Fluestang – enhånds og tohånds – Best i Test 2024

Fluestenger er hjertet i ethvert fluefiskeutstyr. Valg av riktig fluestang har stor betydning for både kasteevne, følsomhet og fiskeglede. I denne artikkelen ser vi nærmere på noen utvalgte modeller fra anerkjente produsenter.

Vi har samlet fluestenger i ulike prisklasser og med varierende egenskaper. Målet er å gi en oversikt over det mangfoldet som finnes på markedet. Vi presenterer både lettvekts reisestenger, allround modeller og kraftige tohåndsstenger:

Enhånds fluestang – Best i Test

Greys GR80

 • Best i Test – Budsjett
 • Allsidig fluestang med dyp aksjon
Greys GR80 Prowla
Butikk Pris Read more
1.999,00 NOK ➜ Les mer

Tekniske detaljer

 • Type: Enhånds fluestang
 • Klasse: #5 – #10
 • Lengder: 9′ – 10’6″
 • Vekt: 105 – 238 gram
 • Antall deler: 4

Greys GR80 Prowla er en serie fluestenger som har fått gode skussmål for sin aksjon og kvalitet.

Ifølge anmelderen på Rosareke.com har GR80-serien en dyp og strålende aksjon som gjør stengene til en vinner:

«GREYS byr på god kvalitet til en god pris, aldeles strålende og dyp aksjon gjør dette til en vinner for min del»

Den dype aksjonen gjør at GR80 responderer godt nedover hele blanken. Dette gir stor kastekontroll og følsomhet. Samtidig skal serien være tolerant overfor feilkast.

GR80 Prowla skal spesielt egne seg til større fisk som sjøørret og tøffere forhold. Den progressive aksjonen gjør at kraft kan bygges opp nedover blanken.

Modellen får også skryt for god valuta for pengene. Dette er fluestenger med høy kvalitet til en overkommelig pris.

Oppsumering

Med andre ord fremstår Greys GR80 Prowla som en allsidig og pålitelig fluestang for de fleste fiskere og forhold. Den dype aksjonen gir stor kastekontroll, mens den progressive kraften håndterer store fisk. Alt til en god pris.

Guideline Elevation

 • Best for begynnere
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
 • Let fluestang i toppklasse
Guideline Elevation
Butikk Pris Read more
2.999,00 NOK ➜ Les mer

Tekniske detaljer

 • Type: Enhånds og tohånds fluestang
 • Klasse: #3 – #7
 • Lengder: 7’6″ – 10’
 • Vekt: 62 – 96 gram
 • Antall deler: 4 eller 6 deler

Guideline Elevation er en serie norske fluestenger som virkelig har markert seg de siste årene. Dette er lette og solide stenger bygget med fokus på bærekraft og så er de meget tilgivende i kastet, noe som er viktig for nybegynneren.

Derfor kårer vi Guideline Elevation som vår best i test for begynnere. Med en pris på snaue 3000kr er ikke dette den billigste stangen, men kanksje “mest verdi for pengene. Om det skal bli billigere da anbefaler vi Greys GR80, som du kan lese om ved å klikke på lenken.

Tester og omtaler

Elevation-serien har fått strålende skussmål i tester fra flere hold. I test hos Jakt & Fiske fikk den terningkast 5 og ros for sin gode balanse mellom kraft og letthet.

Anmelderen skriver blant annet:

«Stanga har en rolig og dyp aksjon. Det vil si at den er tilgivende. Selv om timingen ikke er hundre prosent, leverer den gode kast. Dette er ypperlig for nybegynneren, eller for den som har stått i elva i tre døgn og begynner å bli sliten»

Elevation passer godt til både nybegynnere og erfarne fiskere. Den tilgivende aksjonen gjør timingen av kastene mindre kritisk.

«Alt i alt er Elevation blitt et svært hyggelig bekjentskap gjennom sommeren. Selv med litt slurvete kast, går snøret helt greit ut»

Stangene er bygget i lett og robust karbonfiber som gir usedvanlig god styrke i forhold til vekten. #5-modellen på 9 fot veier kun 72 gram.

Aksjonsmessig har Elevation en progressiv bøyning med myk spiss og jevn lastning nedover blanken. Dette gir stor kastekontroll, følsomhet og linehastighet.

Her er det verd å nevne at Jakt&Fiske sin test er gjort med tohånds modellen, mens vi bruker spesifikasjoner fra enhånds modellen.

Miljøaspektet

Produksjonen av Elevation-serien er gjennomført med fokus på miljø og bærekraft. Guideline bruker blant annet resirkulert polyester, vannbasert epoxy og karbonkompositter med lavere utslipp. Dette er med på å sette en ny standard for miljøvennlige sportsfiskestenger.

Oppsummering

Guideline Elevation kombinerer avansert norsk ingeniørkunst med moderne og bærekraftige materialer. Resultatet er noen av markedets beste fluestenger for letthet, presisjon og brukervennlighet. Med sin fine balanse og tilgivende aksjon egner Elevation seg for de fleste fluefiskere. Anbefales på det varmeste.

Guideline LPX Coastal

 • Fluestang for krevende fiske
Butikk Pris Read more

Tekniske detaljer

 • Type: Enhånds fluestang
 • Klasse: #5 – #12
 • Lengder: 9′ – 9’3″
 • Vekt: 90 – 116 gram
 • Antall deler: 4 deler

Guideline LPX Coastal er en serie fluestenger for saltvann som har fått gode skussmål fra fluefiskere. På fiskeforum har brukere rost modellen for god balanse og lett kastbarhet.

En bruker på Fiskersiden.no skriver følgende om LPX Coastal-modellen han har testet:

«LPXCoastal syns jeg treffer spot on, den er ikke så fysisk tung som RSi så jeg blir trett i kastearmen.»

Denne stangen oppleves som lett å kaste med over tid.

Guideline LPX Coastal har en moderne konstruksjon i karbon som gir lav vekt og god styrke. Stangserien er bygget for å tåle krevende fiske etter arter som sjøørret, sei og kveite.

Modellene med lengde 9′ – 9’3″ gir ekstra kastelengde sammenlignet med tradisjonelle 9-fots stenger. Dette er praktisk ved fiske fra vading eller pontongbåt.

Aksjonen beskrives som progressiv med rask respons i topp-leddet. Dette gir god kontroll og presisjon. Samtidig skal serien være tolerante for feilkast.

Oppsummering

Guideline LPX Coastal fremstår som et godt alternativ for den som vil ha en lett, men kraftig fluestang for saltvannsfiske etter norske forhold. Modellen får gode skussmål for sin balanse og kasteegenskaper. Med en konstruksjon i moderne karbonmaterialer er dette stenger som tåler røff bruk til en overkommelig pris.

Hardy Demon

 • Britisk kvalitetsfluestang
Hardy Demon
Butikk Pris Read more
5.299,00 NOK ➜ Les mer

Tekniske detaljer

 • Type: Enhånds fluestang
 • Klasse: #7 – #10
 • Lengder: 7′ – 10′
 • Vekt: 68 – 199 gram
 • Antall deler: 4 eller 6

Hardy Demon er en fluestangserie fra det britiske merket Hardy, som vel er et av de mest kjente merkene innenfor fluefisket. Her har vi set på en klassiker, Hardy Demon, som er en allsidig fluestang, som du får enten 4-delt eller som reisestang, der den er 6-delt.

Tester og omtaler

I test utført av Jakt & Fiske får Hardy Demon terningkast 5.

Ifølge anmelderen skal Hardy Demon være en robust og allsidig fluestang. Den skal fungere godt både til kasting og landing av fisk:

«Den robuste klingen med halvaksjon, leverer så det monner både kastemessig og fiskemessig.»

Videre fremheves Hardy Demons gode egenskaper til tross for at den er en reisevennlig 6-delt modell:

«Etter ett kast forsvinner bekymringen om de to ekstra delene, og at toppdelen, som kun veier 3 gram, ikke skal holde tritt.»

Hardy Demon skal altså levere kraft og presisjon til tross for at den er lett og kompakt. Dette gjør den velegnet for reisefiskere.

Samtidig roses den elegante stilen med røtter tilbake til Hardy-tradisjonen:

«I kjent Hardy-stil med flott design, lekker tube og stilfullt stangtrekk.»

Oppsummert fremstår Hardy Demon som en kvalitetsfluestang med robusthet, allsidighet og eleganse. Perfekt for krevende fiskere på farten.

Orvis Helios 3D

 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske
 • Toppmodellen blant fluestenger
Orvis Helios 3D

Tekniske detaljer

 • Type: Enhånds fluestang
 • Klasse: #4 – #12
 • Lengder: 9′
 • Vekt: 83 – 112 gram
 • Antall deler: 4

Orvis Helios 3D er toppmodellen i fluestangserien til den amerikanske produsenten Orvis. Denne stangen har fått strålende skussmål i tester og er vel svaret på fluestengenes Rolls Royce eller Corvette, nå vi er i Amerika. Med en pris på over 10.000kr må også fortelle at dette er en fiskestang, der du får vanskelig ved å forklare partneren hvorfor du trenger akkurat denne stangen. Men vi skal forsøke!

Omtale og test

I test utført av Jakt & Fiske får Orvis Helios 3D terningkast 6. Testeren skriver følgende om stangens egenskaper:

«Orvis Helios 3D er trolig den beste raske og forsiktig toppaksjonerte stanga jeg har prøvd»

Helios 3D imponerer med sin hurtige aksjon og presisjon. Samtidig roses stangen for å være følsom nok til å håndtere lett fisk. Sterk og lett på samme tid, robust til å kjøre inn store fisk, men med veldig lav vekt, så du ikke blir trøtt i armen.

«Når det kommer til kjøring av fisk er den suveren»

Helios 3D har en lett vekt takket være avanserte materialer og konstruksjon. Klingen er bygget i karbonfiber for maksimal styrke.

Aksjonen er progressiv med myk spiss som responderer lynraskt. Dette gir stor kastekontroll og linehastighet.

Oppsummering

Orvis Helios 3D regnes som en av de ypperste fluestengene på markedet. Med sin innovative konstruksjon setter den nye standarder for hastighet og presisjon. Perfekt til fiskere som verdsetter disse egenskapene og spesielt for de som vil ta stanga med seg på reise til tropiske strøk. For fiske i elven er den også veldig bra, men her finns det kanskje bedre, og ikke minnst, billigere alternativ.

«Orvis Helios 3D er trolig den beste raske og forsiktig toppaksjonerte stanga jeg har prøvd. Til sjøørret, tropisk fiske etter bonefish og lignende, er den nær det perfekte verktøy. Til rent elvefiske foretrekker undertegnede dypere og roligere stenger»

Arctic Silver Fonna

 • Norsk fluestangserie
Arctic Silver Fonna

Selges på Skittfiske.no

Tekniske detaljer

 • Type: Enhånds fluestang
 • Klasse: #4 – #7
 • Lengder: 8’6″ – 9′
 • Vekt: Ukjent
 • Antall deler: 4

Arctic Silver Fonna er en ny norsk fluestangserie som har fått gode skussmål fra fluefiskere, til tross for det utradisjonelle grepet som karakteriserer denne stangen.

Ifølge anmelderen på Rosareke.com er Fonna-serien svært kastevennlig:

«Jeg blir bare mer og mer glad i disse fantastiske stengene. Ja håndtaket er litt annerledes men etter litt tilvenning føles det helt naturlig. Disse stengene er altså så lette å kaste med, lina bare flyr ut. Rett og slett nydelige fluestenger!»

Fonna-stengene gir stor kastelengde med lite anstrengelse. Anmelderen trekker også frem det spesielle håndtaket, som krever litt tilvenning, men fungerer godt.

Oppsummering

Arctic Silver Fonna ser ut til å være en lovende norsk fluestangserie med innovative løsninger. Ifølge tester skal stengene gi svært gode kasteegenskaper. Med tanke på det spesielle håndtaket kan Fonna være et interessant valg for fiskere på jakt etter noe annerledes.

Tohånds fluestang – Best i Test

Guideline Stoked DH

 • Prisgunstig innstegsmodell for tohånds stang
Guideline Stoked DH

Tekniske detaljer

 • Type: Tohånds fluestang
 • Klasse: #9 – #10
 • Lengder: 12′ – 14′
 • Vekt: 189 – 236 gram
 • Antall deler: 4

Guideline Stoked DH er en serie norske tohånds fluestenger som får gode skussmål i test utført av Jakt & Fiske. Stangen får terningkast 6 og beskrives som en glimrende innstegsmodell for fluefiskere.

Ifølge anmelderen har Stoked DH en aksjon som er tilgivende og egnet for nybegynnere:

«Stanga har en såpass dyp, men samtidig rask aksjon, at den godtar mange nybegynnerfeil. Den har samtidig nok kraft til å løfte opp et synkesnøre.»

Videre trekkes det frem at stangen har lav vekt, noe som gjør den lett å håndtere. Samtidig skal den levere god kastelengde:

«Aksjonen gjør at timingen ikke er så kritisk, men du får ut fluesnøret – nesten uansett. Når timingen er god, går snøret ut som et prosjektil.»

Til tross for sin overkommelige pris skal Stoked DH også takle å lande større fisk.

Oppsummering

Ifølge testen er Stoked DH en god innstegsmodell for fluefiske etter laks. Stangen får skryt for sine kasteegenskaper og brukervennlighet. Samtidig roses den for å være overkommelig priset sammenlignet med konkurrerende toppmodeller. Alt i alt fremstår Stoked DH som et godt alternativ for nybegynnere eller som ekstrastang.

Orvis Clearwater

 • Reisevennlig en- og tohånds fluestang
Orvis Clearwater

Tekniske detaljer

 • Type: Enhånds fluestang og tohånds fluestang
 • Klasse: #2 – #12
 • Lengder: 7’6″ eller 11′ – 14′
 • Vekt: 79 – 241 gram
 • Antall deler: 4 eller 6 deler

Orvis er et merke som mange liker og stoler på. “Det er jo Orvis” er en setning du ofte kan støte på når du forhører deg om kvaliteten på fiskestengene deres. Det ikoniske amerikanske merket har produsert klær og fiskeutstyr siden 1856 og er heldigvis fortsatt med det.

Her har vi sett på Orvis Clearwater fluestangen, en reisevenlig fluestang som du finner i 4 eller 6 deler.

Tester og anmeldelser

Orvis Clearwater har fått gode skussmål fra fluefiskere. På nettstedet Rosareke.no, som drives af sjøørret ekspert Bjørn Tore Kjølholt, skriver han følgende:

«Denne stanga har jeg testet, liker den meget godt. Typisk god Orvis kvalitet, kaster som en drøm. Utrolig flott garantiordning. Elite nivå til en god pris. Anbefales»

Clearwater leverer god Orvis-kvalitet til en overkommelig pris. Stangene får skryt for sine kasteegenskaper.

Clearwater har lett vekt takket være avanserte materialer og produksjonsteknikker. Stangemnene kommer i matt svart med hvite detaljer.

Som navnet tilsier er dette en serie ment for reisefiskeren. De kompakte transportmålene gjør Clearwater svært mobilvennlig. Stangdelene er kun 50 cm lange.

Oppsummering

Orvis Clearwater kombinerer klassisk amerikansk kvalitet med innovative løsninger. Dette er fluestenger som er lett å ta med seg, og leverer presisjon og ytelse når du kommer frem. Anbefales til reiseglade fluefiskere.

G Loomis Asquith Spey

 • Tohånds fluestang i toppklasse
G Loomis Asquith Spey

Selges på Skitffiske.no

Tekniske detaljer

 • Type: Tohånds fluestang
 • Klasse: #6 – #10
 • Lengder: 12’9″ – 15′
 • Vekt: Ukjent
 • Antall deler: 4

G Loomis Asquith Spey er en serie tohånds fluestenger fra det amerikanske merket G Loomis. Dette er toppmodellen i deres sortiment av fluestenger.

Asquith Spey skal være laget med banebrytende teknologi som gir ekstremt hurtig kraftoverføring og respons. Dette muliggjøres av den spesielle Spiral X-konstruksjonen fra Shimano.

Videre lover produsenten ultralette SiC Titanium stangringer, florgrade AAA-kork, og et snellefeste i aluminium med CI4+ innlegg.

Stangen leveres i et aluminiumsrør med stofftrekk.

Alt i alt fremstår G Loomis Asquith Spey som et topp alternativ for krevende fluefiskere med høye forventninger og budsjett. Dette er fluestenger som skal prestere i verdensklasse.

Hvordan velge den perfekte fluestangen?

Når du skal kjøpe fluestang for første gang eller oppgradere til nytt utstyr, er det mye å tenke på. Med så mange modeller, merker og spesifikasjoner der ute, kan det være vanskelig å vite hvilken fluestang som passer best til dine behov.

I denne guiden går vi igjennom de viktigste faktorene du bør vurdere når du skal velge fluestang, slik at du finner den perfekte match til din fiskestil og budsjett.

«De aller fleste moderne fluestenger av anerkjente merker er gode. Om du kjøper en ny fluestang i et kjent merke er det med andre ord veldig liten sjans for bomkjøp»

Tenk igjennom bruken

Aller først bør du stille deg selv noen spørsmål rundt hvordan og hvor du primært skal bruke fluestangen:

 • Skal du fiske i elv, innsjø eller saltvann? Forholdene varierer veldig, så matchende utstyr er viktig.
 • Hva slags fisk går du vanligvis etter? Ørret, laks, abbor? Dette påvirker valg av lengde, action og linvekt.
 • Trenger du å kunne kaste langt eller nært? Kasteavstand påvirkes av flere faktorer.
 • Vil du fiske med flue, nymfe, streamer eller annet? Dette påvirker valg av linetykkelse.
 • Favoritt fiskeplasser og -stiler? F.eks. stille elvfiske eller utfordrende wading?

Gjør deg noen tanker rundt dette før du går videre med valg av modell. Det vil hjelpe deg å finne den optimale fluestangen.

Velg riktig type stang

Når bruken er avklart, kan du se på hvilken hovedtype fluestang som passer best:

 • Klassisk fluestang: Den vanligste typen, gir presisjon på kortere avstander. Passer ypperlig til nymfefiske.
 • Spey stang: Lengre to-hånds fluestang ideell for stor laks og sjøørret. Gode til lange, kontrollerte kast.
 • Tenkara stang: Japaninspirert en-hånds stang uten ringer, for fiske i mindre elver. Enkel og kompakt.
 • Reisestang: Sammenleggbare modeller som er lette å få med seg. Ofte kortere og mindre kraftige enn vanlige fluestenger.
 • Switch-stang: Allsidig stang som fungerer både med fluehjul eller kastehjul/line. Gir fleksibilitet.

Tenk over fiskemetodene og -forholdene dine, og finn deretter typen fluestang som passer best til ditt behov. Dette er et av de viktigste valgene å ta.

Lengde og action

Når du har valgt hovedtype, er lengde og action det neste du bør vurdere.

Lengde påvirker presisjon og kasteavstand. Kortere stenger fra ca. 7 fot er lettere å håndtere på trange steder, mens lengre stenger fra 9-10 fot gir bedre rekkevidde og mer kontroll i større vann.

Action refererer til hvor fleksibel stangen er. En rask aksjon bøyer seg mer spenstig i spissen, mens en sen aksjon bøyer dypere ned i blanken. Rask action gir mer presisjon, sen action mer kraft ved langkast.

«Jeg er veldig glad i stenger som har en klassisk aksjon. Med det så mener jeg en stenger som har en dyp fleks»

Prøv ulike lengder og actions for å finne hva som passer din fiskemetode best. En mellomaksjon på 8-9 fot passer de fleste til norsk fiske.

«Det vigtigste for dig er at finde den stang, der har den helt rigtige aktion der passer til din kastestil og så er mærket totalt ligegyldigt»

Velg riktig linvekt

Fluestenger er konstruert for optimal ytelse innenfor et visst spekter av linetykkelser, angitt i linvekt. Vanlig linvekt for ferskvannsfiske er #3-8, for saltvann gjerne #7-10.

Tynnere liner gir naturligere presentasjon av flue og nymfe, men krever mer presisjon. Tykkere liner kan håndtere større bytter. Velg linvekt tilpasset fiskearter og -størrelse. En allround fluestang i klasse #5 er ideell for de fleste.

Materiale

De vanligste materialene for fluestenger er:

– Karbonfiber – sterkt, lett og responsivt materiale i premium-klassen.

– Fiberglass – mer prisgunstig, men tyngre.robust og slitesterkt.

– Bambu – vakre håndlagede stenger, men krever mer vedlikehold.

Karbonfiber er best på respons og ytelse, men også dyrest. Fiberglass er godt egnet for nybegynnere. Bambu for tradisjonalister.

Ringeguide og sete

En kvalitets fluestang har ringer i rustfritt stål eller keramikk for best holdbarhet og slitestyrke. Vanlige typer er single-foot for mindre liner, og double-foot for tyngre liner.

Setet der hånden holder rundt, er vanligvis laget av kork eller EVA skum. Kork er klassisk og komfortabelt, men dyrere, mens EVA er billigere og mer slitesterkt. Valget her er ofte personlig preferanse.

Andre funksjoner

 • Garantier – de fleste produsenter tilby flere års garanti, ofte livstid. Dette gir trygghet for at du har kjøpt kvalitet.
 • Tilbehør – mange selger stenger i sett med matchende futteral, reserve-topper etc. Dette kan være smart for alt i ett kjøp.
 • Personlig tilpasning – på mer avanserte stenger kan du justere korkhåndtak, bytte topp-ringer etc. Gjør det til “din” fluestang.

Pris og budsjett

Til slutt bør du vurdere hva du har å bruke på ny fluestang. Kvalitetsstenger begynner på 1500-2000 kr, og går opp til 6000-8000 kr for premium merker.

«Det er altid godt at starte lidt billigt men heller ikke så billigt at grejet og specielt ikke så billigt, at line er til at smide ud med det samme»

Sett en øvre grense og finn den beste fluestangen for pengene dine. Du trenger ingen 6000 kr stang for å fiske bra som nybegynner. Hell er bedre enn dyrt utstyr!

Gjør deg noen tanker om bruksområder, test ulike modeller, og velg deretter den fluestangen i din prisklasse som føles best tilpasset akkurat deg og din fiskeform. Lykke til med fluefiske-eventyret!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen