Haspelstang Test – her er den beste fiskestang i 2024

Er du i samme situasjon som meg og trenger en ny haspelstang? 

Kanskje ønsker du å fiske etter ørret, trenger en ny stang for fjellet eller for laksedrømmen i elva.

Min ene fiskestang ble nylig dratt ned i sjøen av en gigantisk makrell og sto ikke til å redde.

Det var på tide å kjøpe en ny uansett, så det var ikke så dumt. Men hvor begynner du når du skal skaffe deg en ny fiskestang?

Jeg var ikke ekspert selv, så jeg satte meg fore å finne ut hva ekspertene og internett anbefaler av fiskeutstyr og fiskestang for fiske fra land – når du vil fiske alt fra torsk og sjøørret til makrell. Denne guiden er resultatet av dette, og noe jeg håper du også kan dra nytte av!

Topp 3 haspelstenger

Berkley Phazer Pro III

Beste billige haspelstang

 • Lengde: 8-9 fot
 • Kastevekt: 5-20, 10-30, 20-60 gram

Lawson Arctic Trout

Best for sjøørret

 • Lengde: 7-11 fot
 • Kastevekt: 3-12g, 4-16g, 6-22g, 8-30g

Daiwa Ninja X

Beste teleskopstang

 • Lengde: 6 – 9 fot
 • Kastevekt: 5-20g, 10-30g, 10-40g, 20-60g

Beste haspelstang for sjøørret

Det finns mange gode haspelstenger for sjøørretfiske på markedet. Valget av riktig stang avhenger av preferanser og fiskestil. Generelt bør man se etter noen viktige egenskaper:

 •  Stangen bør ha en progressiv og rask aksjon som gir god kastlengde, følsomhet og kroksetting.
 •  Populære lengder til sjøørretfiske er 9-11 fot. Kortere stenger gir bedre håndterbarhet, mens lengre gir bedre kast.

Lawson Arctic Trout Aramid MW S4

 • Lengde: 7-11 fot
 • Kastevekt: 3-12g, 4-16g, 6-22g, 8-30g
 • 3-delt

Lawson Arctic Trout Aramid MW S4 11′ er en tredelt haspelstang spesielt utviklet for bombardafiske etter sjøørret. Stangen får du også i lengder på 7, 8, 9 og 10 fot for vanlig haspelfiske.

Stangen er laget av japansk karbonfiber med innlagte Aramid-fibre, noe som skulle gjøre den 12% sterkere enn rent karbon. I tillegg er klingen coatet med et Aramid-belegg som gir ekstra motstandsdyktighet mot slagskader. Med en pris på over 2000 kr, så er det jo helt greit.

Terningkast 5.5 i test hos Jakt&Fiske

Ifølge testen til Jakt & Fiske har Lawson Arctic Trout Aramid MW S4 gjennomgått fire oppgraderinger i forhold til forrige versjon, og endt opp med toppskarakter i tester hver gang. Klingen har beholdt sin lett kjennelige aksjon, mens komponentene kontinuerlig er forbedret for å gjøre stengen lettere, sterkere, slankere og mer følsom. Det eneste som trekker ned ifølge Jakt&Fiske er bunddelen i kork.

«..ønsker du en rå og velbalansert ørretstang som tåler litt juling, er dette en du bør vurdere..»

Lett og spenstig klinge for lange, presise kast

Stangen har en tredelt klinge som føles ekstremt lett og spenstig. Den har også svært høy presisjon og gir lange kast.

Lengden på 11 fot passer perfekt til bombardafiske etter sjøørret fra land. Den lange klingen gjør det enkelt å få maksimale kastelengder med tunge bombardasluk. Størrelsen gjør også at man kan styre fisken bort fra hindringer i sjøkanten.


Savage Gear Custom Coastal Spin

 • Lengde: 9-10 fot
 • Kastevekt: 7-23g, 9-27g, 10-30g, 10-36g, 12-40g

Den danske fiskeutstyrsprodusenten Savage Gear er kanskje mest kjent for sitt gjeddefiskeutstyr, men med Custom Costal Spin-serien, har de utviklet en stang som mange anser for å være den beste for fisking fra den norske kysten og brygger.

Her er en lett spinnstang som gir lange og presise kast, perfekt for fiske etter sjøørret. 9 eller 10 fot utgaven med en kastevekt på henholdsvis 9–30 gram og 12–40 gram, gjør dem allsidige nok til at de også kan brukes til annet enn fiske etter sjøørret. 10 fot stangen er egnet for bombarda-fiske

«Inntil jeg prøvde denne stangen hadde jeg brukt en Fenwick Ironfeather II helt siden 2003. Det har vært andre stenger innimellom, men jeg har alltid gått tilbake til Ironfeather som ingen andre har klart å slå – det gjelder også langt dyrere stenger jeg har prøvd. Custom Coastal stenger er i en klasse for seg selv og min pålitelige Ironfeather med mer enn tusen sjøørreter på samvittigheten, har nå pensjonert seg.»


ABU Sölv AG2

 • Lengde: 7-11 fot
 • Kastevekt: 3-12g, 4-16g, 6-22g, 8-30g
 • 3-delt

Abu Garcia har nylig lansert to nye fiskestenger i Sölv-serien som er spesielt utviklet for kystfiske etter sjøørret.

Sölv AG1 er toppmodellen og beskrives som en superlett og responsiv stang laget av karbonfiber. Den har spesialtilpassede aksjoner for gode kasteegenskaper og følsomhet. Stangen leveres med de beste komponentene fra Fuji.

«Jeg kan etter noen testturer bekrefte at dette er de råeste sjøørretstengene jeg har fisket med»

Sölv AG2 er en rimeligere modell som også er lett og følsom. Den er utviklet i samarbeid med erfarne sjøørretfiskere for ekstra lange kast. Stangen har moderat til rask aksjon og tåler saltvann godt.

Begge stengene fremheves for god kvalitet, egenskaper og utseende. De er godt egnet for norske forhold og frister nok mange kystfiskere.

«..den absolutte topmodel blant alle haspelstengene..målrettet og designet til det skandinaviske sjøørrettfisket på kysten..»

Beste haspelstang for prisen


Westin W3 Spin

 • Lengde: 8-10 fot
 • Kastevekt: 5-25g, 10-40g

Anbefalt av Miller fra 123fisk.dk. Westin W3 Spin er en rekke solide spinnstenger som fås i størrelser fra 7 til 13 fot. Kystversjonen er 9 fot i 3-deler, og har en kastevekt på 7–30 gram. Det er en lett stang i karbonfiber som er skapt for den norske kysten og fjorden, uavhengig av forhold.

Du får en strålende stang som kaster langt, og som hekter fisken hver gang ved mothugg. Den koster ofte rundt 1000 kr på tilbud.


Savage Gear Parabellum

 • Lengde: 8-11 fot
 • Kastevekt: 7-25g, 10-30g

Det danske merket Savage Gear er en av favorittene mine når det gjelder fiske etter sjøørret. Det er et stort pluss for meg at disse stengene er utviklet for nordiske forhold.

Parabellum er deres gode allsidige haspelstang for noen hundrelapper under tusenlappen. Jeg synes denne er veldig god valuta for pengene. Her får du imidlertid bare den med to deler til denne prisen. Hvis du vil ha 4-delt reisestang, da må du bla opp litt mer penger.

Denne fiskestangen er smidig og responsiv nok til å kaste med lette agn, men sterk nok hvis du skulle få en stor regnbueørret på kroken. Du får en fiskestang som også kan brukes langs kysten, i havna eller sjøen.

«Som sjøørretstang vil jeg gi denne terningkast 6 av 6 »


Abu Garcia Tormentor Travel Spin

 • Lengde: 9–10 fot
 • Kastevekt: 9–50 gram

Denne 4-delte stangen fra Abu er som skapt for byfiskeren som ønsker å ha stangen med seg på sykkelen. For bare noen få hundre kroner får du en karbonfiberstang som takler det meste av norsk fiske. Stangen er tilgjengelig i både 9 og 10 fot, og leveres med stoffpute.

9 fot stangen har en kastevekt på 9–35 gram, og dermed egnet for fiske etter sjøørret langs kysten. Stangen på 10 fot har en kastevekt på 10–50 gram. Den er egnet for alle typer fiske fra brygger og langs kysten, f.eks. torsk, flatfisk, makrell osv., samt bombarda-fiske etter sjøørret.

En superallsidig stang for brygger og kysten, som i tillegg er lett å transportere.

Beste billige haspelstang


Berkley Phazer Pro III

 • Lengde: 8-9 fot
 • Kastevekt: 5-20, 10-30, 20-60 gram

Akkurat nå kan du få denne utmerkede 4-delte fiskestangen for bare 499 kr (vanlig pris er over 900 kr). Dette er et kupp hvis du leter etter en fiskestang for havne- og kystfiske, som ikke tar veldig mye plass. 9 fot versjonen er 4-delt og 10 fot versjonen er 5-delt, noe som betyr at du enkelt kan ta med stangen på sykkelen, eller på reisen for den saks skyld.

Berkley Phazer Pro II har en kastevekt på 15–40 gram for 9 fot versjonen og 20–50 gram for 10 fot versjonen. Det er derfor en allsidig stang som man kan bruke til både fiske etter flyndrefisk med fortom med vekt eller sjøørret med lettere skjesluk, i tillegg til bombarda-fiske.

Jeg anbefaler absolutt at du slår til på denne, det er et veldig bra tilbud, og du får en fiskestang med god kvalitet som er lett å ta med på fisketur og reise.


Lawson Discovery Combo III

 • Lengde: 8-9 fot
 • Kastevekt: 5-20, 10-30, 20-60 gram

Billig 3-delt haspelstang fra det kjente merket Lawson. Dette er god valuta for pengene, spesielt fordi du får en reisestang som er lett å ha med i ryggsekken eller pakke i bagasjen.

Denne stangen er litt kortere enn de andre vi har sett på. Den lengste modellen er 9 fot og derfor er dette ikke stangen for deg som vil fiske best mulig med bombarda.

Men for andre formål er den helt super, og den fås med forskjellig kastevekt: 5–20 g, 10–30 g (anbefalt) og 20–60 g. 

Så du kan dermed få den i en robust versjon som du også kan bruke til å fiske med tyngre agn.

Beste teleskopstang

Med en teleskopstang kan du altid være klar med kast når du er på tur. En teleskopstang tar opp lite plass, perfekt for ryggsekk eller bilen. Motsat en 3- eller 4-delt reisestang er risikoen for brud også mindre. Du kan se flere teleskopstenger på lenken.


Daiwa Ninja X

 • Lengde: 6 – 9 fot
 • Kastevekt: 5-20g, 10-30g, 10-40g, 20-60g

Daiwa Ninja X Tele Spin er en spinnstang i karbon fra Daiwa. Stangen selges både som vanlig 2-delt stang, som 4-delt reisestang og som teleskopstang.

«..Som i den tidligere utgaven er det snakk om en serie stenger, hvor man virkelig får mye for pengene. Det gjør den til et opplagt kjøp når man skal ta med nybegynnere eller familien på fisketur…»

Dette er en allsidig spinnfiskestang fra Daiwa som passer til mange typer ferskvannsfiske. Stangen kommer i lengder mellom 1,8 og 2,7 meter, og har kastevekter mellom 3 og 60 gram.

Stangen har et rør i karbonfiber som gir god styrke til tross for lav vekt. Håndtaket er laget av kork. Den har rustfrie stangringer og Daiwas DPS snellefeste.

Den fungerer godt til fiske med sluk, wobblere og spinnere etter ulike fiskearter.

Beste fiskestang for bombarda

Når du fisker bombarda, fisker du med en lang rekkevidde på flere meter. Det stiller visse krav til fisketeknikk og til lengden på stangen. Spesielle bombarda-stenger finnes som er 12 til 14 fot lange, men mange foretrekker å bare bruke en stang på 10–11 fot. De spesielle bombarda-stengene har sine fans, men mange synes de blir for tunge å slepe rundt på. De fleste er enige om at en 10 fot vanlig stang klarer oppgaven.

Se alle fiskestenger for bombarda her.


Berkley Lightning HT 13

 • Lengde: 12-13 fot
 • Kastevekt: 20-75 g
 • 3-delt

Berkley Lightning HT er en tredelt spinnfiskestang spesialisert for bombarda på 13 fot med en kastevekt på 20-75 gram.

Lightning-serien fra Berkley har fått et helt nytt design med IM6 grafittrør, godt plasserte SS304 stangringer, korkhåndtak og det nye Skeletor-snellefestet. Dette gir en velbalansert og flott stang uansett aksjon og lengde.

Lightning HT passer til alt fra lett innlandsfiske til tungt laksefiske. Stangen har en velkjent kvalitet fra den tradisjonsrike Lightning-serien kombinert med moderne teknologi og design.


DAM Nanoflex Pro+ Seatrout

 • Lengde: 11-12 fot
 • Kastevekt: 8-32g, 9-31g

DAM er et av verdens eldste merker innen fiske. Det tyske merket startet i 1875 med å lage fiskeutstyr, og det er også noe de er veldig stolte av.

Her har vi funnet deres populære DAM Nanoflex haspelstang, spesielt utviklet for fiske etter sjøørret.

Stangen er 4-delt, noe som gjør det enkelt å ta den med på fisketuren og i bagasjen. Stengene er tilgjengelige i to lengder, henholdsvis 11 og 12 fot. Derfor er stengene også egnet for bombarda-fiske.

Med en kastevekt på 8–32 gram er den også en allsidig stang som kan bruke små sluker og tyngre bombarda-dupper.

En glimrende allround fiskestang

Utgåtte produkter


Fenwick Ironfeather III

 • Lengde: 10-11 fot
 • Kastevekt: 8-32g, 16-54g

Fenwick Ironfeather er en topp stang med høy kvalitet som får lovord mange steder. Dette er en 10 fot stang, 4-delt og med en kastevekt på 8–32 gram. Stangen du kjøper for å gi deg gode fiskeopplevelser under alle slags forhold i mange, mange år. Det er en fortreffelig stang av som hylles av praktisk talt alle eksperter:

«Min favoritt spinnstang for kystfiske er en 10 fot Fenwick Ironfeather med en kastevekt på 8–32 gram. Denne kombinasjonen dekker fiskingen helt.»

Fang-en-fisk.dk skriver

Når jeg fisker langs kysten etter sjøørret, bruker jeg enten Shimano Speedmaster eller en Fenwick Ironfeather. Hvilken jeg velger avhenger av hva jeg skal fiske med. Er det med bombarda, liker jeg den mer stive aksjonen Ironfeather gir meg, men til alt annet er Shimano Speedmaster på 9 fot med kastevekt på 9–21 gram min absolutte favoritt.

Fenwick Ironfather III var min testvinner for et par år siden. Siden er det kommet mange nye og gode haspelstenge,r men Fenwick er stadig med på topp.

Hva du trenger å vite om å kjøpe haspelstang

En dyr stang gjør ingen til verdensmester, men det hjelper! Du kaster lengre og mer nøyaktig. Du får en stang som kan vare i mange år, og en stang som er lettere og bedre når du kjemper med fisken. Selvfølgelig handler det om hva du trenger stangen til. Skal den brukes noen ganger i året eller noen ganger i uken? Hvis du er en ivrig fisker, vil du nyte en stang med bedre kvalitet som kan holde deg med selskap i mange år. Hvis du bare trenger en stang for en fisketur en sjelden gang, da er det ingen grunn til å kjøpe fra øverste hylle.

Dette karakteriserer en god fiskestang:

 • Kaster langt og nøyaktig
 • Gir god følelse med agn og annet tilsvarende utstyr
 • Gir en bedre følelse med fisk på kroken
 • Varer lengre, og går ikke i stykker

Bør du kjøpe et fiskesett?

Det kan være en god ide å kjøpe et fiskesett, hvis ikke du er så erfaren. Når du kjøper fiskesett får du snelle og stang som passer til hverandre og typisk sparer du også litt penger, for du får kanskje fjorårets modell, som akkurat nå er på tilbud.

Selvsakt kan du velge en stang selv og en snelle selv også, hvis du har mot på det, da kan du også bli klokere på hva som er hva.

Forstå de viktigste begrepene og ordene

Top-aksjon, 2-delt, 9 fot stang med 10-40 gram kastevekt, nei det er ikke lett å lese produktbeskrivelsen til en fiskestang! Men nå er det en gang slik å beskrive en fiskestang, så la oss gå rett inn i det og forstå hva en fiskestang består av. Hvis du synes det blir for kjedelig og bare vil ha noen anbefalinger, gå videre til «Anbefalinger for fiskestenger».

Lengde på fiskestangen

Lengden på en fiskestang oppgis i fot, og 3 fot er omtrent 1 meter. Lengden på fiskestangen din er viktig. En lengre stang kaster lenger, mens en kortere stang er mer nøyaktig. Langs kysten og i fjorden ønsker vi å kaste langt, så vi foretrekker en lengre stang enn fiskeren som bare skal fiske i bekken eller innsjøen.

Dette er grunnen til at stenger for kystfiske er mellom 8 og 10 fot, med unntak av enkelte stenger som brukes til fiske med bombarda-dupper, men det er på siden av det denne guiden tar for seg.

Når det gjelder lengden på fiskestangen, er det delte meninger. Noen foretrekker så lang stang som mulig, det vil si 10 fot, andre mener 8 fot er mer enn nok. Noen mener 9 fot er det rette kompromisset.

Ole fra Stevnsfisker.dk – en av Danmarks ledende sjøørretfiskere – har følgende å si:

En av mine kjepphester når det gjelder spesifikasjoner, er at det er en stor misforståelse når noen mener at stengene skal være lange, helst 10 fot eller mer når de brukes med 25-30 gram tungt agn som slenges ut i horisonten. Det tenkte jeg også for meg selv for en tid tilbake, men etter å ha eksperimentert med 8 og 9 fot stenger har jeg endret oppfatning. Jeg fanger like mye fisk som tidligere, og jeg kaster minst like langt som mine medfiskere med 10 fot stenger.

Forfatteren bak Fang-en-fisk.dk er delvis enig:

Fra land for sjøørret, bør stangen din for fiske med skjesluk være enten 9 eller 10 fot. Den gir deg gode lange kast, og god kontroll over fisken.

Miller på 123fiske.dk gir sin mening:

En 10 fot spinnstang er min favoritt for kystfiske. Foruten noen praktiske egenskaper, vil du også kunne kaste lenger med en 10 fot spinnstang, enn en som er kortere. Ikke mye lengre, men litt er også bra. En 9 fot spinnstang kaster stort sett like langt, og du vil ikke merke noen forskjell i antall fisk du får på kroken. For eksempel, hvis du skal fiske fra badestrender, kan du velge en 8 fot spinnestang for kystfiske.

Vel da!

Ekspertene har uttalt seg, og det er ingen enighet.

Men likevel er de tross alt enige, for 9 fot stangen anbefales av alle tre. Jeg har også en 9 fot stang selv, og den har vært utmerket når jeg fisker flyndre fra bryggen eller tung torsk i sjøen. Jeg har også hatt en 8 fot stang, men jeg føler det er bedre for min del med en 9 fot stang.

Konklusjon: Ønsker du en allsidig stang som kan kaste langt, men som ikke er for tung og tungvinn, velg en 9 fot spinnstang.

Kastevekt

Ved siden av lengden, er kastevekt sannsynligvis det som kan forvirre og utfordre en del. Hva betyr det at en stang har en kastevekt på for eksempel 10-40 gram? Vel, forklaringen er at en stang produseres for å kaste med en hvis vekt, det vil si i dette tilfellet 10 til 40 gram. Det vil ikke si at du ikke kan kaste med tyngre ting – eller lettere for den saks skyld – men stangen din er ikke ment for det. I verste fall kan du skade stangen med å kaste for tungt.

Det er verdt å huske når vi vil ha en fiskestang der vi kaster båter med tung gaffel for flyndrefisk, med 30 gram skjesluk for torsk og lette dupper for makrell og horngjel. Det stiller krav til stangen for å kunne håndtere litt av hvert. Det er her vi går for den klassiske kyststangen som bare har en kastevekt på 10 til 40 gram, eller noe lignende. Da kan vi både kaste etter flyndrefisk med blylodd på 40 gram og vi kan kaste etter horngjel med et lett skjesluk på 20 gram. Vinn-vinn.

Selvfølgelig, uavhengig av det faktum at en stang kan håndtere begge deler, kan det være en god ide med flere stenger for forskjellig bruk. For eksempel en stang med mindre kastevekt for sjøørret og tyngre kastevekt for torsk.

Men for din første kyststang er en allsidig stang med bred kastevekt det fornuftige valget.

Antall deler

De fleste fiskestenger har tradisjonelt blitt delt inn i to deler. Det fungerer bra. Min nåværende stang er også 2-delt, men nyere stenger kommer ofte som 3-delt. Det har noe å gjøre med hvordan vekten blir fordelt på stangen din med en 2-delt motsatt en 3-delt. For å si det enkelt, du får en bedre vektfordeling med en 3-delt stang sammenlignet med en 2-delt. Motsatt får du flere løse deler, og det tar lengre tid å sette stangen sammen.

Aksjon

Nei, det spiller ingen rolle med hvor hissig stangen din er, men med hvor mye den kan bøye seg. En stang kan være helaksjon, halvaksjon og toppaksjon. En stang som bøyer seg mer, gir en bedre fleksibilitet og derfor lengre kast. En stang som er mer stiv er mer nøyaktig på korte kast. Fordi vi fisker langs kysten der det er nok vann å sikte på, er en stang med hel- eller halvaksjon å foretrekke.

Les denne artikkelen på andre språk:

1 hendelser på “Haspelstang Test – her er den beste fiskestang i 2024”

 1. Hei. Er det noen som selger T Hansen bombarda i Norge ? Ser spennende ut ser att den er å få på danske nettsider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen