Lettvekt telt – beste superlette telt under 1 kg

Lett som en fjær, men like robust som en bjørn? I vår test tar vi for oss noen av de aller letteste teltene på markedet – modeller som presser vekten under magiske 1000 gram.

Men hvor gåsehud er det egentlig å sove gjennom stormkastene i et telt som veier mindre enn en liter melk? Holder de faktisk det de lover om vind- og vanntetthet?

Vi har sammenlignet 7 ulike teltmodeller for å finne de beste ultralette løsningene for gramjegere og minimalister som vil ha full overnattingkomfort, uten å bære unødig mye vekt.

Lettvekt telt under 1 kg

MSR Carbon Reflex 

 • Letteste enmannstelt
 • 7/10 hos Utemagasinet.no
 • 1-2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: 790 g
Butikk Pris Read more
6.499,00 NOK ➜ Les mer

MSR Carbon Reflex 1 er et ekstremt lett 1-mannstelt beregnet for 3 sesonger. Med en vekt på kun 790 gram er det blant de aller letteste teltene på markedet for en person.

Teltet har en enkel kuppelform med én hovedstang og én tverrstang. Konstruksjonen og materialer som karbon i stengene er valgt for å spare vekt. Det har innertelt og ytterduk, og en relativt stor inngang. Takhøyden er ok og det er akkurat nok plass til en person og en sekk i fotenden.

I en test hos Utemagasinet.no fikk MSR Carbon Reflex 1 en score på 7/10. De likte den lave vekten, at det har to lag, og at det har et lite fortelt. Noen ting de påpekte var at lukkemekanismen i inngangen er litt kronglete, at det er avhengig av god bardunering for å stå stabilt, og gir lite støtte under opprigging.

Alt i alt virker MSR Carbon Reflex 1 som et kvalitetstelt for den som prioriterer ekstremt lav vekt og er villig til å akseptere noen kompromisser for å få dette. Det egner seg best til turer i finvær om våren, sommeren eller høsten. Med en prislapp på over 8000 kr er det i det øvre prissegmentet for 1-mannstelt.

MSR Freelite

 • 8/10 hos Utemagasinet.no – “Mest for pengene”
 • 1-2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: fra 890 g
Butikk Pris Read more
5.999,00 NOK ➜ Les mer

MSR FreeLite er et lettvektstelt som passer perfekt for turfolket som vil reise med minimal ekstra vekt. Med bare 1060 gram for 2-manns versjonen og en kompakt størrelse på 46 x 15 cm når det er pakket sammen, er dette teltet som skapt for lettvektsvandrere. I tidligere vurderinger har MSR FreeLite 2 fått svært gode skussmål og høy rangering, noe som viser at det er et robust og holdbart telt på tross av den ekstremt lave vekten. Kort sagt er dette et førsteklasses valg for de som trenger et lett telt som samtidig tåler tøff bruk i ulendt terreng. Ingen unødvendig ståhei, bare kvalitet som teller for friluftsfolk på tur.

«MSR Freelite 1 er et frittstående kuppeltelt med innerduk og ytterduk. Konstruksjonen gjør at det står godt av seg selv når været spiller på lag»

Som Jeppe Gabriel Spence skriver i sin anmeldelse på Opdagverden.dk der han skårer det 8/10: “Man kan ligefrem presse toppen af teltet helt ned til jorden, uden at stængerne tager skade eller river sig løs fra inderteltet.” 

Til tross for dens lette vekt, har teltet nok plass til to personer. Det skiller seg ut med sine to innganger, noe som gir økt bekvemmelighet og fleksibilitet. Det er imidlertid verdt å merke seg at noen kan finne oppbevaringsplassen litt begrenset, og oppsettet kan være utfordrende i regnvær.

The North Face Tadpole

 • Lettvekt telt fra North Face
 • 2 soveplasser
 • Kuppeltelt
 • Tresesong
 • Vekt: fra 990 g
Butikk Pris Read more
4.199,00 NOK ➜ Les mer

The North Face Tadpole SL 2 er et lettvekts 3-sesongstelt beregnet for 2 personer. Med en vekt på kun 990 gram er dette et av de letteste teltene i sin kategori.

Teltet har en klassisk kuppelform som gir god plass og komfort for to personer. Det er laget av slitesterke og lette materialer som skal tåle vær og vind i 3 sesonger (vår, sommer og høst).

Innertelt og yttertelt kan settes opp samlet for rask montering. Ytterteltet har en vannsøyle på 1200 mm som gjør det vanntett nok til å holde deg tørr i regnvær. Innerteltet er laget i pustende mesh-stoff som gir god ventilasjon og forhindrer kondens.

To innganger og to apsis gir mulighet for å oppbevare utstyr og sko tørt og beskyttet. Teltduken reflekterer noe av solvarmen på varme dager. En smart detalj er at teltpluggene er fargekodet slik at du enkelt ser hvor de skal festes.

Alt i alt virker The North Face Tadpole SL 2 som et solid lettvektstelt for 2 personer til 3-sesongsbruk. Prismessig ligger det i det øvre sjiktet, men du får et kvalitetstelt fra en velkjent produsent. For de som prioriterer lav vekt og likevel ønsker plass til 2, kan dette være et meget godt valg til turer vår, sommer og høst.

Lettvekt telt over 1 kg

Hilleberg Enan

 • Lettvekt telt fra Hilleberg
Butikk Pris Read more
8.799,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Enan er et lite og lett 1-mannstelt som passer ypperlig for den minimalistiske fjellturisten. Med en vekt på bare 1,2 kg er dette et av de letteste teltene fra det svenske premium-merket Hilleberg.

Til tross for den lave vekten, har Enan overraskende god vindstabilitet og tåler røft turtelt-vær. Den enkle tunnel-konstruksjonen med én stang gjør at det kan blafre litt i sterk vind, men teltet holder fasongen bra.

Plassen inne i teltet er noe begrenset, spesielt i sittelengde for de over 180 cm. Med et tykt liggeunderlag på 7-9 cm blir det trangt å sitte oppreist for lange folk. Optimalt for brukere opp til ca. 170 cm.

Forteltet er romslig og sluker en stor tursekk, men mangler overhenget som storebror Akto har over døren. Dette kan gi noe mer kondens, men den hel-netting innerdøren, som vender bort fra vinden, sørger likevel for god lufting.

Alt i alt er Enan et veldig bra lettvekts turtelt for korte turer der vekt prioriteres fremfor komfort. Det fungerer best i litt beskyttet terreng og for folk under 180 cm. Solid Hilleberg-kvalitet hele veien, men vær bevisst begrensingene som følger med lav vekt. Et flott minimalistisk sommertelt for fjellet!

Helsport Ringstind

 • Lettvekts tunneltelt
 • 8/10 i test hos Utemagasinet
Helsport Ringstind
Butikk Pris Read more
6.539,00 NOK ➜ Les mer

Helsport Ringstind er et premium telt designet for lav vekt. Med kun 1450 gram for tomanns-teltet er det blant de letteste telttypene i sin klasse.

«Helsport Ringstind er solid til å være et lettvektstelt, med kvaliteten vi kjenner fra Helsport. Hvis du primært trenger telt til fjellturer, er Ringstind et godt valg»

Ifølge en test gjengitt i Utemagasinet får Ringstind 2 terningkast 8 av 10 poeng. Kvaliteten på duken fremheves spesielt som svært god. Det trekkes noe for at romfølelsen ikke er den beste, og at oppsettet er noe mer utfordrende enn for andre telt i testen.

«Helsport Ringstind er ikke like raskt å sette opp som de andre teltene i testen. Her må du slå opp teltet i den ene enden og stramme til, noe som gjør at man bruker litt mer tid, og som kan kreve litt øvelse hvis det er vindfullt»

I en test fra DNT får Helsport Ringstind 2 betegnelsen “middels-godt”. Det roses for lav vekt, god takhøyde og enkel rigging med kun én hovedstang. Men kritikken går på begrenset plass i forteltet og manglende ventilasjon nederst.

Teltet har én hovedinngang og to mindre sideinnganger. Med sin tunnelform og lave vekt passer Ringstind 2 godt til turer hvor vekt er kritisk, som fjellvandring og sykkelturer.

Oppsummert utmerker dette kompakte tomannsteltet seg først og fremst med ekstremt lav vekt samtidig som det har en solid tunnelkonstruksjon.

Hilleberg Akto

 • Best i test
Butikk Pris Read more
7.999,00 NOK ➜ Les mer

Hilleberg Akto utmerker seg i tester av enmannstelt. Det svenske teltet har vært solgt under samme navn i 20 år, noe som vitner om kvalitet og holdbarhet.

Akto er et lett og romslig tunneltelt med fortelt. Det veier 1200 gram og har en innvendig takhøyde på 93 cm – 8 cm mer enn konkurrenten Ringstind. Sammenlignet med Ringstind er Akto 160 gram tyngre.

Med sitt velprøvde design og gode takhøyde, er Akto et telt man investerer i for mange års bruk.

«Jeg har Akto og er 185 cm lang. Akto er akkurat litt for kort til at jeg kan sitte oppreist, men liggelengden er god. Det er kanskje 20-30 cm med plass i hodeenden til diverse småting»

Til gjengjeld gir dette teltet god plass når du ligger ned. Forteltet er romslig nok til sko, sekk og kokutstyr. Noen velger å supplere med en tarp for å utnytte plassen i forteltet enda bedre.

«Det er lett å sette opp Akto, men for å maksimere romfølelsen kreves det litt mer erfaring enn med andre Hilleberg-telt. Nedpakningen av Akto er også litt mer krevende. Man kan ikke bare stappe duken ned i den romslige oppbevaringsposen som følger med»

Robust helårstelt

Hilleberg Akto takler det meste av vær i de snøfrie månedene. Det er ingenting som forbyr bruk av teltet om vinteren, men ifølge ekspert Randulf Valle er det ikke best egnet for vinterbruk:

«Hilleberg Akto er et svært godt alternativ som enmannstelt for den snøfrie delen av året. Med åpningen i takventilasjonen er Akto bedre egnet enn Ringstind for vinterbruk. Det største problemet på vinteren er de store flatene med teltduk og kun én stang, som gjør at duken lett kan presses ned av vind, og spesielt av snø»

Ifølge Friluftsnett har Hilleberg forbedret teltet sitt for vinterbruk. Blant annet skal de ha jobbet med ventilasjonen for å gjøre teltet bedre egnet til bruk i kaldt vær.

«I utgangspunktet var ikke Akto designet for vinterbruk over tregrensen. Det har likevel blitt populært også for vinterturer i tøffe forhold. Dette har ført til at Hilleberg har forbedret ventilasjonen siden Akto først kom på markedet. Tidligere var ventilasjonen begrenset til bakkenivå ved fot- og hodeenden, men nå er det også ventilasjon på toppen ved inngangen, noe som sikrer god luftsirkulasjon så lenge det ikke blåser rett inn»

MSR Hubba Hubba NX

 • Prisgunstig 3-sesongstelt
 • 9/10 i test hos Utemagasinet
MSR Hubba Hubba NX
Butikk Pris Read more
4.949,00 NOK ➜ Les mer

MSR Hubba Hubba NX er et overraskende lett telt (1120 g) med kompakt pakkestørrelse, godt egnet for lettere turer i sommerhalvåret.

To-mannsversjonen har vunnet pris for “mest for pengene”. Teltduken tåler moderate regnbyger med vannsøyle på 1500 mm. Ventilasjonen er god, men går på bekostning av isolasjonsevnen.

Innerteltet har mesh helt ned til bakken noe som gjør teltet mindre egnet for kaldt og fuktig nordisk klima.

Oppsummert fungerer det bra som et rimelig og lett sommer- og høsttelt for lettere turer, men har begrensninger i kaldere og våtere forhold.

Naturehike Cloud Up

 • Lettvekt 1-mannstelt
 • 8/10 hos Utemagasinet
Butikk Pris Read more
4.949,00 NOK ➜ Les mer

Selges på Pakklett.no

NatureHike CloudUp 1p er et lett 1-mannstelt designet for 3-sesongsbruk. Med en totalvekt på kun 1,2 kg er det blant markedets letteste 1-mannstelt med dobbel duk.

CloudUp 1p har en klassisk kuppelform med kryssende stenger i hver ende. Stengene er laget i forsterket 7001 aluminium for å kombinere lav vekt med god styrke. 

«Naturehike 1 er den asiatiske underdogen som overrasket oss positivt: Teltet er både solid og smart med praktiske løsninger – og til en brøkdel av prisen sammenlignet med konkurrentene.»

Kundeomtaler på Pakklett.no gir teltet god score, spesielt med tanke på prisen. Brukerne liker den lave vekten, at det er raskt å sette opp og at det pakkes svært kompakt. Det nevnes at teltet kan være noe utfordrende i sterk vind, og at det er litt trangt i lengden for personer over ca. 185 cm.

Oppsummert framstår NatureHike CloudUp 1p som et veldig godt valg for vektbevisste solo-vandrere som vil ha et rimelig kvalitetstelt til 3-sesongsbruk. Så lenge man er forberedt på å bruke litt tid på barduner i vind og akseptere et visst kompromiss på plass, får man her mye telt for pengene.

Kjøpeguide til lettvekt telt

Lettvektstelt har blitt svært populære de siste årene. Disse teltene kjennetegnes ved at de veier markant mindre enn ordinære telt, ofte ned mot 1-1,5 kg for enmannsmodeller. Dette gjør dem ideelle for friluftsfolk og turgåere som vil reise lett.

Les mer: Telt test – stor kjøpeguide

Fordelene med lettvektstelt er åpenbare: De tar mindre plass i sekken, er enklere å bære på langtur og gir større fleksibilitet på turen. Samtidig går lav vekt gjerne utover andre egenskaper. Lettvektstelt er ofte mindre robuste ved ekstremvær, har dårligere isolasjon og er gjerne noe trangere innvendig.

I denne kjøpeguiden gir vi deg alt du trenger å vite for å velge det optimale lettvektsteltet til ditt behov. Vi ser på ulike typer og modeller, vekter fordeler og ulemper, samt kommet med konkrete anbefalinger av våre favoritter i ulike kategorier. Vi hjelper deg med å finne det perfekte lette teltet for din neste tur!

Størrelse og type

Når du skal velge lettvektstelt, er størrelse og type de første vurderingene. Her må du tenke gjennom følgende:

Enmannstelt eller tomannstelt

Vil du ha et lett telt kun for deg selv, eller ønsker du å kunne dele med en venn eller partner? Enmannstelt gir optimal vektbesparelse, mens tomanns gir mer fleksibilitet.

Kuppeltelt eller tunneltelt

Kuppeltelt takler vind bedre og krever mindre forankring, mens tunneltelt gjerne har mer innvendig plass. Tenk gjennom hva som passer din bruk.

Innvendige mål

Sjekk at teltet har nok innvendig lengde og bredde til at du får plass til liggeunderlaget. Høyden påvirker romfølelsen.

Takhøyde

Vil du kunne sitte oppreist? Da trenger du 100 cm klaring eller mer. Men mer høyde betyr høyere vekt.

Materialkvalitet

Når du velger lettvektstelt er det ekstra viktig å vurdere materialkvaliteten. Jo lettere teltet er, desto viktigere at materialene tåler vind, nedbør og generell slitasje over tid.

Vannsøyle

Dette målet sier hvor vanntett stoffet er. Minimum 1500 mm anbefales, men 3000 mm+ gir best beskyttelse ved kraftig regn.

Vind- og værtetthet

Sjekk at sømmer, glidelåser og festepunkter er solide nok til å tåle vind. Spør produsenten om testresultater.

Levetid og holdbarhet

Lettvektsmaterialer er gjerne tynnere og mer utsatt for slitasje. Undersøk hvor lenge teltet er beregnet å vare ved normale forhold.

Velg telt fra anerkjente merker med rykte for kvalitet fremfor uprøvde billigmerker. Da vet du at det holder seg vanntett sesong etter sesong.

Vekt

Hele poenget med et lettvektstelt er nettopp at det skal være lett å bære med seg. Her er det flere ting å være obs på:

Fordeling mellom yttertelt og indre telt

Noen telt lar deg separere indre og ytre telt. Da kan tyngre yttertelt sendes i forveien ved basecamp-opplegg.

Sammenlign ulike modeller

Vekten kan variere mye mellom telt i samme kategori. Sammenlign grammene på telt i din interessegruppe.

Vekt på fortelt og teltmatter

Extrautstyr som teltplater og spesielt store fortelt øker den totale vekten betraktelig. Beregn total pakkevekt.

Egnethet for vinterbruk

Vil du bruke teltet året rundt? Da må du beregne høyere totalvekt for et mer robust og isolert telt.

Få gramene så lave som mulig uten at det går utover egnethet for planlagt bruk og antall sesonger.

Pris

Lettvektstelt koster gjerne betydelig mer enn ordinære telt. Her er noen holdepunkter for pris:

 • Billige lettvektstelt under 2000 kr – begrenset kvalitet og levetid
 • Mellomklasse 3000-5000 kr – god balanse vekt, pris og kvalitet
 • Premium lettvektstelt over 6000 kr – topp kvalitet til en pris

Vurder budsjett og behov. Billigste er sjeldent best, men dyreste gir ikke alltid best verdi for pengene.

Ekstrautstyr

Noe ekstrautstyr øker komforten, mens andre bare gir ekstra vekt.

Fortelt og teltplater

Øker vekt, men gir ekstra plass. Avvei behov mot ekstra gramm.

Oppbevaring og praktiske detaljer

Sjekk lommer, hengekroker osv. Småting som letter turtlivet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen