Stormkjøkken Test – beste multifuelbrenner og gasbrenner

Enten du er en ivrig friluftsentusiast eller bare liker å tilbringe tid i naturen, er et godt stormkjøkken eller multibrenner et viktig redskap å ha med seg på tur.

Med et effektivt og pålitelig kokeapparat kan du tilberede smakfulle måltider, koke vann og holde deg varm, uansett hvor eventyret tar deg.

I denne artikkelen vil vi presentere de beste alternativene på markedet, basert på grundige tester og anmeldelser, slik at du kan finne det perfekte valget for dine behov og preferanser.

Vi mener de beste stormkjøkken er:

Topp 3 stormkjøkken

Optimus Polaris Optifuel

Best i Test – Multibrenner

  • Terningkast 6 hos Dagbladet
  • Testvinner hos Jakt&Fiske
  • 2 min 10 sek koketid
optimus polaris best i test
1.999,00 NOK

Primus Primetech Stove

Best i Test – Stormkjøkken

  • Terningkast 6 hos Dagbladet
  • 2 min 10 sek koketid
primus primetech best i test
1.499,00 NOK

Trangia 25-4 UL

Best i Test – Budsjett

  • Terningkast 5 hos Dagbladet
  • 2 min 18 sek koketid
trangia25 4 best i test
1.348,00 NOK

Stormkjøkken – Best i Test

Trangia 25-4 UL

  • Terningkast 5 hos Dagbladet
  • Best i Test – Mest for pengene
  • 2 min 18 sek koketid
trangia25 4 best i test
Butikk Pris Read more
1.348,00 NOK ➜ Kjøp nå
1.387,00 NOK ➜ Kjøp nå
1.495,00 NOK ➜ Kjøp nå

Svensk kvalitet. Trangia er det klassiske stormkjøkkenet som du finner i mange hytter og som er elsket av friluftsfolk verden over. Siden 1925 har Trangia blitt produsert i Sverige og gjør det fortsatt.

Dette er stormkjøkkenet for deg som vil ha noe enkelt og pålitelig som vil kunne vare i mange år.

I tillegg til brenner (gass eller sprit) får du 2 kjeler, stekepanne og kaffekjele, alt i ultralett aluminium.

Vekten på hele settet er 1075 g + 180 g, så dette er ikke det letteste settet i testen, men her får du også alt det utstyret du trenger. Lettere alternativ som Primus Primetech Stove Set har eksempelvis ikke stekepanne.

Terningkast 5 hos Dagbladet

Trangia fikk terningkast 5 i test hos Dagbladet, hvor koketid med gass var bare 2 minutter og 18 sekunder, hvilket er svært bra.

Koketid med vind var dog over 10 minutter, så dette er kanskje ikke settet for røffe forhold.

Dagbladet anbefaler at du kjøper modellen med gassbrenner:

«Trangia fungerer mest effektivt med gassbrenner. Gassbrenner må kjøpes i tillegg til stormkjøkkenet med rødsprit. Gassbrenneren passer til både 25-UL og 27-UL, men ikke til minikjøkkenet. Til høyre på bildet ser du multifuelbrenneren som passer til stormkjøkkenet.»

Primus Primetech Stove set

  • Best i Test – Stormkjøkken
  • Terningkast 6 hos Dagbladet
  • 2 min 10 sek koketid
primus primetech best i test
Butikk Pris Read more
1.499,00 NOK ➜ Kjøp nå

Primus Primetech Stove Set er best i test med terningkast 6 hos Dagbladet og en overlegen rask koketid, hvor det imponerer med å kunne koke nesten like raskt i vind som uten. Det er unikt for denne typen stormkjøkken.

«Et kompakt stormkjøkken med gassbrenner som fungerer veldig bra, lett å bruke, tåler vind. Har ikke stekepanne. Et stormkjøkken som tåler «storm»»

Med en vekt på bare 727 gram er Primetech Stove Set et lett og kompakt stormkjøkken, som likevel har alt det utstyret du trenger til turen, inkludert brenner og 2 kjeler. Det medfølger dog ingen stekepanne.

Koketiden er imponerende, med 2 minutter og 10 sekunder i Dagbladets test uten vind. Dette er et av de raskeste stormkjøkkenene på markedet, og enda mer imponerende er hvor flott Primus klarer seg under vindforhold. Her øker koketiden bare med 30 sekunder i vind (2 minutter og 40 sekunder totalt).

Dette er et klart pluss når du skal lage mat i utfordrende værforhold på fjellet, og noe som er svært uvanlig for et stormkjøkken av denne typen, som typisk ikke klarer seg bra i vind. Trangia brukte til sammenligning mer enn 10 minutter i Dagbladets test på å koke opp vann i vind.

Primetech Stove Set har en innebygd tenner for rask opptenning.

Eagle Stormy

  • Terningkast 5 hos Dagbladet
  • 2 min 17 sek koketid
eaglestormy
Butikk Pris Read more
1.099,00 NOK ➜ Kjøp nå

Eagle Stormy stormkjøkken er et solid og pålitelig valg for friluftsentusiaster som ønsker en allsidig løsning for matlaging utendørs. Med sin kombinasjon av gassbrenner og muligheten for å bruke rødsprit som brensel, kan du tilpasse Stormy til ulike forhold og preferanser. Det medfølger stekepanne, kaserolle og grye. Dagbladet ga dette stormkjøkkenet terningkast 5 i sin test:

«Et greit stormkjøkken. Her får du helt klart mest for pengene. På bildet vises også brenneren for rødsprit»

Vekten på 995 gram pluss 180 gram for gassbrenneren gjør dette til et middels tungt stormkjøkken, men den innebygde vindbeskyttelsen og robuste konstruksjonen veier opp for dette.

I Dagbladets test viste det seg at Eagle Stormy hadde en koketid på 2 minutter og 17 sekunder med gassbrenneren, og 7 minutter og 20 sekunder med rødsprit. Disse tidene er i det øvre sjiktet sammenlignet med konkurrentene.

Eagle Stormy har ikke en innebygd tenner. Når det gjelder vindforhold, er Stormy godt utrustet med sin innebygde vindbeskyttelse. I Dagbladets test tok det mer enn ti minutter å koke vann med vind.

Multibrenner – Best i Test

Optimus Polaris Optifuel

  • Best i Test – Allsidig
  • Terningkast 6 hos Dagbladet
  • Testvinner hos Jakt&Fiske
  • 2 min 10 sek koketid
optimus polaris best i test 1
Butikk Pris Read more
1.999,00 NOK ➜ Kjøp nå
2.399,00 NOK ➜ Kjøp nå

Denne multibrenneren fra Optimus er klar “best i test” i kategorien multibrenner. 

Med Terningkast 6 hos Dagbladet og kåret som testvinner hos Jakt&Fiske er dette en meget populær brenner.

«Meget effektiv brenner. Støtte for gassboks opp/ned. Genialt. Får topp score da du ikke trenger å bytte dyse om du skal bytte fra gass til parafin – og omvendt.»

Optimus Polaris Optifuel tar alle typer brensel: Bensin, Gass, Parafin, Diesel og Flybensin, og den koker fort opp vann også i vindforhold. I Dagbladets test kokte den vann på 2 minutter og 10 sekunder i vanlige forhold og på bare 2 minutter og 55 sekunder i vindforhold. Dette er svært gode resultater, selv om de fleste multibrennere i testen faktisk er enda raskere.

Likevel er dette valget til best i test, ikke minst fordi denne brenneren er så robust og allsidig. Dagbladet fremhever at du ikke trenger å skifte dyse når du vil bytte ut gass med f.eks. parafin. Det er ellers vanlig at du må det.

«Brukervennlig, robust og kompakt brenner for både flytende brennstoff og gass uten dyseskifte! Funksjonelle, utfoldbare støttebein for brenselflaske og gassboks opp/ned. Står stødig og gir god kjelestøtte. Pluss for stengeventil på pumpe, og presis justeringspendel direkte på brenner. Sentrert, kraftig varme som enkelt lar seg finjustere. Effektiv vannkoker. Driftssikker og lett å vedlikeholde. Ergonomisk sammenfolding. Kjekk dyserensemagnet. Gir en del støy, men like fullt en meget god brenner med stort bruksspenn »

MSR WhisperLite Universal

  • Terningkast 5 hos Dagbladet
  • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
  • Terningkast 5 hos Jeger
  • 2 min 10 sek koketid
msr whisperlite best i test
Butikk Pris Read more
2.295,00 NOK ➜ Kjøp nå
2.799,00 NOK ➜ Kjøp nå

Det er ikke mangel på gode multibrennere på markedet og om du ikke velger Primus eller Optimus, da kan kanskje MSR friste. Denne brenneren kommer anbefalt fra Dagbladet, Jakt&Fiske og Jeger, som alle gir den terningkast 5 i test.

«Meget effektiv brenner. Støtte for gassboks opp/ned. Det må skiftes dyse om du skal bytte drivstofftype, og det er en omstendelig prosess. Standardgjenger»

Brenneren tar Bensin, Parafin og Gass som brensel, men du må skifte dyse når du vil bytte.

«MSR WhisperLite er en av de raskeste i testen på koketid og koker vann til kaffen på bare 1 minut og 38 sekunder. I vindforhold blir det noe lengre tid men stadig raskt med 2 minutter og 20 sekunder. Stillegående og effektiv brenner for både flytende brennstoff og gass (dysebytte). Lettbetjent, enkel, solid og driftssikker. Gir grei varmespredning for matlaging og brenner med jevn og fin flamme. Noe upresis effektregulering kun på brenselflaske – med forsinket respons til brenneren. Brennslangen er noe kort og stiv. Kjekt med rensefunksjon ved å riste brenner på tur (nål i dyse ristes opp og ned). Effektiv snøsmelter og testens raskeste vannkoker med lavt forbruk i våre målinger »

Magasinet Jeger skriver at denne brenneren er best på gass:

«Men ved bruk av gass, er det Whisperlite som leverer de beste sakene. Den har hakket bedre finjustering enn Optimus når du bruker gass som drivstoff»

Primus Omnifuel

  • Best i Test – Koketid
  • Terningkast 5 hos Dagbladet
  • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske
  • Testvinner hos Klikk.no
primus omnifuel best i test
Butikk Pris Read more
1.745,00 NOK ➜ Kjøp nå
3.399,00 NOK ➜ Kjøp nå

Vi kåret Primus som best i test i kategorien stormkjøkken, og vi var nære på å kåre Primus igjen her, men Primus Omnifuel må, akkurat som MSR WhisperLite, nøye seg med å kåres som best i test på koketid.

Om du velger å kjøpe Primus Omnifuel blir du neppe skuffet heller, da dette også er en fantastisk multibrenner som tar alle typer brensel: Bensin, Diesel, Parafin, Gass og Flydrivstoff. Du må, i motsetning til Optimus Polaris Optifuel, skifte dyse når du skifter brensel, og akkurat dette, og bare dette, betyr at Dagbladet i testen sin ikke kan gi terningkast 6:

Meget effektiv brenner. Raskeste koketid, men hadde ikke vindskjerm i pakken. Glipper toppscore da du må skifte dyse om du skal bytte fra parafin til gass – og omvendt. Dyser og verktøy for å skifte følger med

Brenneren tar Bensin, Parafin og Gass som brensel, men du må skifte dyse når du vil bytte.

«Meget effektiv brenner. Raskeste koketid, men hadde ikke vindskjerm i pakken. Glipper toppscore da du må skifte dyse om du skal bytte fra parafin til gass – og omvendt. Dyser og verktøy for å skifte følger med»

Med en lav vekt på bare 350 g er dette en brenner som du kan ha med deg på lange ekspedisjoner hvor hvert gram teller.

Med en koketid på bare 1 minut og 25 sekunder er dette den raskeste brenner til å lage kaffe i testen blant alle 25 brennere som vi har vurdert. Men det som står ut her er hvor rask den er i vindforhold, hvor den koker vann på 1 minut og 28 sekunder. Helt uhørt egentlig! Det medfølger dog ingen vindskjerm.

«Svært robust, allsidig og pålitelig brenner for flytende brensel og gass (dyseskifte). Kjekt med hull i kjelestøtten til fastmontering av dysene som ikke er i bruk. Pluss for stenge /reguleringsventil på pumpe, samt presis effektregulering på brenneren. On/off side på flaska som effektivt brenner reint hele systemet og utjevner trykk. Står stødig, gir god støtte til store kjeler. Konsentrert flamme. Gir en del støy. Driftssikker og enkel å vedlikeholde. Effektiv vannkoker og snøsmelter. Stor, solid og praktisk oppbevaringspose. Bunnsolid allrounder og et solid stykke turutstyr»

Jetboil Flash

  • Terningkast 6 hos Dagbladet – Best i Test
  • 1 min 40 sek koketid
jetboil flash best i test
Butikk Pris Read more
1.399,00 NOK ➜ Kjøp nå
2.199,00 NOK ➜ Kjøp nå

Siste anbefalte brenner er Jetboil Flash, en svært effektiv gassbrenner med kjele som får terningkast 6 hos Dagbladet, og skiller seg ut med sine raske koketider og praktiske funksjoner.

«Jetboil har fremdeles alt, og du kan pakke alt du trenger i kjelen, som tar en liter»

Med en imponerende koketid på bare 1 minutt og 40 sekunder under normale forhold, og 1 minutt og 53 sekunder i vindforhold, er Jetboil Flash en av de raskeste gassbrennerne på markedet. Den veier 400 g, noe som gjør den til et lett og bærbart alternativ for friluftsentusiaster.

Jetboil Flash er spesielt utformet for gass som brensel, og den innebygde kjelen gjør det enkelt å varme opp vann eller tilberede et måltid raskt og effektivt. Den innebygde tenneren gjør det enkelt å tenne brenneren, og den integrerte vindbeskyttelsen sikrer at flammen forblir stabil og sterk, selv under vindfulle forhold.

Dagbladet roser Jetboil Flash for sin høye ytelse og brukervennlighet, og anbefaler den som et utmerket valg for friluftsentusiaster som ønsker en lett og effektiv gassbrenner med kjele.

Testresultater – Tabel

NavnTypeTestresultaterBrenselVektKoketidKoketid med vindTennerVindbeskyttelse
360 Degrees: Furno stove and potsetGassbrenner ned turkjøkkenTerningkast 4 hos DagbladetGass358 g2 min 20 sekNeiNei
BiltemaStormkjøkken med brennerTerningkast 3 hos DagbladetRødsprit900 gram12 minMer enn ti minNeiJa, innebygd
Eagle FMS 105BrennerTerningkast 5 hos DagbladetGass220 g2 min 14 sekJaNei
Eagle StormyStormkjøkken med gasbrennerTerningkast 5 hos DagbladetGass og Rødsprit995 g + 180 g2 min 17 sek / 7 min og 20 sekMer enn ti minNeiJa, innebygd
Edelrid KIRO TIGassbrennerTerningkast 6 hos DagbladetGass69 g1 minNeiNei
Jetboil FlashGassbrenner med kjeleTerningkast 6 hos DagbladetGass400 g1 min 40 sek1 min 53 sekJa, innebygdJa, innebygd
JetBoil Minimo CarbonGassbrenner med kjeleTerningkast 6 hos DagbladetGass415 g1 min 44 sekJa, innebygdJa, innebygd
Koyoba turkjøkkenStormkjøkken med brennerTerningkast 4 hos DagbladetRødspritIkke oppgitt10 minMer enn ti minNeiJa, innebygd
Kovea Booster +1 MultifuelMultibrennerTerningkast 5 hos Jakt&Fiske («Beste kjøp»)Bensin og Gass428 gNeiJa
MSR DragonflyMultibrennerTerningkast 5 hos Jakt&Fiske («Best til matlaging»)Bensin, Diesel og Parafin400 gNeiJa
MSR Windburner Combo 2,5 liter Suce potGassbrenner ned turkjøkkenTerningkast 6 hos DagbladetGass780 g4 min 4 sekNeiJa, innebygd
MSR Windburner PersonalGassbrenner med kjeleTerningkast 5 hos DagbladetGass432 g2 min 40 sekNeiJa, innebygd
MSR WisperLite UniversalMultibrennerTerningkast 5 hos Dagbladet, Terningkast 5 hos Jakt&Fiske, Terningkast 5 hos Klikk.no, Terningkast 5 hos JegerBensin, Parafin og Gass326/549 g1 min 38 sek2 min 20 sekNeiJa
Optimus NovaMultibrennerTerningkast 4 hos Jakt&Fiske, Terningkast 5 hos Klikk.noBensin, Parafin og Diesel465 gNeiJa
Optimus Polaris OptifuelMultibrennerTerningkast 6 hos Dagbladet, Testvinner hos Jakt&Fiske, Anbefalt af JegerBensin, Gass, Parafin, Diesel og Flybensin475 g2 min 10 sek2 min 55 sekNeiJa
Primus Essential Trail KitGassbrenner ned turkjøkkenTerningkast 4 hos DagbladetGass382 gram3 min 25 sek3 min 25 sekNeiNei
Primus Firestick StoveGassbrennerTerningkast 5 hos DagbladetGass98 g1 min 55 sek2 min 35 sekNeiJa, innebygd
Primus Lite +Gassbrenner med kjeleTerningkast 4 hos DagbladetGass390 g2 min 25 sekJa, innebygdJa, innebygd
Primus OmnifuelMultibrennerTerningkast 5 hos Dagbladet, Terningkast 5 hos Jakt&Fiske, Testvinner hos Klikk.noBensin, Diesel, Parafin, Gass og Flydrivstoff350 g1 min 25 sek1 min 28 sekNeiNei
Primus Primetech Stove SetStormkjøkken med gasbrennerTerningkast 6 hos DagbladetGass727 g2 min 10 sek2 min 40 sekJaJa, innebygd
Solo Stove TitanStormkjøkken med vedbrennerTræ og Biomasse505 g + 375 g4 min 30 sek
Soto StormbreakerMultibrennerTerningkast 6 hos Dagbladet, Terningkast 5 hos Jakt&FiskeBensin, Byfri bensin og Gass448 g1 min 59 sekNeiNei
Trangia 25-4 ULStormkjøkken med multibrennerTerningkast 5 hos DagbladetGass og Rødsprit1075 g + 180 g2 min 18 sek / 12 minMer enn ti minNeiJa, innebygd

Verd å vite om å kjøpe stormkjøkken

Hva er et stormkjøkken?

Et stormkjøkken er rett og slett en fyringsenhet for matlaging utendørs. Det er designet for å være enkelt å bruke og bære med seg, så du kan koke opp en middag eller lage kaffe uansett hvor du er. 

Hva er forskjellen på stormkjøkken, brenner og primus?

Stormkjøkken er en komplett enhet for matlaging utendørs, som ofte inkluderer kjele, stekepanne og brenner. Det er som regel veldig kompakt og praktisk å ta med seg på tur. Klassikeren er Trangia.

«Et klassisk stormkjøkken passer godt for deg som kanskje skal lage mat på tur for flere personer, eller som skal slå camp noen dager og la pulsen synke. Et stormkjøkken er tyngre i vekt, så det er en luksus du må prioritere å bære med deg»

Gassbrenner og Multibrenner er løse brennere som kan kobles til forskjellige typer brensel, for eksempel gass eller bensin. De er enkle å bruke, men du må huske å ta med egen kjele og stekepanne. Noen brennere som Jetboil selges med kjele. 

«Et smidigere turkjøkken er en gassbrenner, som passer ypperlig for deg som jakter etter å senke antall gram på ryggen. Her må du dog være på vakt etter værforhold. Når temperaturen kryper ned mot 0 bør du være klar over at effekten av gassbrennere blir litt dårligere. »

Primus er egentlig bare et merkenavn, men mange bruker det også som et generisk begrep for alle typer brennere og stormkjøkken.

Hvilket stormkjøkken er best?

Dette avhenger av hva du trenger og hvor mye du er villig til å investere. I testen har vi vurdert 20+ stormkjøkken og her kommer Primus, Optimus, Trangia, Eagle og MRS best ut. Du kan lese mer om de enkelte brennerne og stormkjøkken ovenfor. De er ulike i design, pris og anbefalt bruk, så du finner nok et som passer til deg.

Hvordan fyre opp stormkjøkken?

Først må du fylle brenneren med riktig type brensel. Bruker du gass må du slutte til boksen og bruker du rødsprit fyller du på brenneren. Deretter tenner du på brenneren og plasserer kokekaret eller stekepannen på toppen. Justere flammen etter behov og husk å følge bruksanvisningen for ditt spesifikke stormkjøkken. Er det mye vind kan du sette opp vindskjerm.

Brensel til stormkjøkken

Stormkjøkken med gassbrenner bruker gassbokser som brensel. De er lette, kompakte og enkle å bruke. 

Gassbrennere er kanskje de mest kjente og mest brukte brennerne for stormkjøkken. Perfekt for deg som vil ha en enkel og effektiv løsning på tur.

Gassbrennere bruker vanligvis propan eller butan, og de finnes i små, praktiske bokser. 

Med en gassbrenner kan du fyre opp stormkjøkkenet ditt raskt og enkelt, og få en skikkelig god og stabil varme. Med gass er det også greit å skru opp og ned for varmen, så du kan koke flere typer mat.

 En ulempe med gassbrennere er at de kan bli litt sløve i kulda. Når temperaturen kryper ned mot minusgrader, kan gassbrenneren miste litt av gnisten. Dette skjer fordi noen gassarter som butan blir flytende ved bare  -0,5 grader. Da må du skifte ut gassboksen med “winter gas” eller ta i bruk en multibrenner.

«Som regel anbefaler vi speidere å bruke gass. Du kan enkelt regulere varmen, den gir mye varme og soter lite. Sammenlignet med rødsprit, som mange brukte før, er gass bedre på alle måter»

Stormkjøkken med multifuel kan bruke forskjellige typer brensel, som bensin, parafin eller diesel. Dette gjør dem mer fleksible og mer passende til vinterbruk, hvor vanlig gass med butan typisk gir opp når temperatur kryper under frysepunktet.

Med en multifuel brenner kan du altså fyre opp med både bensin, parafin, diesel og gass. 

Ulempen med multifuel-brennere er at de kan være litt mer kompliserte å bruke enn en gassbrenner. Typisk må du skifte dyse når du skifter brensel, så det blir mer utstyr å ha rede på. 

De krever også litt mer vedlikehold, og det kan ta litt tid å bli vant til å fyre opp med de ulike drivstofftypene. 

Multifuel brennerne er likevel det foretrukne valget til de erfarne turgåerne.

«Skal du ha en helårs-løsning, er det bedre å velge en multifuelbrenner, hvor du kan bruke ulike typer brensel, gass om sommeren, og for eksempel parafin eller renset bensin når det er kaldt»

Stormkjøkken med rødsprit bruker altså rødsprit som brensel. Dette er enkelt, koselig og trygt, men gir ikke like høy varmeeffekt som gass eller multifuel.

Rødsprit, også kjent som denaturert alkohol, er det klassiske alternativet for deg som vil fyre opp stormkjøkkenet ditt. 

Rødspritbrennere er både lette og enkle å bruke, og de gir en rolig og jevn varme som er perfekt for de litt mer kresne rettene. Rødsprit er også et miljøvennlig alternativ, siden det brenner uten å lage mye sot og røyk.

En ulempe med rødspritbrennere er at de ikke gir like mye futt og fart som gass- og multifuel-brennere. Det betyr at det kan ta litt lengre tid å varme opp mat og vann, så tålmodighet er en dyd når du bruker rødsprit. Du kan regne med 2-3 ganger mer tid på å koke opp vann med rødsprit end med gass.

Men det er verdt det, for stemningen rundt et rødspritbrennende stormkjøkken er rett og slett koselig.

«Brenneren fylles med rødsprit som tennes på, plassers i vindbeskytteren og kokekaret settes over. Det er imidlertid veldig lav effekt på brenneren, noe som kan føre til at det å tilberede mat, eller koke vann for den del, kan ta relativt lang tid»

Tilbehør til stormkjøkken

Stekepanne

En stekepanne er et must for alle friluftsentusiaster. Med en stekepanne kan du steke alt fra pølser og fisk til deilige, gylne pannekaker. 

De fleste stormkjøkken kommer med en egen stekepanne, men det finnes også universale panner som passer til flere typer brennere. En god stekepanne har gjerne et belegg som gjør at maten ikke fester seg, og et sammenleggbart håndtak som sparer plass i sekken.

Vaffeljern

Hvem liker vel ikke vafler? Et vaffeljern er et genialt tilbehør til stormkjøkkenet, og gir deg muligheten til å lage herlige, sprø vafler midt i skogen eller på fjellet. Vaffeljern for stormkjøkken er vanligvis i to deler som settes sammen og legges på brenneren. De er lette og kompakte, og tar ikke mye plass i sekken. Husk å smøre jernet godt med smør eller margarin, så vaflene ikke setter seg fast.

Alternativer til stormkjøkken

Selv om stormkjøkkenet er en viktig del av friluftslivet, finnes det også noen gode alternativer for matlaging ute i det fri. Et slikt alternativ er bålpannen.

Bålpanne

En bålpanne er ikke så transportabel som et stormkjøkken, men er super å ha med til hytta eller bruke på korte turer i skogen. 

Bålpannen er en stor, rund panne som du henger over et bål. Her kan du grille, steke, koke og bake til hjertets lyst. Bålpannen gir deg god kontroll over varmen, og den røykfylte smaken som maten får, er rett og slett helt magisk.

Bålpanner kommer i ulike størrelser og materialer, og noen har til og med en grillrist for å grille maten direkte over flammene. Husk å følge lokale regler for bålbrenning og vær forsiktig med gnister og åpen flamme.

Les denne artikkelen på andre språk:

FAQ

Hvilket stormkjøkken er best?

Det finnes mange forskjellige stormkjøkken på markedet, og det beste valget avhenger av dine personlige behov og preferanser. Noen populære merker inkluderer Trangia, MSR og Primus.

Hva er forskjellen på stormkjøkken og primus?

«Stormkjøkken» er et generisk navn for små, bærbare kokeapparater som er designet for utendørs bruk. «Primus» er et spesifikt merke og produsent av utendørs kokeapparater, inkludert stormkjøkken.

Läs videre

Skroll til toppen