Havfiskestang og båtstang – Best i Test 2024

Fang torsken eller kveiten i dypet og dra den ombord med en havfiskestang!

Vi har funnet og testet de beste havfiskestenger fra de beste merkene som Penn, Abu Garcia og Shimano.

Kjøp fiskestang uten snelle eller få alt du trenger med et fiskesett. Med et havfiskesett er du klar for kamp på ingen tid.

Beste havfiskestang

Der er veldig mange gode havfiskestenger på markedet i dag, men jeg har funnet et par av dem som klarer seg best i test og får flest anbefalinger fra ekspertene.

Shimano STC Boat

 • Best i Test
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske

Butikk Pris Read more
2.399,00 NOK ➜ Les mer

Shimano STC Boat er en populær havfiskestang fra den japanske produsenten. STC Boat er en 4-delt modell, som selges som “reise fiskestang”, men den går så klart å bruke i andre sammenheng også.

Stangen får du i flere varianter, den mest vanlig er kanskje 7 fot med styrke 20-30 lbs, som passer for allround fiske i fjord og sjø. Varianten med 30-50 lbs er egnet for kveite og tungt fiske.

«Passer til tungt havfiske som kveite og til lange på store dyp. Den lettere modellen burde passe fint som allround havfiskestang»

Terningkast 6 hos Jakt&Fiske

Shimano STC Boat er en populær fiskestang, som skårer svært bra i test. Den får blant annet terningkast 6 hos Jakt&Fiske, som er magasinet fra Norges Jakt- og Fiskerforbund. Her er den best i test for havstang til multiplikator sneller.

Her vurderer de at dette er en “Solid stang med gode komponenter” og anbefaler den til kveite.

Westin W3 Boat

 • Allround havfiskestang
 • Terningkast 5 hos Jakt&Fiske

Butikk Pris Read more
1.699,00 NOK ➜ Les mer

Westin W3 er en av de mest populære fiskestengene noensinne, men da vanligvis som haspelstang.

Her ser vi på havfiskestangen deres som en super allround havfiskestang, egnet for nybegynnere og junior/dame fiske.

«God følsomhet i hele stanga. Har litt kort skaft til effektiv kjøring av de største fiskene, men den lettere modellen er fin som allround havfiskestang. Godt valg for junior/dame med korte armer»

Westin W3 Boat får terningkast 5 i testen av reisestenger til havfiske hos det anerkjente norske friluftsmagasinet. Med sin lette vekt, gode komponenter og Toray-karbon passer den utmerket som en allsidig havfiskestang.

Særlig for nybegynnere og juniorer/damer med kortere armer er W3 Boat et godt alternativ. Det korte skaftet gjør at den ikke er like effektiv til å trekke inn de aller største fiskene, men som en overkommelig og stilig fiskestang for havet scorer den høyt.

Penn Regiment III

 • Anbefalt av Napp og Nyt
 • Anbefalt av Fiske365.no

Penn er et merke du ofte vil støte på når det gjelder havfiskeri og første havfiskestang i testen er da også fra det amerikanske merke, Penn Regiment II, som er en allsidig havstang til båtfiskeri.

Den kan brukes uansett om du fisker torsk, kveite eller om du tar stangen med på ferie til varmere himmelstrøk.

Denne er for fiskeren som ønsker ett allsidig fiske. Denne havfiskestangen kan du fint bruke til både pilking og agnfiske.

Fiske365.no

Fiskestanga er laget av lett karbon slik at du ikke blir sliten midt i kampen mot udyret i havet.

Stangen er tilgjengelig i flere modeller: 12-30 lbs, 15-40 lbs og 20-60 lbs. Jeg anbefaler 15-40lbs.

Denne fiskestangen anbefales også av den norske sportsfisker Asgeir Alvestad. Han har Youtube kanalen Napp og Nyt og har fanget virkelig mange store fisk i karrieren sin. Du kan se anmeldelsen hans av den rett under.

Med en pris omkring de 1000 kr så er det ikke den billigste, men heller ikke den dyreste, så her får du kvalitet som funker til det meste.

Beste reise havfiskestang

Shimano XTC Boat

 • Terningkast 6 hos Norges Jeger og Fiskerforbund

Reisestang fra japanske Shimano som er kjent for å være en av verdens beste produsenter av fiskeriudstyr.

Jeg har mest erfaring med haspelstengene deres, men denne reisestangen i 4-deler får fine anmeldelser og fås i styrke 20-30 lbs og 30-50lbs. Så dette er en stang som kan tas med på tur til Lofoten etter store fisk som torsk og kveite. 

Solid stang med gode komponenter og bra karboninnhold (XT60). God følsomhet i hele stanga. Bra lengde på skaftet. Passer til tungt havfiske som kveite og til lange på store dyp. Den lettere modellen burde passe fint som allround havfiskestang. Pluss for avtagbar buttcap og tube.

Norges Jeger og Fiskerforbund – 3 Februar 2022

Stangen er laget i karbon som gjør den lett som ingenting, men også plaserer den prismessig i den høyere ende.

Fiskestangen går godt i spenn med en Shimano multiplikatorsnelle.

Penn Overseas XT Boat

 • Terningkast 6 hos Norges Jeger og Fiskerforbund

Disse reisestengene fra Penn er super til deg som gjerne reiser etter fiskesteder og derfor skal kunne pakke stangen i koffert og bil.

Denne modellen er 5-delt og tar derfor opp nesten ingen plass i kofferten.

Penn Overseas XT Boat får du i lettere og tyngre stenger. 

De lettere stengene er supre allround fiskestenger med en aksjon på 12-30 lbs, som passer til det meste fisking, fra det lette makrell fisking til de større torsk.

De tunge modellene er beregnet til havets største fisk, kjempe kveite og torsk, eller hvis du tar stangen med til tropene.

Penn Overseas XT Boat anbefales av Norsk Fiskeri og Jagt Forbund, som gir den terningkast 6/6 i test:

“…Vurdering: Kraftig stang med gode komponenter og høyt karboninnhold. God følsomhet i hele stanga. Bra lengde på skaftet. Passer til tungt havfiske som kveite og til lange på store dyp. Leveres med tube. Burde hatt avtagbar buttcap. De lettere modellene er fine allroundstenger…”

Norges Jeger og Fiskerforbund – 3 februar 2022

Beste billige havfiskestang

En havfiskestang trenger ikke koste flere tusen kroner. Det finnes mange gode alternativer i lavpris utvalget, men jeg vil likevel anbefale deg ikke å kjøpe en tilfeldig stang i Biltema. Motsatt andre fiskestenger skal en havstang tåle tunge pilker og tunge fisk, så risikoen for at den knekker er større. Hold deg derfor heller til kjente brands som Abu og Fladen, som jeg har funnet et par eksempler på rett under.

Daiwa Sweepfire Boat

 • Rimelig havfiskestang fra Daiwa

Butikk Pris Read more
339,00 NOK ➜ Les mer

Det svenske merket Abu Garcia vil alltid ha en plass i hjertet mitt, da morfaren min pleide å fiske med en Abu fiskestang. Den fikk jeg lov å låne og øve meg med i fjorden på Vestlandet.

For meg er Abu derfor historie, kvalitet og tradisjon.

I dag eies Abu av den amerikanske kjeden Pure Fishing som også eier Berkeley og nå fokuserer mer på billigere fiskestenger.

Denne havfiskestangen er da også helt rimelig med en pris på bare 300 kr. Da blir det ikke mye billigere og med Abu vet du at det er garanti for kvalitet.

Fiskestangen her er en 15-30 lbs stang, som er velegnet til det meste fisking, også til større fisk.

Abu Garcia Seven Boat

 • Solid havfiskestang fra Abu

Det svenske merket Abu Garcia vil alltid ha en plass i hjertet mitt, da morfaren min pleide å fiske med en Abu fiskestang. Den fikk jeg lov å låne og øve meg med i fjorden på Vestlandet.

For meg er Abu derfor historie, kvalitet og tradisjon.

I dag eies Abu av den amerikanske kjeden Pure Fishing som også eier Berkeley og nå fokuserer mer på billigere fiskestenger.

Denne havfiskestangen er da også helt rimelig med en pris på bare 300 kr. Da blir det ikke mye billigere og med Abu vet du at det er garanti for kvalitet.

Fiskestangen her er en 15-30 lbs stang, som er velegnet til det meste fisking, også til større fisk.

Penn Warfare Boat

 • Billig havfiskestang fra Penn

Med en pris på over 500 NOK er den ikke akkurat i den billigste kategorien, men vi tar den med her likevel, da den for en Penn fiskestang å være er rimelig.

Penn er vel kanskje verdens beste fiskestang for havfiske og denne modellen er en nesten uknuselig stang i grafitt, som er designet for stor torsk og kveite.

Den har et kryss i bunnen til havfiskebelte, slik at du kan legge all kraft i å løfte monsteret til overflaten.

Beste havfiskestang til haspelsnelle

Med en havfiskestang med haspelsnelle er du klar for moroa og kystfiske etter torsk, flatfisk, makrell og alt det som ellers er i vannet den dagen.

Disse kastestengene er beregnet på lettere blink og agn som du kan kaste rett inn i fiskestimen. Det er veldig effektivt på grunnere vann, men går også greit på det litt dypere vann.

Savage Gear SG4

 • Super kastestang
 • Terningkast 6 hos Jakt&Fiske

Savage Gear SG4 er en lett og stilig reisestang for havfiske laget av høykvalitets Toray-karbon. Den er firedelt og har en transportlengde på 76 cm, noe som gjør den lett å ta med på reise.

Stangen har anatomisk snellefeste, Sea Guide CC-stangringer og leveres med en semistiv transporttube. Den fås i flere varianter med ulik kastevekt, testen ovenfor er utført på 40-80 grams-modellen.

I testen fra Jakt & Fiske får SG4 best karakter av alle de syv havfiske-haspelstengene som ble testet. Den roses for lav vekt, gode komponenter og god spenst. Testeren skriver at stangen er en fryd å fiske med og passer til fisk som stor lyr, lysing, sei og små kveiter.

«Superlett og stilig stang med gode komponenter»

Testeren fra Jakt & Fiske konkluderer med at SG4 tar en knepen seier foran Shimano STC Monster i haspel-kategorien. Stangen får dermed best karakter av alle haspel-reisestengene i denne testen.

Samlet sett fremstår SG4 som et godt og lett havfiske-alternativ for reisefiskere som vil ha med egen stang. Den ser ut til å levere god kvalitet og ytelse til en overkommelig pris.

 Shimano Forcemaster AX Boat

 • Favoritt fra Shimano

Det går ikke å lage test av fiskestenger uten at Shimano er med!

Det japanske merket er spesielt en gigant når det kommer til fiskesneller, hvor de sannsynligvis lager verdens beste haspelsneller, men også fiskestenger og havfiskestenger greier de å være med på toppen.

Her har jeg funnet en billig sjøfiskestang til bare 300 kr. Jeg synes det er et funn for prisen, å kunne få en Shimano-stang så billig.

Modellen heter Forcemaster AX og du får den med en kastevekt på 50-150 gram, perfekt til makrell og sommertorsk.

Beste havfiskesett

Med et havfiskesett er du klar til kamp på ingen tid. Jeg synes det er en god ide å kjøpe et sett i stedet for å mikse og matche. Når du kjøper et sett så vet du at en ekspert allerede har tenkt over hvilket hjul som passer til hvilken stang. Godt til deg som er nybegynner.

Penn Havfiskesett Allround

 • Havfiskesett med alt du trenger
Butikk Pris Read more
2.199,00 NOK ➜ Les mer

Fiskesett fra amerikanske Penn som vel er verdens beste firma når det gjelder havfiskeutstyr. Her får du stang og snelle så du er klar til kamp mot havets kjemper. Og det hele til en rimelig pris.

Stangen er Penn Regiment II som jeg anbefaler som “best i test” og snellen er Penn Squall Level Wind som er en nyere snelle. Den takler både pilking og tunge jigger.

Stangen er i vektklasse 15 – 40 lbs, så her kan du fiske etter det meste –  fra sommertorsk til kveite.

Hvordan velge en havfiskestang?

I denne delen får du hjelp til å velge riktig sjøfiskestang. Vi har rådført oss med eksperter fra Norge og Danmark for å høre hvilke stenger de anbefaler.

Hva er en havfiskestang?

En havfiskestang kalles også båtfiskestang og er en kort og solid fiskestang beregnet for fiske fra båt i sjøen, derav navnet.

Du fisker med sluk og pilk etter torsk, sei, kveite, makrell og andre fisker og typisk kaster du ikke, men senker sluk og agn ned i dypet og rykker så for å lokke fisken til å bite.

Det er veldig stor forskjell på hvilket utstyr du trenger avhengig av om du fisker på grunt vann eller i en dyp fjord på flere hundre meter. Fisker du etter makrell, torsk eller kjempekveite?

Utstyret må passe til det du jager.

Hva fisker du etter?

Alt godt er i havet og i fjordene. Noen av de mest populære fiskene å fiske etter i Norge er:

 • Torsk
 • Sei
 • Kveite
 • Makrel
 • Lange

Men det finnes også flere spennende arter du kan treffe på i fisket ditt. De siste årene er det nå til og med mulig å fange makrellstørje, et fiske som stiller store krav til fiskestang og snelle.

Lengde på fiskestangen

En havfiskestang er vanligvis kort, 5 til 8 fot, selv om de er tilgjengelige lengre eller kortere.

En fiskestang på 6,5-7 fot er et godt valg for de fleste.

“..Den ideelle havstand er 1.9-2.1 meter – cirka 6,5 – 7 fod..”

Jens Ploug Hansen – Havfiskerens Håndbog

Skal du fiske fra jolle eller småbåt er kort stang et godt valg, mens på større turbåter kan du med fordel velge lengre stang slik at du kommer godt unna siden av båten.

En lengre stang gjør det også lettere å fiske med agn, da man kan få agnet til å bevege seg mer.

Omvendt er en kortere stang bedre for å trekke fisken opp fra dypet. Du kan legge mer krefter på trøkket og det kan faktisk gjøre en stor forskjell. I følge Fiskogfri.dk kan du få opptil 50 % mer kraft med en 6-fots stang sammenlignet med en 8-fots stang.

En havfiskestang bør ha en styrke fra 12-80 pund og en lengde på ca. 7 fot. Den generelle sjøfiskestanga er en stang med 15 – 40 pund handling. Og ca 7 fot lang. En lett sjøfiskestang bør ha en handling på 6 – 20 pund og være minst 7 fot lang.

Oslo Havfiskeklubb

Aksjon og klassifisering

Når vi snakker om haspelstenger og andre fiskestenger, bruker vi vanligvis en klassifisering etter kastevekten. Har du en fiskestang med en kastevekt på 5-20 gram, er det anbefalt vekt for dine sluker.

Ikke slik med sjøstenger. Her lister vi dem opp etter hvilken sene de er bygget for. Det er en litt gammeldags måte å regne det på og som ikke sier så mye om hva de tåler av gjedde og fisk.

“..Til «normalt» havfiske i Norge vil en stang mellom 15-50 pund være passelig..”

BHF.no – Bergen Havfiske Forening

Havstenger er vanligvis tilgjengelige i 4 kategorier:

6-12 lbs – fiskestenger for lett fiske nær kysten med agn eller agn opptil 150 gram. Dette er ofte kastestenger med haspelsneller. Sommertorsk, makrell og flyndre.

 • 12-20 lbs – fiskestang for fiske etter torsk i fjorden på lavere vann, for eksempel med pilker og shads, men hvor du kan nå fiskedybder på 100-200 meter og noe tyngre agn opp til 300 gram.
 • 20-30 lbs – kraftigere fiskestenger for torsk, småkveite og annet tyngre fiske. Dette kan tenkes på som en allround klasse av fiskestenger som kan brukes både på grunnere og dypere vann.
 • 30-60 lbs – fiskestang til de store torsk, lange og kveiter. Til det dype vannet.
 • 60-130 lbs – fiskestang til de største fisk, haj, tun og rokke.

En stang på 20-30 pund vil være litt stivere enn en 12-20 punds, men begge er veldig solide når det kommer til å drive fisk. Fordelen med en 20-30 pursestang kontra en 12-20 er at du kan fiske mye tøffere og tyngre med denne.

Hooked.no

Skal du bare velge en stang etter fisken du håper å fange? Ja, men det er ikke fullt så enkelt. Du bør også velge stang etter hvilken type krok og agn du ønsker å fiske med. Er det agnfiske hvor du trenger en god følelse for agnet? Er det fiske med en tung stang på 600 gram?

Poenget er allikevel at det ikke nødvendigvis er størrelsen på fisken du håper på å fange som bør avgjøre hvilken stang du skal velge. Du bør heller velge stang i forhold til vekt på pilk eller lodd, eller en kombinasjon av forventet fisk, og bruk av vekt på lodd/pilk.

Asgeir Alvestad

En tommelfingerregel kan være at jo dypere du må fiske, jo sterkere må stanga være, mens man på grunnere vann klarer seg med mye lettere utstyr.

Det er en sammenheng her. Utstyr for å fiske dypt er også mer effektivt når du skal sveive opp. Og med tanke på fiske med oppheng, dvs mulighet for flere fisk samtidig av litt størrelse, så vil du slite deg ut med ei lita snelle. Med kraftig utstyr er det også enklere å fiske med tunge søkker som kjører opphenget kjapt ned til bunnen. Stort er bra i denne sammenheng.

Asgeir Alvestad

Du kan bruke denne tabellen som utgangspunkt. Det er sportsfisker Asgeir Alvestad som har utviklet den:

Lbs – Vekt av pilk

 • 12-30 lbs = 120-300 gram
 • 15-40 lbs = 150-400 gram
 • 20-60 lbs = 200-600 gram

Materiale 

De fleste havfiskestenger er laget av blandede materialer, såkalt kompositt, som gir dem en god kombinasjon av styrke og følsomhet.

Det finnes også karbonfiberstenger som er lette og sterke, noe som gjør dem veldig morsomme å kjempe med fisken på. Her er det imidlertid større risiko for at de går i stykker. Og det er synd når de i tillegg er dyrere.

“..Prisen på stengene stiger i takt med karboninnholdet. Det er artig å kjøre fisk på lette og følsomme stenger, men med høyt karboninnhold øker også faren for stangbrudd. Riktig og forsiktig håndtering er derfor viktig. Er du av den uvørne typen, kan det lønne seg å kjøpe de rimeligere komposittstengene..”

Norges Jeger og Fiske Forbund

Havfiskestang eller haspelstang?

Når vi snakker om havfiskestenger, snakker vi vanligvis om korte, robuste fiskestenger for multiplikatorsneller.

Her holder du fiskestanga motsatt av hva du ville gjort på en vanlig haspelstang, altså med fiskesnellen oppover. Dette gjør du for at du da kan spole linen direkte på multiplikatorhjulet og ikke med en bøyle, som på en haspelsnelle.

En haspelsnelle med bøyle gir ekstra belastning på snøret og det er ikke lurt om vi får en skikkelig smell av en fisk på kroken.

Derfor er de aller fleste havfiskestenger med multiplikatorsneller.

Det finnes imidlertid også havfiskestenger med haspelsnelle. De er robuste og sterke og har den fordelen at de kan brukes både til pilk, men også til kortere (og lengre) kast. Det er lurt om du fisker makrell eller annen fisk i det øvre vannet. Her kan du treffe stimen perfekt, uten at båten trenger å følge etter. De egner seg til sommertorsk, makrell og flatfisk.

Disse havfiskestengene for haspelsnelle er vanligvis ikke egnet for tungt fiske etter for eksempel kveite og skrei.

Les denne artikkelen på andre språk:

2 hendelser på “Havfiskestang og båtstang – Best i Test 2024”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen