Bålpanner er en populær måte å nyte bålkos og utendørs matlaging på, og det finnes et bredt utvalg av forskjellige merker på markedet.
I denne artikkelen vil vi presentere og sammenligne flere bålpanner fra ulike populære merker, inkludert Espegard, Solo Stove og Frost. Vi ser også på prisgunstige alternativer som Grillmann.
Topp 8 beste Bålpanne 2024
- Espegard Bålpanne: Best i Test – Klassisk
- Solo Stove Ranger: Best i Test – Rentbrennende
- Espegard Fyrfat Pluss: Best i Test – Matlaging
- Höfats Triple: Best i Test – Varme og bålkos
- Espegard Pilar: Rentbrennende bålpanne
- Espegard Rein: Godt valg
- Grillman Bålpanne: Godt valg
- Solo Stove Bonfire: Godt valg
Disse merkene er alle kjent for å produsere bålpanner av høy kvalitet som kan brukes både hjemme i hagen, på hyttetur eller på campingtur. Vi vil undersøke hver av disse merkene og deres bålpanner, og vurdere fordeler og ulemper ved hver modell.
Topp 3 bålpanner
Espegard Bålpanne
Best i Test- 9/10 i test hos Tek.no
2.299,00 NOK
Espegard Fyrfat Pluss
Best i test – Matlaging- 8/10 i test hos Utemagasinet
2.799,00 NOK
Solo Stove Ranger
Best i Test – Rentbrennende- 8/10 i test hos Utemagasinet.no
3.281,00 NOK
Bålpanner – best i test
Espegard Bålpanner
- Anbefalt av Klikk.no
- 9/10 i test – Tek.no
Espegard Bålpanne er den klassiske bålpannen som de fleste har i tankene når de tenker på ordet. Den har en rustikk norsk stil med et stativ til matlaging og masse kos.
Den er ikke veldig billig, men priset litt høyere enn budsjettsegmentet med en pris på omtrent 2000 kr. For prisen får du en bålpanne som Klikk.no kårer som «best til matlaging».
«Espegaard er best til bål og grilling..Toppmodellen fra velkjente Espegard er nok den modelltypen de fleste tenker på når de hører begrepet bålpanne. Dette er stabile, solide bålpanner som takler godt å stå ute og tåler mye bruk»
Espegard Bålpanne er en rund bålpanne med en diameter mellom 60 og 70 cm, som gjør at den passer godt til både små og store grupper. Bålpannen veier mellom 21 og 28 kg, noe som gjør at den tåler mye bruk og kan stå ute i all slags vær, men den fungerer best når den har et fast sted.
Norske forbrukere er også glade for denne bålpannen, og den er den mest populære modellen på prisportalen Prisjakt.no.
Espegard Pilar
- Rentbrennende bålpanne
Denne typen bålpanne fungerer ved å trekke inn kald luft gjennom en dobbeltvegg, som deretter ledes inn i brennkammeret og stiger opp rett uten røyk.
Forbrenningen på disse båltønnene er mye bedre enn i klassiske bålpanner, men de har mindre sidevarme. Det er altså fordeler og ulemper ved denne konstruksjonen.
Espegard Pilar er en bålpanne med en diameter på 50 cm og en vekt på bare 12 kg. Den lave vekten gjør den velegnet til hytte og til å ta med på tur i bobil og andre reiser. Den er også enkel å montere og demontere, noe som gjør den ideell for camping- og teltturer eller for bruk i hagen.
Det finnes flere gode tilbehør til denne bålpannen, inkludert grillrist for matlaging og gnistfanger.
Espegard Pilar bålpanne er ikke bare et funksjonelt bålsted, men også et vakkert designobjekt som gir en følelse av kvalitet og håndverk.
Espegard Rein
- Rentbrennende bålpanne
- Anbefalt av Tek.no
Espegard Rein bålpanne er en praktisk og tidløs bålpanne som kan brukes hele året.
Bålpannen som har diameter på 60cm og en vekt på 22kg, har mange smarte og praktiske løsninger, inkludert en gryte i emaljert stål som enkelt kan justeres opp og ned i høyden. I tillegg leveres bålpannen med en grillrist i rustfritt stål, opphengskjetting for kaffekjele, samt en glosamler for fett, aske og glør. Dette gjør det enkelt å lage mat og grille på bålpannen.
Anbefalt av Tek.no
Tek.no har testet Espegard Rein og anbefaler den:
«Espagard Rein er en knallgod bålpanne hvor du slipper å plages av røyk»
Espegard Rein bålpanne har også en rentbrennende effekt takket være god tilluft og doble vegger, som gir et mer lettfyrt og varmere bål med lite røyk. Stativet har et nytt design med smart klikkmontering, og passer til alle underlag. Dette gjør bålpannen stabil og trygg å bruke.
Espegard Fyrfat Pluss
- Best i test – Matlaging
- 8/10 i test hos Utemagasinet
Espegard Fyrfat Pluss er en solid og kvalitetsrik bålpanne som er anbefalt av Utemagasinet.no med en score på 8/10. Ifølge Utemagasinet.no er dette et bankers kjøp på grunn av produktets kvalitet og materialitet.
På pluss-siden nevnes «bra kos-følelse», «meget god kvalitet» og de store mathyllene på siden, som gjør det enkelt å tilberede mat.
«Espegard Fyrfat 60 Pluss er en solid bålpanne. Norske Espegard har produsert bålpanner i 40 år, som merkes på kvaliteten..Produktene oser av kvalitet og materialitet..Espegard Fyrfat 60 Pluss er et bankers kjøp»
Espegard Fyrfat 60 PLUSS er laget av emaljert stål og kan brukes gjennom hele året. Den kommer med tilbehør som gjør at du kan utfolde deg som friluftskokk, inkludert grillrist, sidebord, gnistfanger og opphengsløsning for kaffekjelen.
Espegard Fyrfat Pluss er en bærbar og praktisk bålpanne som kan flyttes til ulike steder i hagen. Den er imidlertid ikke veldig mobil, noe som Utemagasinet fremhever som det eneste minuset i testen.
Dette gjør det enkelt å skape en koselig atmosfære og nyte livet utendørs. Bålpannen har en rund form med en diameter på 60 cm og veier 20 kg. Den har også grillmuligheter, men kan ikke henges på stativ.
Grillman Bålpanne
- Best i Test – Budsjett
- 8/10 i test hos Utemagasinet
Grillmann Bålpanne er vår best i test i budsjettsegmentet. Med en pris på omtrent 1000 kr er dette det prisgunstige alternativet når du vil ha en klassisk bålpanne til matlaging og kos, men ikke vil betale like mye som for eksempel en Espegard koster.
Grillmann bålpannen gjorde det bra i testen til Utemagasinet, hvor den fikk en vurdering på 8/10 og ble omtalt med disse ordene:
««Uansett, panna ble tatt med til hyttekontoret, og sammenlignet med de andre. Dette er sammen med Höfats Triple 90 den eneste man trenger verktøy for å sette sammen. På begge kunne de vel godt ha lagt med noe enkle redskaper i Ikea-stil.Det var litt knotete å skru på gnistfangerene, men da stasen vel var satt opp var panna en suksess. Alt, inkludert grillfunksjon, fungerte topp. Tripoden viste seg å fint kunne plasseres i ulendt terreng.Denne hengefunksjonen er også koselig og siden bålpanner handler om kos, og prisen er så fin, så er det ingen tvil om at her får du mest for penga»»
Grillman bålpannen har en diameter på 60 cm og veier 20 kg. Den henges i et stativ, og ifølge Utemagasinet kan den være litt vanskelig å montere.
«Dette er sammen med den eneste man trenger verktøy for å sette sammen. På begge kunne de vel godt ha lagt med noe enkle redskaper i Ikea-stil»
Solo Stove Bonfire
- Best i Test
- 8/10 i test hos Utemagasinet
Solo Stove Bonfire er en imponerende bålpanne fra den amerikanske produsenten Solo Stove. Med en diameter på 50 cm og en vekt på 9 kg, er denne bålpannen perfekt for mindre utendørs arrangementer der du vil ha bålkos, men ikke trenger så mye varme.
Den har også en kul sci-fi-design som gir et futuristisk preg på utendørsrommet.
Solo Stove Bonfire skiller seg fra andre åpne bålpanner ved å tilby en unik forbrenningsteknologi som gjør at den er rentbrennende og genererer nesten null røyk og gnister.
Dette gjør den tryggere å bruke på steder der det kanskje ikke er så trygt med en tradisjonell bålpanne.
Utemagasinet.no anbefaler Solo Stove Bonfire som et bankers kjøp på grunn av den gode kvaliteten og funksjonaliteten til bålpannen.
«Solo Stove Bonfire er en stor bålpanne fra den amerikanske produsenten. I likhet med Rangers, den andre modellen fra Solo Stove, har den svært god forbrenning..Resultatet er så å si null røyk og lite gnister. Den passer dermed på steder det det kanskje ikke helt er trygt med en «vanlig» bålpanne. Dessuten ser den jo rett og slett litt sci-fi-stilig ut..Bonfire er kul og et bankers kjøp.»
Denne modellen er også den mest populære på prisportalen Prisguiden.no.
Solo Stove Ranger
- 8/10 i test hos Utemagasinet
Solo Stove Ranger er en lettere og mer bærbar versjon av Bonfire, men den har samme unike forbrenningsteknologi.
Den er enkel å ta med seg på tur, med en diameter på 38 cm og en vekt på 7 kg. Denne bålpannen kan enkelt bæres med deg, enten du skal på hytta, campingplassen eller med bobilen.
«Ranger er så lett at den greit kan transporteres. Vi ville nok ikke tatt den med på hytte- til hyttetur, men å gå 100 meter fra bilen med den, er ikke noe problem»
Magasinet Dinfritid.no mener imidlertid at det fint er mulig å ta med seg Ranger på hyttetur.
«Det er strengt tatt kun én bålpanne som er tenkt å kunne bæres et stykke, og det er Solo Stove Ranger. Denne bålpanna kan du strengt talt ta med deg på tur om det er litt å gå til teltplassen eller hytta»
Höfats Triple
- Best i Test – varme og bålkos
- 9/10 i test hos Utemagasinet
Flere av de rentbrennende bålpannene i testen er flotte og brenner veldig effektivt, men de gir ikke så mye varme. Du må være veldig nær for å kjenne varmen fra dem. Annerledes er det med Höfats Triple, som gir veldig god varme, kanskje nettopp på grunn av det flate designet som skiller den ut.
««Overraskelsen var stor da vi merket hvor godt den varmet og hvor «nært» man kom ilden.Ikke som i avstand, for her måtte man lenger unna, men i den følelsen som bålbrennere i alle tider nok har hatt. Max kos altså..Det luktet testvinner av Höfats Triple 90 — lang vei»»
Denne bålpannen kommer i flere størrelser. Den minste modellen er 60cm bred, mens den som er testet her er 90cm bred. Den største modellen er 120cm bred.
Det er også mulig å tilberede mat på denne bålpannen ved hjelp av det medfølgende grillsettet.
Guide til bålpanner
I Norge har utendørsaktiviteter alltid vært en del av vår kultur og tradisjon. Enten det er å dra på tur i skogen, gå på fjelltur eller fiske, så har vi alltid hatt en forkjærlighet for å være ute i naturen. En litt nyere tradisjonell måte å nyte utendørs samvær på, er å samles i hagen hjemme eller på hytta rundt en bålpanne.
Verd å vite om å kjøpe bålpanne
En bålpanne er en fantastisk investering for enhver hage. I tillegg til å se estetisk flott ut, gir den også mulighet for å lage mat ute. Når du skal investere i en bålpanne, er budsjett, behov, plassering og anvendelighet noe du bør tenke på.
Hva bruker man bålpanne til?
En bålpanne er både utekjøkken, utepeis, grill og bål i ett. Den varmer godt, og passer like fint til bålkos som matlaging.
Hva er en rentbrennende bålpanne?
Rentbrennende bålpanner bruker komplett forbrenning hvor avgassene er en del av prosessen. Det fører til at du får mindre røyk, mer varme, og generelt en bedre forbrenning enn med tradisjonelle bålpanner. Betydelig mindre forurensing og bedre effektivitet er noen av de store fordelene ved rentbrennende bålpanner.
Hvor kan man plassere bålpanne?
De fleste bålpanner kan plasseres hvor som helst på grunn av sin kompakte størrelse. Men det er noen ting å vurdere når du velger en plassering for din bålpanne. Det skal være trygg avstand fra vegger og annet brennbart materiale, og benytt aldri bålpanne under tak, annen terrasse eller markiser. Det er også viktig å ha en vannkilde i nærheten, slik at man kan slukke ilden dersom det begynner å bli for varmt.
Hva fyrer man med i bålpanne?
Det billigste og beste til din bålpanne, er bjørk. Bjørk gir ingen gnister og lite røyk, så det er helt klart den ved som fungerer best.
Gran og furu er ganske vanlig å bruke, og mange har dette i vedskjulet. De brenner lett, er røykfrie og blir varme, så de kan godt brukes. Men et par problemer med gran og furu er at det brenner raskt opp, og har mye gnister og glør som man skal passe på med.
Pellets kan brukes i en bålpanne, men pass på så ikke risten blir tett. Alternativt kan du legge ved i bunden først.
Kan man bruke kull i bålpanne?
Man kan godt bruke kull i bålpannen, men det kan være en god ide å tenne opp med noen tørre pinner først. Kullet kan godt være vanskelig å få jevnt varmt, så vær oppmerksom på dette hvis du skal grille i bålpannen.
Matlaging i bålpanne
Det å lage mat på bålpanner er en fin måte å utfordre seg selv på. Det finnes utallige oppskrifter som kan tilpasses til bruk på bålpanner, og det er enkelt å lage mat som hele familien kan nyte sammen. Det kan være alt fra klassisk grillmat som pølser og hamburgere, til mer eksotiske retter som paella og fajitas.
Kan man steke pizza på bålpanne?
Du kan få mye spennende tilbehør til bålpanner. Med en pizzaovn som enkelt plasseres på en rist på bålpannen, kan du steke deilige pizzaer utendørs. Ovnen kan også brukes til steking, grilling og røyking av andre matretter.
Henge opp bålpanne
Husk alltid å følge monteringsmanualen nøye når du monterer din bålpanne. Det kan være en god ide å se etter en bålpanne hvor høyden kan justeres etter behov og hvor beina kan reguleres lett etter underlaget slik at bålpannen alltid står støtt.
Rengjøring av bålpanne
Med rett vedlikehold og behandling kan en bålpanne i støpejern bli bedre jo oftere den brukes.
Hvordan vaske bålpanne?
En bålpanne er en fin måte å tilberede mat ute, men det er viktig å huske å vaske den ordentlig etter bruk. Her er en enkel guide til hvordan du kan gjøre dette på riktig måte:
- En bålpanne i støpejern håndvaskes med oppvaskkost og varmt vann, gjerne mens pannen fortsatt er litt lunken. De vanskeligste flekkene kan fjernes med en gryteskrubb.
- Støpejern har en stor fordel i at smaken bevares i materialet. Så langt som mulig bør du derfor å styre unna såpe i rengjøringen. Såpe fjerner oljer og kryddersmak fra tidligere bruk.
- Tørk støpeejern over lav varme. Når pannen er tørt settes den inn med et tynt lag fett før neste gangs bruk. Husk å oppbevare støpejern på et tørt sted, ellers vil den ruste.
Lovgivning om bålpanne
I Norge er det generelt forbud mot bålbrenning i skog og mark fra 15. april til 15. september, men det finnes unntak, som hvis du er et sted det er åpenbart at det ikke kan medføre brann. Man skal dog bruke hodet og huske den alminnelige aktsomhetsplikten som gjelder hele året, også når man bruker bålpanne i egen hage.
Kan man fyre i bålpanne hele året?
Bålpanner kan brukes både sommer og vinter. Om sommeren kan man nyte grillmat og bålpannehygge i kveldssolen, mens man om vinteren kan samles rundt bålpannen og kose seg med en god kopp kakao. Men man skal alltid huske aktsomhetsplikten, samt bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september.
Er det lov å ha bålpanne på terrasse?
I Norge er det generelt sett lov å ha bålpanne på terrassen, men her er noen forholdsregler:
- Hold det ryddig rundt ildstedet.
- Sørg for at barn og dyr holdes unna.
- Bruk bålpanne av god kvalitet, og en viss størrelse, så det er god plass til vedkubbene.
- Bruk ved av god kvalitet, som ikke gnister.
- Beskytt terrassen din under selve bålet.
Er det lov å tenne bål i fjæra?
Fjæra regnes som utmark, så bålforbudregelen fra midt april til midt september, gjelder også her. Det er imidlertid ok å tenne bål ved vannet hvis det ikke er noen brennbar vegetasjon rundt. Husk aktsomhetsplikten og bruk ditt sunne folkevett.
Kan bålpanne stå på platting?
En av de største fordelene med en bålpanne er at bålet er flyttet opp fra bakken. Så kan man tenne bål året rundt på en trygg måte. Men man får likevel en strålevarme under pannen som kan svi terrassebord og gress, så hvis bålpannen skal stå på en platting, bør det settes stein- eller betongheller under føttene.
Tilbehør til bålpanne
Det finnes et utall smarte tilbehør til bålpannen, som gjør at du kan få maksimalt ut av din investering:
- Gnistfanger
- Rist
- Stekeplate
- Lokk
- Pipe
- Pizzaovn