Hodelykt – Best i Test 2024

Det finnes et stort utvalg av hodelykter på markedet, fra enkle og rimelige modeller til avanserte og kraftige toppløsninger.

For å gi en grundig oversikt har vi samlet inn tester for over 40 ulike hodelykter fra et bredt spekter av produsenter.

I testen ser vi på viktige egenskaper som lyskvalitet, batteritid, brukervennlighet og komfort. Hver hodelykt er vurdert og rangert. Til slutt kårer vi de beste modellene innenfor hver kategori.

Enten du trenger en lett og rimelig lykt til joggeturen, eller en kraftig lykt til skiturer i mørket, så finner du anbefalingene i vår omfattende test. Les videre og finn din perfekte følgesvenn på tur i mørket!

Vi synes de beste hodelykter i test er:

Beste billige hodelykt

Black Diamond Spot

 • Beste billige
 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • Anbefalt av Tursiden.net
Butikk Pris Read more
499,00 NOK ➜ Les mer
549,00 NOK ➜ Les mer
679,00 NOK ➜ Les mer

Black Diamond Spot er en allsidig og populær hodelykt for friluftsliv. Med en lysstyrke på 300 lumen, lang batteritid på opp til 30 timer (4 timer på maks lysstyrke) og robust konstruksjon, er den godt egnet for de fleste turer og aktiviteter, men ikke for løping, langrenn og sykkel, der du trenger fler lumen. Men egnet for tur, fiske og fritid.

Ifølge testen til Utemagasinet lyser den godt både på kort og lang avstand. Den har flere nyttige funksjoner som dimming, rødt lys og vanntetthet. Selv om betjeningen krever litt trykking for å finne riktig innstilling, gir den mye lys for pengene. Med en vekt på 90 gram er den lett å ha med seg.

Ifølge testen på Tek.no får den 6,5 av 10 poeng. Den trekkes ned av knotete justeringer og noe grønnskjær i lyset. Men den roses for god lysstyrke, komfort og flere moduser.

Med en pris på bare 499 kr er dette den billigste hodelykten som har vunnet best i test. Du kan finne billigere hodelykter, men her får du en hodelykt, som gjør det svært bra i test.

Fenix HM65R

 • Mest verdi for pengene
 • Terningkast 6 hos Jeger
Fenix HM65R
Butikk Pris Read more
1.324,00 NOK ➜ Les mer

Fenix HM65R skårer høyt på brukervennlighet med intuitive betjeningsknapper. 1400 lumen gir godt med lys, og to separate lysdioder lar deg velge smal eller bred lyskjegle.

Fenix hodelyktene gjør det generelt svært bra i test, hvor også de kraftigere hodelyktene kåres om best i test (Fenix HP30R V2.0).

Denne hodelykten er ikke den billigste modellen til Fenix, det er Fenix HM23, men det uten tvil den som gir mest verdi for pengene.

Lykten skårer terninkast 6 i test hos Jeger.no, som beskriver den som “superlys til hyggelig pris”. Mest verdi for pengene.

Ifølge testen hos Tek.no har den enkel justering mellom nær- og fjernlys. Den kommer med et kraftig 3500 mAh batteri som gir lang driftstid. Solid konstruksjon og vanntetthet gjør den godt egnet for tøffere turer.

Med en vekt på 190 gram uten batteri er den noe tyngre enn de minste hodelyktene. Men med sitt gode lys egner den seg godt til de fleste friluftsaktiviteter.

I Tek.no sin store hodelykttest får Fenix HM65R terningkast 5 og skryt for intuitiv justering mellom nær- og fjernlys.

Nextorch MyStar R

 • Flomlys til budsjett pris
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
Nextorch MyStar R
Butikk Pris Read more
999,00 NOK ➜ Les mer

Nextorch MyStar R skiller seg ut ved å være kompatibel med både oppladbart batteri og vanlige AA-batterier. Det gjør den svært allsidig. Med 750 lumen har den god lysstyrke til de fleste formål.

Ifølge Jakt & Friluft sitter den komfortabelt på hodet, med lav vekt og god vektfordeling. Zoom-funksjonen gjør det enkelt å justere lysvinkelen. Den er vanntett og har rødt baklys for synlighet.

MyStar R kan anbefales som en praktisk og allsidig hodelykt til friluftsliv og trening, med lave driftskostnader takket være støtte for vanlige batterier.

Beste kraftige hodelykt

Fenix HP30R V2.0

 • Beste kraftige hodelykt
 • Terningkast 6 hos Dagbladet
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Anbefalt av Tek.no
Butikk Pris Read more
1.899,00 NOK ➜ Les mer

Fenix HP30R V2.0 utmerker seg med ekstremt kraftig lys på 1750 lumen og er testvinner i kategorien “beste kraftige hodelykt. Dette er en hodelykt for krevende forhold uansett om du er på sykkel, ski eller truger.

Hodelykten skårer også svært bra i test, der den tar terningkast 6 i test hos både Dagbladet og Jeger.no.

«Når Fenix HP30R også er den lykten som lyser best og lar deg komponere lyssammensetningen lettest – ja, da snakker vi en verdig testvinner»

Ifølge testen hos Jeger.no har den to separate LED-lys som kan kombineres, noe som gir et imponerende lysutbytte.

«To lysdioder kan stilles i fire trinn med egen bryter. Med hele 1750 lumen, er dette den hodelykten som lyser best i testen»

Med to 5000 mAh batterier lover den svært lang driftstid, opptil 120 timer på laveste nivå og 5 timer på maks lysstyrke.

Den har enkel betjening med stor vribryter, og batteriboksen kan lades via USB. Ifølge testen er den robust og tåler fall på 2 meter.

Fenix HP30R V2.0 passer til krevende forhold der du trenger maksimalt med lys, for eksempel til søk, redning og jakt.

Lupine Betty RX 14

 • Svært kraftig hodelykt
 • 9/10 hos Utemagasinet.no
Lupine Betty RX 14
Butikk Pris Read more
9.499,00 NOK ➜ Les mer
12.599,00 NOK ➜ Les mer

Lupine Betty RX 14 utmerker seg med sin enestående lysstyrke på hele 5400 lumen, men med en pris på over 10.000 kr. er dette en hodelykt som er veldig dyr.

Den har lang kastelengde på 380 meter, og kommer med praktisk Bluetooth fjernkontroll.

Lupine Bette veier 650 gram med batteri, noe som gjør den i tungeste laget for vanlig bruk.

Lupine Betty RX 14 passer til de som stiller aller høyeste krav og trenger et kraftig søkelys eller flomlys.

Akkurat prisen gjør at vi ikke kårer denne til best i test uansett at den gjør det svært bra i test, men som Utemagasinet skriver finnes det veldig gode alternativer til halve prisen:

«Betty har blitt ekstremt dyr. Er den verd pengene? Tja, det er opp til brukeren å vurdere. Om man har lyst på Lupine lyser Wilma nesten like bra til halve prisen og har samme mulighet med diffusorfilter. Nettopp fleksibiliteten med dette filteret er det som vipper Lupines største lykt til å bli testvinner»

Lumonite Leader

 • Meget kraftig hodelykt
 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • Anbefalt av Friflyt.no
Butikk Pris Read more
699,00 NOK ➜ Les mer

Ifølge forhandleren Valostore utmerker Lumonite Leader seg som en absurd effektiv hodelykt. Den leverer hele 6838 lumen, noe som gjør den til en av de kraftigste på markedet.

Samtidig veier den bare 155 gram uten batteri, hvilket dog stiger til 510 gram med batteri, noe som gjør lysytelsen enda mer imponerende. Den har firedobbel optikk som kombinerer lang rekkevidde og bred spredning. Dette er en lykt som funger best for middel til høy fart, for eksempel ski eller sykkel:

«​​Selv om kompromisset er godt, er et slikt lysbilde ikke perfekt når du trenger lyset best mulig fordelt de første 10-15 meterne foran deg. Det vil si at en slik lykt fungerer best til aktiviteter med middels til høy fart. Til dette er lysbildet fantastisk»

Med sitt ekstreme forhold mellom vekt og lys passer Lumonite Leader godt til orientering og sykling i høy hastighet.

Beste hodelykt for løping

Petzl Nao+

 • Best for løping
 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • Anbefalt av Friflyt
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
Butikk Pris Read more
1.687,00 NOK ➜ Les mer
1.999,00 NOK ➜ Les mer

Petzl Nao+ utmerker seg som en ergonomisk, smart og lett hodelykt med hele 1500 lumen lysstyrke. Nao+ skiller seg ut ved at den automatisk styrer lysstyrken med innebygdt lyssensor.

Dette gjør den egnet for løping både i byen, parken og i skogen, når du ikke trenger bakse med knapper for å endre lysstyrke. Den automatiske justeringen gjør den også egnet for orientering, der den skrur ned lysstyrken når du studerer kartet.

«Hodelykta PETZL Nao+ lyser automatisk etter hvordan du snur hodet, og bestemmer lysmengden deretter. Til løping er denne hodelykta vår favoritt»

Petzl Nao+ skårer svært bra i test, der den skårer 9/10 i test hos Utemagasinet og Terningkast 5 hos Dagbladet.

Petzl Nao+ har et komfortabelt hodebånd som gir god støtte til hodet på lengre løpeturer. Med en vekt på 193 gram inkludert batteri er ikke dette den letteste hodelykten i testen. Black Diamond Sprinter, som du kan lese om nedenfor, veier eksempelvis bare 103 gram.

Black Diamond Sprinter

 • Best for urban løping
 • 7/10 hos Utemagasinet.no
 • “Best for praktisk bruk” hos Klikk 2017
Black Diamond Sprinter
Butikk Pris Read more
789,00 NOK ➜ Les mer
919,00 NOK ➜ Les mer
1.099,00 NOK ➜ Les mer

Black Diamond Sprinter 500 er en lett og balansert hodelykt som er optimalisert for løping, spesielt i byen, der de 200 lumen rekker fint. Løper du i mark og skog vil du kanskje savne mer lysstyrke.

På den andre siden veier Sprinter bare godt og vel 100 gram inkludert batteri, hvilket er så lett at du nesten glemmer du har den på deg.

Hodelykten leverer 200 lumen lysstyrke og kan brukes med enten det oppladbare batteriet den leveres med, eller vanlige AAA-batterier.

Black Diamond er et merke som vel er kjennt for “verdi for pengene”. Sprinter modellen koster 899 kr. og det gjør den til et prisgunstig alternativ til de andre modellen i testen,

Sprinter 500 har refleksdetaljer og rødt blinklys på hodebåndet for god synlighet. Den er også vannavstøtende ned til 1 meters dybde.

Silva Trailrunner Free

 • Superlett hodelykt for løping
 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • 90/100 hos Pulszonen.no
Butikk Pris Read more
549,00 NOK ➜ Les mer

En av de letteste hodelyktene for løping i testen. Denne hodelykten fra svenske Silva veier bare 119 gram, batteri inkludert.

Den leverer 450 lumen maks lysstyrke, med en boost-funksjon opp til 500 lumen, noe som gjør den velegnet for ruter der du løper på mørkere stier.

«I praksis fungerer dette veldig bra for løping, og også på tekniske stier som krever litt mer oppmerksomhet enn på asfalt og grusveier. Til kveldsturer på langrenn eller sykkel der farten kan bli enda høyere, ville vi nok gått for en lykt med litt mer lumen, for den blir litt i spedeste laget i unnabakkene»

Trail Runner Free 2 har et fritt hodebåndsystem som sitter godt på hodet under løping. Den kan brukes med enten det oppladbare batteriet eller vanlige AAA-batterier.

Lupine Piko RX4

 • Beste kraftige hodelykt for løping
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Anbefalt av Friflyt
Butikk Pris Read more
3.639,00 NOK ➜ Les mer
3.655,00 NOK ➜ Les mer

Lupine Piko RX4 er en kompakt og veldig lett hodelykt med hele 1900 lumen lysstyrke. Den kan programmeres via en app for å optimalisere lysinnstillinger og batteriforbruk.

Dette er en hodelykt som både duger for løping og fjelltur med kraftig lys og enkelt betjening:

«Vi gir pluss for en svært lettbrukt batterimåling med godt leselige dioder på batteriet. Med hodelykten Lupine Piko får man toppkvalitet i pose og sekk»

Med bare 55 gram for lyktehodet er dette en ekstremt lett hodelykt, men batteriet presser vekten opp på 200 gram, hvilket er en hel del mer enn andre hodelykter for løping. 1900 lumen koster på vekten.

Samtidig er den robust og vanntett ned til 2 meters dyp.

Beste hodelykt for langrenn og sykkel

Lupine Wilma

 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • Anbefalt av Tursiden.net
 • Terningkast 6 hos Jeger.no
Butikk Pris Read more
5.545,00 NOK ➜ Les mer
5.699,00 NOK ➜ Les mer
7.399,00 NOK ➜ Les mer

Lupine Wilma er en kraftig hodelykt fra den tyske produsenten Lupine. Med sine 3200 oppgitte lumen leverer den et svært sterkt lys til å være så kompakt i størrelse.

Lyktehodet veier bare 120 gram, noe som gjør at den sitter komfortabelt på hodet. Samtidig er den robust konstruert og har IP68 vanntetthet, så den tåler tøff bruk.

Wilma har fire lysstyrkenivåer som kan programmeres via en app og Bluetooth-fjernkontroll. På det sterkeste nivået lyser den opp til 285 meters avstand. Lysvinkelen er relativt smal med 22 grader spredning, noe som gjør den godt egnet til aktiviteter med høy hastighet.

«Lupine Wilma leverer i lange lysbaner. Her får du alt fra sparelys for lange ekspedisjoner, til flomlys som lyser opp halve fjellsiden»

Med det medfølgende 6,9 Ah batteriet har Wilma imponerende driftstid. På det sterkeste nivået holder den i nesten 2 timer, mens den på svakeste nivå kan lyse kontinuerlig i opptil 150 timer.

Alt i alt fremstår Lupine Wilma som en premium hodelykt som kombinerer kompakt størrelse med veldig kraftig lys. Den er et godt alternativ for turer i høy hastighet der du trenger lang rekkevidde og mye lys. Prisen er riktignok ganske høy.

Black Diamond Icon 500

 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • 6.5/10 hos Tek.no
 • Anbefalt av Tursiden.net
Black Diamond Icon 500
Butikk Pris Read more
1.199,00 NOK ➜ Les mer

Black Diamond Icon 700 er en meget kraftig hodelykt som leverer hele 700 lumen lysstyrke. Ifølge Vertical Playground er dette “en av de kraftigste lyktene du kan få på markedet”. Icon 700 har en rekkevidde på opptil 140 meter på det sterkeste nivået.

Ifølge Tek.no veier Icon 700 236 gram totalt, noe de beskriver som “liten og lett” sammenlignet med lykter i høyere prisklasser. Den skal være vanntett og støvtett ned til 1 meters dybde (IP67).

Icon 700 får skryt for intuitiv betjening og gode justeringsmuligheter. Den har blant annet PowerTap-funksjon for rask justering av lysstyrke og ulike fargelys. Ifølge Tek.no har den “overraskende god batteritid” på opptil 7 timer.

På nettsiden Tursiden.net omtales Icon 700 som et godt alternativ for toppturer og stisykling:

“For stisykling og toppturer er det viktig med godt lys slik at en rekker å reagere på terrenget. De kraftigste lyktene på markedet er som å ha med sin egen lysløype på tur.”

Beste hodelykt for skikjøring

Lumonite Leader

 • Meget kraftig hodelykt
 • 8/10 hos Utemagasinet.no
 • Anbefalt av Friflyt.no
Butikk Pris Read more
699,00 NOK ➜ Les mer

Ifølge forhandleren Valostore utmerker Lumonite Leader seg som en absurd effektiv hodelykt for skikjøring. Den leverer hele 6838 lumen, noe som gjør den til en av de kraftigste på markedet.

Samtidig veier den bare 155 gram uten batteri, hvilket stiger til 510 gram med batteri. Dette gjør at lykten har et ekstremt godt forhold mellom vekt og lys, noe som er vesentlig for en hodelykt til skikjøring.

Lumonite Leader har firedobbel optikk som kombinerer lang rekkevidde med bred spredning. Dette fungerer bra for skikjøring, da du både trenger å se langt fremover i løypa og ha bredt nok lys til å fange opp kanter og ujevnheter.

Ifølge test i Utemagasinet gir lykten et lysbilde som fungerer best ved middels til høy fart, noe som passer perfekt til skikjøring. Selv om lyset ikke er helt jevnt de første 10-15 meterne, gir den et fantastisk lysbilde ved høyere fart.

Med sitt ekstreme forhold mellom vekt og lys, samt bredt og langtrekkende lysbilde, passer Lumonite Leader godt for dem som kjører ski i høy hastighet og trenger maksimalt med lys.

Lupine Alpha

 • Meget kraftig hodelykt
 • Anbefalt av Friflyt.no
Lupine Alpha
Butikk Pris Read more
1.117,00 NOK ➜ Les mer

Lupine Alpha imponerer med absurd lysstyrke og rekkevidde. Ifølge test i magasinet Fri Flyt leverer den “vanvittige 7200 lumen” og kan lyse hele 840 meter.

Med seks LED-lamper i ulik optikk skapes et “ekstremt kraftig, men likevel behagelig lys av høy kvalitet”. Gjennom en app kan lyset tilpasses, og den kan styres via fjernkontroll.

Lupine Alpha omtales som “benchmark” og at den “setter standarden” for hva som er mulig av lysstyrke i en hodelykt.

«Lupine – Alpha. Når hodelyktprodusentenes Porsche hevder de lager den kraftigste hodelykten på markedet med sine vanvittige 7200 lumen, så har de nok ikke tatt med Moonlight Bright as day i sammenlikningen. Hvis vi later som at den ikke finne, så er nok Lupine Alpha kongen på haugen.»

Ledlenser H19R Signature

 • Kraftig hodelykt
 • 7/10 hos Utemagasinet
Butikk Pris Read more
3.101,00 NOK ➜ Les mer

En populær hodelykt til skikjøring fra Ledlenser.

Ledlenser H19R Signature skårer bare 7/10 i test hos Utemagasinet. Den har riktignok 4000 lumen lysstyrke og IP68 vanntetthet, men testeren opplever at den ikke leverer så godt lys som andre modeller med lavere oppgitt lumen.

Lysfargen er også ganske kald. Videre trekkes det fram at bryterne er små og vanskelige å betjene med hansker. Selv om den har mange justeringsmuligheter, leverer den ikke helt i toppsjiktet på lyskvalitet.

«Til tross for mange valgmuligheter opplever vi at det er et stykke opp til de beste lyktenes lysbilde. Når man først skal ha et dedikert vidvinkellys burde det vært enda bredere.»

Beste hodelykt for topptur

Moonlight Bright as Day 1300

 • Kraftig lykt for topptur
 • 7.5/10 hos Tek.no
Butikk Pris Read more
2.269,00 NOK ➜ Les mer

Moonlight Bright as Day 1300 leverer ifølge produsenten 1300 lumen, men ble målt til noe svakere i tester hos Tek.no.

Den har et todelt linsesystem som gir både lang rekkevidde på lyset, og bred spredning.

Med en vekt på 256 gram totalt, inkludert batteri, er den lett. Det store 9600 mAh batteriet gir lang driftstid.

“Kjempegodt lys, sitter behagelig og enkel å bruke”, skriver Tek.no i sin test.

Hodelykten har også GoPro-feste for montering på hjelm eller annet utstyr. Moonlight Bright as Day 1300 får generelt skryt for godt lys, enkel betjening og god komfort.

Silva Crosstrail 5R

 • Beste for topptur
 • Terningkast 6 hos Jeger
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
 • Anbefalt av Friflyt.no
Silva Crosstrail 5R
Butikk Pris Read more
949,00 NOK ➜ Les mer

Silva Cross Trail 5X har ifølge produsenten 500 lumen maks lysstyrke. Den har Silvas “Flow Light”-teknologi som balanserer nær- og fjernlys automatisk. Med en totalvekt på 168 gram er den lett, hvorav lyktehodet er 57 gram.

Batteriet kan kobles fra og plasseres i lomme. Silva Cross Trail 5X har fester for montering på både hjelm og sykkel.

Ifølge tester beskrives den som komfortabel og godt balansert på hodet. Men den får også kritikk for å ha noe svakt lys, selv om den fungerer greit til mindre krevende aktiviteter.

Petzl Nao+

 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • Anbefalt av Friflyt
 • Terningkast 5 hos Dagbladet
Butikk Pris Read more
1.687,00 NOK ➜ Les mer
1.999,00 NOK ➜ Les mer

Petzl Nao+ har fått strålende tester og terningkast for løping, men den er også godt egnet for toppturer til fots eller på ski.

Med sine 1500 lumen gir Nao+ godt med lys, og den automatiske lysjusteringen fungerer utmerket når du veksler mellom å studere kart og bevege deg i ulendt terreng.

Ifølge testen i Utemagasinet har Nao+ en “sensor [som] justerer lyset automatisk etter hvordan du snur hodet”. Dette gjør at du får passe lysstyrke til enhver situasjon på toppturen.

Selv om Nao+ veier 193 gram, sitter den ifølge Dagbladet “godt på hodet” på lengre turer. Det justerbare hodebåndet gir god støtte.

Nao+ får også skryt for intuitiv betjening. Lysstyrken kan justeres manuelt, og den har flere nyttige funksjoner som rødt nødlys bak og mulighet for morsekoding.

Med sin automatiske lysjustering, gode ergonomi og 1500 lumen lysstyrke, fremstår Petzl Nao+ som et godt alternativ til toppturer der du trenger fleksibelt og kraftig lys.

Beste hodelykt for orientering

Swenor F1 V3

 • Terningkast 6 hos Jeger
 • 9/10 hos Utemagasinet
Butikk Pris Read more
6.232,00 NOK ➜ Les mer

Swenor F1 V3 er en lett og kraftig hodelykt produsert i Norge. Den har lav vekt på kun 64 gram for lyktehodet. Totalvekt inkludert batteri er rundt 170 gram.

Lysstyrken er oppgitt til 2050 lumen, og har tre lysnivåer som kan justeres. Fargetemperaturen på lyset er 5000 Kelvin, noe som gjør at fargene oppfattes naturlig.

Ifølge testen i Utemagasinet gir Swenor F1 V3 et “behagelig lys” og trekkes fram som svært komfortabel å ha på hodet. Den sitter godt til tross for det romslige lyktehodet takket være lav vekt.

Batteritiden er oppgitt til 2 timer og 10 minutter på maks lysstyrke. Lykten er vanntett med IP68-sertifisering.

Testen i Jeger.no beskriver Swenor F1 V2 som en “superb lykt” med lysstyrke godt over 4000 lumen. Den skårer 6/6 i testen og trekkes fram som behagelig å bruke med sitt “behagelige lys”. Vekten på 64 gram gjør den ekstremt lett.

Alle hodelykter i testen – tabell

NavnPrisTestresultaterEgnet forLysstyrke (uten boost)RekkeviddeBatteritypeBatterilevetid (maks lumen)Vekt inkl. batteri
Black Diamon Icon 7001.200krAnbefalt av FriflytTopptur700 lumen140 mOppladbart7 timer236 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Black%20Diamond%20Icon%20500.jpghttps://www.vpg.no/Black-Diamond-Icon-700/325377/, https://www.milrab.no/utstyr/lykter/hodelykt/black-diamond-icon-700-graphite/
Black Diamond Spot499kr8/10 hos Utemagasinet.no, 6.5/10 hos Tek.no, Anbefalt av Tursiden.net - tur og friluft Friluftsturer300 lumen80 mOppladbart eller 3 x AAA30 timer90 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Black-Diamond-Spot.jpghttps://www.vpg.no/Black-Diamond-Spot-400/344534/
Black Diamond Sprinter899kr7/10 hos Utemagasinet.no, "Best for praktisk bruk" hos Klikk 2017Urbane Løpeturer200 lumen50 mOppladbart eller 3 x AAA4 timer102 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Black%20Diamond%20Sprinter.jpghttps://www.vpg.no/Black-Diamond-Sprinter-500/357026/
Black Diamond Storm 500-R500kr7/10 hos Utemagasinet.no, 7/10 hos Tek.no Allsidig500 lumen120 mOppladbart7 timer101 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/black-diamond-storm-500.jpghttps://www.vpg.no/Black-Diamond-Storm-500-R/344531/
Fenix HM23441kr6.5/10 hos Tek.no Kveldsturer150 lumen53 m1 x AA8 timer66 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Fenix-HM23.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_fenix_hm23
Fenix HM61R999krTerningkast 5 hos Jeger Friluftsliv, jakt, fisking, turgåing1200 lumen145 mOppladbart2 timer149 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Fenix-HM61R.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_fenix_hm61r
Fenix HM65R799krTerningkast 6 hos Dagbladet, 7.5/10 hos Tek.no, 7/10 hos Tek.noFriluftsliv, jogging, ski, sykling1400 lumen163 mOppladbart2 timer190 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Fenix%20HM65R.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_fenix_hm65r
Fenix HM70R1.299krTerningkast 6 hos Jeger , 7/10 hos Tek.noFriluftsliv, jakt, fotturer1600 lumen129 mOppladbart2 timer204 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Fenix-HM70R.jpghttps://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/lykter/hodelykter/fenix-hm70r-hodelykt-1600-lm-led-usb-c
Fenix HP30R V2.02.999krTerningkast 6 hos Dagbladet , Terningkast 6 hos Jeger , Anbefalt av Tek.noSøk og redning, Allsidig1750 lumen270 mOppladbart5 timer437 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Fenix-HP30R-V2.0.jpghttps://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/lykter/hodelykter/fenix-hp30r-v2-hodelykt-3000lm
Ledlenser H19R Signature3.999kr7/10 hos Utemagasinet.noJakt, friluftsliv, sykling4000 lumen330 mOppladbart3,5 timer398 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Ledlenser-H19R-Signature.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_led_lenser_h19r_signature
Ledlenser H7R Core1.277kr"Best lysstyrke" hos Klikk 2017, 8/10 og anbefalt av Tek.noFriluftsliv, jogging, sykling1000 lumen250 mOppladbart3,5 timer259 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Ledlenser-H7R-Core.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_led_lenser_h7r_core
Ledlenser H8R1.100krAnbefalt av Friflyt Topptur600 lumen150 mOppladbart10 timer158 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Ledlenser-H8R.jpghttps://www.magasinet.no/led-lenser-hf6r-core-hodelykt-800-lumen
Ledlenser HF6R Core899kr7/10 hos Tek.no Friluftsliv, jogging600 lumen150 mOppladbart7 timer259 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Ledlenser-HF6R-Core.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/led_lenser_h8r
Ledx Cobra7.299kr7/10 hos Utemagasinet.no, Anbefalt av Friflyt.noFrikjøring, Terrengsykkel6500 lumen330 mOppladbart2 timer228 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Ledx-Cobra.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_ledx_cobra_g4_141wh
Ledx Kaa 20004.499kr8/10 hos Utemagasinet.noLøping2000 lumenIkke oppgittOppladbart1,45 timer311 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Ledx-Kaa-2000.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/ledx_kaa
Lumonite Compass R1.249kr7/10 hos Utemagasinet.no, Top 3 Mest populær på Prisjakt.no, 7/10 hos Tek.noFriluftsliv, jogging, sykling1200 lumen115 mOppladbart1,4 timer160 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lumonite-Compass-R.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_lumonite_compass_r
Lumonite Leader5.999kr8/10 hos Utemagasinet.no, Anbefalt av Friflyt.no Frikjøring, Terrengsykkel5581 lumen388 mOppladbart2,15 timer510 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lumonite-Leader.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/lumonite_leader/HSKIT169-4
Lumonite Vector799kr7.5/10 og anbefalt af Tek.no Friluftsliv, jogging540 lumen100 mOppladbart6 timer77 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lumonite-Vector.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hodelykt_lumonite_vector
Lupine Alpha13.000krAnbefalt av Friflyt.no Frikjøring, Terrengsykkel7200 lumen840 mOppladbart1,2 timer690 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lupine%20Alpha.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/hjelmlykt_lupine_alpha
Lupine Betty RX 1412.899kr9/10 hos Utemagasinet.noTopptur, Sykling, Løping, Klatring, Ski eller Turgåing.5000 lumen380 mOppladbart2 timer655 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lupine%20Betty%20RX%2014.jpghttps://www.vpg.no/Lupine-Betty-RX7-SC/313330/
Lupine Blika4.700krAnbefalt av Friflyt , Terningkast 5 hos Jeger.no Topptur, Sykling, Løping, Klatring, Ski eller Turgåing.2400 lumen290 mOppladbart1,05 timer250 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lupine-Blika.jpghttps://www.vpg.no/Lupine-Blika-RX4-SC/238286/, https://www.milrab.no/utstyr/lykter/hodelykt/lupine-blika-x4-smartcore-2400lm/
Lupine Piko RX 44.599krAnbefalt av Tursiden - trening og løping, Terningkast 6 hos Jeger.no Trekking, sykling, løping1900 lumen?210 mOppladbart1,25 timer177 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lupine-Piko-RX4.jpghttps://www.vpg.no/Lupine-Piko-RX4-SC/289908/
Lupine Wilma6.599kr8/10 hos Utemagasinet.no, Anbefalt av Tursiden.net - topptur og sykkel, Terningkast 6 hos Jeger.no ,8/10 hos Terrengsykkel.no, Editors Choice at MBR.co.ukTopptur, Sykkel3200 lumen285 mOppladbart2 timer193 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Lupine-Wilma.jpghttps://www.vpg.no/Lupine-Wilma-RX7-SC/192385/
Mila Vega5.995kr8/10 hos Utemagasinet.noOrienteringsløp5000 lumenIkke oppgittOppladbart1,5 timer225 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Mila-Vega.jpghttps://www.skistart.no/no/articles/1.1018.55250/mila-vega-5000-re-outdoor-mareld
Moonlight Bright as Day 13001.599krAnbefalt av Friflyt , 7.5/10 og anbefalt av Tek.noTopptur1300 lumenIkke oppgittOppladbart1,5 timer256 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/moonlightbrightasday1300.jpghttps://www.vpg.no/Moonlight-Bright-as-Day-1300/315822/
Nextorch MyStar R409krTerningkast 6 hos Jeger , Terningkast 5 hos Dagbladet Friluftsliv750 lumen180 mOppladbart eller 3 x AA-batteri180 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Nextorch%20MyStar%20R.jpghttps://www.jaktogfriluft.no/friluftsliv/lykter/hodelykter/nextorch-mystar-r-hodelykt-svartgra-750lm
Olight H17R 699krAnbefalt av Friflyt , 7/10 hos Tek.no Topptur550 lumen100 meterOppladbartIkke oppgitt280 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/h17r.webphttps://www.xxl.no/olight-h17r-oppladbar-hodelykt-550-lumen-svart/p/1168037_1_Style
Petzl Actik Core699kr8/10 hos Utemagasinet.noKveldsturer350 lumen95 mHybrid: oppladbart + 3 x AAA2 timer81 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Petzl-Actik-Core.jpg
Petzl Bindi690kr6/10 hos Utemagasinet.noFriluftsliv200 lumen36 mOppladbart2 timer40 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Petzl-Bindi.jpghttps://www.vpg.no/Petzl-Bindi/274261/
Petzl Duo S2.059kr6/10 hos Utemagasinet.noKveldsturer750 lumen200 mOppladbart3,5 timer370 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Petzl-Bindi.jpghttps://www.vpg.no/Petzl-Bindi/274261/
Petzl Iko Core1.000kr8/10 hos Utemagasinet.no, 7/10 hos Tek.no Kveldsturer, Løping500 lumenIkke oppgittOppladbart eller 3 x AAA3 timer80 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Petzl-Iko-Core.jpghttps://www.valostore.no/no/produkt/petzl_duo_s
Petzl Nao+2.200kr9/10 hos Utemagasinet.no, Anbefalt av Friflyt , Terningkast 5 hos Dagbladet Orienteringsløp, Løping, Topptur750 lumen140 mOppladbart1,5 timer193 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Petzl-Nao.jpghttps://www.vpg.no/Petzl-IKO-CORE/315824/
Petzl Swift RL1.539kr7.5/10 og anbefalt av Tek.no ?1100 lumen155 mOppladbart2 timer100 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Petzl-Swift-RL.jpghttps://www.vpg.no/Petzl-Swift-RL/301260/
Silva Crosstrail 5X1.200krTerningkast 6 hos Jeger, Anbefalt av Friflyt.no , Terningkast 5 hos DagbladetTopptur, Løping, Terrengsykkel, Langrenn600 lumen130 mOppladbart5 timer163 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Silva%20Crosstrail%205R.jpghttps://www.vpg.no/Petzl-Swift-RL/386875/
Silva Exceed 4R1.500kr"Best i Test" hos Tek.no Anbefalt av Friflyt.no , 4.5/6 hos JegerFrikjøring, Terrengsykkel2300 lumen220 mOppladbart4 timer364 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Silva-Exceed-4R.jpghttps://www.outnorth.no/silva/exceed-4r
Silva Trail Speed 5R999kr8/10 hos Utemagasinet.no, Top 5 populær hos Prisjakt.no, 4/6 hos Jeger, 7/10 hos Tek.noAllsidig1200 lumen160 mOppladbart3 timer178 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Silva-Trail-Speed-5R.jpghttps://www.outnorth.no/silva/trail-speed-5r
Silva Trailrunner Free899kr8/10 hos Utemagasinet.no, 90/100 hos Pulszonen.no Løping400 lumen80 m3 x AAA1,5 timer112 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/Silva-Trailrunner-Free.jpghttps://www.vpg.no/Silva-Trail-Runner-Free-2-Hybrid/383942/
Swenor F1 V2 / V36.000kr9/10 hos Utemagasinet.no, Terningkast 6 hos Jeger Orienteringsløp2050 lumenIkke oppgittOppladbart2,1 timer264 ghttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2023/11/swenor-lightning-f1-1234567891189-70-100-pandelampe-pandelygte-246-01.jpghttps://www.outnorth.no/silva/cross-trail-5x

Verdt å vite om å kjøpe hodelykt

I Norge er hodelykt et viktig utstyr for mange typer friluftsaktiviteter. Enten du er på topptur i fjellet, på langrenn i skogen, eller ute og går tur i mørket, gir en god hodelykt deg betydelig bedre sikt og sikkerhet.

Med en hodelykt får du hendene frie samtidig som lyset er rettet dit du ser. Det gjør at du kan bevege deg tryggere i ulendt terreng eller mørke skoger. Hodelykt er spesielt viktig på vinterstid når det er mørkt store deler av dagen.

En kraftig og pålitelig hodelykt kan også være livsviktig i nødsituasjoner i naturen. Med godt lys kan du lettere orientere deg eller tiltrekke oppmerksomhet hvis du trenger hjelp.

Når du skal kjøpe hodelykt er det viktig å tenke gjennom hva du skal bruke den til. Så lenge du vet hva du skal bruke hodelykta til er det lett å velge den som passer best til ditt bruk.

Viktige egenskaper når du velger hodelykte

Lysstyrke

Lysstyrken på hodelykten måles i lumen. Til vanlige skiturer anbefales minimum 200 lumen, men ved toppturer i høyfjellet, løping og skikøring eller ekstremt terreng bør man gå for 500-1000 lumen eller mer. Da får du ekstra lang lyskastevne og bredere spredning som gir bedre oversikt.

Sjekk også at lyset er justerbart mellom bred og smal vinkel, spot eller flood. På smale stier kan konsentrert stråle være best. I bratt eller ulendt terreng foretrekkes bredere spredning. Noen modeller har zoom-funksjon på lyset.

For en billig hodelykt til enkle behov anbefales Black Diamond Spot, Ledlenser HF6R Core eller Lumonite Vector. Disse koster under 1000 kr, får gode tester og passer til allsidig bruk.

For en kraftig hodelykt anbefales Fenix HP30R V2.0, Lupine Blika eller Silva Exceed 4R. Disse leverer mellom 1500-3000 lumen.

Til langrenn og løping anbefales en lett hodelykt med lysstyrke rundt 500-1000 lumen. Black Diamond Sprinter, Petzl Swift RL og Silva Trail Speed 5R passer fint til dette.

Skal du bruke hodelykten til skikjøring eller høy fart, bør du velge en robust modell med minst 1500 lumen. Led Lenser H19R Signature, Lupine Blika eller Silva Exceed 4R er gode alternativer. Eksperten anbefaler et minimum på 1700lm for skikjøring. Det viktigste er at lyset sprer seg langt og bredt.

Til toppturer kan du velge mellom Black Diamond Icon 700, Moonlight Bright as Day 1300 eller Petzl Nao+. Disse veier lite, har nok lys og passer godt til toppturbeskrivelsen.

For løping er Ledx Kaa 2000, Petzl Swift RL eller Silva Trailrunner Free gode valg. De sitter godt, er lette og har passe lysstyrke for løping. En lysstyrke på 500-1000 lumen passer godt for løpeturer.

Skal du bruke hodelykten til orientering anbefales Mila Vega, Petzl Nao+ eller Swenor F1 V2/V3. Disse har svært kraftig lys og passer godt til denne sporten.

Batterilevetid

Batteritiden er viktig for å unngå å gå tom for strøm på lange turer. Minimum 10 timers drift på lavt lysnivå anbefales. Litium-ion batterier holder lenger enn alkaliske. Ladingstid bør også sjekkes.

Batterilevetiden går fort ned hvis du bruker lykten på maksimalt lumen.

Noen hodelykter har utskiftbare batterier slik at du kan ta med ekstra batterier som reserve. Andre kan lades via USB på farten. Dette øker fleksibiliteten.

Trenger du en hodelykt for lengre turer bør du velge en modell med lang batteritid, som Fenix HM65R, LedLenser H7R Core eller Petzl Nao+. Disse har batterier som varer i flere timer. Til slutt må det være en lykt som ikke er for tung, slik at den er behagelig å ha på hodet over flere timer om en er på lange turer når det er mørkt. For lengre turer foretrekker jeg en lykt med utskiftbare batterier, og har alltid et ekstra sett i kartmappen.

Robusthet og vanntetthet

Hodelykten bør tåle slag, støt og vibrasjoner. Minimum IPX4 vanntetthet anbefales, men IPX7 eller IPX8 er enda tryggere mot regn og snø. Husk at kulde gjør plast mer skjør.

Passform og komfort

Myk polstring på innsiden av hodebåndet er viktig for komfort på lange turer. Justerbart og elastisk hodebånd lar deg finjustere passformen. Hodelykten bør sitte godt uten å gnage selv med lue eller hjelm på.

Temperaturområde

Sjekk at hodelykten fungerer ned til minst -20°C, men helst -30°C eller lavere. I ekstrem kulde svikter noen batterityper.

Alternativer til hodelykt

For mange er en hodelykt det naturlige valget når de trenger lys på tur eller andre utendørsaktiviteter. Men det finnes også flere gode alternativer til hodelykt.

Sykkellykt er et godt valg for de som er på sykkel eller elsykkel. Disse lyktene monteres vanligvis på styret, og gir godt lys rett foran sykkelen. Mange sykkellykter har også ulike lysmodus slik at du kan tilpasse lyset etter forholdene. Fordelen med sykkellykt er at den er med deg hele tiden og gir godt lys akkurat der du trenger det. Ulempen kan være at lyset ikke følger med hodet ditt når du snur på hodet.

Et annet alternativ er lommelykt . Disse små lyktene kan lett taes med i lomma eller festes i pannebåndet. Lommelyktene gir ikke like kraftig lys som hodelykter, men til gjengjeld tar de svært lite plass. De egner seg godt til korte turer eller som ekstra nødlys. Mange lommelykter har også funksjon som powerbank slik at du kan lade telefonen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen