg sitter hoftevesken godt festet rundt hoften, noe som gjør at du enkelt kan få tak i utstyret uten å ta den av deg.

Selv om hoftevesker begrenser hvor dypt du kan vade i vannet, er de et godt alternativ for de fleste som driver med spinnfiske eller fluefiske.

Berkley Urbn

 • Smart hofteveske for byfiske
Berkley Urbn

Berkley Urbn er en serie med fiskeutstyr som er spesielt målrettet byfiske eller “street fishing”, som det heter på engelsk og mundrett dansk.

Jeg har selv teleskop fiskehåven i samme serie, og den er jeg svært fornøyd med. Derfor frister det å prøve denne fiskevesken også.

Hoftevesken har et camo-design og er vanntett. Den har et stort hovedrom og flere mindre utvendige rom.

Rimelig pris. Står på handlelisten min.

Abu Garcia Hip Bag

 • Rimelig hofteveske
Abu Garcia Hip Bag

Svenske Abu har en serie med bagger og fiskevesker som også inkluderer stolsekker. Her har jeg valgt den minste hoftevesken, som akkurat er får plass til sluker, kniv og litt ekstra.

Det er er en kompakt hofteveske som passer utmerket til kortere fisketurer, egnet for byfiske.

Den har plass til to små slukbokser, frontlomme og indre mesh-lomme. Justerbar hoftestropp gjør at den sitter godt. Enkel veske til fiske etter ørret og abbor.

Orvis Pro

 • Hofteveske for fluefiskeren
Orvis Pro

Orvis er et velkjent merke for den kresne fisker. De lager ikke billig-billig, men satser på kvalitet.

Inni har den et stort hovedrom, så her får du virkelig plass til det du trenger av sluker, verktøy og niste. I tillegg har den flere små rom som gjør det enkelt å holde orden. Skikkelig digg for en som meg som alltid roter bort ting.

På skulderstroppen er det fester for å henge kroker, tang og annet småtteri. Smart tenkt. Den har også vanntette glidelåser, så regnvær er ingen hindring.

Alt i alt virker Orvis Pro som en topp hofteveske for litt mer krevende fisketurer. Den ser robust og praktisk ut. Høres ut som den er verdt pengene for en som er glad i å ha det ryddig og tørt på tur. Hadde jeg hatt mer penger, hadde den stått høyt på handlelisten!

Simms Freestone

 • Best i Test?
Simms Freestone

Simms er et merke for oss fiskere som er villige til å betale litt ekstra for kvalitet. De lager skikkelig solide greier beregnet for aktive fiskere som sliter på utstyret.

Freestone hoftevesken ser robust ut i det grove nylon stoffet. Jeg liker at den har masse festemuligheter. Da kan du feste alt du måtte trenge av ekstra dingser og dongser.

Inni har den god plass til å stable opp med esker med fluer og sluker i hovedrommet. Det polstrede panelet foran er perfekt for å holde fluesamlingen på plass.

For fluefiskere ser Simms Freestone ut som et veldig praktisk valg. Den gir god plass til utstyret og mulighet til å feste det du trenger på utsiden. Litt dyrere, men virker som den er verdt det for en seriøs fisker.

Skulderveske og sling pack

En skulderveske kan ses på som en kombinasjon av en ryggsekk og en hofteveske. Sammenlignet med ryggsekken gir skuldervesken enklere tilgang til fiskeutstyret. Den har også større kapasitet enn hoftevesken.

Den klassiske skulderveskemodellen er ikke laget for å ha på seg mens du fisker, men kun for transport til og fra fiskeplassen. Et godt alternativ her er en såkalt “sling bag” – en ryggsekk med bare én sele. Dette gjør at du kan bære den som en ryggsekk, men også svinge den rundt og bruke den som en skulderveske. Sling bags er svært praktiske for fiskere som beveger seg mye rundt når de fisker, enten du er i vannet med vadebukse eller på land.

Abu Garcia Game Bag

 • Romslig og rimelig
Abu Garcia Game Bag

Abu Garcia Game Bag er en solid og rommelig fiskeveske for den som trenger god plass til alt utstyret på lengre turer. Vesken er laget i slitesterkt materiale som tåler røff bruk, og har et stort hovedrom med plass til mange store slukbokser eller annet utstyr.

Jeg liker at den har justerbar skulderstropp, da får du virkelig tilpasset vesken så den sitter godt selv med tung last. Inni har den også noen smarte lommer for å holde orden, slik at du raskt finner det du leter etter.

Med Abu Garcia Game Bag kan du virkelig stable opp med ALT du trenger for flere dagers fisketur. Den tåler å bli stappfull og har bra bærekomfort. For meg som liker å ha med litt ekstra, er dette en perfekt fiskeveske.

Westin W3 Lure Bag Plus

 • Romslig kvalitet
Westin W3 Lure Bag Plus

Westin W3 Lure Bag Plus er fiskevesken for deg som vil ha alt av utstyret på plass. Med hele 4 slukbokser, separat kjølelomme og haugevis av oppbevaringslommer gir den deg full kontroll.

Slukboksene er store nok til å romme alt fra wobblere til store havpilker. Så slipper man å måtte velge ut et knippe sluker – her får du ta med hele arsenalet!

Vesken virker solid, med overdimensjonerte glidelåser som ikke setter seg fast. Den har også smarte borrelåsfester, så du kan feste håv, slopkrok eller annet utstyr på utsiden.

Abu Sling Bag

 • Liten sling bag
Abu Sling Bag

Abu Sling Bag er en smart liten veske for småkorte fisketurer. Den har plass til akkurat det du trenger, uten unødvendig ballast.

Jeg digger det smarte 2-side designet, som lar deg åpne slukboksene uten å ta av vesken. Da slipper du å rote uti vesken mens du har den på ryggen.

Den er passe romslig til en liten lunsj, noen sluker og kanskje en jakke hvis været blir dårlig. Men den egner seg best til kortere turer der du ikke har behov for så mye utstyr.

Abu Sling Bag gjør nytten for byfiskeren eller deg som bare skal en tur innom favorittvannet. Den sitter godt og gir komfortabel tilgang til det du trenger. En topp modell for kortere fisketurer!

Orvis Sling Pack

 • Kvalitet for kresne fiskere
Orvis slingpack

Orvis Guide Sling Pack skiller seg ut med sin gjennomtenkte funksjonalitet. Dette er ingen basic veske, men fullpakket med smarte løsninger for friluftsentusiasten.

Jeg digger tippetstasjonen på utsiden, som gir kjapp tilgang til favorittsnolene mine. Inni har den et stort hovedrom med god plass til det du trenger, i tillegg til mange smålommer for organisering.

Stroppene er polstret for god komfort. Vesken har også kjøling på innsiden og feste for drikkeflaske – nyttig når man er tørst på tur!

Orvis Guide Sling Pack gir meg rett og slett mer lyst til å dra på fisketur. Den virker så gjennomtenkt at den nesten tar på seg rollen som en turkompis. Anbefales til friluftsentusiaster som setter pris på smarte løsninger.

Liten fiskeveske

Sølvkroken

 • Liten fiskeveske
Sølvkroken
Butikk Pris Read more

Sølvkroken fiskeveske liten er en kompakt og praktisk veske for kortere fisketurer. Den er laget i slitesterkt materiale som tåler røff bruk, men er likevel lett og komfortabel å ha med seg.

Vesken har én stor hovedlomme som gir plass til det viktigste fiskeutstyret, i tillegg til to sidelommer og tre frontlommer til småting som nøkler, fiskekort med mer. Jeg setter pris på at den ikke er større enn den trenger å være – da blir man ikke fristet til å fylle på med unødvendig ballast.

Med Sølvkroken fiskeveske liten får du en solid og praktisk følgesvenn til kortere turer der du kun trenger å ha med deg det essensielle av fiskeutstyr. Anbefales til byfiskeren eller til kveldsturen ned til elva.

Stolsekk

Abu Garcia

 • 7-35L volum
 • 28-60cm sittehøyde

Abu Garcia er kjent for å tilby et bredt spekter av fiskeutstyr av høy kvalitet, inkludert deres praktiske og rimelige stolsekker. Disse stolsekkene kommer i en rekke størrelser for å passe ulike behov, med modeller som spenner fra 7 til 35 liter i volum og 28 til 60 cm i sittehøyde.

Abu Garcia tilbyr både modeller med og uten ryggstøtte, slik at du kan velge det som passer best for din komfort. I tillegg finnes det en Deluxe-modell som er litt høyere, og de har også utviklet spesifikke modeller for Junior- og Barn for å oppfylle behovene for yngre fiskere.

Til tross for den rimelige prisen, bør man merke seg at disse stolsekkene kanskje ikke er beregnet for personer som veier over 100 kg. Dette skyldes sannsynligvis stolens design og materialvalg, som har som mål å balansere mellom funksjonalitet, komfort og kostnadseffektivitet.

Verdt å vite om å kjøpe fiskeveske

Jeg har hatt mange fiskevesker i de årene jeg har fisket. Ryggsekk, stolsekk og bokser til fiskejakken eller bare skolesekken uten bøker (det likte ikke mamma).

Det som betyr noe når du skal kjøpe fiskeveske, er at den må passe til fisket ditt. Det finnes altså ingen perfekt fiskeveske for alle typer fiske.

«Tenk funksjonalitet før du drar på tur, da er det enklere å transportere og holde orden på utstyret. Dyrker du spinn- eller artsfiske, og har med mye forskjellig utstyr, vil en mindre sekk være et langt bedre valg enn fiskevest»

Skal du fiske meitefiske eller isfiske, er det nesten krav med en stolsekk om du ikke skal slepe med deg en turstol.

Tvert imot kan du nesten klare deg uten veske hvis du fisker ørret i Akerselva med teleskopstang og sluk. Her trenger du bare kniv, sluker og bombarda/flue, noe som går greit å få med seg i fiskejakken.

Et annet alternativ kan være en stangtube. Her kan du få plass til kniv, sluker og mer utstyr enn du skulle tro. Det er en veldig grei måte å komme seg fort ut av døren. Bare sleng over skulderen, hopp på sykkelen, så er du klar. Fint for travle bymennesker. Det gjør jeg når jeg fisker her i København, hvor jeg bor nå.

Typer av fiskeveske

Jeg vil anbefale deg å ikke bare ha én fiskeveske, men kjøpe litt forskjellig til forskjellig bruk (ryggen vil takke deg, men ikke lommeboken).

Det finnes flere typer fiskevesker, men de vanligste er:

 • Hofteveske
 • Skulderveske
 • Sling pack
 • Stolsekk
 • Ryggsekk

Disse egner seg for forskjellige typer fiske.

Hofteveske egner seg for fiske der du trenger å få lett tilgang til sluker og fluer, for eksempel vadefiske med vadebukser i elv, men også byfiske. Gir enkel tilgang til sluker og fluer.

«Denne oppbevaringsløsning er blitt et vanlig syn langs elver og innsjøer, enten man er fluefisker eller spinnfisker. Er det kun det praktiske som lokker, eller er det også noe stilfullt med denne taska?»

Skulderveske er det enkle og lettvekt valget for byfiske. Sleng vesken over skulderen og hopp på sykkelen. Ikke velegnet til å ha på deg mens du fisker, bare for transport.

Sling pack er en kombinasjon av en liten ryggsekk og skulderveske. Svært praktisk for vading og deg som beveger deg mye mens du fisker.

Stolsekk er for meite- og isfiske, der du skal sitte stille i lengre tid. Plass til kokeapparat og termos.

Ryggsekk med stangfeste er for turen i skog, mark og fjell, der komfort og romslighet er viktig. Velg en ryggsekk med stangfeste. Kombiner gjerne med teleskopstang.

«Skal du på lengre dagsturer, eller korte overnattingsturer i fint vær, kan en sekk dedikert for fiske være et godt alternativ. Sekken gjør det lett å bære en god del utstyr langt og behagelig, samtidig som festeanordninger utvendig muliggjør innfestning av stangtube, verktøy og håv»

Fiskevesker trenger ikke å være en stor utgift, selv om kvaliteten kan variere betydelig. Basert på min erfaring er dessverre de rimeligere modellene ofte mindre komfortable.

Velg riktig fiskeveske: Romslig eller Minimalistisk?

På turer til fjells eller i skogen kan det være lurt å ha med en romslig veske, spesielt hvis du planlegger å ta med turkjøkken og termos. I slike tilfeller er det praktisk med en veske som har mulighet for å feste fiskestangen på siden.

For konkurranserfiskere som trenger å ha med et stort utvalg av sluker, fluer, og woblere, kan en fiskekasse med lokk være et nyttig verktøy for å holde utstyret organisert.

Heldigvis finnes fiskevesker i mange ulike størrelser. For eksempel, Abu sin fiskeveske/stolsekk er tilgjengelig i fem forskjellige størrelser.

Bevegelsesfrihet, Komfort, og Vekt

Selv foretrekker jeg et minimalistisk utstyrsnivå og minst mulig oppakning. Det viktigste for meg er å kunne raskt komme meg ut døren når jeg får tid i en hektisk hverdag. Jeg forstår likevel at for andre kan planleggingen av fisketuren ned til minste detalj være en stor del av moroa.

Uavhengig av hvor mye utstyr du velger å ta med deg, er det essensielt at fiskevesken er enkel å bruke og behagelig å bære. Fiske er sjelden en stasjonær aktivitet; de mest suksessfulle fiskerne er de som er villige til å forflytte seg etter fisken. Fisken står sjelden på samme sted dag etter dag, enten du fisker fra en brygge i byen, i en elv, på en frossen innsjø, eller i fjellterreng.

Det er derfor nødvendig med utstyr som tillater oss å enkelt flytte oss uten for mye bry. Personlig, om jeg må pakke opp og ned utstyret flere ganger i løpet av en fisketur, mister jeg fort interessen. Alt må være enkelt og rett frem.

Fiskevesken må være behagelig å bære, enten det er som en ryggsekk eller over skulderen. Dette er ikke alltid en selvfølge. For eksempel kan stolsekker være svært ubehagelige å ha på seg, særlig når stolbens trykk mot ryggen kan gjøre sekken nesten ubrukelig for lengre vandringer. I slike tilfeller kan det være bedre å velge en vanlig ryggsekk og en sammenleggbar turstol.

Alternativer til fiskeveske

Fiskevest

Fiskevester er et utmerket alternativ til tradisjonelle fiskevesker. De tilbyr rikelig med plass til alt ditt fiskeutstyr, samtidig som vekten blir jevnt fordelt over kroppen. Dette gjør at du kan bære mye uten at det føles belastende. Fiskevester har også ofte praktiske lommer og rom som holder utstyret på plass.

«En fluefisker som forventer å måtte vade dypt, eller ønsker å være svært effektiv ved bytte av flue, vil ha større glede av en fiskevest»

Selv om fiskevester kan være praktiske, har de også noen ulemper. De kan bli varme å ha på, særlig fordi de dekker så stor del av overkroppen. Å ta på seg vesten hver gang du skal fiske, kan også føles litt tungvint. Prisen på fiskevester kan også være høyere enn for en vanlig fiskeveske, noe som kan være en viktig faktor for noen.

Stangtube

Stangtuben gir en praktisk måte å bære det viktigste fiskeutstyret ditt på, med direkte tilgang og hendene frie. Dette gir en god fordeling av vekten uten å belaste kroppen. Imidlertid er kapasiteten begrenset, spesielt på de kortere modellene, så stangtuber passer best for de turene hvor du ikke trenger å ta med deg for mye utstyr. Det kan også være upraktisk å bytte tuben mellom forskjellige stenger hvis du bruker flere av dem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen