Fiskebriller – Best i Test 2023 (polaroid solbriller)

Polariserte solbriller til fiske – er det genialt eller bare en gimmick?

Selv har jeg vært i tvil i flere år, men alle de proffe fiskerne jeg følger på Instagram og YouTube bruker dem, spesielt fluefiskerne, som ønsker å spotte fisken slik at de kan servere fluen på best mulig måte.

I denne guiden har jeg sett på erfaringer og tester fra eksperter og folk som fisker. Er det verdt å kjøpe et par litt dyrere briller, og hva kan man forvente? Ja, det vil jeg mene, men kjøp de riktige brillene til pris og behov.

Jeg har sett på tester i magasiner som Jeger og Jakt&Fiske og anbefaler et par gode briller for alle budsjetter. Her er topp-listen i test:

««For meg så er polaroid briller med på hver tur» »

Topp 5 fiskebriller

Smith Guide’s Choice

  • Best i Test

Smith Guide’s fiskebriller er et topprodukt fra det anerkjente merket Smith Optics. Smith Optics er kjent for sin innovative teknologi og høykvalitets materialer, og deres fiskebriller er intet unntak.

«Sjøl bruker jeg Smith action optics sine briller(gjerne photocromatiske). Har lys brune linser for sol, og ett par i gule og grå i litt dårligere kvalitet til andre lysforhold.»

Smith Guide’s fiskebriller er utstyrt med ChromaPop™ polariserte linser som gir bedre fargekontrast, skarphet og reduserer gjenskinn fra vannet. Dette gjør det lettere å se fisk og strukturer under overflaten. De har også en hydrofil og oleofob linsebehandling som bidrar til å holde linsene rene og fri for vann, smuss og fett.

«Bruker også Smith optics med brune fotokromatiske linser, går ikke tilbake til billige briller.»

Brillene er laget med en ramme av slitesterk og fleksibel Evolve™ eco-material, som gir en behagelig og lett passform. Den justerbare nesebroen og megol-gummigrep på neseputer og brillestenger sørger for at brillene sitter godt på plass, selv under aktivt fiske.

Smith Guide’s fiskebriller har også 100% UV-beskyttelse, slik at du kan være trygg på at øynene dine er beskyttet mot skadelige solstråler. Med deres innovative teknologi og slitesterke design, er Smith Guide’s fiskebriller det ultimate valget for sportsfiskere som ønsker å forbedre synet og komforten på fisketuren.

Rapala Urban VisionGear Fiskebrille

  • Billig fiskebrille

Rapala Urban VisionGear fiskebrille er stilig og moderne, utstyrt med polariserte glass som gir bedre sikt under vann og fjerner gjenskinn for å se “gjennom” vannet.

Disse brillene passer til mer enn bare fisking og gir god øyebeskyttelse med 100% UV-beskyttelse og 99% polariseringseffekt.

De har fleksible brillestenger og en lett og støtsikker polykarbonat innfatning. I tillegg kommer brillene med en oppbevaringspose og en mikrofiberklut for rengjøring. Fargegjengivelsen gjennom de grå linsene er naturlig, slik at kontraster og farger oppleves uendret.

Greys G3

  • Best i Test – Mest for pengene

Greys G3 fiskebriller er en utmerket prisgunstig fiskebrille, fra det velkjente merket Greys, som har lang erfaring innen fiskeutstyr.

«Min favoritt er imidlertid de svært populære Greys brillene (veil 599,-). Sistnevnte finnes i forskjellig utforming og i tre forskjellige farger pr.modell. Greys har noen av de mest populære utformingene samtidig som de har moderne materialer som gjør de lette og slitesterke.»

Greys G3 fiskebriller er utstyrt med polariserte linser som reduserer gjenskinn og refleksjoner fra vannoverflaten. Dette gjør det enklere å se fisk og undervannsstrukturer, samt å beskytte øynene mot skadelig UV-stråling.

Brillene er konstruert med en lett og holdbar ramme som gir langvarig komfort under fiskeaktiviteter. Den ergonomiske designen sikrer en god passform og fleksibilitet, noe som gjør G3-brillene ideelle for sportsfiskere.

Greys G3 fiskebriller tilbyr også UV400-beskyttelse, som gir 100% beskyttelse mot UVA- og UVB-stråler.

Berkley B11

  • Best i Test – Budsjett
Utsolgt.

Berkley B11 solbriller tilbyr et utvalg av funksjoner som passer for fiskeentusiaster og friluftselskere. Med 5 unike farger å velge mellom, er det en modell som passer for alle behov. De polariserte linsene av høy kvalitet beskytter øynene dine mot skadelige ultrafiolette og infrarøde stråler. Dette er viktig for å bevare øyehelsen når du tilbringer tid utendørs.

«Er du den typen som hele tiden mister eller av annen grunn er storforbruker av polaroid-briller kan en enkel grei brille for eksempel fra Berkley (veil 299,-) fungere helt fint»

Polariserte linser hjelper til med å redusere lysrefleksjon, noe som gjør det lettere å se i vannet og oppdage fisk før de ser deg. Gule og kobberfargede linser er ideelle for svake lysforhold, mens grå linser fungerer bedre i solfylte forhold. Dette gir deg fleksibiliteten til å velge den beste linsen for det miljøet du befinner deg i.

For å sikre at solbrillene dine varer lenge, er både linser og rammer laget av et slagfast materiale. Dette gjør dem mer motstandsdyktige mot skader som kan oppstå under fiske eller friluftsaktiviteter.

Wiley X Omega

  • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske

Utgått – se andre modeller fra Wiley X på lenken.

Wiley X Omega fiskebriller er en super fra det anerkjente merket Wiley X, kjent for sin militære og taktiske brillerserie. Omega-brillene er designet for å forbedre fiskeopplevelsen ved å gi overlegen synskvalitet og øyebeskyttelse.

«Det finnes mange fiskebriller, men listen over de ekstraordinære er kort. Et av de siste merkene som har havnet i det gode selskapet, er Wiley X. Jevn kvalitet, brutal styrke og stilig design har løftet dem til Smith, Oakley og Costa Del Mars nivå.»

Wiley X Omega fiskebriller er utstyrt med polariserte linser som reduserer gjenskinn og refleksjoner fra vannoverflaten, noe som gjør det enklere å se fisk og undervannsstrukturer. Brillene er laget med bruddsikre Selenite™ polykarbonatlinser som oppfyller ANSI Z87.1-standarden for høy styrke og beskyttelse mot slag.

««Polariseringen har, sammen med brune glass og smaragdgrønne reflektorfinish, levert som lovet. Brune, gule og grønne farger blir kraftig forsterket, lysnivået passer oss i Skandinavia perfekt. »»

Brillene har en slitesterk og lett ramme som sikrer langvarig komfort under fiskeaktiviteter. De er også utstyrt med et T-Shell™ linsebelegg som gir økt motstand mot riper, og en oleofob og hydrofil linsebehandling som holder linsene fri for smuss og fett.

Wiley X Omega fiskebriller tilbyr 100% UV-beskyttelse, som gir optimal beskyttelse mot skadelige UVA- og UVB-stråler. Det avtagbare elastiske hodestrikken bidrar til at brillene sitter sikkert på plass, selv under aktive fisketurer.

Verd å vite om at kjøpe fiskebriller

Hvorfor bruke penger på fiskebriller?

Hvis du ikke er typen som vanligvis bruker solbriller, som jo beskytter mot solens skadelige UV-stråler, kan ideen om å kjøpe solbriller til fiske virke nesten tåpelig.

«..det faktum at jeg har vært en langt over gjennomsnittlig aktiv sportsfisker i ca 30 år og jeg ville aldri finne på å fiske uten sier noe om erfaring over tid og hvor god nytte fiskeren har av å kunne se hva som foregår under vannflata..»

Men fiskebriller handler ikke bare om å beskytte seg mot skadelig UV-stråling, som kan gi skader på øynene, men også om å få et bedre fiskeopplevelse, spesielt hvis du fisker etter ørret og laks ved kysten, i bekken og i elven. Eller hvis du reiser på fiskeferie til sørlige strøk, hvor det nesten er et krav.

«..Fisker du i klare elver er polaroidbriller ett must i mine øyne. Man ser jo reaksjoner hos fisken på fluer og kan da fiske mindre intenst og heller bra hvert kast..»

Her kan du med et par polaroid solbriller “trænge igennem” overfladen på vandet og se de mørke skygger, fisken, der gemmer sig under. Det polariserede glas fjerner genskinnet og refleksionen fra overfladen, så det, der før var en blank overflade, nu bliver helt anderledes levende.

«Jeg bruker først og fremst brillene for å få en bedre oversikt over fiskeplassen, og for å fjerne mesteparten av refleksen/refleksen fra vannoverflaten. På den måten kan du blant annet kan se fisken mye lettere.I tillegg er brillene en beskyttelse for øynene, både når det kommer til UV stråling, og «flygende» kroker.»

Farve

«..Å ha ett par til overskyet vær og ett til sol er nødvendig for meg for å se noe som helst under overflaten…»

Ulike farger på solbrilleglass har forskjellige egenskaper. Gule glass er perfekte for vinterbruk, siden de reduserer blått lys og forbedrer kontrasten under isete og snødekte forhold. Brune og kobberfargede glass er gode allroundbriller, og de anbefales ofte som kjørebriller, men de er ikke like gode som gule glass i dårlig lys.

Grønne og grå glass gir naturlig fargegjengivelse og kontrast, spesielt for brune nyanser som ofte finnes rundt fiskeplasser. De gir også maksimal filtrering av gjenskinn fra vannet. Blå glass er optimale i veldig sterkt og direkte sollys, derfor velges de ofte av de som ferdes på snø og is eller ute på det åpne havet lengre syd.

Fotochromatiske glass har en kjemisk reaksjon som demper både UV- og det vanlige lyset i takt med det synlige lyset de blir utsatt for. Imidlertid kan de være trege med å tilpasse seg raskt skiftende lysforhold og kan bli påvirket av temperaturen.

Pris

«Jeg har testet både billige briller og dyre briller, og du kommer langt med en 500 lapp er min efaring.»

Det er riktig at det finnes polaroidbriller i alle prisklasser, og kvaliteten varierer også. Rimelige plastbriller gir stort sett god polaroid-effekt, men de har en tendens til å ha kortere levetid sammenlignet med dyrere briller med glasslinser. Disse billigere brillene er mer utsatt for riper og slitasje.

Det finnes imidlertid gode alternativer i mellomsjiktet, som briller med moderne materialer som polycarbonatlinser med hydrofobisk belegg. Dette gjør brillene lettere og nesten like gode som de dyreste glassbrillene.

Polaroidfilteret i brillene er en tynn film som enten legges utenpå (på billige briller) eller inni glasset (på dyrere briller) for å fjerne uønsket lys som faller sammen med filterets polariseringsretning. Dette er hovedårsaken til at polaroidbriller er effektive for å redusere gjenskinn og forbedre synet under fiske og andre utendørsaktiviteter. Valget av polaroidbriller avhenger av budsjettet og personlige preferanser, men det er viktig å huske at kvaliteten og holdbarheten kan variere mellom ulike prisklasser og materialer.

«Det finnes polaroid briller i aller prisklasser. Du får helt enkle vanlige plast briller med så å si like god polaroid effekt som de som er mye dyrere i glass, men levetiden på de rimeligste er mye kortere. »

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen