Å oppleve naturen fra innsiden av en lavvo er en unik opplevelse, men for å sikre komfort og sikkerhet er det viktig å velge riktig varmekilde.
Fra det koselige skjæret av et åpent bål til den effektive varmen fra en vedovn eller den praktiske løsningen med en primus, er det mange alternativer å vurdere. Hver av disse varmekildene har sine egne fordeler og ulemper, og det som fungerer best for deg vil avhenge av dine spesifikke behov og forholdene du vil være under.
I denne guiden vil vi utforske de mest populære varmekildene for lavvo: rundbrenner, vedovn og primus. Vi vil se på hvordan hver av dem fungerer, samt diskutere deres fordeler og ulemper.
Har du travelt så sjekk ut disse anbefalte:
- Frisport Rundbrenner – fra 499kr
- Helsport vedovn for lavvo – fra 4719 kr
- Robens vedovn for lavvo – fra 2549 kr
Rundbrenner til lavvo – best i test
Frisport rundbrenner
- Best i Test

Butikk | Pris | Read more |
---|---|---|
![]() |
499,00 NOK | ➜ Les mer |
Frisport Rundbrenner Liten er en kompakt bålbrenner i rustfritt stål, spesielt beregnet for bruk i lavvo. Den gir mulighet for god oppvarming av lavvoen uten røykplager takket være den lukkede konstruksjonen. Brenneren fås også i en større størrelse.
Rundbrenneren har en diameter på 11 cm og høyde på 35 cm. Den veier kun 0,8 kg så den er lett å frakte med seg. Medfølgende kaffeknekt gjør at brenneren enkelt kan henges opp i taket på lavvoen.
I testing viste rundbrenneren seg å fungere utmerket til oppvarming av mindre lavvoer. Den skapte fin varme inne i teltet uten problemer med røyk. Det er viktig å bruke tørr ved for best effekt.
Brenneren kan også benyttes utendørs som et lukket bål. Her fungerte den fint til matlaging og koking av vann. Den kompakte størrelsen gjør at man enkelt kan frakte den med i sekk eller pulk.
Vedovn til lavvo – best i test
Helsport Lavvu Stove
- Klassiker
- Best i Test

Butikk | Pris | Read more |
---|---|---|
![]() |
5.899,00 NOK | ➜ Les mer |
Helsport Lavvu Stove er en praktisk ovn designet spesielt for bruk i Helsport sine lavvoer, men kan brukes i andre lavvo. Den er laget i solid konstruksjon av rustfritt stål, noe som gir god holdbarhet og motstandsdyktighet mot rust.
Ovnen leveres i en bæreveske som gjør den enkel å frakte. Når ovnen er sammenfelt fungerer de avtakbare bena som håndtak. Det gjør transport enkelt selv over lengre distanser.
Montering av ovnen er ukomplisert. De fire bena festes enkelt på undersiden. Ovnen har fire stødige bein og står godt plantet i lavvoens midte. Det integrerte trekkreguleringssystemet gjør at man enkelt kan justere lufttilførsel og dermed styre brenningen.
Brennkammeret har god kapasitet og rommerbra med ved. Grillen på toppen kan brukes til matlaging eller for å tørke klær. Ovnen avgir god varme og fungerer utmerket til å varme opp selv store lavvoer.
Røykrøret har isolasjon og varmebeskyttelse som hindrer skader på lavvoduken. Det er enkelt å forlenge røret ved behov med ekstra rørdeler.
Varme opp lavvo – skal jeg velge bål, primus, rundbrenner eller vedovn?
Rundbrenner
Fordeler og Ulemper
- Lett å ta med seg.
- Enkel og kompakt varmekilde.
- Billig i innkjøp.
- Gir mye røyk inne i lavvoen. Vanskelig å få røyken ut.
- Holder ikke veldig god varme.
- Anbefales kun til kortere turer og ikke så kaldt vær.
Rundbrenneren er en populær varmekilde for lavvo. Den gir en jevn varme, men det er viktig å merke seg at den ikke gir mye varme nede på bakken siden den henger på stangen.
Rundbrenneren gir mye stålevarme når den er i god fyr, men lavvoen holder ikke på varmen lenge etter at bålet har slukket. En rundbrenner er mer varmeffektiv enn et åpent bål og gir færre gnister.
Den kan også flyttes utendørs og trenger ikke en grop hvis lavvoen står på snø. Imidlertid kan det være mer røyk inne i lavvoen når en rundbrenner er i bruk.
Vedovn
Fordeler og Ulemper
- Holder godt på varmen og kan brukes til matlaging.
- Skaper et behagelig inneklima uten røykplager.
- Kan gi for høy varme om man ikke er forsiktig med fyringen.
- Tyngre å frakte enn rundbrenner.
- Krever tilgang på fyringsved.
- Best egnet til basecamp-oppsett eller der man har bil
En vedovn er et godt alternativ for basecamp eller når man skal være på samme sted over flere dager. Den gir mindre røyk enn et åpent bål og bruker mindre brensel.
En vedovn holder på varmen lenge etter at flammene har slukket, noe som kan være en fordel på kalde netter. Den gir også en tryggere opplevelse siden man kan sovne uten å bekymre seg for gnister eller åpen ild.
Ulempen med en vedovn er vekten, både av ovnen selv og brenselet hvis dette må bæres.
Primus
Fordeler og Ulemper
- Lett og enkel varmekilde for oppvarming og matlaging.
- Krever med brennstoff som gass eller parafin.
- Gir mindre varme i kaldt vær, så effekten avtar.
- Støyer mer enn vedfyring.
- Godt alternativ på lengre og lettere turer.
En primus eller multifuelbrenner er enkel å bruke og gir høy effekt. Den er spesielt praktisk for matlaging og kan varme opp en stor lavvo.
Den gir lite avgasser og fungerer godt selv ved lave temperaturer. Husk at du trenger godt med brensel hvis det er kaldt.
Tips til sikkerhet og opvarming av lavvo
Uansett varmekilde er det viktig å sørge for god ventilasjon i lavvoen og aldri forlate åpen flamme uten tilsyn. Ha også et CO-varsler. Med riktige forholdsregler kan alle typene varmekilder brukes trygt. Test deg fram til hva som passer best til ditt behov og din form for lavvotur.
- God ventilasjon er essensielt i en lavvo, spesielt hvis du skal tenne bål. Sett opp lavvoen på et høyere sted, hvor det er litt trekk i luften.
- Hvis du skal fyre bål i lavvoen, legg stein eller våte stokker under bålet slik at bålet ikke brenner seg ned. Skjerm også bålet ved å bygge en ring av stein eller legge vått treverk rundt bålet.
- For å få ut røyken fra bålet er det viktig med riktig og nok ventilasjon. Ekstra luftkanaler under kanten av duken, i tillegg til de fastsydde ventilene ved siden av døråpningen, gjør som regel jobben.
- Hvis du har bål, bruk store steiner til ildstedet. Når de store steinene blir oppvarmet, gir de fra seg mye varme også etter at bålet er utbrent.
- Husk å aldri forlate lavvoen med et brennende bål. Det er viktig å være forsiktig med å la brennbare ting ligge for nært bålet. Sovepose, sko, votter, sokker og annet tøy er vanlig å legge ved bålet for tørk, men husk at det lett kan ta fyr.