Redningsvest Test 2024 – beste oppblåsbar og flytevest m.m.

Å finne den riktige redningsvesten for deg eller ditt barn kan være en utfordring gitt det store og varierte utvalget.

Om du finner tradisjonelle redningsvester ukomfortable i bevegelse, kan du overveie å se nærmere på oppblåsbare modeller. Disse er så lette at du knapt merker at du har dem på.

Husk til syvende og sist at samme regel gjelder for redningsvester som for sykkelhjelmer: Den beste redningsvesten er den du faktisk kommer til å bruke!

Topp 12 beste Redningsvest 2024

Redningsvest og flytevest til voksne – Best i Test

Under min research har jeg gransket flere tester på internett. Dessverre var mange av testene ganske gamle, noen utført for over 10 år siden. Det har skjedd mange forbedringer siden den gang, så derfor har jeg konsentrert mine anbefalinger om nyere redningsvester.

Helly Hansen Sport Comfort

  • 30 – 90+ kg
  • 50N
hellyhansencomfort

Helly Hansen Sport Comfort-flytevesten tilbyr en god kombinasjon av komfort og funksjon til en pris på 384 kroner. Vesten har fått terningkast 5 hos Klikk.no, og er kjent for sitt myke flytemateriale og gode snitt. Den har en behagelig passform, og ingen kanter som gnager. Vesten er forseggjort og slitesterk, og dreneringsnettet i bunnen gir kortere tørketid. Den passer for personer med vekt fra 30 til over 90 kg og har en oppdrift på 50N.

««Klassisk utformet vest med mykt flytemateriale og et godt snitt. Behagelig å ha på.Forseggjort, pent utseende. Ingen kanter som gnager, grei bevegelsesfrihet. Glidelås i front. Kraftig reim med solid klips.Dreneringsnett i bunn på innertrekket gir kortere tørketid om den blir våt. Meget god finish, slitesterk»»

Fladen seilervest

  • 30 – 90+ kg
  • 50N
fladenseilervest

Fladen seilervest er et enkelt og klassisk designet alternativ med mykt flytemateriale til en pris på 390 kroner. Den har fått terningkast 4 hos Klikk.no og er behagelig å ha på, med god bevegelsesfrihet. Den har glidelås i front og en kraftig reim med solid klips. Vesten passer for personer med vekt fra 30 til over 90 kg og har en oppdrift på 50N.

««Enkel, klassisk utformet, mykt flytemateriale, behagelig på. Ingen kanter som gnager, grei bevegelsesfrihet. Glidelås i front.Kraftig reim i livet med solid klips. Lav egenvekt. Oppleves slitesterk»»

Baltic Aqua Pro

  • 30 – 90+ kg
  • 50N
balticaquapro

Baltic Aqua Pro er en flytevest som har fått gode kundekommentarer hos Watery. Den er tilgjengelig for 379 kroner og passer for personer med vekt fra 30 til over 90 kg. Den har en oppdrift på 50N.

Helly Hansen Comfort Compact

  • 40 – 90+ kg
  • 50N
hellyhansencompactcomfort

Helly Hansen Comfort Compact 50N er en populær flytevest til en pris på 479 kroner. Den er rangert som mest populær på Prisjakt og passer for personer med vekt fra 40 til over 90 kg. Vesten har en oppdrift på 50N.

Regatta Action Explorer

  • 30 – 90+ kg
  • 50N

Regatta Action Explorer er en annen populær flytevest tilgjengelig for 499 kroner. Den er rangert som en av de tre mest populære hos Prisjakt og passer for personer med vekt fra 30 til over 90 kg. Vesten har en oppdrift på 50N.

Oppblåsbar redningsvest til voksne – Best i Test

Helly Hansen Sport Inflatable Lifejacket

  • 30 – 90+ kg
  • 50N
Helly Hansen Sport Inflatable Lifejacket

Helly Hansen Sport Inflatable Lifejacket er en oppblåsbar redningsvest til en pris på 1259 kroner. Den er tilgjengelig hos Outnorth og passer for personer med vekt fra 30 til over 90 kg. Vesten har en oppdrift på 50N.

Spinlock Deckvest 6D

  • >50 kg
  • 170N
spinlock6d

Spinlock Deckvest er en populær oppblåsbar redningsvest som både finns til barn og voksne. Den er rangert som en av de tre mest populære hos Prisjakt og har fått 84/100 hos Yachtingmonthly.com. Vesten passer for personer som veier over 50 kg og har en oppdrift på 170N. 

«Form fitting sculpted design, Bright colour of casing is stylish. Excellent elevated lighting and reflective visibility. Good snug fit holding user high in the water. Excellent sprayhood. Harness release system.»

Baltic Athena 165 Auto

  • 40 – 120 kg
  • 165N
balticathena

Best for kvinner! Denne oppblåsbare redningsvesten, med navn fra den hellenske gudinnen, er designet spesielt for kvinner.

Den er tilgjengelig hos blant annet Maritim.no for 1699 kroner og har fått anerkjennelse som «Best for women» hos Yachtingmonthly.com. Vesten passer for personer med vekt fra 40 til 120 kg og har en oppdrift på 165N.

I testen til Yachtingmonthly.com fremhever de at denne redningsvesten har et snitt som er komfortabelt og lett å bevege seg i:

«This lifejacket is cut for women and fits really well over foul weather clothes and light weight layers. It is comfortable and easy to move around in. It is easy to fasten in all conditions. It is easy to repack and easy to check the firing mechanism.»

Redningsvest til barn – Best i Test

Helly Hansen Junior Safe

  • 20 – 50 kg
  • 50N
hellyhansenjuniorsafebestitestbarn

Helly Hansen Junior Safe er en høykvalitets redningsvest for barn fra det anerkjente merket Helly Hansen. Den har vunnet Best i Test hos Klikk.no og er også vårt valg. Vesten er designet for å gi en god passform og bevegelsesfrihet, samtidig som den oppfyller strenge sikkerhetsstandarder for å gi maksimal beskyttelse i vannet. Den har en oppdrift på 50N og passer til barn med en vekt på 20-50 kg

«Best i test, men prisen trekker ned»

Regatta Pop

  • 25 – 50 kg
  • 50N
regattapop

Regatta Pop er en rimelig og enkel redningsvest for barn. Den har fått terningkast 3 hos Klikk.no, noe som skyldes dens lette vekt, gode komfort og mykt ytterstoff. Vesten har en solid D-ring for feste av nødstopp og er utstyrt med en kraftig reim og solid klips. Den passer til barn med en vekt på 25-50 kg og har en oppdrift på 50N. Et godt valg for foreldre som ønsker en enkel og prisvennlig vest for barna sine.

««Billig, enkel og meget lett, god komfort. D-ring til feste av f.eks. nødstopp.Mykere ytterstoff enn flere av de andre rimelige modellene. Enkel design. Ingen kanter som gnager. Grei bevegelsesfrihet.Kraftig reim med solid klips. God finish med tanke på pris, og oppleves bra med tanke på slitestyrke»»

Baltic Mistral Jr

  • 25 – 50 kg
  • 50N
balticmistraljr

Baltic Mistral Jr er en litt dyrere redningsvest for barn, men den har en høy kvalitet og et stilig design. Den passer til barn med en vekt på 25-40 kg og har en oppdrift på 50N. Baltic er kjent for sine gode redningsvester, og Mistral Jr er ikke et unntak. Hvis du er villig til å betale litt mer for en pålitelig redningsvest, er Baltic Mistral Jr et utmerket valg.

Padlevest – Best i Test

NRS Odyssey PFD

  • Padlevest i flere størrelser
NRS Odyssey PFD

NRS Odyssey PFD er en padlevest som er tilgjengelig hos Frivannsliv til en startpris på 1390 NOK. Denne vesten er designet for padling og kommer i et bredt spekter av størrelser, fra XS til XXL. Vesten har flere smarte funksjoner som justerbare stropper for en tilpasset passform, refleksdetaljer for økt synlighet, lommer og festepunkter for nødvendig utstyr, samt god ventilasjon og polstring for økt komfort og bevegelsesfrihet.

NRS-redningsvester bruker ofte høykvalitets skum eller andre materialer for å sikre tilstrekkelig oppdrift og oppfylle nødvendige sikkerhetsstandarder.

Er det påbudt å ha på seg redningsvest?

Redningsvester er lovpålagt!

Det finnes ingen unntak – du må ha en redningsvest ombord for hver person. Dette gjelder alle typer fartøy på vannet: joller, seilbåter, vannscootere, flyteringer, osv.

Når du er på vannet, må du ha en redningsvest. Den gode nyheten er at du selv kan velge om du vil ha en redningsvest, flytevest eller oppblåsbar redningsvest.

Den må bare være godkjent i henhold til gjeldende regler.

«Alle som er i fritidsbåter under åtte meter må ha på seg egnet flyteutstyr, som seilvester, redningsvester, sportsvester, padlevester eller andre former for flyteplagg når båten er i fart. Flyteutstyr skal være CE-merket»

Hvilken redningsvest skal jeg velge?

Det er ikke kun et lovpålagt krav å ha en redningsvest på båten, men også en avgjørende faktor for sikkerheten din ombord.

Hvilken redningsvest du skal velge avhenger av flere faktorer, inkludert dine aktiviteter, komfortbehov og sikkerhetskrav. Her er noen tips for å hjelpe deg med å velge riktig redningsvest:

Aktivitet: Tenk på hvilken type vannaktivitet du skal delta i. For eksempel, hvis du skal seile, kan en seilervest med høy oppdrift være best egnet, mens en padlevest kan være ideell for kajakkpadling, packraft og SUP.

Størrelse og passform: Velg en redningsvest som passer godt og er behagelig å ha på. Prøv vesten før du kjøper den for å forsikre deg om at den sitter riktig og gir nok bevegelsesfrihet. Skrittstrop kan være en god ide, hvis du skal være aktiv, så den ikke flytter på seg eller gnager.

Oppdrift: Sjekk redningsvestens oppdrift, som angis i Newton (N). Jo høyere oppdrift, desto mer flyteevne har vesten. Voksne redningsvester bør ha en minimum oppdrift på 50 N.

Oppdrift i Newton

  • 50 N: Svømmevest for erfarne svømmere nær kysten og med hjelp i nærheten.
  • 100 N: Redningsvest for bruk i kystnært og beskyttet farvann.
  • 150 N: Redningsvest for bruk i alle farvann.
  • 275 N: Redningsvest for bruk i alle farvann med ekstreme værforhold.

Farge: Velg en redningsvest i en lett synlig farge, for eksempel oransje, gul eller rød, slik at du er lett å få øye på i nødsituasjoner.

Type redningsvest: Det finnes ulike typer redningsvester, inkludert oppblåsbare, flytvester og klassiske redningsvester. Oppblåsbare vester er mer kompakte og lette, men krever jevnlig vedlikehold og inspeksjon. Klassiske redningsvester gir konstant oppdrift og krever mindre vedlikehold, men kan være mer voluminøse og mindre komfortable. Flytevester er lette og komfortable, men krever at den som bærer er en erfaren svømmer.

Er flytevest og redningsvest det samme?

Alle redningsvester har samme to formål, nemlig å holde en person flytende og like viktig å snu personen på ryggen, slik at man kan puste uhindret. Dette er spesielt viktig hvis personen med redningsvesten er bevisstløs. Det finnes flere forskjellige modeller av redningsvester, de klassiske med fast krage, de oppblåsbare og nå også jakker med redningsvest. Nedenfor kan du lese om forskjellene:

Redningsvest

Den klassiske redningsvesten med fast krage har skumfyll i brystplater og den karakteristiske faste krage som sørger for å snu personen på ryggen og holde hodet over vannet. Denne typen redningsvest kan ikke feile og virker alltid. Derfor krever den nesten ikke vedlikehold.

Den klassiske redningsvesten anbefales derfor også til barn. En ulempe er at den ikke er særlig behagelig å ha på og er klumpete å bevege seg i. Derfor velger mange i stedet en oppblåsbar redningsvest.

Flytevest

Flytevesten, også kalt svømmevesten, er en type redningsvest uten krage. Den har en oppdrift på 50 Newton og kan ikke snu en bevisstløs person på ryggen.

Derfor anbefales svømmevesten kun til erfarne svømmere og til kystnært bruk innenfor 150 meter til land.

Velegnet til kano, kajakk, vindsurfing og lignende.

Oppblåsbar redningsvest

Den oppblåsbare redningsvesten har samme funksjon som en klassisk redningsvest, det vil si bryst og krage med oppdrift. Forskjellen er at den oppblåsbare redningsvesten ikke er voluminøs når den ikke er i bruk. Det er en CO2-beholder i redningsvesten som automatisk blåser opp vesten hvis man faller i vannet.

I tillegg er det mulig å manuelt blåse opp vesten med noen få pust eller dra i en snor. Undersøkelser har ikke vist noen forskjell i sikkerhet mellom en vanlig og oppblåsbar redningsvest. De anbefales dog kun til erfarne svømmere, da det tar et par sekunder før vesten er blåst opp og man ikke må gå i panikk mens det skjer.

Flytejakke

Flytejakken er et lovlig alternativ til redningsvesten og er en jakke med innebygd redningsvest. Den har samme oppdrift som en vanlig redningsvest, men er altså en integrert del av en jakke.

Den er derfor foretrukket av mange som er mye på vannet, eventuelt i yrkessammenheng.

Hvor mange år varer en redningsvest?

Levetiden for en redningsvest avhenger av flere faktorer, som kvalitet, bruk, vedlikehold og lagringsforhold. Generelt kan en redningsvest vare i mange år hvis den tas godt vare på. For skumfylte redningsvester: Disse redningsvestene kan vare i flere år, men det er viktig å sjekke dem regelmessig for tegn på slitasje, som skader på stoffet, falming, revner i skummet eller redusert flyteevne. Hvis du finner noen av disse problemene, bør du vurdere å erstatte redningsvesten.

For oppblåsbare redningsvester: Levetiden på oppblåsbare redningsvester kan variere. Produsentene anbefaler vanligvis å utføre årlige inspeksjoner og vedlikehold, som å sjekke gasspatronen, inflator-mekanismen og stoffet for slitasje eller skade. Noen oppblåsbare redningsvester har utskiftbare komponenter, som kan forlenge levetiden. Hvis du tar godt vare på en oppblåsbar redningsvest, kan den vare i opptil 10 år eller mer.

«Hvor ofte en oppblåsbar redningsvest bør skiftes ut med en ny avhenger av både bruk og oppbevaring. Ved jevnlig bruk bør oppblåsbare redningsvester byttes ut etter rundt ti år. Ved tøffere bruk kan det være at den bør byttes før…Tradisjonelle redningsvester, padlevester og seilervester trenger også en sjekk. En redningsvest av den gode, gamle typen fungerer selvsagt også godt på sjøen. Etter bruk i saltvann må redningsvester skylles i ferskvann. Ta også en årlig sjekk av sømmer, stropper og spenner. Sjekk at flyteelementene ser ok ut..»

Läs videre

Skroll til toppen