Vintertelt – Best i Test 2024

Når vinteren kommer og temperaturen synker, er et godt vintertelt helt avgjørende for en komfortabel tur. Et vintertelt må tåle kulde, vind og snø, samtidig som det gir ly og varme for overnatting.

I denne testen har vi sett nærmere på noen av de beste vinterteltmodellene på markedet. Vi har testet alt fra lette ekspedisjonstelt til mer robuste og romslige familietelt. Felles for teltmodellene er at de er laget spesielt for bruk om vinteren og i kaldt klima.

Les testen for å se hvilke vintertelt som imponerte mest på våre tester i ulike forhold og temperaturer. Vi presenterer både våre totalvinnere og anbefalinger til beste kjøp i ulike kategorier.

Beste Vintertelt og Helårstelt

Hilleberg Keron

 • 9/10 hos Utemagasinet
Hilleberg Keron
Butikk Pris Read more
16.600,00 NOK ➜ Les mer
18.799,00 NOK ➜ Les mer

Gullstandarden for vintertelt. Hilleberg Keron 3 er et romslig og robust 3-manns tunneltelt beregnet for 4-sesongs bruk. Det veier totalt 4,2 kg.

Teltet har en solid tunnellkonstruksjon og er laget i slitesterke materialer som tåler tøffe forhold. Det har to innganger og to romslige fortelt.

Innvendig har Keron 3 god takhøyde og Hillebergs ventilasjonssystem. Ytterteltet i kerlon 1800 gir ekstra styrke og stabilitet. Teltet passer godt til lengre turer og ekspedisjonsbruk.

Med to innganger, store fortelt og slitesterkt yttertelt virker dette som et trygt valg for tøffe forhold. Samtidig ser det romslig og praktisk ut innvendig. Alt i alt et imponerende tunneltelt laget for å tåle det meste.

9/10 i test hos Utemagasinet

I anmeldelsen hos Utemagasinet testet Sandra Lappegard Wangberg Hilleberg Keron 4 GT telt, og gav det en imponerende score på 9 av 10. Teltet er en firemannsversjon av Hillebergs største tunneltelt, og GT-modellen har et forlenget fortelt. Wangberg nevner at teltet er enkelt å sette opp, tåler sterk vind godt og tilbyr god plass til fire personer.

«Hilleberg Keron 4 GT er enkelt å sette opp, med fire stenger som er helt like, og dermed idiotsikker oppsetting…Hilleberg Keron 4 GT tåler sterk vind godt, og det er greit med plass til fire personer»

Det er også to fortelt, ett ekstra romslig fortelt og inngang på begge kortsidene. Hilleberg teltene kommer uten stormmatter, noe som gir god ventilasjon, men også litt ekstra lufting når det skulle ønskes at det var tettere.

Teltveggene går ned til bakken, noe som gjør det lettere å få det lunt innvendig. Innvendig finnes det fire lommer og tørkesnor i taket. Teltet kommer også i en mindre 3-persons versjon og versjoner uten det store forteltet.

Helsport Spitsbergen 3 Xtrem

 • Best for ekspedisjoner
 • 10/10 hos Utemagasinet.no
Helsport Spitsbergen 3 Xtrem
Butikk Pris Read more
14.599,00 NOK ➜ Les mer

Spitsbergen Xtrem er Helsports serie av utstyr til de mest krevende forhold. I vår test av vintersoveposer kommer Spitsbergen-soveposen suverent ut som best i test, som tåler vanvittig lave temperaturer.

Sånn beskyttelse mot polarelementene kommer dog med en pris. I tilfellet Helsport Spitsbergen Xtrem vinterteltet med en pris på over 14 000 kr. Vel, dette er ikke teltet for en kosetur til marka, men for de krevende ekspedisjonene.

10/10 i test hos Utemagasinet

At dette er et suverent telt for krevende forhold ser vi også ved at Spitsbergen skårer toppvurdering hos Utemagasinet.

«Om vi skulle reist tre stykker på ekspedisjon, hadde vi nok tatt med oss Helsport Spitsbergen X-trem 3 Camp..Helsport Spitsbergen X-trem 3 blir testvinner med tanke på vintertelting, og passer bra for deg som skal ut på skikkelig vintertur med pulk»

Utemagasinet framhever at dette er et robust og stabilt, enkelt å sette opp, samt komfortabelt og romslig telt, men også at det med sine 6 kg er et av de tyngste teltene i testen. Derfor er det mest egnet for større ekspedisjoner med pulk.

Bergans Wiglo

 • 9/10 af Utemagasinet.no
 • Terningkast 5 hos NJFF
Bergans Wiglo
Butikk Pris Read more
6.499,00 NOK ➜ Les mer
6.600,00 NOK ➜ Les mer

Å finne et godt vintertelt eller helårstelt for familieturer kan være utfordrende. Bergans Wiglo 6 utmerker seg imidlertid som et sterkt alternativ. Dette seks-personers teltet kombinerer elementer fra den amerikanske wigwam og den samiske lavvoen, noe som gir en unik miks av rommelighet og komfort.

Wiglo 6 er laget av solid og slitesterk ripstop nylon. Ifølge Utemagasinet har teltet “stormmatter, rikelig med bardunfester og ligger relativt lavt i terrenget, selv om toppunktet er 190 cm høyt”. Denne høyden er en stor fordel, da man faktisk kan stå oppreist inne i teltet. Dette gir langt større bekvemmelighet ved lengre opphold.

Teltet har en romslig hovedinngang samt to sideinnganger. Ved behov for transport over lengre avstander kan innerteltet kobles fra, slik at vekten kan fordeles. Ifølge Utemagasinet kan det være litt utfordrende å sette opp teltet alene, men med litt øvelse går oppsettet raskere.

En ulempe som nevnes, er at teltpluggene kan bøye seg litt lett. Alt i alt fremstår likevel Wiglo 6 som et godt alternativ for familier som ønsker et romslig og komfortabelt vinter- eller helårstelt.

Hilleberg Kaitum

 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • Terningkast 5 hos Klikk.no
Hilleberg Kaitum
Butikk Pris Read more
14.499,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Kaitum 3 GT er et lett tunneltelt beregnet for 3 personer og 4-sesongs bruk. Det veier totalt 4,1 kg.

Teltet har en tunnellkonstruksjon med tre tverrgående stenger som gir god innvendig plass. Det har to innganger og to romslige fortelt som kan åpnes helt.

Ytterteltet er i slitesterkt kerlon-materiale. Innerteltet har åpning begge veier med myggnett og ventilasjonskanaler som kan lukkes.

9/10 i test hos Utemagasinet

Sandra Lappegard Wangberg gir Hilleberg Kaitum 3 GT telt en 9 av 10 i sin anmeldelse på Utemagasinet. Hun beskriver det som et helårstelt med lav vekt og god komfort, som fungerer bra for de som prioriterer lav vekt framfor maksimal styrke. Teltet har to innganger og to fortelt, noe som gir god fleksibilitet i forhold til været.

Det mangler stormmatter, men dette gir lavt pakkvolum og god ventilasjon. Kaitum 3 GT er ikke like robust som storebroren Keron i forhold til vinterstormer, men fungerer godt som et helårstelt. Teltet er enkelt å sette opp, har god plass inne og i forteltet, og kommer med smarte bardunstrammere.

«Dette er teltet for deg som vil ha et lett telt, som kan fungere hele året, og som har god plass både inne og i forteltet»

Hilleberg Nammatj 3 GT

 • Terningkast 6 hos Klikk.no
 • Terningkast 5 hos Jeger.no
 • 8/10 hos Opdagverden.dk
Hilleberg Nammatj 3 GT
Butikk Pris Read more
14.599,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Nammatj 3 GT er et pålitelig 4-sesongers tunneltelt som er spesielt godt egnet for vinterbruk i fjellet. Dette teltet, som av nettstedet Klikk.no er kåret til “Beste allround helårstunneltelt”, har vist seg som et trygt valg under vinterlige forhold. Siden lanseringen i 1983 har teltet gjennomgått en rekke forbedringer og oppdateringer.

Med en totalvekt på 3,9 kg og innvendige mål på 220 x 160 x 104 cm (der bredde skrår ned til 137 cm), gir Nammatj 3 GT akseptabel plass til to personer. Ifølge anmelder Åsgeir Størdal på Jeger.no kan det bli trangt om fotplassen med tre personer. Teltet har et romslig fortelt på 2,8 m2 som gir ekstra lagringsplass og mulighet for matlaging.

«Hilleberg Nammatj 3 GT er et trygt og solid telt: 3 GT er en solid traver av et Hilleberg telt som kjennes trygt i vinterlig uvær, etter å brukt light-telt i noen sesonger»

Nammatj 3 GT er laget av det slitesterke stoffet Kerlon 1800 i 40 denier, som er vannsøyleimpregnert til 30.000 mm. Dette gjør teltet ideelt for ekstreme forhold. Teltet tilhører Hillebergs Black line-serie, som er utviklet for nettopp slike forhold, og har blitt brukt av eventyrere som Felicity Aston på tvers av Antarktis.

Ifølge Størdals anmeldelse har teltet noen ulemper, blant annet at fotveggen kan bli for lav for personer over 185 cm på tykke underlag. I tillegg mangler det stormmatter. På plussiden trekker han fram robust konstruksjon, god ventilasjon og raskt oppsett. Han roser også smarte detaljer som tørkesnor i taket og sidelommer.

Alt i alt er Hilleberg Nammatj 3 GT først og fremst et fjelltelt som kommer til sin rett i vinterlige forhold i høyden, selv om det også kan brukes i skogen.

Helsport Svalbard High 3 Camp

 • Terningkast 6 hos Klikk.no
Helsport Svalbard High 3 Camp
Butikk Pris Read more
14.599,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Svalbard High 3 Camp er et romslig 3-manns tunneltelt med elementer fra kuppelkonstruksjon. Det veier totalt 5,61 kg.

Teltet har én stor inngang og et bagasjerom med god høyde. Ytterteltet er i slitesterke materialer og har blant annet stormmatter for sikkerhet.

Innvendig har teltet god takhøyde og Helsports ventilasjonssystem. Praktiske detaljer er oppheng, glidelåsåpning på innerteltet og fargekoding av stenger.

Helsport Svalbard High 3 Camp ser ut som et meget solid og romslig helårstelt. Den unike konstruksjonen virker svært lovende for å tåle uvær og gi ekstra innvendig plass.

Materialkvaliteten ser solid ut og teltet har mange smarte løsninger for oppbevaring, ventilasjon og stabilitet. Med tanke på størrelsen virker både vekt og pris godt begrunnet. Dette ser ut som et trygt valg for krevende forhold.

MSR Remote

 • 9/10 hos Utemagasinet.no
 • “Top pick” hos Outdoorgearlab.com
MSR Remote
Butikk Pris Read more
8.999,00 NOK ➜ Les mer
12.499,00 NOK ➜ Les mer

MSR Remote 2 er et romslig og robust 2-manns tunneltelt laget for ekspedisjonsbruk året rundt. Det veier 3,2 kg.

Teltet har en selvbærende konstruksjon med bratte vegger som gir god innvendig høyde. Det har to innganger og vestibyler med plass til oppbevaring og matlaging.

Ytterteltet er i slitesterke materialer og har forsterkede bardunpunkter. Innvendig er det praktiske detaljer som oppheng og nettinglommer. Remote 2 egner seg godt til lengre turer i krevende forhold.

MSR Remote 2 virker som et svært solid og gjennomtenkt tunneltelt for vinter og ekspedisjonsbruk. Den selvbærende konstruksjonen lover god plass, og materialkvaliteten ser meget god ut.

To innganger, romslige vestibyler og forsterkninger gjør at dette teltet ser trygt ut for uvær og ekstreme forhold. Samtidig virker det praktisk med tanke på oppbevaring og komfort. Alt i alt et imponerende telt laget for å tåle det verste.

9/10 i test hos Utemagasinet

Sandra Lappegard Wangberg gir MSR Remote 3 vintertelt en 9/10. Dette amerikanske teltet har lav vekt for et vinter- og ekspedisjonstelt, som hun sier “MSR Remote 3 er et vinter- og ekspedisjonstelt med en lav vekt.” Teltet har to innganger, et stort fortelt og et mindre fortelt, samt gode lommer til oppbevaring og tørkesnorer for klær.

«Det er designet for å tåle store snømengder, og teltstengene er koblet sammen med gulvet, noe som gir stødighet i sterk vind»

Innvendig er det litt trangt for tre personer på vinterekspedisjon. Luftingen i ytterteltet kunne vært bedre, men teltet håndterer skikkelig vintervær godt,

«MSR Remote 3 er et telt med lav vekt til vinterbruk og som tåler skikkelig vintervær godt, om du blir komfortabel med oppsettingen av teltet»

Oppsettet krever litt tålmodighet og kalde fingre.

Barents Finse Polar 3

 • 10/10 hos Utemagasinet.no
 • 8/10 hos Jeger.no
Barents Finse Polar 3

Selges på XXL.no

Finse 3 er et romslig tunneltelt fra Barents Outdoor optimalisert for bruk til ekspedisjoner om vinteren. Ifølge nettbutikker er dette et 4-seson telt som også er egnet for sommerbruk, men det er lite tvil om at dette er et telt spesielt egnet for vinterbruk.

Teltet er produsert av Barents, en bedrift bestående av tidligere Helsport-veteraner. Dette er et romslig og stabilt tunneltelt i kraftige materialer. Innvendig har Finse 3 god takhøyde og bredde. Det er to innganger med stormflap, og forteltet gir plass til oppbevaring og matlaging.

10/10 i test hos Utemagasinet

I en anmeldelse av Barents Finse 3-testen på Utemagasinet.no beskrives teltet som et solid og romslig. Anmelderen, Egill Danielsen, gir teltet toppkarakter (10 av 10) og fremhever den gode konstruksjonen og kraftige materialene som gjør det egnet for ekstremt vær og ekspedisjoner. Finse 3 har også gode ventilasjonsegenskaper og en romslig og komfortabel innertelt.

«Barents Finse 3 er et 4-sesongs telt i svært kraftige materialer. Aller mest er dette et ekstremtelt eller ekspedisjonstelt. Både teltduk og bunnduk er ekstra sterk»

Noen forbedringspunkter nevnes, som lengre standardplugger for snø, doble stangkopper og bedre stramming av teltduken i fotenden. Likevel beskrives Barents Finse 3 som et valg i toppklassen og et av de beste vinterteltene anmelderen har prøvd.

8/10 i test hos Jeger.no

I anmeldelsen i Jeger.no Therese N. Andersen testet Barents Outdoor Finse 3-teltet, et ekspedisjonstelt designet for tøffe forhold i vinterfjellet. Andersen påpeker at teltet er laget av kraftige materialer, har rikelig med barduner og stormflapper, samt står stødig i kraftig vind. Teltet får også skryt for jevn takhøyde, romslig fortelt med inngang på begge sider, og gode luftemuligheter.

Når det gjelder mangler, savnes muligheten for en dobbel stangkopp og en fast taklomme. Alt i alt, mener Andersen at Barents Finse 3 er et toppkvalitets ekspedisjonstelt som dekker alle behovene og anbefales på det sterkeste.

«For å si det enkelt, har Barents Finse alt du trenger i et ekspedisjonstelt»

Fjällräven Polar Endurace 3

 • 10/10 af Utemagasinet.no
Fjällräven Polar Endurace 3

Selges på Fjellsport.no, Sportsnett.no

Fjällräven Polar Endurance 3 er et robust ekspedisjonstelt beregnet for vinterbruk. Det har en vekt på 5,44 kg og rommer 3 personer.

Teltet har en tunnellkonstruksjon med doble stenger som gir god stabilitet. Ytterteltet er i slitesterkt ripstop-materiale. Det har to innganger og et romslig fortelt med god takhøyde.

For å tåle tøffe forhold er teltet utstyrt med stormmatter, 20 cm lange plugger, justerbare barduner og store ventilasjonsåpninger. Praktiske detaljer er blant annet snøbørster ved inngangene og opphengssystem inne i teltet.

Doble stenger, stormmatter og lang plugger gir trygghet i uvær. Innvendig virker det romslig med god høyde og praktiske oppbevaringsløsninger. Dette tunnelteltet ser svært lovende ut for vinter og ekspedisjonsbruk med vekt på sikkerhet.

10/10 i test hos Utemagasinet

I anmeldelsen fra Sandra Lappegard Wangberg på Utemagasinet, får Fjällräven Polar Endurance 3 Telt helt topp vurdering på 10/10. Ifølge Utemagasinet er teltet er designet for å tåle store belastninger i form av kulde og uvær, og er derfor ideellt for vinterekspedisjoner og polare strøk. Teltet er lett å sette opp og har to snøventiler for enkel tilgang til snø uten å åpne hele duken. Det er beregnet for tre personer, men anmelderen mener det kan bli litt trangt på vintertur. Teltet har også gode luftingsmuligheter, stormmatter, og reflekser som gjør det synlig under dårlige værforhold. Det er også mange nettinglommer og tørkemuligheter for klær.

«Fjällräven Polar Endurance er et telt som skal tåle ekstreme påkjenninger, og egner seg godt for deg som skal på skikkelige vinterturer, også til polare strøk..Fjällräven Polar Endurance 3 virkelig vil være til å stole på. Her er alle detaljer laget for å tåle store belastninger i form av kulde og uvær»

Barents Trollheimen 3 Classic

 • 9/10 hos Utemagasinet.no
Barents Trollheimen 3 Classic

Selges på Barentsoutdoor.no

Trollheimen 3 Classic er et romslig og allsidig tunneltelt fra Barents Outdoor med plass til 3 personer. Det har en vekt på totalt 3,93 kg.

Teltet har en klassisk tunnelkonstruksjon med tre like lange stenger som gjør det raskt å sette opp. Det gir god takhøyde og bredde innvendig.

Ytterteltet er laget i slitesterkt nylon ripstop-materiale som tåler vær og vind. Det har to innganger, hvorav den ene kan åpnes helt opp. Teltet har Barents’ ventilasjonssystem for god luftsirkulasjon.

Praktiske detaljer er blant annet fortelt, myggnett, opphengsystem og ekstra sidelommer. Trollheimen 3 Classic passer til bruk året rundt både på korte turer og lengre ekspedisjoner.

9/10 i test hos Utemagasinet

I en anmeldelse i Utemagasinet fra Egill J. Danielsen oppnår Barents Trollheimen 3 Classic 9 av 10 i vurdering. Teltet vurderes som et 4-sesongs telt i kraftige materialer med ekstra sterk teltduk og bunnduk og står støtt i sterk vind. Det har god takhøyde, er lett å sette opp og har god ventilasjon. Ifølge Utemagasinet, en solid og romslig helårsvariant fra den nye, norske teltprodusenten Barents.

«Barents Trollheimen 3 Classic er et 4-sesongs telt i kraftige materialer..teltet er lett å sette opp, har god takhøyde og god ventilasjon..​​Vi opplever Trollheimen 3 Classic som et meget godt telt som det er vanskelig å finne svake punkter ved»

Testresultater – tabell

NavnPrisVektSesongFormSoveplasser
Barents Finse Polar 3https://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Barents%20Finse%20Polar%203.jpg119994970 gVinterTunnel10/10 hos Utemagasinet.no (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/vintertelt/test-av-barents-finse-3), 8/10 hos Jeger.no (https://www.jeger.no/jaktutstyr/telt/test-av-barents-outdoor-finse-3)3
Barents Trollheimen 3 Classichttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Barents%20Trollheimen%203%20Classic.jpg59993970 g VinterTunnel9/10 hos Utemagasinet.no (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/telt#test-av-barents-trollheimen-3-classic)3
Bergans Helium Expedition Dome 3https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/download-28.jpeg79995260 gVinterKuppel7/10 hos Utemagasinet.no (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/telt/test-av-bergans-helium-dome-3), Terningkast 5 hos NJFF (https://jaktogfiske.njff.no/telt-turutstyr/intimt-helarshotell/116348)3
Bergans Wiglohttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Bergans%20Wiglo.jpg79998900 gVinterKuppel9/10 og testvinner hos Utemagasinet https://www.utemagasinet.no/turutstyr/telt/test-av-bergans-wiglo-6-telt "Bergans Wiglo er et romslig helårstelt som finnes for fire personer og seks personer. Wiglo 6 ble testvinner da vi testet familietelt og skiller seg ut ved at det har tre innganger. Det har også stormmatter som gjør det godt egnet som helårstelt. Bergans sin bærekraftsstrategi innebærer at hvis teltet blir ødelagt, kan du sende det inn for reparasjon. Har du ikke bruk for teltet, kan du pante det og Bergans vil enten selge det brukt eller redesigne det. Bergans tilbyr også utleie av telt."4,6
Fjällräven Polar Endurace 3https://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Fj%C3%A4llr%C3%A4ven%20Polar%20Endurace%203.jpg136994640 gVinterTunnel10/10 af Utemagasinet.no "Fjällräven Polar Endurace 3 er også et vintertelt vi kan anbefale. Det er laget for å tåle ekstreme påkjenninger.", https://www.utemagasinet.no/turutstyr/telt#test-av-fjaellraeven-polar-endurance-3-telt3
Heimplanet Backdoor 4 Seasonhttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/heimplanet-backdoor-4-season-tent-outdoorprodk-fit-1000x1000x70.webp65006000 gVinterKuppel7.5/10 hos Tek.no (https://www.tek.no/test/i/x8QWBl/vi-har-testet-et-oppblaasbart-turtelt), Testet af Utemagasinet.no (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/telt/aatte-aktuelle-telt-til-fjelltur) "Dette teltet kan du trygt bruke på camping ved Folven i Stryn eller om du finner en god flate i Jotunheimen. "'4
Helsport Spitsbergen 3 Xtremhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Helsport%20Spitsbergen%203%20Xtrem.jpg145005910 gVinterTunnel10/10 hos Utemagasinet.no https://www.utemagasinet.no/turutstyr/vintertelt/test-av-helsport-spitsbergen-x-trem-3-camp (Helsport Spitsbergen 3 ble testvinner i forrige sammenlignende test av vintertelt. Det er enkelt å sette opp, med fire stenger som er like lange, og som settes ned i stødige stangkopper. Du kan sette opp dette med vottene på. Spitsbergen har 18 kraftige barduner, og er ment for å tåle det meste av vær.)3
Helsport Svalbard High 3 Camphttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Helsport%20Svalbard%20High%203%20Camp.jpg109994900 gHelårsteltTunnelTerningkast 6 hos Klikk.no (https://www.klikk.no/helse/trening/tester/test-av-telt-helarstelt-og-ekspedisjonstelt-3608746) "Beste telt til lange vinterturer!"3
Hilleberg Kaitumhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Hilleberg%20Kaitum.jpg144903100 gVinterTunnel9/10 hos Utemagasinet.no "Hilleberg Kaitum veier 4,1 kilo og er et litt lettere alternativ for deg som vil ha et lett telt som kan fungere hele året, og som har god plass både inne og i forteltet", Terningkast 5 hos Klikk.no (https://www.klikk.no/helse/trening/tester/test-av-telt-lette-fjelltelt-3608735)3
Hilleberg Keronhttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Hilleberg%20Keron.jpg130993400 gVinterTunnel9/10 hos Utemagasinet (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/vintertelt/test-av-hilleberg-keron-4-gt-telt), "Gullstandard for vintertelt" - Fjellsport (https://www.youtube.com/watch?v=Mk0Lvg5isKU)3
Hilleberg Nammatj 3 GThttps://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/Hilleberg%20Nammatj%203%20GT.jpg128993900 gHelårsteltTunnel"Beste allround helårstelt" - Terningkast 6 hos Klikk.no (https://www.klikk.no/helse/trening/tester/test-av-telt-helarstelt-og-ekspedisjonstelt-3414115) "Beste allround helårs tunneltelt!", Terningkast 5 hos Jeger.no (https://www.jeger.no/jaktutstyr/telt/test-av-hilleberg-nammatj-3-gt), 8/10 hos Opdagverden.dk (https://www.opdagverden.dk/udstyr/test-og-fedt-grej/hilleberg-nammatj-3-gt)3
Hilleberg Unnahttps://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/UnnaGrn.jpg81994100 gHelårsteltTunnelTestet af Utemagasinet.no (https://www.utemagasinet.no/turutstyr/telt/aatte-aktuelle-telt-til-fjelltur), 8/10 hos Opdagverden.dk (https://www.opdagverden.dk/udstyr/test-og-fedt-grej/hilleberg-unna)1-3
Hilleberg Staika https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/hilleberg-staika.webp130994000 gVinterKuppel9/10 hos Utemagasinet.no2
Helsport Lofoten Pro https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/download-29.jpeg71393430 gVinterTunnel7/10 hos Utemagasinet.no3
MSR Remote https://www.villmarksbutikken.net//wp-content/uploads/2024/02/MSR%20Remote.jpg139994080 gVinterKuppel9/10 hos Utemagasinet.no, "Top pick" hos Outdoorgearlab.com (https://www.outdoorgearlab.com/topics/camping-and-hiking/best-4-season-tent)2,3
The North Face Bastion https://www.villmarksbutikken.net/wp-content/uploads/2024/02/the-north-face-bastion-4-4-personers-telt.jpg94996010 gVinterKuppel7/10 hos Utemagasinet.no4

Verdt å vite om å kjøpe vintertelt

Når kulda setter inn og snøen legger seg over landet, er det mange som drømmer om å dra på vintertur og overnatte i telt. Med riktig utstyr og gode forberedelser kan vintertelting gi en magisk opplevelse. Men hva bør man tenke på når man skal kjøpe sitt første vintertelt?

Typer av vintertelt

Når man skal velge vintertelt, står ofte valget mellom tunneltelt eller kuppeltelt, eller en kombinasjon av disse. I tester ser man at det er omtrent fifty-fifty fordeling mellom kategoriene, og noen telt, som Helsport Svalbard X-trem High Camp, er hybrider. Valget avhenger derfor av behovet ditt.

Tunneltelt anses som enklere å sette opp enn kuppeltelt, noe som kan være avgjørende i dårlig vær hvor én person kan slite med å sette opp kuppeltelt alene. Med kuppeltelt må du typisk sette opp innerteltet først, noe som kan gjøre en kald dag enda kaldere.

Kuppeltelt skiller seg fra tunneltelt med flere positive egenskaper. De har kryssende teltstenger og tåler dermed vind og vær bedre. Kuppeltelt har også ofte større takhøyde, men til gjengjeld mindre fortelt enn tunneltelt.

Valget mellom tunneltelt og kuppeltelt handler dermed om en avveining mellom brukervennlighet og stabilitet. Tunneltelt er raskere å sette opp alene, mens kuppeltelt tåler tøffere forhold. Hybrider forsøker å kombinere det beste fra begge, men valget avhenger uansett av turens art og værforhold.

Størrelse

Størrelsen på vinterteltet påvirker både varmen og vindstabiliteten. Et romslig telt kan være mer behagelig, spesielt om vinteren da vi tilbringer mer tid innendørs for påkledning, oppblåsing av underlag og matlaging.

Imidlertid er større telt mer utsatt for vind, og vindstyrken kombinert med teltets konstruksjon kan oppveie fordelene med romslighet. Økt takhøyde i store telt gir økt vindpåvirkning, noe som kan være problematisk i sterke vintervinder.

Store telt er også vanskeligere å varme opp, spesielt ned mot gulvet der man hovedsakelig oppholder seg. En sovende person avgir varme, og temperaturen vil være høyere i teltet enn utendørs, men temperaturen blir høyere jo mindre teltet som skal varmes opp er.

Det er en fordel med telt som er enkle å bære, spesielt når teltet blir fylt med is over tid. Det er praktisk å begrense teltstørrelsen, spesielt når været blir kaldt og stormfullt.

Ventilering

Ventilering og ventilasjon er avgjørende for et godt inneklima i vinterteltet. Et effektivt system sørger for frisklufttilførsel, fukttransport og oksygen, samtidig som det hindrer oppbygging av kondens.

Ventilene bør plasseres strategisk for å utnytte naturlige luftstrømmer. Friskluftinntak nederst i teltet sikrer tilførsel av kaldluft. Varmluft stiger til topps og slippes ut av høytplasserte ventiler. På denne måten oppnås sirkulasjon.

Det er viktig at ventilene kan justeres etter værforhold og antall teltturister. I kaldt og vindfullt vær må ventilene kunne lukkes helt. Samtidig må det være mulighet for maksimal ventilasjon på fine dager.

Ved riktig bruk bidrar ventileringssystemet til bedre komfort og hindrer problemer med kondens og dugging. Med enkle grep kan man optimalisere inneklimaet og få en bedre natts søvn i vinterteltet.

Slik holder du varmen i vinterteltet

Liggeunderlag

 • Bruk et isolerende underlag som reinskinn mellom teltduk og sovepose
 • Kombiner med et vanntett underlag under

Når du skal på vintertur, er det viktig å velge riktig utstyr for å holde varmen gjennom natta. Ifølge ekspertene bør du starte med å velge et isolerende liggeunderlag som for eksempel reinskinn mellom teltduken og soveposen. Dette bør kombineres med et vanntett liggeunderlag under.

«”Jeg bruker derfor alltid reinskinn! Da sover jeg varmt om natta.” »

Et godt liggeunderlag er helt avgjørende for å unngå varmetap ned i bakken. Reinskinn anbefales spesielt fordi det isolerer godt, er slitesterkt og tåler fukt.

Sovepose

 • Velg en vintersovepose med god isolering og riktig størrelse
 • Kombiner gjerne en lett dunpose med en robust ytterpose

Når det gjelder sovepose, anbefales det å kombinere en lett dunpose innerst med en mer robust ytterpose i syntetisk isolasjon.

Da får du god varme samtidig som du er sikret mot fukt. Pass på at soveposen ikke er for romslig.

Sjekk ut samletesten vi har gjort om vintersoveposer på lenken.

«”En hybrid kan være en god løsning. Innerst har man en tynnere sovepose i dun, som er komfortabel å ligge i og som isolerer godt. Så kan den ytterste være i fiber, og sikrer deg i tilfelle det skulle bli vått.” »

Klær

 • Ha med ekstra votter, lue, sokker og undertøy
 • Bruk ull innerst, så fleece eller dun
 • Ha alltid på deg ullundertøy innerst når du sover ute om vinteren. Ull holder på varmen selv om det blir fuktig.
 • Bruk gjerne fleece eller dun som mellomlag. Ekstra sokker, votter, lue og hals er også lurt for å holde varmen.

Mat og drikke

 • Ha med næringsrik turmat som tørkede retter og kjøtt
 • Drikk varm drikke jevnlig
 • Spis et solid måltid før leggetid

For å holde varmen oppe om natta er det viktig å drikke mye varm drikke med jevne mellomrom. Kraftig buljong, te eller varm saft gir god næring og holder kroppstemperaturen oppe. Spis også et solid måltid før leggetid. Når det er kaldt og minusgrader er det best med multifuelbrenner, da gassen til gassbrenneren kan bli flytende.

«Det er utrolig viktig å få i seg nok varm drikke, det skaper varme i kroppen, og bruk gjerne noe med kjøttkraft i, det er utrolig digg og gir næring»

Les denne saken på andre språk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen