Bellybåt og potongbåt – Best i Test 2025

Bellyboat og potongbåter har de siste årene blitt mer og mer populære blant oss fiskere i Norge. Den gir enkel tilgang til fiskerike områder som kan være utfordrende å nå fra land.

Og de er mye billigere enn alternativer som fiskekajakker og packrafts.

I denne testen ser vi på noen av de beste flytevestene og bellybåtene på markedet akkurat nå. Jeg har fokusert på modeller i ulike prisklasser, så uansett budsjett kan du finne en modell som passer til dine behov.

Du kan se hvilke modeller jeg synes ser bra ut rett nedenfor:

  • Savage Gear High Rider V2 – Best i Test
  • Guideline Drifter – Mest verdi for pengene
  • Kinetic Fish Hunter – Beste budsjett
  • Savage Gear Belly Boat Pro-Motor – Beste motoriserte

Bellybåt – best i test

Guideline Drifter

  • God til prisen
guidelinedrifter
ButikkPrisRead more
999,00 NOK Vis i butikk ➜

Med en pris på litt over 3000 kr er vi fortsatt i en overkommelig prisklasse med Guidelines bellybåt. Guideline kjenner de fleste kanskje best fra fluefiske-utstyret, der det norske merket er kjent for kvalitet til rimelige priser.

Her har jeg funnet bellybåten deres, som virker svært rimelig. Skal det være enda billigere, kan du se på Kinetic-modellen lenger nede.

Guideline Drifter er en robust flyterring med maksimal tillatt vekt på 140 kg og en lengde på 140 cm.

To store lommer, én på hver side, gjør det enkelt å få tilgang til fiskeutstyr og termos på en råkald morgen.

Man kan i tillegg kjøpe årer som kan gi mer fremdrift, spesielt hvis du fisker i vann med strøm.

Abu Garcia Beast Belly Boat

  • Populær svensk bellybåt
Abu Garcia Beast Belly Boat
ButikkPrisRead more
349,00 NOK Vis i butikk ➜

Sett på Sportsfishtackle.no

Abu Garcia Beast Belly Boat er en robust og komfortabel flytering til fiske. Med Beast Belly Boat kan du enkelt komme deg ut på vannet og fiske på steder som ellers er vanskelige å nå.

Alltid pålitelige Abu er et godt valg når det er noe du virkelig skal kunne stole på, og det skal man jo med en bellybåt.

Denne modellen er vel en konkurrent til Savage Gear High Rider og minner i design mye om den. Også her er setet høyt, så man sitter over vannflaten.

Flyteringen har en solid konstruksjon i PVC-materiale. Den har et ergonomisk sete med ryggstøtte som gir god støtte og komfort, selv når du sitter i den over lengre tid.

Beast Belly Boat har også masse praktiske detaljer som lommer til oppbevaring av utstyr, og en holder til å feste utstyr.

Savage Gear High Rider V2

  • Best i Test
Savage Gear High Rider V2
ButikkPrisRead more
995,00 NOK Vis i butikk ➜

Sett på Skittfiske.no

Savage Gear er sannsynligvis den beste produsenten når det gjelder bellyboats. Over tid har Savage Gear utviklet noen virkelig spennende produkter for fluefiske, inkludert deres oppblåsbare fiskekajak.

Her har vi valgt ut bellybåten deres, High Rider V2, som trolig topper ønskelisten til mange sportsfiskere med hang til fluefiske.

High Rider får navnet sitt fra det høye oppblåsbare setet og den stabile ryggstøtten. Setet er laget ved hjelp av dropstitch-teknologi.

Dropstitch er en teknologi som brukes i oppblåsbare produkter for å gjøre dem mye sterkere og stivere når de er oppblåst. Når luft pumpes inn, skapes en hard og stabil struktur. Dette er ganske revolusjonerende.

Det er også 3 store oppbevaringsrom og bellyboaten er tilgjengelig i to størrelser, 150 cm og 170 cm.

Modellen selges også med mulighet for motorbruk under navnet Savage Gear Belly Boat Pro-Motor, som du kan lese mer om lenger ned i denne guiden.

Gunki Squad

  • God verdi for pengene
Gunki Squad
ButikkPrisRead more
Ukjent Vis i butikk ➜

Sett på Happyangler.se

Denne bellybåten er en av de mest populære hos Happyangler og ser definitivt ut som et tiltalende kjøp.

I tillegg til det iøynefallende neondesignet, som lyser opp i mørket, er dette en svært solid bellybåt som har en maksimal lastekapasitet på hele 145 kg. Dette er imponerende og indikerer at den er av høy kvalitet.

Designet følger det vi kjenner fra andre modeller, med to store lommer, én på hver side, der du kan oppbevare tingene dine og fiskeutstyret.

Setet er laget av skum og ser ut til å være komfortabelt. Det finnes også muligheter for å tilføye en stangholder m.m.

Billig bellybåt – best i test

Kinetic Fish Hunter

  • Beste budjsettvalg
Kinetic Fish Hunter
ButikkPrisRead more
975,00 NOK Vis i butikk ➜

Bellybåt for under 1500 kr, det kan vi vel ikke klage på. Kinetic er et merke vi kjenner fra wadere, hvor de lager billige pustende wadere blant annet – også til under 1500 kr.

Så hvis du vil ut fra kysten og fiske, kan du altså kjøpe både wader og bellybåt for under 3000 kr, noe som må sies å være svært rimelig.

Denne bellybåten er litt mindre robust enn de andre vi har sett på i testen, og tåler maks 115 kg i belasting. Motsat er den også en god del lettere, bare 6 kg, så den er lett å bære med seg. Pumpen følger med.

Det er to store oppbevaringsrom med glidelås på hver side, med plass til matpakke og fiskefluer.

Berkley Pulse XCD

  • Billig bellybåt
Berkley Pulse XCD
ButikkPrisRead more
275,00 NOK Vis i butikk ➜

Sett på Kurresfiskeshop.se

Berkley er et merke mange av oss sportsfiskere kjenner som god kvalitet til rimelige priser. Jeg har for eksempel selv en Berkley Phazer fiskestang, så merket ville jeg nok stolt på, noe som jo er viktig når man skal være ute på vannet.

Berkley Pulse XCD er en rimelig bellybåt i et solid design med alle funksjonene du forventer fra en bellybåt. Det er oppblåsbart sete, ryggstøtte og to store lommer med plass til fiskeutstyret ditt. Det er også nettduk foran, så man kan huke fisken osv. uten å få rot i snøret.

En ulempe med denne modellen er at den har en maksimal belastning på bare 100 kg. Der måtte jeg selv gått ned et par kg før jeg kunne brukt den!

Bellybåt med motor – best i test

Savage Gear Belly Boat Pro-Motor

  • Beste bellybåt med motor
Savage Gear Belly Boat Pro-Motor
ButikkPrisRead more
Ukjent Vis i butikk ➜

Hva kan være bedre enn å fiske fra en bellybåt? Å fiske fra en bellybåt med motor, så klart! Det er mulig med denne bellybåten fra Savage Gear, som er designet for å kunne brukes sammen med en elektrisk motor, Float Plus, som må kjøpes separat. Motoren koster omtrent 5000 kr, så den totale prisen ender rundt 10 000 kr.

For denne prisen får du en stor og stabil bellybåt som måler hele 180 cm i lengden og som inneholder en rekke smarte funksjoner og tilbehør, akkurat som man forventer fra Savage Gear sit utstyr. Dette er fiskeutstyr og en bellybåt som er spesielt utviklet for nordiske forhold.

Denne modellen er laget for å kunne tilpasses etter dine ønsker. Her er det blant annet gjort klart for ekkolodd og stangholder. Med hjelp av motoren kan du til og med dorge.

Noe annet som er verdt å merke seg er det oppblåsbare setet i dropstitch-design, noe som gir økt soliditet og stabilitet. Dette er samme design som benyttes i oppblåsbare fiskekajakker for å gjøre bunnen solid nok til at man kan stå oppreist. Kombinert med lengden på pontongene, gir dette bedre balanse og stabilitet sammenlignet med billigere modeller.

Tre store vanntette og robuste bokser gir plass til alt det nødvendige fiskeutstyret og provianten du trenger å ha med deg på turen.

Verdt å vite om å kjøpe bellybåt og potongbåt

En bellybåt eller potongbåt er en liten, oppblåsbar farkost designet for sportsfiske. Den består av ett eller flere luftkamre og et sete midt i, hvor fiskeren sitter med føttene i vannet. Med svømmeføtter kan du enkelt manøvrere og ha hendene frie til å fiske.

«Bellybåter er oppblåsbare, hesteskoformede fartøy som lar deg sitte i vannfilmen. De har god ryggstøtte, og med vadebukser og svømmeføtter har du full kontroll på navigering og posisjonering på vannet. Bellybåten er laget for fisking over et begrenset område. Den har minimalt med bagasjeplass og innbyr ikke til lengre transportetapper.»

Bellybåter er utrolig manøvreringsdyktige og lette å transportere, siden de tar minimal plass når de er tømt for luft. De er godt egnet for fiske i rolige vann som innsjøer og i den indre skjærgården. Prisnivået er ofte et rimeligere alternativ til kajakker og packraft.

Bagasjeplassen er begrenset i en bellybåt, og de egner seg ikke for strømninger, bølger eller lengre turer. Redningsvest er påbudt å ha med.

Fordeler med bellybåter, flyterør og pontongbåter

Tilgang til flere fiskeplasser

Disse små fartøyene gir sportsfiskeren tilgang til fiskeplasser som ellers ville vært vanskelige å nå fra land. Det er en fordel sammenlignet med f.eks. kajakker og båter, at de er billigere å anskaffe.

Egnet for rolig vann

Bellybåter og pontongbåter er gode valg for fiske på innsjøer, rolig vann langs kysten og i fjorder og viker. Man bør imidlertid være oppmerksom på deres begrensninger når det gjelder plass, rekkevidde og håndtering av vanskelige forhold som strøm og bølger.

Alternativer til bellyboat og flytedress

En bellyboat er utvilsomt et flott lite fartøy som fungerer veldig bra for de indre danske farvann, sjøer og tjern, men det er langt fra din eneste mulighet for å komme deg ut på vannet og fiske.

Her tenker jeg ikke på jollen eller båten, men på fiskekajakk og packraft, som jeg har skrevet om andre steder her på siden. De to er nemlig utmerkede alternativer for fiske i Danmark, hvor du også har fordelen av å holde deg tørrskodd!

Fiskekajakk

Fiskekajakken ligger nok øverst på mange sportsfiskeres ønskeliste, særlig hvis man kunne få den motoriserte versjonen eller i det minste en Hobie-kajakk med pedaler. Dette gir mulighet for virkelig å tilbakelegge en god distanse under fisketuren og kanskje kombinere det med overnatting ute i naturen.

En fiskekajakk er et større innkjøp enn en bellybåt, og selv om man kan få oppblåsbare modeller, vil den typisk oppta en del mer plass, spesielt hvis man velger en modell i herdet plast.

Prisen på de rimeligere modellene er ganske overkommelig og ikke mye dyrere enn flytevesten. Men hvis man ønsker en kvalitetsmodell med pedaler, blir prisen raskt 3x, 5x eller til og med 10x så dyr som for flytevesten.

Packraft

En packraft er et lite oppblåsbart fartøy med aerodynamisk design og god plass til oppakning. Den kan best beskrives som et kryss mellom en kajakk og en gummibåt. Navnet «packraft» avslører hva den er laget for – som en oppblåsbar tømmerflåte kan man ha med seg utstyret sitt når man krysser en dyp skogsjø eller elv.

Likevel er det overraskende at packraften ikke er mer populær i Danmark, siden den gir mulighet for padleturer med oppakning – perfekt for telting og friluftsliv. I motsetning til kanoer kan packraften også brukes til fiske, noe den ofte brukes til i Norge.

Läs videre

Skroll til toppen